Mai lasati-ne cu “pragmatismul” cedant

Priveam aseara Publika tv si nu am putut sa ma abtin sa nu comentez niste declaratii ale unor invitati. La un moment dat Tanase Alexandru si Igor Botan au inceput sa declare ceva de genul ca nu trebuie sa suparam Rusia, sa nu facem declaratii care sa irite Rusia etc. Tanase a ajuns pina acolo incit a declarat ca trebuie sa ne abtinem sa discutam unele subiecte sensibile, gen identitatea de roman, rus, moldovean etc. si sa discutam doar probleme social-economice, sa fim pragmatici etc. Nu cred ca ar fi de acord cu aceasta declaratie in primul rind Presedintele PLDM Vlad Filat care cu o seara inainte la acelasi post tv a declarat ca este de etnie romana si vorbeste limba romana.
Problemele grave ale RM nu se vor rezolva prin tacere si prin ocolirea unor teme sensibile, dimpotriva prin discutarea lor civilizata cu argumente, inclusiv la cele doua tv de stiri si dezbateri se vor gasi solutii. Altfel urmind logica unora ar trebuie sa inchidem televiziunile si sa instituim o cenzura in mass-media. Scuze, dar aceasta perioada speram ca am depasit-o odata cu caderea regimului Voronin.
Unde-s banii din vinzarile de gaze rusesti? se intreaba prefacut centristii filorusi din toate timpurile. De ce nu sunt pedepsiti vinovatii? Nu e bine, declara ei, insa aceste intrebari deocamdata nu sunt urmate si de investigatii .

La un moment dat d-l Botan a inceput sa elogieze politica externa a Rusiei declarind ca incepind cu 2003 a aplicat lovituri neasteptat de eficace pe domeniul extern. Da domnule Botan, in raport cu RM a fost foarte eficace, sa ne aducem aminte macar si de blocada vinurilor moldovenesti pe piata rusa si a productiei agricole in general . Situatia jenanta a fost salvata cumva de analistul Lupan care a incercat sa-i trezeasca la realitate pe stimatii domni pragmatici, reamintindu-le celor doi ca intre Rusia si RM exista o serie de probleme care trebuie reglementate cu demnitate.

Sa fiu inteles corect, nu e cazul sa facem retorica antirusa, rusofobia e o greseala ca si romanofobia. Nu trebuie confundat marele popor rus cu guvernarea actuala autoritarista Putin-Medvedev, care este trecatoare. Sa ne aducem aminte ca Rusia a dat lumii un academician Saharov care a luptat pentru democratie , un Gorbaciov care a deschis drumul prin perestroika catre libertate si un Boris Eltin care a pus capat puskariei pe nume URSS. Important este in relatiile cu Rusia ca problemele reale cum ar fi reglementarea conflictului transnistrean, problemele energetice si altele sa fie puse cu demnitate pe ordinea de zi intre cele doua tari. Eu am facut armata pe timpul urss in Rusia in regiunea Murmansk si stiu ca rusii apreciaza doar barbatii curajosi, chiar daca esti mai slab ca adversarul, dar daca el te-a jignit, mai ales de mama, trebuia sa-l somezi sa-si ceara scuze, in caz ca refuza, trebuia sa-l chemi la lupta unu la unu si chiar daca incasai un set de lovituri si te umplea de singe, abia dupa asta te stimau rusii din unitate.
Ceea ce nu inteleg pragmaticienii nostri este ca Rusia nu crede in lacrimi, asa cum zicea si Putin cei slabi sunt batuti(slabih biut). Rusia actioneaza doar in interesul sau national si din pacate se intinde cit  i se permite, iar in raport cu RM reesind din ultimele evenimente putem constata ca Kremlinul este interesant de schimbarea guvernarii actuale. Degeaba va lingusiti domnilor pragmatici, o sa vedeti dupa anticipate.

Am observat la unii politicieni de la noi ca le place sa joace rolul pragmaticienilor atenti, pe fondul cedarilor nejustificate si chiar tradarilor, in speta in fata separatismului transnistrean. Credeti ca ei sunt sinceri? Nici intr-un caz. Aceste specimene urmaresc doar un singur scop sa se gudure in fata  stapinilor ca sa-i mentina la putere.
Din pacate dupa caderea Ucrainei democratice si a guvernului prooccidental Timosenko, urmeaza RM.
Cit vom rezista oare?

Reclame

34 răspunsuri to “Mai lasati-ne cu “pragmatismul” cedant”

 1. van helsing Says:

  Vom rezista pana cand nu va erupe vulcanul HuayNaPutina, care se spune ca a fost catalizatoul „Timpurilor Tulburi” din 1600 in Rusia.

  iata si linkul http://en.wikipedia.org/wiki/Huaynaputina

 2. Nornegru Says:

  Domnule Mihaes, de data asta trebuie sa subscriu toatal la cele spuse. Si o fac fara nicio retinere. La ceasul cand scriai aceste randuri, nu aveai cum sa stii ceva despre Scrisoarea deschisa a societatii civile romanesti adresata Presedintelui si Parlamentului Romaniei, Rusiei, Ucrainei , UE si SUA!! Dar cu o intuitie apreciabila ai anticipat-o!! De ce se grabesc toti cu „pragmatismul cedant” , zau ca cu nu stiu? Pe Lupu zis Marian il inteleg. Dar pe Filat(am scris corect cu F nu cu P), Tanase(amandoi!)Igor Botan , zau ca nu am „esplicatie”! Vor cumva sa ia …maul lui M. Ghimpu si Chirtoaca? Te pomenesti!!! Halal/Haleal AIE!! Bogdaproste Romanie!!

 3. MOS ROATA Says:

  Bravo Roman !
  Imediata RE-Unire cu Romania este salvarea noastra !
  Suntem noi oare capabili sa intelegem acest mesaj ?
  Totul este posibil daca este dorinta !
  Noi ne cream soarta noastra !
  Unde sunt discutiile deschise si practice la TV si in presa la aceasta tema?
  De cine ne temem ? Sau cat ne vom mai teme?

 4. funtik Says:

  MIHAIES, BRAVO. FARA FRICA

 5. opinie Says:

  super dl Mihaes.

 6. COSTIN Says:

  aceasta politica „pragmatica” e una criminala fata de interesele r.moldova … de fapt nici pragmatica nu este …una e pragmatismul bine gindit , care face parte din planul tau de actiune si altceva e capitularea lasa si rapida in fata cererilor celuilalt . de aceea mai corect ar fi sa denumim aceasta politica ca fiind capitularda si in nici un fel pragmatica … pragmatica era daca astazi faci un pas inapoi , pentru a face miine doi-trei pasi inainte … iar noi vedem ca pragmatismul acestor tovarasi e acela ca dam inapoi un pas astazi , pentru a mai da un pas-doi inapoi si miine … se vede ca in spatele cuvintului „pragmatism” , au inceput sa se ascunda toti maimutoii jalnici , lasi si impotenti …

 7. patriciu Says:

  Pentru cei ce ne urmăresc de peste Prut:A fost „pragmatic” Consiliul de Coroană ce a cedat Basarabia după ultimatumul din 26 iunie 1940 şi asta a dus nu numai la dispariţia a o treime din băştinaşii Basarabiei şi Bucovinei de Nord, ci şi ţara noastră de peste Prut a fost supusă mai apoi pînâ în 1989 de regimul comunist adus de ruşi.Sunt întru totul de acord cu d-l Roman.Un asemenea „pragmatism” e egal cu laşitate,există riscul ca acest „pragmatism” să fie pedepsit de ruşi în stilul anilor 1940 şi a întregii perioade de ocupaţie ruso-sovietică.Nu e mai înţelept să procedăm în spiritul anilor 1918?Anat.Marin

 8. Andron Says:

  D-le Mihaies chiar este amuzanta tinuta Dvs. Va doresc succes !!!!

 9. V. Says:

  Bravo D-le Roman. Chiar începe să deranjeze acest pragmatism, care deja poate fi lejer scris cu ghilimele. Faza e că în perioada electorală înţelegeam cuvîntul pragmatic în sensul redat în DEX. Acum cred că e mai degrabă o scuză a incompetenţei. Trăiască Romania Mare!

 10. COSTIN Says:

  … niste prosti si incompetenti pot crede ca daca filat,lupu si altii , tot bat drumul catre moscova, cu treaba sau fara treaba , rusia isi va schimba geopolitica … doar cei tari pe pozitii pot negocia cu adevarat cu moscova . aaa…nu au curaj ? sa plece in agricultura … sau mai bine la munca peste hotare , sa vada cum isi rup fundurile oamenii simpli pentru a trimite bani in tara pentru famiile ramase acasa …

 11. credinţa Says:

  Trăiască Romania Mare!
  Începem subscrierea în lista cetăţenilor de etnie română ce vorbesc limba română. Fiecare zi să avem subscrişi 10000 de cetăţeni locali şi din externi.Vom argumenta prin aceasta că suntem 70 la sută şi nu 2,3% cum au falsificat comuniştii ultimul recensemînt. Cu DUMNEZEU în viitor!

 12. Baracuda Says:

  De fiecare data fiecare guvernare in acesti ani de independeta calca pe aceleasi greble.
  Rusia a avut are si va avea un singur interes, cel expansionist si de mentinere a influetei sale asupra coloniilor sale.
  Sindromul robului din unii politicieni din actuala guvernare si satrapii lor rusofili va disparea doar cu trecerea in lumea celor drepti .
  Este necesar de a promova consecvent politica externa spre integrare in UE.
  Rusia nu trebue neglijata dar relatiile economice trebue diversificate si exportul de vinuri in F.Rusa este necesar de exportat doar imbuteliat si de format 2-3 grupe vinuri in diferite categori de preturi
  si ridicarea calitatii produselor exportate.
  Nu trebue sa ne bazam pe marile puteri ca ne vor rezolva problemele noastre. Noi singuri trebue formulam politica externa a R.Moldova
  Tot respectul pentru AIE ca nu sau dat provocarilor efectuate de mass- media rusa in ajunul vizitei Ursului la Kiev.
  Asa ca Rabdare ,profesionalizm si consecventa

 13. Mihai Românul Says:

  Aveţi perfectă dreptate!

  Acum mai mult ca oricând mi se pare momentul potrivit de a face lumea să cunoască adevărul. Adevărul despre raptul teritorial din 1812, din iunie 1940 şi din 1945.

  Oamenii trebuie să ştie că au aparţinut vechii ţări a Moldovei până în 1812 când Imperiul Otoman i-a cedat (fără luptă) Imperiului Ţarist.

  Că mai apoi Principatul Moldovei (fără teritoriul vostru ajuns la Imperiul Ţarist) s-a unit cu Ţara Românească la 24 ianuarie 1959, sub domnia domnitorului moldovean Alexandru Ioan Cuza.

  Că mai apoi, s-a realizat Unirea instituţiilor celor două Principate Româneşti şi a apărut noţiunea de ROMÂNIA (1 iulie 1866).

  De asemenea, oamenii ar trebui să ştie că în circumstanţe asemănătoare celor pe care le traversăm astăzi, la 27 martie 1918 Sfatul Ţării din Basarabia a cerut şi votat UNIREA CU ŢARA MAMĂ, ROMÂNIA.

  Trebuie explicat oamenilor faptul că succesoarea de drept a Vechiului Stat al Moldovei este teritoriul care face parte din România, nu bucata de pământ care a fost ruptă de Imperiul Ţarist.

  Singura şansă a Basarabiei de a scăpa de influenţa malefică a Rusiei este reUnirea cu Patria Mamă, cu noi, românii de o mamă, obiceiuri, limbă şi un suflet cu voi.

  Dacă vă uitaţi la ceea ce se întâmplă acum în jurul RM, mă refer la acţiunile Ucrainei şi Rusiei, veţi vedea că este exact acelaşi scenariu ca în 1918.

  Rămâne de văzut dacă în Basarabia de astăzi sunt suficienţi bărbaţi de stat care să-şi asume gestul reUnirii cu Ţara.

 14. COSTIN Says:

  Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, consideră că este neserios să te răţoieşti la Rusia, după ce a fost semnată declaraţia comună, privind soluţionarea conflictul transnistrean, între preşedinţii Rusiei, Dmitri Medvedev şi Ucrainei, Victor Ianukovici. „Şi noi puteam fi semnatarii acestei declaraţii, dar oficialii noştri nu au purtat un dialog serios cu Moscova”, a declarat Diacov, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV… CITA SLUGARNICIE LA ACEST IMBECIL … TOT MOLDOVA E VINOVATA DUPA GINDIREA DE LEGUMA A PROSTOVANULUI …”dar oficialii noştri nu au purtat un dialog serios cu Moscova” … MINTE CU NERUSINARE DERBEDEUL STALINIST …SI ADICA IN CE CONSTA ACEST DIALOG SERIOS ? UNUL COMANDA , CELALALT EXECUTA …? UNUL E DESTEPT , CELALALT PROST ? TE POMENESTI CA MILITARII RUSI SI ZECILE DE MII DE TONE DE MUNITII NU SINT LASATE SA PLECE DE CHISINAU ? DECLARATIE JALNICA SI PENIBILA A ACESTUI MAIMUTOI …

 15. Andron Says:

  Raman Mihaies spune ce adevarul e chiar asa de dureros incit preferi sa-l stergi. Te credeam la un nivel ma-i inalt decit Dodon, numai el sterge comentarile incomode

 16. COSTIN Says:

  Un nou sondaj a fost făcut public, astăzi, de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) împreună cu Fundaţia Est-Europeană. Potrivit rezultatelor acestuia, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pragul electoral l-ar trece patru partide: PCRM (26,4 %), PLDM (22,4%); PD (7,3%) şi PL (6,8%). Singura componentă a actualei alianţe de guvernământ, AMN, nu ar accede în parlament (%). Indecişii sunt în număr de peste 30 la sută… PRACTIC SITUATIA STA ASA …PCRM=37,48%,PLD=31,80%,PD=10,35%,PL=9,66% …LA POLITICIENI : FILAT 1 , LUPU 2 , VORONIN 3 … CADERE PUTERNICA A PCRM , CRESTERE SPECTACULOASA PENTRU PLD … P.D. IN CADERE LIBERA , PL IN CRESTERE .

 17. romanmihaes Says:

  Sa fie clar accept criticile, insa nu tolerez jignirile la persoana si calomniile. E usor in umbra anonimatului sa-ti bati joc de oameni fara sa ai vreo responsabilitate.

 18. opinie Says:

  Nicolae Negru: Republica Moldova rămâne în zona tampon.

  Să nu ne facem iluzii: venirea reprezentantului UE, Ştefan Fule, la Chişinău, participarea lui la manifestaţiile dedicate Zilei Europei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, laudele şi promisiunile generoase de asistenţă pentru RM nu ne apropie cu niciun milimetru de poarta Uniunii Europene. Fule nu a promis nimic nou, nu a dat nicio asigurare pe care să nu o fi rostit un alt reprezentant al UE mai înainte. Cum nu am avut stabilit vreun termen pentru liberalizarea vizelor sau constituirea unei zone comune de liber schimb, nu îl avem nici după plecarea sa. Diferenţa a fost doar de tonalitate – festivă, optimistă, nu şi de mesaj. Mesajul a rămas acelaşi.

  Răspunsul este evident: noi nu suntem consideraţi a fi parte a Europei, ci a spaţiului estic, a „lumii ruse”, aşa cum ne-a „arondat” Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill. Astfel ni se sugerează că regulile europene nu sunt întru totul aplicabile la noi, că trebuie să ne supunem hatârului rus. Şi, ca pastila de „realpolitik” să nu ne pară prea amară, UE l-a delegat pe Fule să ne „înveselească”. Trimiţându-şi comisarul în calitate de „animator”, Bruxelles-ul procedează ca un soţ infidel, care se întoarce acasă spre dimineaţă cu un buchet de flori pentru nevasta înşelată.

  Dacă pentru noi se pregătesc alte simboluri „europene”, înseamnă că vom face parte din „altă Europă”, cea în care lumina va veni în continuare de la Moscova, nu de la Bruxelles. „Gingăşiile” lui Fule vin să camufleze o potenţială „trădare”. Asta nu înseamnă că Bruxelles-ul ne doreşte soarta Ucrainei, că arde de nerăbdare să vadă trupele ruse pe Prut şi pe Dunăre, el va face tot posibilul pentru menţinerea status quo, dar nu mai mult. Fule ne-a adus o confirmare indirectă că RM nu intră în planurile de extindere a UE, că suntem destinaţi zonei tampon, că Parteneriatul Estic este maximul ce ni se poate propune. Nu este exclus să avem în viitorul nu chiar îndepărtat surpriza liberalizării regimului de vize, dar numai după ce dreptul de a călători în UE fără vize îl vor obţine ruşii. De altfel, miniştrii de Externe ai UE s-au arătat săptămâna trecută dispuşi să facă acest gest de simpatie faţă de Federaţia Rusă.

  Doar primarul Dorin Chirtoacă şi seful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Dirk Schubel, au marcat Ziua Europei pe 9 mai, în scuarul Europei, din grădina Publică, transmiţând societăţii un semnal corect.

  http://www.jurnal.md/ro/ne ws/nicolae-negru-republica-mol dova-ramane-in-zona-tampon-186 546/

 19. COSTIN Says:

  SE PARE CA GOGOASA PD-LUPU SE DEZUMFLA DE LA ZI LA ZI … PARTIDUL FILO-RUS SI NEO-STALINIST SE AFLA PE UN TREND DESCRESCATOR FERM SI NIMIC SI NIMENI NU PARE SA MAI SCHIMBE LUCRURILE … SANSA LUI LUPU SI A PD , ERA CA IMEDIAT DUPA ALEGERI , CU ACORDUL COMUNISTILOR , SA FI FOST ALES PRESEDINTE . OCAZIA RATATA SE RAZBUNA ASTAZI … CUM LA STINGA STINGII P.D.-ISTE , NU SE VEDE NICI O CRESTERE SERIOASA , BA CHIAR SCADERE , INSEAMNA CA SIMPATIZANTI PD TREC LA PLD … SI NU VAD IMPOSIBILA ACEASTA VARIANTA . PLD A ALUNECAT IN ULTIMA VREME SPRE CENTRU , IAR ELECTORATUL DE LIMBA ROMANA PD , NU E FANATIC CA CEL AL PCRM -LUI … DUPA UMILA MEA PARERE , PD ISI VA PIERDE TREPTAT SIMPATIZANTII DE ETNIE ROMANA , DE ORIENTARE CENTRU-STINGA . IN LIPSA UNUI PARTID AUTENTIC SOCIAL-DEMOCRAT MOLDO-ROMAN , ACESTIA MIGREAZA SPRE UN CENTRU ACOPERIT DE PLD .

 20. credinţa Says:

  Vor accede in alejerile urmatoare: PLDM,PL si MAe daca vor merje in bloc cu PL,PNL,PC,PPRm. PD+MN<PRCM+PPCD,PSD vor disparea

 21. STEJAR Says:

  Domnilor,

  Cat timp o sa ne mai batem joc de noi ???? Dece ne invartim ca mustele in jurul rusiei pentru probleme care ne privesc dar care sunt acceptate in mod tacit de Uniunea Europeeana si de America ??? Nimeni nu indrazneste sa se adreseze lor ???

  Politicienii nu trebue sa faca navete inutile la moscova ci in permanenta sa fie in cancelariile occidentale spre a gasi solutii in spirit european . Inca nu stiti ca moscova actioneaza incet dar sigur cu acordul Europei care se declara sustinatoare a Moldovei ??? TREZITI-VA !!!!

 22. credinţa Says:

  P/u Stejar.Dumneata aveţi absolută dreptate! Atăta timp cît personalităţile nu au identitate naţională,atît timp ei vor face navete la moscova, deseori trupul este acolo iar sufletul în ceruri. A venit timpul de deşteptare fraţilor. Consolidarea sinergiei ne va aduce la victoria asupra comunismului.
  Ruşine Grecianîi,Dodon şi Muntean. Unde sunt părinţii voştri,copiii poate şi nepoţii să vă asculte dinnou de gulagul socialist,comunist. Iar ne amintiţi de Siberia,bunelul meu zace acolo luat de Stalin -discipolul lui Lenin. Cerem de la actualii parlamentari scoaterea în afara legii PRCM.

 23. Lancaster Says:

  Haideţi să mai lăsăm „marele popor rus”, că nu el face politica actuală a Rusiei. N-aveţi decât să vedeţi „Lacul Lebedelor” în fiecare seară şi să dormiţi cu „Război şi Pace” sub pernă, dar Ruisa actuală e condusă de u grup de oligarhi „buni” (cei din jurul lui Putin) care ar reface repede dominaţia sovietică, peste tot unde li se pemite.

  Uitaţi-vă ce-au făcut cu Germania, l-au adus pe Schroeder la putere şi l-au înlocuit ulterior, doar de formă, cu Merkel. Dar cei care conduc Germania în realitate sunt cei cu care avea Putin contacte înainte de 1989. Merkel nici măcar n-are curaj să strănute, dacă nu-i dă voie Putin. Iar R.Moldova a fost în aceeaşi situaţie, pe vremea lui Voronin. Chiar nu v-a ajuns?

  Cultura rusă e bună de predat în şcoală, dar n-are ce căuta în politica modernă. Că nu cultura rusă invadează R.Moldova, ci politica rusă (sau pro-rusă).

 24. A Stan Says:

  D-le Mihaies, admir metamorfoza dvs. (am in vedere un pas nesabuit in trecut legat de „moldovenism”). De data asta apreciez mesajul.

 25. A Stan Says:

  Apropo, imi place proverbul la nebunie: „Nu Rusia e puternica, ci adversarul e slab”

 26. opinie Says:

  Rusia avertizează UE şi NATO să nu intervină în spaţiul post-sovietic.

  Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Uniunea Europeană şi NATO să nu intervină în treburile interne ale statelor post-sovietice.

  Lavrov a declarat camerei inferioare a parlamentului rus că evenimente precum alegerile din Ucraina şi revoluţia kîrgîză dovedesc că ingerinţa în afacerile interne ale statelor independente poate produce „un efect invers ce duce la destabilizare şi întoarce statele din dezvoltarea lor.”

  „Aş vrea ca această lecţie să devină baza pentru activitatea din această regiune a aşa numitului factor extern, fie UE, NATO sau altele,” declara Lavrov .

  Rusia este preocupată că UE şi NATO intenţionează să construiască parteneriate cu aliaţii săi din Comunitatea Statelor Independente.

  Lavrov declara anterior că dezvoltarea politică în fostele state sovietice este o prioritate pentru politica externă a Rusiei.

  CSI cuprinde state fost-sovietice: Azerbaidjan, Armenia, Belorusia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ucraina.

  http://www.jurnal.md/ro/ne ws/rusia-avertizeaza-ue-si-nat o-sa-nu-intervina-in-spatiul-p ost-sovietic-186651/

 27. opinie Says:

  Lavrov cere Moldovei să negocieze cu Transnistria „de la egal la egal”.

  Rusia a spus că recenta declaraţie comună cu Ucraina asupra Transnistriei arată că sunt şanse mari de rezolvare a conflictului şi a îndemnat Moldova să fie mai flexibilă faţă de Tiraspol.

  Într-o declaraţie citată de agenţia Interfax, ministerul rus de externe spune că acum Moscova şi Kievul au o părere comună despre cum să rezolve conflictul şi cere Moldovei să să negocieze cu Transnistria „de la egal la egal”. În declaraţie se mai spune că Rusia sprijină în continuare independenţa şi integritatea Moldovei, ca şi neutralitatea ei, garantată prin constituţie, relatează europalibera.org.http://www.ju rnal.md/ro/news/lavrov-cere-mo ldovei-sa-negocieze-cu-transni stria-de-la-egal-la-egal-18670 4/

 28. opinie Says:

  Un articol de: Dan Dungaciu

  Nicio soluţie pentru R. Moldova?

  Ziua Europei „pe stil vechi”

  Semnalele pentru criza proiectului european al RM au început mai devreme, odată cu discuţiile din jurul datei de 9 mai şi a reacţiilor Chişinăului la aceasta. Au continuat cu ocazia discursurilor festive din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde se omagia… Ziua Europei. Cu o săptămână în urmă, însă! Cu excepţia primarului Dorin Chirtoacă şi a şefului Delegaţiei Comisiei Europene în RM, Dirk Schubel, oficialii au sărbătorit Europa pe 15 mai, iar unii comentatori politici, cu puţine excepţii, s-au făcut că nu văd diferenţa sau au încercat să o justifice „în dulcele stil clasic” care, de prea multe ori la Chişinău, motivează şi scuză orice. În realitate, faptul că sintagma „integrare europeană” nu se mai pronunţă de către Bruxelles ar trebui să stârnească discuţii mai aprinse în RM, nu doar resemnările docte din unele dezbateri publice care seamănă mai degrabă cu terapii de grup. Liderii politici, dar mai ales societatea civilă, e cazul să spună răspicat că RM nu este un spaţiu slav, ci unul în care se vorbeşte o limbă oficială a UE, adică limba română! Iar abandonarea ei undeva în zona gri dintre spaţiul euroatlantic şi cel de influenţă rusă, indiferent cum se va numi acest statut – „asociere”, „parteneriat estic”, „politică de vecinătate” – nu este în niciun caz o soluţie pentru cetăţenii din stânga Prutului şi, mai ales, pentru generaţia tânără de acolo. „Sacra stabilitate” nu mai este posibilă în RM după un 7 aprilie care a readus pe scenă o generaţie care a protestat tocmai pentru că nu mai avea răbdare să trăiască în „zone-tampon”! Cât timp se vor mai resemna aceştia cu faptul că statutul de neutralitate este impus tot din afară – de Moscova şi de Kiev, acum – sau cu eticheta de semi-european şi câtă vreme se vor mai anestezia cu discursuri terapeutice şi căldicele? Probabil că nu multă vreme. Mai exact, până atunci când tânăra generaţie de la Chişinău va realiza, exasperată, că şi în raport cu „integrarea europeană” RM riscă să fie aşezată pe acelaşi plan cu… Federaţia Rusă!http://www.timpul.md/art icol/-nicio-solutie-pentru-r– moldova-10992.html

 29. anna* Says:

  „ca trebuie sa ne abtinem sa discutam unele subiecte sensibile, gen identitatea de roman, rus, moldovean etc. ….”
  de acord cu Tanase, nu vad de ce am discuta aceste intrebari cu Rusia…

 30. OBSERVATOR Says:

  Aud destul de des ca Romanii au o ura nestavilita contra rusilor, datorita ocupatiilor repetate, comunismului, etc.

  De fapt intelegerea intre rusi si Romani sau intre rusi si Moldoveni, vorbesc de cei din preajma noastra, este si a fost totdeauna perfecta. Aceasta repulsie este de fapt impartasita si de rusi contra celor de la putere in rusia si a acolitilor lor politici.

  Vorbeam cu un rus din Romania si apoi cu multi alti rusi ::: De indata ce atingeam aceasta problema a discordantei dintre rusii ca popor si politicile rusiei,raspunsul era tot deauna acealasi :::: O banda de STRAINI care a pus mana pe putere de un secol si nimeni nu-i poate demonta.

 31. Doc Says:

  @patriciu Omule frumos, nu romanii v-au nenorocit si nici macar rusii de rand ci banditul de Stalin si sleahta de criminali cu care s-a inconjurat. Iti dai seama ca armata romana nu putea accepta o confruntare asimetrica cu cea sovietica in 1940. Asta doreau sovieticii, sa incepem un razboi singuri impotriva lor si sa poata lua si mai mult decat au cerut initial. Aveau toate sansele fiindca in acel moment puterile occidentale Anglia, Franta si Germania erau ocupate cu razboiul iar SUA, neutre, nu se amestecau in Europa mai ales ca nici nu stiau unde este Basarabia pe harta. In iunie-iulie 1940, Romania a executat o retragere tactica in conditiile agresiunii militare sovietice si a revenit 11 luni mai tarziu. Nu te supara dar Basarabia a fost cedata URSS dupa un razboi sangeros care a durat 3 ani si dupa ce au murit circa 400.000 de soldati romani, aproape 1/3 din intreaga armata a regatului Romaniei de atunci.

  @OBSERVATOR Nu cred ca vei gasi nici macar un singur rus lipovean sau starojean din Romania care sa afirme ca romanii au ceva cu rusii. De asemenea, nici un ucrainian care sa spuna ca romanii au ceva cu ucrainienii. Romanii au o cultura a pacii straveche, fiind un neam agricultori si pastori crestini, „pastorii romanilor” cum i-a numit cronica de secol 13 maghiara, altii le-au adus razboiul in case.

 32. Ed___ Says:

  Invadarea Romaniei de catre Uniunea Sovietica in 1940 = Invaderea zonei Sudet a Cehoslovaicei de catre Germania Nazista in 1938

  CE SANSA A AVUT sau AR FI AVUT CEHOSLOVACIA IN FATA GERMANIEI NAZISTE INARMATE DEJA DE RAZBOI ? ZERO

  CE SANSA A AVUT sau AR FI AVUT ROMANIA IN FATA UNIUNII SOVIETICE INARMATE DEJA DE RAZBOI ? ZERO

  CE SANSA A AVUT POLONIA CARE A FOST INVADATA ATAT DE GERMANIA NAZISTA CAT SI DE UNINUNEA SOVIETICA DEJA INARMATE DE RAZBOI ? ZERO

  Asa ca sa nu mai mai acuzam intre noi vest-moldoveni sau est-moldoveni, romanii in general pentru doua IMPERII ALE RAULUI.

 33. amycommunications Says:

  Şi, ca o ultimă dovadă pentru ‚grăsimea ‚ mea: am 31 ani, 1m şi şaptezeci cm fix, vreo 47 kg adică, de cînd am scăpat de toţi tembelii de medici care îmi otrăviseră organismul şi sufletul în acelaşi timp, port mărimea franceză 34 la pantaloni: fiind măsura no.2 în USA şi 6-8 în UK. Şi nu ţin cură de slăbire şi nici nu beau ceaiuri de slăbit etcaetera..Dar am muşchi puternici şi-mi trebuie ca să muncesc şi să trăiesc şi ambele în acelaşi timp. Acum, vă rog să vă cîntăriţi şi mai ales pe toate fufele din partide, ‚misse’ sau avocate sau alte lucruri de acest gen şi, fiindcă este criză(la mine de foarte mulţi ani) vă rog să începeţi dracului odată să mai calculaţi: corect. Cine se-ndoapă dintre toate şi toţi cei pe care i-am numit, pînă acum? Vă mulţumesc. Şi credeţi-mă că îmi este foame, de mai mulţi ani decît voi. Punct.(Scrieţi-vă în faţa televizorului, ca nu cumva să mai uitaţi vreodat’ )!!

 34. amycommunications Says:

  De atunci nu mi se mai dau bani ca să îmi cumpăr haine şi asta se întîmplă mai ales datorită concepţiilor politice-populiste adînc înrădăcinate în acest popor romîn mai ales, dar să nu excludem nici membrii întregii E.U. Hainele şi încălţămintea pe care vedeţi că le port, au suferit modificări frecvente la croitor şi, fiindcă eu am fost întotdeauna atentă la curăţenia mea, vi se pare că arată ca noi. Cu toate că eu mă aflu în criză muult mai profundă de muuuuuulţi mai mulţi ani decît toate şi toţi. Şi să ştiţi, că eu şi nu voi avînd minte mereu, am înţeles că bogăţia nu se va face vreodată prin cheltuieli pe lucruri inutile de fapt. Dar trăim cu toate şi toţi într-o lume şi mai ales o societate romînă de egoişti şi incompetenţi şi lacomi sau cerşetori, încît numai foarte puţini dintre noi realizează ce este complet necesar şi ce anume nu. Tocmai de aceea, eu mi-am îndeplinit datoriile mele civice şi politice în mod exemplar şi v-am oferit soluţii mereu, cu toate că detest să mă repet şi am renunţat să o fac, pentru proşti. În schimb, eu personal nu am avut nimic al meu pînă acum, nici părinţii, fiind mult prea influenţşaţi de către voi, nu mi-au dat decît hrană şi nici în mod periodic măcar. Iar voi, îmi cereţi să vă explicitez de sute de ori, spunînd că, datorită faptului că m-am săturat să vă tot repet fiindcă sunteţi ramolite şi proşti, eu sunt de fapt acea care are nevoie de îndrumători. Şi voi ăstea şi ăstea, sunteţi susţinute şi susţinuţi politic, deşi nu aveţi măcar creierul care să vă facă să memoraţi temeinic şi să nu mai uitaţi în veci: legislaţia drepturilor omului nu face nicio deosebire între concepţii politice de ‚stînga’ şi ‚dreapta’ şi altele de acest fel, în veci! Mi-e silă de voi, naţie de egoişti, cerşetori, nedrepţi, proşti şi răi!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: