Independenta R.Moldova a fost dobindita prin lupta

La 27 august 1991 eram si eu in Piata Marii Adunari Nationale si impreuna cu zeci de mii de oameni ne bucuram de Adoptarea Declaratiei de Independenta. Am remarcat atunci ca mitingul din PMAN si lucrarile Parlamentului au fost transmise in direct de catre TVR si  prima tara care a recunoscut independenta R.Moldova a fost Romania.

Se stie ca atunci au fost doua scenarii, unul de unire cu Romania si altul de independenta. Deoarece in R.M in Parlament nu era o majoritate care sa voteze Unirea, iar in Romania era Presedinte Ion Iliescu, prieten de-a lui Gorbaciov , adversar declarat al reunirii Basarabiei cu Romania, a cistigat scenariul declararii independentei.

Agonie si extaz, asa pot fi caracterizate acele timpuri.

Cu doar citeva zile mai inainte la Moskova a fost o tentativa de lovitura de stat, atunci cind GKCP a incercat sa preia puterea. La 19 august dimineata am aflat de la tv si radio ca a fost  constituit – Государственный Комитет по чрезвычайному положению (ГКЧП), imediat Chisinaul s-a transformat intr-o fortareata de lupta impotriva dictaturii. Trebuie mentionat ca conducerea de atunci in frunte cu Mircea Snegur a fost una curajoasa si a organizat rezistenta impotriva putcistilor. Timp de citeva zile tricolorul moldovenesc si actiunile de la Chisinau antipuci , impreuna cu actiunile sustinatorilor lui Eltin care s-au baricadat la Moskova in Casa Alba au dominat stirile de la televiziunile din Rusia si din intreaga lume.

Independenta R.M. nu a cazut din pod cum incearca sa afirme unii comentatori stingisti ci a fost dobindita in lupta de elitele patriotice si masele simple de oameni de atunci. URSS a fost desfiintata de miscarile pentru eliberare nationala din fostele republici unionale, inclusiv din Rusia. Un aport important la dobindirea independentei l-au adus Uniunea Scriitorilor din Moldova, cenaclul Alexei Mateevici, Frontul Popular din Moldova, Organizatia Tineretului Democrat din Moldova, Liga Femeilor din Moldova si altii.

Zilele trecute m-am intilnit cu mai multi cunoscuti care in acele timpuri 1989-1991 pledau pentru independenta, participau la mitinguri anticomuniste etc. Majoritatea au fost persecutati de autoritatile de atunci, au fost arestati, exmatriculati din universitati, dati afara de la servici etc. Ei nu au primit si nici nu vor primi vreodata medalii de la Ghimpu si alti presedinti.

Apoi a fost razboiul de la Nistru din 1992 care a demoralizat populatia si revenirea stingii in 1994 la alegerile parlamentare cind a cistigat PDAM . De atunci si pina in prezent avem la guvernare partide sau aliante cu program de stinga, caci si programul de guvernare al AIE  contine teza neutralitatii, parteneriatului strategic cu Rusia si dezvoltarii CSI. AIE este o structura necesara de tranzitie de la stinga neocomunista retrograda  a lui Voronin si Tkaciuk spre o guvernare democratica.

La 19 ani de la independenta se discuta despre falimentul statului moldovenesc care trebuie modernizat si înlocuit cu un stat democratic.Moldova furata de nomenclatura din toate timpurile, este rusinea Europei, cu un PIB anual pe cap de locuitor de circa 1.400 dolari SUA, la nivelul Africii. Unii declara ca in R.M. in premiera mondiala a fost construit capitalismul de cumatrie, a ramas doar ca el sa fie descris de catre specialisti in lucrari teoretice fundamentale.

Norocul nostru este ca avem hotar cu UE , care nu ne va permite sa murim de foame, si chiar in prezent conform spuselor unor demnitari circa 70% din buget este suplinit din banii europeni.

Marele test pentru democratia moldoveneasca vor fi referendumul constitutional si viitoarele alegeri prezidentiale si parlamentare. Abia dupa petrecerea acestor alegeri si constituirea unei coalitii de guvernare necomuniste vom putea sa declaram ca RM merge spre UE si va dezvolta o democratie functionala. Astazi inca nu stim ce va fi si suntem in pericol de a ne fi bagata pe git o guvernare cu un PCRM nereformat si atunci se va termina visul unei RM independente si europene.

Colacul de salvare a tarii si oamenilor poate veni doar din partea UE si este important ca la Chisinau sa fie o guvernare care sa accepte colacul si sa mearga pe drumul cel drept.

Astazi ma mindresc cu faptul ca sunt moldovean si roman si va felicit cu ziua Independentei pe toti cetatenii Moldovei.

Anunțuri

16 răspunsuri to “Independenta R.Moldova a fost dobindita prin lupta”

 1. COSTIN Says:

  INDEPENDENTA REALA ? … Ghenadii Onişcenko a comentat pentru ziarul rus citat că “autorităţile actuale ale R. Moldova au pierdut pârghiile de control a economiei din ţară, unde procesele decurg în mod autonom, fără influenţa conducerii. Nu exclud ca după problema merelor să urmeze probleme şi cu alte produse. Vom urmări cu atenţie situaţia, având ca punct de reper, cazul produselor vinicole”, a mai adăugat sanitarul-şef al Rusiei… ASTA E „INDEPENDENTA ” CEA ADEVARATA A MOLDOVEI .

 2. CS Says:

  Exact, pericolul este cat se poate de real, pcrm poate ajunge chiar si la guvernare. E jale de mentalitatea oamenilor in RM daca in 2010 inca au seceri si ciocane infipte in cap. Trebuie sa crape 2-3 generatii ca acestia sa nu mai traga inapoi parcursul democratic si libertatea in RM. Din pacate asta e tristl adevar.

 3. romanmihaes Says:

  R.Moldova, independenta de URSS – dependenta de Rusia.

 4. vv Says:

  http://alternativ.weblog.ro/2010/08/26/nu-ne-am-cucerit-independenta-ci-ne-au-facut-independenti/

 5. romanmihaes Says:

  Repet, independenta a fost obtinuta prin lupta si sacrificii. Generatii de luptatori s-au schimbat, unii fiind ucisi, deporatati, arestati etc. Iar in 1991 a fost posibila obtinerea independentei juridice – de iure dar vedem ca nu si de facto, caci guvernarile de stinga au impins RM inapoi in dependenta de Rusia.

 6. Vlad Says:

  Felicitari dle Mihaes! Sunteti frumos mentionat si de dl Tanase in articolul sau de pe blog.

 7. romanmihaes Says:

  http://www.tanase.md/2010/08/27/nu-le-furati-tinerilor-revolutiile/

  Am citit acest minunat articol al lui Alexandru Tanase. Intr-adevar au fost timpuri frumoase si revolutionare in care am activat impreuna in cadrul Organizatiei Tineretului Democrat, care a editat si un ziar samizdat Dacia Libera, in total 4 editii. Ar trebui intr-o zi sa ne revedem cei care am facut parte din conducerea OTCD, caci aceasta organizatie a intrat in istoria Miscarii de eliberare nationala, poate chiar in ziua de 7 noiembrie, in amintirea zilei de 7 noiembrie 1989 atunci cind am oprit tancurile sovietice.

 8. 27 august, o sărbătoare disputată « Argentina Gribincea's Blog Says:

  […] Şi o altă opinie, a politicianului Roman Mihăeş, aici. […]

 9. REPUBLICA MULDUFUFA. Says:

  Domnule P.,
  Este dificil sa avem o pozitie JUSTA , fie ea critica sa nu , la adresa DVS? Mesajul Domniei VOASTRE nu este clar , precis, pe aceste timpuri TULBURI? Vorbesc despre linia dvs politica, personala :::::::::

  Sunteti roman sau rus sau de alta etnie ???????

  Sunteti pentru UNIREA cu ROMANIA sau contra sau aveti o linie originala???????? CARE ??????????

  Din cauza aceasta vad pe cei care VI se adresau ieri cu „” DOMNIA VOASTRA, sunteti un mare roman „”, sa va ia astazi cu „” tovarici, mare comunist, perfid tradator, si cate si mai cate .

 10. JUDET ( NU RAION ). Says:

  Cat de SLABANOGI suntem !!!!!!!!!!!!!

  PCRM arboreaza DISCRET drapelul “” fascist roman “” la sediul partidului !!!!!!!!!!

  Domnul GHIMPU arboreaza DISCRET la el acasa ( presupun in bucatarie ) drapelul MOLDOVEI sau al ROMANIEI nu stim care !!!!!!!!!!!!!!

  FILATOV,LUPOV,URECHIANOV , silence, nu stim ce au facut, cred ca au arborat drapelul rusesc, caci pragmatismul presupune LASITATE !!!!!!!!!!!!

  UN grup de politicieni americani sustin , “” in particular “” ( adica zis incetisor , sub plapuma, nevestelor lor )nu OFICIAL, lupta Moldovei pentru a se debarasa de
  presiunile rusiei :::::::::

  Stai si sa nu crezi !!!!!!!!! RUSIA a ajuns teroarea lumii prin aroganta si IRESPONSABILITATE :::::::::: TOTI tremura ( cei MICI ) sau se prefac ca tremura ( CEI MARI ) .

  Un jurnalist rus insulta PRESEDINTELE MOLDOVEI declarandu- l “” smintit “” !!!!!!!!!! Nimeni nu reactioneaza cu violenta maximala. Ati auzit un presedinte al unei tari din lume ::::::::::: AMERICA, UE, ASIA, sau un stat minuscul de undeva SA PROTESTEZE la o astfel de insulta inimaginabila ?????????

  PRAGMATISMUL SI LASITATEA, merg perfect impreuna .

 11. ROMAN PRO RUS. Says:

  Pentru JUDET ( nu raion ).

  Am inteles dece nimeni nu protesteaza la insulta rusului ::::::: SMINTIT.

  Pentruca , din motive de delicatete, toata lumea asteapta ca aceasta punere la punct urmata de SCUZE fata de PRESEDINTELE GHIMPU sa vina , mai intai dela DOMNUL PRESEDINTE MEDVEDEV si apoi dela DOMNUL PRIM MINISTRU PUTIN.

  SI aceste scuze vor veni, VA ASIGUR.

 12. JUDET ( NU RAION ). Says:

  DEPLORABILE si DEBILE aceste discursuri fara cap fara coada,ale politicienilor de la CHISINAU, cu ocazia asa zisei INDEPENDENTE SUB CONTROL RUS, discursuri ANTIROMANESTI, ANTI-UNIONISTE care degaja SERVILISMUL OBSCEN fata de stapanii de ieri.

  ALINIEREA ALIANTE la conceptiile PCRM-ului este ,in fine, TOTALA.

  Ce ne ramane ????????? DOAMNA VITALIA PNL cu conditia sa ne explice felul cum intelege DOMNIA SA UNIREA cu ROMANIA, caci svonurile care circula privind PNL-ul nu sunt incurajatoare pentru adevaratii UNIONISTI.

 13. Eleonora Says:

  Asa este dl Mhaes,independenta a fost castigata prin lupta,dar tot adevarat este si ca ea a fost furata de impostori si falsii amici,”intelectualitatea” comunista si marsava,ce a amagit poporul.Daca nu ma credeti gasiti reportajele lui Roncea,analizati-le profund.Doar in asa fel ve-ti putea sa va „deschideti” ochii…

 14. Val Says:

  Domnule Mihaes cum va pot contacta pt a discuta o problema? Aveti afisata cred adresa mea de e-mail si, daca puteti, scrieti-mi va rog un scurt mesaj pt a lua legatura. Va multumesc anticipat.

 15. romanmihaes Says:

  rmihaes@yahoo.com sau romanmihaes@gmail.com

 16. Marinescu Miruna Says:

  felicitari …

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: