Ce va fi luni in Parlament? Totul depinde de PLDM.

Reactia negativa a unei parti a societatii, asa zise de stinga impotriva Decretului Presedintelui Ghimpu de a declara ziua de 28 iunie 1940 ziua ocupatiei sovietice a fost una  cumva de inteles. Fortele revansarde si comuniste intotdeauna vor deplinge disparitia URSS si a simbolurilor sale, important este ca procentul lor sa nu depaseasca cifra de circa 5%, adica sa fie in minoritate clara care sa nu puna in pericol restul societatii. Insa la corul sovinilor de aceasta data s-au alaturat si vocile critice la adresa lui Ghimpu ale unor lideri AIE, din PD, AMN si PLDM. De ce ignora acesti domni alesi de electoratul anticomunist Declaratia de independenta a R.Moldova?

Pe unele resurse internet ,de exemplu http://omg.md/Content.aspx?id=9056&lang=1, agentia Omega, au aparut indemnuri la manifestatii in fata Parlamentului la 28 iunie privind sustinerea demiterii lui Ghimpu din postul de Presedinte. Tot mai multi cunoscuti ma intreaba:” ce va fi luni in Parlament”? Va fi demis Ghimpu pentru Decretul sau privind declararea zilei de 28 iunie drept ziua ocupatiei sovietice? Le zic ca nu stiu, dar un fapt e cert, deputatii comunisti se vor prezenta si vor incerca sa puna la ordinea zilei  subiectul de demitere a lui Ghimpu, acest fapt a si fost anuntat deja de reprezentantii lor. Ei au mai incercat de citeva ori in trecut sa puna acest subiect pe ordinea zilei si nu a trecut. De aceasta data insa este implicata si Moskova care a reactionat dureros la Decretul lui Ghimpu. Iar faptul ca liderii AIE s-au intrunit simbata fara prezenta lui Ghimpu , nu este intimplatoare. E clar ca se  pregateste ceva.
Care ar fi eventualele scenarii? Sa admitem ca comunistii propun includerea in ordinea zilei subiectul privind demiterea Presedintelui interimar si propunerea trece cu votul PD si MU. Pentru a fi demis Presedintele sunt necesare conform Constitutiei 2/3 adica 67 de voturi, comunistii au 43, cu siguranta mai vin 3 de la MU si posibil sa vina inca 14 sau 15 de la PD, ceea cu nu e de ajuns. Trebuie sa mai voteze sau deputatii AMN sau cei de la PLDM.

Unii zic ca intre PLDM si PCRM  ar exista deja anumite intelegeri, facind trimitere la votul din Consiliul Municipal Chisinau dat solidar de consilierii acestor partide pentru Dumanschi. Este clar pentru oricine ca consilierii au avut acceptul sefilor de partide Filat si Voronin pentru a vota impreuna. Personal nu vreau sa cred in aceasta ipoteza si sunt inclinat sa cred ca votul PLDM impreuna cu PCRM din CMC a fost unul de conjunctura. Daca insa au dreptate cei care afirma ca ar exista intelegeri secrete intre PLDM si PCRM atunci Ghimpu este condamnat si pe data de 28 iunie ar putea sa fie demis din functia de Presedinte al Parlamentului si Presedinte interimar. Insa in acest caz riscurile electorale pentru PLDM vor fi enorme, ei riscind sa piarda tot electoratul anticomunist asa cum l-a pierdut anterior PPCD.

Cine ar putea sa fie instalat in locul lui Ghimpu? Nu cred ca va fi greu de identificat figura, deoarece acesta are de jucat rolul figurantului pentru doar citeva luni in care unicul lucru important care il va face va fi Decretul privind dizolvarea Parlamentului si numirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Insa demiterea lui Ghimpu ar putea da peste cap petrecerea  referendumului constitutional. In acest context nu pare intimplatoare intoarcerea in Parlament de catre CC a proiectului de modificare a Constitutiei semnat de cei 51 deputati AIE. Si mai este ceva care pune pe ginduri si anume faptul ca in Kirghizstan a avut loc astazi, duminica  un referendum sustinut de Rusia in care s-a pus la vot trecerea de la republica prezidentiala la cea parlamentara. Este inversul la ceea ce se doreste prin referendumul din R.Moldova.

Pentru ca sa se termine toate speculatiile privind ziua de 28 iunie ar trebui ca liderii PLDM luni dimineata sa declare  ca nu vor vota demisia lui Mihai Ghimpu. In acest mod toata isteria din societate s-ar termina intr-o secunda. AIE are sarcina de a se mentine in actuala formula si  de a debloca tara prin petrecerea unui referendum si alegerilor anticipate. Iar demisia lui Ghimpu va aduce cu siguranta comunistii la putere, chiar si daca intr-o alianta nedeclarata cu PD , AMN si PLDM. In acest caz va fi pusa in pericol integrarea europeana a R.Moldova si va fi posibila transnistrizarea pe modelul regimului de la Tiraspol. Sa fie oare luni inceputul unei noi aliante politice cu girul Rusiei?

Astfel luni 28 iunie va fi momentul adevarului.

Reclame

25 răspunsuri to “Ce va fi luni in Parlament? Totul depinde de PLDM.”

 1. amycommunications Says:

  Părerea mea ca ‘independentă de opoziţie’ care tot încearcă de ani buni de zile să fie serios şţi pragmatic băgată în seamă de cîătre M.A.E. şi Preşedenţie?? Păi faceţi şi voi ce anunţase stînga romînească: vacanţă pînă-n septembrie. Prilej pentru ăilalţi din alelalte partide în Romînia să şi-o prelungească pe-a lor veşnică…În ceea ce mă priveşte strict pe mine, eu dopar am dat fără să primesc nimic pînă acuma. Aşa că, de vreţi colaborări mai clare..plătiţi-mă. Evidente că totul se reduce pînă la urmă cam numai la voinţă..noapte bună!!

 2. PLDM = neocomunism Says:

  PLDM ca sigur va avea soarta PPCD daca voteaza demiterea lui Ghimpu si perpetuarea ascunderii gunoiului sub pres. Si sunt sigur ca UE, Romania si SUA vor lua act de actiunea nejudecata a lui Filat, iar consecintele vor fi dure atat pentru PLDM cat si pentru intreaga RM. Dixit.

 3. NINA GONTA Says:

  DACA FILAT SE ALATURA COMUNISTILOR .. E PIERDUT ! GHIMPU LE-A DAT DE LUCRU , DAR E BINE , CACI ACUM SE VA ALEGE GRAUL DE NEGHINA. DIN ALT PUNCT DE VEDERE , MOLDOVA ESTE IARASI IN PERICOL.TREBUIE SUSTINUT GHIMPU.. IN ADEVAR.

 4. .PANTOGRAF. Says:

  Inconjurat de lasi si LINGAI PRESEDINTELE GHIMPU lupta sa ridice pe primul plan DEMNITATEA UNEI tari aservite inca OCUPANTULUI. TOATA TARA TREBUE sa sustina actiunile DEMNE DE UN MARE OM DE STAT ale PRESEDONTELUI GHIMPU.

  Ramai PERPLEX sa mai citesti asfe de argumente care plac atat de mult OCUPANTULUI ::: “” nu e momentul acum “” zic UNII , “” contextul este gresit “” zic altii. Aceste fraze si multe altele de acest gen le auzim de mai mult de 20 de ani.

  Cu supunere de SCLAV trebue menajat DUSMANUL SECULAR.

 5. Cristi Says:

  omg.md cititi asa ceva ? sursa de informare ? este o AGENTIE DE PRESIUNE SI MANIPULARE PRIN MINCIUNA.

  Pur si simplu nu mai trebuie cititi sau citati. Sa piara pe limba lor.

 6. adrian Says:

  Nu MAI FAC EI ASA CEVA,GHIMPU ASTA SI DORESTE SA FIE DEMIS CU VOTURILE PLDM,DUPA CARE NU MAI CONVINGI ELECTORATUL CHIAR DACA IL ADUCI SI PE FIDEL CASTRO SA VORBEASCA ,CA PLDM ESTE PRAGMATIC. O FI . DAR OARE NU LII MILA DE ACEI TINERI CARE AU FOST OMORITI , BATUTI … CA PESTE UN AN SA VOTEZI CU COMII COT LA COT IN CONSILIUL MUNICIPAL. BANUIAM CA NE AU DE PROSTI DAR NU CHIAR ATIT DE TARE. MA DOARE INIMA… .
  PS. TU IARBA TOT AI MAMA / DE AI CU BUNA SEAMA / ATUNCI CIND INVERZESTI / DE IA ITI AMINTESTI ?

 7. FLOREA RO Says:

  Consider ca M.Ghimpu a procedat corect cu decretul privind ziua de 28.06.1940.Si cred ca Filat,chiar daca pare un bun prim-ministru si un bun roman,nu va permite partidului sau sa voteze demiterea lui M.Ghimpu.La fel si S.Urecheanu.Au dovedit coloana vertebrala acestia prin celebrul scandal cu votul de aur.Si in Romania s-a dus buhul cu lupta acestor trei lideri ai aliantei pentru izgonirea comunistilor si negocierile lor cu acest Lupu al comunistilor pentru constituirea AIE.Mai rau este pentru noi cu Bazeux al nostru ca a impus minciuna si imbarligatura de context ca fiind politica de stat.Intradevar M.Ghimpu are demnitate,in adevaratul sens al cuvantului ,de presedinte de stat al…Romaniei,nu numai al Basarabiei(eu nu recunosc termenul de R.Moldova,doar cei care nu au inima romana rostesc asa ceva).

 8. Mihai Românul Says:

  Interesant articol, dar nu pot să cred că Vlad Filat a fost până acum doar un lup în piele de oaie.

  Am avut şi încă mai am încredere în Filat.

  Pentru mine oamenii în care mă încred sunt Ghimpu, Chirtoacă şi Filat.

 9. lalalu Says:

  nu cred ca este nici un pericol ca ghimpu sa fie demis, ar fi sinucigas pentru pldm, amn. cred ca anumite „forte” chiar incearca sa mute accentele pe aceasta demitere ca sa nu se discute „la tema”, adica despre momentul istoric si importanta unui astfel de decret care readuce partial lucrurile in albia normalitatii. Nici pd-ul nu va indrazni sa voteze pentru introducerea pe ordinea de zi a problemei date, nu mai vorbim de demisia propriu-zisa. Nu cred ca sunt totusi atat de prosti, se joaca inca pe cartea onorabilitatii.
  Episodul din CMC e destul de grav dar cred ca are alte conotatii decat prevestirea unei posibile tradari à la musuc si compania, à la ppcd. Mai mult o reglare de conturi, o aducere in prim-plan a lui dumanschi, o delimitare din ce in ce mai accentuata de primar etc. totusi campania a inceput. prea repede, dar asta e acum.

 10. Vlad Says:

  Se merge departe cu speculatiile. Ce fel de demisie? De ce atatati spiritele?

 11. altcersenin Says:

  ma asteptam sa aiba obiectii in legatura cu acest decret Lupu, dar nu Urechean si mai ales Filat…

 12. taranca Says:

  se uita de rolul Marii Adunari Nationale.

 13. NIKE Says:

  E dureros, dar demiterea lui Ghimpu o vor si pldm-istii. Chiar simbata un lider PLDM afirma ca si unii membrii ai PL vor un alt Presedinte. Doamne, alunga dusmanii din fata lui Ghimpu. Ca de fatarnici si minciunosi care afirma una si fac alta m-am saturat.

 14. romanmihaes Says:

  Nu vreau sa cred ca PLDM se va sinucide politic si va vota impreuna cu comunistii pentru demiterea lui Ghimpu.

 15. szaszsebespaul Says:

  Bravo lui Ghimpu

 16. jorj Says:

  rusine pldm.pe zi ce trece ma conving ca filat e de stinga ca si lupu

 17. Valenta Says:

  Astazi e o zi de COMEMORARE a victimelor comuniste.
  Astazi fiecare isi ARATA adevarata fata, cit de CONSTIENT este. Caci daca nu ai o CONSTIINTA, toate celelalte VORBE suna in desert. Ma refet nu numai la constiinta NATIONALA, desi aceasta constiinta este una pura si inaltatoare. Eroii unui natiuni nu ar deveni EROI, daca nu ar avea aceasta constiinta!!!

  Ma refere si la constiinta simpla de OM, care trebuie sa-i vorbeasca in asa momente, cind se comemoreaza o TRAGEDIE a unui intreg POPOR. O tragedie, initiata printr-un act ODIOS fascisto-cominist – Pactul Molotov- Ribentrop.

  Doaua mari puteri diabolice ale Europei – Fascismul si Comunismul au initiat impartirea hartii Europei in zone de influienta… ambele sunt odioase, diabolice si NE SUNT STRAINE NOUA ROMANILOR.

  de aceea consider ca un ACT EROIC decretul semnat de DOMNUL Ghimpu! Ca EL are CONSTIINTA SANATOASA, neafectata de conjucturi si interese…

  Da, Ghimpu este un EROU CURAJOS. Sa-l sustinem!
  Imi este rusine sa privesc la ceilalti… care nu au verticalitate, care nu au constiinta, prin care vorbeste chiar Dumnezeu. Caci Dumnezeu vorbeste in inima omului anume prin intermediul CONSTIINTEI!

  Treziti-va, oameni buni.
  Astazi este ziua mea, dar primul lucru pentru mine este sa fac o RUGACIUNE in fata Lui Dumnezeu, pentru ioertarea si odihna tuturor victimelor regimului totalitar DE OCUPATIE sovietica, a victimelor criminalilor de komunisti, care si azi in Moldova mai persecuta pe unele persoane inocente, care nu vor sa colaboreze cu ei.

  Oameni BUNI! Azi ar fi trebuit in toate BISERICILE sa se4 oficieze slujbe de pomenire a vistimelor regimului comust sovietic de teroare…
  Unde va este CONSTIINTA, domnilor tovarasi? Or oare vcoi nu aveti bunei, parinti care au fost persecutati de comunisti? Este vreo familie in Mol.dova care nu a afost afectata de aceasta ideologie diabolica a antihristilor?

  Oameni buni, treziiti-va constiinta! Buneii mei au murit.. datorita persecutiei comunioste. Parintii mei au fost persecutati, Mosul meu, Andrei Voinovan, bunelul cintaretei Georgeta Voinovan a fost UN INTELECTUAL, un directot de liceu in Chisinau, inalt ca si Lupu… si a fost deportata de comunisti fata nici un motiv. Familia i-a fost destramata. de friguri lui i-au cazut unghiile la picioare… s-a intors, dupa moartea lui Stalin, dar era o personalitate distrusa… nu-si gasea de lucru, sau mai bine zis nimeni nu-i dadea… Casa lui i-a fost luata…

  Dle Lupu, ai fi vrut sa ai soarta Mosului meu? de ce acum nici macar nu doresti sa comemorezi aceste victime nevinovate?

 18. Valenta Says:

  Unire, fratilor, altfel cei fara constiinta ne invadeaza…

 19. amycommunications Says:

  Dragă Valenta, eu nu sunt moldoveancă precum voi, însă am rude şi prin Rusia şi prin Rep.Moldova. De aceea, îţi mulţumesc că eşti informată corect!! asupra evoluţiei în studiul meu zilnic-din cărţi etc.-în relaţiile internaţiionale şi că îmi dai totală dreptate. Punct. Însă ştii, eu mi-am urmat întotdeauna inima şi raţiunea şi pe ambele odată întotdeauna dar a trebuit să mă maturizez complet şi mai ales în suferinţă cumplită şi neapărat a trebuit să fiu ajutată prin inimă-ţi raţiune-înţelegere ca să învăţ să aplic fără oprire principiul: ‘follow your heart, not the crowd!’ Cu toate acestea, să ştii că am înţeles că adaptarea nimănui nu se va face vreodată prin liberalizare de ‘dreapta’ dar neapărat numai prin social-democraţie.
  Mă rog, am alte treburi acum decît politikia pentru piticii -chiorii-handicapaţii care reprezintă bărbatul şi atributele bărbatului!! şi în Rusia şi în Romînia. Şi nici nu ştii cît mă încîntă că Mr. şi Lady Barack Obama sunt frumoşi şi intelectuali totodată..şi că s-au pornit să schimbe America. La noi în Romînia şi în Moldova şi chiar în Rusia..unde mulţimea handicapată conduce şi şi-a ales numai ea piticii şi soldaţii să o scoată din flăcări..ce să mai zicem??
  Scuză-mă, domnule Roman, ai observat că gîndesc şi eu 100% precum avocata ‘soţia perfectă’ şi că îl doresc şi îl aştept de muuuulţi ani de zile pe juristul -patron-diplomat (redat în poză, pe blogul meu)cu care ea a fost colegă de şcoală.M-au citit 100% deci americanii..însă îl vreau cu cîţiva-nu mulţi-ani mai în vîrstă decît mine. Aşa că, domnule jurist Roman Mihăieş, sper că mi-ai citit propunerile mele legislative de la nr.7 pe siteu-mi.-Cînd vii în Bucureşti, neapărat te rog sună-mă!!

 20. Nornegru Says:

  Stimate domnule Mihaes,
  Am avut si eu , de aici din Romania ,o postare pe blogul dv, referitor la decretul presedintelui interimar al R. Moldova, dl. Mihai Ghimpu. Nu inteleg in ruptul capui de ce a trebuit sa-l refuzati? Sau mai exact spus , sa-l cenzurati?
  Nu avea nimic injurios la adresa nimanui, nimic din ceea ce ar putea sa -l faca sa fie exclus . Sigur , privea lucrurile dintr-o perspectiva pe care , probabil, nu o agreati. Dar de aici pana la respectul dreptului la opinie al celuilat e cale lunga. Am ramas foarte surprins, dar decizia va apartine, fireste. Blogul este unul personal. Atata doar ca , din moment ce il puneti la dispozitia publicului, ma indoiesc. Interpertarea, si in acest ca, va apartine.

 21. amycommunications Says:

  Scuze, întreb şi io: la cît de ‘mafiot’ ie domnu’Ponta, de ce nu îi convinge pe soldaţii de la Guvern şi Palatul Parlamentului să nu îi mai dea voie lu’ Băsescu şi ălorlalţi ‘bocitori’ din P.D.-L.să mai intre ‘să profeseze’, de tot nu le dă nimeni-cu ură, vîrtos-în cap? Aşa aş face io..sau, cel puţin, mi-aş întoarce dosul şi m-aş căra din sală şi de la servici..pînă şi-ar face curaj cineva şi i-ar plesni în cap..îhh??

 22. ,,Ieseanjl" Says:

  Domnilor: eu cred ca va si ne facem probleme degeaba. Nu mor caii cind vor ciinii; asa ca nu va mai dati de ceasul mortii ,in ceea ce il priveste pe V.Filat stie el ce are de facut cine nu stiie va spun eu:nu stiu ce au de facut mase intregi de pitici,piticoti,soldati electorali; vorba cuiva de pe forum.Daca se doreste sa se acceada spre o socetate civilizata,atunci lucrati-ii pe cei care Ii voteaza pe comunisti si nu lasati totul in mina babelor si mosnegilor,analfabeti ca sa va edifice ce trebuie sa face-ti. Nu lasati totul la indemina mancurtilor,hotilor de identitate,dusmanilor declarati pe fata, dar mai ales celor nedeclarati,ascunsi,perfizi limitatile posibilitatile,de a candida si de a fi alesi in parlament,administratie, presidentiie.

 23. ,,,Ieseanul" Says:

  Domnule Mihaies: cred ca trebuie sa legati cinele pentru ca s-a apucat sa manince comentarii de pe blog.

 24. ion Says:

  Domnule Roman Mihaies,
  Am nevoie de sfatul Dumneavoastra,va ro sa-mi comunicati telefonul.
  Miltumesc.

 25. romanmihaes Says:

  Mobil 069124477

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: