Thorbjorn Jagland, compromisul AIE si finala prezidentiala Filat contra Lupu

Depasirea crizei politice se va face prin organizarea unui referendum pentru modificarea articolului 78 din Constituţie la inceputul lunii septembrie dupa care in noiembrie  vor urma alegeri parlamentare si posibil si prezidenţiale. Aceasta este decizia consolidata a AIE dupa petrecerea  unei sedinte comune  cu Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei.

Citeva concluzii :

1.Trebuie remarcata pozitia consolidata a AIE privind depasirea crizei politice si constitutionale. Filat si Lupu au reusit sa-si impuna punctul de vedere iar Ghimpu si Urechean care doreau sa transfere alegerile anticipate parlamentare pentru anul 2011 au cedat, demonstrind capacitate de compromis. Pozitia comuna privind foia de parcurs care si-au propus-o, va consolida AIE si cel putin pina la declansarea oficiala a alegerilor parlamentare partidele membre AIE vor fi impreuna.

2.  PCRM  a cerut alegeri anticipate in toamna, amenintind cu proteste si intr-un fel AIE le-a satisfacut cerintele. Astfel PCRM a fost luat prin surprindere si nu a avut astazi replica oficiala. Ce vor face comunistii? Vor insista in continuare pe sustinerea proectului propriu de modificare a art.78 sau il vor accepta pe cel al Aliantei? Este evident ca AIE nu are cum sa accepte coborirea pragului de alegere a Presedintelui la 52 de mandate, pentru ca ii avantajeaza pe comunisti. Ar putea in aceste conditii comunistii  folosind energia adversarului, sa joace la intimpinare  si sa fie de acord cu alegerea directa a presedintelui? Pentru ca un referendum , in conditiile cind peste 75% din cetateni, inclusiv din votantii comunistilor se pronunta pentru alegerea directa a presedintelui, ar putea sa le diminueze serios sansele electorale. Daca se vor opune deschis referendumului si vor face campanie negativa, comunistii vor pierde cu siguranta electoratul satelit, indecis, care nu formeaza nucleul dur al partidului, iar acestia sunt in jur de 10% din fostii votanti PCRM.

3. Pentru a petrece un referendum constitutional trebuie efectuate modificari la Codul Electoral dar si la alte legi, inclusiv de adoptat o lege noua care lipseste astazi in RM , privind referendumul. Pentru informatie sugerez deputatilor moldoveni “Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului” din Romania, care poate fi gasita usor prin internet. Aceasta lege trebuie sa dezvolte prevederile din Constitutie privind referendumul constitutional si cel consultativ, cine are dreptul sa le declanseze, termenele , conditiile validarii etc.

4. Venise Constantin Tanase, de la Timpul cu ideia unui candidat comun al AIE la alegerile prezidentiale. Deja insa reprezentantii PLDM si PD au declarat ca vor veni fiecare cu candidatul sau. Cu siguranta ca se vor inscrie in cursa inca vreo 10 candidati, unii care au bani pentru a-si face reclama, altii care cred ca sunt trimisi cu misiuni speciale pe pamint etc. Mai rational mi se pare sustinerea de catre partidele de centru-dreapta din AIE a candidatului Filat care este mai sus decit ceilalti in preferinte conform sondajelor. Iar din partea PD si a fortelor de centru-stinga sa fie inaintat Marian Lupu. Comunistii il vor inainta pe Voronin daca le va permite Curtea Constitutionala sau pe altul. In acest mod lupta se va da intre cei trei candidati a PLDM, PD si PCRM pentru iesirea in turul doi. Teoretic sunt posibile citeva finale- Filat contra Lupu, Filat contra Voronin, sau Lupu contra Voronin. Este evident un singur lucru, daca Curtea Constitutionala  nu-i va permite lui Voronin sa candideze, in proportie de 95 % vom avea o finala Filat contra Lupu. Nu ma apuc astazi sa dau o prognoza privind cistigatorul.

Reclame

28 răspunsuri to “Thorbjorn Jagland, compromisul AIE si finala prezidentiala Filat contra Lupu”

 1. LT Says:

  JOS REGIMUL AIE !

  REGIMUL AIE — PIONUL CAPITALULUI FINANCIAR REPREZENTAT DE FMI SI AL MILITARISMULUI IMPERIALIST REPREZENTAT DE NATO — LA GUNOI !

  GHIMPU SI FILAT DUPA GRATII !

  MARIAN LUPU — AGENTUL PLATIT AL CERCURILOR IMPERIALISTE DIN VEST — JUDECAT !

  SOCIALISM SAU BARBARISM !

 2. Igor Says:

  Ba, LT-ule, sau LTP-snicule. Ai luat berea de dimineata?
  Du-te, ma, si trage un cinzeac, ca o sa-ti treaca.

 3. Expert Says:

  Well, shi daca nu trece referendum-ul?.. sau daca trece shi Voronin cashtiga prezidentialele (electoratul PCRM este cel mai numeros si are sanse sa nu scada, ba chiar sa creasca la numar)?

 4. COSTIN Says:

  …daca Curtea Constitutionala nu-i va permite lui Voronin sa candideze, in proportie de 95 % vom avea o finala Filat contra Lupu… CRED CA NIMENI INTREG LA MINTE NU POATE GINDI LA PERMITEREA PARTICIPARII LUI VORONIN ,PENTRU UN NOU MANDAT PREZIDENTIAL … AL TREILEA . AR INSEMNA CA MOLDOVA E BANTUSTAN , NU STAT CIVILIZAT ,EUROPEAN . CONSTITUTIA VORBESTE CLAR DE DOUA MANDATE DE PRESEDINTE SI NICI NU SE MERITA A NE APLECA ASUPRA ACESTEI VARIANTE FANTASMAGORICE . A MAI DESCHIDE ACEST SUBIECT , DIN PARTEA FORTELOR DEMOCRATICE , DA APA LA MOARA COMUNISTILOR SI LUI VORONIN . NU VORBIM DE 95% CI DE 100% NEPARTICIPARE A LUI VORONIN …FINALA FILAT CONTRA LUPU ? NU CRED NICI 1% ASA CEVA … DACA TRENDURILE CELOR DOI SE PASTREAZA PINA LA ALEGERI , LUPU DEJA VA FI PE LOCUL AL TREILEA ATUNCI , DUPA FILAT SI REPREZENTANTUL COMUNISTILOR , CINE VA FIIND EL . SI O MAIMUTA DACA PARTICIPA SUB SIGLA PCRM SI TOT IESE MACAR PE LOCUL AL DOILEA … FINALA CLARA INTRE FILAT SI MAIMUTA COMUNISTA . UNA ESTE POPULARITATEA POLITICIENILOR SI ALTCEVA MASINARIA DE PARTID ,DISCIPLINA DE PARTID … SINGURA SANSA PENTRU LUPU AR FI FOST CA EL SA FI FOST SINGURUL CANDIDAT DIN PARTEA AIE . CUM PLD DEJA A ANUNTAT CA ARE CANDIDAT , TOTUL A LUAT SFIRSIT INAINTE DE A INCEPE PENTRU LUPU …NU RAMINE DECIT SA ASTEPTAM SA AFLAM NUMELE CELUILALT FINALIST , CEL COMUNIST . NU EXCLUD CA ORDINEA DIN PRIMUL TUR SA FIE : LOCUL 1] CANDIDAT PCRM , 2] FILAT , 3] LUPU 4] GHIMPU … SA TERMINAM CU POVESTILE NEMURITOARE DESPRE O FINALA FILAT-LUPU …

 5. toma Says:

  daca iese asa eu votez Filat ………….

 6. toma Says:

  Lupo e criptokamunist …………

 7. COSTIN Says:

  BINEINTELES CA FILAT AR FI MARELE AVANTAJAT AL INTRARII IN TURUL DECISIV ,CU REPREZENTANTUL PCRM ,CHIAR SI DE PE LOCUL AL DOILEA … CUM E GREU DE CREZUT CA ACEST COMUNIST , CARE NICI ASTAZI NU E CUNOSCUT CHIAR MEMBRILOR DE PARTID , POATE ATRAGE ELECTORAT DIN ALTE ZONE NE-COMUNISTE , FILAT CUMULIND ELECTORATUL AIE + MICI PARTIDE EXTRAPARLAMENTARE DE CENTRU-DREAPTA [MAE,PNL…]+ ELECTORAT NECAPTIV NICI UNUI PARTID ,ARE MARI SANSE DE REUSITA . AICI E MAREA GRESEALA A LUI VORONIN SI A PCRM …INTIRZIEREA NEPERMIS DE LUNGA A SCOATERII IN FATA A VARIANTEI LOR DE CANDIDAT . VARA TRECE REPEDE SI TOAMNA E APROAPE … PRACTIC VORONIN CU INCAPATINAREA LUI DE A RAMINE LA BUTOANELE DE COMANDA ALE PARTIDULUI SAU , A LOVIT PUTERNIC IN CHIAR PROPRIUL PARTID . REUSESTE REFERENDUMUL E MARE DURERE LA COMUNISTI …

 8. romanmihaes Says:

  Problema poate fi doar in prezenta la referendum. Din acest motiv am si pledat pentru alegeri parlamentare cumulate cu referendumul, asigurinduse un nivel i nalt de participare. Referendumul poate sa reuseasca numai daca parlamentarii aie au o minima iteligenta. Am mai zis ca e nevoie de votat o lege privind referendumul si de prevazut ca pragul de participare este de 1/3 ca si la parlamentare. Deci nu 50+1 ci 1/3.

 9. COSTIN Says:

  Este evident un singur lucru, daca Curtea Constitutionala nu-i va permite lui Voronin sa candideze, in proportie de 95 % vom avea o finala Filat contra Lupu…MA ASTEPTAM LA MAI MULT PROFESIONALISM DIN PARTEA D-VOASTRA . LA ASA MARE GOGOMANIE , NU … CHIAR CREDE CINEVA CA ELECTORATUL FANATIC COMUNIST FUGE SA-L VOTEZE PE LUPU ? PRIVIND SI RECENTELE MINI-ALEGERI LOCALE , VEDEM CA VOTUL PRO-PCRM ESTE SI UNUL CU O PUTERNICA FACTURA ETNICA . ACEST ELECTORAT-ZOMBI , IL VOTEAZA SI PE KIM-IR-SEN DIN MORMINT ,DACA CANDIDEAZA SUB SIGLA PCRM … RECENTELE MINI-ALEGERI DE CARE FACEAM VORBIRE , NU POT DECIT SA NE INTAREASCA CONVINGEREA CA PCRM SE TRANSFORMA INTR-UN PARTID-ORGANIZATIE RADICALA A MINORITATII IMPERIALE DE LIMBA RUSA SAU RUSOFONA …GAGAUZIA,TARACLIA,BALTI… UN PARTID MENIT SA APERE AVANTAJELE ACESTEI MINORITATI , OBTINUTE DE LA FOSTA UNIUNE SOVIETICA IN DETRIMENTUL POPULATIEI BASTINASE MAJORITARE . P. COMUNIST ACEST PCRM ? SIMPLE BAZACONII … UN INVELIS CE ACOPERA ALTE OBIECTIVE .

 10. lalalu Says:

  E imposibil ca partidele cu sanse sa acceada in parlament sa-l inainteze pe Filat ()sau pe alt unic candidat), ar insemna sa-si rada sansele de a obtine un scor bun si sa propulseze pldm-ul. fiecare partid va avea candidatul sau pentru ca scorul partidului depinde mult de candidat, altfel nu au vizibilitate. ar fi potrivit ca analistii sa-si dea seama de utopia unei astfel de propuneri si sa n-o mai faca, altfel se chema ca-i fac jocurile lui filat, acuzandu-i de egoism pe ceilalti etc. Hai sa fim lucizi totusi

 11. COSTIN Says:

  DE ACEEASI PARERE … CUM DUPA REFERENDUM URMEAZA IMEDIAT ALEGERILE , FIECARE VA DORI SA-SI PASTREZE BUCATA DE PRAJITURA PE CARE CREDE CA O ARE . NU M-AS MIRA CA ORGOLIILE DE PARTID , SA II FACA PE CEILALTI LIDERI AI AIE , SA-L SUSTINA PE FILAT IN TURUL DECISIV CONTRA REPREZENTANTULUI COMUNIST MAI MULT DE FORMA …

 12. COSTIN Says:

  CUM PIINEA SI CUTITUL SUNT LA GUVERNUL FILAT , ADICA E ORGANIZATORUL REFERENDUMULUI , SE POATE CAUTA O CALE DE USURARE A VOTULUI SI ATRAGERE A ELECTORATULUI . SA INCEAPA VOTAREA LA 06.00 DIMINEATA SI PINA LA ORELE 23.00 …SA FIE SI DUMINICA . REFERENDUMUL SA FIE LARG POPULARIZAT PRIN TOATE MIJLOACELE MEDIATICE . LA FEL POPULARIZARE IN DIASPORA SI USURAREA PARTICIPARII LA VOT PESTE GRANITE . IN ULTIMUL CAZ , VOTAREA SA SE FACA PE PARCURSUL A DOUA ZILE …INCEPE SIMBATA DIMINEATA SI TINE PINA DUMINICA LA 18.00 …

 13. COSTIN Says:

  Ne dezicem de acțiunile de protest de săptămâna viitoare și suntem gata să votăm în Parlament modificarea art. 78 ca președintele țării să poată fi ales direct de către populație, a declarat Vladimir Voronin, președintele PCRM, azi, 4 iunie…HAHAHAHA … CIRC NU ALTA CU VORONIN … ACUM VOR DECLARA CA DE FAPT EI DOREAU ALEGEREA DIRECTA A PRESEDINTELUI , INCA DE ACUM 200 DE ANI IN URMA .

 14. romanmihaes Says:

  miscare subtila a comunistilor, in acest mod ei evita o catastrofa

 15. toma Says:

  miscare subtila a comunistilor, in acest mod ei evita o catastrofa” – asa e ….

 16. Imbold Says:

  Dacă domnul Filat devine preşedinte, cine poate , subliniez, poate să facă faţă în funcţia de prim-ministru? Întreb deoarece aici cu „aşii”din mînecă nu merge…

 17. Sorokovici Says:

  Variantele spuse de Dvs sunt eronate. Din partea PCRM va candida Munteanu. Exista doua posibilitati a finalei:
  Munteanu-Filat si Munteanu-Lupu. Lupu si Filat se vor ataca crud in primul tur, deoarece in al doilea tur, iesind cu Munteanu tete-a-tete, celalalt va fi nevoit sa il sustina pe castigator.

  Deci, In prmul tur Munteanu va acumula circa 35-40%, Lupu – 25-30, Filat – 25-30. In al doilea tur, sansele sunt 50/50, depinde de anturaj, depinde de declaratii, depinde de prestatia fiecaruia, de[inde de criza mondiala (in noiembrie se asteapta crahul a multor companii americane, care vor duce la haos in intreaga lume), depinde de multe.

 18. opinie Says:

  nu importa cine va fi presedintele RM,pentru ca pina cand PCRM are o buna majoritate de mandate in parlament care pot bloca decizii importante si atunci atunci ne intoarcem in perioada lui Lucinschii.

 19. COSTIN Says:

  CUM POLITICIENII ISI APARA „TERITORIUL” REZULTAT IN URMA ALEGERILOR , FUNCTIA DE PREMIER VA FI FARA INDOIALA A PARTIDULUI DE PE LOCUL AL DOILEA IN VIITOAREA ALIANTA DE GUVERNARE [ AIE 2 , POSIBIL FARA AMN ] … CUM PD TOT SCADE IAR PL A INVERSAT TRENDUL DESCRESCATOR CU UNUL CRESCATOR , S-AR PUTEA CA LIBERALII SA TREACA IN FATA PD-LUI … SI NORMAL CA VOR CERE FUNCTIA DE PRIM-MINISTRU . DECI IN CONCLUZIE … 1] DUPA CEDARILE DE ASTAZI ALE PCRM , PRESEDINTELE VA FI ALES 100% DE POPOR , POSIBIL CHIAR FARA REFERENDUM .2 ] PCRM PIERDE ORICE SANSA LA OBTINEREA ACESTEI INALTE FUNCTII DE STAT … DEJA E FOARTE TIRZIU SA MAI VII TU , PCRM , CU UN CANDIDAT VIABIL SI PUTERNIC . NU MAI E TIMP ASTAZI , ORICIT L-AI PROMOVA … ZVONURILE CU PARTICIPAREA LUI VORONIN SUNT COPILARII …3] ACEASTA RASTURNARE SPECTACULOASA DE SITUATIE , TRECE PCRM-UL DIN NOU IN DEFENSIVA DISPERATA SI HAOTICA , DUPA O PERIOADA DE AGITARE A SPIRITELOR PROPRIULUI ELECTORAT … 4] ACEASTA INTORSATURA VA GRABI DECLANSAREA UNOR SINGEROASE LUPTE PENTRU INTIIETATE IN PCRM , PENTRU CA UN CANDIDAT LA PRESEDENTIE TOT TREBUIE NUMIT . 5 ] DISCURSUL CRITIC LA ADRESA EUROPENILOR , CAUZAT DE ACESTE SCHIMBARI , RISCA SA LE TAIE COMUNISTILOR ORICE LEGATURI SERIOASE CU UNIUNEA EUROPEANA , INTARIND IZOLAREA PCRM IN LUMEA OCCIDENTALA . EI RISCA SA APARA IN OCHII OPINIEI PUBLICE CA ANTI-EUROPENI , LUCRU CARE LE-AR ADUCE PIERDERI ELECTORALE NICI PREA MARI ,DAR NICI PREA MICI …6] HAOSUL GENERAT IN RINDUL COMUNISTILOR DE SCHIMBAREA DE POZITIE A EUROPENILOR , NE INDICA SI LIPSA UNEI STRATEGII POLITICE SERIOASE LA NIVELUL CONDUCERII PCRM … PRACTIC S-A MERS PE O SINGURA VARIANTA , FARA A PREGATI UNA DE REZERVA [ DE RETRAGERE STRATEGICA] , IAR CIND VARIANTA A CAZUT , A CAZUT IN HAURI SI PCRM-UL …VINA O POARTA VORONIN SI TKACIUC , FARA INDOIALA … 7] ACEASTA VESTE , A ALEGERII PRESEDINTELUI PRIN VOT DIRECT , VA DUCE LA MENTINEREA SI CHIAR INTETIREA PE VIITOR, A TRENDULUI CRESCATOR A LUI FILAT SI AL PLD-LUI … 8 ] ADIO TOVARASE LUPU … VISUL PREZIDENTIABIL S-A INCHEIAT DEFINITIV , PENTRU NEO-STALINIST … LUPTA DECISIVA SE VA DA INTRE FILAT SI PERSONAJUL INCA NECUNOSCUT DE LA PCRM . REZULTAT PROBABIL DUPA TURUL DECISIV – FILAT = 60% , X [PCRM] = 40% … SCAPAM SI DE COMUNISTI SI DE NEO-COMUNISTII PD ,ASTFEL …

 20. COSTIN Says:

  PRIMUL TUR – 1] REPREZENTANTUL PCRM 30-33% … ORICINE VA FI EL NU VA MAI FI VORONIN , ASTA-I CLAR … VOT MAI MULT PENTRU SIGLA PCRM DECIT PENTRU CANDIDATUL RESPECTIV . 2] FILAT = 25-28% 3 ] LUPU = 15-18% … PLUSUL PESTE PARTID VINE DE LA PCRM SI ALTII. NU ARE CUM SA AIBA MUNTEAN SA ZICEM 40% IAR LUPU 30% . SA FIM SERIOSI … TURUL AL DOILEA – 1] FILAT = 58-60% , PCRM = 40-42%… O INTREBARE SIMPLA …CUM VA PUTEA SA LUPTE DE LA EGAL LA EGAL [POATE] MUNTEANU , UN BROSCOI INCA NECUNOSCUT BINE CHIAR ELECTORATULUI COMUNIST , CU UN FILAT AFLAT IN CRESTERE IN TOATE SONDAJELE SI CARE BENEFICIAZA SI DE IMAGINEA PUBLICA DE PREMIER ? SA FIM SERIOSI CU 50-50 SANSE …

 21. Stalinus Says:

  Daca asta e finala paoi draguților puteti considera ca odata cu aceasta finala jucati si finala aderarii la UE adica mai pe scurt ati finalit-o..

 22. Stalinus Says:

  Sa ne auzim cu bine in 2015 cind veti defila iarasi in Piata Rosie cu mandrie si ”pragmatism” la aniversarea a 70 de ani de la Victoria in Marele Razboi pentru apararea ”Patriei” Deni Pobedi moldoveni!

 23. Stalinus Says:

  Mai copchilasi de la Moldova, am sa va pun problema mai simplu ca vad ca va dor capsoarele ca Lupu ca Filatelistu sau mai stiu eu care.

  Problema e simpla si am sa o pun foarte transant: in UE nu puteti avea acces pana nu intrati in NATO si inca cu cel putin 60% sustinere populara.
  De CE? pentru ca asa dovediti atasamentul TOTAL fata de valorile comunitatii euro-atlantice. Asra a trebuit sa o fac toate tarile foste comuniste. Da in UE au intrat si tari care nu-s in NATO dar in cazul lor afost limpede ca adera la aceleasi valori.

  La Respublica Moltovski-Maldavanski 60% vor in UE dar doar 36% vad UE ca partener strategic ,majoritatea de 54% vad Rusia ca principal partener strategic.Concluzia: poporul guberniei Molotovski-Mldavanski e batut in cap, niste zombi umblatori care mai sunt si prefacuti pe deasupra.Asta e concluzia care se trage .

  Intrebat fiind de niste prieteni si parteneri daca cred in vocatia Europeana a Guberniei sus amintite n-am putut raspunde decit ca singura vocatie a guberniei e legata strins doar de portofelul UE cit si de dorinta lor arzatoare e a tropai liberi prin Batrana Evropa ATAT.
  Prin urmare dragi moldoveni preocuparea voastra nr 1 trebuiae SA DEVENITI CREDIBILI ca nu sunteti si pe urma sa va puneti intrebarea pe cine alegem CA SA FIM CREDIBILI.
  Pe aia care defileaza ”pragmatic” in Piata Rosie?
  Traziti-va bai baieti din dormitarea asta tampeasca ca n-ati ajuns voi la fineturi de optiuni politice ,voi aveti de rezolvat intii niste optiuni simple de genul stinga-dreapta ori Est-Vest si pe urma restul..

 24. blogideologic Says:

  @ Stalinus
  Eşti nedrept cu ei. Nu uita că dascălii neamului, răzeşii, au murit în Siberia. Au rămas în Basarabia doar oameni sărmani. Cei care ne vorbesc acum aşa de frumos din provincia Basarabia sunt poate copiii copiilor acelor oameni sărmani. Eu zic că ei vorbesc româneşte, prin frază şi suflet, remarcabil de bine !

 25. Stalinus Says:

  Nedrept? asta inseamna ca am denaturat lucrurile..Ce anume e denaturat si ne-real din ce am scris?

 26. mihai@td Says:

  „Intrebat fiind de niste prieteni si parteneri daca cred in vocatia Europeana a Guberniei sus amintite n-am putut raspunde decit …”

  Oare poate fi ceva mai presus pe lumea aceasta,decat parerea Majestatii Voastre?

 27. OCHIULALTREILEA Says:

  Numai Re-Unirea cu Romania Mare – ne este SALVAREA !

 28. Pentru blogideologic Says:

  blogideologic, nici chiar aşa – n-au murit cu toţii, unii au supravieţuit sau au supravietuit copiii lor. Nu mai sunt basarabenii de acum exclusiv copii de proletari si oameni saraci din tata-n fiu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: