Atentie! ni se pregateste ceva in Transnistria

Partidele politice membre ale AIE sunt preocupate de lupta politica interna.RM este in plina criza politica si constitutionala, fara un presedinte ales, stabil in functie. In aceasta conjunctura problema transnistreana se afla undeva pe ultimele locuri in agenda curenta a guvernarii, si nu e bine.

Cazul Vardanean a luat o turnura neasteptata , cica invinuitul isi recunoaste vina de a fi colaborat cu sis-ul moldovenesc. Ciudat este ca declaratia sa de recunoastere a vinei prezentata la televiziune si disponibila pe internet, este facuta doar in prezenta avocatului asupra caruia exista dubii de a fi de-al mgb-lui si a procurorului, ceea ce pune la indoiala autodenuntarea. De ce a aparut acest caz inaintea intilnirii dintre Medvedev si Ianukovici? Nu cred ca este intimplator.  Se pare ca pe tabla de sah a conflictului transnistrean Rusia vrea sa joace o noua partida , in care se va incerca un mat rapid in citeva mutari. Rusia are experienta recunoasterii unilaterale a Abhaziei si Osetiei de Sud,atunci cind a ramas singura si a reusit sa mai incline spre recunoasterea acestora doar  citeva tari marginale. E de ajuns sa accentuam ca din CSI Rusia este singura care a recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste georgiene. Se stie ca regimul separatist de la Tiraspol este sustinut financiar din bugetul Rusiei, fara banii rusesti regimul nu s-ar mentine nicio luna de zile. Invatind lectia georgiana, se pare ca Rusia vrea sa aplice in cazul transnistriei un scenariu mai solid , iar pentru asta are nevoie de sprijinul Ucrainei, care are si ea interese strategice in regiunea transnistreana. Ianukovici este impotriva scenariului georgian, de recunoastere a independentei transnistriei, fara acordul vestului, el pledeaza insa pentru acordarea unui regim special regiunii separatiste.

Se stie ca in cadrul vizitei de la 17,18 mai pe care o va efectua Presedintele Rusiei Medevedev in Ucraina se va da publicitatii o declaratie comuna a lui Medevedev si Ianukovici privind situatia din transnistria. Unele surse(ng.ru) declara ca cei doi presedinti vor veni cu o pozitie comuna prin care vor sprijini acordarea pentru regiunea transnistreana a unui statut special in cadrul RM pe model confederativ (planul Kozac modernizat), cu sublinierea faptului ca R.Moldova si transnistria sunt parti egale in negocieri. De asemenea e de asteptat ca va fi subliniata necesitatea  pastrarii actualului format de mentinere a pacii.

In urmatoarea mutare se asteapta ca si presedintia kazaha a OSCE sa sustina initiativele celor doi. Daca Rusia, Ucraina si Kazahstan se pozitioneaza de partea regiunii transnistrene, ne intrebam cine sunt aliatii R.Moldova?
Putem sa ne asteptam la o sustinere ferma a UE si SUA in aceasta chestiune?

Apoi vor aparea probabil declaratii ale citorva partide  si lideri, inclusiv membri AIE care cu unele reserve si propuneri constructive vor sustine propunerile Presedintilor  Rusiei si  Ucrainei. Nimic nou sub soare. Sa o vedem si pe asta. Am mai zis, important e in procesul reintregirii tarii, sa europenizam regiunea transnistreana, nu sa transnistrizam intreaga R.Moldova.

Reclame

26 răspunsuri to “Atentie! ni se pregateste ceva in Transnistria”

 1. opinie Says:

  ce se aude despre pragmaticii PLDM-PD-AMN cu parada de la Moscova-?
  -)

 2. CS Says:

  Se pare ca Rusia nu mai vrea sa toarne bani in mizeria separatista pe care cu atat drag o sponsorizeaza si , cu ajutorul ucrainei vrea sa repuna zona de drept in circuitul economic, blocada cu ucraina fiind doar pe hartie. Vom trai si vom vedea propunerile porcilor si nu avem decat sa fim spectatori, deocamdata.. Idea este sa nu cadem in plasa georgiana si sa declansam un conflict armat. calea legala trebuie sa fie arma noastra, Rusia acuzata la Haga pentru atentat la statalitatea RM!!!

 3. Pirelli Says:

  breee…pai cineva trebuie sa-si castige rublele pe merit, nu? poate credeati ca si la est lumea doarme in uniforma asa cum faceti voi!!! trezirea de urgenta moldoveni!!! intrarea in nato si iesirea din csi, nu e alta solutie + sarma ghimpata pe nistru!!!

 4. COSTIN Says:

  UN SEMNAL CLAR PRO-TIRASPOL , FARA INDOIALA … O INCERCARE A RUSIEI CU SPRIJIN SI UCRAINEAN , DE A OFICIALIZA UN STATUT APARTE PENTRU TRANSNISTRIA , DE DATA ACEASTA CAUTINDU-SE SI O RECUNOASTERE INTERNATIONALA PENTRU REGIMUL SEPARATIST . MOSCOVA SE DORESTE SI JUCATOR SI ARBITRU IN ACELASI TIMP … CA LA FOTBAL…MOSCOVA CENTREAZA , MINGEA PARASESTE TERENUL DE JOC IN TRAIECTORIA EI , DAR ARBITRUL RUS SE FACE CA NU VEDE , MOSCOVA INSCRIE CU CAPUL … BINEINTELES CA SI INTERVENTIA BRUTALA IN AFACERILE INTERNE ALE MOLDOVEI , O FI FACIND PARTE DIN „MARELE RAZBOI DE APARARE A PATRIEI ” , TE POMENESTI … PROBABIL STATUTUL NECLAR ACTUAL AL REGIMULUI SEPARATIST , INCURCA PLANURILE VIITOARE ALE MOSCOVEI SI TIRASPOLULUI . IN ACTUALA SITUATIE , MOSCOVA E OBLIGATA PUR SI SIMPLU SA SUBVENTIONEZE DIN GREU REPUBLICA-FANTOMA … DEJA S-AU STRINS 2 MILIARDE DE DOLARI DATORII PENTRU GAZUL RUSESC … CINE LE PLATESTE ? ASTAZI NIMENI . MIINE , LE VA PLATI NOUA CONFEDERATIE MOLDOVENEASCA , ADICA TOT CHISINAUL …PREGATESTE-TE CHISINAULE , SA PLATESTI VECHILE SI NOILE DATORII ALE TIRASPOLULUI … RUSIA NU MAI ARE DE UNDE ! PENTRU INCEPUT 2 MILIARDE DE DOLARI PENTRU GAZUL CONSUMAT DE SMIRNOV SI CIRACII SAI … PREGATITI BANII INCA DE PE ACUM , CA ARE NEVOIE KREMLINUL , PENTRU O ALTA PARADA FARAONICA „ELIBERATOARE” …

 5. Pirelli Says:

  las’ ca datoriile le plateste filea, el a zis ca se rezolva in maxim doo luni

 6. radu Says:

  mai are cineva vreun dubiu ca rusia si ucraina isi bat joc si umilesc rep.mold. impreuna cu 3 mil locuitori pe care nu da doua ruble?

 7. Jovanny Says:

  Din pacate articolul e foarte bun si e tot posibilul ca scenariul sa fie organizat in asa maniera. Rusii vad miscarile lente a Moldovei si nu vor permite sa scape situatia de sub control. Tocmai de asta vor inceraca sa inceapa acum ei jocul avand in vedere ca situatia este mai mult de partea lor. Ca rusii sunt porci asta stie toata lumea dar nu ne ramane sa vedem daca vor juca mai intelegent sau vor utiliza metodele lor traditionale murdare.

 8. Cristi Says:

  Neagu Giuvara propunea o despartire amiabila dupa modelul CehoSlovaciei plus un schimb de populatie dupa modelul Romaniei si Bulgariei in Cadrilater.

  Transnistria a fost folosita ca metda de SANTAJ la adresa Romanofonilor din Republica Moldova.

  ps : In Ucraina va fi o mare MANIPULARE cu Transnistria pentru a inchide gura nationalistilor lui Timoshenko privind flota rusa si cedarea conductelor de gaze.

 9. Vektor-Nord Says:

  da……analiza e buna, ceva se pregateste, razboi informational deja e in toi, daca a ajuns sis.md sa publice Declaratii.

 10. Cristi Says:

  Cineva mi-a spus candva razand : ‘moldovenii cred ca Republica Moldova e puctul fix iar Transnistria graviteaza in jurul ei, pe cand realitatea e exact invers : TRANSNISTRIA E PUNCTUL FIX IAR R. MOLDOVA GRAVITEAZA IN JURUL EI’

 11. COSTIN Says:

  MAI IERI OBRAZNICUL LAVROV , NE ANUNTA CU SURLE SI TRIMBITE CA MOSCOVA RESPECTA R.MOLDOVA IN TIMP CE VECINUL DE LA VEST NU … MARE NESIMTIREA BETIVULUI . INTRE TIMP , RUSIA AVIND SI AJUTORUL NOULUI REGIM DE LA KIEV , MATURA PE JOS CU BIATA TARISOARA MOLDOVINEASCA , CU INDEPENDENTA SI INTEGRITATEA EI TERITORIALA … INCREDIBILA OBRAZNICIA , GOGONATE MINCIUNILE … TRAIASCA SI INFLOREASCA NOUA „CONFEDERATIE” MALDAVINEASCA- IN CONSTRUCTIE- , STRINS UNITA IN JURUL PATRIEI RUSII … TERORISTUL SI BANDITUL SMIRNOV , VA AVEA ASIGURAT UN POST DE VICE-PRESEDINTE AL TARII , LOC DE UNDE VA „INTENSIFICA” SI „ACCELERA” ADERAREA LA U.E. , A NOII MOLDOVE CONFEDERATE , ALATURI DE VORONIN , LUPU, URECHEAN SI FILAT … CA O DOVADA A „UNITATII TOVARASESTI” , TANCURILE SI BLINDATELE TRANSNISTRENE , VOR ASIGURA „ORDINEA” IN CHISINAUL NOSTRU DRAG …

 12. buzdurie Says:

  Eu vad o singura scapare ,daca se merge la indeplinirea planului descris mai sus ,atunci nu ne ramine decit sa intram rapid in NATO si sa deschidem o baza militara SUA cu scuturi aieriene pe teritoriul tarii ,si cred ca aceeata nu le va place prea mult rusilor care se vor mai gindi nitel si poate se vor razgindi .Acum elita politica va arata daca sunt in stare sa lichideze atacuri asupra Moldovei!!

 13. videotuturialotel Says:

  SA FIM SOLIDARI ASTA NE-AU CERUT POLITICIENI IN 2008 ATUNCI CIND AU AVUT NEVOIE DE VOTURI.Si am fost solidari cu toti puturosii si lenesii care in viata lor nu au mutat un pai 1 mm si au dormit la umbra cind le era cald sau la soare cind le era frig in timp ce altii pentru o amarita de pensie(350 lei)pe care guvernul o taie azi munceau cu soarele-n cap sau cu ploaia in spinare .Nmeni la acea vreme nu a gindit ca nu e bine sa rasplatesti lenea si sa pui pe aceas treapta: harnicul cu lenesul.Pai atunci de ce sa mai muncim ca doar statul da pensie la batrinete pe nemuncite -ia de la cei care au muncit SA FIM SOLIDARI CU TOT FELUL DE PRIMARI CARE nu mai stiu cum sa cheltuiasca banul public inventind tot felul de aberatii .Asa a gindit primarul din Medias TEODOR NEAMTU PRIMAR P.D.L.care „nestind” ce sa faca cu banul public inventeaza si -s face de lucru:repara str.Greweln strada care a fost data in folosinta gata asfaltata in anul trecut 2009 1 noim.face scuaruri in mislocul strazilor.va prezentam un set de fotografii

  Sa fim solidari cu statul ROMAN cind sponsorizeaza prin diferite institutii un fotbal corupt unde meciurile se aranjeaza in culisesi amintesc aici :Primaria TIMISOARA -Sponsorizeaz partial echipa de fotbal.Primaria IASI -Sponsorizeaza in totalitate echipa de fotbal.Regia Huilei V. JIULUI- S ponsorizeaza 5 ehipe de fotbal si enumerez doar pe cele mai cunoscute-Pandurii ,Minerul Motru Minerul Berbesti.Regia Gazului Metan 4 echipe de fotbal .Iata care sint Intergaz TG. MURES,.Intergaz Bucuresti, Intergaz C.F.R. Craiova si nu in ultimul rind GAZ -METAN MEDIAS(+echipa de Baschet) care paradocsal in acest an finalizeaza :constructia hotelului-cantina pt. cantonament ,maresc tribunele conf.cerintelor U.E.F.A.7500 DE LOCURI PE SCAUNE,si tot in aceasta vara schimba gazonul si refac drenajul mergind chiar pana la incalzirea gazonului pe timp de iarna modernizare totala.Guvernul a gasit de cuvinta inpreuna cu d-nul T .BASESCU ca pentru a scadea chieltuielile bugetare nu e nevoie sa ceara :In aceasta tara cine munceste are dreptul la pensie cine NU cum is asterne asa doarme ,cine-s bate joc de bani publici cu aberatiile descrise mai sus are un loc linga d-nul Penescu,trebuie fotbal in aceasta tara f.bine echipele sa-s gaseasca sponsori privati cine nu are se desfinteaza,dar este nevoie sa micsoram pensiile astea amarite, sa nu mai compensam medicamentele si nemai avind bani scapam repede de pensionari pe cale naturala biologica.Si atunci eu nu pot sa nu-mi aduc aminte de o poezie a lui G. Cosbuc ;Ciocoi pribeag adus de vint\Mi-ai pus pe umeri cit ai vrut\Si m-ai scuipat si m-ai batut\ Si ciine eu ti-am fost\…. Sa nu dea dumnezeu cel sfint sa vrem noi singe nu….\Si-atunci CRISTOS sa fiti nu veti scapa nici in mormint

 14. Tanya Says:

  Nu este NICIUN partid in actuala guvernare, care ar fi impotriva planurilor Moscovei in legatura cu Transnistria. Cei impotriva au fost alungati in opozitie si cred ca nu a fost tare complicat de inteles pentru nimeni. Lumea demult a inteles asta, nu va faceti iluzii. Ar fi de mirare altceva: daca planurile Moscovei nu s-ar realiza…iata asta ar fi o minune , da!

 15. Pirelli Says:

  @”Neagu Giuvara propunea o despartire amiabila dupa modelul CehoSlovaciei plus un schimb de populatie dupa modelul Romaniei si Bulgariei in Cadrilater”

  versiunea asta e valabila in caz ca ursul iti va da timp de manevra. dar cand te surprinde in padure cu nadragii in vine, fugi asa cum poti, ca sa nu te-nhatse si sa te pape, nu te mai gindesti la desprtiri amiabile.

 16. laur Says:

  Republica Moldova trebuie sa se desparta de Transnistria DEOARECE ARE CANCER SI RISCA SA IMBOLNAVEASCA INTREAGA TARA (spatiul dintre Nistru si Prut).

 17. laur Says:

  Sper ca nu v-am speriat dar acesta este adevarul……….

  Daca tarile democrate NU I-AU DE URECHI RUSIA SI SISTEMUL; ACESTEIA , moldoveni chiar nu vor reusi.

 18. blogideologic Says:

  @Cristi spune: „Neagu Giuvara propunea o despartire amiabila dupa modelul CehoSlovaciei plus un schimb de populatie dupa modelul Romaniei si Bulgariei in Cadrilater.”
  Neagu Djuvara nu ştie bine istorie. El spunea că Basarabii erau Cumani (şi că deci Basarabia ar trebui să se cheme Cumania Mică, România fiind Cumania Mare). Neagu Djuvara nu aminteşte în cartea lui de istorie despre Capitulaţiunea de la 1740, un tratat internaţional care stabilea frontiera legitimă a principatului moldovenesc pe rîul Bug. În cel de al doilea război mondial, Anglia şi America au trimis un mesaj lui Ion Antonescu privitor la recunoaşterea frontierei răsăritene a României pe rîul Bug. Winston Churchill scrie în mod expres despre acestea în Memorii.

 19. Florin Says:

  Mi se rupe

 20. Deutschland Says:

  Asta si-au dorit basarabenii, asta vor avea. Ce-si face omul cu mana lui ……

 21. ROMAN basarabean in EXIL in Franta Says:

  ===============================================
  EU VA-SI SPUNE FRATILOR CA SUNTEM VANDUTI DE BOIERII NOSTRI !
  TARANI SUNTEM SI PUNCTUM ! (cu parere de rau)

 22. ROMAN basarabean in EXIL in Franta Says:

  Vai de capul nostru ! daca nu vrem mutre rusesti si sclavagie in propria casa,atunci EXILUL in tari straine ne asteapta printre straini !
  ===============================================
  SA FIE BLESTEMATA RUSSIA !!!

 23. John Deerfield Says:

  Pai uite, o solutie simpla care evident nu va fi realizabila in viitorul apropiat dar ceva pentru unul mai lung – Dam Transnistria Rusilor/Ukrainenilor, lasa sa se distreze cu Smirnov sau urmasul sau, si singuri ne unim cu Romania. La urma, pierdut o mica bucata, insa dobindim ceea ce a fost important istoric – Stat Unitar Roman.

 24. blogideologic Says:

  @ John Deerfield 🙂
  Care este numele tău adevărat, pe ruseşte ?

 25. Vlad Says:

  Din pacate, John Deerfield, cred ca ai dreptate.

 26. Doc Says:

  @Cristi Asta cred si eu. Nu inteleg de ce nu-i lasa pe cei din Transnistria pe drumul lor si sa se uneasca cu Romania. Schimbul de populatie se poate face usor prin cointeresare economica, stimulente, nu cu forta. Moldova pare totusi prinsa intr-o cheie post-sovietica de vanitate statalista (desi nu-si controleaza teritoriul). E o micime din asta umana la mijloc, decat sa vina inapoi la Romania (si sa se reintegreze in provincia istorica romaneaca Moldova) mai bine se dau ei cocosei in statul lor de carton. Rusia controleaza RM prin intermediul Transnistriei, cu tot ce decurge din asta.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: