Confruntarea intre cei doi vectori: euroatlantic (Dungaciu) si prorusesc(Tkaciuk)

O stire senzationala tine primul loc in aceste zile vineri si simbata in cercurile interesate de politica la Chisinau si anume, cunoscutul sociolog Dan Dungaciu, fost subsecretar de stat in MAE a Romaniei, a devenit cetatean al Republicii Moldova si consilier al Presedintelui interimar Mihai Ghimpu pentru problemele integrarii europene.

Dungaciu este cunoscut in R.Moldova ca sociolog, analist politic si publicist. Fara indoiala ca este cel mai bun cunoscator si comentator al fenomenului R.Moldova din Romania. A fost mai multi ani comentator la ziarele Flux  apoi dupa “divortul” cu Iurie Rosca a trecut la ziarul Timpul . Este impreuna cu Socor si altii unul din sustinatorii si arhitectii votului care a ingropat PPCD pentru Voronin la 4 aprilie 2005. Apoi s-a reabilitat si si-a reparat greseala trecind de la Flux la Timpul,  sustinind publicistic victoria opozitiei anticomuniste si crearea AIE.

Dungaciu este antipodul lui Mark Tkaciuk, fiind euroatlantist convins care stie sa-si argumenteze temeinic  textele. Comparatia intre cei doi se cere, ambii fiind principalii consilieri prezidentiali, fiind si una care inseamna confruntarea intre cei doi vectori: euroatlantic (Dungaciu) si prorusesc(Tkaciuk) .

Timp de 8 ani de zile Tkaciuk fiind eminenta cenusie a lui Voronin a incercat sa reformateze RM, transformind-o intr-un satelit al Rusiei si incercind sa-i impuna un caracter plurietnic ca sa o indeparteze de Romania.

Dan Dungaciu vine la curtea Presedintelui Ghimpu in aceeasi pozitie de „eminenta cenusie”, dar are prea putin timp la dispozitie, doar citeva luni ca sa-si realizeze ideile. Este important faptul ca Dungaciu este in relatii foarte bune cu liderii PLDM, in special cu Premierul Vlad Filat si ar putea sa contribuie la relatii mai bune intre PL si PLDM, fapt important prin prizma alegerilor anticipate parlamentare dar si prezidentiale care se apropie.

Sa vedem ce-i va reusi.

Anunțuri

57 răspunsuri to “Confruntarea intre cei doi vectori: euroatlantic (Dungaciu) si prorusesc(Tkaciuk)”

 1. terramount Says:

  Nene, aberezi.

  Care vector euro-atlantic? Cum poate sa fie un profesoras vector atlantic?

  Tu inainte de ati scrie textele le mai dai si altcuiva sa le citeasca?

 2. Flavius Says:

  Este foarte bune precizarea legata de ingroparea PPCD-ului. Ma intreb daca nu are cumva aceeasi misiune?

 3. lui victoras Says:

  Bai Victoras chiar esti dus de-a binelea? Care vector? Ce NATO? Tu chiar esti atat de nauc ca nu vezi ca omul habar nu are ce insemana NATO sau UE? Cum pisici se pot impaca consideratiile nationaliste ale unui profesoras, cu titlu de conferentiar, cu valorile si principiile acestor organizatii? Tu nu intelegi ca omul preda niste conceptii perimate despre identitate si valori nationale. De fapt, nici nu mai preda de ceva timp, caci nici asta nu mai stie sa faca. Gargara si spalare de minti mai poate face si voi ca tontii chiar il vedeti ca idol. Ori Contiu, ori Dungaciu tot acelasi aluat. Nu ti se pare ca paraca-s legate cu ata alba (un fost il desconspira pe un actual)?

 4. Nornegru Says:

  Iata , pana acum doar trei postaci antiromani, antibasarabeni ,dar „statalisti” convinsi de mama Rusia si-au facut aparitia !!! Sunt curos cati vor urma!! Mare-i gradina domnului in R. Moldova!!! Chestia e ca dumnezeu nu bate cu bata !! Stie el cu ce sa loveasca si in cine!!!!

 5. Nornegru Says:

  Sau te pomenesti ca sunt toti cei de mai sus infiltrati KGB recrutati chiar in Romania, ca mult prea bine scriu si vorbesc romaneste?

 6. radu Says:

  gresit, tkaciuc nu este prorus. este doar rus.

 7. NANOGRAF. Says:

  Ati auzit prin carciumile Chisinaului de MARELE SAVANT „” NANOGRAF””
  specialist in analize sociologice de rasunet MONDIAL ????

  Acel savant sunt EU!!! EU !!! EU !!!

  Pentru a va demonstra cele spuse mai sus, retineti vorbele bunicului meu, om simplu dela tara ::: „” Niciodata sa nu acuzati poporul simplu ba ca nu intelege, ba ca este simplu de spirit, etc. UN POPR , DIN ORICE PARTE A LUMII AR FI EL, NU POATE FI MAI IDIOT DECAT CEI CARE IL CONDUC „”.

  Eu zic ca un ENUNT ma inteligent nici PLATON nu ar fi putut face.

  A BON ENTENDEUR, SALUT.

  Va recomand calduros sa invatati franceza .

 8. uneconerecunoscut Says:

  1. Tcaciuc nici odată nu a fost recunoscut filorus (vezi presa, incl. ciubașenco și olivia)
  2. parapeta asta de dungaciu nu preia locu lui tcaciuc (functia de consilier similara cu a lui T. a fost preluata de dl. Uratu), dar cea a lui Mocanu
  singura deosebire intre cei 2 – ca dungaciu nu stie a sari cu parasuta…

 9. lui victoras Says:

  bai nornegru, tu chiar traiesti cu iluzia ca mai exista KGB? Ce pisici cauti KGB-isti cand Ghimpu aduce tot felul de pseudo-securisti afemeiati prin Moldova voastra/a noastra. Uite, bai mare patriotard si antistatalist, de ce nu l-o numit pe Mircea Druc? Ca omul chiar stie si poate mult mai multe decat un neica-nimeni de Dungaciu. Iaca spune…?

 10. uneconerecunoscut Says:

  pt lui victoras – ii rupe L. Anghel gatu…

 11. Lazar Says:

  Tkaciuk nu este nici prorus, ci armeano-ucrainean(tata-ucrainean si mama armeanka). Bravo Mihaes, la timpuri noi, alte culori.

 12. romanmihaes Says:

  Stimati vizitatori si comentatori, calomniile si atacurile la persoana vor fi sterse. Va rog sa comentati civilizat, chiar si cei carora nu le place ca Dungaciu a fost numit consilier prezidential.

 13. Victor Says:

  A mai apărut un „pupincurist Bucureştean” la curtea lui nea Mişu. Dacă suntem „proşti” şi nu avem „eminenţă cenuşie” proprie. este necesar să „acceptăm” teoria „miticilor Bucureşteni”, că moldovenii sunt buni pentru muncă fizică. Cît despre „aspect de eminenţă cenuşie”, ei sunt cei care ne vor dirigui treburile. Se confirmă „cel mai dubios scenariu”, că noi suntem incompeteţi şi avem necesitatea „ajutorului frăţesc” pentru gestionarea treburilot de Stat. Cred, că mare tîmpenii mai face nea Mişu.Romanii singuri nu se pot „clarifica cu propria ţară”, îngropă economia şi „ţigănăresc ţara”. De ce ne facem de râs!

 14. NANOGRAF. Says:

  PENTRU TOVARICI VICTOR.

  Va iese RUSISMUL prin toti porii. CE DULCE ESTE SCLAVIA IMBRACATA
  in vestminte de „” liberare de sub fascismul roman „” ( dece in moldova se vorbeste totdeauna de „” fascismul german „” si niciodata de NAZISM, adica de NATIONAL SOCIALISMUL GERMAN frate geaman cu comunismul lui lenin si voronin ???? ).

  Astept o explicatie.

 15. FOTO-GRAF. Says:

  Este interesanta luarea cetateniei moldavinesti de catre Domnul DUNGACIU. Asi vrea sa vad cat mai multi politicieni din Basarabia sa CEARA si sa fie acceptati in functii de stat majore in ROMANIA, pentru a concretiza si mai mult fratia care existe intre cele doua populatii.

  AM doua obsesii dar nimeni nu se deranjeaza sa-mi raspunda ::::

  Dece Basarabia nu da in mod automat cetatenia MALDAVANA tuturor basarabenilor refugiati in ROMANIA si in lume, in urma COTROPIRII de catre MOSCOVA ????

  DECE nu li se restitue bunurile pierdute ????

 16. laur Says:

  Dan Dungaciu cunoaste si limbi straine de circulatie internationala, cu care poti iesi in afara, Tkaciuk nu stie decat rusa ceea ce nu-l ajuta sa vada cum este in lume, in Romania si Europa.

 17. diagnose Says:

  Intradevar, imi plac foarte mult editorialele domnului Dan Dungaciu, se vede ca este expert in geopolitica, si ca sociolog tot atat de bun este.

  Bravo pentru domnu Mihai Ghimpu. mare noroc pe capu lui .

 18. Corvinul Says:

  Va rog sa raspundeti la citeva intrebari:
  1.Este adevarat ca Misiunea lui Dungaciu va fi unirea RM cu Romania?
  2.Este adevarat ca Dungaciu este asa cum scria Contiu in MS , agent al serviciilor secrete romane?

 19. xyz Says:

  Pentru „Corvinul”
  1.Cine va permite sa pangariti numele nobil „Corvinul”? Este o familie nobila din Transilvania din care facea parte principele Transilvaniei Iancu de Hunedoara, tatal lui Matei Corvin, el insusi principe al Transilvaniei si rege al Ungariei, unchi al lui Stefan cel Mare si Sfant, domnitor al Moldovei si al lui Vlad Tepes, voievod al Valahiei ( Tarii Romansti ), ultimii trei fiind veri intre ei. Observ limba romana perfecta, vorbota probabil si fara accent, a agentilor Federatiei Ruse la fel cu cea a preotilor Mitropoliei Chisinaului si a Intregii Moldove, filie a Patriarhiei Moscovei si a celor trei Rusii. Inutil. Faptul imi aminteste de o gluma buna cu un spion american care vorbea ruseste perfect si care parasutat in Siberia, se intreba disperat de ce era salutat de catre toata lumea cu apelativul: „Buna dimineata domnule spion american”. Raspunsul era foarte simplu: rusii nu au negri. In cazul dumneavoastra raspunsul este unul similar: romanii, mai ales romanii ardeleni, cum incercati dumneavoastra sa ne pacaliti, prin apelativul folosit, reprezentantii unui popor latin, nu pot fi niciodata antiromani si sunt intotdeauna antirusi ( aversiunea antirusa si anticomunist-bolsevica fiind una cu caracter visceral si, as zice, aproape ancestral, si este cacteristica tuturor poarelor europene neslave, romanii, ungurii, germanii, estonienii, lituanienii si letonii, dar si a popoarelor slave neortodoxe, polonii, cehii, slovacii, din fostul sistem comunist ). Deci bateti la usi de mult inchise. Incercati ceva mai subtil. Altfel riscati sa deveniti ridicol.
  2. Raspunsul la intrebarile dumneavoastra, care se vor insidioase si retorice dar care in realitate sunt subtile „ca o gura de canal” este DA! Si daca ar fi? Numai rusii au voie sa aiba agenti care sa militeze pentru mentinerea Basarabiei in sfera rusa?
  3. Nu incercati sa induceti ideea ca exista romani, cetateni moldoveni, „patrioti” convinsi ai fostei gubernii rusesti si sustinatori dezintersati ai statalitatii moldovene. Asa ceva nu exista. Asa zis „patrioti” si sustinatori interesati ai statalitatii moldovene sunt doar slavii si bolsevicii, adica cei care isi vad amenintate grav amenintate privilegiile nesimtite.

 20. xyz Says:

  Tot pentru „ardeleanul Corvinul”,
  Apelativul „Corvinul” provine de la faptul ca blazonul nobiliar al familiei lui Iancu de Hunedoara era un corb. Iar numele de „Musat” al lui Bogdan, tatal lui Stefan cel Mare si Sfant, provine din dialectele suddunarene aroman, meglenoroman si istroroman unde „musat” inseamna frumos. Daca mai adaugam si faptul ca Vlad Tepes era nepotul celebrului voievod valah Mircea cel Batran, domn al Ungrovlahiei cum isi spunea el insusi, cel care l-a adus la domnia Moldovei pe Alexandrul cel Bun, era din familia domnitoare a „basarabilor” ( nume pe care daca l-am pomenit in fata duneavoastra, un antiroman declarat, e ca si cum as fi vorbit despre franghie in casa spanzuratului ) avem in fata un adevarat tratat despre constiinta unitatii nationale a romanilor, inclusiv al celor din Basarabia. Cine va pus sa luati apelativul de „Corvinul”? Ati deschis o adevarata cutie a Pandorei.

 21. xyz Says:

  Apropo de statalitatea moldoveana, care, culmea, ar fi in mare pericol, eu nu am de spus decat un singur lucru: voi basarabenii va ascundeti desi nu va cauta nimeni. Pe romanul de rand, romanul din Romania, l-ati intrebat ce gandeste despre acest spectacol de opereta cu iz circ? Cred ca raspunsul lui ar fi unul pe masura: „Bai, voi vreti sa-mi furati calul.” Teoria asta fantasmagorica a pericolului invaziei romanesti imi aduce aminte de istoria cu carciumarul care striga cat il tinea gura ca el nu da fata, desi ea, fata, era balcaza, paroasa si bovina si nu i-o cerea nimeni. Cam care ar fi atuurile pentru care „euroatlanticii” ar dori sa va „penetreze”? Nu vedeti ca, deocamdata, si UE si NATO v-au spus „pas”?

 22. xyz Says:

  Multi au crezut, mai ales cei tineri, ca, daca il dau jos pe Voronin, Europa va cadea pe spate. Ei, Europa n-a cazut pe spate. Ba, dimpotriva, i-a trimis in zona fara sperante a „vecinatatii imediate”. Din disperare de cauza a aparut o initiativa si mai radicala: unirea cu Romania. Tare ma tem ca si acest demers va avea aceeasi soarta. Membra a UE si NATO, Romania este foarte atenta la tot ce ar pune in pericol statutul ei actual. Nu de alta, dar ar putea pati ca femeia de moravuri usoare, adica si penetrata si batuta si cu banii luati. Nu vedeti cat de greu, de fapt, acorda cetatenia romana cetatenilor Republicii Moldova? Unii au primit-o si dupa 7 ani, altii nu au primit-o de loc. Ceva imi spune, insa, ca toate aceste zbateri pasionale, pro si contra, din societatea moldoveana se vor termina cu o mare deziluzie. Comic este ca unii, din principiu, nu sunt de acord… Nu sunt de acord cu ce?… O intrebare ramane totusi: Ce l-o fi impins pe Dan Dungaciu sa ceara cetatenia moldoveana? Asta da intrebare…

 23. micu Says:

  In sfarsit si Ghimpu si-a gasit un consilier de treaba. Pana acum in lista deputatilor Pl si a consilierilor presedintelui vremelnic am vazut doar carieristi, neprofesionisti, cotrupti, curvari si alti nenormali. DanDun este antipodul acestora. Insa intrebarea este daca Ghimpu il va asculta pe acesta. De regula, asa tipi nu dau ascultare celor care sunt mai destepti ca ei insusi.

 24. Free to think Says:

  despre ce tot vorbiti??? despre ce fel de consilier poate fi vorba? Ghimpu v-a asculta sfaturile lui Dungaciu? Doar in cazul in care acesta il va sfatui cum sa-si ridice rating-ul partidului la viitoarele alegeri, prin alte metode populiste gen 28 iunie… Ce urmeaza? Decretarea anticonstitutionala a limbii romane ca limba de stat? Nu sunt nici impotriva primeia, nici a celei de-a doua, doar ca trebuie urmarite interesele nationale -ma refer la boicotul Rusiei, – iar apoi cele identitare… istorice.
  P.S. Dan Dungaciu este cel mai bun analist in problematica Republicii Moldova… iam fostdiscipol, si sunt mindru de asta!!!!!!

 25. MIB Says:

  Sunt curios de ce avea nevoie Dan Dungaciu de cetatenia Republicii Moldova?

 26. xyz Says:

  Pentru „Free to think”,
  Bineinteles ca aveti dreptate. Insa greseala pe care o face Moldova de a depinde aproape exclusiv de Rusia in domeniu comercial si mai ales in cel energetic, greseala pe care vad ca o face mai nou si UE, va avea consecinte dezastruase pe termen lung. Nu vedeti ca Rusii au inceput sa-si ridice nasul si sa pofteasca la privilegii pe care nici pe departe nu le merita. Asa au procedat mereu rusii, santajul fiind ridicat la nivel de politica de stat. Pana si domeniul religios au procedat la fel. Profitand de faptul ca Patriarhia Ecumenica se afla intr-o situatie la limita, fiind situata, mai nou, pe teritoriul ostil al Imperiului Otoman, Patriarhia Moscovei a stors la maxim privilegii nemeritate si care au pus-o in raporturi de inegalitate cu celelalte patriarhii, care din bun simt si din spirit de fratietate nu au sarit calul. Deci atentie mare la rusi!

 27. maria Says:

  Judecand dupa reactia unui numar atat de mare care s-au apucat sa-l critice furibund pe Dan Dungaciu, reiese ca numirea lui in functia respectiva este un pas foarte nimerit. Continuati sa criticati, domnilor, aratati-va fata adevarata!

 28. toma Says:

  spectaculose miscari in respulika de Kishiniov !

 29. Free to think Says:

  dependenta comerciala a Republicii Moldova fata de Federatia Rusa este un fenomen natural, -nu neaparat pozitiv – care in mod normal, nu poate fi evitata reesind din realitatile existente la moment. Ma refer atit la resursele energetice importate, cit si la exportul produselor agricole. Nu este normal insa, ca in Republica Moldova, cel putin formal, nu exista nici o alternativa, la resursele energetice ruse. Conecatrea R.M. la gazoductul roman, si respectiv european, ar o solutie eficienta in acest sens. Aceasta dependenta nu este noua, ea a existat odata cu aparitia acestui stat, iar autoritatile de astazi nu au vre-o doza de vina in acest sens. Diversificarea resurselor energetica, trebuie sa fie o prioritate pe agenda de lucru a viitoarei guvernari. Despre patriarhia rusa, ce pot sa zic… „Moscova a treia Roma”… Nu sunt moldovenist, insa nici fanul Romaniei Mari, insa cred ca solutionarea problemei religioase in Republica Moldova poate avea loc doar prin crearea Patriarhiei Moldovei, si dizolvarea celor 2 mitropolii.

 30. Free to think Says:

  auzi ma xyz… cam aduce a superioritate romaneasca aici… iar despre frica ca Romania sa devina femeie cu moravuri usoare, tre sa-ti spun ca nu tre sa fii ingrijorat.. mereu a fost asa. penetrata a fost -binevol, deoarece nu a opus rezistenta, sia desfacut pur si simplu cracii- a fost de rusi, atunci cind i sa rapit Basarabia, in acelasi timp a fost si batuta… iar banii iau fost luati cu ceva timp inainte, de fapt ia-ti dat de buna voie… la tezaur ma refer…

 31. Free to think Says:

  Respublica Molotov mai degraba…

 32. ovidiu Says:

  Fritusink: nu mai scrie „v-a” asculta, ca nu te pot citi

 33. Free to think Says:

  ai sesizat o greseala ortografica… wow!!!! acum te crezi mai inteligent? daca da, atunci felicitari!! poti face parte din orice cenaclu literar…

 34. blogideologic Says:

  @ FOTO-GRAF. spune: „Dece Basarabia nu da in mod automat cetatenia MALDAVANA tuturor basarabenilor refugiati in ROMANIA si in lume, in urma COTROPIRII de catre MOSCOVA ???? DECE nu li se restitue bunurile pierdute ????”
  Pentru că sunt consideraţi „fascişti români”. Dar nici în România de-acum, urmaşilor de refugiaţi basarabeni nu li se restituie averile pe care unii dintre acei refugiaţi şi le-au făcut a doua oară. Bunicul meu a lăsat zeci de hectare în judeţele Soroca şi Bălţi, apoi a cumpărat pământ mult în intravilanul din Craiova. După 1989, ni s-a arătat că aveam dreptul să primim sume de bani importante, dar ni s-a spus să aşteptăm … Aşteptăm …

 35. xyz Says:

  Pentru „Free to think”,
  Spuneti: „Nu sunt moldovenist, insa nici fanul Romaniei Mari”. Pai a treia cale nu prea exista din pacate… „ori la bal, ori la spital”… Iar infiintarea unei noi patriarhii nu se face la intamplare. Trebuie sa fie si celelalte patriarhii de acord. Ori la acest capitol si Patriarhia Romana si Patriarhia Rusa au acelasi raspuns: „NU”. Si apoi unde s-a mai vazut patriarhie cu trei milioane de enoriasi, adica atata cat are in Romania o arhiepiscopie mare. Putem vorbi, cel mult, de o mitropolie autocefala, subordonata Patriarhiei Ecumenice, asa cum sunt Mitropolia Poloniei, Lituaniei, Estoniei, Finlandei, Slovaciei sau Arhiepiscopia Albaniei, toate subordonate toate direct Constantinopolelui. Dar vin si intreb din nou: Credeti ca primele doua patriarhi ca marime din lume, una detinatoarea titlului de „a treia Roma” iar cea de-a doua detinatoarea titlului de „locotenenta a tronului Cezareei Capadociei, tara Sfintilor Parinti Ierarhi”, ma refer bineinteles la patriarhiile rusa si romana, intre care relatiile sunt in situatia de razboi nedeclarat, vor fi vreodata de acord? Credeti ca Patriarhia Romana, care are in spate Patriarhia Ecumenica, Vaticanul si Comisia Europeana a Episcopilor ( deci intreaga crestinatate europeana ) si care este condusa de un patriarh doctor in teologia ortodoxa, catolica si protestanta, considerat alaturi de Papa Benedict al XVI-lea ca fiind unul din cei mai mari teologi contemporani, fost rector al Seminarului Postuniversitar Ecumenic de la Geneva, membru de onoare al Comnitatii Catolice Sant’ Egidio ( elita mondiala a teologilor ) si vicepresedite al Congresului Mondial al Bisericilor, este in situatia de ceda macar un milimetru in fata Patriarhiei Ruse, aflata singura impotriva tuturor? Despre preotii, profesorii universitari ( toti doctori in cele trei mari ramuri istorice ale crestinismuluisi, detinatori ai unor prestigioase titluri academice internationale ) si ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane, membri ai organismelor ecleziastice importante, nu se stie aproape nimic in Republica Moldova. Din pacate Mitrpolia Basarabiei, condusa de Petru de Balti, ierarh hirotonit in realitate de catre vladica Moscovei si doar acceptat de Bucuresti, icult, slab teolog si prost vorbitor de limba romana si mai prost organizator, este un gresit exemplu in fata enoriasilor si care a pierdut deocamdata batalia cu Mitropolia Intregii Moldove ( de parca nici nu ar exista la Iasi o alta Mitopolie a Moldovei si Bucovinei ). Eu sunt convins ca va veni vremea cand Patriarhul Daniel se va ocupa direct si de aceasta mitropolie, saraca, timida si oropsita si, energic si bun organizator cum il stim, va sti sa puna, in sfarsit, piciorul in prag si va numi un nou corp de ierarhi, competent si cu har, care sa reprezinte cu cinste Biserica Ortodoxa Romana. Se investesc miliarde in mitropoliile si arhiepiscopiile romanesti din Europa de sud si de vest si din Statele Unite si Canada ( inclusiv la lacasurile romanesti din Tara Sfanta ) si aproape nici un leu in Basarabia. Este de neconceput ca Patriarhia Romana sa trimita preoti, scoliti in facultatile romanesti de teologie pe banii ei, in Republica Moldova iar acestia, ademeniti cu bani multi, sa treaca la Mitropolia Moldovei. Uneori am impresia ca pe parintele Daniel chiar nu-l intereseaza de loc ce se intampla cu aceasta mitropolie. Ma rog, astea sunt deocamdata vremurile…

 36. Free to think Says:

  pentru „xyz”
  Bineinteles ca a treia cale exista! A treia cale este refuzul moldovenismului primitiv si a istoriei falsificate, insa in acelasi timp pastrarea independentei Republicii Moldova ca stat. Nu inteleg un lucru: de ce am trebui sa ne unim cu Romania??? Da suntem o natiune…. da vorbim aceeasi limba… traditii, obiceiuri comune… cam atit, argumentele date nu au o greutate atit de mare in secolul XXI,- secolul globalizarii – pentru ca sa impuna necesitatea unirii. Astazi nationalismul pierde terenul in fata procesuli de globalizare, din ce in ce mai multi oameni constientizeaza ca nationalismul este un mit, acesta devenind din ce in ce mai putin important… este depasit…
  Aderarea Republicii Moldova la Uninea Europeana ar rezolva totalitatea problemelor care apar intre cetatenii celor 2 maluri ale prutului… Ce este rau in a te autoguverna??? in ati asuma ersponsabilitatea propriului destin?

 37. Free to think Says:

  pentru „xyz”
  iar despre patriarhie, nu pot sa ma pronunt… e cam departe domeniul religios de mine… vroiam doar sa spun ca avem nevoie de o autonomie religioasa….

 38. blogideologic Says:

  „Nu inteleg un lucru: de ce am trebui sa ne unim cu Romania???”
  Pentru a scăpa de efectele etnogenezei staliniste a poporului maldavan. Acum respublika Moldova este ca turnul Babel, domneşte un mozaic de vernaculare fără coerenţa lingvistică pe care secolul XXI o cere pentru o naţiune reală care lucrează întru progres. Franţa în secolul XVIII, secolul Enciclopediei, avea o masă critică demografică a vorbitorilor de limbă franceză care au impus Iluminismul. Din punct de vedere filosofic şi istoric, trăim acum în post-structuralism, Derrida îl anunţa ca noul Aufklärung. La ora actuală, Limba Română corectă este capabilă să exprime toate ideile lumii în cele mai fine nuanţe. Poezia populară a răzeşilor de la Nistru începea cu versurile : „Rus, rus, paparus, /Cine dracu te-adus ?” Rusia capitalistă de acum continuă de facto vechea politică a lui Stolîpin pentru imperiul ţarist : Oriunde există şi vorbitori de limba rusă, trebuie rusificată întreaga populaţie ! Lenin era ceva mai nuanţat : „Prin persuasiunea mijloacelor economice”. Fireşte că progresul şi prosperitatea pentru provincia Basarabia sunt dependente de progresul şi prosperitatea întregii Românii.

 39. Free to think Says:

  hehe… rade harb de oala stricata…. mai bine va-ti vedea de problemele voastre, ca nu sunteti prea departe de Basarabeni, iar noi cumva ne descurcam si cu puterile noastre… merci de 28 iunie 1940, va-ti facut atunci datoria de frati adevarati… nu mai avem nevoie de salvatori ai „etnogenezei staliniste”

 40. FOTO-GRAF. Says:

  Rusia nu se retrage din TRANSNISTRIA caci fiind acolo ea controleaza nu numai MOLDOVA care nu CONTEAZA , ci UCRAINA care este adevarata miza a MOSCOVEI.

  Dar RUSIA va spune sus si tare ca se retrage insa punand conditii IMPOSIBILE pentru toata lumea.

  ASTFEL marea prietenie GERMANIA – RUSIA si UE- RUSIA vor fi salvate sub aplauzele medvedistilor si putinistilor dela CHISINAU.

  HALAL DEMOCRATIE.

  Ma intreb ::: DAR MAREA DEMOCRATIE AMERICANA, unde a disparut din aceasta prea mica AFACERE ????

  Presa noastra are dreptul sa-si puna si sa le puna aceasta chestiune care va ramane , sigur, fara raspuns.

 41. blogideologic Says:

  @ Free to think spune: +nu mai avem nevoie de salvatori ai “etnogenezei staliniste”+
  Deci tu eşti mulţumit că trăieşti în consecinţele “etnogenezei staliniste”. Să fie clar, respublika Moldova nu va intra în UE până ce nu va restitui proprietăţile confiscate refugiaţilor basarabeni. Şi apoi, tu nu cunoşti nici măcar istoria principatului Bogdan, deşi ţii aparent foarte mult la „independenţa Moldovei”. Îţi amintesc Capitulaţiunea semnată în anul 1740 la Constantinopol, capitulaţiune garantată şi de Franţa, cea mai mare putere a lumii de la vremea aceea. Capitulaţiunea de la 1740 legitima pentru principatul moldovenesc frontiera răsăriteană pe Bugul pontic. Pacea din 1774 de la Kuciuk Kainargi suspenda temporar Capitulaţiunea de la 1740. Un aspect esenţial este că pacea de la Kuciuk Kainargi fusese pregătită de un lobby occidental pro-Rusia, lobby din care făcea parte şi iluministul Voltaire. Însă prin pacea din 1774 de la Kuciuk Kainargi se dă legitimitate monstruozităţii geopolitice chemată Rusia Sudică. În secolul următor, politica lordului Palmerston încearcă să revalideze Capitulaţiunea de la 1740. Nu s-a reuşit decât retrocedarea celor trei judeţe din Sudul Basarabiei şi Mica Unire de la 1859. Dar în cel de al doilea război mondial, Anglia şi America revalidează pentru România condusă de Ion Antonescu valabilitatea Capitulaţiunii de la 1740. Winston Churchill scrie în Memoriile sale despre legitimitatea frontierei pe Bug pentru România. Aşa că istoria aceea veche, de unii uitată cu bun profit, este de fapt foarte aproape de noi.

 42. Free to think Says:

  cind am zis ca nu avem nevoie de salvatorii etnogenezei staliniste, mam referit la faptul ca ne descurcam singuri, nu ca sunt multumit catraiesc cu aceste consecinte. Cred ca restituirea proprietatilor refugiatilor basarabeni nu prea are treaba cu aderarea R.M. la UE. „nu cunosti istoria principatului Bogdan”… Wow!!! ce descoperire… tu afirmi cu siguranta ca la baza consituirii entitatii statale moldovenesti a fost Bogdan? ai gasit vre-o cronica noua prin arhivele Constantinopolului??? dar cronicarii poloneji si unguri: vorbesc despre descalecarea unui oarecare Dragos…
  Trebie sa te asigur ca cunosc istoria Principatelor Romane la un nivel relativ inalt, iar amalgamul de evenimente istorice insiruit de tine, nu ma face sa-mi schimb parerea… „monstruozitate geopolitica chemata Rusia Sudica” poti sa-mi faci vre-o trimitere unde este folosit acest concept???? chiar sunt curios…. intuiesc ca te referi la proiectul Ekaterinei II de creeare a unui imperiu bicefal, prin refacerea vechiului Imperiu bizantin si unirea acestuia cu Imperiul Tarist, cu centre la Moscova si Constantinopol… in acest sens ekaterina si-a numit cel de-al 2-lea fiu al sau Constantin… as putea sa-ti vbdespre geopolitica rusa ore in sir, insa daca sincer ne-am cam abatut de la tema, asa ca hai sa lasam capitulatiile… cuciuk karnargi.. etc.
  P.s. daca doresti putem continua discutia in privat

 43. Free to think Says:

  prin transnistria controleaza Ucraina??? nu prea cred… cred ca ii este indeajuns o frontiera comuna atit de intinsa, + baza de la Sevastopol… Noi suntem miza principala a intereselor rusesti

 44. blogideologic Says:

  @ Free to think spune: + “nu cunosti istoria principatului Bogdan”… Wow!!! ce descoperire… tu afirmi cu siguranta ca la baza consituirii entitatii statale moldovenesti a fost Bogdan?+
  Eşti chiar aşa de ignar în ceea ce priveşte “principatul Bogdan” ? Atunci este pură infatuare pretenţia ta :”Trebie sa te asigur ca cunosc istoria Principatelor Romane la un nivel relativ inalt”.

 45. Free to think Says:

  auzi, blog ideologic… astept argumente, nu vorbe goale… hmm… ignar -.- poate ma luminezi un pic tu??? si te-am rugat sa-mi faci referire la „Rusia Sudica”

 46. Free to think Says:

  hahaha… ignar esti tu cind faci copy paste-uri de pe forumuri (stii la ce ma refer), iar in conditiile in care trebuie sa raspunzi independent, treci la „ignar”…
  ai citit o carte, „memoriile lui Churchil”, si acum vorbesti pe toate forumurile posibile despre aceasta tema, chiar daca nu are nimic de a face cu tema propriu zisa…

 47. Free to think Says:

  sa afirmi ca pacea de la cuciuc cainargi a fost semnata in urma lobbyului lui voltaire este o prostie!!!! Situatia Imperiului Otoman era dezastruoasa… (daca ai auzit exista o asa notiune Criza Orientala) Imperiul Tarist a obtinut o serie de victorii stralucite, si catastrofale pentru otomani… otomanii erau nevoiti sa meargala concesii…
  P.S. ca sa fii mai convingator, nu uita sa folosesti si teoria conspiratiei universale, stii tu… iluministi, masoni, … … 😉

 48. xyz Says:

  Pentru „Free to think”,
  Intrati, va rog, pe portal-ul oficial UE si uitativa la capitolul „27 state membre”. In afara statelor membre veti gasi alte doua capitole:
  1). Tari candidate
  2). Tari potential candidate
  Republica Moldova nu fifureaza la nici unul din aceste capitole, unde figureaza chiar state care nu prea au sanse sa intre in UE, cum ar fi Turcia la primul capitol si Bosnia-Hertegovina si Kosovo la capitolul al doilea. Deci pas… Moldova a fost aruncata „sine die” in zona vecinatatii imediate,
  adica zona cimitirului elefantilor a statelor respinse de la masa privilegiatilor ( apropo de jalnica instituire oficiala a zonei de mic trafic la frontiera cu UE, un fel de aceeasi Marie cu alta palarie, un ciolan aruncat condescendent, in compensatie, moldovenilor pentru a nu mai indrazni sa ravneasca la intrarea in UE. Nu degeaba sunt atat de deranjati germanii pentru introducerea moldovenilor in UE pe usa din dos de catre romani prin acordarea cetateniei romane. In plus, certamente nici un alt viitor presedinte al Romaniei nu va mai avea fata de Republica Moldova aceeasi atitudine directa si binevoitoare ca a actualului presedinte. Ori nimic esential nu se va produce in timpul mandatului actualului presedinte. Deci a treia cale prin intalnirea celor doua state romanesti in UE… Dumneavoastra chiar credeti ca utopia asta cu unirea intempestiva a fostei gubernii rusesti cu Romania a aparut din senin? Cei care nu mai pot astepta la infinit ca istoria sa treaca peste ei, cei care au inteles cum s-au transat lucrurile, mai ales cei tineri, au intrat in panica. Culmea este ca, din cele trei ipotetice cai, la care va referiti, tot calea ruseasca ramane in picioare, pentru ca rusii sunt singurii care va accepta, chiar va doresc. Rezultatul? Toti cei care nu sunt de acord cu acesta solutie vor pleca precipitat, bineinteles cat se va mai putea, peste granita si va ramane o Moldova fara moldoveni, sub influienta atotsuficienta a Rusiei. Un fel de Transnistrie mai mare… Si asta indiferent de cine castiga alegerile… Trenul salvarii Moldovei si a moldovenilor a plecat din gara inca din anii 90. Nu ati fost in stare sa va urcati in el, atunci, odata cu balticii…

 49. Free to think Says:

  ai partiala dreptate, insa explica-mi un lucru: saptamina trecuta Angela Merchel a propus presedinteli rus in schimbul retargerii trupelor din Transnistria accesul tuturorcetatenilor rusi pe teritoriul UE… oare nu demonstreaza acest fapt cointeresarea UE in a solutiona problema transnistriana, piedica principala a RM, in calea spre UE?

 50. Lupta din blogosfera « Roman Mihăeş Says:

  […] Roman Mihăeş « Confruntarea intre cei doi vectori: euroatlantic (Dungaciu) si prorusesc(Tkaciuk) […]

 51. xyz Says:

  Ii doare in cot pe rusi de libera circulatie in Europa. E plina Europa de rusi. Ii vezi peste tot, din Spania pana in Suedia. Au speriat Europa! Terorizeaza Europa. Iar madamme Merkel nu poate hotari in numele Comisiei. Deci slabe sperante… Si e cam trist ca viitorul a 3,5 milioane de suflete depinde de hachitele nu stiu carui bovindou politic.

 52. Free to think Says:

  pentru „xyz”
  Desi nu sunt un sustinator inflacarat al intergarii Republicii Moldova in UE, totusi recunosc, cea mai usoara cale de iesire din criza multidimensionala a RM este aderarea… RM va fi membra a Uniunii Europene, vrei tu sa accepti aceasta idee, ori nu… este vorba doar de timp… Ea v-a avea de parcurs o cale lunga si dificila, insa in final v-a fi parte componenta din familia europeana… Depinde foarte mult de capacitatea de negociere a procesului de integrare… daca RM, va negocia la fel de prost conditiile aderarii ca si Romania – care alaturi de Bulgaria au devenit fermele UE, – atunci mai bine raminem in afara ei…

 53. Eu Says:

  Mda, esti departe de realitate.
  Mai degraba UE va disparea decit MD va face parte din UE ca stat separat. Unica sansa ca MD sa faca parfte din UE este numai prin Romania. Deja de juma de an se duc discutii ( utopice, dar daca se duc, inseamna ca apar si asa idei) sa scoata unele tari, ba din zona Euro, ba chiar temporar din UE.
  cel putin o patrime de cetateni MD deja sint membri UE, prin pasapoarte romanesti, bulgare, cetatenii italiene si spaniole, alte zeci de mii asteapta sa treaca 10 ani de cind au sedere si vor obtine si ei cetatenii.
  Mentalitatea, aici e problema. sa o schimbi va trebui mai mult timp.

  Pt Free to think, si cite dimensiuni are criza multidimensionala din MD? si care is ele?

 54. Free to think Says:

  (: e parerea ta… nu am cum sa te conving… timpul va arata.. multidimensionala in sens: identitara, politica, sociala, economica… sirul poate continua la nasfirsit…
  nu ai luat in considerare un lucru, procesul de globalizare a este insotit de constuctia structurilor suprastatale de tip UE, proces ireversibil dealtfel… epoca natiunilor este depasita, urmeaza era structurilor supranationale… acest fenomen poate fi observat pe intreg globul: Europa – UE… America de Nord – NAFTA… America de Sud Mercorsur… Africa – Magreb… Asia – ASEAN…
  astfel absoluta majoritate a tarilor de pe glob vor fi absorbite de aceste structuri… RM, nu este o exceptie, iar in conditile in care, in afara de UE, la moment in regiune nu exista vre-o alta perspectiva, aderarea RM la UE este iminenta… este vorba cel mai probabil de o perioada de 20 ani

 55. amycommunications Says:

  Dragul meu blogideologic, un lucru este sigur şi evident pentru toată lumea care are cît de căt niţică raţiune: în zilele noastre(şi mai ales de vreo 7-8 ani de cînd trec prin faţa Ambasadei Rusiei din Romînia iar maică-mea care-i-frumos spunînd: ‘prostită din naştere’ e mîndră de faptul că e şi rusoaică şi are rude şi prin Basarabia dar şi prin Federaţie..mă confrunt cu naţia rusească din Bucureşti, la fel cum mă bîrfesc şi ţaţele din Republica Moldova. Şi zău că nu pot face altă diferenţiere între drăcoşenia şi mahalagismul unora şi cele ale celorlalte…d.propria mea experiuenţă, şi unii -mai ales unele-şi ceilalţi sunt la fel de egoişti şi cîrcotaşi şi tîmpiţi şi-ai dracului. Şi nu uita, că eu sunt feministă şi intelectuală -superbă sic!! şi cultă şi ambiţioasă destoinică foarte-sic! sic! crăpaţi de ciudă, femelelor!. Dar evident, că fufele astea toate care nu vor înţelege niciodată care şi ce sunt greutăţile vieţii şi ce înseamnă distracţie şi ce înseamnă treabă-inclus aici activitatea sportivă-se apucă să mă ‘croncăne’: ba că arăt ca o ţărancă, ba că n-au aer condiţionat destul(babele şi fufele şi puştanii răzbunători şi idioţi cu toţii şi cu plăcerea să mi se uite sub fustă, cînd trec pe lîngă ei, de ani de zile). Şi mă comentează..cum şi cu ce sunt îmbrăcată şi că arăt ba ca o bogătană ba din contră ca o ţărancă..De îl citiţi pe Paolo Coelho, veţi ştii că aşa sunt toate ăstea: nepreocupate decît de fast, lux, nssportive însă cu obiceiul să meargă la..fitness fiindcă aşa e moda, cretine, rele, invidioase toate!!
  Eu sunt sătulă şi de Robert Negoiţă şi de moldovence dar şi de rusoaice. Iar masculii ruşi sunt chiar ai dracului..

 56. Free to think Says:

  omg… un sfat amical: draga, ial pe Coelho de minutsa, si dispari… ai incurcat adresa probabil, ia vezi scrie aici undeva site pentru pitipoance?
  p.s. despre ce tot vorbeai mi-am irost 1 min, si nu am inteles nimic

 57. Andrei Gravura Says:

  Orice om, oriunde şi oricât de departe a ajuns, a avut învăţători şi profesori.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: