In premiera R.Moldova este condusa de doi etnici romani: Vlad Filat si Mihai Ghimpu

Declaratia lui Vlad Filat, facuta in cadrul unei emisiuni de la publika tv,  ca este de etnie roman si vorbeste limba romana, m-a facut sa-mi aduc aminte ca si Mihai Ghimpu, Presedintele interimar al R.M. tot roman este. Extraordinar! De la independenta incoace, RM a fost condusa de statalisti  centristi gen Snegur si Lucinschi, apoi de moldovenistul filorus Voronin, care tineau romanismul si romanii basarabeni in izolare si luptau impotriva identitatii romanesti a moldovenilor. De remarcat ca Voronin a dus un razboi identitar crincen contra Romaniei si romanismului in cea mai urita forma posibila, spre sfirsitul guvernarii sale situatia ajunsese la absurd, caci  Voronin a instituit vize cetatenilor romani, a invinuit Romania de toate relele in lume, ajungindu-se la izgonirea de ambasadori etc. Moldorusul transnistrean Voronin dorea sa instaleze Cortina de fier pe Prut si sa izoleze R.M. de Europa! Dar exista Dumnezeu care iubeste aceasta natiune nobila romana care nu a permis asa ceva.
Astazi , datorita imprejurarilor ne-am trezit ca doi etnici romani, Filat si Ghimpu, ocupa cele mai importante trei functii in stat. Cum se manifesta romanismul lor si cum repara ei greselile istoriei? Ziua Europei am sarbatorit-o pe 15 mai  de parca am fi asiatici. Apropo R.M are tratat de parteneriat strategic doar cu F.Rusa. De ce nu si cu Romania sau si cu mama istorica Italia?

Dar limba romana se simte mai bine la ea acasa de cind a venit la putere AIE? Marea majoritate a minoritatilor nationale nu cunosc limba romana la 20 de ani de la independenta RM.  Avem deputati in Parlament care nu cunosc limba romana, refuza ostentativ sa o invete, insa ei doresc sa conduca R.Moldova! De ce statul nu promoveaza studierea efectiva  a limbii romane de catre alolingvi? Loialitatea  minoritatilor nationale pentru PCRM se explica si datorita specularii ca acesta este singurul aparator al culturii si  limbilor minoritatilor nationale. Comunistii s-au opus ratificarii Cartei europene a limbilor regionale si minoritare pentru ca implementarea acesteia ar limita rolul limbii ruse, dar si puterea sa de a manipula minoritatile nationale. 
Apropo de ce nu este ratificata de catre Parlamentul R.M., Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare, care ar exclude toate problemele? Acest document prevede un sir de masuri practice pentru protectia si sustinerea limbilor minoritare pe teritoriile unde locuiesc compact. Ratificarea Cartei va da posibilitatea de a fixa statutul limbilor minoritare la un nivel european, ceea ce va fi o garantie sigura a dezvoltarii acestora.

Ce facem stimati domni romani – Filat si Ghimpu, cu Legea privind aprobarea Conceptiei politicii nationale a Republicii Moldova adoptata in 2004 de guvernarea comunista?  Imi aduc aminte cita cerneala a curs atunci impotriva acestei lei in presa necomunista. In aceasta lege se stipuleaza ca pe teritoriul RM, alaturi de moldoveni si alte etnii, mai locuiesc si romani. Sunteti de acord cu prevederile din aceasta lege care va discrimineaza pe ambii?

Ar fi mai multe probleme si intrebari, caci razboiul identirar din pacate continua in RM. Deocamdata ma opresc aici, cu speranta ca am fost inteles corect.

P.S.

Dedicatie muzicala speciala pentru romanii Filat si Ghimpu, cintecul „Noi suntem romani”, interpretat de Nicolae Furdui Iancu.

http://www.youtube.com/watch?v=PBUYn85x8VA&feature=related

A sosit ziua dreptatii
Ziua sfant-a libertatii
Tot romanul veseleste
Romania-ntinereste.

Noi suntem romani, noi suntem romani
Noi suntem pe veci aici stapani.

Ardelean, copil de munte
Ia ridica-ti a ta frunte
Si in suflet de mandrie
Ca esti fiu de Romanie.

Noi suntem romani, noi suntem romani
Noi suntem pe veci aici stapani.

Moldoveanul si munteanul
Sunt frati buni cu ardeleanul.
Trei romani plini de putere
Ca romanu-n veci nu piere.

Noi suntem romani, noi suntem romani
Noi suntem pe veci aici stapani.

Hai, romani, lumea ne vede, 
Romania-n noi se-ncrede.
Ca de-acum romanu-n lume
Va fi vrednic de-al sau nume.

Noi suntem romani, noi suntem romani
Noi suntem pe veci aici stapani.

Noi suntem romani, noi suntem romani, 
Noi suntem urmasi de-ai lui Traïan.


Anunțuri

34 răspunsuri to “In premiera R.Moldova este condusa de doi etnici romani: Vlad Filat si Mihai Ghimpu”

 1. Andrei Says:

  Imi pare rau pentru comparatia proasta facuta intre Filat si Ghimpu! Daca nu vezi diferenta intre cei doi aduti aminte cine vroia cu tot dinadinsul la Moscova! Ca sa nu mai dau si alte exemple de gen Filat la Moldova 1 imediat dupa ce a devenit prim-ministru citez: „eu nu ma voi inchina lui Putin si voi plati pentru gaz cat e nevoie dar politica externa o so fac singur”…..Si acum am vazut politica lui Filat! Nu incurca un Roman ca Ghimpu si un pragmatic care la nevoie va fi si Mexican ca Filat!

 2. Andrei Says:

  La Moscova la Parada ma refeream!

 3. COSTIN Says:

  …si eu cred ca declaratiile in discutie ale lui filat , au fost facute mai mult de teama ca o parte a electoratului pld , luat de la pl in ultimele luni de zile , se va [re]indrepta spre partidul lui ghimpu si chirtoaca . este clar pentru orisicine ca pld a alunecat vizibil spre centru , in dorinta de a-si largi bazinul electoral . ultimele sondaje indica oprirea trendului descrescator al pl si inversarea cu unul crescator …se pare ca aceasta alunecare spre centru a lui filat , nu a fost pe placul unui electorat mai intransigent al pld . daca sondajele viitoare confirma redresarea pl , filat are o problema cu aripa de dreapta din propriul partid …

 4. Osav Says:

  1) Dacă PL (Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă) au o doctrină înţeliasă de cetăţeni, atunci în privinţă PLDM (Vladimir Filat) apar unile întrebări.
  2) V. Filat la început practic avea aciaş poziţie cu a PL, atunci de ce nu a intrat în PL, sau de ce a numit partidul lui PL-dm, dar nu de pildă Partidul Democratic-Liberal, sau Creştin Democrat Popular?
  3) V.Filat, declarînd că are poziţia antivoronistă a adunat în jurul său persoane cunoscute cetăţenilor şi stimate de ei, mai avînd şi bani pentru a fi susţinut de unile mijloace de informare „independente” a putut ca să mărească numărul susţinătorilor partidului PLDM, reitingul. Dar au fost nişte evenimente care te pun pe gînduri:
  – parada de 9 mai de la Moscova,
  -Rusia care a ocupat o parte din teritoriu al R.Moldova („separatist!?, dar cu cazaci şi Smirnov cu paşaport diplomatic rus şi decorat de Putin şi Metrpopolit”) este „Aliat strategic”
  – Putin „bine soluţionează situaţiile de criză” (de pildă cu Cecenia şi Gruzia)
  – Foşti membri pcrm fug la PLDM
  4) Pînă acum e suportabilă poziţia etnicului român V. Filat, dar ce va fi mai departe?

 5. Vasi Says:

  Rusii si minoritatile incearca cu toata puterea sa strice imaginea si reputatia lui GHIMPU.

  Noi nu trebuie sa-i lasam sa faca cum au facut cu IUSCKENKO in Ucraina, si sa-l votam si pe GHIMPU SI PE FILAT.

 6. romanmihaes Says:

  Ma bucura faptul va Filat a declarat ca este roman, e o declaratie curajoasa. Dar sa vedem si faptele.

 7. opinie Says:

  Filat-)

 8. pinokio Says:

  Nu retraiti, inainte de alegeri Filat va deveni iarasi moldovean.

 9. Stalinus Says:

  Ca sa te identifici cu adevrat ca roman sunt necesare FAPTE nu declaratii.Trebuie sa vorbesti ca un roman sa te porti ca un roman sa gandesti ca un roman.
  Diferenta intre Ghimpu si Filat e urmatoarea: Filat SPUNE ca-i roman Ghimpu ESTE roman.

  Insasi faptul ca se dicuta DACA Filat este sau nu roman rezulta ca exista dubii, pe cind in ce-l priveste pe Ghimpu nu ced ca cineva ,roman,rus sau ucrainean are dubii asupra ce este el.

  Un roman adevarat mai ales unul din Basarabia si subliniez ADEVARAT nu se duce sa se umileasca la Moscova defilind ca prostu in Piata Rosie pe post de mascarici lingau al rusilor.
  Un roman ADEVARAT nu face carare la Moscova si nici bataturi pupind dosul lui Putin.

  Un roman ADEVARAT daca-i prim minisru face macar O (UNA) vizita oficiala in ROMANIA mai ales ca e si tara care te sprijina cel mai mult si care in mod obiectiv e si tara de care ai cea mai mare nevoie odata daca esti ROMAN ADEVARAT si pe urma daca esti prim-ministrul unei tari care vrea in UE.
  Prin urmare nu-i destul sa SPUI ca esti roman …asa ca la conducerea RM sunt 1,25 romani ….

 10. Stalinus Says:

  Discutam de Romania UE si alte asemenea dar uitati-va si voi pana si ora pe care o afisati pe internet e cea a MOSCOVEI!!!!???

 11. Nornegru Says:

  Pentru Stalinus

  Observatiile tale le consider ca sunt pertinente si la obiect!!! Indraznesc sa spun, ca roman (din Ro) ca esti bine plasat in modul de a gandi romaneste „politicul”actual de la voi.Daca ar fi mai multi ca tine, care gandesc esential astfel, ce bine ar fi. Dar nu sunt, din pacate.Dupa un an si mai bine de cand urmaresc ce se intampla in RM(nu am spus Basarabia ,care presupune mai mult)mi-am format si eu o parere. Pe scurt o pot rezuma la persisitenta inca si dupa 20 de ani manifesta, a „statalitatii moldovenesti”. De aici , mi se pare, deriva totul.Ea este foarte adanc inradacinata in mentalul colectiv. Mai mult. Cred ca radacinile conceptului de „statalitate moldoveneasca” isi au sorgintea in acea fatidica RSSM-creatie diversionista a sovietelor vremii de atunci.Prin asta imi si explic radiografia recentului sondaj de opinie. Baza electorala a PCRM aici isi are proveninta.S-a facut si se face prea putin pentru demontarea consecintelorde atunci. Pe de alta parte, ideea „statalitatii” tinde de multi ani sa polarizeze in jurul ei o baza elecorala mult, mult mai larga. Traseul sau politico-ideologic urmareste , voluntar sau involuntar, sa sublimeze in sensul crearii „independentei”, a „suveranitatii”. De aceea , in mod instinctiv este tolerabila si in …dialog cu „electoratul comunist”. Doar, doar va reusi sa creeze acea democratie”originala” care sa faca posibila un echilibru intre „independenta” ei (PD este cel mai ilustrativ exemplu)si „interdependenta” moldo-moscovita a PCRM.”Pragmatismul ” lui Filat, mi se pare ca se inscrie in viziunea respectiva,inclusiv pozitia fata de limba romana, subsidiara celei a „statalitatii moldovenesti”. Fireste, la Filat ea fiind mai nuantata decat a lui Marian Lupu si… mai subtil utilizata in scopuri politice de moment si de perspectiva.Oricum as intoarce-o, himera statalitatii moldovenesti, tot himera ramane si bantuie in continuare mintile multor , foarte multor spirite din RM. A lui Mihai Ghimpu si PL insa,NU! Aici e si explicatia faptului ca toti sar in capul lui. Inclusiv stimabilul domn ziarist Constantin Tanase, purtatorul de cuvint cel mai virulent , mai motivat si mai subtil.(crede el!) Cat rau fac, isi vor da seama odata si odata. Dar poate fi foarte tarziu. Dar asta e!!!Asa ca, nu inseamna neaparat esential sa faci studii in Romania si sa gandesti ca un roman.Sa fie Mihai Ghimpu altceva decat afirma titlul de mai sus? S-ar putea .

 12. blogideologic Says:

  Bravo !

 13. blogideologic Says:

  Nornegru spune: +conceptul de “statalitate moldoveneasca” este foarte adanc inradacinat in mentalul colectiv.+
  Este adevărat, tatăl lui Vladimir Tismăneanu a lucrat foarte eficient acolo pentru a înrădăcina conceptul de “statalitate moldovenească” în mentalul colectiv. El coordona alcătuirea listelor cu aceia care trebuiau trimişi în Siberia. Fiul îi calcă pe urme. În curând, Vladimir Tismăneanu va elimina din mentalul colectiv din România, noţiunea de statalitate românească. Lucrurile evoluează foarte rapid către această eliminare, prin încropirea unei majorităţi parlamentare sintetice după 2009.

 14. Nornegru Says:

  Tot pt .Stalinus

  Chestia cu ora… Moscovei e teribila!! Vezi cum se tradeaza fara sa vrea o intreaga mentalitate? Prin lucruri aparent foarte marunte si … banale. Irationalul isi spune cuvantul fara sa-ti dai seama ,dar semnificativ. Am observat-o demult. Bine ca ai spus-o tu!! Altfel as fi putut eu sa fiu acuzat de cautator de nod in papura sau si mai mult.

 15. Nornegru Says:

  Pt. blogideologic !!!

  Sa spun ca … m-ai prins? Nu pot!! Imi pare rau, dar nu pot!! Daca esti cumva din Romania , stii bine de ce, fiind pe alte baricade decat mine!!Daca esti din RM angajarea intr-o discutie de acest gen nu-si are rostul. Prea putini sunt cei care cunosc datele … problemei. In rest, sa auzim de bine!!

 16. stalinus Says:

  Nornegru: nu te lasa amagit de nick-ul meu ,eu sunt din Romania…

 17. blogideologic Says:

  Nornegru spune, în mai 31, 2010 la 12:47 pm: +Prea putini sunt cei care cunosc datele … problemei.+
  Despre cât de mult rău au făcut Basarabiei şi României reprezentanţii familiei Tismineţki-Tismăneanu, tatăl şi fiul ? Te asigur, cunosc perfect datele problemei. Iar Vladimir Tismăneanu, ca să adaug, înseamnă răul la timpul prezent pentru România.

 18. blogideologic Says:

  Ce nu vrea Nornegru să ştiţi ? Majoritatea parlamentară sintetică încropită în 2010 de Traian Băsescu după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 (votanţii din România nu l-au favorizat pe Traian Băsescu, votanţii din respublika Moldova, da) a decis reînvierea consecinţelor negative ale diktatului de la Viena pentru România. Şi să nu uitaţi, votanţii din respublika Moldova care au cetăţenie română au hotărât, indirect, pierderea Ardealului de Nord a doua oară. Trebuie să învăţaţi să vedeţi chipul Răului, copii ! Răul are faţete multiple. Rusia e doar una dintre faţete. Este adevărat, Rusia are din 1774 şi până în prezent, –cine ştie cât se va întinde situaţia asta în viitor–, faţa Răului Absolut !

 19. COSTIN Says:

  FILAT EXECUTA UN JOC POLITIC RECE SI BINE CALCULAT …SA VEDEM CIT O SA-L TIE …PE DE O PARTE CU PARADA LA MOSCOVA DAR SI ALTELE A INCERCAT SA IA ELECTORAT DE CENTRU-CENTRU-STINGA , LUCRU CARE IA IESIT PE DEPLIN [PD] . CU DECLARATIA CA E ROMAN SI VORBESTE LIMBA ROMANA , INCEARCA SA IA ELECTORAT DE LA PL . TRECEREA PE UN TREND CRESCATOR AL PL , VAZUTA SI IN SONDAJELE RECENTE , ARATA CA VOTANTII PL SE INTORC LA MATCA , NEMULTUMITI DE JONGLERIILE LUI FILAT . PLD-UL S-A UMFLAT CA UN CURCAN INDOPAT IN ULTIMA VREME SI E GREU DE CREZUT CA MAI POATE CRESTE PESTE PROCENTELE ACTUALE … ACUM DEPINDE SI DE CIT ESTE CU ADEVARAT CAPTIV ELECTORATUL CENTRIST SAU CHIAR DE CENTRU-STINGA CE A NAVALIT LA PLD .

 20. Tillbuhoglindă Says:

  „… doi etnici romani, Filat si Ghimpu, ocupa cele mai importante trei functii in stat.” Vedeţi dară, cât de hâtri îs rumânii! Pacat numai că atunci când (după unele guri rele) nu mai au ce fura, îşi fură singuri căciula. De astă dată „ne-am tras-o” aşe ghini pi ochi de numai zărim hăul spre care păşim.

 21. Nornegru Says:

  Tot pt blogideologic!!

  Dat fiind exclamativul „Bravo”, care banuiesc a-mi fi adresat, iau si eu un citat din postarea dumitale.”In curand,V. Tismaneanu va elimina din mentalul colectiv din Romania notiunea de statalitate romaneasca. Lucrurile evolueaza foarte rapid catre aceasta eliminare,prin incropirea unei majoritati parlamentare sintetice dupa 2009″ Iata , deci, ce as avea de spus:
  1)Nu trag in mod sinecvanon la caruta Tismaneanu. Am discernamnatul meu la activul informational , ca sa ma las antrenat fara disceramantul necesar in judecati evaluative.
  2) Accept informatiile date cu privire la datele biografice ale d-lui Tismaneanu sub rezerva probelor contrarii certe.Nu cunosc in amanunt … familia si istoricul ei psihoformativ,deci nu exacerbez in niciun angajarea intr-o pozitie sau alta.
  3)Conceptul de „statalitate romaneasca” nu mai este, nu mai poate fi identificabil , cu cel interbelic. Este o realitate pe care nu putem sa o eludam. Romania de azi e un stat mebru UE si punctum!! Ce deriva de aici , singur iti poti raspunde. Chiar exhaustiv.A te sustrage acum , in conditiile globalizarii , de la aceasta realitate insemna sinucidere curata!!
  4)Desi nu afirmi explicit la ce te referi cu”majoritatea parlamentara sintetica dupa 2000″ imi dau sema exact si fara dubii unde bati. Dar nu pot fi de acord cu d-ta!! In nicio conditie. Nu iubesc, si nu inteleg sensul si demersul stangii!! Mai ales a celei revolutionare, drapat sub steagul seducator al lui E. Che. Ghuevara. Aia e neocomunism ! Sau daca vrei, un comunism deghizat , cosmetizat si cu Biblia sub brat. Dincolo de toate aceste …”mici” considerente, da, sunt adeptul „majoritatii parlamentare sintetice dupa 2009”- cum spui cu aplomb!!!Intre necesitate si posibilitate, aleg necesitatea!!Si vei vedea ca asa se va si intampla, Referendumul si rezulatatul lui este o baza absoluta de punere in … aplicare!! Cu toata stradania, incrancenarea si opintirea altora!! Adica… a pescuitorilor in ape tulburi. In care clasa politica romaneasa s-a specializat , de altfel. Autoritarism? Da, fie!! Si? Crezi ca se va ajunge la derapaje… nedemocratice? Exclus!! In locul dizgratiosului spectacol anarhic la care asist de 20 de ani, prefer clarificarile necesare . De care Romania are nevoie ca de aer!! In locul unui parlament supradimensionat cu figuri comice si puse mereu si mereu pe capatuiala politica ,capabile doar de showuri televizate, prefer altceva. Chiar daca voi avea si unele surprize. Doar asa e si viata, nu? Plina de surprize!!!

 22. Nornegru Says:

  Stalinus,
  Si ce daca? Foarte bine!! Esti tot o voce a cetatii!

 23. blogideologic Says:

  @ Nornegru spune: +Tot pt blogideologic!! Dat fiind exclamativul “Bravo”, care banuiesc a-mi fi adresat+
  Nu, nu vă era adresat 🙂

 24. palade Says:

  Domnule Mihaies, care” mama istorica Italia”?
  Mai puneti mana pe carte. Tracii pe pamanturile acestea existau mult inainte pana la romani. Alexandru cel Mare se trage din traci.
  Inca pe timpurile Greciei Antice filosofii sai mentionau ca daca tracii erau uniti dominau lumea.
  Lupul(lupoica) a fost simbolul tracilor. Lupoica romana, aia cu tate mari trebuieste scoasa jos. Un alt monument ocupantilor care in 100 de ani nu au facut nimic aici doar s-au asilimilat cu populatia bastinasa. Nici limba nu au putut s-o influenteze.
  Mai cititi si destpre Tartaria

 25. COSTIN Says:

  Comisia Cojocaru: Scoaterea Partidului Comuniștilor în afara legii și interzicerea secerei și ciocanului ca simbol al partidelor politice … FOARTE GREU DE CREZUT ASA CEVA . COMUNISTII TREBUIE „BATUTI” IN MOD DEMOCRATIC , PENTRU CA ALTFEL VOR RENASTE SUB O ALTA TITULATURA . IN CEHIA , P.COMUNIST DE ACOLO , A PIERDUT MAI IERI POZITIA A TREIA DUPA 20 DE ANI SI SE AFLA IN VIZIBIL DECLIN …MORAL TREBUIE SA DAU DREPTATE COMISIEI … PARTIDELE CE SE REVENDICA DE LA ORIENTARI PERICULOASE , EXTREMISTE SI TOTALITARISTE , PRECUM SI SIMBOLISTICA LOR , TREBUIE SCOASE IN AFARA LEGII … DACA E LEGE , ATUNCI SA FIE PENTRU TOTI . DACA PARTIDELE FASCISTE SI NAZISTE SUNT INTERZISE PRIN LEGE , DE CE PARTIDELE DE ORIENTARE COMUNISTA TREBUIE SA-SI FACA DE CAP , IN LEGALITATE ? DECI DISCUTII DESPRE AMBELE VARIANTE …

 26. Osav Says:

  Recomandările Comisiei Cojocaru arată încă o dată rolul lui Mihai Ghimpu în schimbarea siuaţiei din R.Moldova spre bine. Doamne ajută !!!

 27. Nornegru Says:

  Pentru blogideologic

  Eram sigur ca Traian Basescu este cel care va deranjeaza pe dv. !! E problema dv , nu a mea. Si a celor care nu l-au votat!! Despre ce costuri de corectitudine, coruptie si inechitati decurg din respingerea Basescului pe poate discuta in contradictoriu, mult si bine!! Despre restu, imi pare foarte rau, dar nu realizez ce vreti sa demonstrati de fapt cu Dictatul de la Viena din 1940!! Daca doriti sa fiti mai explicit nici ca ar fi cu suparare.Cat priveste acel ” bravo” ma simt … flatat ca nu mi-a fost adresat.Eu il credeam o persiflare. La un momendat am crezut ca sunteti din RO!!

 28. OCHIULALTREILEA Says:

  Vorbaraiae si palavrageala !
  Pierdem timpul ! Unica solutie- Romania Mare – imediat ,
  contra hoardelor de la Rasarit !

 29. blogideologic Says:

  @ OCHIULALTREILEA
  Cu inima îţi dau dreptate. Totuşi, încă de pe vremea lui Voltaire, Rusia este masiv sprijinită din Occident de un foarte puternic lobby pro-Rusia, de proporţii greu de imaginat ! Nu putem lupta contra hoardelor de la Răsărit dacă nu realizăm proporţiile prezentului lobby pro-Rusia din Occident ! Iar Traian Băsescu, preşedinte în România, îl are drept consilier contra intereselor româneşti fundamentale tocmai pe Vladimir Tismăneanu, fiul lui Lioncik Tismeneţki, cel care a instaurat Iadul în Basarabia prin implementarea etnogenezei staliniste a poporului maldavan: prima oară în perioada 1940-1941, apoi în perioada 1944-1948. Vladimir Tismăneanu obturează completamente în Raportul Tismăneanu aceste aspecte anti-româneşti din activitatea tatălui său !

 30. COSTIN Says:

  SENATUL EVZ: Comunismul, nazismul şi Răul radical

  Autor: Vladimir Tismăneanu

  La Editura Polirom a apărut marele roman antitotalitar „Viaţă şi destin” de Vasili Grossman, o carte-mărturie de un ardent, nepieritor adevăr.
  Vladimir Tismăneanu

  Un strigăt de disperare, dar şi un imn pentru solidaritatea umană în timpuri sumbre când barbaria părea să triumfe. Frescă monumentală a bolşevismului în avatarul său stalinist, romanul lui Grossman (traducere de Laurenţiu Checicheş), interzis chiar şi în perioada „dezgheţului” hruşciovist, luminează consubstanţialitatea dintre sistemele nazist şi comunist.

  Mai mult, în dialoguri de o intensitate metafizică unică, scriitorul relevă ostilitatea comună a celor două ideologii exterministe, întemeiate pe ideea urii (de clasă, de rasă) în raport cu libertatea individului şi cu drepturile omului în genere.

  Romanul surprinde substratul antisemit al practicilor comuniste, universul intolerant, fanatic şi meschin al nomen klaturii, afinităţile dintre exclusivismul rasist al nazismului şi obsesiile xenofobe ale aparatului stalinist.

  Cum observa Robert Chandler, traducătorul ediţiei americane (din 1985) a capodoperei lui Grossman : „Nici un alt scriitor nu a stabilit mai convingător identitatea dintre nazism şi comunismul sovietic. Paralelele dintre cele două sisteme sunt reliefate în chip repetat: între cariera unui funcţionar tipic al partidului nazist şi cea a unui aparatcik comunist; dintre gândurile unui disident german şi cele ale unui disident rus; dintre un lagăr de concentrare german şi unul rus”.

  Imaginarul totalitar era bântuit de imaginea „intrusului”, a inamicului infiltrat, a conspiraţiei insidioase: kulacii („chiaburii”) erau agentul dizolvant al comunităţii perfect omogene, evreii erau văzuţi ca element distructiv pe care naziştii au decis să-l anihileze. Mai ales după 1946, Stalin a îmbrăţisat fixaţiile naziste legate de „cosmopolitismul plutocratic”.

  În 1952 a declanşat înscenarea judiciară împotriva Comitetului Evreiesc Antifascist, apoi, la începutul anului 1953, a avut loc procesul „halatelor albe” (al doctorilor de la Kremlin). Cartea lui Grossman explorează mentalităţile exclusiviste întemeiate pe sectarism resentimentar. Atunci când au loc “procese-spectacol” şi execuţii în masă, populaţia din jur nu este pur şi simplu pasivă.

  Ea este de fapt mobilizată prin intense ritualuri menite să producă sentimente de ură, aversiune, dispreţ, repulsie. „Kulakul” este prezentat drept „lipitoare”, „duşmanul poporului”, reptilă, evreul este virus ori insectă dăunătoare (parazit, gândac, vermină).

  Aceste „categorii” sunt fantasmate ca lipsite de umanitate, destinate ontologic nimicirii. Scria Grossman: „Experienţa a arătat că asemenea campanii fac ca majoritatea oamenilor să urmeze ordinele autorităţilor ca şi cum ar fi hipnotizaţi. Există o categorie specială care contribuie activ la crearea atmosferei proprii acestor campanii: fanaticii ideologici; cei care găsesc o sângeroasă satisfacţie în nenorocirile altora; precum şi cei care au calcule personale, de pildă dorinţa de a jefui bunurile altuia, ori de a-i ocupa apartamentul, de a-i lua slujba… Violenţa extremă a sistemelor sociale totalitare s-a dovedit capabilă să paralizeze spiritul uman pe mai multe continente. Instinctul autoconservării este sus ţi nut de puterea hipnotică a ideologiilor globale. Acestea cer indivizilor să facă orice sacrificiu, să accepte orice mijloace, pentru a atinge scopul suprem: viitoarea grandoare a patriei, progresul mondial, viitoare fericire a umanităţii, a naţiunii, a unei clase”.

  Vasili Grossman a trăit el însuşi ceea ce Robert C. Tucker numeşte ascensiunea bolşevismului de extremă dreaptă: „Cartea Neagră” a crimelor împotriva populaţiei evreieşti din teritoriile ocupate de nazişti, scrisă împreună cu Ilya Ehrenburg, a fost retrasă din circulaţie şi topită.

  În raport cu tezele care susţin că doar nazismul ar fi reprezentat Răul radical, comunismul fiind cumva doar rău („the lesser evil”), romanul lui Grossman insistă pe faptul că bolşevismul a fost el însuşi o încarnare a demonismului politic, un nihilism camuflat, dar nu mai puţin real, un sistem inuman şi antiuman, deci expresie egal de nocivă a Răului radical.

  Originile catastrofei nu se situau (doar) în psihologia morbidă a lui Stalin, ci în primul rând şi în chip decisiv în utopia bolşevică formulată de Lenin. Relativismul etic al leninismului provenea din marxism, din iacobinism, din radicalismul de stânga.

  Odată cu Lenin s-a născut un nou tip de politică, fundamentată pe fanatismul faţă de cauza sacră şi substituirea completă a gândirii critice prin credinţa în rolul predestinat al zeloţilor grupaţi în autodesemnate „avangarde” menite să împlinească himericele comandamente ale Istoriei.

 31. Nornegru Says:

  Pentru blogideologic

  S-ar parea ca detii informatii revelatorii despre Tismenitki si rolul sau in Basarabia, inclusiv perioada 1941-1944. De ce nu expui aceste informatii in presa din Romania? Crezi ca nu intereseaza? Intereseaza. Si inca foarte mult!!!

 32. Nornegru Says:

  Domnule Mihaes,

  imi iau indrazneala sa va intreb direct: dv stiti ce s-a intamplat si cum a decurs adoptarea Cartei europene a limbilor regionale /minoritare? Pe vremea aceea era Comisar european pentru limbile europene Leonard Orban, actual consilier prezidential. (Mentionez ca am o apreciere pozitiva a eforturilor pe care le-a depus ca mandatar al politicii externe romanesti in materie)

 33. OBSERVATOR Says:

  Pentru DOMNUL ANATOL PETRENCU.

  AVETI foarte multi admiratori EU inclusiv pentru curajul DOMNIEI VOASTRE si justetea democratica a analizelor. Insa, cateodata am impresia ca va opriti speriat, ingrozit pe marginea prapastiei si va piere glasul.

  Ajungeti la un punct , ezitati, si nu spuneti raspicat ::::

  “” Trebue interzis partidul comunist in Moldova si in lumea intreaga “” .

  “” Trebue daramate toate monumentele OCUPANTULUI precum si toate monumentele ridicate de regimurile totalitare ale Moldovei , monumente cu IZ totalitar sau antiromanesc , fie ale lui lenin sau ale altui alt dictator, si duse la fier vechi.

 34. fbfgb Says:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: