Doua scenarii pentru Moldova

Tocmai priveam sedinta de azi a Parlamentului la care comunistii s-au prezentat si au propus ca in ordinea zilei sa fie inclus subiectul demiterii Presedintelui Parlamentului Ghimpu. Argumentele lor sunt cunoscute si nu are sens sa le reamintesc. Propunerea comunistilor nu a trecut. Am remarcat insa pozitia realista a lui Marian Lupu care a declarat ca subiectul demiterii are scopul inducerii haosului in societate si a anularii referendumului constitutional si a reformei. Comunistii in naivitatea lor mizeaza pe sustinerea PD in acest subiect. Marian Lupu a demonstrat ca este un politician matur care nu se lasa condus de emotii si stie sa citeasca adevaratele motive ale comunistilor, principalii sai adversari electorali, care urmaresc doar scopul revenirii la putere cu orice pret.

In realitate este vorba de existenta a doua scenarii:

 1.Scenariul comunist, care prevede demiterea lui Ghimpu, ceea ce inseamna trecerea PL in opozitie si inevitabil crearea unei noi majoritati parlamentare impreuna cu PCRM . Daca se realizeaza acest scenariu se blocheaza referendumul constitutional, nu se mai introduce votul direct al presedintelui tarii si cel mai important PCRM nereformat cu tot cu Voronin revine la guvernare.

Acest scenariu nu este in interesul societatii deoarece nu se va produce modificarea Constitutiei, astfel incit sa fie depasite mecanismele de blocaj politic iar alegerea presedintelui tarii se va produce in continuare in mod netransparent in Parlament in conditii de negocieri obscure intre partidele parlamentare.
Scenariul este doar in interesul PCRM care revine la guvernare si in terment scurt are sanse sa preia intreaga putere de stat in rezultatul alegerilor anticipate. De asemenea realizarea acestui scenariu dezavantajeaza PD care este concurentul electoral direct al PCRM. In interesul PD este ca PCRM pe termen lung sa dispara din Parlament, iar pe termen scurt sa piarda cit mai mult electorat, ca electoratul de centru-stinga sa vina spre PD. In acest sens interesul PD, a liderilor acestuia dar si a finantatorilor partidului este ca comunistii sa nu fie admisi la guvernare si sa fie slabiti cit mai mult posibil in ajunul alegerilor parlamentare si prezidentiale.

 2. Scenariul Aliantei, prin care se pastreaza agenda de depasire a crizei politice prin care in septembrie se produce referendumul constitutional iar in noiembrie alegeri anticipate parlamentare si prezidentiale prin care se pune definitiv capat crizei politice. Acest din urma scenariu este in interesul societatii caci se termina criza politica si se va obtine acea resursa care se numeste stabilitate politica ce va permite tarii sa se concentreze pe rezolvarea problemelor social-economice si integrare europeana. Iar din politicieni ii avantajeaza in primul rind pe Lupu si Filat care cu siguranta vor disputa intre ei functia de Presedinte a tarii. Realizarea acestui scenariu reduce aproape la zero revenirea comunistilor la guvernare in viitoarea legislatura.

 Unele concluzii,
comunistii degeaba se agita cu demiterea lui Ghimpu pina la anticipate. Acest lucru va conduce la haos in societate  si exista pericolul destabilizarii pe model Kirghizstan, care a fost mentionat si de Putin. Demiterea lui Ghimpu nu este in interesul liderilor AIE care au elaborat un proiect de depasire a crizei constutionale si politice pe care il implementeaza pas cu pas. Proiectul AIE este in interesul societatii pentru ca in rezultat se va obtine stabilitate politica si va fi pastrat cursul spre integrare europeana.

Reclame

38 răspunsuri to “Doua scenarii pentru Moldova”

 1. Andrei Says:

  Eu vad ca tu nu ai inteles inca cine e LUPU si FILAT! Cu ei numai in europa nu vom ajunge! Romanii au avut 2 mari Mihai:

  Mihai Viteazau

  MIhai Ghimpu!!!!!!

  Fortza PL jos mancurtii!

 2. Mihaita Says:

  Daca ajung iar la guvernare (lucru absolut posibil vazand balbaielile AIE), comunistii vor cauta sa se razbune pe AIE si, in general, pe cei care sunt contra lor. Tradatorii care s-au dus spre Lupu se vor intoarce la pcrm si nu vor pati aproape nimic. Cu siguranta RM va fi mai in rahat decat a fost pana acum un an. Si va fi pentru o perioada mult mai indelungata. Si toate astea pentru ca alegatorii nu au nici cea mai mica urma de rabdare. Vor totul acum (sau ieri, daca ar fi posibil).

 3. jjfb2 Says:

  Ca sa continui gindul, am sa adresez o intrebare:
  Pe citi prosti in Moldova ii cheama Andrei!
  Raspuns: unul deocamdata…
  ha-ha-ha…
  Gindeste-te inainte de a scrie ceva…

 4. Vlad Says:

  pt Andrei
  Unii liberali au un mesaj asemanator cu al talibanilor, sa nu spun al bolsevicilor! Putin mai calm, caci idolatrizarea politicienilor duce in hau!

 5. jorj Says:

  Ghimpu ar trebui sa plece in toamna si sa lase locul pentru Chirtoaca.

 6. Vlad Says:

  Din pacate pebtru PL, ratingul lui Chirtoaca a cayut mult si astazi se tine mai mult pe Ghimpu totusi, desi e timpul ca Chirtoaca sa vina in fruntea PL

 7. viorel Says:

  Acesti dementi-comunistinca din 1917 se conduc de sloganul CU CIT E MAI RAU CU ATI E MAI BINE,evident ca pentru hotomanii de ei.
  Nu pot italege un lucru-Voronin-Bujenita este un HOT,inpreuna cu mafia lui bolsevica a devastat tot de peste tot,au devenit miliardari,iar oamenii,inca multi, ii sustin.Aceasta aberatie,nonsens,primitivizm n-o intelege nici un om treaz la minte.
  Ei,bolsevicii trebuesc anihilati de pe scena politica a R.Moldova,ei aduc tot raul,saracia,mizeria si degradarea oamenilor de pe acest pamint.
  Ei trebue sa fie demascati prin toate metodele legale,in caz contrar noi nicidata nu vom iesi din acest cerc vicios,vesnic vom trai in mizerie.

 8. Osav Says:

  1. Ar fi bine aici nu de folosit expresiile murdare ca la Unimedia. Criticăm ideile şi nu înjosim persoanile.
  2. Cred că v-om avea scenariul 2 descris de Dl Mihaeş.
  3. Cu privire la preşedintele a R.M.: – Părerea mea că cea mai bună candidatură ar fi Dl. Ghimpu – politician care nu-i fricos, cu demnitate, necorupt, apără interesile R.M. şi nu personale, onest, cu vechime în lupta politică fără a face zigzaguri în linia politică promovată de Dlui, ş.a. . Să al ajute Dumnezeu.
  4. În caz de Dl Ghimpu nu acumuliază voturile necesare, atunci de votat Dl Filat.

 9. thracus Says:

  n-am avut ,nu am si nici nu voi avea incredere in lupu.dle mihaes mai lasati cu ”pozitie realista”.de fapt acest lupu nu face nici 5(cinci) parale.va ceti convinge tot mai tare.e in stare sa -si vanda si pe mama-sa.de la o posta se vede,e un las,fatarnic si o mamaliga.va inchipuiti sa fie el presedinte-va umbla cu capul jos numai la moscova.iar de vorbele lui mi-i sila.sunt anticomunist,dar cand spunea voronin de el ,avea dreptate-bl,bl,bl numai bulbuci.

 10. romanmihaes Says:

  Astazi apreciez pozitia lui Lupu privind faptul ca are o viziune ferma privind dapasirea crizei politice si ca nu merge pe scenariul comunistilor. De fapt ceea cei propun comunistii lui Lupu este in detrimentul PD.

 11. basile Says:

  pt. Vlad
  exagerati atunci cand spuneti ca unii liberali sunt ca talibanii sau si mai rau ca bolsevicii. Sunt deacord ca nu trebuie sa-i ideologizam, insa dl Ghimpu a spus un adevar istoric fara sa se teama de reactia Rusiei.

 12. laur Says:

  Eu nu am decat o rugaminte la cetatenii moldoveni :

  HAI SA NU MAI CALATORIM, SA NU MAI MUNCIM IN RUSIA si doar asa va fi mai bine pentru toti.

  Doar asa rusii nu ne vor mai lua ca prosti.

 13. romanmihaes Says:

  Este o greseala sa-i numesti pe liberali talibani. Dupa 8 ani de guvernare comunista societatea inca este zombata cu tertipuri ideologice de stinga. Ghimpu cu decretul sau privind 28 iunie a zis adevarul si a deschis o rana care cu timpul se va vindeca.

 14. basile Says:

  Deacord

 15. basile Says:

  consider ca 99,9% din cei ce au votat PL in alegerile din iulie 2009 saluta decretul dl. Ghimpu. Numindu-i pe liberali talibani si fascisti scuipati in sufletele a cca 14% din cei ce au iesit la vot.
  Cred ca in timpul cat mai apropiat Chirtoaca va deveni presedintele PL.

 16. basile Says:

  sorry bolsevici nu fascisti

 17. adrian Says:

  Dl Mihaes nu va suparati de intrebare, a-ti participat pe 28 la depunerea de flori ?

 18. basile Says:

  Apropo, ati auzit declaratia lui Godea cu privire la ,,IPTEH,, – el a declarat ca nici nu a stiut ca Vl. Filat este actionar al acestei societati pe actiuni. PLDM-ul ne are de prosti?

 19. romanmihaes Says:

  DA SIGUR CA AM FOST LA DEPUNEREA DE FLORI SI LA MITINGUL DIN FATA GUVERNULUI PE DATA DE 28 IUNIE, NUMAI CA AVEAM DOSARE IN INSTANTE SI NU AM PUTUT SA STAU MULT TIMP.

 20. Valeriu Says:

  Cred ca Lupu in sedinta respectiva a facut ceea ce ii convine partidului si lui personal, care se mai vede presedinte in viitoarele alegeri. Parerea mea este in Lupu nu ar trebui sa avem incredere. Orice nu s-ar intampla lupul oricum se va uita spe padure. In alt mod chiar el a spus-o despre sine la o emsiune „Lupul parul il schimba, dar naravul ba”. Ceea ce a facut dl Mihai Ghimpu nu ar fi facut nici unul dintre actualii lideri ai AIE, care se considera civilizati, iar politica sa fie facuta in manusi albe. Cu un astfel de adversar cum este pcrm nici nu se poate altfel.
  La viitoarele alegeri ale presedintelui cred ca ar fi bine de mizat pe dl M. Ghimpu, iar daca nu acumuleaza numarul necesar de voturi – pe Vlad Filat. Ambii au demonstrat ca pot face lucruri bune pentru acest colt de tara pre nume Basarabia bantuit de mizerie si nevoi, cu toate ca pozitia lui Filat fata de Ghimpu in cazul recentului Decret este absolut inacceptabila.

 21. Vlad Says:

  pt Basile
  Cand unii liberali il taxeaza pe Filat pt pozitia pe care a avut-o in cazul decretului semnat de presedintele Ghimpu drept neostalinist sau chiar stalinist, cum ar trebui sa-i inteleg si cum sa-i etichetez? Ce inseamna dl Ghimpu e Mihai Viteazul? Pe asemenea fanatici cum sa-i taxez? Apreciez pozitia si curajul dlui Ghimpu, dar ar trebui sa intelegem ca societatea e multicolora si nu se impart doar in mari patrioti si stalinisti. Fara suparare

 22. Vlad Says:

  Iata ce spune si publicistul V. Ciobanu
  In istorie, aşa cum se ştie, au câştigat întotdeauna popoarele care au pus accent pe demnitate şi morală în politică. Un exemplu elocvent este Václav Havel pentru cehi. Dezbaterile în jurul datei de 28 iunie erau inevitabile, nu se putea sări peste această etapă de limpezire a trecutului, după 8 ani de tabuuri comuniste.

  Pe de altă parte, au dreptate şi cei care susţin că discuţiile, controversele pe teme ale istoriei recente nu trebuie să submineze unitatea actualei guvernări democratice de la Chişinău. Deoarece numai păstrarea trendului pro-european, continuarea lui şi după alegerile din toamnă ne va permite ca MÂINE să putem rosti şi alte adevăruri, incomode dar necesare pentru sănătatea conştiinţei publice din Moldova.

  Adevărurile istoriei trebuie nu numai rostite, ele mai au nevoie şi să fie administrate cu grijă prin campanii de educaţie şi informare a cetăţenilor, într-un climat de pace socială şi evoluţie stabilă a ţării. Oricât de patrioţi şi oricât de animaţi de spirit justiţiar ar fi, oamenii politici au datoria să nu uite acest lucru.

 23. Vlad Says:

  pt Valeriu
  Ar fi minunat ca dupa alegerile din toamna sa-i avem pe Ghimpu si Filat in functiile principale ale tarii, unul presedinte si altul premier. Sa recunoastem totusi ca avand un asemenea electorat inapoiat, care il admira mai mult pe putin decat pe basescu, sanse mai mari de a deveni presedinte le are Lupu si Filat, daca nu chiar un voronin. Prinipalul e ca Ghimpu Filat si Lupu sa nu se macelareasca in alegeri, caci atunci se duce alianta pe apa sambetei

 24. basile Says:

  pt. Vlad
  sa inteleg ca mesajul talibanilor este asemantor cu cel ,, al unor liberali,, asa v-ati exprimat citez ,,Unii liberali au un mesaj asemanator cu al talibanilor, sa nu spun al bolsevicilor,,.
  Apreciez mai mult un om sincer cu e Ghimpu, decat pe unul smecher, care joaca la doua capete, cum e Filat

 25. adrian Says:

  VA MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS . EU CRED CA A VENIT TIMPUL CIND TREBUE SA VA IMPLICATI SERIOS IN POLITICA DEOARECE ASTAZI MOLDOVA ARE NEVOE DE VERTICALITATE, CA DE ALTFEL O INADUSA MUSUCII,BIDONII, NEMAIVORBIND DE INDIFERENTA SOCIETATII CIVILE …

 26. basile Says:

  Sunt deacord ca societate e multicolora, insa adevarul e unul singur si cu totii il stim foarte bine. De aceea salut decretul semnat de dl. Ghimpu.
  Iar reactia celorlalti lideri ai AIE a fost prevezibila – toti sunt in campania electorala (inclusiv si Ghimpu) de aceea aveau cum sa-si dezamageasca electoratul.

 27. amycommunications Says:

  @contele> Eu învăţ şi te invidiez că faci ce-ţi place matale şi încerc să mă fac că nu mai aud prostiile ‘încruntaţilor’ ăştia babalîci pe lîngă moi.
  @ restul de ‘succes..uri’. Citeam astăzi în ziarul ring o vorbă de-a lu’ Goethe care vi se potriveşte: cine nu iubeşte pe nimeni e nevoit să înveţe să linguşească’. Punct. ‘Succes-e-uri!?’
  @capetele luminate: mi-a plăcut că v-am înţeles vorbele aproape perfect după ce am ‘tocit’ economie toată săptămîna. Şi că vă mulţumesc că mă susţineţi ‘teoretic'(poate intraţi să vă scrieţi numele sub acţiunea pe care o desfăşor împreună cu Say No to Violence against Women).Sunt de acord cu tot ce aţi spus şi cu ceea ce a afirmat şi doamna Maria Pivniceru, încerc să aflu ce însemnează CSAT ..poate în data de 7.
  În rest, abia acum pe Realitatea ni se spune ceea ce discutam noi cu dl. av. Roman Mihăieş pe internet, despre Ghimpu. Mhh..iarăşi întîrziere…cu toate astea, eu fac de ani politică şi afaceri internaţionale pentru alţii, numai din camera în care am şi patul şi calculatorul, în apt.meu şi al părinţilor.(Şi tot apelez la firme pt ‘dating’ să mi se întîmple şi mie odată ‘minunea’ pt.care muncesc încă din adolescenţă..cu avocatura şi diplomaţia.
  P.S. Am citit azi că Bogdan a fost numit Ambasador în Franţa..şi eu care credeam că voi fi (şi) cu el împreună. Orioum, Doamne Ajută!!

 28. romanmihaes Says:

  Merci Adrian pentru susinere si aprecere, insa deocaata ma simt bine in societatea civila. daca insa vor fi propuneri serioase de la vre-un partid democratic voi analiza oportunitatea.

 29. Vlad Says:

  pt Basile
  Sunt de acord, termenul taliban nu e chiar adecvat, dar sunt absolut convins ca intoleranta si radicalismul afisat de unii plisti sunt periculoase.

 30. Mircea Says:

  Cu relatarile din Parlamentul moldvean se observa ca acolo e aceasi situati ca in 89 la noi.

 31. blogideologic Says:

  @ adrian spune: „Dl Mihaes nu va suparati de intrebare, a-ti participat pe 28 la depunerea de flori ?”
  Cu acel „a-ti” ai pus flori pe mormântul limbii române.

 32. basile Says:

  Radicalismul intotdeauna a fost periculos

 33. jorj Says:

  voronin, lupu, filat si urechean = Rusia

 34. amycommunications Says:

  Salve, moşule. Îţi dau dreptate cu limba romînă(şi aici)

 35. dan Says:

  daca sunt numai doua e ok. 🙂

 36. roroman Says:

  Ce ati facut cu blogul Doamnei Pavlicenco? Iar a disparult. Poate stiti?

 37. basile Says:

  postez un articol semant de Dan Dungaciu

  Le voi da în casa Mea şi înăuntrul zidurilor Mele un nume şi un loc mai de preţ decât fii şi fiice; le voi da un nume veşnic şi nepieritor”
  (Isaia 56,5)

  http://www.timpul.md/articol/cui-nu-i-place-decretul-ghimpu-12821.html
  pentru viitor rog pe toti sa plasati linkuri catre articole care doresc sa fie citite.

 38. basile Says:

  sper ca nu a disparut pentru ca aducea critice AIE-ui, in special PLDM-ui.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: