Articolul 78
Alegerea Presedintelui
(5) Daca si dupa alegerile repetate Presedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Presedintele in exercitiu dizolva Parlamentul si stabileste data alegerilor in noul Parlament.
Se apropie ziua de 16 iunie, atunci cind conform Constitutiei, Presedintele interimar ar trebui sa dizolve Parlamentul. Partidele membre AIE au formulat opinii diferite privind evolutia situatiei dupa 16 iunie. PD a venit cu propunerea ca alegerile parlamentare anticipate sa se desfasoare in toamna anului 2010. Decizie corecta si legala, insa exista si ratiuni politice care fac ca PD sa doreasca alegeri cit mai repede. Astfel sondajele arata ca reitingul personal al lui Marian Lupu este inca destul de inalt, el putind cistiga alegerile prezidentiale directe. Insa partidul PD scade sau cel putin nu creste. PD nu reuseste sa rupa puternic din grosul alegatorilor PCRM. Unul din motive este ca PD fiind un partid de centru-stinga, face parte dintr-o alianta cu 3 partide de centru-dreapta in care nu detine nicio functie cheie in stat si nu poate influenta decisiv deciziile guvernarii. Apropo, Marian Lupu e mult mai moale decit ma asteptam. Nu a reusit sa impuna AIE aproape nicio decizie fundamentala. In duelul nedeclarat cu Filat a pierdut aproape toate luptele. Nu degeaba se spune ca ucenicul de regula il depaseste pe profesor, cu referinta in acest caz la Diacov si Filat. Momentul adevarului pentru Marian Lupu va fi daca va reusi sa impuna AIE pozitia PD privind stabilirea alegerilor parlamentare anticipate in toamna.
PLDM a propus petrecerea unui referendum privind modul de alegere a presedintelui, apoi alegeri anticipate parlamentare impreuna cu cele directe prezidentiale in noiembrie 2010. Ar fi bine, insa nu cred ca Palamentul actual va reusi pina la 16 iunie sa adopte un set de legi(care ar putea fi atacate la Curtea Constitutionala) care sa permita desfasurarea legala si rapida a unui referendum pina la sfirsitul verii. De remarcat ca PLDM sta bine in sondaje, fiind singurul partid din AIE care creste in conditiile unei guvernari dificile in alianta. PLDM este direct interesat de alegeri anticipate in toamna, deoarece poarta aproape toata raspunderea pentru povara guvernului Filat si in conditiile cresterii preturilor la energie electrica, termica, gaze, produse alimentare etc. trebuie sa evite alegeri dupa perioada de iarna, cind ar putea sa le scada drastic reitingul.
Pozitiile AMN si PL sunt clare, aceste partide stau mai prost in sondaje si incearca sa intinda cit e posibil mai mult aflarea la guvernare. Insa aceasta tergiversare aprofundeaza starea actuala de incertitudine si provizorat.
PCRM se agita in opozitie si ameninta cu manifestatii de masa actuala guvernare. Sa fie legate acestea de profetiile lui Putin si similitudinea cu evenimentele din Kirghizstan? Atentie pentru liderii AIE, inca Lenin spunea ca revolutia nu costa nimic daca nu se poate apara. R.Moldova inca nu a devenit membra a UE si exista pericolul real ca sa devina un fel de Moldovastan, tara europeana cu legislatie si guvernare despotica de tip oriental. Comunistii se opun votului direct al Presedinelui tarii, insa posibil ca asta e marea lor greseala. Reesind din sondaje ei trimit candidatul lor, Voronin sau altul, in turul doi unde se poate intimpla orice. Apropo comunistii chiar daca stau in opozitie, sunt pe primul loc in toate sondajele, facute de „ai nostri” sau „ai lor”. Deocamdata nici PD-ul , nici PSD-ul, nici Moldova Unita, nu reusesc sa „fure” masiv din electoratul pcrm. Insa opunindu-se votului direct comunistii nu apreciaza vointa electoratului, care in proportie de peste 70% in toate sondajele arata ca doreste sa aleaga in mod direct Presedintele tarii.
Astfel putem sa concluzionam ca cele mai mari trei partide parlamentare PLDM, PCRM si PD pledeaza pentru alegeri anticipate in toamna anului 2010. Legea democratiei spune ca minoritatea se supune majoritatii, insa exista citeva nuante. Cea mai importanta este ca decizia privind dizolvarea Parlamentului si numirea alegerilor anticipate – este in virful pixului lui Mihai Ghimpu. In conditiile cind legea nu-l obliga si nu-i impune termene fixe, el poate sa interpreteze termenul rezonabil de demisie a Parlamentului asa cum crede el, posibil ca si in 2013. Apropo, riscam sa ne facem iarasi de ris cu interpretarea termenului rezonabil. Unii zic ca e trei luni, altii ca e sase luni, mai sunt voci care zic ca e rezonabil si in citiva ani. Ce pirghii au ceilalti lideri politici asupra lui Mihai Ghimpu? Aproape ca nici una. Constitutia prevede in articolul 89, demiterea: “ In cazul savirsirii unor fapte prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Republicii Moldova poate fi demis de catre Parlament cu votul a doua treimi din numarul deputatilor alesi” iar „propunerea de demitere poate fi initiata de cel putin o treime din deputati si se aduce neintirziat la cunostinta Presedintelui Republicii Moldova. Presedintele poate da Parlamentului si Curtii Constitutionale explicatii cu privire la faptele ce i se imputa”. Vedem ca procedura de demitere a Presedintelui este una complicata, care poate dura ceva timp in lipsa unui precedent. Apoi nu cred ca liderii AIE vor fi de acord sa voteze o initiativa de demitere a Presedintelui Ghimpu, propusa de comunisti. Ghimpu crede probabil ca ceilalti lideri AIE nu se vor putea alia cu comunistii deschis pentru a-l obliga sa decreteze alegeri in 2010, insa in aces subiect de viata si moarte politica se poate intimpla orice. Au mai fost cazuri de vot pe interes reciproc a stingii cu dreapta si destul de recent.
Totusi situatia nu trebuie sa degradeze. Solutia ar trebui identificata rapid in sinul AIE. Ar fi rezonabil in aceasta situatie , in calitate de compromis de ajuns la un consens prin care sa fie petrecute alegeri anticipate parlamentare impreuna cu un referendum constitutional, in aceeasi zi, in una din lunile octombrie sau noiembrie 2010. Apoi in functie de rezultatele referendumului sa fie petrecute si alegeri prezidentiale in Parlament sau directe in 2011. Mai exista respect pentru lege in aceasta tara si bun simt? Sunt capabili liderii AIE sa se intilneasca si sa gaseasca un consens privind evolutia situatiei dupa 16 iunie?
P.S.
Am ajuns in aceasta tara sa depindem de vointa unor partide, bazate pe dictatura interna si idolatria liderului, care in cele mai dese cazuri se conduc de interese de grup egoiste. Partidele moldovenesti, numite de unii srl-uri, sau organizatii obscure, cu surse de finantare secrete, au adus Moldova pe pragul prapastiei si catastrofei. Nu degeaba in toate sondajele increderea populatiei in partidele politice este undeva la coada si nu depaseste 20% din cei chestionati. Avem de ales intre: (1)Democratie populara, (2)dictatura partidelor sau (3)Putin, Kirghizstan si Moldovastan. Eu pledez pentru democratia populara, in care Presedintele tarii este ales de popor. Parlamentul sa fie ales in circumscriptii uninominale, combinat daca e cazul partial cu alegeri pe liste de partid(50×50). Am mai zis ca RM nu este pregatita astazi pentru republica parlamentara, pentru ca asta inseamna dictatura partidelor. Avem experienta trista din 2000 incoace, atunci cind s-a decis alegerea Presedintelui in Parlament. In rezultat l-am primit pe Voronin, cu tot cu pcrm si tot tacimul. In conditiile cind la ordinea zilei este insasi supravietuirea statului, datorita conflictului transnistrean, saraciei, coruptiei etc. Moldova are nevoie de un Presedinte puternic, un patriot care sa poate sa impuna solutii de salvare nationala. Abia dupa ce ne vom integra in UE si RM va deveni o tara cu o democratie consolidata vom putea sa revenim la discutia ce fel de republica dorim, prezidentiala sau parlamentara.
mai 29, 2010 la 5:19 am
Nota Bene:
Intregrarea in Uniunea Europeana este foarte indepartata. Pentru aceasta se necesita o munca migalioasa, de ajustare a legislatiei nationale la standardele europene, etc. Exista o lista de mai multe capitole pe care o tara-candidata trebuie sa le indeplineasca. Intrebati-l pe Leanca unde suntem exact la aceasta tema- cu capitolele de indeplinit.
Guvernantii folosesc lozincile de integrare numai in scopuri electorale. Practic, nu se face mai nimic. Asa ca acest vis – de integrare – este cam departe – la vreo 25 de ani ! Daca majoritatea moldo-romanilor s-ar trezi, ar vedea o solutie simpla : Re-Unirea cu Romania. Ce deputat va avea curajul sa introduca acest subiect in Parlament ?
mai 29, 2010 la 8:14 am
ce face presedintele RM? ce puteri are?
de ce sa fie distrus un intreg parlament doar pentru A NUMI un individ ca presedinte ?
de ce sa fie fortati alegatorii sa aleaga la infinit ?
de ce prin majoritate de 2/3 sau 3/4 (ca idee) pentru alegerea presedintelui ??
TOCMAI PENTRU CA ASA E CONSTRUIT SI VOTAT DE O SOCIETATE VENITA DIN TOTALITARISM !
Adica OBLIGA intr-un fel ca cetatenii sa voteze PREPONDERENT O ANUMITA LATURA POLITICA !
Adica sistemul politic din RM implica tenta spre TOTALITARISM !
Trebuie SCHIMBAT, CORECTAT acest sistem politic care singur duce la CRIZE !
Trebuie ca presedintele RM sa fie ales INDEPENDENT de Parlament, pentru a avea un Parlament functional si deci UN GUVERN FUNCTIONAL care sa poata duce la indeplinire nevoile cetatenilor (pensii, sociale, salarii bugetare, etc!!!) (si serviciile de baza precum invatamant, politie, armata, etc) !!!
ESTE EVIDENT ACEST LUCRU !
mai 29, 2010 la 8:31 am
Sunt de acord cu d-a ca este evident ca actualul sistem de alegere a Presedintelui a adus la criza politica si constitutionala. Concluzia e ca trebuie schimbat. Insa cum? Daca mergem pe ideea comunistilor si coborim pragul la 52 deputati, cu siguranta vom avea un presedinte comunist. Singura solutie sa avem presedinte democratic sunt alegerile directe.
mai 29, 2010 la 8:56 am
Cred ca problemele RM nu stau neaparat in modul de alegere al presedintelui, desi e si asta un lucru care are importanta lui , ci mai degraba de algoritmul mentalitatilor moldovenilor care conform ultimului barometru n par a se fi schimbat cine stie ce.
Aceleasi probleme de indentitate si directie ca si pina acum.Spuneam intr-o interventie la bogul lui Darie ca INDIFERENT cine candideaza la presdintia RM presdintele real al RM va fi VLADIMIR PUTIN ! cu singura exceptienotabila:Mihai Ghimpu. Aceta face practic NOTA DISCORDANTA intre liderii AIE aratind ca in RM se poate face politica si altfel decit in genunchi.Din pacate pentru moldoveni ,acestia inca odata (oare pentru Dumnezeu de cite ori inca ?)nu pot pricepe ce e de priceput.
Mentalitatea de rob sovietic (pe care multi o confunda cu un statut important) nu le permite moldovenilor sa vada ce e de vazut si anume ca intre posibilii candidati la functia de presedinte al RM exista doua categorii clare de oameni Prima si cea mai numeroasa formata dintr-o seama de mancurti de diferite grade si a doua: MIHAI GHIMPU.
Dintre toti liderii AIE e SINGURUL care nu a facut carare in mod prostesc la Moscova aratind clar prin actiunile sale ca perspectica REALA si SINGURA adevarata a RM este spre Vest alaturi de Romania si Europa.
mai 29, 2010 la 9:08 am
Cred ca ,si sunt sigur ca nu gresesc , marea majoritate a romanilor care sunt preznti pe acest portal si care sunt vizibili prin comentarii sunt suporteri declarati ai lui Mihai Ghimpu care este practic singurul lider AIE care a reusit sa le castige admiratia increderea si respectul dar iarasi acest lucru nu inseamna absolut NIMIC pentru marea majoritate a moldovenilor…
Aceiasi mentalitate care ii va conduce pe moldoveni inca cel putin 10-20 de ani incolo pe putin si care ii va conduce spre ESEC cam in toate problemee pe care si le-au propus sa le rezolve: integrarea in UE, rezolvarea problemei Transnistrene, cresterea bunastarii etc.
mai 29, 2010 la 9:09 am
Asta zic si eu, sau ne va conduce Putin si devenim Kirghizstan/Moldovastan sau devenim o democratie populara, asociata UE. Momentul adevarului sunt alegerile parlamentare anticipate – si aici Ghimpu nu trebuie sa se teama de alegeri. PL si Ghimpu trebuie sa merga la alegeri sa spuna adevarul si sa lupte. Alegerile din 29 iulie au demonstrat ca electoratul democratic nu este prost si stie sa aleaga.
mai 29, 2010 la 9:13 am
Atata timp cat cei mai puternici politicieni se bat pentru presedentie, RM nu poate fi o republica parlamentara. Cel mai potrivit sistem ar fi republica semiprezidentiala.
mai 29, 2010 la 9:23 am
Da d-le Mihaies dar trebuie sa o spunem in clar ,nu trebuie sa vorbim in parabole si sa speram ca or sa ghiceasca moldovenii si nici sa-l lasam pe Mihai Ghimpu sa lupte de unul singur….
mai 29, 2010 la 9:35 am
PL are sfetnici prosti. Din pacate PL si Ghimpu fugind de alegeri anticipate, creeaza impresia de lasitate si abuz de functia de presedinte interimar. Sunt convins ca in cazul in care Ghimpu va veni in fata cetatenilor si va spune – Constitutia ma obliga sa dizolv Parlamentul, vom avea alegeri in toamna, la lupta! In acest caz PL va avea de cistigat si va recupera. Oamenii vad totul, se creeaza impresia ca Ghimpu abuzeaza de functie, pune interesele personale mai presus decit cele ale tarii si se cramponeaza intr-o functie pe care o ocupa provizoriu. Mai exista si problema Chirtoaca la PL, care trebuie discutata.
mai 29, 2010 la 9:57 am
„… revolutia nu costa nimic daca nu se poate apara”! Bine spus! Pina ai nostri „rezolva” criza constitutionala, scenarii precum sau derulat in aprilie in Kirgiztan sunt posibile (desi nu asa de violente), intrucit in ultimul mizele geopolitice din regiune au crescut foarte mult.
Daca e sa luam in consideratie ultimele manevre geopolitice la nivel regional, riscam sa devenim *Moldovastan*. Rusii se impaca de minune cu ukrainenii, acestia din urma zilele trecute au anuntat sus si tare ca renunuta de moment la aderarea si NATO si privesc pragmatic relatiile dintre Ukraina si Alianta.
In Polonia pe o perioada de doi ani se va disloca o baza militara americana, acest lucru evident ca ii irita pe rusi, ei vor face tot posibilul sa-si instaleze o baza rusa in Ukraina.
Uniunea Europeana desi vreo o strategie pentru Caucazul de Sud, pina la adoptarea acestia va dura mult. Pozitia UE fata de RM si rezolvarea conflictului se rezuma la reluarea negocierilor in formatul 5+2. Atata tot, pentru ca in calitate de observator, de facto UE nu poate face nimik.
Pe agenda summit-ului UE-Rusia care va avea loc pe 31mai -1 iunie la Rostov pe Don, figureaza un punct care prevede discutarea chestiunilor de securitate. Interesant, Dna Ashton, va pune pe tava rezolvarea conflictului Transnistrean?
Aici, vedeti o emisiune, unde este discutata relatia UE-Rusia! Interesant!http://ciehasdeu.blogspot.com/search/label/Euro%C5%9Etiri
mai 29, 2010 la 10:03 am
eu l-am auzit pe ghimpu la jurnaltv, a spus foarte clar ca se va lua o hotarare de comun acord cu ceilalti parteneri si ca pl-ul nu spune deocamdata daca vor fi sau nu alegeri anticipate si cand vor fi. am impresia ca cei care sugereaza ca ghimpu nu va dizolva parlamentul etc sunt oarecum paranoici sau nu stiu sa asculte. ok, unii o fac intentionat, dar asta e alta treaba, pacat ca se gasesc destui care sa le faca jocul.
Cat despre propunerea pldm, e o tampenie sa bagi referendumul in vara (intr-o zi de miercuri eventual)? Un referendum trebuie pregatit si-i o prostie sa faci campania in august. Am inteles ca oamenii sunt siguri de rezultat, dar uite ca nu-i prea democratic asa. Lasa sa avem discutii, sa aiba pana si comunistii dreptul sa convinga pe cine pot ca nu-i bun un presedinte ales de popor. nu stiu cat trebuie sa dureze campania pentru referendum, imi inchipui ca cel putin 2 saptamani, ceea ce ar insemna ca „termen rezonabil” un 15 septembrie pentru referendum. Intre referendum si alegeri trebuie sa mai treaca nu stiu ce perioada de timp, asta ar insemna alegeri cam prin iarna, lucru nepotrivit dpdv social si dupa inca vreo trei luni alegerile locale. Sincer, ar fi o nebunie, trei „chemari la urne” din septembrie pana in iunie- iulie, doua din ele cu cate doua tururi de scrutin, am impresia ca oamenii care propun asta nu stiu ce propun. dupa parerea mea mai ok ar fi referendum in septembrie, locale in primavara si prez-parlam in toamna cealalta. desi asta inseamna intr-adevar o campanie electorala continua pana atunci
mai 29, 2010 la 10:08 am
Dmn. Mihaes… Moldovastan e copyrightul meu
mai 29, 2010 la 10:12 am
si sa nu uitam ca e foarte complicat sa rupem ceva voturi din PCRM… p/u ei voteaza altfel de contingent oameni (care mai putin scriu pe bloguri) si voteaza mai mult din inertie.
mai 29, 2010 la 10:13 am
sa va fie de bine. nu pretind la „onorariul de autor”). mai circula denumiri ca absurdistan, basarabia saudita, bastardostan, etc
mai 29, 2010 la 10:44 am
d-l Mihaies d-ta acuzi de lasitate singurul politician dinRM care ae curajul a spuna ce gandeste si SINGURUL care le-a spus rusilor in fata ADEVARUL?!!
penibil stimabile…
mai 29, 2010 la 1:52 pm
De basarabia saudita, chiar n/am auzit! Nostim. Eu as mai adoaga Shomerland! Moldova, tara somera a Europei. Moldova – tara somerilor
mai 29, 2010 la 4:40 pm
„Putin, Kirghizstan si Moldovastan”
Putin are o serie de consilieri care îl sfătuiesc în problemele acestui spaţiu. La fel cum avea şi Gorbaciov. În asocierea „Kirghizstan si Moldovastan” există şi semnificaţii ascunse. Începând cu Moldova, se întinde spre răsărit stepa nord-pontică, vine stepa kirghiză, apoi urmează Valea Eminului. Imediat după 1989, eram surprins să văd că o serie de oameni de cultură din Kirghizstan solicitau României un ajutor cultural. Acum încep să bănuiesc motivul. Dacă Dimitrie Cantemir spunea că este din stirpea lui Tamerlan, oamenii de cultură ruşi (de la ei au aflat şi kirghizii) care ne studiază cu foarte multă atenţie, emit supoziţia că stirpea Eminului nostru (Mihai Eminescu) s-ar trage din Valea Eminului. Aşa că Putin nu este deloc stupid. Apoi, ştim şi noi, ştiu şi ei, că trebuie să vină marea reconciliere istorică între Rusia şi România. Aşa că nu trebuie renunţat deloc la Transnistria. Cu totul şi cu totul o provincie legitimă a principatului moldovenesc din punct de vedere istoric.
mai 29, 2010 la 4:56 pm
Nu stiu ma dau batut. Carei? Putin era raspunsu corect?
mai 29, 2010 la 6:16 pm
[…] De blogideologic Citesc o întrebare despre “Putin, Kirghizstan si Moldovastan” la https://romanmihaes.wordpress.com/2010/05/29/democratie-populara-dictatura-partidelor-sau-putin-kirgh… […]
mai 29, 2010 la 9:50 pm
Bravo Olia Tira! Mi-a placut prestatia de la eurovision.
mai 30, 2010 la 12:53 am
100% de acord cu opiniile exprimate de Stalinus.
Pentru mine, ceea ce a făcut Familia Ghimpu, începând cu Gheorghe Ghimpu şi continuând cu Mihai Ghimpu şi chiar tânărul Dorin Chirtoacă (nepotul de soră al celor doi fraţi Ghimpu) este extraordinar!
Personal îl numesc pe Mihai Ghimpu cel mai mare român din Basarabia.
Acum câteva zile vorbeam cu un domn de peste Prut pe care l-am întâlnit la un Biroul Notarial şi pe care l-am ajutat cu ceva despre Mihai Ghimpu şi despre visul acestuia pe care sperăm să-l vedem cu toţii transpus în realitate în Decembrie.
Doamne Ajută! UNITATE!
mai 30, 2010 la 12:53 pm
recentele mitinguri ale comunistilor , dar si cele anuntate pentru iunie , reflecta disperarea pcrm in fata schimbarilor de zi cu zi , care ii imping incet,incet , intr-un con de umbra …dupa sondajele din ultima vreme si parerea mea personala , pld+pl sunt in crestere luate la un loc . amn un partid”centrist” cu tente de stinga ,chiar neo-staliniste pe alocuri e terminat politic . pd un partid in care valorile social-democrate se amesteca cu cele socialiste si neo-staliniste , se afla si el pe un trend descrescator clar , de neoprit … ce ne spune acest lucru ? faptul ca daca viitoarele alegeri nu vor aduce mari schimbari , noua aie , va fi mult mai la dreapta , actualei aie … principalul lucru este ca electoratul democrat sa blocheze la mantinela pcrm-ul si pd-ul . adica cele doua partide sa aiba prea putine mandate , pentru ca o alianta intre ele sa preia conducerea tarii … degeaba pcrm ramine principala forta politica , daca nu poate singura sau cu pd sa obtina puterea . deci prin ricoseu , indirect , scaderea pd afecteaza si pcrm-ul … daca se va produce si o rocada intre pl si pd , ultimii vor trebui sa se multumeasca cu si mai putin intr-o viitoare aie . cum pcrm nu cred ca are potential sa creasca , lucru reflectat si de sondaje , pld-ul pare a fi cistigatorul descresterii pd-lui … probabil o parte a electoratului urban al pd , migreaza spre un pld mult impins spre centru de filat in ultimele luni de zile .
mai 30, 2010 la 1:45 pm
Eu recunosc ca am votat pentru PL in alegerile din 29 iulie 2009. Atunci am participat la alegeri pe listele mae si am chemat alegatorii sa voteze PL, PLDM sau AMN. Deoarece am votat pentru PL si eu si mama imi permit sa-i critic si sa le cer mai mult decit au facut pina acum. Consider ca PL are sansa sa-si modifice tacticile si strategiile si sa urce din nou in sondaje.
mai 30, 2010 la 5:16 pm
Kîrgîzstan este numele oficial al țării.
mai 30, 2010 la 6:37 pm
p.liberal nu si-a jucat ultima carte …vorba lui ghimpu , cu asul in mineca . insa cresterea sa nu va fi ca urmare a unor cedari ideologice ,doctrinare sau de natura nationala . p.liberal e „condamnat” de istorie sa ramina pe baricadele romanismului si euroatlantismului … odata ce pld-ul s-a indreptat spre centru , vor fi destui cei care nemultumiti se vor indrepta spre p.l. …ultimele sondaje sunt fara indoiala imbucuratoare . trendul descrescator de pe urma caruia neprietenii faceau mare haz , a fost inversat cu un trend crescator . cei care -de la putere sau din opozitie – pregateau coliva p.liberal ,astazi au fost adusi la tacere . cum sondajele facute nu „prind” si pe cei de afara , o participare importanta a lor mai poate aduce voturi substantiale p.l. . in acest sens reglementarile mai noi in aceasta problema , spun eu , avantajeaza in primul rind partidul liberal . cred ca a venit momentul , ca p.liberal sa „atace” masiv zona rurala si micile orasele din republica . acolo si in diaspora se afla „comoara’ pe care pl trebuie sa o caute . trebuie sa o recunoastem , ca au existat zone pur moldovenesti , bastinase , in care rezultatele p.l. au fost destul de slabe . in concluzie , exista un potential de crestere inca mare pentru p.l. … fara a neglija zona urbana- orase mari – si diaspora , marele razboi al partidului liberal se va da la sate …
iulie 6, 2010 la 5:37 pm
Şi, fiindcă tocmai mi-am luat cîteva minute înainte de micuţa mea masă de prînz-acum la ora 16 p.m.-să vă mai spui cevaşi: tocmai venii io de la cizmar-tot ăla din staţia de autobuz 300 lîngă Piaţa Chibrit-un om onest însă de-a dreptul şi de-a stîngul şi de-a centrul mărginit-şi-mi zise la fel ce îmi zise şi anu’ trecut pe cînd io dădeam vina pt.insuccesele mele formale pe Băsescu şi gaşca lui: îmi zise că, înainte de examen, să stau kuminte-să nu fac nimic şi nici să nu mă îăndrăgostesc. Mda, că tot zisei de dimineaţă de domnu’Dostoievski şi-a lui ‘Fraţii Karmazov’..în timp ce probam sandaua, un tînăr idiot şi nesimţit ne arăta ‘pantofi de firmă-pt. mireasă-cu tocuri cui-iar 2 tineri ţigani, pe drum, mi-au zis un ‘bau’. Săraca lume cu minte puţină..de ce să mă îngrijoreze că nu trăiţi bine, dacă tot pe idioţi îi credeţi şi acum? Auzi, să stau închisă în casă(asta mi s-a zis în fiecare an)-cu vecinii care mi-au urlat noaptea în cap înainte de oricare examen şi tinerii ‘viitori colegi şi concurenţi făcînd scandal noaptea afară pe stradă la fereastra mea exactamente cu o seară înainte!! ca eu să dau vreun examen şi-sau să am un interviu pentru vreun job etcaetera-şi neapărat: să n-am iubit, cumva! Şi am să intru, bineînţeles..dar numai de fac aşa! Săracii de voi în minţi..
iulie 6, 2010 la 6:35 pm
Şi ştiţi cu toţii bine că ce spun eu şi nu ce mint toţi şi toate care mă vor ‘nebună’ încă de acuma cca 6-7 ani, este verificabil: şi la poliţie şi în toate locurile unde nu se acceptă minciuna niciunui partid.Kulmea este că eu, înainte să intru de-a binelea în politikie, anunţam cu multă naivitate avocaţi, judecători, pe unii dt. părinţi şi alţii..simpli tineri pe care-i credeam prieteni, despre zilele mele de examen sau de interviu. Sau îi anunţau alţii, cîteodată, în locul meu. Aşadar, credeţi că mai e oare nevoie să nu-i urăsc, mai ales după ce am văzut aseară, în emisiunea aceea de la Prima TV, cît de misogini şi mult invidioşi sunt toţi tinerii masculi care se dau ‘puloşi şi permanenţi’ în Parlament şi au tupeul să îşi bîrfească colegele, la tembelizor??
iulie 6, 2010 la 8:05 pm
Atuncea lasă-mă să vi explicitez academiceşte, bre: se dau p….i(subst. la plural al unui organ animal masculin şi care este plasat pe locul al 2lea la nivelul excitaţiei senzoriale al întregului organism..) sunt obosită..ie mai bini aşa?