Ar fi buna o participare a PL si PLDM pe o lista comuna la alegerile anticipate?

Astazi au aparut doua articole interesante, a lui Petru Bogatu „Toti impotriva lui Vlad Filat” si “De ce tace Filat?” de Alexandru Cozer. Ambii autori sunt ingrijorati de faptul ca premierul este atacat din mai multe parti , inclusiv de catre aliatii din AIE , dar si de catre unii „prieteni” din interiorul partidului. Pe retelele sociale se discuta ca dupa membrul Biroului Permanent Central Nagacevschi din partid ar putea pleca chiar si prim-vice presedintele PLDM Alexandru Tanase.

Cu siguranta ca atacurile impotriva lui Filat vor continua deoarece se apropie alegerile anticipate. Unii nu exclud chiar ca Guvernul Filat sa fie demis dupa referendumul din 5 septembrie de catre un vot comun PD cu PCRM. Asta ar fi o lovitura aproape mortala data PLDM si personal lui Filat in preajma alegerilor prezidentiale si parlamentare, deoarece ii va lipsi de mesaje electorale dar si de resursele administrative. Insa Filat pierzind unii prieteni, a gasit unul nou care poate sa cintareasca cit toti ceilalti luati la un loc.
Am remarcat faptul ca la aproximativ doua saptamini dupa intilnirea Voronin-Nariskin a urmat cea dintre Filat si Basescu. Fara indoiala ca Rusia a dorit sa arate ca mizeaza pe o alianta PCRM cu PD in viitoarea electorala. Astfel Voronin primeste o sansa nesperata sa revina la guvernare, cu conditia sprijinirii lui Lupu in turul unu sau doi al alegerilor prezidentiale, in dependenta de rezultate. Inca nu se cunosc toate detaliile celor convenite la Moskova, insa unii declara ca Voronin a  garantat ca in cazul in care in turul doi vor trece Lupu si Filat, atunci el se obliga sa cheme electoratul comunist sa-l voteze pe Lupu in schimbul postului de Presedinte al Parlamentului.
Iar Filat si echipa sa de consultanti au inteles rapid abandonul si mesajul ca Rusia nu-l mai vede nici Presedinte si nici in alianta de guvernare , au actionat rapid si in consecinta a avut loc intrevederea Basescu-Filat.
Se zice ca aceasta intilnire a putut sa aiba loc si datorita interventiei unor oficiali de la PPE din care face parte PDL si la care se afiliaza si PLDM in curind. Astfel Basescu are de rezolvat o problema complicata, sa incerce sa-i impace  pe Filat si pe Ghimpu, astfel incit unul din ei sa cedeze si sa faca posibila trecerea celuilalt in turul doi al alegerilor prezidentiale. Altii merg mai departe si declara ca in general ar fi buna o participare pe o lista comuna a celor doua partide PL si PLDM la parlamentare, cu un candidat comun la prezidentiale, astfel incit sa obtina primul loc in alegeri si sa dea tarii si Presedintele si primul-ministru. Iar dupa alegeri urmind chiar sa fuzioneze, formind astfel cel mai puternic partid din tara, membru al PPE. Viata bate filmul uneori.

Anunțuri

17 răspunsuri to “Ar fi buna o participare a PL si PLDM pe o lista comuna la alegerile anticipate?”

 1. traianvasilcau Says:

  Nagacevschi, totusi, n-a fost vice-presedinte PLDm, ci doar membru.
  A spus-o chiar el la o emisiune de la ProTv, dupa ce-a parasit parlamentul.
  Nu stiu de ce multi l-au crezut vice inca de la nasterea partidului.
  Poate va fi dupa ce nu va mai fi partidul…
  La multi, poate vesnici, Ani, PLDM!

 2. romanmihaes Says:

  scuze, nagacevschi a fost a fost membrul organului central de conducere care se numeste Biroul permanent central.

 3. Alex Cozer Says:

  Sper, pentru binele tuturor, ca presupunerea din ultima parte a articolului sa se confirme.

  In rest, in mare parte de acord cu cele expuse.

 4. romanmihaes Says:

  Alex tu stii parerea mea – daca Filat se intelege cu Ghimpu ca acesta sa nu inainteze candidat din partea PL are sansa nr.1 sa devina Presedinte.

 5. szaszsebespaul Says:

  Nu va fi bine

 6. Stalinus Says:

  *
  Filat primeste ceea ce merita si nimic mai mult.N-au fost in permanente la unison cei trei mancurti? Filat, Lupu si Urechean ?? nu cintau ei precum Pavarotti Domingo si Careras de fiecare data cind Ghipu incerca cea mai mica tentativa de demnitate nationala??? nu erau ei cei trei purcelusi ce trei lingai ai lui Putin din AIE ??? Atita timp cit filat a incercat sa i ntre peste electoratul celorlalti mancurti ce credea ca or sa-l pupe-n cur asa cu face Cozer?

  Filat primeste ceea ce merita ..ce? nu stia ca daca o sa incerce sa le ia cirmizu mancurtilor, astia or sa-i dea la bot? haidi bre! Acuma vine cu santaj de doi lei si-larde grija ca astia or sa se alieze cu PCRM-ul ?
  Daca-l chinuie grija asa mult de Basarabia pe Filatel de ce nu se aliaza cu Pl-ul sa faca tandem cu Ghimpu ? Ghimpu presedinte iar Filatelistu premier? de ce? ca doar le-a promis solemn moldovenilor ca O SA SE OCUPE PERSONAL de cite-n luna si stele Iar daca or sa ajunga Dodoneii si greceanili la putere din nou va fi pentru ca sunteti niste nauci nu pentru vezi draga Doamne e Filatelu vreun nedreptatit ori neinteles.

 7. vasile vic Says:

  Ar fi ideal unirea celor doi liberali,indiferent de divirgentele dintre ei,,lupu are multi sustinatori si daca si comunistii il vor sustine are mari sanse sa devina presedinte,macar ca Lupu e lup dar nu magar el intelege ca aderarea cu comunistii ii micsoreaza sansele pe viitor,el va face ravagii in alianta ,se va uni cu unele partide extra parlamentare dar sa se pupe direct cu comii putin probabil,fa fi un sarut pe ascuns,iata de asta sa se teama l
  l i beralii Ghimpu si Filat.

 8. COSTIN Says:

  Unii nu exclud chiar ca Guvernul Filat sa fie demis dupa referendumul din 5 septembrie de catre un vot comun PD cu PCRM. Asta ar fi o lovitura aproape mortala data PLDM si personal lui Filat in preajma alegerilor prezidentiale si parlamentare, deoarece ii va lipsi de mesaje electorale dar si de resursele administrative… EROARE ! . CHIAR DACA DUPA 5 SEPTEMBRIE GUVERNUL E DEMIS , ACELASI GUVERN ORGANIZEAZA ALEGERILE , PENTRU CA NU MAI ESTE TIMP EFECTIV PINA LA ALEGERI … PUTINA ATENTIE , SA NU ZAPACIM LUMEA . ATIT CA GUVERNUL ARE ATRIBUTIUNI MAI RESTRINSE , DAR E PUTIN PROBABIL CA ALEGERILE SA FIE ORGANIZATE DE ALT GUVERN . DECI TOT FILAT RAMINE LA BUTOANE … DESI AM INDEMNAT LA UN BLOC ELECTORAL COMUN PLD-PL , CU MULT TIMP IN URMA , REALITATEA VA FI ACEASTA … PLD PARTICIPARE INDEPENDENTA SI … BLOC ELECTORAL COMUN PL-MAE . SPRE ASTA SE INDREAPTA LUCRURILE . GREU DE SPUS DACA E BINE SAU RAU … BLOCUL ELECTORAL PL-MAE VA FI SURPRIZA , CA REZULTAT , A ALEGERILOR …

 9. romanmihaes Says:

  nici eu nu cred ca PD va merge la demiterea guvernului impreuna cu comunistii, dar cine stie? Pentru PD demiterea guvernului ar putea sa fie un procedeu preelectoral care sa le ridice intentia de vor din partea electoratului de stinga, obtinerea sustinerii de catre comunisti pentru Lupu si pregatirea catre o alianta cu comunistii.Si nu uitati ca lupta se va da intre Filat si Lupu pentru a trece in turul 2,iar aici tacticile pot fi agresive. Pentru PL nu are nici un sens sa ia in alianta MAE, care este totusi un concurent pe acelasi segment, plus ca mae in sondaje sta sub 1%. Daca ar fi sa fuzioneze mae cu pl ar fi alta treaba. Este foarte importanta victoria morala a partidului sau aliantei care ocupa primul loc in alegerile parlamentare si din acest punct de vedere o alianta PLDM plus PL ar fi foarte eficienta. Dar acuma depinde de rinza liderilor de partide si de calitatea mediatorilor, asemenea constructii strategice au nevoie de o mediere si aici va fi important rolul lui Basescu, Dan Dungaciu(daca are putere de influenta asupra lui Gimpu), reprezentantii PPE si altii.

 10. COSTIN Says:

  …DE CE SURPRIZA ? PENTRU CA PL-MAE VA AVEA O MARE PUTERE DE ATRACTIE PENTRU MULTI CARE ASTEAPTA O ADEVARATA SCHIMBARE . PRIN COMPROMISURILE FACUTE IN NUMELE PRAGMATISMULUI , PLD NU MAI REPREZINTA „SCHIMBAREA ADEVARATA ” … MULTI NEMULTUMITI SE VOR INDREPTA SPRE ACEST BLOC INTRANSIGENT , PL-MAE .

 11. COSTIN Says:

  ORGOLIILE SUNT PREA PUTERNICE , IAR ULTIMUL AN A SAPAT TRANSEE INTRE PLD SI PL … PLD PARE MULTUMIT CU CRESTEREA SA IMPORTANTA , IAR PL ESTE SI EL IN CRESTERE . DECI GREU DE CREZUT SI ASTEPTAT LA FUZIUNI SPECTACULOASE . IAR MAE VA FI LUAT IN BARCA PL NU PENTRU 1-1,5% AI SAI , CI PENTRU IMAGINEA SA DE PARTID INTRANSIGENT INCORUPTIBIL SI ANTI-COMUNIST FERVENT … PL VA FOLOSI BRENDUL MAE , PENTRU A-SI INTARI SI EL IN OCHII ALEGATORILOR ACEEASI IMAGINE DE PARTID INTRANSIGENT . DACA SE AJUNGE LA FUZIUNE AR FI CU MULT MAI BINE INSA … CIT DESPRE O [RE]APROPIERE PLD -PL , PRIMUL PAS TREBUIE SA-L FACA PLD … PENTRU CA AU FOST MOMENTE CIND PL A FOST LASAT SINGUR DE ALIATII DE GUVERNARE – DE PLD IN PRIMUL RIND – CREIND O FALSA IMAGINE DE PARTID IZOLAT SI CHIAR PSEUDO-EXTREMIST P. LIBERAL , IN TON CU PROPAGANDA ANTI-PL A COMUNISTILOR SI ALIATILOR LOR . CA SA NU MAI SPUNEM DE O „INALTA FATA ” ANALFABETA A PD CARE DECLARA CA PL ESTE PARTID DE …EXTREMA DREAPTA.

 12. COSTIN Says:

  INTERESANT … Germania datoreaza BNR [ BANCA NATIONALA A ROMANIEI ] peste 18 miliarde de euro. Banii reprezinta datorii neachitate dintr-un contract semnat in 1939 !

  In cautare de bani, statele incep sa caute prin arhive datorii istorice pe care le au de incasat si sa intenteze procese pentru recuperarea acestora. E cazul SUA- Germania, dar nu asupra lui m-as opri astazi, ci as aminti un caz care ne afecteaza direct. O mai veche datorie a Germaniei fata de BNR. E vorba de contractul de Clearing semnat intre Guvernele Romaniei si Germaniei la 23 martie 1939, in care Romania se obliga sa livreze marfuri diverse catre Germania, care urma sa le achite la un pret mai mare cu 10 % fata de valoarea medie a preturilor mondiale. Germania urma sa achite facturile prin Casa Germana de Compensatie, dar platile trebuiau efecuate numai catre BNR, in marci germane imperiale. BNR, la randul ei, achita in lei romanesti exportatorilor si in acest fel totul era in regula. Contractul acesta se poate gasi pe Internet, nu e niciun mare secret, scrie Dan Popa pe blogul lui.

  In primii ani de contract Germania s-a achitat cu constiinciozitate de obligatiile financiare asumate prin contract. Dar ulterior, mai ales incepand din 1943, Germania a inceput sa gafaie cu platile, acumulandu-se restante la plata, astfel ca la data de 30 iunie 1944 BNR comunica catre Banca Reglementelor Internationale de la Basel ca Germania inregistra o restanta la contractul de Clearing de 545 milioane RM (Reichsmark – adica marci imperiale germane). Dupa 30 iunie 1944 restantele nemtilor fata de BNR au urcat vertiginos, in doar 6 luni inregistrandu-se un total al datoriilor neplatite de circa 900 milioane RM, conform datelor obtinute de la Banca Reglementelor Internationale de la Basel, Bilantul Anual, editia sfarsitului de an 1944.

  Insusi Ministerul de Finante din Germania a emis, la data de 7 septembrie 1944, un document oficial ce avea caracter intern, prin care recunostea ca are obligatii de plata neachitate la termen, catre 31 de state, protectorate si teritorii, in suma totala de 20.049.880 RM, calculate pana la data de 31 august 1944. In fruntea listei se aflau Franta, cu 8.536.746 RM, urmata de Belgia, cu 4.987.953 RM si Danemarca, cu 1.293.515 RM. Romania ocupa locul 4 cu suma de 1.126.344 RM.

  Ulterior datei de 31 august 1944 exporturile Romaniei catre Germania au continuat sa fie derulate, mai ales in virtutea inertiei si a haosului generat de actiunea politico – militara de la 23 august 1944. Dar marfurile romanesti exportate in Germania erau din ce in ce mai reduse, astfel ca totalul facturilor pe care Germania trebuia sa le plateasca Romaniei se ridica la aproape 1,3 miliarde RM.

  Aceasta suma nu a mai fost niciodata achitata Romaniei, dar BNR in schimb s-a achitat constiincios obligatile asumate fata de exportatorii romani si le-a platit acestora, la zi, toate facturile !

  Astfel ca singurul perdant din aceasta afacere a fost, in exclusivitate, numai BNR-ul, care nu a mai solicitat, niciodata, vreo compensare de la nemti.

  Astazi valoarea initiala pe care institutia condusa de Mugur Isarescu ar putea s-o recupereze de la Germania ar fi de 18,8 miliarde de Euro, conform unor calcule efectuate de membrii comisiei Bergier, din Elvetia. Dar in realitate valoarea in discutie ar putea fi cu mult mai mare, poate chiar undeva in jurul sumei de 100 miliarde de Euro, daca tinem cont de valoarea principalilor indicatori comparativi dintre anii 1944 si 2010 (preturile marfurilor exportate, costurile de transport, taxele vamale, etc.).

  Pe 16 august 2010 parlamentara germana Ulla Jelpke a adresat Guvernului Germaniei o interpelare, solicitand un punct de vedere oficial asupra acestui posibil sold neachitat de Casa de Compensatie din Germania catre Romania, reprezentata de BNR. Raspunsul Guvernului German, prin Ministerul de Finante de la Berlin, a venit neasteptat de repede, chiar in aceeasi zi (!). Un raspuns previzibil, prin care Ministerul Finantelor de la Berlin spune ca Romania a renuntat la orice pretentie materiala fata de Germania, prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris, din 10 februarie 1947. Numai ca un astfel de raspuns este total incorect deoarece art. 28 din Tratatul de Pace de la Paris prevede ca “Romania renunta la orice pretentii fata de Germania, cu exceptia celor rezultand din contracte si alte obligatii anterioare datei de 1 septembrie 1939, precum si din drepturi dobindite inainte de aceeasi data” .

  Deci motivatia Ministerului de Finante din Germania nu sta in picioare, ba chiar as putea spune ca insasi prin argumentul sau lipsit de logica s-au impotmolit si mai tare si vor trebui sa accepte, intr-un final previzibil, ca au de platit o suma imensa Romaniei.

 13. ion voda cel cumplit Says:

  Sumbre scenarii a pldm!Dar ce va face haita de comunisti care peste noapte pldm-isti? pldm acum este gata si cu dracu sa faca alianta numai sa mai ee o bucata de halca de putere.Nu stiu daca este in interesul PL aceste jocuri.

 14. ilhasmaravilhas Says:

  INCA DIN 2006 SE POATE VORBI GRATUIT DE LA TELEFON LA TELEFON SI NU DOAR DE LA CALCULATOR LA CALCULATOR
  Din cauza aceasta exista grupurile obscure de interese care au incercat sa impiedice o desvoltare rapid a unui astfel de proces si au facut tot ce au putut ca astfel de informatia sa nu ajung la un numar cit mai mare de oameni
  DIN ACESTE MOTIVE IN FEB 2010 NOKIA A FACUT O PLANGERE INPOTRIVA LOR
  in ciuda toate aceste au fost invins pentru ca deja in Romania foarte multe lume vorbeste gratuit de LA TEL –TEL si nu doar de la cal- cal Aceasta este o informatia pe care o consideram de interes national si de acea
  CU PERMISIUNE DVS AM DORI SA INFORMAM CITITOR BLOGULUI DVS
  Despre aceste lucruri iar in cazul in care se doreste aflare mai multe amanunte despre acest va stam la dispozitia http://www.partyboom.net

 15. Nornegru Says:

  Interesante puncte de vedere! Toate!
  Si eu cred ca fuzinea PLDM +Pl ar fi cea mai buna solutie politica la momentul actual. Ar crea un partid puternic, care mai devreme sau mai tarziu ar strange in jurul ei intreg spectrul politic de centru dreapta.Mai mult, coordonarea pasilor politici cu partide similare din Romania s-ar face mai usor si cu multe beneficii economico-sociale,pe de o parte, pe de alta spatiul de manevra international s-ar largi foarte mult prin PPE .MAE , partid mic, dar bine orientat si cu potential intelectual asigurat, isi va avea in mod firesc locul aici. Totul tine de acum de orgoliile personale ale unor lideri de partide.Dupa parerea mea , Al Tanase va glisa cert spre PL si va fi o mare pierdere pt. PLDM,producand mari zdruncinari de imagine si orientare ,cu posibilitatea chiar a declinului acestui partid.Goana asta dupa functii si glorii marunte in clasa politica din RM e f greu de inteles si prejudiciaza mult scopurilor latente ale electoratului din Basarabia. De mirare este ascensiunea lui Mihai Ghimpu, pe care nu am scontat. S-a detasat insa net, in ultimele luni ca reper central al intregii politici din Basarabia,prin inteligenta si intelepciune. Bun tactician, a stiut la momentul oportun sa isi ia un consilier foarte dotat , informat si specializat. Prof. Dan Dungaciu, nu am nicio indoilala , face „tandem” bine articulat cu M. Ghimpu de la care, personal, astept multe realizari pozitive si necesare in peisajul politic local.Chiar citisem anterior acestei postari, anuntul lui M. Ghimpu in legatura cu un candidat unic al AIE pentru preziedentialele basarabene in persoana lui Marian Ilici(sic!)Lupu. Miscare de nota 10!! Din nou!! Marian Lupu , este pus in postura ori-ori!! Alege!! Astept cu interes urmatoarea… mutare!!

 16. COSTIN Says:

  RIA Novosti: Băsescu a încercat să-l convingă pe Filat să colaboreze cu Ghimpu… SA FIM SERIOSI . FILAT ARE NEVOIE MAI MULT DE PL , DECIT PL DE FILAT … IN ORICE CAZ MA ASTEPT LA UN SCOR MULT MAI BUN AL PL IN ALEGERI DECIT INDICA SONDAJELE . SONDAJE CARE TREBUIE SPUS VOR ARATA CU MULT ALTFEL DUPA ANUNTUL FACUT DE C.C. PRIVIND NEPARTICIPAREA LUI VORONIN LA APROAPE SIGURELE ALEGERI PREZIDENTIALE DIN TOAMNA SI REZULTATELE PREVIZIBILE ALE REFERENDUMULUI DE LA 5 SEPTEMBRIE … DE ABIA SONDAJELE FACUTE IMEDIAT DUPA REFERENDUM , NE VOR SPUNE CIT DE CIT CUM STAU LUCRURILE . E POSIBIL SA ASISTAM LA O ADEVARATA BASCULARE A SIMPATIILOR ELECTORALE DINSPRE PARTIDELE CARE BOICOTEAZA SAU VOR VOTA „CONTRA” SPRE ALTE PARTIDE FAVORABILE SCHIMBARII METODEI DE ALEGERE A PRESEDINTELUI . O PARTICIPARE IMPORTANTA LA VOT [51%] , TININD CONT SI DE NUMARUL MARE DE CETATENI PLECATI LA MUNCA IN ALTE TARI , PLUS UN „PENTRU” HOTARIT [75-80%] , AR CREEA O IMAGINE CATASTROFALA PENTRU OPOZANTII REFERENDUMULUI . SI CUM ALEGERILE AR FI FOARTE APROAPE , PREA MULTE NU LE-AR MAI RAMINE DE FACUT …NU MAI DISCUTAM CA PARTIDELE CARE VOR BOICOTA/VOTA „CONTRA” , IN GENERAL NICI NU AU „LOCOMOTIVE” CARE SA LE IMPINGA IN SUS … PCRM NU ARE … PSD NU ARE … PPCD [CONTRA] NU ARE …MISCAREA RAVNOPRAVIE NU ARE …P.SOCIALISTILOR PATRIA-RODINA NU ARE … SI ATUNCI CUM SE VOR ARUNCA IN LUPTA ACESTE PARTIDE IN ALEGERI , DUPA UN REZULTAT EVENTUAL CATASTROFAL PENTRU ELE LA REFERENDUM ? ASTA E SEPUKU SAU HARA-KIRI …

 17. Valenta Says:

  Rusia arde si se transforma intr-o Zona… o Zona asemanatoare cu cea din filmul „Stalker” de Andrei Tarkovski… o zona radioactiva, lipsita de viata…

  Rusia arde! Ard bazele militare, uzinele nucleare, dar duhul imperialist nu se potoleste…
  Ard paduri, sate, OAMENI… dar impreialistii rusi inca nu se POCAIESC.
  ESTE DE OBSERVAT CA duhul acestei Rusii imperialiste nu este din Duhul Sfant al lui Dumnezeu. Caci Duhul Sfint este tandru, plin de iubire… Iar iubirea nu asupreste pe aproapele, nu face raul, nu desconsidera…

  Constatam, cu regret, ca Rusia inca nu este, de facto, increstinata si nici civilizata…
  Cu regret!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: