De ce pe unii ii deranjeaza Ziua ocupatiei sovietice ?

Ziua de 28 iunie în Republica Moldova a fost declarata, prin decret prezidenţial, Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist, a anunţat joi, 24 iunie, la un briefing de presă Presedintele interimar  Mihai Ghimpu.

La prima vedere nimic deosebit, deoarece exista Declaratia de independenta a R.Moldova, in care scrie clar:
In calitatea sa de STAT SUVERAN si INDEPENDENT, REPUBLICA MOLDOVA:
CERE Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste sa inceapa negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind incetarea starii ilegale de ocupatie a acesteia si sa retraga trupele sovietice de pe teritoriul national al Republicii Moldova

Atentie, R.Moldova a obtinut independenta declarindu-se teritoriu ocupat de URSS, care s-a prabusit la scurt timp, atunci cind Gorbaciov a anuntat oficial acest fapt in decembrie 1991.

La 31 august 2009, chiar premierul Rusiei, Vladimir Putin, a fost cel care, într-un articol publicat în cotidianul polonez “Gazeta Wyborcza”, a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat în 1939, şi a acuzat Occidentul pentru înţelegerea semnată cu Hitler în 1938, la Munchen.

Oameni buni, Rusia oficiala a condamnat demult crimele comunismului, caci si poporul rus a suferit si a fost victima a regimului totalitarist comunist. Medvedev a declarat clar ca regreta si condamna crimele staliniste iar Partidul Comunist din Rusia este marginalizat, presat si tinut in opozitie. La noi unii politicieni si experti ,  un fel de homo sovieticus incremeniti in trecut se dau  cu parerea, incercind sa prezinte opinia proprie drept pozitie a Rusiei.

Acelasi Kosaceov s-a aratat deranjat mai mult de ultima parte a Decretului declarind ca  „Rusia trebuie să reacţioneze la calificarea trupelor ruse din regiunea transnistreană drept trupe de ocupaţie”.

Insa culmea, acest Decret a deranjat  pe unii politicieni democrati din cadrul AIE! De ce oare?
Sa fie oare vorba de sindromul ocupatiei sovietice si de slugarnicie de serviciu sau de lipsa de informatie? Pe ce baze doriti domnilor sa construim o R.Moldova independenta, europeana si integra? Cu ce va deosebiti de Voronin si Smirnov? Rusinica domnilor deputati si ministri, caci ati devenit functionari publici, bogati si celebri datorita independentei RM.

Am un mesaj special pentru cei din PLDM, partid in care am mai multi cunoscuti. Astazi depind multe de pozitia voastra, chiar daca considerati ca Ghimpu nu v-a consultat , insa momentul e mult prea important pentru destinul tarii si natiunii ca sa procedati din suparare. Sa stiti ca multa lume, in special tineret v-a votat considerind ca sunteti un partid proeuropean si chiar impartasind si valori proromanesti. Apoi am si doi colegi de la Iasi care conduc acest partid Filat si Tanase, care sunt caractere puternice si ii rog sa nu uite Iasiul si Universitatea Al.I.Cuza, care le-au dat educatie si sansa in viata. E devreme de ingropat Alianta pentru Integrare Europeana stimati amici pldm-sti. Pentru conducerea PLDM dar si PL si alte partide, va recomand sa cititi celebra carte  ‘O istorie etnopolitică a Basarabiei” , autor Iulian Fruntasu, care in prezent este  consilier al Primului Ministru al R.Moldova.

Le-am zis de mai multe ori celor care au luptat pentru independenta RM , ca nu trebuia sa se retraga din politica atit de repede si nu trebuia de cedat ideea independentei comunistilor. Voi ati obtinut independenta iar Voronin care lupta in 1989 impotriva, s-a imbogatit si au devenit miliardari cu echipa lui conducind aceasta tara in mod autoritar. Astazi obiectivul nr.1 este integrarea in UE a R.Moldova. Iar pentru asta trebuie consolidata independenta si integritatea teritoriala a R.Moldova. Sa fim stapini la noi acasa, altfel ne vom trezi ca altii ne vor impune un model de Bantustan condus de Smirnov de la Tiraspol.

Anunțuri

137 răspunsuri to “De ce pe unii ii deranjeaza Ziua ocupatiei sovietice ?”

 1. Andrei Says:

  Domnu X care ai scris articolul! Chiar nui clar ca Ghimpu ia facut azi sah-mat azi pe Filat! Filat nu la conslultat si a facut alianta cu PCRM si PPCD in consiliul municipal, iar Ghimpul a vrut sa le arate tinerilor prosti care lau votat pe KGBist ca defapt au gresit! Si daca oamenii nu sunt bolnavi la cap….analizand performantele aliantei….PL ce a spus a facut dar Filat este un mincinos periculos la fel ca si Muruianu!

 2. Alina Says:

  Condamnarea comunismului sovietic la nivel international este unica sansa de a evita pe viitor repetarea istoriei. A fost 28 iunie 1940 o zi neagra in istoria Basarabiei? A fost. Au urmat apoi zeci de ani de inrobire, foamete, deportari, injosire, deznationalizare si jaf? Au urmat. Ghimpu trebuie sustinut, nu condamnat pentru ca a spus adevarul. Cine din politicienii actuali are vointa politica si curaj pentru a rupe Basarabia din ghearele ocupantului care zi azi ne ameninta. Armata 14 e inca in casa noastra, coloana a V-ea de KGBisti si turnatori e in plina activitate. Coruptia si lacomia fac casa buna cu puterea si azi. Ce sanse are R.Moldova fara oameni ca Ghimpu si Chirtoaca? Zero.

 3. Dorel Says:

  Sunt roman si locuiesc in Canada de 5 ani. Sunt de asemeni moldovean din zona muntelui Ceahlau. Opinia mea despre decretul Domnului Presedinte Ghimpu : Domnul Ghimpu este symbolul renasterii sentimentului national pentru romanii de pretutindeni, acest Decret este o adevarata usurare si pentru multi romani pleacati peste hotare (fara deosebire, din Moldova – exista o singura Moldova, Ardeal, Banat, Oltenia, etc..). Domnule Ghimpu, respectul nostru pentru un adevarat act de curaj, adevarul invinge minciuna… Indiferent de pasiunile politice, Domnule Ghimpu, dvs sunteti un om despre care copiii si nepotiii nostri vor citi in cartile de istoria poporului roman. Sa Traiti!

 4. Raul Z. Says:

  Din păcate, ruşii încă mai au mentalitatea de cuceritori şi stăpâni de sclavi de aceea trebuie să li se mai taie din nas şi ţâfnă din când în când. Atitudinea domnului Mihai Ghimpu este una extrem de curajoasă şi dătătoare de speranţă că într-o bună zi se vor convinge şi locuitorii satelor basarabene că ideologia comunistă nu este bună decât de aruncat la gunoi, cu tot cu papaşa Voronin şi acoliţii acestuia, adevăraţii trădători ai neamului şi ai intereselor Rep. Moldova! Felicitări pentru asemenea atitudine!

 5. Pirelli Says:

  Felicitari Ghimpu! I-ai facut de 2 lei pe fanii lui Putin, care mai ieri bateau pas de defilare la Moscova

 6. Maxyn Says:

  Cei ce se opun expunerii în direct a adevărului despre ocupaţia Basarabiei, despre limba română şi identitatea basarabenilor sunt din hoardele de invadare şi sovetizare , ori rădăcini de 
  ale lor, ori cozi de topor – paraziţi profitori şi astăzi de ocupaţie (deacum rusească ) şi ideologia utopică -comunistă. De scos la văzul tuturor toţi aceşti stepaniuci, pasaţi , moţpani, diacovi, muşucei, braghişi, urecheni, toate gunoaiele politicoase şi popimea … Veşnică pomenire jertvelor ocupaţiei.

 7. viorel Says:

  Acest lucru deranjaza in primul rind pe Rusia,care se vede ca parinte al tuturor si la toate.
  Ce a avut loc in 1940 a fost o ocupatie,o salbatacie de tipul mongol.
  acesta-i adevarul istoric ii place cuiva sau nu acest lucru ,daca nu-l facea Mihai Gimpu mai tirziu o facea altcineva.Adevarul istoric este un adevar incontestabil,care era cunoscut atit de cei care il sprijina pe Mihai Ghimpu cit si de cei care se socoteu elibiratori(ei stiu foarte bine ca de fapt sunt ocupanti si acesta calitate le placea si le mai place pina in prezent).
  Comunismul ca si fascismul este o gangrena care macina constiinta omeniasca pina la maduva oaselor.Si una si alta a fost principala tragedie al secolului 20,aceasta tragedie a lichidat fondul genetic uman.

 8. COSTIN Says:

  ASA PROST SI MAI DIN TOPOR CUM ZIC UNII CA AR FI GHIMPU , DAR A ACTIONAT IN CITEVA RINDURI SPECTACULOS IN DIRECTIA INTERESELOR POPORULUI BASTINAS ,AUTOHTON … IN TIMP CE FILAT,LUPU SI URECHEAN PAZESC SIMBOLISTICA SOVIETO-COMUNISTA IMPRASTIATA PRIN TOATA REPUBLICA , GHIMPU A SCOS DIN LANTURI ISTORIA NATIONALA A NEAMULUI NOSTRU . ACUM PARCA AVEM O IMAGINE MAI CLARA , CA DIN AVION … PE DE O PARTE NISTE SOBOLANI FRICOSI,OPORTUNISTI SI LASI – FILAT,LUPU SI URECHEAN – PE DE PARTEA CEALALTA UN SIMBOL [CU GRESELILE LUI OMENESTI] AL MISCARII DE ELIBERARE NATIONALA . UN ADEVARAT GULIVER IN TARA PITICILOR [POLITICI]…

 9. Tillbuhoglindă Says:

  Adevărul, şi numai adevărul ne va elibera!

 10. COSTIN Says:

  Preşedintele de onoare a Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, s-a arătat nemulţumit de faptul că preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat decretul prin care ziua de 28 iunie 1940 se declară Ziua ocupaţiei sovietice.

  „Noi formăm Alianţa pentru Integrare Europeană şi trebuie să facem tot de comun acord, să uşurăm viaţa moldovenilor”, a declarat, pentru Jurnal.md, Diacov. Acesta susţine că preşedintele interimar nu a ieşit din tranşee şi se lupta fantomele comuniste. „Ne-am propus să realizăm ceva, nu să luptăm cu comuniştii în 2009. Ne pare rău că Mihai Ghimpu ne pune în situaţia ca noi să explicăm societăţii motivele pentru care a luat o asemenea hotărâre”, a menţionat preşedintele de onoare al PDM. DUPA ASEMENEA DECLARATIE , NU PUTEM ASIMILA P.DEMOCRAT DECIT CU NISTE GUNOAIE ALE ISTORIEI … IAR LUPU SE SI MAI DORESTE PRESEDINTE …POATE DE COLHOZ .

 11. COSTIN Says:

  Decretul prezidenţial semnat astăzi de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, prin care data de 28 iunie va deveni oficial Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist, a stârnit o serie de controverse în rândurile Alianţei.
  Acest decret ar putea crea disesiuni în interiorul Alianţei, a precizat Serafim Urechean în timpul unei intervenţii telefonice la Publika TV. Liderul AMN a subliniat că luarea hotărârii de către Ghimpu de unul singur nu este un gest colegial şi are chiar o conotaţie preelectorală.

  Alexandru Tănase, exponent PLDM, s-a arătat surprins de acţiunea preşedintelui interimar şi o cataloghează ca fiind un posibil subiect electoral.

  Un alt membru al Alianţei, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PDM, a declarat că Ghimpu „în ultimul timp a devenit foarte ocupat şi nu are timp sau nu vrea să se consulte cu membrii Alianţei, or membrii Alianţei s-au angajat să rezolve probleme economice sociale, nu să lupte cu fantomele”.

  Toate partidele din componenţa Alianţei îşi vor manifesta poziţia în zilele următoare şi vor lua, de comun acord, hotărârea de a participa sau a ignora acest eveniment. SE AGITA SOBOLANII FILO-RUSI DIN PLD,PD SI AMN , NU GLUMA … LA PARADE MOSCOVITE INAINTE , LA ADEVARUL ISTORIC INAPOI .

 12. COSTIN Says:

  „Decretul lui Mihai Ghimpu este corect ca sens, dar incorect ca și context, lansat înainte de alegeri. Plus, declarația de azi divizează societatea. Pierde și AIE, pentru că nu este unitate în procesul deicizional”, susține Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice… CONTEXT ? DACA NICI ACUM NU E CONTEXTUL , DUPA ATITIA ANI DE LA PROCLAMAREA INDEPENDENTEI ATUNCI CIND …? PESTE 100 DE ANI ? PESTE 1000 DE ANI ? SAU POATE MAI BINE NICIODATA ? PENIBILE ACESTE DECLARATII LASE A FEL DE FEL DE POLITICIENI SI JURNALISTI JALNICI .

 13. Alex Says:

  In sfarsit R.Moldova are un presedite(desi interimar), cu demnitate si curaj! Sincer sa spun, nu m-am asteptat la o reactie atat de negativa, din partea colegilor din alianta. Oricum, PL da dovada de o verticalitate, fara precedent in istoria RM. D-l Ghimpu, aveti tot respectul si votul meu !

 14. Alex Says:

  In sfarsit, R.Moldova are un presedite(desi interimar), cu demnitate si curaj! Sincer sa spun, nu m-am asteptat la o reactie atat de negativa, din partea colegilor din alianta. Oricum, PL da dovada de o verticalitate, fara precedent in istoria RM. D-le Ghimpu, aveti tot respectul si votul meu !

 15. romanmihaes Says:

  PL este continuatorul Frontului Popular din Moldova, care a obtinut independenta RM. Cred ca PL ar trebui sa-si schimbe denumirea in Partidul Popular din Moldova , asa va fi mai corect, va exprima mai bine esenta ideologica a partidului si va aduce mai multe voturi.

 16. Nornegru Says:

  Acest decret, aceasta hotarare a presedintelui interimar al R. Moldova este unul din momentele satisfactiei mele/noastre legat de destinele poprului roman! In sfarsit se intampla ceea ce se asteapa de la romanii basarabeni de 20 de ani!!! Exprimarea imperativa a sentimentelor romanesti , a adevarurilor romanesti in deplina noasta solidaritate de neam , de destin si de sperante!! In sfarsit, s-a inteles si s-a exprimat decizional atitudini romanesti care nu puteau porni de altundeva decat de la oamenii Bararabiei mult incercate de istorie. In sfarsit, se intelege ca Renasterea Romaniei , alcatuirea fiintei sale moderne porneste de la Basarabia si de la lupta afirmarii importantei sale pentru intregul popor roman. Omul , presedintele interimar al R. Moldovei , nu va mai putea fi clintit din locul unde l-a pus deciziile sale istorice , curajoase, limpezi si de neclintit!!! Nu-l va mai putea atinge nicio ura meschina din jur, indiferent ca vine din zona politicului sau societatii civile!! Si-a castigat locul sau binemeritat in istoria romanilor!! A facut-o cu modestie, cu tenacitate si darzenie de stanca!!! Cinste lui!!! Sunt convins ca de acum incolo lupta politica a celor doua maluri ale Prutului se va armoniza tot mai mult si mai mult,va trece intr-o noua etapa istorica.

 17. Robert Hanolli Says:

  Bravo D-nul Ghimpu! De ce sunt putini astfel de politicieni la noi? De ce majoritatea se tem de adevarul istoric? Luati exemplu de la Ghimpu, voi, politicieni de 2 bani!
  Articol bun. Bravo.

 18. Vasi Says:

  Majoritatea populatiei dintre PRUT SI NISTRU suntem moldoveni/romani.

  Acest lucru nu convine celor din PCRM dar nu au cum sa schimbe acest lucru.

  Daca Rusia nu-si retrage trupele din Transinstria TREBUIE DE VORIT CU TARILE LATINE DIN EUROPA SI DIN LUME SA FACA PRESIUNE ASUPRA RUSIEI (deoarece populatia latina din lumea intreaga este mult mai numeroasa decat populatia slava).

 19. Doruu Says:

  Rusia nu-s va retrage trupele din Transnistria si astfel Republica Moldova va ramane in afara spatiului democratic si liber al EUROPEI.

 20. jorj Says:

  Am ramas surprins privind aseara la Publika cum Tanase Alexandru incerca sa critice Decretul lui Ghimpu. Despre Diacov si Urechean nici nu vreau sa vorbesc. Dar de la PLDM asteptam o pozitie patriotica.

 21. blogideologic Says:

  În ziarul Le Monde de astăzi, PIERRE BAISSUS publică un articol cu titlul “Le sort de la Transnistrie, test de la relation entre l’Union européenne et Moscou…” Fiind rezervat doar pentru abonaţi, nu am avut acces la lectură. Dar pe prima pagină a ziarului Le Monde, era totuşi disponibilă reacţia unui cititor : “Ar fi păcat să fie suprimată specificitatea Transnistriei, singurul stat stalinist existent încă pe lume ; este un muzeu viu, populat de o imensă comunitate de pensionari din Armata Roşie. A face afaceri acolo este în tot cazul mai simplu şi mai curat decât în Moldavia, ţară a cărei mafia, Uniunea Europeană se pregăteşte să o îngraşe ….” (Ce serait dommage de supprimer la spécificité de la Transnistrie, seul Etat stalinien encore de ce monde; c’est un musée vivant peuplé d’une immense communauté de retraités de l’armée rouge. Y faire des affaires est en tous cas plus simple et plus propre qu’en Moldavie, pays dont l’UE s’apprête à engraisser la mafia….). Nu cred că este scrisă neapărat de un agent al serviciilor Rusiei. În Franţa, încă de pe vremea lui Voltaire (vezi pacea de la Kuciuk Kainargi din 1774), a existat un permanent lobby pro-Rusia. Iar atunci când Armata 14 a Rusiei i-a atacat mişeleşte pe tinerii moldoveni înrolaţi, actorul Alain Delon s-a grăbit să laude determinarea generalului Lebed.

 22. TELEGRAF Says:

  OCCIDENTUL VA SUFLA O VORBA DESPRE ACEASTA DECLARATIE A DOMNULUI PRESEDINTE GHIMPU ????

  SAU CU MANUSI VA CAUTA SA CONSOLEZE MARELE PRIETEN DELA RASARIT ?????

  Singurul OM DIN MOLDOVA CARE MERITA SA FIE PRESEDINTE AL MOLDOVEI este D O M N U L G H I M P U !!!!!

 23. jjfb2 Says:

  Ia si analizeaza atent cind faci vreo afirmatie, caci fara argumente afirmatia ta este o simpla fraza spusa ca la Piata Centrala, si risti sa fii considerat un om limitat tare, fara creier destul pentru a intelege ce a scris domnul de mai sus in articolul sau (dar de fapt de ce risti, cred ca esti limitat)…
  Si las-o si tu mai moale cu Harry Potter si partidul lui de vrajitori, care in ultimii 3 ani numai vrajeli au vindut si nimic mai mult, populism la maximum, iata care trebuie sa fie sloganul lui Potter…
  Sic!

 24. romanmihaes Says:

  Respect pentru Ghimpu, dar nu l-am inteles pe Marian Lupucare a zis ca cica Decretul lui Ghimpu este neconstitutional. A citit oare dinsul Declaratia de Independenta?

 25. Sergiu 1135 Says:

  + 100000000000000000000000000000%

 26. Sergiu 1135 Says:

  O fi citit-o ei toți, dar de la curve politice , care acum se arată la față ce ați dorit să vă mîngîe pe cap, același Tănase , Corman ieri la Fabrica au spus că nu vor susține interzicerea simbolicii comuniste ……
  ee-eh , mă duc să-mi caut de nevoi, nimeni din ei nu va lucra în locul meu
  Așa-mi vine cîte-o dat, să las tot și să plec din țara asta artificială , unde se bat joc de popor tot felul de venetici și politicieni, un Vlad Țepeș ne trebuie acum …..

 27. toma Says:

  de ce nimenea nu are curajul sa spuna: ocupatie ruseasca !

 28. Vladimir Says:

  Din simplu motiv ca 28 Iunie 1940 – ziua eliberarii Moldovei. Si multi din Moldova voi sarbatori aceasta Mare Sarabatoare.

 29. Vladimir Says:

  Care ruseasca, bre? Stiti ca la conducerea URSS-ului pe timpurile lui Stalin rusii au fost in minoritate. Numiti macar unul care a fost de nationalitatea rusa in conducerea de varf in timpuri lui Stalin?

 30. COSTIN Says:

  Jurnalist rus: Ghimpu este cunoscut pentru declarațiile sale psihopate! … AGITATIE MARE LA MOSCOVA DUPA ACTIUNEA LUI GHIMPU …POLITICIENI SI JURNALISTI CU AERE IMPERIALISTE FAC DECLARATII CARE MAI DE CARE MAI EXTREMISTE SI NEAVENITE FATA DE PRESEDINTELE ALTEI TARI [ MEMBRA CULMEA SI A CSI ] . AU TURBAT SOBOLANII , NU ALTA … EI VOR O MOLDOVA IN GENUNCHI , ASA CUM AR FI CU FILAT,LUPU,URECHEAN,VORONIN ,PASAT,TURCAN SI ALTII . MAI USOR CU VOTCA BETIVANILOR SI CU DANSATUL PE MESE, CA ROATA ISTORIEI SE SI MAI INVIRTE !

 31. COSTIN Says:

  ORICE NEBUN STIE CA UNIUNEA SOVIETICA ERA IN FAPT IMPERIUL RUSESC … CA O FI FOST O PERIOADA IN CARE ERAU SI MULTI NE-RUSI IN CONDUCEREA URSS-LUI , NU NEAGA NIMENI … DAR APOI PUTEREA IN MARELE IMPERIU ROSU A FOST PRELUATA IN FORTA DE RUSI , CARE AU INCEPUT [ DE FAPT AU CONTINUAT ] DEZNATIONALIZAREA POPOARELOR DIN URSS . EU N-AM AUZIT DE EXISTENTA UNEI LIMBI SOVIETICE , DAR POATE O CUNOASTE VLADIMIR …EU VAD SI ASTAZI VORBINDU-SE IN MOLDOVA SI ALTE FOSTE REPUBLICI SOVIETICE , LIMBA RUSA . ASTA E RUSIFICARE , TOVARASE …

 32. COSTIN Says:

  CEL MAI BUN RASPUNS LA CELE ENUNTATE DE VLADIMIR IL CONSTITUIE CHIAR ISTERIA CE A CUPRINS POLITICIENI SI JURNALISTI RUSI , PRO-IMPERIALISTI , CARE NU FAC ECONOMIE DE INJURATURI GROSOLANE LA ADRESA PRESEDINTELUI GHIMPU , CARE A ANUNTAT ZIUA OCUPATIEI SOVIETICE PE 28 IUNIE … A OCUPATIEI SOVIETICE , NU RUSE … SI ATUNCI CEI CU ISTERIA DE LA MOSCOVA ? IDIOTII SE AUTO-DENUNTA SINGURI …

 33. COSTIN Says:

  Jurnalist rus: Ghimpu este cunoscut pentru declarațiile sale psihopate!…”Este o prostie şi un alfabetism istoric. E regretabil faptul că pentru guvernarea actulă a Moldovei sunt mai importante dividendele politicii interne decât adevărul istoric şi responsabilitatea morală pentru ceea ce se întâmplă”, a declarat preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Relaţii Externe, Constantin Cosaceov … SE INTREC CU MASURA DERBEDEII IMPERIALISTI DE LA MOSCOVA … JIGNIRI , INJURATURI SI DEFAIMARI LA ADRESA UNUI SEF DE STAT STRAIN … ASA PUTEM SI NOI SPUNE CA PUTIN E UN DERBEDEU NEOFASCIST IAR MEDVEDEV UN IMPERIALIST CU AERE DE CONTE RATAT … LATRA MAIDANEZII MOSCOVITI , DAR CARAVANA TOT TRECE …

 34. blogideologic Says:

  @ Vladimir spune: „28 Iunie 1940 – ziua eliberarii Moldovei. Si multi din Moldova voi sarbatori aceasta Mare Sarabatoare.”
  Nu, @Vladimir, 28 Iunie 1940 este ziua instalării Gulagului rusesc în provincia românească Basarabia. Multe dintre neamurile mele, viţă de răzeşi, au fost ucise în Gulag.

 35. Andrei Says:

  URSS nu a fost decat o continuare a imperialismului rus, care a continuat si dupa caderea URSS. Volodea asta e exemplul tipic de imigrant rusofon nesimtit si agresiv, care spune deschis ca va „sarbatori” ocupatia sovietica si genocidul comis de rusi impotriva populatiei autohtone romanesti. Deh, e oarecum de inteles, chiar el a recunosct ca bunicul lui s-a numarat printre scursurile hahole care au fost instalati in casele, gospodariile si slujbele romanilor omorati sau deportati in Siberia. Probabil bunicul lui nici nu mai vazuse curent eletric inainte sa se mute pe pamant romanesc.

  Dar cel mai amuzant e ca ca cei care apara genocidul, deportarile si intelegerile dintre aliatii nazisti si sovietici arunca cuvinte gen „fascisti romani”. Tipic sovietic. E ca si cum nemtii ar incepe sa-l apere pe Hitler si ar sustine ca de fapt evreii au fost adevaratii nazisti.

 36. Andrei Says:

  Iar bunicul lui Vladimir a participat la genocidul din Basarabia si s-a instalat in casa si in slujba unui roman. Asa ca Vladimir n-are de ce sa regrete, familia lui a avut numai de castigat de pe urma ocupatiei sovietice.

 37. Vladimir Says:

  Prin genocidul tu ai in vedere misiunea civilizatorica? Interesanta aprobare.

 38. Vladimir Says:

  Au fost nimiciti si multe fascisti, nationalisti si trimise unde trebuie. Desigur aveau de suferit si populatia normala, ca este un procent de greseli judecatoresti la orice sistem, cit de bun chibzuit el n-ar fi. A suferit si familia mea. Dar in fine profituri, care a primit republica a fost mai mari – scoli, spitale, educatia (basarabia era considerata de romani o periferie si ca concluzie procentul populatiei analfabete a fost circa 80 la suta inainte de eliberarea basarabiei de regimul lui Antonescu, aliat Germaniei fasciste.

 39. Andrei Says:

  Volodea, cretin mai esti, nu intamplator te lauzi ca ai participat la Special Olympics (adica olimpiada pt retardati). Dar banuiesc ca in mintea incetosata de vodca a unui mujic, „civilizatie” inseamna sa omori sute de mii de oameni, sa infometezi alte sute de mii, si sa distrugi tot ce se putea distruge. Se vede si azi cat de destepti sunteti voi rusii, ati adus o provincie prospera si civilizata inainte de 1940 sa fie la un nivel de dezvoltare comparabil cu Africa sub-sahariana.

 40. Andrei Says:

  Porcusor sovietic, Basarabia avea spitale, infrastructura si sistem de educatie inainte de 40. Faptul ca Basarabia era mai putin dezvoltata decat restul Romaniei se datora, evident, ca a fost sub ocupatie rusa pana in 1918, in timp ce restul Romaniei se modernizase puternic incepand din sec.19. Cat despre sistemul de educatie sovietic, ha ha ha. Se vede ce specimene subumane a produs educatia sovietica, uita-te la tine.

  In imaginatia ta, taranii romani erau „fascisti” doar pt ca se nascusera romani (desi Romania n-a fost niciodata fascista), in schimb rusii, care au fost ALIATI cu nazistii pana in 1941, ce erau, mai porcule?

  Daca familia ta a suferit, iar tu faci apologia sistemului de ocupatie care i-a chinuit, asta nu face decat sa intareasca impresia ca esti un dezaxat. Iti faci familia de rusine.

 41. Vladimir Says:

  «В тот момент, когда силы Альянса малодушно сваливают всю вину за проводимую политику, на одного лишь Гимпу, в тот момент, когда единогласно избранный ими глава молдавского государства уничтожает фундаментальные ценности нашей страны, когда росчерком пера пытаются ликвидировать самую крупную партию в Молдове, мы – коммунисты обязаны стать гарантами необратимости молдавской демократии», – подчеркнул председатель ПКРМ.

  «Месяц назад Гимпу назвал наш народ проигравшим в Великой Отечественной войне и это ему сошло с рук. Вчера он провозгласил день 28 июня 1940 датой советской оккупации, в понедельник лидер Альянса «За Евроинтеграцию» собирается учинить расправу над Партией коммунистов, отменив ее символику», – сообщил Воронин, подчеркнув, что для всех стало очевидным, что «двигаясь такими темпами, во главе с такими Альянсами, Республика Молдова рискует в любой день лишиться своей независимости и стать частью другого государства». V. Voronin

 42. blogideologic Says:

  @ Vladimir spune: „Au fost nimiciti si multe fascisti, nationalisti si trimise unde trebuie. Desigur aveau de suferit si populatia normala”
  Răzeşii din Basarabia erau fascişti ? Răzeşii din Basarabia au fost ucişi pentru că nu făceau parte din „populaţia normală”? Ce înţelegi tu prin „populaţia normală”? „procentul populatiei analfabete a fost circa 80 la suta inainte de eliberarea basarabiei de regimul lui Antonescu”, mai spui tu. Populaţia analfabetă în limba rusă. Aici chiar ai dreptate. Dar de ce aţi omorât învăţătorii şi profesorii de limba română în Gulag ?

 43. MDG Says:

  Din păcate, avortul nu prea era la modă în anii 40 ai sec.XX, de aceea „eliberatorii” au lăsat mulţi urmaşi după violuri. Nu voi arăta cu degetul, pentru că se vede de la o poştă.

 44. Vladimir Says:

  Spre fericire avortul se considere un lucru foarte liberal si ca urmare la moda acum in Moldova si Romania, asadar mai ai sanse sa scapi omenirea de niste fiinte de tip omenesc (nu le pot numi oameni) care sunt infectati de ura interetnica si xenofobia marginala.

 45. Vladimir Says:

  OK cine are curaj sa spuna ca regimul lui Antonescu n-a fost un sovin si xenofob? Daca totusi a fost unul xenofob si marginal, trebuia nimicit, si e bine ca a fost inlaturat macar pe un teritoriu acesta mic – Basarabia.

 46. Vladimir Says:

  Демонстранты атаковали президентский дворец в Бухаресте. Iaca – bine traieste un stat european prosper vecin. Numaidecat trebuie sa ne unim!

 47. MDG Says:

  Vladimir, te-ai autodiagnosticat corect. Bravo!

 48. COSTIN Says:

  Ghimpu îşi critică colegii de Alianţă: „Nu anulez decretul” . BRAVO GHIMPU ! DA-LE UN SUT IN FUND SOBOLANILOR !

 49. viorelViorel Says:

  Mai Volgia,pui de bolsevic,linistete-te,fii mai obectiv,nu asculta boso bosorogii comunisti.Incearca sa vezi lucrurile asa cum ele au fos nu cum cum iti spun la comsomoliscoe sobranie.
  Fiecare are dreptul la propria opinie,doar numai ca ea sa fie,in
  primul rind proprie,si in al doile rind sa corespunda adevaruuui
  istoric.Daca nu-ti place adevarul aceasta insemna ca esti un
  propogandist bolsevic,ei 74 de ani au mintit,au distrus tot ce au
  putut distruge,inclusiv si fondul genetic uman.Acesta este
  principala lor crima,asemanatoare cu cea fascista.Forstein?

 50. Nicu Says:

  Un gest de mare caracter! Din pacate nu o sa fie inteles cum trebuie de o mare parte din populatie deoarece is spalati pe creiere si zombati cu ideologii comuniste.
  E mai bine sa nu ne jignim unii pe altii chiar daca unii sunt limitati in pareri si sustin o cauza gresita, nu facem altceva decat sa le dam apa la moara si sa ne coboram la nivelul lor.

 51. Mihai Says:

  BRAVO GHIMPU,

  Ai votul meu.

 52. Andrei Says:

  Volodea, cap sec, regimul Antonescu n-a fost mai sovin decat alte regimuri din perioada respectiva si imediat ulterior. (Pilsudski, Salazar etc) Fara nici un dubiu a fost un regim mult mai uman decat cel sovietic. Intr-adevar Romania a comis crime de razboi, dar toate tarile implicate in al doilea razboi mondial au comis crime de razboi, inclusiv SUA si Marea Britanie. Spre deosebire de Rusia, aliat al Germaniei naziste, impreuna cu care a pornit razboiul in 1939, Romania n-a fost niciodata fascista, nu a fost aliata Germaniei decat de nevoie (pt a-si recupera teritoriile), nu a pornit nici un razboi de agresiune si nu a incercat sa extermine nici o populatie. Spre deosebire de rusi si de ucrainieni, cei mai mari profitori ai razboiului, Romania a fost tara care a avut cel mai mult de pierdut de pe urma razboiului, desi a luptat atat impotriva expansionismului bolsevic, cat si impotriva nazismului dupa 44.

 53. Andrei Says:

  Inca o chestie Volodea, apropo de „fascistii romani”. Daca vrei sa gasesti fascisti romani, in loc sa mananci rahat despre Antonescu si Armata Romana, ai putea sa te concentrezi pe Corneliu Zilinski (poreclit „Corneliu Zelea Codreanu”), etnic ucrainian de-al tau si lider al Garzii de Fier. Sau ai putea sa te referi la voluntarii ucrainieni care au comis crimele impotriva evreilor de care e invinuita Armata Romana.

 54. Vladimir Says:

  Si atunci din cauza ca a fost cel mai uman regim de pe planeta pe atunci Hitler spunea colegilor de la SS sa ie exemplu de la Antonescu in „rezolvarea definitiva a problemei evreiilor”?
  Daca zici ca romanii doreau doar sa si recupereze teritoriile „pierdute”, atunci ce cautau ei in stepa langa Stalingrad, sau Stalingrad, Krimea, Kiev – tot e pamant romanesc?

 55. Doc Says:

  @Andrei
  E clar, asa este. Dar Vladimir, din cate am inteles nu-i istoric. I-am spus si eu ca amesteca planurile si porneste de la premise false. Ei nu vor sa recunoasca ca au venit cu tancul si cu cizmele pline de noroi in casa si peste sufletul crestinesc al romanului. Nu oameni ca Vladimir trebuie sa ne ingrijoreze, ei sunt mai degraba un efect rezidual al politicilor sovietice ci personaje precum Putin, Medvedev, Lavrov care ii tot dau inainte cu „poporul moldovenesc” si care isi tin cu zambetul pe buze soldateii in Transnistria. Oamenii astia n-au conceptul de onoare. Am intrebat mai demult un rus tot pe un forum, dupa o discutie interesanta in engleza: „De ce ne-ati luat Basarabia?” si mi-a raspuns „Am luat-o fiindca am putut”. Si l-am mai intrebat atunci: „Si a meritat sa va ingropati jumatate de milion de soldati impuscati, spanzurati, sfartecati cu baionetele numai de armatele romane?”. N-a raspuns…. Eu cred ca asta ar fi o intrebare foarte buna de reflectie si pentru actualii conducatori ai Rusiei: „A meritat, tovarasi, toata oroarea asta pe care ati facut-o in estul Romaniei? Si pentru ce?”

 56. Vladimir Says:

  Doc, istoria e un instrument de politica. Ea poate fi privita si tratata absolut diferit, mai des in interesele clanului de guvernamant. Din cauza asta nu mi place praful istoriei si diferite datele „de independenta”, „de ocupare” etc.
  E praful trecutului. Daca vrem stabilitate trebuie doar sa muncim in comun pentru viitorul dar nu sa promovam politica de dezbinare in „ocupanti”, „mancurti”, „romani din mosi stramosi curati genetic ca lacrima unei virgine”. Urmatorul pas in aceasta directia de a identifica dupa teoria lui Lambroza niste criterii arhitipice cum trebuie sa arate un roman adevarat si cum sa l deosebim de un „ocupant”. Imi pare ca tensiunea si ura reciproca in societate – e tot ce vreti sa atingeti cautind in sitoria premise pentru suparari reciproce. Uita te afara.. Fete frumoase, vara, mare. De ce ne pasa ceea ce s-a produs aproape un secol de acum. Mie nu mi pasa istoria absolut. Stiu doar ca sunt pe pamantul meu, unde m-am nascut si am crescut si daca cineva in strada imi spune ca sunt ocupant – primeste in bot

 57. Andrei Says:

  Nu cred ca Antonescu ar fi fost un exemplu prea bun pt cei de la SS, tinand cont ca marea majoritate a evreilor din Romania au supravietuit razboiului, spre deosebire de toate celelalte tari din Europa de Est.

  Partidele democratice din Romania au fost impotriva continuarii razboiului dincolo de Nistru, si istoria le-a dat dreptate. Rationamentul lui Antonescu a fost ca numai infrangerea definitiva a Rusiei poate asigura siguranta frontierei de est a Romaniei. Asadar a fost un razboi de aparare, nu de agresiune, iar Romania n-a avut niciodata intentia de a anexa pamanturi rusesti sau ucrainiene. Eu cred ca era mai bine ca Antonescu sa nu treaca Nistrul, sa ii lase pe nemti sa se impotmoleasca in Rusia si sa negocieze in secret cu Aliatii. Chiar daca tavalugul rusesc tot ajungea iar la noi, macar nu iroseam sute de mii de vieti pe frontul de Est.

 58. Andrei Says:

  Doc, problema nu e cu Putin sau Lavrov, ci cu basarabenii mancurti care si-au tradat istoria si cultura. Daca basarabenii urmau exemplul balticilor, Putin putea sa stea si in cap, nu avea ce sa faca.

  Iar legat de armata rusa. Rusii intotdeauna au fost lasi. In toata istoria lor de 300 de ani, Rusia niciodata nu a castigat un razboi cu un adversar egal ca forte. Ei nu s-au bazat niciodata pe inteligenta tactica sau pe vitejia soldatilor, ci exclusiv pe superioritatea numerica, pe noroc, pe tradare, si pe iarna ruseasca. In 1940, in primele luni ale campaniei anti-bolsevice, romanii au luat sute de mii de prizonieri rusi, pt ca rusii erau incapabili sa lupte cu o armata adevarata. Am auzit ca se ajunsese ca romanii sa fie nevoiti sa-i omoare cu baioneta pe rusii raniti, ca sa faca economie de gloante. Numai ajutorul american, nebunia lui Hitler, si vremea au facut ca Rusia sa nu fie invinsa rapid.

  Iar in 1944, cand armata rosie a ajuns in Romania, soldatii rusi ramasesera socati cand au vazut cum arata o tara civilizata, ii intrebau pe localnici cat mai e pana la Berlin. Soldatii rusi erau desculti, murdari, paduchiosi, nu mai vazusera niciodata orase, curent electric, WC-uri, nici macar ceasuri (de aici celebra expresie „davai ceas”). Nici femei ingrijite nu mai vazusera vreodata, de aia paduchiosii au violat tot ce au prins (asa a aparut neamul lui Vladimir). De altfel, predilectia spre viol face parte din cultura rusa. In armata rusa, e o traditie ca noii recruti sa fie violati de catre „veterani”, si de asemenea se obisnuieste ca ofiterii sa-i forteze pe soldati sa se prostitueze.

 59. Vladimir Says:

  Apropo, chiar acum, cand te referi la neamul meu am destula cultura sa numesc doar cine esti tu, si nu neamul tau. Ti-e clar?

 60. Andrei Says:

  Volodea, tu esti cel care starneste ura interetnica, cu ultra-nationalismul tau cretin, si insultele la adresa romanilor. A spune adevarul istoric, recunoscut de toti oamenii de stiinta, nu are nici o legatura cu „nationalismul”. Nu te-as numi ocupant, mai degraba esti un imigrant obraznic, un oaspete neinvitat care nu se mai da plecat si vrea sa dicteze in casa gazdelor.

 61. Vladimir Says:

  Esti un porc needucat si provocator. daca te citesc romanii normal la cap – ei doar confirma acest lucru, anume din cauza existentei asa persoanelor ca tine majoritatea populatiei nu va admite multdorita de voi unire. Nici decretul lui Ghimpu nu va fi indeplinit, cel putin maine la ora zece (cand el a spus ca avem minut de doliu) promit ca pun cinteci ruseste (o sa aleg in playlist cele mai vesele) si sa le dau pe tot volumul. Ca sa auda toata lumea cum respect acest „minut de comemorare”

 62. Vladimir Says:

  Sorry nu maine, da pe 28 iunie.

 63. dadatroll Says:

  Pai sa se sarbatoreasca cea fost rau?

 64. Andrei Says:

  Haha Volodea, deci esti si homosexual? Imi pare rau, eu ma culc doar cu femei, nu si cu paduchiosi.

  Ma doare undeva de neamul tau. Carati-va inapoi in Asia, nu v-a invitat nimeni sa va instalati ca niste paraziti pe pamant romanesc. Si se pare ca am atins o coarda sensibila la faza cu violurile, deci e ceva adevarat la mijloc 🙂

 65. Vladimir Says:

  Intrebarea pentru romani. Am observat pe mai multe forumuri. E o traditie normala in romania de a ofensa parintii, buneii unei persoane. La rusi daca admiti asa ceva apui se termina cauza foarte rau. Deoarece avem destula cultura sa intelegem ca daca o persoana e bolnava psihic sau idiot, asta nu inseamna ca maica lui a fost asa, sau tatal lui e de vina. Persoana poate sa refere doar la o persoana daca au pretentii reciproce. De ce romanii tot timpul pomemesc toate rudele adversarului? E mizerabil, amoral, ma gresesc?

 66. Doc Says:

  Dupa ce Churchill a ars de vii sutele de mii de civili germani din Dresda, Hamburg si alte orase germane in care nu existau stucturi militare, ele fiind de mult relocate, dupa ce Stalin a macelarit si criogenizat in gulag zeci de milioane de nevinovati, de-a valma, nu conta de ce numai sa moara odata, dupa ce Truman si generalii sai americani au lansat cu sange rece doua bombe atomice peste Hiroshima si Nagasaki unde nu existau deloc forte armate japoneze sau obiective economice, doar ca sa le arate sovieticilor pisica, eu l-as incadra pe batranul general anlgo-francez din WW1, Ion Antonescu, la categoria „copii mici ai Istoriei Crimelor de Razboi”.
  Sa fim seriosi, romanii din Basarabia, dupa ce si-au vazut bisericile arzand, nevestele pangarite de sovietici, casele cotrobaite si jefuite, batuti, scuipati, luati prin surprindere si fugariti in tara lor, cu epoletii zmulsi de armata unui imperiu, cand s-au reintors acolo in 1941 s-au rafuit cu cine au crezut ei de cuviinta fara sa le mai pese de niciun ordin dat de Antonescu.
  Romania a contribuit la Holocaust este adevarat dar in opinia mea era greu de evitat acest lucru dupa 26 iunie 1940, data la care URSS a hotarat sa arunce statul neutru Romania (in care pana in acel moment nu murise niciun evreu, rus , tigan, ucrainean etc.), un stat fost aliat de nadejde al Rusiei in WW1, direct in bratele Germaniei naziste, prin agresiunea sovietica cinica din Basarabia, Bucovina si Herta. Din acel moment, cred eu, romanii, Antonescu, buneii nostri, n-au mai avut alte optiuni. Hitler i-a cerut lui Antonescu sa treaca Nistrul dupa ce a vazut cum in 4 saptamani toata glorioasa armata sovietica din Basarabia e data peste cap de armata de tarani a Romaniei.
  Retorica asta ieftina cu „sunteti fascisti” nu are argumente. Romania era in 1941 o dictatura militara pe orbita Germaniei naziste, Antonescu un batran ostean de formatie anglo-franceza, cu rezultate exceptionale in WW1, o societate cosmopolita, multietnica, si o armata formata 90% din tarani cu 4 clase luati direct de la plug, dintre care majoritatea habar n-au avut vreodata ce inseamna „fascism”.

 67. Vladimir Says:

  Auzi, o bucata de rahat, coarda sensibila e ca romanii in argumente atrag ceea ce sfant pentru rus dar si pentru orice persoana normala psihic, si nu pentru romani de pe forumuri – mi-ai atins apropiatii mei. pentru asta oricare moldovean normal sau rus – imediat iti da in gura murdara citeva pumne, ca data viitoare sa fii mai atent in expresii.

 68. Andrei Says:

  Volodea, ca orice mongoloid prost, nu esti in stare sa raspunzi decat cu „ba tu”. Daca eu te numesc porc si needucat (ceea ce nu e insulta, e adevarat), hopa si tu, cu aceleasi apelative. Daca eu te denumesc ultra-nationalist si sovin (ceea ce esti) hop si tu iar, „ba tu esti nationalist”. Vai de capul tau, prostovane. Daca de ex eu acum te fac hahol inapoiat, ce o sa faci, o sa ma iei cu „hahol esti tu”? 🙂

  Domnule Mihaes, imi cer scuze ca mi-am pus mintea cu maimutoi semi-analfabet si m-am exprimat vehement, dar e enervant cand vezi un parazit din asta ca ii injura pe romani si musca mana care l-a hranit.

 69. Vladimir Says:

  O sa te iau nu ca esti hahol, dar xenofob needucat. ai raspunde cu sange pentru ofensarea rudelor mele daca ar fi ocazia sa ne vedem in strada. La rusii, spre deosebire de romanii educati nu se practica ofensarea parintilor persoanei cu care chiar daca te certi. Vad ca romanii ca tine la acest capitol stau prost de tot.

 70. Andrei Says:

  Corect Doc. Mai trebuie mentionat ca Romania n-a incercat niciodata sa extermine populatia evreiasca, si nici nu au exista lagare ale mortii ca cele construite de nazisti. Crimele de razboi comise de romani constau in nepedepsirea celor vinovati de pogromurile din 40 (care au avut loc dupa invazia sovietica, si fusesera starnite de relatarile refugiatilor din Basarabia si Bucovina despre colaborarea unora dintre evrei cu ocupantii sovietici), si in deportarea evreilor vorbitori de rusa din Basarabia, care erau considerati simpatizanti ai inamicului (un fapt abominabil, dar cu nimic diferit de ce au facut americanii cu etnicii japonezi din America). Evreii romanofoni din celelalte teritorii romanesti nu au patit nimic. Iar lagarele din Transnistria erau pazite de voluntari ucrainieni, care intr-adevar s-au purtat salbatic.

 71. Vladimir Says:

  Aha nu incerca sa extermine populatia evreiasca, doar ca hitler a spus colgeilor – in ceea ce priveste evreilor – luati bun exemplu de la d-nul Anotnnescu. Macar verifica fapte inainte de a posta niste prostii aici.

 72. Vladimir Says:

  Andrei am inteles pozitia ta in fine, numai ca e stupida ca si posesorul pozitiei – romaniio sunt sfanti in tot ce fac, restul lumii – rahat. Opinia ta e definitiva si corecta, alte opinii daca exista, nici nu trebu contrargumentate – doar persoana care le-a expus e de ajuns sa insulti si gata. Numai ca asta te caracterizeaza ca pe un idiot plin de dogme si cu creierul spalat de „profesori de istorie”

 73. Andrei Says:

  De unde pana unde sunt eu xenofob? Mi se pare genial ca ma numesti „needucat” dar ma ameninti cu bataia 🙂 Asta e cultura voastra, a rusofonilor, cand n-aveti argumente hop cu amenintarile. Voi stiti sa exprimati doar cu pumnul, capul nu va ajuta prea mult. Nu ti-a jignit nimeni familia, chiar tu ai recunoscut ca esti corcitura si ca bunicul tau a venit din Asia, asa ca unde e problema?

 74. Vladimir Says:

  Esti xenofob deoarece nu admiti alte culturi, alte limbi, alte puncte de vedere pe teritoriul care consideri (de fapt eronat) romanesc.
  Toate rudele mele sunt de origine slava, dar nu sunt venetic am contribuit la dezvoltarea Moldovei chiar mai mult decat multi „autohtoni” cum spun nationalistii. Si daca Ukraina e Azia – invata mai bine geografia. Si care i problema, chiar daca as fi venit din China? Ce ai impotriva? Muncesc, platesc taxe, am respect fata de poporul polietnic al Moldovei din care fac parte si eu.

 75. Andrei Says:

  Unde am zis eu ca romanii sunt sfinti, mai Volodea? Se vede ca nu intelegi bine romana, si nici nu te duce capul prea mult. Daca te uiti putin mai sus, ai sa observi ca tocmai am vorbit despre crimele de razboi comise de romani. Tu in schimb in continuare iei apararea regimului stalinist si sustii ca sutele de mii de oameni nevinovati omorati de rusi in Basarabia (printre care s-au numarat si gagauzi, bulgari, ucrainieni) meritau sa moara. Mi-e mila de tine, in general mi-e mila de fanatici si extremisti, se vede ca au niste complexe mari de tot.

 76. atoskim Says:

  In rezultatul „eliberarii” din 1940 bunica a ramas vaduva cu doi copii. Unchiul sotiei povestea ca nemtii plateau chiria casei in care locuiau si il serveau cu ciocolate. In 1944 rusii si-au sters spuma de ras cu buletinul de nastere al tatalui meu si au stricat toata vesela din casa bunicii. Pai cine au fost ocupanti si cine eliberatori.
  Fascistii au fost criminali, dar ei au fost condamnati si sunt si acum interzisi in Germania. Comunistii au savarsit mult mai multe crime, iar debiloizii de modoveni ii aleg sa-i guverneze. Pragmaticii sar in capul lui Ghimpu pentru faptul ca spune lucrurilor pe nume.
  Iar daca te bucura problemele tarii vecine – e clar cu tine

 77. Vladimir Says:

  Despre care sutele de mii e vorba daca populatie de atunci nu stiu daca atingea un milion. Nu sunt fan al represiilor, dar au fost pe aici colaboratori si urmasii a lui Antonescu care trebuiau represate deoarece au fost implicate in crime. De ce tot ce e rus pentru voi va sta in gat? Sunt zombiti de mass-media rusofoba, spun sincer. Marea parte a etnicilor rusi sunt oameni de cultura si educatie inalta, oameni rusi simpli (tarani, muncitori) sunt foarte buni la suflet. de unde atata ura fata de o etnie, de o cultura cunoscuta in toata lume prin literatura clasica, prin teatru, balet, pictura, arta de arme. Rusii in majoritatea lor sunt foarte deschisi, nu au nici o picatura de viclenie. Rusii ca etnie au si calitati rele – agresivitatea sporita, din cauza conditiilor create chiar de natura unde supravietuieste cel puternic, rusii nu sunt consolidati ci dispersati in toata lumea. Insa e prost sa tratezi un popor intreg ca ocupant, venetic etc. din cauza greselilor comise de un dictator georgian.

 78. Vladimir Says:

  Dupa logica ta, americanii de origine britanica sau germana sunt ocupanti in SUA, australenii de originea europeana sunt venetici in australia si trebuie sa invete numaidecat limba aborigenilor din Australia, da?

 79. Andrei Says:

  Admit toate culturile, nu admit insa incultura 🙂 Nu esti venetic pt ca esti slav (si eu am putin sange slav, ce-i drept nu slav de est) ci pt ca nu te-a invitat nimeni sa te instalezi pe pamant romanesc, si pt ca nu respecti populatia majoritara. Vii pe un site romanesc si incepi cu mizeriile cu „poporul moldovenesc”, „eliberatorii sovietici” si spui ca vei sarbatori pe 28 iunie masacrarea a sute de mii de civili (inclusiv slavi de-ai tai), si te astepti sa nu iti zica nimeni nimic? Esti bolnav de ura si de frustrare.

  Cei ca tiine au „contribuit la dezvoltarea Moldovei” asa de bine incat RM a ajuns cea mai saraca tara din Europa.

  Ar trebui sa iei exemplu de la rusii si ucrainienii din Romania, care va dau clasa cand vine vorba de civilizatie si bun simt. In plus, ei s-au mutat pe pamanturi romanesti in mod pasnic, nu au venit ca ocupanti.

 80. Vladimir Says:

  Propun poporului american sa faca o redenumire si ziua cand Columb a deschis America s-o transformeze in „ziua ocupatiei portugale” cu manifestarile de doliu si flori la monumentele de indienii ucisi de „misionarii” din Europa.

 81. Andrei Says:

  Mai baiatule, eu ti-am mai zis ca n-am nimic cu poporul rus dar tu refuzi sa intelegi. Am ce am cu extremistii sovini ca tine, nu cu rusii. De altfel, tu nici macar nu esti rus, de aceea am folosit cuvantul rusofon, nu rus. Si daca nu cunosti istorie, nu-ti mai da cu parerea. In 1940 in Basarabia erau peste 3 milioane de locuitori, deci cam ca acum. Cum poate cineva sa fie „colaborator” cu guvernul legal al propriei tari? Nu vezi ce incoerent esti? Au fost f multi rusi si ucrainieni care au fugit de ocupatia rusa in 1940, pt ca stiau ca le e mai bine in Romania decat in URSS.

  Si inca o chestie. Familia ta poate a profitat cu nesimtire de privilegiile sovietice, dar in RM exista multi oameni (romani, rusi, gagauzi, ucrainieni) care au avut bunici, parinti sau rude omorati, torturati sau deportati de sovietici. Faptul ca tu vrei sa sarbatoresti asta si sa pui muzica ruseasca sa strici momentul de reculegere arata nu numai ca esti un cretin indoctrinat, dar nu ai nici un pic de umanitate. Nu te numeri printre rusii „buni la suflet” si „iubitori de balet” despre care vorbesti, ci printre barbarii carora nu le pasa de suferinta altora, si care nu au nimic sfant.

 82. Andrei Says:

  Si inca un detaliu important pt prostovanul de Vladimir. In 1940 nici nu era la putere Antonescu. El a venit la putere abia dupa invazia rusa.

 83. Osav Says:

  Vladimire! Ce doreşti să dovedeşti?
  Dl Ghimpu, bravo lui, doar a spus adevărul că Rusia, după ce sa înţeles cu Hitler a ocupat Basarabia, o parte din Moldova ( mai este Moldova şi peste Prut – poate că nu ştii? ) Ce puţin teritoriu are Rusia? Dar acum ce caută Rusia în Transnistria? Şi acum a „eliberat” o parte din teritoriul R.Moldova? De ce nu-şi ia muniţiile şi armata acasă?
  Cum poţi elibera copilul, luîndul cu forţa de la mamă? Este normal de a îi despărţi şi învrăjbiţi fraţii (de pe ambile maluri a Prutului, acum a Nistrului)?
  Şi în privinţa că vei sărbători ziua de 28 iunie cu mizică tare. Anume din pricina la aşa comportare în toate statele unde a fost ciubota rusească şi a rămas acolo ca „eliberator” se spune „ocupant” şi „porc rusesc” – NU SE ARE ÎN VEDERE POPORUL RUS, DAR PERSOANE AŞA CA TINE – CARE ARATĂ NESTIMA CĂTRE BAŞTINAŞI.

 84. Zicu Says:

  Pentru Vladimir spune: Ce vorbesti aberatii, bre, daca inaintasul tau a vost lacheu la curtea ocupantilor , n-ai decit sa serbezi si sa jubilezi, ca vorba vine;-jubileaza cel ce o face pentru ultima oara! si inca una, despre ce fel de actiune de culturalizare in Basarabia ocupata de rusi vorbesti tu? Ca ne-au invatat sa bem rachiu cu”stacanugranionii”de 250 grame?, ca nevestele ofiterilor rusicind ieseau in public purtau camasi de noapte pe care nevestele taranilor le inbracau noaptea cind mergeau la culcare?! Asta zici tu culturalizare?! Vai de steaua ta!! Mai priveste un model de „culturalizare” a unui general rus Eliberator” in Romania cum il”culturalizaza” pe un roman , sa bea cu „granionka” vodca pina nu se pisa pel. Vezi numai un epizod de”culturalizare ” de catre rusi a romanilor si mai mult sa nu delirezi!: http://www.youtube.com/watch?v=M3_zZz8dEDo&feature=relateda

 85. Zicu Says:

  TU nu esti bre Vladimir , ocupant, tu esti un ratacit, iar cel care nu-si cunoaste trecutul si inaintasii este un om viu mort – un zomby, asa ca nu mai polua forumul cu devagatiile taleputuroase, mai bine ai merge la biblioteca. AAA, am uitat, ca ai alergie de la praful de pe carti. Sus Ghimpu – exemlu demn de urmat! Invata, bre valoghea -dealu-i mare- lectii de demnitate nationala de la MIHAI GHIMP, MIHAI VITEAZUL si alti!

 86. Zicu Says:

  SA vede. bre valoghea. cit de destept esti dupa cum vorbesti(„ocupatie portugala” -poate portugheza. Sa stii , ca dupa faptul cum omul vorbeste iti poti da seama de gradul de inteligenta, adica EQ. In cazul tau-NO KOMENT!

 87. Zicu Says:

  Cum se explica, bai Valoghea, faptul, ca au trecut 20 de ani de la declararea Indempendentei si etnicii rusi nu doresc sa invete limba romina? asta este respectul lor fata de noi romanii , Chiar acum vre-o trei saptamini, intr-un reportaj de la un lice rus, pare-mi-se „puskin” la bacalaureat nu putea elevii sa-i raspunda jurnalistei in romana. Ii spunea: „davai na ruskom” Ce zic despre asta? Daca etnicii rusi nu erau sovini si aroganti, si se integrau in cultura noastra, nu era nici razboiul de pe Nistru.Unde- s rusi pretutindeni numai probleme. Asa a fos, este si va fi., fiindca rusii prin esenta sunt o natiune barbara!

 88. Andrei Says:

  Ia uite cat de „buni” si „iubitori de balet” sunt rusii tai, mai Vladimire:

  Nu-s de acord cu Zicu, nu cred ca rusii sunt „in esenta o natiune barbara” dar o mare parte dintre rusi si ucrainieni sunt intr-adevar barbari, needucati si predispusi catre violenta si extremism (ca si Vladimir). Aceasta categorie de rusi e bine reprezentata printre colonistii rusofoni din fostele republici sovietice.

  Recapitulare: in 1940, Romania, tara neutra si monarhie constitutionala, a fost fortata de catre Germania nazista si Rusia bolsevica (aliate la acea vreme, tocmai atacasera impreuna Polonia) sa cedeze Basarabia, pamant romanesc inca de pe vremea cand rusii nici nu existau ca natie. Doar ca rusofonilor barbari si needucati le place sa denatureze istoria si ne fac pe noi „fascisti” (ce fascism exista in Romania in 40?), desi ei erau aliati cu nazistii in 40, nu noi.

  Judecand dupa comportamentul agresiv, ignoranta si predilectia catre barbarie si violenta a utilizatorului Vladimir, pare genul de rusofon care si-ar viola si mama la betie (asa cum a facut si tatal lui, mujicul sovietic care l-a conceput tot la betie(

 89. unu Says:

  http://www.facebook.com/pages/Mihai-Ghimpu-my-President/134129079939470

 90. TANK Says:

  In general nu poti discuta cu tovaricii COCO despre libertate, despre patrie, despre natiune , despre adevaratele noastre origini romanesti, etc pentruca esti imediat considerat FASCIST ( CHIAR DACA ESTI NAZIST, sau democrat ).

  Cu tov Dodon insa, toata lumea are placere sa discute , cu toate ca dialogul este cel al SURZILOR, pentruca tov DODON da raspunsuri HILARIANTE la evidente elementatare.

  Cineva, sper sa faca o liste cu acest umor COCO al tov DODON. Imi permit sa ma refer chiar la celebrul jurnalist, in persoana DOMNULUI TANASE si altii, care au si darul literaturii.

  Tov DODON vorbeste de ANTICOMUNISM precum ca ar fi „” O MODA „”, deci ceva trecator si maine, poimane popoarele care stiu ce inseamna comunismul vor veni la tov VORONIN sa-i ceara DICTATURA PROLETARIATULUI, cat mai multe DEPORTARI de CULACI, INTELECTIALI, PREOTI , cat mai multe beciuri pentru a impusca pe dusmanii poporului si mai ales, pe ROMANI si pe simpatizantii romanilor.

  Ce ma surprinde pe „” GLOBUL „”( amuzanta expresie inventata de cineva ) tov (evit sa spun „” DOMNUL „” pentru a nu fi taxat de fascist, adica de Roman, „” dusman secular „” al Moldovenilor ) nu vad sustinatori al partidului sau ci numai adversari ( „” INRAITI „” , ca sa utulizam o formula consacrata in comunism ). Este cumva partidul tov Dodon „” en perte de vitesse ??? „”. Cine poate sa-mi dea o explicatie ???
  Sau simpatizantii lui tov DODON sunt interzisi pe acest GLOB ????

 91. ,,Ieseanjl" Says:

  Locuiesc in Iasi, de multi ani am fost in Basrabia,de multe ori aproape peste tot.Din cind in cind mai citesc comentariile,de pe unimedia si toate luarile de opinie de pe Bloguri.Dar sa revenim la acest articol si la acel (rusnac)Vladimir…asculta vladimire-De la Nistru pin la Don, Davai ceas ,davai palton,Davai ceas davai sotie, Haraso tovarasie cind au intrat rusii,in judetul Iasi pe la Sculeni Prut intrau in casele oamenilor,si le luau ceasurile de masa si le legau la git ;de aici poti deduce ce oameni civilizati,au trecut granita Romaniei.Daca acum,ar trebui sa fac o remarca ,trebuie sa recunosc: ca volodea desi este de etnie rus ,a invatat sa scrie aproape bine in lb. romana,in cqmparatie cu alti forumisti de care nu sunt asa de mindru.Scriu pentru Costin,daca va doriti ca Mihai Ghimpu sa participe la alegerile prezidentiale,atunci instituit i o petitie electronicala care subscriu de pe acum,deasemeni mai cred ca presedintele interimar este cel mai potrivit pentru aceasta functie in stat.Are cea mai dreapta coloana vertebrala..VOTATI GHIMPU….

 92. ProEuropa Says:

  Fratilor unitiva! Ziua de 28 iunie este zi neagra pentru Basarabia, Esiti la ora13:00 la monumentul lui Stefan cel Mare pentru a comemora. Si inca odata va zic, haideti sa ne unim, doar astfel vom invinge. Credeti-ma ca dupa ce vom face aceasta o lume intreaga ne vor sustine. Indemnatii si pe cei din jurul vostru. Basarabia are nevoie de noi!!!

 93. BIOGRAF. Says:

  Aceasta alianta intre PREACUVIOSUL VLADIMIR si PREACURVITUL PASSAT nu este un bon semn nici pentru BISERICA si nici pentru MOLDOVA.

 94. BIOGRAF. Says:

  Pentru ADRIAN.

  Daca definitia va apartine, PLATON din antichitatate regreta din mormantul sau ca nu a pronuntat EL aceasta fraza :::: RELIGIA ESTE UN VICIU AL SOCIETATII.

 95. solovastru Says:

  vladimir@ Prin genocidul tu ai in vedere misiunea civilizatorica? Interesanta aprobare.

  Tipule cred ca esti nebun ! IN 1918 gradul de alfabetizare al populatiei in gubernia ruseasca a Basarabiei era de 3 % !!! ion rindul femeilor si 17% in rindul barbatilor . Practic se ajungea la o medie de vreo 15-16% la nivelul intregii populatii. Cred ca si in tarile bananiere media era mai buna. Asta a fost „cadoul” civilizator al ocupatiei rusesti . Betia si analfabetismul ! In perioada interbelica cind Basarabia a facut parte din Regatul Romaniei MAri autoritatile romane au ridicat nivelul alfabetizarii la peste 60% si oricum era mult sub media Regatului. Asa ca lasa vrajeala cu civilizatia !

 96. solovastru Says:

  vladimir@:Muncesc, platesc taxe, am respect fata de poporul polietnic al Moldovei din care fac parte si eu.

  Popor polietnic e in Transilvania unde locuiesc mai multe etnii(in principaL doua) de 1000 de ani . In republica Moldova nu exista asa ceva e doar propaganda inoculata de sovietici . In primul rind „popor polietnic” e un termen aberant care n-are nici un sens. Exista o populatie , o comunitate formata din mai multe natiuni. Dar nu , sovieticii ca sa poata conduce mai usor au creat acest concept de popor polietnic adica o adunatura de oameni care vorbesc in societate preponderent in rusa ( si acum se mai perpetua aceasta situatie aberanta) chiar daca ei sint ca nationalitate moldoveni, ucraineni , rusi , gagauzi etc. Asta insemna la ei popor polietnic – rusificare , deznationalizare. Multiculturalitate inseamna ca toate nationalitatile isi pastreaza si isi vorbesc limba materna si cunosc limba populatiei majoritare , limba care trebuie sa fie cea de comunicare inter-etnica. Ori societatea e in asa fel facuta incat moldovenii sa vorbeasca ruseste nu celelalte nationalitati sa invete limba romana. E ceva total anormal . De fapt nici celelalte nationalitati nu o duc mai bine. Toti au fost obisnuiti sa vorbeasca ruseste in loc sa-si vorbeasca limba materna si limba oficiala -limba romana. Ucrainenii ar trebui sa vorbeasca intre ei limba ucraineana cu specificul ei , gagauzii limba turca in dialectul lor , bulgarii limba bulgara . Ori ei toti sint rusificati.

 97. Vladimir Says:

  Este un cliseu tirajat de nationalisti. Rusii de generatia noua stiu romaneste CUM MULT MAI BINE decat varstnicii lor limba rusa. Lasati cliseul acesta la o parte, ca NU MAI ESTE ACTUAL. Daca te interesaeaza subiectul am si dovezi

 98. Vladimir Says:

  Nebunul esti tu. Nu am referit la Rusia tarista. Da, Rusia tarista a fost probabil cel mai analfabet stat in Europa, insa sarcina primara a bolsevicilor a fost alfabetizarea populatiei. In fiecare sat cel mai inapoiat din Siberia pe langa gulaguri pentru dusmanii poporului au fost organizate cu scoli cu alfabetizarea totala mandatorie. Exista oare alfabetizare totala mandatorie in Romania intebrelica? Nu. Cind rusii au eliberat Basarabia de sub jugul romano-fascist, ei au fost surprinsi de analfabetizm complet a populatiei. E trist, dar romanii nu tratau pe moldovenii ca pe oameni. Pentru voi, romanii poporul moldav intotdeauna a fost de rasa a doua – o natiune de tarani care trebuie sa va slujeasca.

 99. Vladimir Says:

  IOata si „civilizatie romana” are ceve de spus ca replica. Urmasii Latinilor! Sa va fie rusine – http://zaozaposti.com/publ/1-1-0-4%20

 100. Vladimir Says:

  Referitor la betia rusilor – e un cliseu tirajat pe larg de tot felul de rusofobi prin toata lumea. Daca deschizi orice sursa oficiala o sa vezi ca Rusia dupa consumul alcoolui per om merge pe pozitia 6-7, o „intrec” aliatii vostri din UE de tip Finlanda, Polska etc. Asadar lasati minciuniule la o parte. Si apropo, cine din RM va confirma, populatia rusa de aici consuma cu mult mai putin alcool decat cum spuneti voi „bastinasii” (eu nu accept divizarea, deoarece orice divizarea merge la conflicte). De exemplu eu deloc nu beau, cred ca mintea trebuie sa fie treazva. Sunt pentru interzicerea alcoolului si inscrierea lui in lista narcoticilor si preparatelor psihotrope cu controulul strict de producere

 101. Vladimir Says:

  Iata sa vedem un pic si de Marea Cultura a Statului Roman:
  http://zaozaposti.com/publ/1-1-0-4%20
  Unire? Dupa asa fotografii mai ganditi-va!

 102. Vladimir Says:

  Bai, debilule, se scrie IQ nu, EQ. Despre ce sa vorbesc cu persoanele, care nici nu stiu ca se scrie „IQ”, ca deobste limba de comunicarea interetnica oficiala in RM prin lege este limba rusa, si fac o exceptie placuta pentru tine vorbind cu tine in romana. Si e normal, ca la limba care nu mi este materna fac greseli. Cam ma indoiesc ca limba de comunicare interetnica oficiala (limba rusa) stii la acelasi nivel (poate si idestul de moderat – sunt modest) ca eu limba ta. Si in al doliaea rand, daca sunteti promovatori „de inalta cultura” cum va pozitionati aici trebuie sa stiti ca nu e prea politicos sa corectezi interlocutorul de alta limba care din respectul (de fapt care dispare cu fiecare post de pe aici) incearca sa vorbeasca in limba ta.

 103. Vladimir Says:

  Cel care nu cunoaste trecutul – e persoana care este libera de tot feluri de stereotipuri, complexe istorice si care traieste acum si construieste viitorul, dar nu zilele si noptile studiaza praful istoriei. De fapt istoria omenirii – e un halal. E istoria masacrelor, conflictelor militare, razboilor. Nu avem cu ce sa mandrim (ma refer la orice natiune)

 104. Vladimir Says:

  Vreau sa va arat ca si sunt alte puncte de vedere, ce refuzati sa intelegeti. Si daca refuzati sa ne intelegeti (nu amenintare, doar preintampinare, deja facuta de d-nul Putin – mergem treptat dar ferm spre razboiul civil). Refuzul de a accepta pozitia a 50 la suta care sunt sau rusi sau prorusi este o pozitie care nu poate fi tratata altfel decat o provocare cu scopul destabilizarii situatiei in RM. Putin desi nu cred eu ca rea interesat in politica din Moldova, totusi are intuitia politica, in advans (inca nici n a fost emis acest decret stupid) el a spus ce ne asteapta daca mergem pe aceasta cale. Daca avem un presedinte bolnav, trebuie sa ascultam atunci persoane din alte tari, care cel putin nu sunt bolnavi la cap si urmariti de trecutul.

 105. Vladimir Says:

  Ok, exista si Moldova de peste Prut. Capitala Iasi. Propun Unirea cu Moldova Moldovei de peste Prut si formarea Moldovei Mare cu capitala la Chisinau si limba de stat Moldoveneasca. De ce ne-ati luat, fratii, o parte din Moldova noastra.. Nu e timpul sa ne intoarceti? De ce voi impuneti unirea, de fapt alipirea la voi, dar nu invers. De ce noi nu putem sa va spunem – vorbiti limba moldoveneasca, alfabetul chirilic – e primul alfabet care era folosit de limba romana, haideti sa folosim chirilic. De ce voi credeti ca puteti poporului moldovenesc sa i impuneti conditiile,a, fratilor? Din cauza ca moldovenii sunt mai modesti si folositi de asta?

 106. Andrei Says:

  hopaaa, Vladimire, te-ai scapat. Acum nu mai e „moldoveneste”, e romaneste? 🙂 Deci stii adevarul dar faci pe prostul

 107. Vladimir Says:

  E usor sa intelegi acesti soldati cand romanii in Krimea si sub Stalingrad, in Kiev si Odessa ii ucidea si viola sotiile lor, surorii lor, batranii. Despre violurile masive – Stalin cand a auzit de asta, a fost furiat si a emis un decret – mai mult destept decat decretul „presedintelui” nostru. Decretul lui Stalin spunea – orice soldat sovietic implicat in violurile trebuie impuscat pe loc, fara doar si poate. Punctul. Nu cred ca asaceva putea emite animalele ca Hitler sau Antonescu.

 108. Vladimir Says:

  In schimb Basarabia nu are nevoie de voi.

 109. Vladimir Says:

  Domnul Ghimpu e un clovn analfabet de care se rade lumea de aici. De ce „renasterea voastra nationala” totdeauna scoate la iveala niste personaje cu probleme evidente de psihica – ba Leonida Lari care se casatoreste cu monumentul lui Stefan cel Mare, ba Dorin Chirotaca care este casatorit cum el a spus cu Primarie :), ba Ghimpu „cum spun polonejii bon jour madame”, lista poate fi continuata. E specificul renasterii nationale romanesti? 🙂

 110. Vladimir Says:

  Gresesti amarnic, suntem egali in drepturi cu restul poporului republicii, vezi, ca am invatat cat de cat si limba, numai ca ne aparam contra nationalizmului agresiv promovat de actuala puterea. Atat.

 111. Andrei Says:

  Unde vezi tu legionari tolomacule? E un filmulet cu niste pustani, dintre care unul are bocanci si bretele si ar putea fi skinhead. Doar ca individul cu bocanci are figura de rus toata ziua, nu e roman cum nu sunt eu patagonez.

 112. Vladimir Says:

  Nu sunt lucruri incontestabile. Lucruri incontestabile exista doar pentru niste prosti zombati si indoctrinati. Sau extremisti. Nu ascund faptul – pentru mine din mai multe motive 28 iunie e ziua eliberarii Basarabiei, si desigur o voi sarbatori.

 113. Vladimir Says:

  Bravo d-nul Ghimpu. Aduceti un cadou electoral perfect noua, comunistilor si internationalistilor! Bafta la munca! Editati cat mai multe decrete de acest gen si deja anul viitor ne vom intalni cu PCRM la putere.

 114. Vladimir Says:

  Dupa asa „decrete” numai un prost va retrage trupele armate din Transnistria. Putin nu e prost.

 115. fbfgb Says:

 116. Vladimir Says:

  Esti complet incoerent la istorie. Unul printre primii decrete care a emis tov. Lenin a fost Decretul de autoidentificare a popoarelor din fostul imperiul rus. insa nici un popor nu a dorit sa iasa dintr-un stat cu perspectiva, istoria, polietnizmul.

 117. Vladimir Says:

  „Debiloizi moldoveni” ai spus tu? Intotdeauna asa tratati si ati tratat populatia moldoveneasca, si pe urma va intrebati de ce nu dorim unirea.

 118. Andrei Says:

  Tipic pt un rusofon cretin sa ii acuze pe altii de ce au facut proprii conationali. Nu exista nici o dovada ca romanii s-ar fi dat la acte de viol. Ai vreo sursa, porcule, sau doar arunci cu noroi in memoria unor oameni care au luptat sa va elibereze si pe voi haholii de bolsevici? Romanii sunt un popor civilizat, spre deosebire de rusi. In schimb exista multe dovezi ca soldatii rusi au violat tot ce au prins; au violat pana si prizonierele rusoaice eliberate din lagarele de concentrare naziste, au violat si calugaritele, fetele de 8 ani, sau femeile insarcinate din maternitati. Ti-as recomanda sa citesti ce a scris istoricul Anthony Beevor, dar rusofonii nu prea le au cu cartile, e prea greu pt ei, asa ca poti sa incepi cu wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_rape_of_German_women_by_Soviet_Red_Army

  In ce priveste barbaria si cruzimea nici o alta armata din istorie nu poate egala armata rusa.

 119. Vladimir Says:

  Sunt doua limbi echivalente. Numai ca prefer sa spun moldoveneste ca sa fiu corect din punct de vedere legal, asa cum prevede legea suprema constitutie, si in semn de repspect fata de poporul moldav – cu care am crescut, cu care traiesc intr-o singura tara, cu care muncesc umar la umar. De ce voi nu vreti sa numiti limba care vorbiti voi – moldoveneasca? simtul de superioritate fata de moldoveni nu permite?

 120. Andrei Says:

  Iarasi minciuni bolsevice ale unui bolnav psihic. Tocmai ti-a explicat omul ca Romania i-a alfabetizat pe basarabenii care fusesera tinuti in mizerie sub ocupatia rusa. Si tu o tot dai cu „alfabetizarea” sovietica. Tu esti cel mai bun exemplu de alfabetizare sovietica. Nu stii nici o limba ca lumea, nu cunosti istorie deloc, esti incapabil sa iti exprimi un argument coerent fara sa injuri, sa ameninti sau sa repeti ca un papagal niste aberatii staliniste pe care nici macar rusii inteligenti nu le iau in serios.

 121. Vladimir Says:

  Au fost declansate violuri in masa a femeilor germane. Insa cum ai proceda tu, daca germanii ti-au ars tara si nu a mai ramas nimic, ti-au viloat sora si sotia in ochii tai, ti-au distrus tot ce a fost sfantul pentru tine, ti-au omorat prieteni de lupta? E reactie cruda, dar asteptata. Si in plus Stalin a oprit asta foarte repede, cand a aflat de asta

 122. Andrei Says:

  „Doua limbi echivalente” lol. Adica recunosti ca „moldoveneasca” e de fapt romana. Deci prin deductie logica e absurd sa o denumesti „moldoveneasca” daca exista deja un nume stiintific pt limba respectiva. Si acum ai si pretentia ca romanii, cu o limba care se numeste romana de aproape 2000 de ani, sa schimbe numele limbii pt o denumire inventata in anii 30 de trepadusii lui Stalin, care nici macar nu cunosteau limba respectiva?

  „Poporul moldav” s-a considerat intotdeauna roman, si a fondat statul roman. Etnia moldoveana exista doar in imaginatia unor inculti, indobitociti de propaganda sovietica.

 123. Andrei Says:

  Astea sunt scuze penibile. Nu exista justificare pt viol si crime impotriva civililor. Si hai sa presupunem prin absurd ca inteleg ce au avut cu nemtii, dar cu rusoaicele si evreicele din lagarele de concentrare ce au avut? Cu romancele, cu polonezele, unguroaicele, balticele ce au avut?

  Oricum e amuzant ca recunosti implicit ca ai mintit si ca rusii intr-adevar au fost violatori, doar ca acum incerci sa le gasesti scuze.

  Astept sa vad surse credible despre „romanii violatori”, daca nu, trebuie sa recunosti ca esti un dobitoc mincinos si sa iti ceri scuze.

 124. Andrei Says:

  ok, acum ca am vazut si al doilea filmulet, intr-adevar se vede si un steag romanesc si un steag verde cu crucea celtica. Asa si? Deci exista in Chisinau si cativa pustani care au vederi extremiste, si ce-i cu asta? Diferenta intre romani si rusofoni e ca o f mica minoritate a romanilor (si in Ro si in RM) au vederi extremiste, pe cand marea majoritate a rusofonilor din RM au vederi sovine, extremiste si ultra-nationaliste (ca dovada ca voteaza masiv cu PCRM, partidul ultra-nationalist rus)

 125. Andrei Says:

  Aia sunt tigani, nu romani. Marele „internationalist” e acum rasist? Ar trebui sa arati mai multa intelegere si simpatie fata de tigani, pt ca voi rusii si ucrainienii aveti f multe in comun cu tiganii. Tot popoare nomade, per ansamblu cu un nivel scazut de educatie si cultura si un grad ridicat de saracie si infractionalitate, dar totusi si printre tigani si printre verisorii lor rusi si ucrainieni exista multi oameni admirabili.

 126. Andrei Says:

  Corect. Multiculturalism inseamna cand mai multe comunitati convietuiesc pasnic si se respecta unii pe altii. Dar in doublespeak-ul sovietic, „multiculturalism” si „popor polietnic” inseamna de fapt genocid cultural si rusificare. Rusofonii nu sunt multumiti cu privilegiile lor lingvistice, ei tin musai sa-i forteze pe autohtoni sa vorbeasca ruseste, si vor sa le dicteze autohtonilor cum se numeste limba lor materna si care e istoria lor.

 127. .PANTOGRAF. Says:

  Articol aberant de un individ care nu este si nu va fi ROMAN niciodata.

  Inconjurat de lasi si LINGAI PRESEDINTELE GHIMPU ilupta sa ridice pe primul plan DEMNITATEA UNEI tari aservite inca OCUPANTULUI. TOATA TARA TREBUE sa sustina actiunile DEMNE DE UN MARE OM DE STAT ale PRESEDONTELUI GHIMPU.

  Ramai PERPLEX sa mai citesti asfe de argumente care plac atat de mult OCUPANTULUI ::: “” nu e momentul acum “” zic UNII , “” contextul este gresit “” zic altii. Aceste fraze si multe altele de acest gen le auzim de mai mult de 20 de ani.

  Cu supunere de SCLAV trebue menajat DUSMANUL SECULAR.

 128. Ion Says:

  Andrei esti un patagonez…

 129. Andrei Says:

  Lasa ca e frumoasa Patagonia. Iar Argentina tocmai s-a calificat in sferturi. Deci sunt mandru ca-s patagonez 🙂 Dar baiatul ala din clip tot figura de rus are. De altfel, organizatii de extrema dreapta din Rusia gen RNE il admira pe Codreanu si au legaturi stranse cu Noua Dreapta din Romania.

 130. Ion Says:

  Si daca ai fi spus sa fii altcineva…de exemplu un pidaraz ))) ce-i fi cintat tu acum ?

 131. Andrei Says:

  Ivane, acum gavaresti pe maldavineste? Ca n-am inteles nimic din ce ai vrut sa zici. Tradu in romana te rog. Sau mai bine lasa.

 132. Vladimir Says:

  VA FELICIT CORDIAL PE TOTI CU ZIUA ELIBERARII!

 133. solovastru Says:

  vladimir@Exista oare alfabetizare totala mandatorie in Romania intebrelica?

  Tipu invatamintul primar adica minim 4 clase era obligatoriu in Regatul Romaniei inca de pe vremea lui Gheorghe Asachi care apropo era moldovean ( nu din Basarabia insa moldovean) El a pus bazele sistemului de invatamint public romanesc. Ia vezi tu cind a activat el si da-ti simplu raspunsul la intrebare. In perioada interbelica procentul alfabetizarii in Regatul Romaniei era de peste 60% si asta pentru ca media era coborita de unele regiuni ca Basarabia si Cadrilaterul.

 134. solovastru Says:

  vladimir@E trist, dar romanii nu tratau pe moldovenii ca pe oameni. Pentru voi, romanii poporul moldav intotdeauna a fost de rasa a doua – o natiune de tarani care trebuie sa va slujeasca.

  Arata-mi si mie in ce carte de istorie din trecut sau prezent romanii basarabeni sint considerati rasa inferioara ? Sau poate in articole de presa in prezent ? ai citit tu undeva? Dimpotriva in istoria Romaniei se vorbeste de elogios de moldoveni ( binenteles de moldovenii pur singe si care au mindrie nationala nu de mancurti). Se vorbeste elogios pentru ca spiritul romanesc a supravietuit in Basarabia in pofida tuturor incercarilor de deznationALIZARE SI RUSIFICARE. Eu asa am auzit de la parinti si bunici si la scoala ca basarabenii sint fratii nostrii nicidecum ca ar fi rasa inferioara. nu stiu unde ai citit tu. Poate in cartile de istorie rusesti ??
  Poate unii romani din tara ii ironizeaza pe moldoveni datorita accentului si vocabularului dar asta e tot rezultatul politicii de genocid cultural pe care sovieticii au dus-o contra limbii si culturii romane. Pentru ca asa s-a ajuns ca unii basarabeni sa nu-si vorbeasca corect limba materna.

 135. solovastru Says:

  Cind ai 2 gradinite in care se vorbeste romaneste in Chisinau , cum era inainte de ’89 desi populatia vorbitoare de romana era majoritara , cum dracu sa-si mai vorbeasca copilul bine limba materna ? Dar nu voi de asta ati uitat voi va plingeti acuma ca vi se cere ( nu foarte imperativ dealtfel) sa vorbiti limba oficiala. Nu vreti si mai si spuneti ca respectati majoritatea. Sa fi trait voi in alta parte in Grecia de exemplu ca va mincau grecii ficatii , sa vedeti voi dupa aia sovinism .Grecii cind au dobindit Macedonia si Epirul de la turci , regiuni in care ei erau minoritari nu ca moldovenii care sint majoritari , le-au spus celorlalte etnii care traiau acolo ( turci , bulgari , macedoneni , albanezi , aromani) : nu vrem alt neam de oameni in aceasta tara decat greci. Ori va faceti greci si invatati limba ori valea. Si voi va plingeti in Moldova de sovinism ! Ha ha ha !

 136. pictura, picturi, tablouri Says:

  pictura, picturi, tablouri…

  […]De ce pe unii ii deranjeaza Ziua ocupatiei sovietice ? « Roman Mihăeş[…]…

 137. mihai Says:

  mai multe crime au facut bolsevicii decat fascistii
  mai multi oameni a omorat Stalin decat Hitler

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: