Ziua Europei, Stefan Fule si integrarea europeana

Dimineata am privit la jurnaltv citeva editii speciale, la care prezentatoarea incerca sa afle de la invitati, de ce in RM ziua Europei se sarbatoreste pe 15 si nu pe 9 mai, la fel ca in toata Europa.  Am inteles de la un invitat, ca s-a stabilit asa ca sa nu deranjam sarbatorirea zilei victoriei pe 9 mai. Zadarnica cedare, caci nu s-a obtinut nimic, gazul oricum s-a scumpit. Apoi am fost in PMAN unde au fost organizate o serie de actiuni privind sarbatorirea Zilei Europei. Statele membre UE au organizat standuri la care au prezentat informatii despre tarile lor, istoria, traditiile etc. Mare imbulzeala era la standul Italiei unde se servea mincare traditionala italiana gratis, in pavilioanele altor tari mincarea si bautura erau de vinzare pe bani. Dupa mitingul consacrat sarbatorii, oficialii moldoveni, printre care Primul-ministru, ministri, deputati, Presedintele interimar etc. au mers sa faca baie de multime. Am avut ocazia sa fac schimb de opinii cu unii oficiali pe diverse subiecte, insa nici unul nu stia cind vor avea loc alegerile anticipate, in toamna sau in primavara. Decizia este in virful pixului lui Mihai Ghimpu mi s-a zis, numai el stie. Am mai auzit in piata ca comunistii pregatesc ample manifestatii de protest dupa 16 iunie, in cazul in care Mihai Ghimpu nu va dizolva Parlamentul. Apropo a mai ramas o luna pina atunci, vom cunoaste oare in acest rastimp ce urmeaza sa se intimple?
Apoi am stat cu un analist politic la un suc si am incercat sa analizam care ar fi scenariul optim de depasire a crizei politice si am ajuns la urmatoarea concluzie. Cel mai bine este de organizat anticipatele pina la sfirsitul lunii octombrie, caci la 4 noiembrie expira cele 6 luni conform Constitutiei ca sa poata fi puse la vot proiectele de modificare a Constitutiei ale proiectelor AIE si PCRM. Astfel pina la 4 noiembrie 2010 societatea si partidele vor cunoaste scorul electoral si viitoarea alianta de guvernare.In cazul in care comunistii si aliatii lor vor avea mai mult de 52 de voturi, AIE va avea o singura solutie, sa voteze pentru proiectul propriu care prevede alegerea presedintelui de catre popor. Sper ca deputati au inteles corect ideea.

Anunțuri

11 răspunsuri to “Ziua Europei, Stefan Fule si integrarea europeana”

 1. Costache Turta Says:

  citat:
  „Am inteles de la un invitat, ca s-a stabilit asa ca sa nu deranjam sarbatorirea zilei victoriei pe 9 mai „.
  Dar oare in alte tari din Europa, ziua Europei de 9 mai, nu impiedica si acolo ziua Victoriei ? oare nu putem si noi sa fim ca toata lumea, ca in Europa? Poftim si rezultatul: pasim mereu in urma – suntem cu circa 20 de ani in urma timpului in istorie. Dar, la o adica, de ce nu s-ar sarbatori la 9 mai ambele : si ziua Europei si Victoria ? Ar fi chiar foarte frumos !
  Oricum, daca nu inaintam cu idea de Re-Unire cu Romania, riscam sa fim exclusi inca alti 20 de ani din istorie si sa ne invartim pe loc. Moscova lucreaza bine ! „Mintea noastra de pe urma „/de 20 de ani ?/

 2. Neamtzu dela Saseni Says:

  Un diplomat occidental despre Re-Unirea cu Romania Mare:
  /preluare de pe un Forum din Ziarul de Garda/

  http://www.zdg.md/politic/mai-departe-mai-rapid-avansam-impreuna/comment-page-1#comment-26485

  sibe a scris (14 May 2010) :
  NU ESTE NICI O VORBARIE !!!
  UE FACE mult pentru ca R.Moldova sa-si indeplineasca telurile propuse. . Cit de repede va progresa R.Moldova in privinta integrarii eurepene, depinde de cetatenii ei. Drepturile omului nu sunt doar fraze ci realitati, pe care pas cu pas le vor simti si moldovenii. UE da, dar si cere. Traiesc de mult in UE si stiu despre ce vorbesc. Germania a avut un noroc ce a dus la reunire, pe care il ai odata la 1000 de ani.

  Principalele motive ce au dus la realizarea reunirii Germaniei:
  1)Populatia RDG dar si a RFG au vrut in marea lor majoritate acest lucru (reunirea era un tel stabilit in constitutia REF).
  2) Helmut Kohl, cancelar vestgerman a luptat pentru reunire (sotia lui era originara din Leipzig, RDG)
  3) La caderea zidului nu s-a tras nici un glonte si fortele militare rusesti din RDG au avut ordin de la Gorbatsov sa nu intervina.
  Faptul ca rusia era din punct de vedere economic total la pamint a usurat reunirea Germaniei. Germania a trimis multe ajutoare banesti si materiale in Uniunea Sovietica.

 3. jet Says:

  Ha ha ha, da ce, v-a pierit increderea in sustinerea aie de catre popor???:):) Vedem ca nu numai admiteti ca pcrm va avea mai mult de 52 de mandate, adica majoritatea, dar si faceti planuri de salvare:):). Mare legimitate mai are aie:):). Nu-i mai scapa nimic!!! La gunoiyul istoriei!!!!

 4. romanmihaes Says:

  marirea preturilor, de doua ori in acest an!fara compensatii si fara marirea de salarii scade drastic increderea in Alianta. ma tem ca pot avea comunistii in jur de 40/50 deputati, caci lor le convine votul pe lista. din pacate partidele aie se tem de votul uninominal, macar de 50% care ar reduce pericolul.

 5. Glad Says:

  Pentru voi romanii sunt fascisti de asta sarbatoriti ziua Europei pe 15 mai si ziua Victoriei pe 9 mai.Ascultati domnilor maldavani noi romanii ne-am cam plictisit de voi sa fiti cu fundul in doua luntri sa slujiti si pe Dumnezeu si pe Mamona.Acum o sa se supere sigur si Basescu si o sa mai vedeti integrare europeana cand o zbura porcul nostru romanesc de Ignat.

 6. romanmihaes Says:

  Repet, dupa scumpirile din ianuarie si mai 2010 a gazului, energiei electrice si energiei termice, urmate de scumpirea produselor alimentare, dar fara marirea salariilor si pensiilor, ce a adus la scaderea drastica a nivelului de trai, ar fi o sinucidere sa faci alegeri parlamentare dupa o iarna grea in 2011. Din aceste dar si alte considerenre alegerile parlamentare trebuie petrecute in septembrie, octombrie 2010.

 7. funtik Says:

  dle Mihaies,
  macar din considerentul, ca nu stii cit timp trece de la organizarea alegerilor pina incepe sa functioneze parlamentul ales. Daca vrei la 4 noiembrie noul parlament sa voteze modificarea Constitutiei, catre sfirsitul lui octombrie noul parlament ar trebui sa fie functional, nu abia sa fie organizate alegerile.

 8. romanmihaes Says:

  este important ca la 4 noiembrie sa fie cunoscuta componenta noului Parlament. asta am avut in vedere, pentru ca unii deputati aie doresc sa voteze varianta comunista care prevede alegerea presedintelui in Parlament cu 52 de voturi. iar pina se formeaza legislativul ,va trece mai mult timp, astfel ca spre sfirsitul lui noiembri Parlamentul va putea sa voteze un proiect sau altul in dependenta de majoritatea creata.

 9. costin Says:

  … ATAT TIMP CIT SONDAJELE ARATA PE FILAT SI PLD-UL IN CRESTERE , NU VOR AVEA LOC ALEGERI NICI DACA AR CADEA O COMETA PESTE MOLDOVA . ESTE CLAR CA FILAT STA IN ASTEPTARE … CEI 25% CU CIT ESTE PROGNOZAT A AVEA ASTAZI PLD-UL , POATE SA-I IA MINTILE PREMIERULUI , DAR SI CELORLALTI OAMENI IMPORTANTI AI PARTIDULUI …RAMINE DE VAZUT INSA PINA UNDE SI PINA CIND VA CRESTE PLD-UL …DEJA 25% – DACA SUNT REALI ,BINEINTELES- REPREZINTA UN SUCCES CARE POATE FI ALUNECOS SI RAPID DEZUMFLABIL . E PREA SCURT TIMPUL , CA SA CREDEM CA TOTI ACESTI EVENTUALI VOTANTI PLD , SUNT 100% AI ACESTUI PARTID . PROBABIL CA FILAT SE VA GHIDA DUPA VIITOARELE SONDAJE DE OPINIE … CRESTE PLD , ALEGERILE VOR FI IMPINSE INCA CITEVA LUNI …SE PLAFONEAZA SAU CHIAR SCADE PLD , FILAT VA GRABI ALEGERILE …

 10. costin Says:

  TREBUIE SA FIU DE ACORD CU ANALISTUL DAN DUNGACIU … PUTEM VORBI LA ORA ACTUALA DE O SITUATIE TOTAL NEPREVAZUTA DE CEI DE LA PD …PROBABIL LUPU SI DIACOV CREDEAU CA NU AU ALTCEVA DE FACUT DECIT SA ASTEPTE CADEREA BUCATII DE CASCAVAL COMUNIST DIRECT IN GURILE LOR …CUPRINSI DE DISPERARE , LIDERII PD ACTIONEAZA DIN CE IN CE MAI HAOTIC , MAI FARA GINDIRE , IN TOT CE FAC … PD PIERDE ELECTORAT SPRE PLD , SPUN EU … PCRM SCADE , MOLDOVA UNITA E JOS DE TOT …NU SE VAD CRESTERI NICAIERI LA STINGA PD-LUI … INSEAMNA CA PLD-UL E MAGNETUL CE ATRAGE DIN ELECTORATUL PD . ELECTORATUL PD NU ESTE UNUL FANATIC CA AL COMUNISTILOR SI DUPA CUM SE VEDE , NICI PREA INDOCTRINAT, ASA CA NU-I EXCLUS CA MIGRATIA SA CONTINUE SPRE PLD … NU EXCLUD UNELE CONTRE INTRE LUPU SI FILAT PE VIITOR …ACESTE TRECERI DE LA PD LA PLD , NE ARATA INCA ODATA CA IN MOLDOVA NU EXISTA LA ORA ASTA NICI O STINGA ADEVARATA , NICI O DREAPTA AUTENTICA …POATE P.L. FACE PASI SPRE O DREAPTA ADEVARATA …

 11. Radu Says:

  Buna!Va invit pe http://www.cupcea.lx.ro

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: