Senzational: alegerile prezidentiale din Moldova vor fi un concurs al candidatilor prorusi?

La 5 mai in ziarul rusesc Komersant, despre care se spune ca este apropiat administratiei de la Kremlin, a aparut articolul intitulat „Moldova va oferi votul Rusiei. Alegerile prezidentiale din republica vor fi un concurs al candidatilor prorusi” semnat de Vladimir Soloviov.

Autorul articolului mentioneaza ca in septembrie va avea loc un referendum, apoi alegeri prezidentiale la care principalii favoriti vor fi politicieni prorusi sustinuti de Moskova. Apoi autorul trece in revista citiva candidati posibili si le da aprecieri.

Primul este mentionat Valeriu Pasat , despre care spune ca este un proiect politic lansat de la Moskova, insa cu mentiunea ca nu este sustinut de Ciubais ci de alte forte.

Al doilea este mentionat Marian Lupu, care a avut o intilnire la Chisinau cu Medevedev si dupa asta Moskova nu o singura data a declarat ca ar fi favoritul sau.

Al treilea este mentionat Vlad Filat, in privinta caruia Moskova arata simpatii in ultima vreme si care urmeaza pina la sfirsitul lunii iunie  sa mai aiba o intilnire cu Vladimir Putin.

Despre comunisti, autorul zice ca ei mentin relatii cu functionari inalti din administratia rusa  si ca inca nu s-au determinat cu un candidat anume .

Prima concluzie care se desprinde, este ca Voronin a acceptat varianta alegerii presedinteluiu de catre popor la sugestia sau insistenta unor forte rusesti de la guvernare, care considera ca principalii favoriti la prezidentiale sunt prorusi si le convine sa cistige oricare din ei. Ne asteapta o competitie intre citiva candidati prorusi? Sa fie chiar atit de simplu? Ce ziceti domnule Dan Dungaciu?

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1382320&ThemesID=748

Reclame

55 răspunsuri to “Senzational: alegerile prezidentiale din Moldova vor fi un concurs al candidatilor prorusi?”

 1. jinx Says:

  Sa iasa pro-rusul Vlad Filat, autodeclarat roman, si mai vorbim cum il influenteaza Moscova

 2. Stalinus Says:

  Ha ha ha pana si rusii recunosc ceea ce maldavanii nu vor si pace. Este exact ce tot imi bat gura de o buna bucata buna de timp.Indiferent cine iese presdinte, Gubernia Moltovski-Maldavanski va fi condusa tot de la …MOSCOVA.

  Moldovenilor aveti O SINGURA SANSA SA SCHIMBATI ACEASTA SOARTA!!
  Aceasta sansa se numeste Mihai Ghimpu si PL! Desteptarea mamelucilor!

 3. severoveanu Says:

  Este un lucru nu prea secretizat. Despre aceasta se vorbeşte de mai multă vreme. Cel mai rău este că nu a conştientizat acest lucru dreapta politică axându-se pe Ghimpu şi Filat. Cel din urmă este la moment şi cel din prim plan politic, cu mare regret în următoarele luni mulţi vor fi dcepţionaţi de abaterile pe care le va face spre Rusia, dar o va face şmechereşte pentru a lua tot, el nu va dori să se împartă cu Lupu, mai degrabă cu Pasat care are ieşire directă a oficialii moscoviţi. Cu părere de rău cea mai mare greşeală a comis-o Ghimpu care nu a conştietizat că trebuie să pegătească un succesor care să fie candidat potenţial al dreptei la prezindenţiale, cu tot respectul, dânsul nu poate fi. PCRM va găsi un candidat, care va fi nu ştiu, poate fi şi Voronin dacă vor ocoli legea, în cazul dat este un mare pericol. Oricum situaţia este în favoarea Moscovei dacă lui Urechean şi Ghimpu nu le va veni mintea la cap să adune în jurul lor toată suflarea românească. de ce şi Urechean, foarte simplu, Ghimpu în teritorii nu are nimic. Urechean nu are imagine, dar echipe are şi nu rele. Ghimpu nu are nici imagine şi nici echipe.
  Personal cred că după alegeri PLDM se va împrăştia după cum şi s-a adunat. Nu poate să supraveţuiască un partid fantomă.

 4. VVV Says:

  Chear ii credetii pe Mihaes? – e si el un neam-utel dea lui Ghimpu – chear a fost de la inceput pe lista candidatilor la consiliu municipal Chisinau, chear insista sa fie intre primii pe lista. De aceea si ponigreste pe Lupu si Filat. Mai bine l-ai descrie pe Ghimpu.

 5. Fenix Says:

  Ghimpu este cel care favorizeaza revenirea masiva a PCRM-ului la anticipate!
  Oricum este un personaj episodic, lipsit de potenţă. Cum na lasat pe acest pamânt niciun mostenitor, tot asa, peste scurt timp va fi uitat si ca om politic.
  Poate doar va ramâne ca o speţă, pentru studenţi din domeniu, alături de doctorul său de familie, astăzi consilier prezidenţial.

 6. opinie Says:

  aceasta se numeste eurointegrarea in stil prostesc-moldovenesc prin Moscova-)

 7. opinie Says:

  lumea este total dezamagita in asa ”eurointegartatori” si veti vedea ce va fi la alegerile anticipate.

 8. opinie Says:

  ”eurointegartatori” -”eurointegratatori”

  -)

 9. opinie Says:

  Dan Dungaciu: Poţi scoate RM din URSS, dar cum scoţi URSS din RM?

  Observaţia cea mai importantă care trebuie făcută în raport cu statutul „comunismului” în RM e că PCRM a fost şi a rămas cel mai mare partid din republică, indiferent că, pe parcursul a peste un deceniu, şi-a schimbat de câteva ori programul politic. De la „uniunea Rusia-Belarus” la „integrarea europeană”, de la „trăiască Lenin” la „trăiască RM”. O bună parte din populaţie votează „secera şi ciocanul” indiferent de ce spun sau fac promotorii acestor simboluri. Persistenţa nostalgiei în stânga Prutului face din RM un caz aproape unic. Niciunde în fostul lagăr sovietic această atitudine nu e atât de pronunţată, niciunde aderenţa la însemnele comunismului nu a fost atât de consistentă. Nici măcar în Rusia nu a fost şi nu e votat atât de masiv un partid ce are ca simbolistică secera şi ciocanul. Parafrazând o faimoasă vorbă americană: este uşor să scoţi RM din URSS, dar e mai greu să scoţi URSS-ul din RM.

  http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/editorial/8850-audio-poi-scoate-rm-din-urss-dar-cum-scoi-urss-din-rm

 10. Erica Zucec Says:

  Colaborarea cu Federaţia Rusă este una de importanţă strategică pentru RM. Atât Rusia cât şi ţările CSI posedă o piaţă de desfacere enormă pentru actualii si eventualii producători autohtoni.
  Creşterea bunăstării cetăţenilor, un trai cu adevărat decent, asta trebuie să fie preocuparea de bază a unui politician, care doreşte să rămână în istorie ca un adevărat patriot!
  Echipa PDM are acest obiectiv si stie cum să-l realizeze!
  Fiindca sunt multi, motivati si profesionisti!
  Sunt o ECHIPA!!!

 11. COSTIN Says:

  MARELE AVANTAJAT DIN TOATA ACEASTA SARADA FILO-RUSA , NU POATE FI DECIT UNUL SINGUR … GHIMPU …SI P.LIBERAL . PENTRU CA ALEGEREA VA FI INTRE GHIMPU SI CEILALTI . SA NE ASTEPTAM LA O CRESTERE – GREU DE SPUS CIT DE CONSISTENTA ACUM – SI A LUI GHIMPU SI A PL IN INTENTIILE DE VOT . POATE UNII FAC CONFUZIE INTRE COTA DE POPULARITATE DIN SONDAJE CU INTENTIILE CLARE DE VOT IN FAVOAREA ACELUI PERSONAJ POLITIC . SUNT DOUA LUCRURI MULT DIFERITE …NU AM VAZUT NICI UN SONDAJ CARE SA REFLECTE ACESTE LUCRURI . IN PLUS VORONIN APARE IN SONDAJE , CIND STIM SIGUR CA NU ARE DREPTUL LA UN NOU MANDAT . PROBABIL CA DUPA ANUNTAREA CANDIDATULUI OFICIAL AL PCRM SI STERGEREA ORICARUI DUBIU CA PARTIDELE DIN AIE PARTICIPA INDEPENDENT IN ALEGERI , VOR APAREA SONDAJE MULT MAI APROPIATE DE ADEVAR … ATUNCI SE VOR „DESPARTI APELE”
  … EU FAC ASTAZI, 5 IUNIE, URMATOAREA PREZICERE … P.LIBERAL VA FI IN FATA P.DEMOCRAT . IAR PREMIERUL VIITOR VA FI DIN [SAU AGREAT] DE P.LIBERAL , CA CEA DE A DOUA FORTA POLITICA DIN VIITOAREA AIE [ AIE 2 , POSIBIL FARA AMN ] … DOAR O ALIANTA ELECTORALA PD-AMN AR PUTEA SA SCHIMBE PREVESTIREA FACUTA . NU SE INTIMPLA ASTA , SITUATIA POLITICA VA FI DUPA ALEGERILE VIITOARE : PCRM , PLD ,PL, PD … RESTUL SLABE SPERANTE … ALIANTA GUVERNAMENTALA – PLD[ PRESEDINTELE TARII] , PL [ PREMIER], PD [PRESEDINTELE PARLAMENTULUI] .

 12. jinx Says:

  Daca mai scriai doua randuri incepeam sa cred ca ai orgasm

 13. COSTIN Says:

  PROBLEMA E, NU CA PIATA RUSEASCA N-AR FI IMPORTANTA ,CI E CONDITIONATA POLITIC IN MOD AGRESIV … IAR ECONOMIA MOLDOVEI ARE NEVOIE DE PIETE EXTERNE DE DESFACERE SIGURE . ACUM I SE PARE LUI PUTIN CA MOLDOVA NU E DESTUL DE INGENUNCHIATA SI INCHIDE DINTR-O MISCARE TOT EXPORTUL MOLDOVENESC SPRE RUSIA . ASA NU SE POATE CONSTRUI CEVA SOLID …Creşterea bunăstării cetăţenilor, un trai cu adevărat decent, asta trebuie să fie preocuparea de bază a unui politician, care doreşte să rămână în istorie ca un adevărat patriot! … POPULISM IEFTIN DE 2 BANI … SI CINE A OPRIT PINA ACUM , CRESTEREA BUNASTARII CETATENILOR ? DIN CE ORGANIZATIE FACE PARTE R.MOLDOVA ASTAZI …? DIN CSI ! SI ATUNCI CUM SA FIE PATRIOT ACEL POLITICIAN , CARE TINE MOLDOVA INTR-O ORGANIZATIE CARE NU A REUSIT DUPA ANI SI ANI SA ADUCA „Creşterea bunăstării cetăţenilor si un trai cu adevărat decent” ? UNDE E BUNASTAREA ASTA DUPA ATITIA ANI DE CSI-ISM TOVARASA ? SA INTELEGEM CA P.DEMOCRAT CONSIDERA ACUM ,ASTAZI SI AICI ,CA IN MOLDOVA SE TRAIESTE DECENT ? POATE ASA O FI SI MINT OAMENII SIMPLI , CARE ABIA ISI DUC TRAIUL DE PE AZI PE MIINE …”Echipa PDM are acest obiectiv si stie cum să-l realizeze!” …ASA ESTE … O VEDE O TARA INTREAGA ASTAZI , IN CE HAL E SITUATIA GENERALA A REPUBLICII . PENTRU CA „DEMOCRATII” ASTIA DE CARTON , AU CONDUS IN FAPT TARA SI INAINTE …LUPU A CAZUT DIN CERURI SAU A VENIT DE LA PCRM-UL CE A CONDUS TARA ATITA VREME ? „Sunt o ECHIPA!!!”… O FI ECHIPA , DAR NU IN SLUJBA MOLDOVEI !

 14. opinie Says:

  nu aberati aiurea.Rusia contra Tarilor Baltice (1989-1994)aplica masuri mai dure decat puteti sa va inchipuiti acuma,Lituania a fost blocata total energetic,Moscova a taiat livrarile de titai,livrarile de gaze etc… catre Lituania,dar la Lituanieni nu le-a venit in cap sa se dezica de independenta pentru avantajele economice din partea Rusiei.

  si unde sunt acuma tarile baltice si unde este RM-?

  tarile baltice sunt membre UE si NATO

  RM este membra CSI si ce-a mai saraca tara din Europa.

 15. opinie Says:

  RM pina nu va rupe definitiv cu Rusia cum au facut tarile baltice, pina atunci RM va fi in rahat in care se afla deja de 20 ani..

 16. OBSERVATOR Says:

  Pentru „” OPINIE „”.

  Foarte JUST. Cand este vorba de proiecte mari, NATIONALE, nu se pine problema relatiilor comerciale caci acestea au alte legi decat cele politice.

  Chiar daca anumite puteri incearca sa impiedice interesele Nationale sau idealurie NATIONALE utilizand santajul ECONOMIC, aceste santaje nu au efect in fata unor oameni de mare VOINTA. Idealurile se realizeaza si comertul isi reia cursul normal, cum s-a intamplat totdeauna.

  Daca tarile comuniste europeene ar fi pus pe primul plan santajul economic rusesc, eliberarea lor ar fi fost absolut imposibila.

  Mai mult inca. Marea UNIRE din ROMANIA s-a facut cu provincii care aveau un nivel de trai mai ridicat decat in VECHIUL REGAT unde nu exista industrie, etc. Aceste provincii nu si-au pus problema scaderii nivelului de trai caci a fi liber in tara ta, a avea o tara ma mare deci mai puternica pe plan international, surclaseaza orice alte considerente si in special cele economice.

  Odata UNITI vine si bunastarea. Germania de EST era asa de bine cocolosita din punct de vedere economic de RUSI.
  Si totusi cand a fost vorba de UNIRE, toti ca unul au optat pentru UNIREA imediata.

 17. Costin Says:

  „Colaborarea cu Federaţia Rusă este una de importanţă strategică pentru RM”… INTERESANT … SI PREZENTA ARMATEI RUSE , A ZECI DE MII DE TONE DE MUNITIE RUSEASCA IN TRANSNISTRIA , FAC PARTE TOT DIN ACEASTA „COLABORARE STRATEGICA” CU MOSCOVA ? SI AJUTORUL MASIV RUSESC ACORDAT REGIMULUI SEPARATIST SMIRNOVIST E TOT PARTE A „COLABORARII STRATEGICE ” ? PENIBIL …

 18. Vlad Says:

  Desi Rm are nevoie deun PL puternic, nu cred ca acest partid sa ia mai multe voturi decat PD. Lupu e o locomotiva puternica si va trage tare PD/ul. Se poate intampla chiar ca PD sa ia fata si PLD, dfaca va reusi sa atraga o parte din votantii PCRM, in conditiile cand comii vor un candidat la presedintieslab, altul decat Voronin

 19. Stalinus Says:

  Bai baiatule ai o mentalitate de vierme..Ai grija sa nu scoti capul de sub piatra unde te ascunzi sa nu te vada vreo ”cioara”…

 20. laur Says:

  FEDERATIA RUSA ESTE IMPORTANTA , DAR IN LUME ESTE OPE LOCUL 8 SAU 9 DUPA URMATOARELE TARI :

  – SUA
  – JAPONIA
  – GERMANIA
  – CHINA
  – INDIA
  – FRANTA
  – MAREA BRITANIE
  – BRAZILIA
  – SI ACUM VINE RUSIA

  ASTA E REALITATEA.

 21. Stalinus Says:

  Da shi vorgiesti madam?? Care e piața mai mare UE sau putregaiul amarat de CSI? vai e capul tau …

 22. vic Says:

  Ma tu scrii numai de dragul scrisului? Nu Mihaes spune asta, ci ziarul rusesc Komersant. Ai incercat sa citesti articolul din ziarul rusesc cumva? Vai de capul tau…

 23. Nornegru Says:

  I-auziti, boieri dumneavoastra, ce zice distinsa poli-ticiano Erica Zucec!!(Asta-i deghizat bine de tot in neocomunismul lui- nickneamaul sau vine de la celebrul sloveno-american E. Zizec,un pic mai imbarligat el ,ca sa nu ne prindem noi, astia prostii!) Colaborarea cu frateasca Federatie Rusa! De acolo vine si acum lumina, bunastarea si toate minunile lumii!!! E convinsa mai abitir decat Marian Lupu si Dumitru Diacov!! Traiasca in veci pritenia maoldao- rusa!! eu am zis-o , din timp!! Voi ce mai stati? Ca eu din , din Romania fiind ,nu am cum vota cu mult distinsul viitor sef(?) al veselei gubernii MALDAVIA!!!

 24. Costin Says:

  Cine e Soloviov ?

  Propun sa nu mai citim ziare rusesti si sa ne uitam la posturi rusesti. Sa fie sanatosi cu ale lor.

 25. METEOR Says:

  Pentru LUMINITA.

  Nu aveti dreptate Doamna ( Domnule ) LUMINITA sa criticati in mod sever DOAMNA PAVLICENCU. Eforturile considerabile pe catre la face cu curaj, cu o persistenta admirabila pentru cele mai inalte idealuri ale Romanilor merita o profunda admiratie. Caci aceste eforturi nu le vad la alti politicieni nici de dreapta, nu mai vorbim de cei de stanga.

  Cand ALIANTA in general si DL FILAT in particular si-au spus parerea in ce priveste actiunile Doamnei PAVLICENCU ????
  Aceasta tacere este o negatie a actiunilor UNIONISTE ale DOAMNEI PAVLICENCU, este un dispret vadit pentru aceste idei.

  Politicienii ALIANTEI n’au decat sa se manifeste in politicieni respectuosi, sa aprobe ideile PNL-ului sau sa le critice sau sa le refuse argumentat si civilizat.

  Metodele pe care le aplica ALIANTA cu privire la PNL intriga o mare masa de cetateni din ROMANIA precum si ai republicii FANTOMA MOLDOVA, care nu mai inteleg :::::

  ALIANTA este PENTRU UNIREA cu ROMANIA sau NU ?????? Care sunt partidele din ALIANTA care se opun ideii de UNIRE cu ROMANIA si care sunt partidele care sunt PENTRU ?????

  Care sunt partidele din ALIANTA care se regasesc in ideile PNL-ului si care sunt cele care se opun ???? Sa justifice OPINIEI PUBLICE pozitiile lor.

  Ma surprinde la maximum pe mine si pe multi alti cetateni dece ALIANTA si STANGA nu si-au facut public pozitia prvind vizita DOAMNEI PAVLICENCU
  la FAMILIA REGALA DIN ROMANIA ???? Aceste actiuni privesc direct viata politica DEMOCRATICA din BASARABIA.

  In aceasta situatie , critica la adresa Domnului FILAT este pe deplin justificata insa tacerea Domnului FILAT nu are absolut nici o scuza.
  Il vad pe DL FILAT, pe zi ce trece, ca un politician FARA ANVERGURA, fara importanta pentru politica pro romaneasca, daca nu chiar de aceeasi factura ca cea comunista, adica extrem de daunatoare.

 26. COSTIN Says:

  dupa cum se prezinta situatia astazi in cadrul pcrm si aruncind cu ochiul la popularitatea politicienilor mai cunoscuti , asa cum e reflectata de toate sondajele de opinie ,cele mai mari sanse le-ar avea zina-carabina …restul ori n-au virsta legala ,ori sunt foarte slabi cotati in sondaje . situatia e asa de proasta la comunisti ,ca e posibil ca o parte a electoratului lor nici sa nu voteze cu acest candidat . si cum candidatul respectiv va fi o simpla marioneta a lui voronin , nu va avea credibilitate pe deplin nici in cadrul electoratului pcrm ,ce sa mai vorbim de altii …deja la ora asta trebuia ca reprezentantul pcrm sa fie cunoscut si extraordinar de activ mediatic . si cind colo ce vedem ? peste tot voronin … enorma greseala ! cind sa se faca cunoscut omul ? cu o luna-doua inainte de alegeri ? asta-i comicarie tovarasi … cine mai voteaza cu o papusa tirita peste tot probabil in campanie de voronin in spinare ? asta da o imagine de om slab, in nici un caz de candidat puternic si viabil la presedentia tarii …ca vor fi unii care il vor vota mecanic fiind purtatorul ecusonului pcrm ,e adevarat …dar ceilalti vor fi cu mult mai multi .

 27. COSTIN Says:

  as spune ca e atit de lipsita de logica miscarea comunistilor ,ca de fapt voronin are deja un candidat prezidentiabil cu ceva popularitate chiar astazi ,din afara pcrm-lui ,dar afiliat cel putin ideologic lui . probabil voronin asteapta apropierea datei alegerilor ,pentru a scoate iepurasul din joben …daca nu e asa ,inseamna ca voronin e nebun .cum in premiera alegerile vor fi de aceasta data si pentru presedinte si pentru parlament ,cistig de cauza vor avea partidele cu lideri-locomotiva , care si candideaza .comunistii ar porni cu un handicap mare ,de netrecut …

 28. aron Says:

  „laur”, nu ma fa sa rad. nu uita de canada, italia, australia, scandinavia, tigrii asiatici si….. poate rusia.

 29. opinie Says:

  gata RM a nimerit in capacana ruso-germana.

  Merkel către Filat: Mă angajez să vorbesc cu Rusia ca să rezolvăm conflictul transnistrean.
  http://unimedia.md/?mod=ne ws&id=19116

  Germania şi Rusia au propus înfiinţarea unui nou mecanism de securitate, în care Uniunea Europeană şi Rusia să coopereze pentru rezolvarea conflictelor şi crizelor regionale, informează Interlic.

  Potrivit AP, în declaraţia semnată pe 5 iunie la Berlin de cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele Rusiei Dmitrii Medvedev se spune că primul conflict de care s-ar ocupa noua comisie mixtă, ruso-europeană, ar fi cel transnistrean.

 30. opinie Says:

  iar Romania este bravo.

  România nu susţine proiectul de securitate europeană propus de Rusia.

  Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat miercuri, că România nu susţine proiectul de securitate europeană propus de preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev.

  Declaraţia a fost făcută, la Bucureşti, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute împreună cu preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili.

  „L-am informat pe domnul preşedinte Saakaşvili că România nu susţine proiectul de tratat de securitate europeană propus de preşedintele Medvedev. Noi considerăm că există mecanismele care să soluţioneze aceste probleme, în primul rând OSCE şi NATO. Punctul de vedere românesc este că nu se poate aşeza deasupra acestor structuri internaţionale şi o propunere venită de la Moscova. Avem structuri în care să discutăm securitatea europeană”, a declarat Traian Băsescu într-o conferinţă comună ţinută alături de preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili.

  Documentul, care mai este denumit proiectul Rusiei pentru un nou pact de securitate europeană, a fost prezentat şi propus partenerilor occidentali de preşedintele rus Dmitrii Medvedev în iunie 2009.

  Decizia României de a amplasa pe teritoriul său elemente ale sistemului de apărare anti-rachetă al SUA reflectă angajamentul Bucureşti-ului în consolidarea securităţii internaţionale.

  Declaraţia a fost făcută pentru presă de secretarul de stat al SUA, Hilary Clinton, la finele negocierilor purtate cu ministrul român de externe, Teodor Baconschi.

  “Suntem satisfăcuţi de faptul că România a acceptat să primească elementele sistemului anti-rachetă în Europa. Această decizie accentuează seriozitatea pe care România o are faţă de rolul său în NATO, precum şi angajamentul său de consolidare a securităţii internaţionale“, consideră şeful diplomaţiei americane.

 31. opinie Says:

  in capcana ruso-germana.

 32. tropoc Says:

  nu vor fi doar proruşi, oricum toate partidele din AIE vor avea candidaţii lor, iar Filat nu-i prorus

 33. opinie Says:

  Filat este pro UE-pro rus.

  -)

 34. Andrei Says:

  Fenix, ai garantii ca din mostenitorii tai o sa iasa ceva bun? Unii se plodesc spre tragedia altora, dar si a lor personala.

 35. Stan Says:

  Sunt o maaaaaaare echip! Faceti o groapa de kkt pe masura ca sa incapa toti!

 36. toma Says:

  de ce trebuie sa credem Komersant ? nu e controlat cumva de Kremlin ?

 37. Lancaster Says:

  Asta e teorie de capitalism de doi bani!

  Uniunea Europeană e o piaţă de 500 de milioane de oameni. Şi fiecare din aceşti 500 de milioane de oameni dispun, în medie, de vreo 5 ori mai mulţi bani decât fiecare din cei 150 de milioane de consumatori ruşi sau câţi or mai fi rămas.

 38. ion pu severovianu Says:

  Daca se baga Urechian la Ghimpu,PL va avea numai de pierdut!In urma scindarii AMN,nu mai au ei acele structuri,care le-au avut,va spun din cunostinta de cauza.Multi au plecat la MAE,PL,PLDM,PD.Numai in raionul nostru 611 fosti AMN au depus cerere la MAE,iar care au mai ramas,demult nu sunt la AMN.Se mai tin,caci la conducere mai au presedinti de raioane si mai au de rezolvat careva probleme financiare.Cunosc bine situatia.Liderii s-au reorientat spre alte partide,deoarece AMN a imbatrinit ,sa compromis si nu si-a sustinut echipele.De luat au luat mult,dar n-au dat nimic,celor,care i-au urcat in fotolii.V-eti vedea !Daca PL il ea pe Urechian isi perde valoarea de partid national,caci toti stiu,ca Urechian este cu fundul in doua luntre,adica simpatizantul Kremlinului.Logic,ce poate avea persoana M.Ghimpu cu S.Urechian-nimic comun !Eu,personal nu-l voi vota niciodata pe Ghimpu,daca il urcha pe Urechian in caruta !!

 39. Erica Zucec Says:

  Mulţumim tuturor pentru comentarii, este un subiect viu, dacă va provocat la discuţie.
  Foarte adevărat spune laur, sunt mai multe ţări spre care trebuie să ne orientăm. Suntem în plin proces de globalizare. Trebiue să DIVERSIFICĂM piaţa de desfacere, nici întrun caz s-o îngustăm!!!
  Toate ţările fac eforturi uriaşe pentru a se menţine ori pentru a pătrunde pe piaţa Federaţiei Ruse şi CSI.
  Românii tânjesc după această piaţă! În emisiunea „România te iubesc”, sa vorbit că până-n 1989, fiecare al 2-lea moscovit era zămislit în patul românesc!

  P.S. cetăţenii ruşi se vor bucura înaintea noastră de LIBERTATEA CIRCULAŢIEI în spaţiul UE!!!
  Ne luăm la rămăşag?

 40. Fenix Says:

  OK, dar să ne amintim cum arăta Rusia în 89-94, ce potenţial politic poseda după destrămarea URSS. În ultimii 10 ani it becomes much more stronger and very influence!!! Când faci planing-ul, trebuie de luat toţi factorii în calcul …

 41. Fenix Says:

  Nici Dumnezeu nu poate oferi garanţii. Dar din cantitate se alege calitate. Cu toţii am căzut de mai multe ori, până am învăţat să mergem şi să ne bucurăm de mişcare.

 42. opinie Says:

  Moldovenii lasă Moldova.

  Toţi mai mulţi moldoveni părăsesc Republica Moldova în căutarea unui loc de trai mai bun. Potrivit datelor Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, pe parcursul anului trecut, din țară au plecat, pentru a se stabili cu domiciliul permanent în străinătate, 6 663 de persoane.

  Anul trecut, totuşi, au plecat cu 300 de persoane mai puţin faţă de 2008. Cei mai mulţi moldoveni, 2 952 de persoane, s-au stabilit cu traiul în Ucraina, iar 1866, în Rusia. În SUA au plecat 899 de persoane, în Israel – 278, iar în Germania – 264.

  Majoritatea emigranților au vârste cuprinse între 20-39 de ani, dintre care mai puţin de 15 la sută au studii superioare.http://www.jurnal.md/ro/news/moldovenii-lasa-moldova-187759/

  pragmatic-)

 43. METEOR Says:

  Pentru “” XYZ “”.

  Tineti steagul sus si pana la urma tot in lasitate cadeti.

  Ideea UNIRII trebue dusa cu pretul vietii, cum au facut inaintasii nostri si nu sa punem in balanta daca pierdem sau nu niste alegeri.

  Daca ALIANTA isi pune in acesti termeni existenta, inseamna ca isi bat joc de cea mai nobila idee a ROMANILOR DE PRETUTINDENI :::: UNIREA LOR intr”o MARE ROMANIE.

  Pentru MUGUR.

  Daca asteptati ca strada in delir sa ceara UNIREA cu ROMANIA veti astepta degeaba pana la sfarsitul Veacurilor.

  Am spus’o si alta data, nicaieri in lume nu s-a facut unirea unei tari si nici nu se va face vreodata la cererea poporului. Totdeauna s-a facut prin forta armelor sau cum s-a facut ROMANIA MARE , prin VOINTA FERMA a OAMENILOR POLITICI. POPORUL a inteles si i-a URMAT.

  UNIREA ESTE O IDEE INTELECTUALA. Ca UNIREA sa se produca Trebue ca numarul desteptilor intr’o tara sa fie mai mare decat numarul CELOR SARACI CU DUHUL. Concluzia ::: POTI SA FII INTELIGENT FARA SA FII INTELECTUAL.

 44. METEOR Says:

  RASPUNS la RASPUNS-ul Domnului ANATOL PETRENCU.

  Mi-ati cerut sa fiu mai amabil cu DOAMNELE pentruca am intrebuintat cuvantul “” CUCOANA “”.

  Nu stiu daca cineva ( in afara de DVS. ) gaseste acest cuvant desagreabil la adresa uei femei. In copilaria mea locuitorii satului meu se adresau mamei mele cu “” CUCOANA “”, “” CUCONITA “” si nimeni nu se simtea ofensat de aceasta forma populara de respect.

  Sotia Prefectului, pe acea vreme, a venit in sat cu ocazia unor festivitati si intr’o discutie cu bravii mei concetateni i se adresau toti cu “” CUCOANA “” si “” CUCONITA “” fara sa vad o umbra de suparare la careva.

  S-a inversat, intre timp , sensul acestui cuvant ???? Poate a fost si este inca considerat un cuvant fascist in noua MOLDOVA rusificata ????

  Dar sa incheem discutia pe un subiect atat de minor si sa nu recurgem la un RASPUNS la RASPUNS-ul RASPUNS-ULUI.

 45. METEOR Says:

  Este de o importanta capitala pentru democratia Moldovei, ca politicienii din Moldova si Romania sa se ocupe deaproape de basarabeni ( si urmasii lor ) plecati in Romania si in alte tari, in 1945 la venirea comunismului rusesc si dupa aceea.

  Acestia trebue sa-si reobtina nationalitatea Modoveneasca in asa fel incat ei sa poata vota la alegerile din Moldova.

  Iata un rezervor considerabil de simpatizanti pantru ALIANTA.

  Acest subiect merita o dezbatere pe scara larga in Moldova, Romania si in alte tari.

 46. opinie Says:

  Scriitorul Traian Vasilcău a remis presei o declaraţie în care anunţă că părăseşte PLDM. În declaraţie Traian Vasilcău spune următoarele: „Datorită Înaltei Imoralităţi care guvernează în PLDM şi ataşamentului diabolic de care beneficiază oamenii de cultură din PLDM,cu excepţia celor defuncti,bineînţeles,dar şi din nedorinţa de a face sluj/cititi:a mă prostitua/ în faţa foştilor comunişti travestiţi peste noapte în membri PLDM, doar ca să-şi păstreze pe mai departe fotoliile,eu,Traian Vasilcău,scriitor,fondator al Festivalurilor Maluri de Prut şi Steaua Chişinăului-Steaua Moldovei ,declar că părăsesc acest partid care ignoră omul,în favoarea clientelei financiare,astfel devenind un partid-model de imoralitate “natională’ ,şi-mi asum tot dreptul să ader la un alt partid.

  ”http://hotnews.md/ar ticles/view.hot?id=3048

 47. Dan Says:

  Traiaska prietenia intre „popoare” si pace „ruso-moldoveneasca”!!!Hopa-hop ca pana acum au fost altii, dstra glumiti sau credeti toate astea cu prorusi sau antirusi?

 48. METEOR Says:

  SORIN RO says:
  9 iunie 2010 at 14:13
  Dnule Petrenco,sunt cetatean roman si UE ,va pun o intrebare dvs.si celorlalti politicieni pro-romani din Basarabia:De ce invocati tot timpul titulatura de “Republica Moldova, stat independent şi suveran”?Fata de Romania este stat independent Basarabia?Suverana fata de Romania?Atunci noi romanii din Tara Mama ar trebui sa va tratam ca atare si sa nu mai investim 100 mil.euro+alte ajutoare, intr-o tara(provincie)care nu isi recunoaste apartenenta la Tara Mama.Eu unul,precum si peste 1000 de cunostinte ale mele,ca cetatean al Romaniei si al UE,ne-am saturat de fitele acestei provincii romanesti de la est de Prut de invocare a titulaturii”Republica Moldova, stat independent şi suveran”.De ce nu faceti referire la Moldova ca “Basarabia,tinutul de la est de Prut al Romaniei,judetele de la est de Prut,sau orice titulatura doriti”,dar nu titulaturi cu fite de independenta.Eu unul m-am saturat sa platesc impozite pentru ajutorarea Basarabiei care nu isi recunoaste apartenenta la Romania.Nu romanii trebuie sa se “caciuleasca”pentru integrarea in UE ,ci basarabenii,asa ca va rog sa renuntati toti politicieni de la est de Prut cu fitele de”Republica Moldova, stat independent şi suveran”.Daca asa sunteti luptati-va singuri pentru aderarea la UE fara ajutorul Romaniei.Avand in vedere greutatile financiare din Romania,in curand asa-zisul sprijinitor al aderarii Republicii Moldova la UE (T.Basescu)va disparea ca presedinte al Romaniei(prin demiterea sa de catre poporul roman pentru vina de: genocid impotriva poporului roman)

 49. JUDET Says:

  Pentru SORIN RO.

  Cu regret trebue sa spun ca suntem de acord cu aceasta persoana toti basarabenii Din ROMANIA si DIN LUMEA INTREAGA.

 50. EXPONENT Says:

  APROPO de SORIN RO.

  Cat timp va mai dura MASCARADA UNIRII Basarabiei cu ROMANIA cand politicienii din asa zisa Republica FANTOMA MOLDOVENEASCA tin un discurs exact invers in occident, tot batand temenele si ramanand servili stapanilor de eri ??????

  Sa terminam cu aceste ajutore pentru indivizi care n’au nici in clin nici in maneca cu ROMANIA.

 51. Ion Says:

  Erica Zucec spune:
  Colaborarea cu Federaţia Rusă este una de importanţă strategică pentru RM. Atât Rusia cât şi ţările CSI posedă o piaţă de desfacere enormă pentru actualii si eventualii producători autohtoni.
  Creşterea bunăstării cetăţenilor, un trai cu adevărat decent, asta trebuie să fie preocuparea de bază a unui politician, care doreşte să rămână în istorie ca un adevărat patriot!
  Echipa PDM are acest obiectiv si stie cum să-l realizeze!
  Fiindca sunt multi, motivati si profesionisti!
  Sunt o ECHIPA!!!
  Ai dreptate cand afirmi ca „echipa PDM(eu adaug si PLDM) are acest obiectiv si stie cum sa-l realizeze,fiindca sunt multi,motivati si profesionisti” in ploitica de supunere totala si neconditionata a R.Moldova „fratelui” de la rasarit.Este o echipa bine „pregatita” in scolile lor…

 52. Lazar Says:

  Atata timp cat RM va avea cate un mesaj pt Occident si Romania, pe de-o parte, si pt Rusia altul, va juca la doua capete…vom asista la un davai guleay, davay spectacol…Va dau o mostra de mesaj al RM fata de conflictul transnistrean emis recent de un vicepremier „democrat” rulat pe agentiile rusesti:Молдавия: Румыния может участвовать в переговорах по Приднестровью только как член ЕС
  Сближение позиций России и ЕС является важным элементом, открывающим перспективу для договоренностей по урегулированию приднестровского конфликта. Как передает корреспондент ИА REGNUM Новости, об этом заявил 7 июня на пресс-конференции в Кишиневе, вице-премьер-министр Молдавии по вопросам реинтеграции Виктор Осипов, комментируя договоренность президента России Дмитрия Медведева и канцлера Германии Ангелы Меркель о создании комитета Россия-ЕС по вопросам внешней политики и безопасности, который будет, в том числе, заниматься проблемой приднестровского урегулирования…

 53. valahia Says:

  mai sunt multe statistici in legatura cu rusii si ramania……..cu horaita si chisinev……..cu zamislirea urmasilor………S.

 54. valahia Says:

  un gram de credinta si patriotism face cat tot pib-ul rusiei si basarabiei la un loc…………” si cat am dorit unirea cu tine”

 55. templierul HOR. Says:

  DECI ADEVARUL PUR SI REALITATEA CRUDA E; CONCLUZII SCRISE= dupa drame-tragi-comice din decem.89,CLICA<CAMARRILLA SI MONSTRUOASA COALITIE A LUI ILIESCU<BRUCAN<BARLADEANU<ROMA­M<MILITARU<VOICAN<STANCULESCU<­MAZILU<MAGUREANU…..prin diversiuni,au manipulat gloatele,masele populare,prostimile si au deturnat REVOLTA<REVOLUTIA<IN LOVITURA DE STAT CONSPIRATIVA,avand MASS_MEDIA TICALOSITA [TVR=BRATES SI PREZENTATORII INTOXICATI] DE PARTEA LOR+ORTOHOTII DIN BOR+AGENTURILII STRAINE+CE A URMAT SE STIIIIE PS.CINE A PIERDUT,CINE A RATAT SANSA,E CLAR=PATRIEA SI POPORUL-VIITORUL PATRIEI E NENOROCIT,TICALOSIT…AVEREA NATIONALA, BOGATIILE NATURALE,BUGETUL,FONDURILE STRANSE DE CEAUSESCU -PARA CU PARA-RESURSELE,AU INCAPUT IN LABA SISTEMULUI TICALOSIT…SI PUTEREA POLITICA ,MILITARA S_A ALES PRAFUL DE ELE….LEGIUITORUL,JURIDICUL SI EXECUTIVUL…SERVESC INTERESELE OCULTEI SI PREA PUTIN INTERESELE NATIONALE ALE PATRIEI…..restul e tacere,istorie si suspans.PUTEREA_BOGATIA SI STIIINTA CELOR FARA ELE…MDAAA,ceausescu era un tiran dictator,chiar devenise odios pt decreteii,pe care tot el ii impulsionase sa iasa la lumina[ca altfel ii avortau mamicile lor si ajungeau cacao cu lapte de crocobaur] ,,,,DAR ERA UN PATRIOT<ERA UN SEF DE STAT DEMN<UN PRESEDINTE ONORABIL<UN INDIVID UMAN PROVENIT DIN CLASA DE JOS A REUSIT SA DUCA ROMANIKA PE CULMEA PIRAMIDEI FINANCIARE=OOOOOOO DATORII EXTERNE=SITUATIE PE CARE NICI UN STAT NU A MAI REUSIT SI NICI NU O SA MAI REUSEASCA<IN AFARA DE ISRAEL …BATRAN<<<BOLNAV<<<<<AMARAT<<<<­­PRAPADIT<<<<<<SINGURI<<<<<PRI­Z­ONIERI<<<<JUDECATI<<<<< DAR CATA CLARITATE IN CUVINTE<LOGICA<<<RATIUNE<<<<AD­­EVAR SI REALITATE……. clica,camariilla,monstruoasa coalitie,in jurul lui,,,,,,dupa ce ia crescut,educat,antrenat,cultur­­alizat,civilizat,comunizat,,,­,­,ia crescut ca pe niste serpii la san,,,,,l-au omorat ca pe un KAINEE….daca demisiona la al 14 congres,si lasa pe altii la putere,ceausescu ii dade a lectii lui iliescu .de ce lau omorat ,pt ca nu suportau sa-l vada in fata ochilor,nu ar fi putut sa -si faca mendrele de frica si rusinea lui ceausescu. nu ar fi putut sa minta poporul cu televizorul ,nu ar fi putut sa vanda tara ,nu ar fi putut sa devalideze cec,bnr,si fondurile economiile parintilor nostrii,nu ar fi putut sa distruga romania.. astia sunt teroristii,cu genocidu,cu procesul farsa din 1989,criminalii….unde sunt paznicii,protectorii,serviciil­e speciale secrete,….care sa ajute ,sa uneasca,sa iubeasca ,sa solidarizeze,PATRIA SI POPORUL/////?????? ar trebui sa hie -BOR….ACADEMIA….UNIVERSITA­TILE….POLITIILE….ADMINISTR­ATIILE…..AGENTIILE….FUNDAT­IILEEE…..DAR

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: