Codul Electoral modificat, dar de ce nu doriti sa vorbiti romana in Parlament?

In sfirsit Parlamentul a adoptat in lectura finala modificarile mult asteptate la Codul Electoral. Consensul a fost atins de membrii AIE dupa dezbateri aprinse in culuar. Fiecare a cedat ceva ca in sfirsit sa fie posibila deblocarea politica.

In speta a fost coborit pragul electoral la 4%, masura generoasa a granzilor, care puteau sa lase pragul de 5% si era ok. Astfel cresc sansele unor partide gen AMN, PSD, PPCD, MAE si altele sa lupte pentru trecerea pragului. De remarcat ca a scazut la 2% si pragul pentru candidatii independenti, ceea ce ar putea duce la aparitia primului independent in Parlament. Caci 2 % inseamna cam 28 mii de voturi si nu este exclus ca in viitor cineva cu notorietate si finantare buna sa treaca in Parlament. O alta prevedere importanta este coborirea la 1/3 a prezenei la vot necesara pentru validarea referendumului, ceea ce practic fereste AIE de orice riscuri. De altfel in unele tari nu exista nici un fel de praguri pentru validare. Astfel comunistii au pierdut pirghia de blocare a referendumului,  in caz ca vor incerca sa-si indemne simpatizantii la boicotare prin neprezentare.
De remarcat tactica gresita a comunistilor de a nu se prezenta timp de citeva luni la lucrarile Parlamentului, ceea ce a lipsit PD si MU de o eventuala manevra impreuna cu comunistii. Daca se prezentau posibil ca puteau sa influenteze mai multe decizii si legi. Mare greseala a lui Voronin care il va costa foarte mult. Comunistii practic au fost scosi din joc si influenta lor va scadea foarte mult , caci nu vor putea bloca referendumul si vor fi nevoiti sa urmeze calea depasirii crizei politice trasata de AIE. Principialii beneficiari a reformei electorale si alegerii Presedintelui in mod direct de catre popor vor fi fara indoiala PD si PLDM , caci candidatii lor Filat si Lupu au sansele cele mai mari sa treaca in turul doi unde vor lupta pentru prima functie in stat.

Este de mentionat ca peste hotare vor fi deschise sectii de votare pe linga misiunile diplomatice, precum si in alte localitati, cu acordul autoritatilor competente ale tarilor respective. Aceasta prevedere poate aduce la cresterea votantilor la referendum si alegeri cu circa 5%.

Pacat ca nu a trecut propunerea PL  privind obligarea candidatilor la functia de deputat sa cunoasca limba de stat. Se putea merge pe varianta ucraineana, conform careia celui care devine deputat i se acorda termen de un an sa  invete limba de stat. De ce limba romana care este una din cele mai frumoase din lume, nu le place unora care vor sa guverneze aceasta tara? Nu e aici cumva vorba de slabiciunea bastinasilor dar si de sovinismul unor reprezentanti a minoritatilor? Sa fie pace si sa ne iubim, dar va rog sa ne respectati si sa vorbiti in limba romana macar in Parlament si Guvern.

Anunțuri

142 răspunsuri to “Codul Electoral modificat, dar de ce nu doriti sa vorbiti romana in Parlament?”

 1. adrian Says:

  Dl Mihaes problema eu cred ca nu e in climenco s-au laguta dar in b

  astinasii nostri care sunt slugoii ,,eliberatorilor,, .bun articol dar putin i-l
  citesc.
  PS. DE CE NU ADERATI LA UN PARTID CARE VA ESTE MAI APROAPE DE SUFLET ?

 2. Ed___ Says:

  corect ! excelent articol!

 3. BB Says:

  pt. Adrian: ai dreptate, articolul este foarte bun pacat ca din putinii care il citesc cei mai multi sunt romanisti de-astia ca tine de nu stiu ei insisi limba lor !!!!!!! „sau” cand tine loc de „ori” se scrie LEGAT , iar de „i-l” ce sa mai zic ? SUBLIM DAR TREBUIA LEGAT SI EL „IL”.

 4. Stalinus Says:

  In ce priveste limba n-ai ce face draga Mihaies…cum e turcu si pistolul zice o vorba adicatelea cum e ”boborul” asa si conducatorii.
  Chestia cu necunoasterea limbii trebuie sanctionata de alegatori dar daca alegatorii…..asta e , e boala grea la voi chestia asta…

 5. COSTIN Says:

  CHIAR CU 4% SI NU CRED CA PARTIDE DE GENUL AMN,PPCD,PSD,MOLDOVA UNITA ,MAE , AU VREO SANSA SA INTRE IN VIITORUL PARLAMENT … AICI A FOST O MINA INTINSA FARA DOAR SI POATE CATRE AMN-ISTI . TOTUSI UN PARTID CARE OBTINE LA NIVEL DE TARA 3,9% , NU PUTEM SPUNE CA E UN NIMIC . ASTFEL PARLAMENTUL VIITOR VA FI MULT SI MAI LEGITIM ACOPERIND O MASA MAI MARE DE ELECTORAT . CADEREA PROPUNERII P.L. , NE MAI SPUNE CEVA … CA MAJORITATEA POLITICA DIN MOLDOVA ESTE INCA UNA ANTI-NATIONALA . SAU PRELUIND FRAZEOLOGIA COMUNISTA , ESTE UNA ANTI-STATALA…PENTRU CA DOAR ANTI-STATALISTII , SE POT OPUNE UNEI ASEMENEA CERERI CA A P.LIBERAL . LA LUCRURI POZITIVE SA NOTAM USURAREA TRECERII UNUI REFERENDUM SI A VOTARII IN STRAINATATE . UN VOT MASIV „AFARA” , AVANTAJEAZA NET PL SI PLD , FARA INDOIALA … IN REST , NU CRED CA IN TURUL DECISIV VOR AJUNGE FILAT SI LUPU …ASTA E O GLUMA . VA FI ORICARE CANDIDAT AL PCRM SI FILAT . LUPU DEJA SE AFLA PE UN TREND DESCRESCATOR CARE PARE CA NU SE MAI OPRESTE – VEZI SONDAJELE CE APAR LA 2-3 LUNI DE ZILE – FILAT E IN CRESTERE DATORITA SI POZITIEI DE PREMIER , IAR ELECTORATUL COMUNIST DUR VA MERGE LA VOT , IN MOD DISCIPLINAT , SA VOTEZE SECERA SI CIOCANUL , NU PERSOANA RESPECTIVA DIN PARTEA PCRM-LUI …

 6. COSTIN Says:

  DUPA CUM EVOLUEAZA SITUATIA POLITICA , CU INFLATIA DE PARTIDE STINGISTE SI FILO-RUSE – PCRM,PD,M.U.,PSD,PASAT SI ALTELE , MARELE CISTIGATOR AL VIITORULUI VA FI PARTIDUL CU O ORIENTARE EXACT INVERSA CA A ACESTOR PARTIDE . UNII SE VOR UZA IN LUPTE DE ACAPARARE A ACELUIASI SEGMENT ELECTORAL , IN TIMP CE PARTIDUL X SE VA INTARI , MIZIND CHIAR PE ACEASTA DIFERENTA CU CEILALTI … TOTUL SE VA SIMPLIFICA PENTRU ELECTORAT . PARTIDUL X SI RESTUL … NORMAL PARTIDUL X AR TREBUI SA FIE P.LIBERAL . SA VEDEM CE VA FI …

 7. COSTIN Says:

  Optsprezece organizaţii neguvernamentale care apără drepturile minorităţilor naţionale din Republica Moldova au anunţat că susţin propunerea Mişcării social-politice „Ravnopravie” de a formula pentru referendumul din septembrie încă două întrebări. ONG-urile sugerează ca populaţia să fie întrebată, pe lângă modalitatea de alegere a preşedintelui ţării, dacă acceptă sau nu limba rusă a doua limbă de stat şi dacă este de acord ca a cincea parte din mandatele de deputat să fie distribuite minorităţilor naţionale, transmite Info-Prim Neo. NOI VORBIM CA NICI ASTAZI LA ATITIA ANI DE LA PROCLAMAREA INDEPENDENTEI , LIMBA OFICIALA ,AUTOHTONA ,BASTINASA SAU CUM VRETI SA-I SPUNETI , NU E PUSA IN DREPTURI IN TOTALITATE ASA CUM AR FI NORMAL CU O LIMBA DE STAT SI IATA CA SE GASESC MINORITARI OBRAZNICI SI EXTREMISTI CARE SA CEARA IMPUNEREA UNEI LIMBI STRAINE . SE MAI INTIMPLA SI ASTA SI NU VOR MAI INVATA MINORITARII IN VECI , LIMBA DE STAT . BA UNII FUNCTIONARI RUSOFONI , VOR AVEA SI ACOPERIREA LEGALA DE A VORBI CU CETATENII , NUMAI IN LIMBA RUSA . DA CE …? MOLDOVA E COLONIE BANANIERA SAU BANTUSTAN ?

 8. Vladimir Says:

  Domnule Mihael, raspund scurt – din simpla cauza ca Moldova este si va fi mereu un stat polietnic. Nu ne puneti limba de stat pe gat. Fiecare leziune in drepturi naste contr-actiune si tensiune in societate. De ce in Elvetia trei limbi de stat si totul e ok? Poate mai bine sa scriem nu de limba, ca lumea s-a saturat de acest gunoi nationalist, dar poate sa aplicati abilitatile voastre la capitol de economie, care este ruinata?

 9. Vladimir Says:

  Imi cer scuze – Domnule Mihaes, nu Mihael.

 10. adrian Says:

  pentru BB. Corect mersi,dar nu e cazul de a o face pe desteptul , la asa teme dureroase nu mai tragi atentia la gramatica …
  PS. IN VREMEA PUTREDA SI GOALA / PE MINE FRATE CUM SA-TI SPUN, / PE MINE M-AU MINTIT LA SCOALA / CA-MI ESTI DUSMAN NU FRATE BUN . / DIN BASARABIA VA SCRIU / DULCI FRATI DE DINCOLO DE PRUT / VA SCRIU CUM POT SI PREA TIRZIU / MI-E DOR DE VOI SI VA SARUT … GRIGORE VIERU

 11. Constantin Says:

  Da foarte bine spus din cauza noastra pentru ca nu stim sa NE FACEM RESPECTATI si a sovinsmului unor minoritati suntem ata de nerespectati incat in propria tara jurnalisti si politicieni minoritari iti vorbesc in alta limba.

 12. Vladimir Says:

  Majoritatea minoritatilor nu invata limba din simplu motiv – ne impuneti fortat.

 13. Vladimir Says:

  Constantin – tara e comuna. Si am acelasi dreptul la pamantul acesta ca si bastinasi. Logica – bastinas – nebastinas – e logica unui trib medieval. Adica in tara noastra COMUNA care este si a TA si A MEA, nu poti sa ma fortezi sa vorbesc o limba sau alta (nici moral, nici juridic).

 14. adrian Says:

  pentru Volodea. da pi chiosca tau ulianov nu vrei sa il facem al doilea STEFAN CEL MARE , pe stalin un MIHAI VITEAZU si v- om depune la ei flori de sarbatori. VA RESPECTAM DAR RESPECTATINE SI VOI

 15. blogideologic Says:

  @ Vladimir spune: +Moldova este si va fi mereu un stat polietnic. Nu ne puneti limba de stat pe gat. Fiecare leziune in drepturi naste contr-actiune si tensiune in societate. De ce in Elvetia trei limbi de stat si totul e ok? Poate mai bine sa scriem nu de limba, ca lumea s-a saturat de acest gunoi nationalist, dar poate sa aplicati abilitatile voastre la capitol de economie, care este ruinata?+
  Dragă Vladimir, Moldova devine „stat polietnic” la scara foarte recentă a istoriei, datorită faptului că armata rusă a omorât etnicii români din Basarabia, Transnistria şi Transbug cu nemiluita. Mărturiile oştenilor din armata regelui suedez Carol al XII-lea, care a nutrit visul trasării unui drum de civilizaţie europeană pe istmul baltico-pontic, dovedesc tuturor că la începutul veacului al XVIII-lea românii erau populaţia absolut majoritară în Transbug, Transnistria şi Basarabia. Cucerirea rusească va modifica letal raportul în defavoarea românilor, până la punctul la care ei nu mai sunt văzuţi chiar când te afli în prezenţa lor. În martie 1854, scriitorul Lev Tolstoi ajunge la Bucureşti, trecând prin Basarabia. După 42 ani de la anexare, Lev Tolstoi scrie că nu a întâlnit pe cineva „care să înţeleagă ruseşte”.

 16. Vasea Says:

  Absolut justificat. Este inadmisibil ca unii parlamentari, intr-un cadru oficial sa vorbeasca intr-o limba straina. De ce nu in germana, franceza sau engleza macar ?

 17. opinie Says:

  cine nu a sustinut in parlament propunerea PL-? acolo si cautati raspunsul la toate ce se intimpla in RM.

  Demnitatea nationala la nivel de rahat, minoritatile nationale-venetice care alcatuiesc in RM circa 20%di populatia RM pun conditii la majoritatea bastinasa asa ceva poate fi numai in RM.

  In Letonia ori Estonia minoritatile nationale alcatuiesc 27.52%- 25.6 %(de etnie rusa) si acolo nu se bat joc veneticii de populatia bastinasa.

 18. COSTIN Says:

  Valeriu Pasat a devenit azi președintele Partidului Umanist din Moldova, condus anterior de medicul Ion Mereuță … SE AGITA NU GLUMA SOBOLANIMEA PAN-SLAVISTA FILO-RUSA , NU GLUMA …

 19. Cititor Says:

  Pai Dl Vladimir. Asta si este problema. Chiar daca sint trei limbi trebuie sa le cunosti pe toate. Rusii de la noi lupta ca limba de stat sa fie limba oficiala dar urmaresc scopul sa vorbeasca doar limba rusa. Stiu ca o sa/mi sara in cap toti „patriotii” dar cred ca lucrurile demult deveneau mai limpezi daca se recunoastea la nivel oficial statul limbii ruse pe care i/l are de facto dar cu o conditie foarte dura – cine nu stie limba de stat la un nivel destul de inalt nu poate detine nici o functie publica. Si acelasi nivel de cunoastere a limbii ruse pentru cei care vorbesc nativ romana. Examene transparente. Si atunci sa vezi cum toata lumea avea sa cunoasca demult limba romana.

 20. Cititor Says:

  Scuzati – limba rusa sa fie limba oficiala

 21. Nornegru Says:

  IATA SENTIMENTELE ROMANESTI CELE ADEVARATE ALE BASARABENILOR!!!!! Doar 25 de deputati au votat rostirea limbii romane in intregul parlamnet din Republica Moldova!!! Niciun ziarist, niciun om de cultura care propaga prin scris si vorba limba romana nu si-a ridicat vocea cu vehementa si curaj impotriva acestei marsavii si lasitati fara seaman la adresa poporului roman!!! Acesti 25 de deputati sunt mai putin de jumatate din deputatii AIE!!!!! Iata fariseismul basarabean , iata fata hada si mostruoasa a deznationalizarii din Basarabia!!!! Stirea a aparut in urma cu o saptamana ca fapt implinit si am tot asteptat sa vad reactiile elitei basarabene!! Tacere totala!! Ciocul mic si batista pe tambal!! N-am vazut si n-am auzit!! Silentium stampa!! Chipul moral al lasitatii funciare il am/avem in fata ochilor !!!! Unde-s cei care urla pe toate vocile impotriva lui Mihai Ghimpu si a PL,ca nu-s buni, nu fac nimic, nu vreau binele „moldovenilor”, sunt incompetenti si iresponsabili? Unde-s cei care s-au batut cu pumnul in piept ca v-au condus la gara Chisinau, domnule Mihaes,sa va faceti studiile in Romania ? Cum se poate ca Dodon , comunistul fariseu, sa spuna in gura mare ca limba romana o invata odraslele sale , de la bunica profesoara de romana,dar limba „moldoveneasca” trebuie sa existe si incurand se vor aseza lucrurile in fagasul lor(„normal”)? Unde sunt miile de absolventi ai invatamantului de stat de grad liceal si universitar romanesc care au invatat intr-una din”cele mai frumoase limbi din lume”?Absolventi care s-au bucurat de privilegiul burselor de la bugetul Romaniei,adica si din banii mei pe care-i platesc drept impozite? Crede cineva ca in Tara Romaneasca toate aceste lucruri nu le observa nimeni?Ca studentii R. Moldova aflati la studii in Romania nu pot avea probleme cu tinerii romani care trag ei si parintii lor din greu sa-si duca pana la capat, fara burse ,studiile incepute?
  Da, e interesant articolul dumitale , d-le Mihaes!! Dar mult mai interesant mi s-ar fi parut daca iti ridicai vocea si cereai SA FIE FACUTE PUBLIC numele deputatilor AIE care au respins cererea atat de justificata, corecta , curajoasa si cinstita de a promova limba romana in toate structurile si sedintele Parlamentului „Moldovei”!! Si sa nu-mi vorbeasca nimeni despre „nationalismul romanesc” si dreptul minoritatilor nationale
  de a-si folosi limba materna nestingherit in toate ocaziile prevazute corect si european in legile tarii!! Pentru ca nu stie ce vorbeste!! Nu are nici informatie suficienta, nici judecata ,nici respect fata de nimeni!! El e cel care ridica pumnul si vrea „elvetie” cu tancul rusesc in spatele lui!Dictatul in casa proprie nu poate fi acceptat!! Sub nicio forma!! Aceea e robie curata!!

 22. Nornegru Says:

  Pt. Vladimir

  Nene Vladi, eu sunt banatean, daca ai auzit cumva de aceasta provincie romaneasca- BANAT. Iti insirui aici toate minoritatile nationale cu care am de a face( zilnic aprope )pe un teritoriu aproximativ egal cu R. Moldova, dumitale,insumand 4 judete si o polulatie ceva mai mica decat a „Moldovei”:romani, unguri, sarbi, nemti, slovaci, bulgari, cehi, ruteni(ucrainieni) rromi(tigani),evrei!!! I-am insiruit dupa ponderea lor numerica. Vino si vezi la fata locului ce inseamna multilingvism(polietnic, cum ciudat folosesti termenii!) Cu tot ce inseamna el!! Dupa aceea mai putem sta de vorba!! Mai ales ca e plin Banatul de basarabeni de provenienta!!!
  Pana atunci nu-mi vinde mie gogosi rusesti!!! Chiar daca stii limba romana!!

 23. Alexandru Says:

  de ce totusi nu sa abordat aceasta intrebare,facem odata schimbare in constitutie,eu cred ca AIE se teme sa nusi piarda alegatorii de alte etnii,totusi problema limbii e actuala,un exemplu foarte real lam vazut tocmai ieri,mergem in autobuzul care circula pe ruta Chisinau-Cernauti,am facut un popas la Pelivan linga Orhei,fiecare sa dus sasi cumpere cite ceva din market,soferii insa ukraineni de origine nu siau asteptat rindul si iau spus vinzatoarei in rusa ea lea raspuns in romana,si ei au inceput sa o terorizeze de ce nu vorbeste in rusa,ma jignit foarte mult acest fapt,eu cred ca schimbarea in costitutie a limbei moldovinesti in ROMANA este foarte actuala

 24. Vladimir Says:

  Daca tii asa de bine opera clasicului rus, probabil stii si faptul ca si rusii de atunci nu prea vorbeau ruseste, vorbeau preponderent in limba franceza. Asta i o mica remarca.
  Dar.. istoria este pentru istorie – nu i nimic mai controversat si subiectiv. Si americaa candva a fost populata de populatia bastinasa, insa nu se aude in SUA ca bastinasii sa striga ca trebu de interzis engleza. Zarva de a pune pe gat o limba, o cultura – este un complex comun al popoarelor mici si „suparati” pe istorie (letonii, lituanenii, poloneji etc.). Pentru un om civilizat exista lumea transnationala, bogata prin divertismentul culturilor si limbilor. Exista aici si acum, dar nu complexul celor slabi – cine si de ce pe cineva l-a ocupat. Omul lipsit de probleme psiholgice, frustratie, complexe neurotice niciodata nu se va gandi la praful istoriei unde s-a amestecat totul ca pe langu turnul lui Babilon. Noi – traim aici si acum si trebuie MAI INTII sa ne gandim cum sa depasim criza care nu alege dintre moldoveni, romani sau rusi, cum sa scapam de coruptie, dar nu sa enumeram suparari reciproce si tractate de istorie care ne distracta de la problemele actuale ADEVARATE cu care se confrunta societate, dar nu c probleme mitologice propuse de istorici. Daca articolul e scris din sufletul articol – imi pare neactual, daca intentional – e o provocare pentru a dezbina si mai mult societate. E timpul sa lucram impreuna!

 25. Vladimir Says:

  Vasile, rusa nu este si nu va fi straina aici. Intrucat o treime din populatie este rusofona, dar daca mai considerati (mai considerati?) si Transintria o parte a Moldovei atunci si cam o jumatate e rusofona. De care „imba straina”e vorba? Saupoate aici 20-30% is engleji cu franceji? Nu stiu, poate am pierdut orce contact cu realitate dar nu se aude franceza prin strazile capitalei..

 26. Vladimir Says:

  Noi nu punem nici o conditie doar va indicam destul de clar – ca suntem cetatenii Republicii Moldove egale cu drepturi cu voi. Si avem acelasi drept la libera exprimare in limba in care vrem. Punctul.
  PS Demnitatea nationala consta in mandria ca tara ta este atractiva, dezvoltata, dar nu in cautarea dusmanilor poporului in stilul tov. Stalin.

 27. Vladimir Says:

  Uita-te afara? Peste tot tancuri rusesti! SOS! Numai nu stiu pentru cine SOS pentru armata noastra brava sau pentru o brigada din Costiujeni.

 28. Vladimir Says:

  In constitutia figureaza pina ce limba moldoveneasca, nu? Si atat timp cit in constitutia e scris limba MOLODVENEASCA o vor numi MOLODVENEASCA, chiar daca din punct de vedere stiintific e echivalenta cu romana. De ce voi, romanii nu vreti sa numiti limba voastra MOLDOVENEASCA si nu romana? poate din cauza ca credeti frati mai mari a MOLDOVENILOR?

 29. Vladimir Says:

  Da, de acrod, problema limbii e foarte actuala, cand mai mult jumate de populatie n-au ce manca, ai dreptate, n-avem ce face, doar ne ocupam de problema limbii. O rezolvam – si vezi deja si traim mai bine, mai cu piine, mai cu carne, si industria, din cauza ca am promovat limba corecta a inceput sa lucreze! Vernoi dorogoi ideom, tovarishi! Absolut de acord, actuala ca sanie in iulie.

 30. Vladimir Says:

  Dar cine spune ca nu va respectam. Va respectam, atata timp cand nu subliniati ca suntem „minoritati”, ca suntem „obligati” etc. Dar restul tot e OK.

 31. Vladimir Says:

  Sunt absolut de acord cu tine. 100% ai dreptate. Fara nici o ironie. Eu as vota aceasta propunere

 32. Vladimir Says:

  Nu mi pasa de Romania. E un alt stat, independent si suveran si e treaba cetatenilor romani cum acolo este construita politica privind alte etnii care populeaza Romania. SIncer, asta ma intereseaza nici mai mult nici mai putin ca problema respectarii dreptului omului undeva in Ruanda sau Eritreia

 33. Vladimir Says:

  Si actual indeosebi pentru oameni simpli ce n-au ce manca si de platit facturile comunale impuse de iubita noastra puterea liberala! Merci!

 34. Vladimir Says:

  Da, dur si disciplinat vom vota PCRM ca ne sta in gat Alianta pseudoeuropeana, indeosbii cand ne uitam la facturile ce vin acasa si la preturile. Si la revenirea anilor 90 cu toata „aroma” bogata a lor – sovinizmul, renasterea nationalizmului, incercari de a intimida minoritati, banditizmul in strazi pe cand politisti ce aparau statul la 7 aprilie in loc sa prinda hotii nu ies din procuratura.
  Transnistria deja e pierduta. Nu e de ajuns?

 35. Vladimir Says:

  Din fericire, nu toata lumea este asa de inconstienta ca Dvs, d-nul Adrian. Da, va inchipuiti, ELIBERATORILOR. Cata sange rusa, moldoveneasca, ucraineana a fost cursa ca sa curartim pamantul acesta de fascizmul? Si iata peste 65 de ani vedem acceeasi simptoame – sindrom de superioritate nationala, sovinizm etc.

 36. Vladimir Says:

  Bunelul meu a venit din Ukraina in anii 40 sa invete copilasii moldoveni muzica si biologie.. Mare ocupant!

 37. opinie Says:

  dreprul egal e sa stii limba de stat RM limba romana care este scrisa in declaratia de independenta RM.

  poti sa te exprimi in limba ta natala unde vreai, numai nu in parlamentul RM de la tribuna.

 38. opinie Says:

  nu am auzit ca in Federatia Rusa de la tribuna dumei de stat sa vorbeasca deputatii in limba tarara ori cecena.

  In Federatia Rusa limba de stat este limba rusa si punctum.

 39. blogideologic Says:

  Deci recunoşti că românii reprezintă populaţia băştinaşă în Basarabia şi Transnistria.

 40. Vladimir Says:

  Constitutia spune ca limba de stat este MOLDOVENEASCA. Constitutia e o lege suprema, dar nu Delcaritia arsa de vandali proromani.
  2. Cecenii nu sunt 25% din populatia Rusiei, nici tatarii. Simti diferenta?
  Referitor la limba – atat populatia cum spuneti voi „bastinasa” trebuie sa stie rusa, atat si populatia rusofona trebuie sa stie limba moldoveneasca. Dar asta din punct de vedere moral. Din punct de vedere juridic – nikto nikomu nicego ne doljen. Nici o lege nu te obliga la cunoasterea limbii ruse sau moldovenesti.

 41. blogideologic Says:

  @ Vladimir
  Într-adevăr, ai „pierdut orice contact cu realitatea”. Lumea este într-o evoluţie extrem de rapidă, nu vezi ?

 42. Alexandru Says:

  Daca sa fim sinceri plata pu serviciile comunale au inceput sa se ridice inca pe timpul comunistilor,tot pe timpul comunistilor a inceput sa scada lucrul:lucrez in sfera transportului,si daca in 2009 AITA a acordat 1000 de centuri,atunci in 2010 a acordat 1500,de aici si concluzia.

 43. Vladimir Says:

  Bun exemplu Estonia si Letonia. Tarile care sunt la un pas de faliment. Tarile care nicaieri nu existau pe harta lumii si din cauza asta simt complexul istoric similr ca un barbat care n-a putut sa … o femeie si pe urma violeaza victime mai slabe… Tarile la care eroii sunt soldatii Waffen SS – care pe plan mondial sunt recunoscuti ca organizatii criminali. E ca si cum sa faci Ben Laden erou national si sa numesti o strada in cinstea lui. Tarile baltice e tarile de aparteid politic si impotenta economica. De fapt aceste doua boli vin de obicei impreuna.

 44. blogideologic Says:

  Vladimir spune: „Nu mi pasa de Romania.”
  Ştiam deja. Problema este că tu, acolo, mănânci pâine albă „de Romania”. Sigur, ce spun eu nu este în acord cu ideologia mincinoasă a lui Karamzin.

 45. opinie Says:

  @Vladimir :
  iunie 20, 2010 la 12:25 pm

  si declaratia de independenta ce este -?

  constitutia se schimba declaratia -ba.

  care minoritatea nationala in RM alcatuesti 25% din populatia RM-?

 46. Vladimir Says:

  Vad, ca Alexanru simte imbunatatirea situatiei economice, insa daca iesi in strada si spui ca traim mai bogat cu noua puterea risti sa fii ce putin HUIdui

 47. opinie Says:

  Estonia si Letonia sunt membre UE si NATO si unde este RM-?

  Pibul pe cap loucuitor a Estoniei si Letoniei este :

  2009.

  Letonia:

  GDP – per capita (PPP):

  $14,500 (2009 est.)

  Estonia:

  GDP – per capita (PPP):

  $18,700 (2009 est.)

  Estonia va intra în zona euro în 2011.
  Miniştrii de Finanţe din Eurogrup au convenit luni seara, la Luxemburg, că Estonia este pregătită să intre în zona euro, aderarea efectivă putând avea loc la 1 ianuarie 2011. Estonia va deveni astfel a 17-a ţară membră a zonei euro. Decizia urmează să fie confirmată marţi, în cadrul Consiliului Ministrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN).

  Moldova:

  GDP – per capita (PPP):

  $2,300 (2009 est.)

  partizanul-komunist-rus Kononov a pierdut procesul la CEDO contra Letoniei.

 48. Vladimir Says:

  Eu maninc painea pentru care platesc din banii mei, care am castigat cu munca mea, las-o ponta asta ieftina pentru prosti – mananci painea „de Romania”, „moldoveneasca” ertc. Fiecare mananca ceea pentru ce plateste din banii sai. Si mie indiferent ca mananc painea de Romania, unt ucrainean, ketchup polonez – ca tot platesc eu din salariu pentru care muncesc o luna. Si muncesc, dar nu ma ocup de limba si primesc granturi pentru propaganda raznei nationale si dezbinarii in scopul reunificarii sau scenariului de la Kirgizstan. Apropo, d-nul Putin deja a facut paralele.. El niciodata nu arunca cuvinte in aer.

 49. opinie Says:

  Veteranul Kononov a pierdut procesul intentat de Letonia.Curtea de Apel a CEDO a dat dreptate în acest dosar conducerii Letoniei.

  Rusia a acuzat Curtea Europeană a Drepturilor Omului că „face jocul” persoanelor care doresc să reabiliteze nazismul, prin faptul că a susţinut apelul Letoniei în cazul unui veteran sovietic al celui de-al Doilea Război Mondial.

  Vasili Kononov, 87 de ani, care a condus un grup de luptători ai rezistenţei contra Germaniei naziste în statul baltic, a fost închis de Letonia în 1998, după ce a fost condamnat pentru că a ordonat uciderea a nouă locuitori în 1944. El a admis crimele, dar arăta că cei ucişi erau colaboratori nazişti care au fost prinşi în schimbul de focuri.

 50. Vladimir Says:

  Oare asta reiesa din raspunsul meu? Nu. Nu operez cu termeni medievali si specifici pentru istorici. La momentul actual populatia republicii Moldova e polietnica. Sunt moldoveni, rusi, ucraineni, bulgari. Si daca din aceste etnii va purta superficial imediat alte etnii vor opune rezistenta, ca minim civila. De exemplu daca cineva prin oras imi indica in ce limba sa vorbesc – special trec numai in rusa, sau numai in moldoveneasca. In Transnistria vrei – nu vrei moldovenii sunt minoritate. In Moldova majoritate, dar evit aceasta terminologie, ca trebuie ca in SUA doar toti sa ne simtim cetatenii Republicii, egali in drepturi si indiferent de etnie.

 51. Vladimir Says:

  blogideologic, nu stiu cine a pierdut contact cu realitatea daca peste tot in strazi auzi nu rusa, dar franceza sau engleza. Sau tapezi din Bucuresti, sa zicem cu scop bine platit sa spali creierul populatiei de rasa a doua – moldovenilor..

 52. Vladimir Says:

  Minoritatea rusofona, care prefera sa nu sa fie divizata in etnii separate drept scop fiind opunerea nationalizmului agresiv promovat de tot feluri de guvernari din 90 pin n coace (cu exceptie gunvernarii a PCRM-ului)

 53. Vladimir Says:

  Bun exemplu si cu Kononov. Impotenta in politica si economica se razbuna prin urmarirea penala a persoanei ce are 87 de ani.. E amoral, complet amoral, nici nu vreau sa vorbesc de aspect juridic.. Sa judeci o persoana de 87…

 54. Stalinus Says:

  Vladimir : RM este o provincie A ROMANIEI sa-ti intre bine in capațana.A fost luata cu Forta de catre criminalii rusi sovietici cu ajutorul necupretit al prietenilor lor hitleristii.

  Prin urmare ce drept au rusii in RM ,eu nu am auzit ca cineva sa obtina drepturi ca urmare a unei crime , e drept nepedepste dar O CRIMA.
  Da mai sunteti o minoritate obraznica agrsesiva si care nu respectati pe bastinai DELOC poti tu sa zici orice vrei.

  Nu are nimeni pretentia sa nu vorbesti acasa sau cu alt rus in ruseste dar trebuie sa cunosti limba MAJORITATII din respectul ala pe care tu pretinzi ca-l aveti si despre care au afiirm ca nu-i asa.
  Inca ceva ,drepturile nu se obtin prin crime nici prin viol asa cum l-ati impus voi in Basarabia prin deportari, crime ,gulag si cu ajutorul NKVD si mai apoi KGB schingiuind asasinind populatia bastinasa obraznicatura nesimtita ce esti. La fel faceti si acum in transnistria , scoateti-va tancurile si soldatii de acolo ori ii tineti tot din repect fata de bastinasi?

 55. Vladimir Says:

  Un punct de vedere alternativ: Republica Moldova a fost alipita la Romania prin forta in anul 1918. La propunerea Rusiei Sovietice de a organiza un referendum privind unirea cu Romania cu observatorii internationali – Romania a refuzat, stiind ca referendumul va fi nu in folosul ei. De atunci Basarabia era considerata zona de ocupatie romaneasca. Dupa eliberarea in 1940 a fost reunificata cu Romania prin forta in 1941. Trupele romano-fasciste au ajuns pina la Stalingrad unde si si-au gasit moartea meritata, participau in ocupatia a Krimeei (ce acolo ati uitat, fratilor?). In 1944 republica Moldova a fost eliberata de sub jugul romano-fascist si traia normal fiind una din cele mai bogate republici a uniunii sovietice pina 1991. Referendumul consultativ din 1994 a aratat ca majoritatea populatiei nu doreste unirea. Punctul.

 56. Vladimir Says:

  Deportari, crime, gulag. pe de alta parte – scoli noi, universitati, uzine, fabric, lichidarea analfabetiei, dezvoltarea culturii moldave (teatre, muzeuri), reconstruirea capitalei Chisinau din nimic ce a ramas dupa voi transformand capitala iintr-unul din cei mai confortabili oras din fosta URSS. Dezvoltarea agriculturii, campuri, livezi.. etc. Se vede situatia doar dintr un singur punct de vedere e prerogativa incapatinatilor. Dar incapatinarea este sinonimul prostiei. Nu idelizez perioada sovietica, insa, dupa toate indicele a fost cea mai reusita perioada in istoria amara a plaiului meunatal ocupat ba de romani, ba de turci.

 57. Stalinus Says:

  unde ai invatat tu ma istorie ? Tocmai ca Basarabia s-a unit democratic prin vot …ce vreau sa stiu e prin votul cui a trecut in 1940 in componenta URSS si prin ce drept ? ca doar rusi nu erau ci romani ori moldoveni daca vrei ca nici nu prea conteaza…

  Si daca traiau in asa rai de ce au votat sa iasa din raiul URSS? in 1990?

  Se vede bine ce ”mostenire de aur” le-a lasat URSS….hai fa pasi …

 58. Vladimir Says:

  Democratic prin vot unionistilor din sfatul tarii, care erau considerati niste tradatori de neam moldovenesc? Asta i vot democratic?

 59. opinie Says:

  mai bea o biere ca iti fierbe capatina-)

 60. Vladimir Says:

  Lipsa argumentelor ca rezultat trecerea la personalii, da? Intrebati pe buneii , umblati prin saturi, si cei batranii care au mai ramas vii, va spun foarte clar cum ei au trait sub ocupatia romaneasca.
  E clar ca tema nu e la moda, dar totusi… E clar ca finnante enorme, resurse media sun t puse la cale ca sa convinga populatia ca suntem romani, insa intrebati pe batranii nostri, si ei o sa va explica clar cine a fost aici ocupant. Dar eu inteleg ca la moda e unionizm promovat cu enormul sprijinul financiar din Bucuresti si acum o sa mi spuneti – ca iata buneii zic ca romanii is salvatori.. Insa, stiti foarte bine ca va inselati, si Moldova nu a stiut ocupatia mai dura decat ocupatia romana interbelica cand moldoveanul a fost tratat de romani ca un dobitoc

 61. Stalinus Says:

  si cine ma rog -ia considerat tradatori mai ? mancurti ca tine si rusnacii tai?

 62. ion Says:

  pentru cunosterea limbii romane de catre viitorii deputati au votat deputatii PL prezenti ,11 deputati PLDM din 17 prezenti in sala ,si grupul de deputati MAE. Au votat impotriva: -deputatii PD infrunte cu Lupu ,chiar si cel care se dadea roman Oleg Serebriana fost impotriva .Iata curvia noasttra nationala.Deasemenea au fost impotriva deputatii din grupul Turcan si…atentie un grup de deputati PLDM si le dau numele:V.Strelet,S.Furdui,A.Agache,Iu.Tap,I.Ionas,V.Ghiletki, Oamenii trebuie sa stie who is who.Intradevar ma mira faptul ca presa noastra „nationala” a tacut malc.Ce o fi insemnand oare asta?!Cum credeti „stimati”jurnalisti?!Acum sa-mi mai spuna cineva de verticalitatea presei de la noi.De ce taceti d_lor C.Tanase,V.Butnaru,P.Bogatu,N.Negru,V.Saharneanu,si cei de la TV ,si radio s.a.?!A-u-u-u.Ati inghitit limba? -_

 63. Vladimir Says:

  Presa este sau obiectiva, sau neobiectiva – presa nationala, cum sa inteleg? Care lupta pentru idealurile nationalizmului putred?

 64. Vladimir Says:

  Auzi, intelegentule, macar stii de unde provine cuvantul „mancurt”? Folositi peste tot, dar macar cineva stie?
  E ca o maimuta – face si nu stie ce.
  Auziti, nicaieri aici n o sa fie Romania. Uitati. Nicaieri nu vom fi romanizati. Nicaieri nu vom uita ocupatia romana si ostasii lui Anotnescu in Kiev, Stalingrad, Krimea.
  Nicaieri no vom da drumul aici persoanelor care distrug integritatea poporului moldav polietnic.
  Nicaieri aici nimeni nu mi vor dicta in ce limba sa vorbesc.
  Nimeni n o sa ma convinga ca trebuie sa fim dezbinati, ca o parte din popor sunt ocupanti. Ca toti trebuie sa ne divizam in mancurti, rusofoni, si ROMANI.
  Toate speculatiile la capitol de limba, istorie sunt doar niste speculatii pentru a distrage atentia poporului Moldovei de la mizeria in care am ajuns cu noua guvernare. JOS LIBERALII!

 65. Vladimir Says:

  Si ce daca Serebrean se autoidentifica ca sunt roman, apu numaidecat trebu sa fie un sovonist? Adica vrei sa spui ca roman = ultranationalist?

 66. Geom Says:

  Mai, Vologhea, esti un „eliberator” tipic: obraznic, manipulator, fara scrupule. Iti joaca festa insa dispretul tau fata de bastinasi, asa ca nu vei reusi tu cu argumentele tale de doi bani si veninul care se simte sa-ti indeplinesti „misiunea”…
  Mai bine ai incerca sa explici cum se face ca, te dai asa mare democrat, dar iti place regimul autoritar din Rusia (banuiesc si politicile de „educatie” a poporului cecen)

 67. Vladimir Says:

  Care dispretz? Majoritatea prietenilor mei sunt moldoveni, cu multi din ei care nu sunt „ingrijorati national” vrobesc moldoveneste. Referitor la Rusia – sunt comunist si din cauza asta nu pot sustine actuala politica a Rusiei din motive ideologice. In Rusia s-a stabilit capitalizmul salbatic ultraliberal de caracter oligarhic. Referitor la poporul cecen – dupa ce multiubitul de moldoveni general Lebedi a vandut independentsa cecenilor ei aveau sansa sa construiasca un stat independent, insa intr un timp foarte scurt Cecenia independenta s-a transformat in al doilea Afgan, baza a teroristilor, in presedintele se candida Samil Basayev, mare democrat. Cecenii nu s au linistit cu ceea ce au obtinut si au inceput invazia in Daghestan. Pentru asta si au fost pedepsiti – nu stiaiu ce sa faca cu independenta.

 68. Vladimir Says:

  Geom, voi unionistii credeti in corectitudinea ideilor voastre ca in Biblia, si cand cineva va contrazice sau nu e pe placul Dvs ce vorbeste – in loc sa purtati discutia intelegenta aplicati tot felul de tehnologii „liberale” – trecerea la personalitate, discriminarea dupa nationalitatea. Am vazut noi arsenalul argumentelor „liberale” pe 7 aprilie, si daca n-ar fi fost Iuda de Lupu – am trai si mai departe fara voi, cum am trait 8 ani cu PCRM – fara tensiuni in societate, fara FMI, fara nationalizm, fara contrabanda de tigari, fara un presedinte „polonezul anului”

 69. Geom Says:

  buna gluma: tu sa ma invinuiesti de indoctrinare, tu cel care regreti ca nu poti trai si mai departe fara noi. spre deosebire de tine eu nu am nicio idee fixa si, daca vrei sa discutam inteligent, ti-as recomanda niste lucruri elementare: cunoasterea istoriei acestui teritoriu si tratarea ei in conformitate cu niste principii de logica, dar si de bun-simt. atata timp cat vei trata cu dispret oamenii in casa carora ai venit – cel mai bun la ce poti sa te astepti – o reactie similar.

 70. ion Says:

  pentru scarbosenia de Vladimir.Bai ,idiotule .cine ti-a cerut parea despre ce limba vorbesc moldovenii romani?se vede ca ti-o picat sarma din bot.Tine minte mraziule moldovenii se vor descurca fara sfaturile voasre .si inca ceva am un cunoscut specialist IT.o sa-l rog sa afle cine esti.Asa ceva e posibil…

 71. popica Says:

  Nu sant rasist sau sovin dar e o mare marsavie ca ,an tara ta de neam si limba Romana guvernANTI SA FACA LEGILE PENTRU POPOR in alta limba o rusine si batjocora,stiu ca sant minoritati dar uitativa la America si alte tari unde se vorbesc mai multe limbi ore an ce limba se vorbeste la nivel de stat?sant de acord ca cei ce lucreaza in domeniul public etc.sa cunoasca una sau mai multe limbi dar cei de sus sant niste tradatori de neam sau nu sant Romani.unde esti tu Stefan,Eminescu,Creanga sa vedeti ce am ajuns

 72. Vladimir Says:

  Si ce daca, nu ma ascund. Nu ascund ideile mele. Crezi ca daca SUNT INTERNATIONALIST apu trebu sa ma tem ca cineva sa se afle cine sunt? Intimidarea oponentilor tot este arsenal clasic liberalilor? Debilulu

 73. Vladimir Says:

  Da, apropo, poate veti nega si faptul ca Stefan scriia in alfabetul chirilic, a?

 74. Vladimir Says:

  Istoria este o slugooaica a politicii si POATE FI INTERPRETATA ABSOLUT POLAR. Si E SUBIECTUL ISTORICILOR SA CEARTA LA CAPITOL ISTORIE.

 75. Vladimir Says:

  Si inca ceva – sunt la casa mea. Atat timp ca nu veti intele3ge ca nu sunt stapani si nu sunt venetici de rasa doua vom avea probleme in intelegere. Un simplu adevar – toti care locuiesc aici sint in drepturi ca tine, daca au cetatenie RM. Daca tratezi altfel – e un subiect de discriminare si poate fi tratat si legal

 76. Vladimir Says:

  Chiar afla te rog, o sa mi faci PR pe gratis. Nu rusinez ideile si pozitia mea civila, deoarece pot s-o bazez pe niste fapte logice si clare pentru majoritatea absoluta a populatiei normal psihice, dar nu pentru o gasca de unionisti

 77. Vladimir Says:

  Dar asa dupa natura ta – esti un dobitoc needucat. Daca asa sunt toti care cred ca sunt romani – sunt cel mai prapadit popor pe lume.

 78. xyz Says:

  Domnule Vladimir, suteti un mare pezevenchi. Eu am impresia ca dumneavoastra ne considerati pe noi, romanii din Basarabia niste idioti. In primul rand nu mai manipulati cititorii cu date voit umflate privitor la procentele pe care le reprezinta diferitele etnii din Republica Moldova. In Basarabia romanii reprezinta 76% din totalul populatiei, iar in Transnistria 52%. Deci despre ce vorbim? Nu mai veniti dumneavoastra cu teorii staliniste , de mult fumate, in care nu mai cred nici copiii. Etnia rusa nu mai este de mult o etnie imperiala ci o minoritate etnica. Invatati-va cu asta. Rusa nici nu este limba oficiala a Uniunii Europene. Romana este limba oficiala a Uniunii Europene. Dumneavoastra vreti ca 200000 de rusi sa dicteze intr-o tara cu peste 2500000 de romani? Asta da tupeu. Teoria asta cu polietnismul incearca sa o impuna ungurii ( alt popor imperial ) si in Romania, desi ei reprezinta doar 7% din populatie. Sa va intre bine in cap voua, „imperialilor” rusi, unguri, austrieci, turci: totul s-a terminat! Imperiile au murit, inclusiv cel sovietic, de fapt rus. Povestea cu CSI-ul este, de fapt. povestea cu bunica moarta tinuta in ferastra ca sa o vada postasul ca sa aduca pensia. Toata lumea stie insa ca bunica a murit. Stiu ca nu e comod. In parte chiar incerc sa inteleg drama dumneavoastra. Totul are, totusi, o limita. Daca tot vorbiti foarte bine romaneste, lucru pentru care, sincer, va felicit, de ce nu profitati de acest avantaj? Nimeni insa nu va va cere sa renuntati la identitatea dumneavoastra etnica si culturala slava. Oricum nu mai icercati sa va mai mintiti ca e posibil sa creati o eclava utopica in conditiile in care istorta europeana indreapta lucrurile in cu totul alta directie.

 79. xyz Says:

  Alfabetul chirilic, care este foarte departe de alfabetul rus contemporan ( credeti-ma ca, desi sunt din Romania, vorbesc foarte bine ruseste, deci nu ma puteti pacali ), a fost folosit, la incepuy, in toate tarile ortodoxe, avand influiente chiar si asupra alfabetului grec, pe care l-a modificat in parte, pentru ca slavona era utilizata ca limba de cult. Asta explica, de exemplu, de ce croatii catolici folosesc alfabetul latin iar sarbii ortodocsi folosesc alfabetul slav, desi ambele popoare folosesc aceeasi limba. Astazi slavona este utilizata ca limba de cult doar de catre rusii lipoveni rascolnici. Ca o ironie a soartei, unul din cei doi calugari ortodocsi de la Praga, care au inventat alfabetul chirilic pentru scrierea limbii slavone cultice, Chiril si Metodiu, considerati astazi patroni ai Europei, era aroman, deci roman. Totusi cum va poate trece prin cap, macar si pentru o clipa, ideea ca o limba romanica se poate scrie cu alfabet slav?

 80. blogideologic Says:

  @ Vladimir
  N-ai înţeles nimic. Eu am spus, şi repet : Problema este că tu, acolo, mănânci pâine albă “de Romania”. Sigur, ce spun eu nu este în acord cu ideologia mincinoasă a lui Karamzin.
  Când am spus “de Romania”, m-am referit direct la pânea bună din Basarabia, făcută din grâul crescut chiar acolo.Când am adăugat:”ideologia mincinoasă a lui Karamzin”, ţi-am dat o indicaţie ca să pricepi ce vreau să zic. În fine, veşti proaste pentru tine : Se pregăteşte o schimbare fundamentală în lume. După cyborghizarea noastră, a tuturor, şi declanşarea crizei economice mondiale, pentru care nimeni nu propune vreo terapie, vinovatul a fost găsit, sînt de acord cu acest verdict : Criza economică mondială a fost provocată, şi se menţine încă, datorită unui Weltanschauung învechit. În Occident, acest Weltanschauung este pus în responsabilitatea lui Montesquieu, Voltaire şi Gibbon. Dar eu, ca român, sînt foarte tentat să vorbesc despre un Weltanschauung Montesquieu- Voltaire-Gibbon-Karamzin (Karamzin îl idolatriza pe Gibbon). Poate că ne revine nouă, românilor, sarcina de a construi noul Weltanschauung pentru Umanitate. Sîntem cei mai îndreptăţiţi, avem şi cea mai multă cunoaştere concretă a problemei, fiind băştinaşi aici, în acest loc central în geografia Omenirii. Cât despre Vladimir Putin, ce să zic ? Sub conducerea lui, Rusia a început să sufere de „sindromul batav”. Adică o economie crescută pe baza exportului de resurse ale subsolului. Prin sindromul batav, Rusia a renunţat la creativitate şi inovaţie. De exemplu, contractul lui Putin cu Sarkozy pentru cumpărarea navelor Mistral dovedeşte în modul cel mai clar lipsa puterii de inovaţie a Rusiei. Bine, ştiu că navele Mistral aduse în Marea Neagră sunt destinate înspăimântării României. Ştii cum contracarează România ? Nici asta nu ştii ?

 81. Vitalie Says:

  Care impunere??? Daca era impusa fortat, de mult avea sa fie cunoscuta, asa… Dati-mi exemple deimpunere fortata a limbii!!!

 82. stalinus Says:

  Zice sus tovaraselul hahol: „Bunelul meu a venit din Ukraina in anii 40 sa invete copilasii moldoveni muzica si biologie.. Mare ocupant”

  Mai sa-ti dea lacrimile..Ce s-a gandit bunelu tau? mai bietii astia de basarabeni stau prost cu muzica si biologia..si pentru ca tot era in drum s-a urcat pe un tanc sovietic si a pornit-o spre biata Basarabie care-l astepta frematand de nerabdare..

  Acolo i-o fi invazat el pe moldoveni biologie adica cum sa te hranesti cu radacini si jir cind bolsevicii sovietici iti jefuiesc batatura si-ti trimit parintii in siberia si muzica adica cum cinta matele de foame ..

  Bai porcule tu vorbesti de fascisti ca fascisti mai mari ca jegurile de ucraineni n-au existat .Erau asa de devotati ca i-au pus nazistii sa le pazeasca lagarele de concentrare sobibor auschvitz buchenwald erau pazite de haholi..

 83. Vladimir Says:

  Stalinus esti un porc needucat. Pentru asa cuvinte e usor sa primesti si in botul tau murdar. Eu nu ofensam rudele tale, ce porc mai esti! Animalule fara sapte ani de acasa, un ciine liberal. Termin orice discutia cu tine, ca asta depasirea oricei margine sa ofensezi rudele persoanei cu care discuti. SiSi despre care cultura romaneasca poate fi vorba, daca eu, slav va invat cum sa purtati discutia inteligent, dar voi is parca sacalii, sau ca in piata. Cu asta termin discutia, ca in loc sa discutam inteligent ati adus discutia la simpla ofensiva fara argumente. Gata. Dumnezeu sa ne judece, dar daca te intalnesc pe strada – te frec stalinus ca mi-a ofensat bunelul. Promit.

 84. Vladimir Says:

  Sunt persoane interesante pe forum, cu pareri diferite, dar e interesant sa discuti, dar din cauza dobitocilor ca Stalinus iti trece pofta sa mai vorbesti limba de stat. Si pe urma nu mai intrebati de ce rusofonii se opun sa foloseasca aceeasi limba ca si cea pe care o foloseste dobitocule de Stalinus.

 85. Vladimir Says:

  Cred ca am ajuns la raspunsul de ce nu se vorbeste in limba de stat. Поднимите уровень культуры общения, не считаете себя выше всех, ведите прилично и дружелюбно, даже если не согласны с опонентом, и тогда всё будет отлично. А у меня пропал интерес писать вам что то на вашем языке когда в ответ только хамство и оскорбления. Будьте просты, и народ к вам потянется.

 86. Nornegru Says:

  Care este „adevarul tau istoric” , mai Vladi, puiule? Cel care s-a fabricat la Moscova inca de pe vremea Internationalei Comuniste cu sediul la Moscova? Cu lala vrei tu sa ma convingi pe mine ca la 1918 daca s-ar fi facut „referendum” nu s-ar fi facut Unirea din 1918?
  Nu cunosti absolut nimic din istoria romanilor, canalie ordinara ! Tu o tii una si buna ca prostu de bata , mai !! Nu vinde tu falsurile fabricate de Constantin Racovschi dimpreuna cu adulatul tau Lenin, un adevarat criminal si el, cu adevarul despre 1918!! Nu spui nici macar un cuvant bazat pe documente certe si indubitabile, magarule!! Tu spui lozinci istorice , torni si acum in capul lumii „adevarurile ” propagandei sovietice cu privire la Romania!!! Nu e de mirare , intr-un fel!! Tu stii doar ce ti-au bagat in cap politrucii de la Moscova !! Tu stii , de pilda, ca primul act de terorism in forma lui”moderna” a comis-o Lenin cand a sechestrat in ianuarie 1918 , pe ambasadorul roman Diamandi in Rusia? Stii ca a stat ca ostatic apropape 4 luni si a fost eliberat doar dupa protestul tuturor ambasadelor europene de atunci?
  Cunosti tu ceva concret, dar absolut concret din activitatea lui Pann Halippa, Ion Inculet, Ion Nistor ,Vasile Stroescu etc. – toti basarabeni get-beget, pentru neamul roamnesc de la Nistru pan la Tisa? Esti ucrainian dupa cate imi pot da sema, dar tu nici elementele autentic nationale ucrainiene din epoca nu le cunosti, mai nenonorocitule!!
  Dute si citeste istoria viata lui Petliura si a faptelor sale sai apoi vina si ne judeca istoria!! Tu esti votantul lui Ianukovici, mai!! Tradator al ucrainienilor adevarati!! Pur si simplu nu stii pe ce lume traiesti!!! Habar nu ai!! Tii ca orbul de bata cu Putin al tau!! S-au dus vremurile acelea, fii sigur, cand vagarea pumnului in gura echivaleaza cu adevarul!! Du-te si le spune tuturor buneilor si strabuneilor tai ce ai auzit!!!!!
  Si nu mai pangarii numele Moldovei!! Moldova nu este a voastra, mai nemernicilor!! Si nu va fi in veci!! Schimbati urgent numele de Republica Moldova, mai nenorocitilor !!! Moldova este provincie romaneasca si nu veti pune mana pe Carpatii Orientali in vecii vecilor!! puteti sa fiti zeci de milioane care ati dori asta!!! Hai, pasali si vezi-ti de musulmanii care arunca in aer Moscova azi, maine!!! Nu te doara pe tine capul de Romania!! Barbar navalitor in Europa ce esti!! Stai locului si mesteca-ti otrava pentru tine!!! Nu ataca Europa !!! Roamnia e tara europeana si NATO!! Sa nu uiti asta!!!
  Hai du-te si viseaza la „Elvetii ” si „Austrii cate vrei!! Spune clar ca in spatele vicleniei tale inselatoare pui rusii si Moscova !! Nu veni tu aici cu idei de mincinos si aventurier!! Hegemonia ruseasca in Europa si in lume s-a dus!!! Asa ca stai locului!! Nimeni nu-ti are grija , daca faci asa!!
  Nu ne agita tu, un vandut maniac!!

 87. Vladimir Says:

  Romania este un os in gatul Europei. Tara saraca care cersuiasca prin toata Europa. Romanii sunt huiduitri peste tot – sunt folositi doar pentru munca neagra. Toti la cules de portocale in Spania! Ati inteles?

 88. Vladimir Says:

  Undeva ati vazut vreun gastarbaiter de munca neagra din Rusia? Nu. Din Romania? toata Europa sufera de invazia voastra, ca de 5 eurocenti. Sunteti prapaditi, sunteti saraci – n aveti viitor, deoarece nu aveti economia sanatoasa. Toata Europa civilizata s-a saturat de cersuiala romanilor, balticilor si altor fostilor prietenilor pentru totdeauna a uniunii Sovietice.

 89. Vladimir Says:

  Proiectul roman nu este atractiv pentru majoritatea populatiei din RM, deoarece in primul rand Romania n-are nimic de exportat in afara de datrorii externe si exportul de sovinizmul a la Antonescu. Aceste idei n-au soiul aici, si din ele n o sa creasca aici in Moldova un arbore mutant.

 90. ion Says:

  Ei nu vorbesc romana pentruca sunt MALDAVENI sau

  MULDUVENI

 91. nicRO Says:

  pt V.
  În Elveţia există patru limbi oficiale: germana în nordul şi centrul ţării (64 %), franceza în vest (19 %), italiana în sud (8 %); o comunitate mică din cantonul sud-estic Graubünden vorbeşte romanşa (< 1 %). Conform alineatului 1 al articolului 70 al constituţiei federale, "Les langues officielles de la Confédération sont l'allemand, le français et l'italien. Le romanche est aussi langue officielle pour les rapports que la Confédération entretient avec les personnes de langue romanche." (din franceză: "Limbile oficiale ale Confederaţiei sunt germana, franceza şi italiana. Romanşa este de asemenea limbă oficială pentru rapoartele pe care Confederaţia le întreţine cu persoanele vorbitoare de limbă romanşă.")

 92. nicRO Says:

  V., da cine te forteaza, o vorbesti singur. ce priveste ca nu invata ca este impusa, aceasta teza e un fals, nu invata ca nu vrea, si nu vrea ca nu i s-a impus, adica nu i s-a cerut, in consecinta nu-i este necesar sa o invete

 93. blogideologic Says:

  Pentru Vladimir : Noi, ortodocşii români, nu trebuie să dăm totdeauna mult credit celor spuse în bisericile ruseşti care sunt închinate partriarhiei de Moscova. Pentru că în felul acesta negăm indirect drepturile noastre legitime româneşti, în primul rând acela de a fi moştenitori ai sintagmei–sigiliu Nova Roma*, sintagmă afirmată de conciliul de la Constantinopol din anul Domnului 381. Lucrările acelui conciliu, realmente un think tank dacă spunem lucrurilor folosind termenii cei mai moderni, au fost pregătite de primii doi Sfinţi Părinţi Ierarhi, Sfîntul Vasile cel Mare şi Sfîntul Ierarh Grigore Teologul (ori Bogoslovul, dar această denumire este folosită abia după inventarea limbii artificiale şi sacre chemată slavonica de către sfinţii cărturari bizantini Fotie, care aşeză principiile gramaticale, apoi fraţii Chiril şi Metodiu, care implementară acele principii ale umanismului bizantin). Partriarhia de Moscova, să nu uităm, pur şi simplu a furat ** de la noi sintagma–sigiliu Nova Roma. Motivele de putere pur politică, la început numai peste Rusii, apoi peste întreaga lume, au fost evidente. Să amintesc unele fapte vechi, în primul rând apocriful lui Filofei. Scrisoarea călugărului Filofei din Pskov adresată fiului Sofiei (ori Zoe -Sofia, fiica lui Toma Paleologul, frate al lui Constantin al XI -lea Paleologul, ultimul împărat la Constantinopol, se creează mitul că Rusia moscovită preia drepturile Paleologilor), Marele Cneaz Vassili al III- lea (1479 – 1533) care la 1510 cucerea oraşul Pskov, îi precizează acestuia şi semnificaţiile Rusiilor unite: “Două Rome au căzut. Cea de a treia Romă s-a ridicat acum.” Scrisoarea este de fapt un text apocrif! Pentru noi contează în mod absolut această această subliniere. Dar mai contează, în sens relativ, starea de spirit în Rusii care ducea la crearea acelui document apocrif, mărturisind pentru starea ignară a călugărului generic Filofei. În anul Domnului 1589, este foarte surprins de această stare de spirit ignară şi agresivă, –acum este tot la fel!–, patriarhul Ieremia al II-lea de la Constantinopol, care călătorea în Rusii pentru a colecta ajutoare. Clerul rus profită. Îi cere imediat să recunoască o biserică autocefală la Moscova, capitală pe care să o declare “Cea de a treia Romă”. La început, marele teolog şi cărturar Ieremia al II-lea rezistă la aceste presiuni lipsite de elementară civilitate. El ştia mult mai multe decât ruşii pravoslavnici. Anume că epitetul “a treia Romă” avea o semnificaţie apocaliptică! Dar muscalii pravoslavnici insistă în ignoranţă, fără să realizeze că vor chema Apocalipsa bolşevică peste ei. Grecul Ieremia al II-lea cedează aparent, însă redactează un document conţinând de fapt numai venin prin recunoaşterea patriarhului Iov la Moscova – “a treia Romă”. Abia prinţul nostru Dimitrie Cantemir îl lămureşte în 1721 pe imperatorul Petru cel Mare despre adevărata semnificaţie din actul scris de patriarhul grec Ieremia al II-lea de la Constantinopol la anul 1589. Incontestabil, Petru cel Mare detesta prostia, şi desfinţează imediat prin ukaz patriarhatul apocaliptic de Moscova. Stalin reînfiinţează în anul 1941, nu prin ukaz publicat ci în mod tacit***, patriarhatul apocaliptic de Moscova. Ortodocşii români nu trebuie să acorde credibilitate patriarhatului apocaliptic de Moscova. Iar pentru că a fost investit cu funcţia de locţiitor al catedrei episcopale din Cezareea Cappadociei, unde a predicat pe vremuri Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare, – teolog şi filosof, un geniu mai mare decât Albert Einstein–, patriarhul BOR este îndreptăţit să vorbească şi pentru pravoslavnicii ruşi.
  *Denumirea Nova Roma se atribuie oraşului Constantinopol. Dar ea nu a fost dată de Constantin cel Mare, fondatorul oraşului la anul Domnului 330 şi el însuşi decedat la anul Domnului 337, ci de conciliul bisericesc din 381 AD, care a funcţionat ca un grup de reflecţie (think tank) din Romania Orientală.
  ** În acel grup de reflecţie, conciliul bisericesc din anul Domnului 381 AD, chiar se gîndea extrem de intens asupra unei situaţii de criză în Romania Orientală. Astfel, la anul Domnului 378 muriseră în bătălia de la Adrianopole “ultimii romani autentici” din Balcani alături de împăratul Valens. Dar imperiul roman trebuia menţinut, aşa gîndea şi Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare, care murea la anul Domnului 379 (vezi şi lucrarea lui G.F. Reilly, Imperium and Sacerdotium According to St. Basil the Great. Washington, DC, 1945). Colegul său la facultatea de filosofie din Atena, Sfîntul Ierarh Grigore Teologul, îndeamnă conciliul din 381AD să lucreze pentru salvarea imperiului roman. Aşa apare sintagma – sigiliu Nova Roma chiar la acel conciliu. Să interpretăm prin analogie semnificaţia sintagmei. Dacă Roma adevărată era în Latium, atunci Nova Roma se găsea în Novum Latium din Romania Orientală. Această sintagmă – sigiliu Nova Roma era de fapt recunoaşterea fenomenului ‘socii’- alizării traco – daco- moesilor şi ilirilor (este surprinzător că şi istoricii din Armenia susţin acum o ascendenţă traco – iliră pentru poporul lor). Moscova expansivă nu a îngăduit niciodată menţinerea unui Novum Latium în spaţiul carpato– danubiano – pontic. După ce Suvorov trece Bugul, începea rusificarea masivă şi forţată a populaţiei majoritare româneşti locuitoare a teritoriului dintre Bug şi Nistru.
  ***pentru mobilizarea energiilor ruşilor pravoslavnici în lupta contra “ocupanţilor fascişti”.

 94. Ideologia mincinoasă a lui Karamzin « Blog ideologic Titus Filipas Says:

  […] Am început cu unul dintre aceşti ruşii din respublika Moldova un schimb de replici pe blogul https://romanmihaes.wordpress.com/2010/06/18/codul-electoral-modificat-dar-de-ce-nu-doriti-sa-vorbiti… . @ Vladimir, n-ai înţeles nimic. Eu am spus, şi repet : Problema este că tu, acolo, mănânci […]

 95. Stalinus Says:

  Vladimir : mai maimuțoiule ma lasa rece burzuluiala ta de hahol ofensat .
  N-ai sa vezi rusnaci prin Europa din cauza ca-s prea puturosi si tampiti ca sa-i angajeze cineva..
  proeiectul roman? mai analfabetule asa ceva nu exista ,exista Romania si romanii care vor sa traiasca intr-o singura tara .Proiect a fost haholia care a luat nastere ca asa a hotarit URSS cu teritorii luate de la altii .Cauta imaginile in care idolul tau Putin ii explica lui Bush la SOCI in fata hartii cum o sa se destrame haholia..
  Pana una alta Romania ESTE membra a UE si NATO ,are un parteneriat strategic important cu SUA si o alianta foarte stransa in cadrul UE cu Franta si Polonia ceea ce haholia n-o sa aiba NICIODATA pentru ca e populata cu netoti ca tine….

  In final” proiectul roman ” fraiere are peste 2000 de ani spre deosebire de status quo-ul pe care-l aperi tu si care e mentinut de tancurile rusesti vizibile sau invizibile are varsta unui pigmeu.
  Romanii sunt o natie tare ,in ardeala au fost sub ocupatia ungurilor aproape 1000 de ani si n-a putut nimeni sa-i urneasca din cuget si din simtirea romaneasca asa ca sansele ca romanii din Basarabia sa poata fi mentinuti sub talpa venticilor se imputineaza pe zi ce trece.

 96. Andrei Says:

  Nu te supara Vladimir, dar bunicul tau si altii ca el au venit din Ucraina ca sa ia slujbele si casele romanilor omorati sau deportati de rusi. Normal ca a preda muzica si biologie nu e totuna cu a lucra pt militie sau KGB cum au facut alti colonisti rusi, ucrainieni etc, dar tot colonialism si incercare de epurare etnica se numeste. Apreciez ca vorbesti cat de cat romaneste (chiar daca stalcit) dar in Basarabia n-a existat niciodata „fascism”, au existat insa multe decenii de ocupatie slava.

 97. Andrei Says:

  Mai Vladimire, singurii sovini si nationalisti din RM sunt rusii si haholii. Nici o minoritate etnica din RM nu a fost „intimidata”, e mai degraba invers, au ajuns niste minoritati sa bata cu pumnul in masa si sa dicteze majoritatii. Transnistria e pierduta pt ca Rusia a promis-o Haholistanului ca premiu pt ca s-au intors la stapanul rus.

 98. Andrei Says:

  respect Stalinus, l-ai pus la punct pe haholistanez 🙂 As mai adauga ca Haholistanul nu e numai un stat artificial, creat de Stalin si Hitler, fara istorie si fara cultura, dar e si cea mai saraca si inapoiata tara din Europa (asta desi haholii erau natiune privilegiata pe timpul URSS, si rusii le-au construit industrie si orase, si le-au facut cadou bucati mari din Polonia si Romania). Haholistanul e sarac si inapoiat chiar in comparatie cu Albania, Rusia sau Belarus. Asa ca Vladimire las-o mai moale cu jignirile, Romania e Elvetia in comparatie cu cocina de unde vin stramosii tai.

  Eu banuiesc niste chestii, mai Vladimire, sa-mi zici daca ma insel. Eu cred ca nici tu nu crezi in aberatiile cu „limba moldoveneasca”, „poporul moldovenesc” si „fascismul romanesc”. De asemenea, banuiesc ca esti cel putin pe jumatate roman (doar ca te dai slav pt ca mancurtilor comunisti le e rusine de originile romanesti) si ca ai cetatenie romana. Asa-i ca te-am ghicit? 🙂

 99. Doc Says:

  @Vladimir

  Unde cred eu ca gresesti, Vladimire: in primul rand iti lipsesc in mod evident notiunile fundamentale de istorie – etnogeneza, popor, teritoriu national, unitate nationala sau nation-building, dictat. Cu riscul de a te enerva sau plictisi, o sa-ti spun si eu, un roman simplu nu altceva, ca romanii sunt un singur neam si ca nu exista poporul moldovenesc, am avut de sute de ani o unitate culturala, religioasa, economica, lingvistica si de interese si uneori si politica. Tu pur si simplu pui pe acelasi plan lucruri foarte diferite si pornesti de la premise false. Unitatea nationala romaneasca multi-seculara exprimata si prin decizia Sfatului tarii din 1918 nu poate fi pusa pe acelasi plan cu Pactul Ribbentrop-Molotov, sper ca iti dai seama de asta. Nu am timp acum sa-ti explic cu argumente cat de tare te inseli. Acum, nimeni nu contesta „opera” lasata in urma de sovietici in Basarabia, sute de mii de morminte cu romani asasinati (dar si ucrainieni de-ai tai). Nu stiu daca stii, dar la Fantana Alba unde au fost masacrati 7000 de romani care incercau sa se refugieze in Romania, ucrainienii care trebuiau sa-i ingroape au vazut ca unii mai miscau si fiindca nu s-au indurat sa arunce tarana peste oameni inca vii, au fost si ei impuscati. Incearca sa nu raspunzi la jigniri cu jigniri si sa mai citesti. In Romania interbelica s-au succedat doua mari crize economice. Tu zici ca s-a trait rau in Basarabia pe atunci, eu iti zic ca in URSS mureau in acelasi moment de foame zeci de milioane. Si in Romania comunista s-a construit mult si bine dupa razboi. Nu are sens sa incepem acum o comparatie referitoare la cate reactoare nucleare, hidrocentrale, termocentrale, ferme agricole, santiere navale, complexe industriale, fabrici de autovehicole, cai ferate, porturi despre care sa poti spune ca „e cel mai mare de la marea X”, munti de aur sau de uraniu, paduri cat toata RM, zone cu potential si infrastuructura turistica etc. sunt in Romania si RM. Romania are o economie solida si invarte de sute de ori mai mult capital in ea decat RM, de mii de ori mai multe resurse decat RM si o forta de munca de 5 ori mai mare. Romania e un stat NATO, UE si curand va fi si Schengen. Vei vedea ca Romania va iesi intarita din criza asta, trebuie doar sa scapam de acest guvern de amatori PDL-UDMR cu care ne-a potcovit Basescu.
  Acum, voi puteti sa-i ziceti limbii romane vechi de 100 de ani pe care o vorbiti „moldoveneasca”, puteti sa-i ziceti si „limba javaneza” sau „toganeza de nord” daca va place. Eu ca roman, o sa zic ca vorbiti in romana. Pozi sa zici si chiar sa actionezi pentru ca romanii sa nu mai aiba niciodata unitatea din 1918. Eu ca roman, voi lupta sa-i aducem acasa pe basarabeni, sa-i derusificam si sa mergem inainte cu tot neamul nostru romanesc. Nu vreau sa sune patetic ce spun. Pur si simplu suntem toti un neam, frate ucrainean. Tu lupta si predica mai departe pentru ce-ti incalzeste tie sufletul. Eu ca roman, cat o sa mai am viata de la Dumnezeu nu voi intoarce spatele neamului meu si voi face totul ca simplu crestin ortodox pentru a sterge impreuna cu restul fratilor mei (si vezi destui pe forumuri ca acesta) consecintele rapacitatii imperiale sovietice, ura, minciunile, crimele odioase si toata batjocura la care ne-au supus rusii dupa 1940.

 100. stefanRo Says:

  Mai, mai…da nu va luati asa de Vladimir..ca doar comunismul cand iti intra in sange numai moartea te mai vindeca! Vladimire, stai cuminte ca nu te vrea nimeni roman si nu vine nimeni cu roaba sa-ti ia pamantul natal!:)) Cat priveste limba rusa..nu aveti decat sa vorbiti si in hindusa bre…dar mai las-o jos cu statul „polietnic” si vrajelile astea ca in afara de vreo baba moldoveneasca si vreun mos cu nasul rosu nu te crede nimeni! Ba chiar enervati cu pretentiile astea! Sunteti venetici mai tata..obisnuiti-va cu asta si punct! Sunteti varsati cu sila in teritoriul asta si asta si voi o stiti! Economia isi va reveni daca munciti , nu furati, si nu beti! Lasa pe astea cu facturile ca se stie clar cum e cu furatul caciulii timp de 8 ani ! Acuma v-a venit „factura” la plata pentru aburelile comuniste cu salamul de 3 copeici si paine de o copeica! Te denumesti ucrainian! Eu te denumesc..kievean! Te deranjeaza?:)) Si nu vorbesti limba ucrainiana, ci kieveana…pentru ca ucrainienii nu exista decat de vreo 100 de ani..nu? iti place? cum te simti la frazele astea care frizeaza absurdul? Da apropos..voua chiar nu va e rusine?

 101. Ghita Bizonu' Says:

  Vladimir

  Bunicul tau a venit sa ia locul celor deportati si/sau ucisi de NKVD / Cat despre crime szei bland .. numara mi9a bine cati ucrainieni a omorat nen-tu Stalin . SI lasa=-ma cu fascimu .. daca nu era Lenin se pare ca Maimuzzoloni nu pupa puterea. Hitler a fost adus la putere de catre Stalin ( a ordonat comunistilor sa nu voteze cu social-democratii .. si rpin abtinerea lor Hitler a ajuns cancelar ).
  Si sezi bland cu sovinis,u roamensc.. nu depaseste xenoclasmul rus ! Si oricum sezi bland ca in curand maica ta Rusia s-ar putea sa aiaba ceva necazuri cu invatatul limbii tatare . Si oricum nu are rpst sa te plafi de nationalismul altora cand rastignesti oameni ….

 102. Vladimir Says:

  Andrei, nu. au venit din cauza lipselor cadrelor nationale. Nu erau pe aici profesori, Moldova era ruinata de razboi, asta primul fapt care si-a determinat migrarea muncii de forta in Basarabia (nu existau) resurse proprii de munca. Al doilea fapt – ca Basarabia era considerata de ocupantii romani doar ca o provincie inapoiata de agricultura, si respectiv nici nu trebuia din punctul lor de vedere nici profesori aici, nici universitati. Rusii si ucrainenii au venit aici cu misia civilizatorica. Referitor la deportarea – multi care au fost deportati (nu toti, familia mea tot a suferit din cauza represiilor) dar forate multi din ei au fost colaboratorii fascistilor si trebuiau arestate. Au fost desigur si nevinovate, doar ca razboiul nu alege.

 103. Vladimir Says:

  Vorbesc ucraineste, poate nu asa de bine cum ruseste, chiar si in moldoveneasca mai bine, dar vorbesc in orice caz. Referitor la poporul ucrainean, eu personal consider ca rusi, ucraineni si bielorusi sunt trei ramuri ale unui acelasi popor rus (nu ma refer la ucrainenii din Estul tarii ucrainene). Avem aceeasi mentalitate, ne intelegem foarte bine, deoarece imi face sa vars cand monopolistul Gazprom bea singele din poporul fratesc bielorus. E o mizerie din partea pseudostatului rus, condus de niste oligrahi din Gazprom si Rosnefti. Pozor guvernului rus!

 104. Vladimir Says:

  Nu sunt legat de ucraina. E un stat artificial. Nici nu ma consider ukrainean, sau rus. Sunt internationalist, pentru mine nu cotneaza etnie, ci educatia persoanei, intelegenta, capacitatea de a purta discutia interesanta. E normal, sau sa ziceti ca nu?
  Si din cauza asta blogideologic imi pare cea mai pregatita persoana de pe forum, numai ca avem interese diferite. Pentru mine nu conteaza praful istorieei care e o slugoaica a politicii. Si oricum el e mai educat la acest capitol. Pentru mine conteaza geopolitica, prezentul si viitorul nostru.

 105. Vladimir Says:

  sorry, din Vestul Ucrainei aveam in vedere

 106. xyz Says:

  Pentru faptul ca cei doi calugari si frati ( nde mi-o fi fost mintea cand am afirmat ca doar unul din ei era aroman, cand ei erau frati ) nascuti la Salonic din parinti aromani, vorbitori de latina si de greaca, hirotoniti episcopi de catre Papa de la Roma si care au inventat alfabetul chirilic cu ajutorul caruia au transcris traducerea Bibliei in limba slavona ( traducere pe care tot ei au facut-o, pentru faptul ca s-au batut in fata autoritatile ecleziastice romane pentru dreptul slavilor la serviciu religios in limba proprie, fapt pentru care au fost la un pas de fi excomunicati, ar trebui sa va faca sa deveniti mai respectuos fata de aromani si romani in general. Nu de alta dar faptul ca religia ortodoxa, asa cum este ea astazi oficiata de popoarele slave, isi datoreaza existenta in totalitate acestor doi calugari si frati aromani, care ramanand fideli Romei, au facut enorm de mult pentru cultura si cultul ortodox de rit slav. Romanii insa, popor crestinat de catre insusi Apostolul Andrei, fratele Sfantului Petru, pe care catolicii il considera primul papa, continua sa ramana credinciosi valorilor culturale si religioase greco-latine bizantine, ei fiind alaturi de greci urmasii directi ai Imperiului Roman. Imi pare foarte rau dar, indiferent de scop, oricati detrctori s-ar ivi, istoria nu poate fi data la intors. Si cand te gandesti ca tot ce v-am relatat a pornit de la afirmatia dumneavoastra ca pe vremea lui Stefan cel Mare si Sfant se utiliza alfabetul chilic si liturghia in limba slavona, afirmatie adevarata, avand in vedere ampriza temporara a Mitopolieli de la Kiev asupra bisericii din Moldova. Cititi ce scriau, inca din acele timpuri, chiar inainte de domnia lui Stefan cel Mare si Sfant, cronicarii moldoveni si munteni despre originile comune ( „toti de la Ram ne tragem” ), istoria si constiinta nationala a romanilor si mai vorbim. Oare faptul ca Stefan cel Mare si Sfant, domnitorul Moldovei, considerat la Chisinau ca un simbol al renasterii nationale, nascut la Borzesti ( Neamt ), mort la Suceava si inmormantat la Putna ( Suceava ), toate localitati aflate astazi in Romania, cel pe care Papa Sixtus al IV-lea l-a numit „athleta Christi”, urmasul lui Iancu de Hunedoara, pincipele Transilvaniei, ( el insusi atlet al lui Hristos ), era var drept ci Vlad Tepes, voievodul Valahiei ( Tarii Romanesti ) si cu Matei Corvin, principele Transilvaniei si rege al Ungariei, va spune ceva? Dar faptul ca Mihai Viteazul, voievodul Tarii Romanesti si ban al Craiovei, cel care uneste la 1600, pentru prima dat tarile romane sub un singur sceptru, afirma dupa infaptuirea unirii ca „asta-i pohta ce-am pohtit, dorinta din veac a neamului romanesc” va spune ceva? Totusi mistificarile velico-ruse, la fel ca si „inventiile” despre originile poporului roman ale maghiarilor, care n-au aceptat, impotriva tuturor evidentelor, niciodata, Tratatul dela Versailles, au totusi mai putin de 200 de anisi si sunt atat de sfruntat intocmite incat au devenit ridicole. Totusi noi despre ce vorbim, in realitate? Despre 900 de ani de crestinism rusesc si mai putin de 200 de ani de ocupare vremelnica a Basarabiei ( Basarabia pierduta, incredibil!, la o partida carti de catre un pasa turc in fata unui general rus )?

 107. xyz Says:

  Postare de mai sus se adreseaza domnului Vladimir.

 108. Andrei Says:

  Vladimire, tot n-ai raspuns daca ai cetatenie romana si daca nu cumva esti cel putin pe jumatate roman 🙂

  Esti „internationalist” dar sprijini ultra-nationalismul sovin rus, care incearca sa-i deznationalizeze pe autohtonii romani din Basarabia (asa cum incearca sa o faca in Belarus, Ucraina, Caucaz, Tatarstan etc). Inca o intrebare ma Volodea: daca vorbesti „moldoveneste” noi acum ce limba vorbim? Si moldovenii adevarati din Iasi, Bacau, Galati, Suceava, Cernauti ce limba vorbesc?

  Nu inteleg ce cauti pe bloguri si site-uri romanesti, ce crezi ca o sa rezolvi? Crezi ca impresionezi pe cineva cu sovinismul tau imputit si ura patologica fata de romani? Cand scrii despre „fascismul romanesc”, „limba moldoveneasca”, „ocupatia romaneasca” (cum poate o tara sa se ocupe singura?) e clar pt toata lumea ca esti fie bolnav psihic (altfel n-ai putea sustine niste enormitati pe care nici un om sanatos nu le ia in serios) fie esti doar un troll ordinar care doar incearca sa enerveze pe toata lumea.

  Daca esti asa macinat de ura fata de romani, renunta la cetatenia romana, pleaca de pe pamanturile romanesti si du-te inapoi in Asia Centrala, maimutoiule.

 109. Andrei Says:

  Volodea nu e pezevenghi. Pezevenghi vine din turcescul pezevenk, care inseamna proxenet. Volodea e curva, nu proxenet.

 110. gOGU Says:

  VLADIMIRE,
  esti destept, corect chiar, dar cred ca esti roman sadea, care ne vinzi gogosari rusesti facuti la Sofia.
  Buneii nostri de aici, sa stii, numa nu au vrut sa-si piartda obiceiurile si limba noastra romana. Cands veneam duminica spre Riscani, oamenii vorbeau romaneste. Cand era vreun meci de fotbal, oamenii tineau cu Steaua. Sangele apa nu se face nici dupa 200 de ani Vladimire.
  Doinele noastre, horele si cantecile batranilor, toate vorbesc de romani, nu de rusnaci sau ucrainieni.
  Rusia are o cultura mare, admirabila, insa este straina pentru noi. Cui nu-i plac rusoaicele sau votca, insa tot rachiul si tuica noastra e mai buna. Mamaliga romaneasca ne-a facut mari, nu zama ruseasca, care e buna si ea. Noi ne bucuram cand vine cineva de la Bucuresti, ca de un frate, insa stimam oamenii din Moscova, insa ca pe niste straini.
  Rusia a fost un imperiu, a dat oameni mari si a purtat razboaie sangeroase, Romania este o tara mai mica, dar cu valori mai sanatoase si mai bune pentru noi.
  Daca ar fi dupa cei intre 15 si 40 de ani acum am face unirea cu Romania, intr-o secunda, insa mai trebuie sa treaca apa pe Nistru.
  Romanii din basarabia sunt oameni toleranti, insa neobrazarea si intoleranta unor extremisti rusofoni ii face pe unii romani mai emotionali. Insa tu trebuei sa stii ca romanii din Bsarabia stiu ca sunt romani si stiu ca sunt majoritari. Procentul de 50% pe care il dai tu este unul nerealist, in Moldova aproape 70 % din oameni au invatat limba romana nativ de acasa, iar altii au invatat ulterior.
  In familiile mixte se vorbeste de cele mai multe ori rusa, insa romana a devenit limba functionarilor, a occidentului, a dezvoltarii, iar oamenii o sa se deprinda cu dansa.
  Te admir sincer, pentru ca sustii un alt punct de vedere si acest lucru este bun pentru noi romanii, pentru democratie si pentru normalitate.
  Limba romana este o limba latina, asa cum limba rusa este slava, ambele au o cultura frumoasa in spate si e pacat sa le negi. Limba moldoveneasca nu exista decat in mintile unor nostalgici si in Constitutia care va fi oricum schimbata, fiind o jignire pentru romani si pentru orice intelectual acare se respecta, rus, ucrainian, etc.
  Ma bucur ca ai alte opinii, insa am o singura rugaminte: subcultura gen limba moldoveneasaca nu are ce cauta intre niste oameni destepti, rusi sau romani.
  Cu bine Vladimire sau cum te numesti!

 111. Vladimir Says:

  Absolut fals ceea ce spun. Un timp predam la Universitatea, si cu toata raspunderea pot sa spun ca generatia noua a rusilor vorbeste romana CUM MULT MAI BINE decat noua generatia moldovenilor limba rusa. Nu ma crezi? Doar umpla prin universitati.

 112. Vladimir Says:

  Am avut in vedere – absolut fals ce spui

 113. Vladimir Says:

  Ты просто пидар. Может, пока невыебанный, но по тебе плачет хорошая такая добротная елда, мне так противно в беседе опускатьсяч до уровня такой мерзотьины как ты.

 114. Vladimir Says:

  In primul rand nu exista alfabet rus. De ce scrii despre aceea unde esti incompetent complet. Limba rusa foloseste alfabet chirilic. Asadar tragem concluzie ca Stefan folosea acelasi alfabet ca si rusii. E elementar. Din punct de vedere practic – chirilic e mai potrivit, ca
  1.nu ai nevoie de semne diacritice pentru litere ş, î, ă,ţ.
  2. Nu trebuie sa pui in diftong „ea” sa „ia” ca in chirilic exista o litera speciala pentru asta – я.
  3. Nu trebuie sa pui h ca sa scrii – „che”, „ghe” etc. scrii direct ге, ке…
  Si care sunt argumentele ca scrisul latin e mai potrivit? Macar un punct in afara de vorbe inflacatoare pseudopatritice si niste clisee rusofobe.

 115. Vladimir Says:

  Nationalitatea de „roman” a fost inventata cu mult mai tarziu decat „moldovean”. Citeste macar Miorita. Adica noi trebuie sa zicem – Romania – pamant MOLDOVENESC. Dar stii ced cantler von Bismark a spus despre romani?
  „Romanii nu e popor, roman – e o profesie”. Si avand asa interlocutorii ca tine, nu pot sa nu fiu de acord cu cantlerul Bismark, cel putin in cazul tau.

 116. Vladimir Says:

  Merci pentru un excurc interesant, totusi nu toti romani sunt ca Stalinus, niste porci xenofobe si lipsite de toleranta. Stii, nu sunbt prea tare la capitolul istoricii, mai mult ma intereseaza prezentul si viitorul republicii mel natale, si daca in strada cineva o sa mi spuna ca sunt venetic – imediat o sa primeasca in bot, deoarece aici e Patria mea, aici m-am nascut si am facut pentru acest stat cu mult mai multe decat multi moldoveni sau romani. Si am facut pentru poporul Moldovei.

 117. Vladimir Says:

  Denationalizare e un lucru normal. Omul trebuie sa se simta omul Pamantului, si nu a Basaraniei, Romaniei sau Rusiei.
  Referitor la cetatenie romaneasca – din principiu nu o iau. Deoarece romanii promoveaza interventia aici de tip „soft power” – prin „granturi”, organizatii non-guvernamentale, presa pretinsa „neangajata politic”, chiar articolul lui d-nul Mihaes drept exemplu. Din copilaria pe banii romanesti copiilor li se pune in cap ca tot ce e rau pe Pamant este cauzat de rusii = bolsevicii = stalinistii = ocupanti. Tot ce e bine vine din Vest, din Romania. Insa nimeni nu observa si lucruri benefice care a facut URSS pentru republica – scoli, educatie, ridicarea la nivel inalt agriculturii etc. Referitor la fascizm – romanii nu s-au oprit in Basarabia ci au mers mai de parte,participau in batalii Stalingrad, Krimeea, Kiev. Ce au uitat acolo. Majoritatea moldoveniulor din stanga Prutului lupta pentru Armata Rosie. Cazuri masive de dezertire si cedare benevola la mila nemtilor nu a existat, cum a fost in tarile baltice sau Vestul Ucrainei, ce confirma, ca majoritatea moldovenilor luptau constient, si constient luptau in primul rand cu ocupatia romaneasca.

 118. Vladimir Says:

  Merci mult pentru un dialog civilizat. Anume asa se atinge consensus in societate. Si asta scopul discutiei mele. Esti de aici? Din Moldova? Eu traiam in diferitele tari: Romania, SUA, Germania. Rusia etc – ceea ce de fapt mea facut un internationalist, deoarece am atins bogatia lumii multiculturale, si lumea e bogata prin acest divertisment de cultura. Cand locuiam in Anglia ma intalneam cu o fata din India. Nu e problema. Pentru toti oameni sunt comune sentimente comune – dragostea, ura, mandrie, putere, voie, slabiciuni.
  Dar stii ce? Comparand romanii cu moldovenii pot sa ti spun ca mentalitatea moldoveneasca e cu mult mai aproape cu cea rusa, decat cea romana si cea moldoveneasca. Rusii si moldovenii mai usor gasesc limbaj comun, decat romanii si moldovenii. Poate din cauza ca romanii si moldovenii au trait mult timp separat. Dar asta e pentru moment. Procentul nationalistilor sovini aici aproximativ e egal si la rusi si la moldoveni. Insa faptul ce ma ingrijoreaza, ca nationalizmul roman se promoveaza si asta trece in tensiunea in societate, si in loc sa lucram impreuna pentru binele tarii noi ne certam in ce limba sa vorbim, ce istoria avem etc. E un drum spre impas, dar poate si spre Kirgizia.
  Si ma repet, dar mai spun odata. Cu mult mai rar rusii ofenseaza moldovenii decat invers. Chiar mai mult, ma repet, dar spun absolut responsabil – noua generatia rusilor stie moldoveneste mai bine decat moldovenii limba rusa. Stiu asta deoarece predam un timp in grupele mixte si ca sa inteleaga toata lumea am fost nevoit mai mult sa dictez in romana. Insa asta -i problema populatiei moldave. Inchizand usa spre limba si cultura rusa ei pierd. Persoana care stie ambele limbi are mai multe sanse la succes in Moldova. Deseori eu sunt implicat in angajarea persoanelor, interviewez. O parte din interview fac in romana, alta in rusa, a treia in engleza (ca lucrez in compania transnationala). Si daca persoana nu stie rusa absolut – e refuzata, deoarece multe proiecte care noi rulam sunt legate de Rusia. Sa stii o alta limba nu e un viciu, ce bogatie. De exemplu stiu 4 limbi, 4 si jumate (un pic si franceza). Si asta ma bucura, chiar incerc sa perfectionez pe toate, inclusiv si limba natala

 119. Vladimir Says:

  Hitler a castigat alegerile absolut legal. Si a castigat anume din cauza ca germanii erau umiliti de infrangerea in primul razboi mondial. Asadar „mina Moscovei” care se vede peste tot la rusofobi aici lipseste. Rusia nicaieri nu va avea probleme cu tatarii. Este un proverb rus care spune – „потри любого русского и там окажется татарин”. Adica fiecare rus este un pic si tatar. Chiar si citat aici de mai multe ori Karamzin este de fapt un tatar. Rusia intotdeauna acumula si atragea diferite popoare nu prin extremizmul ci prin mentalitatea deschisa. Comparati – „zavoevanie Ameriki” si „osvoenie Sibiri” iaca care i diferenta (cine stie ruseste intelege nuante de sens aici.

 120. Andrei Says:

  Bai porc rusofon, nu ti-e putin rusine sa vorbesti despre „ocupatie romaneasca” si „lucrurile benefice” facute de bolsevici? Faptul ca o tara isi recupereaza teritoriile furate de Stalin si Hitler se numeste ocupatie, porcule? Ce „lucruri benefice” au facut rusii, in afara de genocid? Ce „scoli, educatie si agricultura” au facut rusii? Distrugerea scolilor romanesti si uciderea profesorilor romani (inlocuiti de jigodii precum bunicul tau)? Colectivizarea in agricultura si uciderea „chiaburilor” romani? Inainte de ocupatia rusa, Basarabia facea parte din ROMANIA, care inainte de 40 era o tara dezvoltata, comparabila cu tarile din Vest ca nivel de trai, la ani lumina distanta de Rusia barbara si inapoiata.

  Tu nu esti „internationalist”, nu esti decat un porc sovin bolsevic. Si ia zi mai porcule, te-am mai intrebat dar tot te eschivezi, care e diferenta intre „moldoveneasca” si romana? Ce limba vorbea nationalistul roman Eminescu? Ce limba vorbesc moldovenii din Iasi?

  N-am nimic impotriva rusilor, dar am impotriva jigodiilor ultra-nationaliste ca tine, care fac pe „internationalistii”. Mars inapoi in Asia, barbar imputit.

 121. Vladimir Says:

  Ты сука не вправе оскорблять моих родных. Пошел нах.. Недобитое фашистское отродье.

 122. Vladimir Says:

  Румыния всегда была посмешищем европы . Хочешь знать как любят румын – едь в Италию. Там тебе покажут какие вы „потомки римлян”. И вправду говорил Бисмарк – румыны такие как ты – это профессия. А хочешь просто оторваться за то что унизил моих родных – не дай бог встречу на улице, тварь. Таких как ты овец надо в загоне держать. Разница между румынским и молдавским та же что и между молдавским и румынским, молдаване всё унижаются перед своими старшими братьями по разуму, а почему бы румынам не начать называть язык молдавским, почему молдаване должны ложиться под румын? В 94 ом на референдуме молдоване ясно сказао\ли 0 объединению – НЕТ. Чтобы не былдо поблизости таких конченных мразей как ты.

 123. Vladimir Says:

  Чтоб ты знал, бл..дина, Молдавия была самым отсталым жудецом Румынии, и местное население (еще сохранившееся в селах) может тебе подробно рассказать как они относились к засланным из румынии унионистам в межвоенный период. Где заводы, что построили здесь румыны с 18 по 40? Хоть один знаешь? Какие школы кроме церковно-приходских оккупанты здесь оставили? Какой процент грамогтного населения был при Румынах, и каким стал при СССР? Что же эти хваленые учителя из Румынии так учили население, что уровень грамотности был ниже 20%. Румыны считают молдован низшим сортом (большинство), а такие молдоване как ты – рады стараться, выслуживаться как псы перед своими запрутскими хозяевами

 124. Vladimir Says:

  И допустим, ты ублюдок считаешь что Молдавия – румынская земля, но какого тогда румынские оккупанты полезлив степи Ствалинграда, где большинстыво из них и нашло взаслуженный вечный покой. Кстати, оба моих деда говорили, что трусливее румынских солдат может быть лишь испуганный заяц. Вот тебе и Garda de Fier

 125. Vladimir Says:

  И еще тебе скажу – нравится тебе Румыния – марш за Прут, а пока здесь такие как я, а нас много, здесь вам Румынию не построить НИКОГДА. Давже вторую.. ну или если точнее второсортную..

 126. Doru Says:

  Pentru Vladimir,
  Am citit, din curiozitate, si postarile dumneavoastra in limba rusa si am descoperit, brusc, un alt Vladimir. Nu este frumos ce faceti, mai ales ca utilizati rusa, ca un las, pentru a adresa ofense unor persoane care nu au cum sa se apere. M-am lamurit. Ura dumneavoastra viscerala impotriva romanilor nu are leac. Spuneti ca ati contribuit la propasirea Moldovei. Oare? De fapt ati contribuit la propasirea propriei persoane si a Uniunii Sovietice ( de fapt a defunctului Imperiu Rus ). Nu a Uniunii Sovietice cele adevarate ci a celei care a ramas in mintea si in inima dumneavoastra. Va luptati cu niste stafii ale trecutului. Spuneti ca nu va intereseaza istoria desi continuati sa traiti in trecut. Sunteti un fanatic si pentru asta sunteti iremediabil pierdut. Faptul ca vorbiti 4 limbi nu va foloseste decat ca sa aveti posibilitatea de a va exprima propria ideologia in 4 limbi, desi se spune ca a vorbi o limba inseamna sa gandesti ca cei care vorbesc acea limba. Nu este cazul dumneavoastra. Faptul ca vorbiti romaneste nu va foloseste la nimic pentru ca nu ati fost in stare sa intelegeti nimic. Vorbiti despre mondializare ca despre o mondializare in care sperati ca rusii sa fie vioara intai. Pe mine chestia asta nu prea ma intereseaza, ba chiar ma amuza, pentru ca eu, desi sunt din Romania, vorbesc ruseste ( limba literara a lui Cehov si nu limba culacilor ), desi lucrul acesta nu prea e posibil pentru ca rusii nu au capacitatea tehnologica necesara pentru a aspira la asa ceva. Dar pe dumneavoastra vad ca lucrul acesta chiar va pasioneaza si va obsedeaza. Ma rog fiecare cu obsesiile sale… Insa batalia rusilor cu occidentul, pentru suprematia mondiala, este iremediabil pierduta. Din pacate pentru dumneavoastra…

 127. Andrei Says:

  Vladimire, nu inteleg porceste. Daca vrei sa comunici, va trebui sa gasesti o limba europeana (romana, engleza, franceza, germana, italiana, alege tu mai porcule)

 128. Andrei Says:

  Porcul Vladimir vorbeste „4 limbi” adica rusa, haholistaneza, romana si „maldavineasca”. Deci vorbeste 2 limbi, o romana stricata si o rusa la fel de stricata. Nu e nici macar rus, e o corcitura de mujic hahol cu curva maldavanca.

  Asa cum am spus, eu am tot respectul pt rusii adevarati. In Romania avem o comunitate de rusi lipoveni, care sunt mandri ca sunt rusi dar in acelasi timp sunt mai patrioti decat multi romani. In schimb nu am nici un pic de respect pt maldavanii, gagautii si haholii care si-au abandonat limba si cultura si se dau rusi, pt ca au ramas cu sechelele sistemului sovietic, cand rusii erau etnie privilegiata. Ei nu se multumesc cu drepturile normale in orice tara civilizata, ei vor sa-si extinda privilegiile, si vor in continare sa dicteze populatiei majoritare ce limba sa vorbeasca si cum sa se identifice. Le place sa vorbeasca despre „fascismul romanesc” (desi Romania n-a fost niciodata fascista, spre deosebire de Rusia sau Ucraina), desi ei sunt adevaratii fascisti.

 129. xyz Says:

  Pentru Vladimir,
  Ii afirmati unui interlocutor ca nu doriti cetatenia romana. Pai e ca in povestea cu vulpea si strugurii. Cand vulpea nu ajunge la struguri spune ca sunt acri. Singur ati spus ca parintii dumneavoastra au venit in Moldova dupa 1940, deci pentru dumneavoastra procedura redobandirii cetateniei romane pierdute de eventualii inaintasi nu vi se poate aplica. Presupunand ca, prin reducere la absurd, ati dori sa deveniti cetatean roman si deci european ( pentru ca a doua varianta e cea care ii face pe multi locuitori ai Republicii Moldova sa ceara cetatenia romana, fie ei si rusi: deschiderea accesului liber, fara nici un fel de restrictii, in UE si nu numai… ), ar trebui sa faceti dovada ca ati locuit neintrerupt, pe teritoriul Romaniei 5 ani, ca ii cunoasteti Constitutia si Imnul de Stat, casunteti la curent cu legislatia comunutara, etc… etc… Si nici asa nu sunt convins ca, dupa o rezidenta de 5 ani pe teritoriul Romaniei, avand in vedere lentoarea birocratiei romanesti si comunitatre, veti primi la termen cetatenia romana si pe cea europeana. Deci e de inteles de ce sunteti atat de suparat pe romani si nu aveti de gand sa solicitati vreodata cetatenia romana. Apropo, in America v-au dat cetatenia…? Intreb pentru ca, la acest capitol, americanii sunt chiar mai scarbosi decat europenii… In ceea ce priveste „patriotismul” si „dragostea netarmurita”, a multora din cei care solicita redobandirea cetateniei, pentru valorile culturale romanesti, eu sunt definitiv lamurit. Printr-un concurs de imprejurari am avut ocazia sa vad cum gandesc cei din Moldova si Ucraina, care sulicita, la birourile terituriale, redobandirea cetateniei romane. In 90% din cazuri predomina interesul material. Deci sa nu ne jucam cu vorbele. Exista, bineinteles si exceptii: Un batranel mi-a aratat, cu lacrimi in ochi, impaturite intr-o naframa de matase, certificatele de nastere ale bunicilor sai, purtand stampila Regatului Romania, pastrate cu grija in familie, din generatie in generatie. Astia sunt probabil cei despre care afirmati ca au luptat din „convingere” si nu de frica NKVD-ului, impotriva romanilor. Manipularea… bat-o vina… Si sa va mai spun ceva: Eu nici macar nu-i condamn pe cei care solicita cetatenia romana sau bulgara sau… din interes, chiar daca nu sunt romani sau bulgari sau… E dreptul oricarui om de pe planeta sa vrea sa traiasca mai bine. Cei care au plecat, pe timpuri, in America, in Canada, in Australia, etc., au plecat acolo din patriotism? Eu, insa, am o mare nedumerire: Daca tot sunteti un asa mare luptator pentru apararea valorilor sacre ale culturii ruse, de ce nu cereti dumneavoastra cetatenia rusa? Ar fi gestul cel mai normal, care v-ar scapa de multe insatisfactii si dileme.

 130. Andrei Says:

  Si inca o chestie apropo de privilegii. Vladimir, desi e un prostovan incult si complet lipsit de educatie, spune ca lucreaza intr-o „multinationala”. Daca e adevarat, inseamna ca privilegiile sovietice s-au perpetuat. Rusofonii, indiferent de cat de prosti, analfabeti si de nepregatiti sunt, inca primesc cadou cele mai bune slujbe, asa cum era si pe timpul URSS.

 131. Andrei Says:

  Nu are cetatenie rusa pt ca nu e rus. E doar o corcitura intre un mujic nespalat hahol si o curva maldavanca, un jeg conceput in urma unui viol si un rezultat al alcoolismului sovietic.

 132. Doc Says:

  Ce nu inteleg tovarasii astia rusi sau ucrainieni este ca sangele apa nu se face iar sangele varsat nu se uita niciodata. Tot ne zic ca suntem nationalisti romani, se intreaba de ce ne mai doare de tot ce ni s-a intamplat de pe urma lor…Eu am un zambet usor amar cand citesc astfel de fraze. Asta nu tine doar de indoctrianare tine mai mult de sinceritatea cu tine insuti. Cine le-a spus rusilor ca pot fura jumatate de Moldova la 1812? Ce-au cautat in 1940 sa ia Basarabia, Bucovina de Nord si Herta de la un stat neutru, care nu-i atacase niciodata in toata istoria si ii sustinuse in toate razboaiele secolelor 19 si 20? Ce-au cautat sute de mii de romani basarabeni in Kazahstan si Siberia, la 2 metri sub pamant? De ce nu ne lasa in pace tara si fratii nici dupa 1991, de au incalecat economic, politic si mediatic aceasta amarata RM? Ce cauta cetatile lui Stefan cel Mare, aparate cu sangele romanilor moldoveni sute de ani – Chilia, Cetatea Alba si altele – la Ucraina? Ce e aia „popor moldovenesc” si „limba moldoveneasca”?Cine le-a spus ca isi pot bate joc in halul asta de un neam vechi, cel mai vechi de aici, care n-a dus niciodata o politica expansionista, de cuceriri? Unde ne-au plantat romanii lui Octavian si Traian tot aici suntem si azi. Ei de la cnezatul lor de Moscova au ajuns sa ne spuna ca zona dintre Prut si Nistru stapanita mii de ani de daci, de romani, de romanii lui Basarab, apoi de romanii moldoveni sub sceptrul Musatinilor, de Romania moderna de dupa 1859 si de Romania Mare dupa 1918, este pamant rusesc sau ucrainean?!!! Cum sa stam noi pe fundurile noastre frumos si sa ne uitam cum ne foarfeca teritoriul istoric romanesc, ne arunca in taigaua siberiana fratii nevinovati, iar acum isi aduc armatele de „pacificatori” si de invatatori de „limba moldoveneasca”? Nu e bine sa blestemi dar cred ca un blestem e potrivit si meritat pentru acesti oameni lacomi, prosti si rai.
  Nu era mai bine sa ne fi lasat ei tara in pace si sa stea in imperiul lor scapatat, din Crimeea pana in Alaska?

 133. Vladimir Says:

  а когда в грызло получаешь оторваться быстро понимаешь, гнида?

 134. Vladimir Says:

  Auzi boule, ocup functia inalta deoarece cunosc patru limbi, deoarece toata viata am fost primul in tot ce fac, am fost un leader din copilarie, eminent, invingatorul diferitor olimpiade (chiar si cele internationale). Si mi e greata sa vorbesc cu persoanele care au ca ideologie nationalizm primitiv de trib, de pestera. Uitati va mai larg, be open minded, the world is beautiful.. Dar nu sa sedeti aici ca niste bunici si sa sfaditi cat de rele sunt rusii astia. E primitiv

 135. Andrei Says:

  Haha Vladimir e haios. Auzi la el, „leader din copilarie”. La ce ai fost leader mai baiatule? La colectivul de pioneri? Si la ce ai fost tu olimpic? La marxism-leninism? Tu nici macar nu poti sa scrii o propozitie corecta in romana. Singura olimpiada la care ai fost e probabil Special Olympics 🙂

  Si ia spune-ne si noua care sunt alea 4 limbi straine pe care le cunosti. E si „moldoveneasca” printre ele? Vorbesti rusa la fel de „bine” ca si romana? (asta nu pot judeca, nu cunosc rusa).

  Nu te amagi singur si baga bine la cap: ai pozitia privilegiata pe care o ai doar pt ca esti pui de colonist, iar mediul de afaceri din RM e controlat in totalitate de imigrantii rusofoni. Se vede de la o posta ca esti un cretin si un incult, intr-o tara normala nu te-ar angaja nimeni. Te exprimi ca un marlan, nu cunosti istorie, nu stii nici o limba ca lumea in afara poate de rusa, si n-ai nici un pic de logica in capul ala sec. (poate vodca e de vina). Vai de capul tau.

  La privilegii se rezuma toata isteria anti-romaneasca a rusofonilor. Le e teama de Unire nu pt ca si-ar pierde drepturile (in Romania ar avea mai multe drepturi culturale si lingvistice decat au in RM) ci le e teama ca li se vor diminua privilegiile. Ei s-au obisnuit sa trateze cu dispret pe toti ceilalti si sa bata cu pumnul in masa.

 136. Andrei Says:

  Mai Volodea, eu nu sunt bou, mai degraba taur 🙂 Si e mai bine sa fii un taur roman decat un porc rusofon 🙂

 137. Vladimir Says:

  Nu ne teama de Unire, nu ma tem de lucruri care nu se va intampla nicaieri. Nici nu ma tem sa pierd functia, deoarece stiu ca merit ceea ce am atins/

 138. Vladimir Says:

  Tirajati pentru efectul maxim acest cliseu de dispret al rusilor doar in singurul scop – doriti sa semanati dezbinare in societate. Repet RUSII RESPECTA POPULATIE DE ETNIE MOLDOVENEASCA SI SUNT PARTEA COMPONENTA A POPORULUI MOLDOVEI. Desigur daca ne incercati sa tratai ca venetici, ocupanti, iroganti si reactia o sa fie adecvata – opunerea discrimnarii. Si nu confundati doua lucruri complet diferite OPUNEREA CIVILIZATA SOVINIZMULUI SI XENOFOBIEI – si disprets. Opunerea civila este si numai va creste daca va fi in crestere si sovinizmul salbatic propagat de unionisti. Mai repet nu am probleme cu moldoveni normali, dar nu impotenti, care toate frustratiile din sfera sexuala, profesionista, personala pe urma le pun in vina rusilor.

 139. Vladimir Says:

  Mediul partial controlat, dar nu de imigranti rusofoni, ci BASTINASI RUSOFONI. Si stii, porcule de ce? Deoarece rusii au fost primii izgoniti din structurile de stat, din ministerele, scoli, spitale, uzine ce se inchideau, si au fost nevoiti sa si cauta solutii cum de trait mai departe. Au fost primii care au lansat business din RM

 140. Andrei Says:

  Nu sunt rusofon si nu cunosc limba porceasca, deci nu ma poti face porc, mai porcule 🙂 Rusofonii au „lansat business” (sic) in RM pt ca furasera cat au putut de la romani (tinand cont ca erau etnie privilegiata in URSS) si dupa 90 aveau resursele si relatiile necesare pt a porni afaceri. Deci sunteti cu totii niste paraziti. Doar ca asta nu va mai dura mult, o sa se cam termine cu parazitismul vostru, si de aia va agitati asa de tare.

  „Bastinasi rusofoni” e un oximoron. Voi n-aveti cum sa fiti bastinasi, sunteti doar niste oaspeti neinvitati, care au fost instalati de Stalin si acum refuza sa mai plece. Nu aveti nimic in comun cu cultura si civilizatia europeana din care romanii fac parte.

 141. Andrei Says:

  functia de troll pe site-uri romanesti? Da, intr-adevar, iti meriti functia

 142. Andrei Says:

  Singurii sovini din RM sunt rusofonii. Daca imigrantii ilegali rusofoni ar respecta populatia autohtona, ar respecta limba romana, ar respecta adevarul istoric, si s-ar delimita de trecutul sovietic. Voi inca ati ramas cu mentalitatea primitiva de ocupanti. Ati ratat sansa unei reconcilieri intre autohtoni si alogeni, care ar fi fost benefica pt toata lumea.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: