Sondajul, continuitatea AIE si alegerea unui presedinte necomunist

Este evident ca  referendumul constitutional din 5 septembrie va fi validat, ceea ce se confirma si prin datele celui mai nou sondaj realizat de CBS-AXA la comanda Fundaţiei  “Priznanie”, conform caruia peste 80% din cei chestionati au declarat ca vor opta pentru alegerea directa a sefului statului. Chiar si peste 70% din votantii si simpatizantii comunisti se pronunta pentru alegerea directa a presedintelui.In aceste conditii decizia comunistilor de a boicota referendumul este o greseala care poate sa-i coste la alegeri.

Topul partidelor care depasesc sigur pragul electoral ramine acelasi: PCRM -32,6%, PLDM- 15,2% , PD-13,4% si PL-8,4%.

Impreuna partidele membre AIE ii depasesc pe comunisti cu aproximativ 7%, ceea ce inseamna ca AIE are prima sansa de a forma guvernul si dupa alegerile anticipate. De fapt asta si va fi una din mizele alegerilor anticipate, se va pastra AIE sau se va forma alta majoritate cu participarea comunistilor?  Unii declara ca ar fi posibila o alianta PCRM cu PD si chiar si PLDM, insa in opinia mea aceasta combinatie va fi posibila doar daca alegerile prezidentilale vor fi cistigate de reprezentantul comunistilor.

O alta intrebare este cu cine din partidele extraparlamentare sau fara sanse vor face aliante si blocuri  partidele trecatoare?

PCRM din anumite ratiuni tactice ar putea sa accepte pe lista sa liderii unor partide loiale si anume PSD, PPCD, Partidului Agrar, Partidului Socialistilor.

PLDM a declarat ca va merge singur in alegeri dar nu sunt excluse anumite negocieri cu MAE si AMN.

PL ar putea sa accepte negocieri cu MAE cu conditia fuzionarii acestuia pina la alegeri cu liberalii, aceasta conditie a fost avansata inca in 2009 de catre liderii PL.

AMN si PNL  daca ar calcula bine efectele ar putea sa fuzioneze si sa formeze un singur partid liberal puternic care sa incerce sa depaseasca pragul electoral, dar liberalii moldoveni au nevoie si de un Antonescu local care sa-i propulseze in Parlament.

Referitor la alegerea şefului statului, Voronin cu  27 % dintre opţiuni se afla pe primul loc,  locul doi este ocupat de  Marian Lupu, cu 22%, urmat de Vlad Filat, care ar obtine 16,8 %.

Astfel vedem ca turul doi poate fi unul de stinga/centru-stinga, intre Lupu si reprezentantul comunistilor. Insa o intelegere intre PLDM si PL  prin care ambele formatiuni l-ar sustine pe Filat , ar putea schimba datele problemei si acesta ar putea sa treaca in turul doi. In aceste negocieri un rol important ii va reveni lui D.Dungaciu, care ar putea sa-i convinga pe Ghimpu si Filat sa coopereze. De fapt masura randamentului lui Dungaciu va fi daca va reusi sau nu sa contribuie decisiv la continuitatea AIE si alegerea unui presedinte necomunist.

Reclame

25 răspunsuri to “Sondajul, continuitatea AIE si alegerea unui presedinte necomunist”

 1. Costica Says:

  Notiunea de F.S.N. (Frontul Salvarii Nationale) are sens devin. Menirea F.S.N e de a salva o natiune din ghearele regimului comunist, a o salva de la peire. Cunoastem ca regimul comunist a distrus popoare intregi prin deportare si foamete organizata.Acest regim a nimicit milioane de veti omenesti prin impuscare. PCRM+ PSD+PPCD = FSN demonstreaza inca odata ca acestea forte politice sint in agonie. Formarea aliantei din partidele enumarate mai sus cu aceasta denumire ar insemna crearea Frontului Satanei Nationale. Front-comunistii tot timpul lupta cu ,,dusmanii’’ de clasa. In numele binelui acestui popor comunistii au impusct in masa milioane de intelectuali. Satana- cu acest nume a intrat in istorie acest regim si membrii sai. National- fiindca in aceasta alianta participa acei care tradeaza idialurile nationale si lucriaza pentru KGB sub paravanul minciunei.

 2. COSTIN Says:

  nu cred in acest sondaj … se vede de pe luna ca pcrm si pd sunt umflate cu procente necredibile . pld e la mare distanta de pcrm , cind toate sondajele il aratau din ce in ce mai aproape de comunisti . pl e greu de crezut ca ar fi la doar 8,4% , mai ales acum cind are doua locomotive – ghimpu si chirtoaca – cum n-are nici un alt partid . in concluzie un sondaj muma cu unii , ciuma pentru altii …

 3. romanmihaes Says:

  toate sondajele sunt subiective si exprima anumite tendinte. si acesta trebuie privit critic, comparat cu altele si facute concluzii.

 4. seviroveanu Says:

  Eu cred că are perfectă dreptate dl. Una se vede de la Chişinău, dar cu totul alta este situaţia în teritoriu. O fi Ghimpu locomotivă, mi-aş dorio şi eu, dar în teritoriu nu are nimic decât câteva persoane flămânde de funcţii care dindată ce s-au văzut întronaţi conform partajării au uitat de PL şi Ghimpu, nu mai zic de liderii teritoriali care nici pe aproape nu fac faţă lucrurilor.
  Dar, situaţia s-ar putea schimba dacă:
  1. PL ar constitui un bloc în care ar intra: MAE, PNL, Mişcarea „Alianţa verde”, partidul naţional român etc. (tot ce e românesc), de ce nu şi AMN.
  2. PLDM să meargă singur că nu prea cred eu în colhozul acesta.
  3. PD – cu atât mai mult.
  În cazul acesta aş vedea un câştig de aproximativ 20% pentru atare bloc şi în viitoarea alianţă cu PLDM şi PD ar avea un cuvânt greu.

 5. olegivancioglo Says:

  Daca PD va acumula la viitoarele alegeri mai mult de 13 % inseamna ca electoratul sau e de acord cu alianta de dreapta si nu are rost sa faci o alianta de stanga. Cu atat mai mult cu cat PD inca nu a uitat cum au fost penalizati de electorat atunci cand au votat pentru Voronin -Presedinte.
  O alianta a PD-ului cu PCRM iar limita campul de actiune al primilor asupra electoratului comunist si ar fi impinsi spre centru , centru – dreapta acolo unde se afla PLDM-ul cu reiting in crestere.
  In acest context mult mai benefica pentru partidul Democrat este alinta de dreapta fiindca daca dam crezare sonndajului acesta nu a perdut nimic din contra putem observa o crestere a simpatizantilor acestui partid.

 6. viorella Says:

  Nu cred delok in acest sondaj…..iarasi comunistii isi baga nasul unde nu trebuie…la putere oricum vor veni democratii,cine va fi Presedinte nu stie nimeni..deja cui ii va suride norocul….asa ca mai bine taceti decit sa scriti asa minciuni pe net..

 7. CS Says:

  Dom’le dar nu le mai iese odata din cap moldovenilor secerile si ciocanele???32% incredibil treziti-va oameni buni!!!

 8. Stalinus Says:

  RM are doua probleme MARI amandoua decurg din mentalitatea retrograda:
  mentalitatea comunista si
  mentalitatea ruso-sovietica
  Din aceste motive majoritatea covarsitoare a molovenilior nu-s in stare sa faca o alegere democratica si NATIONALA!
  De fapt notiunea de popor si ”national” e ceva foarte relativ in RM existand mai multe definitii in circulatie.
  Aceasta alienare generala nu permite cristalizarea unei vieti politice democratice de unde si aparitia unor malformati politici gen PDM care e un partid pur sovietic care voteaza alaturi de un partid national si democratic precum PL.

  in plus eu cred ca miza nu e atit alegerea unui presedinte ne-comunist ci si in acelasi timp democrat si ne-mancurt..

  Degeaba alegeti unul ca Lupu ca e chipurile din AIE , ce conteaza? e un mancurt desavarsit ! un mancurt e un mancurt mancurtul lor ori mancurtul ”nostru” n-are importanta asta o sa faca ce face un mancurt.

 9. Stalinus Says:

  Cit despre sondaj e de rasul curcilor , se vede si din satelit cine l-a platit …Nu merita doi bani cifrele…..jalnic!

 10. PNL sucks Says:

  тэт о сы щибы гине, ну ритрэиц

 11. Vasile Says:

  pt Stalinus
  Din pacate, in mare astea sunt realitatile moldovenesti, chiar daca unele ccifre sunt umflate in favoarea partidelor de stanga rusofile. Daca PL nu se intelege cu PLDM de-al sustine pe Filat, atunci vom avea un presedinte rusofil. Daca ar merge in bloc, PL, PLDMsi alte partide nationale, atunci exista sanse reale de a avea o guvernare democratica,proromaneasca, caci in turul doi PD l-ar sustine pe un Filat, nu pe o papusa a lui voronin

 12. stalinus Says:

  Mi-e teama ca n-ai inteles mai nimic din ce am scris eu…..poate n-am fost foarte clar:

  NU VA TREBUIE PRESEDINTE MANCURT!!!!!!!

 13. COSTIN Says:

  IN AFARA FAPTULUI CA SONDAJUL II PERIAZA PE COMUNISTI SI NEO-COMUNISTI , NU TREBUIE SA UITAM REFERENDUMUL CARE VINE … O PARTICIPARE DE CIRCA 50%- O PARTICIPARE BUNA DACA TINEM CONT DE NUMARUL MARE DE PERSOANE PLECATE LA MUNCA PESTE HOTARE – , CU O PRONUNTARE CLARA IN FAVOAREA ALEGERII PRESEDINTELUI DIRECT DE POPOR – 80-85% – , VA SCHIMBA MULT PEISAJUL POLITIC DE DINAINTEA ALEGERILOR . LUMEA VA PERCEPE REZULTATUL PREVIZIBIL CA PE O MARE INFRINGERE A COMUNISTILOR SI A ALIATILOR LOR . ESTE POSIBIL SA ASISTAM LA O BASCULARE DINSPRE UNELE PARTIDE , SPRE ALTELE . DECI SONDAJUL ACESTA SAU ORICARE AR FI EL , ESTE DEPARTE DE REALITATILE DIN PRE-ZIUA ALEGERILOR … COMUNISTII FAC O MISCARE INCREDIBIL DE GRESITA CU ACEASTA BOICOTARE PROSTEASCA A REFERENDUMULUI . ASTEPTAM SI PRONUNTAREA C.C. IN CEEA CE PRIVESTE PE VORONIN … TOATE SONDAJELE IL IAU IN CALCUL IN PREZENT . NU MAI ARE VOIE SA CANDIDEZE , LUCRURILE SE SCHIMBA …IN RAU PENTRU COMUNISTI . IN CONCLUZIE SA ASTEPTAM SONDAJELE FACUTE DUPA REFERENDUM , PENTRU A PUTEA VEDEA TRENDURILE PARTIDELOR …

 14. COSTIN Says:

  … UN SINGUR LUCRU SI E DE AJUNS SA VEDEM CA SONDAJUL ACESTA E „LUCRAT” … NU CRED CA LA ORA ASTA LUPU E IN FATA LUI FILAT . FILAT BENEFICIAZA DIN PLIN SI DE FUNCTIA PE CARE O DETINE SI SE VEDE CA EXISTA O CAMPANIE MEDIATICA COORDONATA IN FAVOAREA SA . LUPU ESTE IESIT DIN JOCURI DE O BUNA BUCATA DE TIMP , IAR TOATE SONDAJELE IL ARATA PE UN TREND DESCRESCATOR . SANSA LUI LUPU CRESTE DACA VORONIN NU VA MAI PUTEA CANDIDA … IN LIPSA UNUI CANDIDAT VIABIL E POSIBIL CA O PARTE A ELECTORATULUI COMUNIST SA SE INDREPTE SPRE CANDIDATURA CU CELE MAI MULTE SANSE DE REUSITA PE ESICHIERUL DE STINGA … DE FAPT MAI CORECT SPUS ESICHIERUL PRO-RUSESC . DEPINDE CITI SIMPATIZANTI AI COMUNISTILOR VOR FACE GESTUL ACESTA , PENTRU CA CEI FANATICI VOR VOTA SI O MAIMUTA CARE AR CANDIDA SUB SEMNUL SECERII SI CIOCANULUI .

 15. METEOR Says:

  Domnilor,

  Faceti o analiza chiar sumara, ce se va intampla daca comunismul ajunge la putere in Moldova , simpla, in asa fel ca si prostii sa inteleaga.

  Ce va face UE ????

  Ce va face America ????

  Ce va face ROMANIA ?????

  Rusia va compensa miliardele pe care Europa va renunta sa le acorde Moldovei in caz ca comunismul ajunge la putere ????

  M’asi mira ca Romania va acorda o centima Moldovei daca comunismul este luat in brate de MOLDAVANI.

 16. Ofrimius Says:

  Sigur, sondajul este imflat pentru comuisti si PD. Nu cred ca Voronin sa aiba mai mult de treizeci de deputati. Au facut gafe suficiente care vor fi dur apreciate de alegatori. Vorba e si de lipsa de la sedintele legislativului, neacceptarea referndumului si un comportament absolut necivilzat in ultima vreme.
  Cit priveste nedociierile cu unile partide extraparlamentare. Cu AMN, posibil, sa fie negocieri, poate, vor fi acceptati cineva pe lista lui Filat. Nu cred ca Urecheanu sa inteleaga ca si-au facut-o cu mina lor. Prea inginfati si nereceptivi au fost si, de fapt, sunt. Cu MAE. Nu pot intelege de ce sunt atit de mediatizati. Nu merita. Pe tot parcursul s-au maifestat ca o publica destul de raruta si fra de principii. Nu mai vobesc de persoanele odioase care sunt la conducerea – Untila, Petrenco, Neagu…Despre Untila: „un hot specializat in vinzarea benzilor reflectoare, import ilegal de automobile, falsificari de numere de inmatriculare, organizarea sistemului de colectare a redeventilor de la anagajati PR de rind si alte merite notorii!!!!!!!!!” (http://parlamentvirtual.2009.md/index.php?mod=candidati&id=143)

 17. COSTIN Says:

  . PL ar constitui un bloc în care ar intra: MAE, PNL, Mişcarea “Alianţa verde”, partidul naţional român etc. (tot ce e românesc), de ce nu şi AMN…. PARTIDUL BAUTORILOR DE BERE AR MAI TREBUI … DA FACEM HORA UNIRII AICI ? EU MA OPUN CATEGORIC INTRODUCERII IN PARLAMENT PE USA DIN DOS A INCA CITEVA PARTIDULETE , CARE MAI MULT INCURCA OMOGENITATEA FORTELOR POLITICE DIN PARLAMENT . SE POATE AJUNGE ASTFEL DACA SI COMUNISTII SE ALIAZA CU PARTIDULETE AMICE SI TOVARASESTI , LA 10-15 FORMATIUNI POLITICE PARLAMENTARE … PENIBIL . AR FI TIMPUL DUPA ATITIA ANI , SA SE CRISTALIZEZE CITEVA FORTE POLITICE CU DOCTRINE SI DIRECTII CLARE , CA IN OCCIDENT . INTRODUCEREA PARTIDULETELOR IN PARLAMENT , A FOST INTOTDEAUNA IN FOLOSUL OPORTUNISTILOR SI A CERCURILOR DE INFLUENTA . SI CE SA CAUTE AMN LINGA PL ? AMN ESTE UN PARTID CLAR DE CENTRU-STINGA FILO-RUSESC … UN FEL DE PD NUMARUL 2 .

 18. romanmihaes Says:

  Cele mai bune articole de prin WordPress.com
  Israelienii: „România, potrivită pentru antrenamente”. Super, dar ce inamic al Israelului are un relief asemanator cu Carpatii?
  MIHAI GHIMPU ŞI CEILALŢI /PARTEA II/
  Adevărul despre manevrele aeriene „Blue Sky 2010” şi consecinţele lor pentru România
  Sondajul, continuitatea AIE si alegerea unui presedinte necomunist
  Un raport “durere de inimă”
  Imaginea politicienilor romani
  Cazul din republica Moldova si despre Botezul cel mantuitor, facut prin intreita afundare, in numele Sfintei Treimi
  Noul sediu al Institutului „Sincai”
  Tupeu de pedelic
  IN MEMORIAM Simion Ghimpu: „Sunt orbit de o lumină cerească”

  Sunt pe locul 4 in top.

 19. seviroveanu Says:

  Aghiuţă

  Am ieşit ieri în amiază să-mi măsor pasul,
  să văd dacă am obosit de la-nceput de cale.
  Încerc s-o fac trecând peste asfaltul topit
  de arşiţa istovitoare crezând că voi găsi loc
  teafăr sau cel puţin o mică trecătoare, dar
  drumul transformat în ceaunul lui Michiduţă
  clocotea bolborosind, şi eu, naivul de mine,
  care credeam că dracii demult au plecat spre
  răsărit de soare să-şi facă mendrele prea lor
  obişnuinţă, mă trezisem la margine privind
  cum un confrate de al meu istovit de puteri
  se zbate între viaţă şi moarte să iasă la mal
  fiind prins de smoala topită ca într-un cleşte.
  – Ei frate! Îi strig, din milă, poate că îl ajut,
  şi îi întind mâna, dar el, golanul, şmechereşte,
  precum suntem noi moldovenii, într-o clipită
  mă trage la el şi în doi începurăm să tropotim
  în speranţa că vom putea cumva să ieşim.
  – Ce fel de smoală au pus?! Întrebă amicul.
  – Nu ştiu, dar nu mai bine era dacă încercam
  eu să te trag la o margine, dar aşa …………
  – Ei las-o mai moale! Dacă suntem fraţi,
  atunci să fim până la capăt, altfel cum se poate,
  tu pe mal, iar eu în ceaunul dracului mă înec.
  Aşa şi nu am putut să-mi măsor pasul, dar,
  am înţeles că noi, moldovenii, prea creduli,
  nu ieşim uşor din ceaunul lui Michiduţă
  atât timp cât îl avem printre noi pe, Aghiuţă.

 20. COSTIN Says:

  Cel puţin 35 de milioane de sticle de vin moldovenesc. Atât va putea exporta Republica Moldova pe piaţa comunitară începând cu anul 2013, dacă Uniunea Europeană va dubla cota exportului de vinuri moldoveneşti în regimul de preferinţe autonome…O STIRE MAI PUTIN IMPORTANTA LA PRIMA VEDERE , DAR CARE SPUNE MULTE SI POATE AVEA EFECTE MULTE … POATE CONSTITUI INCEPUTUL UNEI REORIENTARI PUTERNICE A EXPORTURILOR MOLDOVENESTI CATRE ALTE PIETE DE DESFACERE , DECIT PIATA RUSA . ODATA CE IMPORTANTA SCHIMBURILOR COMERCIALE CU RUSIA SCADE , SCADE SI POSIBILITATEA DE SANTAJARE A MOLDOVEI . SI CUM UE SE LARGESTE IN CONTINUARE – CROATIA INTRA IN CURIND, ISLANDA ,MACEDONIA,MUNTENEGRU,SERBIA,ALBANIA,BOSNIA IN ASTEPTARE – SCHIMBURILE COMERCIALE CU TARILE UE VOR CRESTE DE LA AN LA AN …

 21. Vlad Says:

  Avem nevoie de un presedinte proromanesc si proeuropean. Oare Drepata va merge si de data asta faramitata in alegeri? Daca se va proceda asa, atunci vom avea un presedinte rusofil si neocomunist

 22. METEOR Says:

  Dece MIORITA a devenit un subiect injositor pentru ROMANI ????

  Un cioban cu suflet de POET, trist si pesimist a facut o balada asa cum a simtit-o EL. Eu si niciun ROMAN nu se identifica cu aceasta balada caci nici un Roman nu este pesimist prin definitie si nici FATALIST.

  Nu stiu care individ NEROMAN din ROMANIA sau din strainatate ne-a declarat PE TOTI identici cu acest poet agrariano-PASTORAL, psimisti si fatalisti.

  Istoria noastra, jertfele noastre in zeci si sute de razboaie cu asupritorii arata ca nu avem nici in clin nici in maneca cu pesismul si fatalismul poetului.

  Intreaba pe un strain al dracului ce balada ii place la Romani si-ti va spune imdiat :::: MIORITA si va adauga INOCENT ::: Dar nu inteleg cum un popor sepoate identifica cu un FATALIST ????

  Dar cand poporul Roman s’a identificat cu MIORITA si cand a fost el pesimist de natura si FATALIST ????

  Daca mai exista imbecili trebue pusi la PUNCT.

 23. BIOGRAF. Says:

  Cateva ziare din OCCIDENT ( sa nu mentionam decat pe germani ) anunta cu mult cinism intrarea Moldovenilor in UE prin “” USA DIN DOS “”, si declara sus si tare ca aceasta reprezinta un mare pericol nu stiu pentru cine.

  Germania de EST nu a intrat in UE prin aceeasi usa din dos, inca si mai bine mascata, caci nimeni nu a suflat o vorba ca ar reprezenta un pericol, mai ales ca ei erau 20 de miloane si nu 3-4 miloane ca moldovenii ?????
  Lasă un comentariu

 24. vaseaivanov Says:

  E NEVOIE DE UN CONGRES AL INTELECTUALILOR CUM A MAI FOST !!! E NEVOIE DE UN PARTID AL FORTELOR DEMOCRATICE CUM A MAI FOST !!! CURAT LA SUFLET, INTELIGENT CARE STIA CE VROIA SI CUM VROIA … ACESTA AR PUTEA SA FIE CREAT FIE IN JURUL LUI MIHAI GIMPU, FIE DE VITALIA PAVLICENCO

 25. BIOGRAF. Says:

  Este bine ca se intorc fiii si fiicele MOLDOVEI acasa. Dar de indata ce ajung acasa trebue sa declare ca “” DIRECTIA NOASTRA STRATEGICA ESTE ROMANIA “” si nu rusia cum face maestrul FILAT.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: