Judecatorul vine acasa si se destainuie sotiei.
– Draga, astazi am avut un proces complicat.
– Ce s-a intimplat? il intreaba sotia.
– Draga mea, spune judecătorul, reclamantul mi-a trimis un cec de 5.000 $, piritul un cec de 10.000 $.
– Si ce-ai facut?
– I-am restituit piritului 5000 $, aşa că am împărţit dreptatea cu toată imparţialitatea.
Banc popular
Din momentul in care am postat blogul pe Unimedia , am o mica problema, atunci cind ma intilnesc cu cunoscutii, prima remarca este ceva de genul, ”am citit ce ai scis pe blog”, “bravo” sau ”nu sunt de acord”. Iar unii vin si cu sugestii, deoarece sunt singurul avocat de pe lista Unimedia, sa scriu despre problemele din justitie, despre coruptie, reforma judiciara, salarii, etc. Zilnic primesc citeva e-mailuri de la cititorii blogului cu diverse plingeri, incepind cu faptul ca sunt gropi in oras, terminind cu cazul Vardanean. Stau acum la ora 1 noaptea cind scriu aceste rinduri cu o lista de salarii in fata, fiind marimea salariilor ce le incaseaza judecatorii dintr-un sector din mun.Chisinau. Mi le-a dat un judecator cu permisiunea sa le public pe blogul meu. Dinsul s-a aratat mirat ca cineva din oficiali ar fi zis ca judecatorii primesc salarii de circa una mie dolari(euro). Ma mai intrebat daca comunic cu actualul Ministru al Justitiei, stiind ca mi-a fost coleg de facultate, dorind sa faca si el niste propuneri privind legislatia etc. Am zis, nu. M-a intrebat mirat “de ce”? I-am zis ca nu comentez.
Nu dau publicitatii judecatoria si numele judecatorilor la rugamintea sursei de informatie, dar va asigur ca cifrele sunt corecte.
Iata lista:
1. Presedintele judecatoriei – 4679 lei 08 bani, lunar (cu stagiu de peste 15 ani)
2. Vice-presedintele judecatoriei – 4232 lei 17 bani( cu stagiu de peste 10 ani)
3. Judecator – 3816 lei 35 bani
4. Judecator – 3748 lei 09 bani
5. Judecator – 3769 lei 09 bani
6. Judecator – 3758 lei 59 bani
7. Judecator – 3816 lei 34 bani
8. Judecator – 3816 lei 35 bani
9. Judecator – 4117 lei 92 bani
10. Judecator – 4498 lei 36 bani
11. Judecator – 3816 lei 34 bani
12. Judecator – 3664 lei 70 bani
Inca o precizare, judecatorii nu primesc niciun fel de sporuri la salariu.
Ce sa zic? Nu e bine stimate Popor si Guvern, cu tot cu Presedinte si Parlament. Ce fel de justitie putem pretinde de la judecatori in aceste conditii de salarizare mizerabila? Inca una, sedintele judiciare in prima instanta de cele mai dese ori se petrec in birourile judecatorilor! Se tot vorbeste de un Palat al Justitiei la Chisinau, dar cred ca nu mai apucam degraba sa-l vedem.
De-ar fi vointa politica s-ar gasi bani si pentru marirea salariilor judecatorilor. Pentru asta trebuie taiate si reduse functiile parazitare in toate structurile de stat, nici un fel de ministere si deparatamente care isi dubleaza activitatea. Daca ar fi puterea mea, as incerca sa ofer judecatorilor salarii pornind de la una mie euro pe luna. Dar cu unele conditii! Sa modificam legislatia si sa impunem toti judecatorii actuali sa treaca o reatestare, dar de catre o Comisie independenta, alcatuita in cea mai mare parte din profesori, avocati, ziaristi, oameni cu reputatie ireprosabila, sa mai curatim cit e posibil rindurile judecatorilor de cei care nu merita aceasta inalta functie. Alta conditie, judecatorii care vor avea mai mult de 2 sentinte, decizii care vor aduce la condamnarea RM la CEDO sa fie demisi in baza legii.
Trista veste, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul lui Ion Muruianu şi a casat decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care Muruianu a fost sancţionat disciplinar sub formă de mustrare aspră, pentru că i-a etichetat pe jurnalişti cu sintagma „câini turbaţi, periculoşi pentru societate”. Pai in acest mod nu se blocheaza activitatea CSM?
Tema reformei in justitie este una vasta si promit sa o abordez si in alte comentarii. Astazi ma opresc aici.
Mai 13, 2010 la 2:20 am
Roman,
cred ca primul lucru pe care trebuiau sa-l faca guvernatii actuali era reforma justitiei – daca ne uitam la ultimul sondaj IMAS – numai 27 la sută din cei chestionaţi au incredere in politie si 26% in justitie. Cind insasi populatia tarii nu are incredere in justitie credeti ca investitorii straini vor avea? Primul lucru pe care l-a facut Saakashvili in Georgia a fost reforma justitiei – dupa ultimele sondaje nivelul de incredere a populatiei in justitia din Georgia e peste 85%. Nu e de mirare ca in ultimul rating „Doing Business” ( http://www.doingbusiness.org/EconomyRankings/ ) Georgia ocupa locul 11 in lume dupa „ease of doing business” (usurinta desfasurarii afacerilor) pe cind Moldova e pe locul 94 ( printre altele Romania – locul 55, Rusia locul 120). Unii vor zice ca suntem pe locul 94 din cauza lipsei de bani – oameni buni, un pic de bun simt sau „common sense” cum zic americanii – Georgia nu era cu mult inaintea noastra cind au inceput reformele – ne trebuie doar bun simt si dorinta.
Oare care ar fi cauza ca nici un guvern din 1989 nu vede/intelege aceste lucruri simple?
Mai 13, 2010 la 6:54 am
Stimate domnule Roman,
1.
Cand, credeti, Moldova de Est, s-ar putea Re-Uni cu Romania Mare?
2.
Ce-ar trebui de facut, pentru a grabi acest proces ?
3.
Ca jurist, ce credeti despre faptul, ca suntem unica tara din Consiliul Europei de la Strasbourg, cu o monitorizare constanta de 15 ani. Atunci cand de obicei alte tari din Est, au avut monitorizari numai de 3-4-5 ani ?
numai bine !
Mai 13, 2010 la 8:45 am
Nezavisimaia Gazeta: Ucraina și Federația Rusă vor anunța săptămâna viitoare deblocarea economică a Transnistriei…SAU MAI PE INTELESUL TUTUROR , RECUNOASTEREA DE FACTO A INDEPENDENTEI TRANSNISTRIEI DE CATRE RUSIA SI UCRAINA ! CIND ARE LOC URMATOAREA PARADA LA MOSCOVA …? SFIRSIT PENIBIL SI A „INDEPENDENTEI,SUVERANITATII SI INTEGRITATII TERITORIALE” A R.MOLDOVA … CIRCUL CONTINUA …
Mai 13, 2010 la 8:52 am
Hotarele Ucrainei vor fi deschise pentru mărfurile și camioanele transnistrene, fapt ce înseamnă ridicarea blocadei economice aplicată în trecut zonei separatiste”, mai precizează sursa rusească… DIN ACEST MOMENT , SMIRNOV E LIBER CA PASAREA CERULUI … ACEASTA „BLOCADA ” , ERA SINGURUL MIJLOC DE A PRESA CONDUCEREA TRANSNISTREANA SPRE O POZITIE MAI MODERATA . DEJA SMIRNOV FACE SEMNUL DE ADIO MOLDOVEI …CU SPRIJIN SI DE LA MOSCOVA SI DE LA KIEV , PROCESUL DE REGLEMENTARE A ACESTEI PROBLEME , S-A INCHEIAT DEFINITIV . MAI PE INTELESUL TUTUROR , TRANSNISTRIA ARE GRANITA LA EST CU …RUSIA !
Mai 13, 2010 la 10:02 am
Roman ai perfecta dreptate si cred ca una din masurile de reformare a sistemului judiciar este eliminarea dependentei de finantarea aprobata de Guvern, prin stabilirea unui cuantum anual al alocatiilor din totalul veniturilor.
mai mult despre finantarea sistemului judecatoresc gasiti aici
Plenul CSJ a discutat deficienţele executării bugetului instanţei pentru anul 2010
19/03/2010
Vineri, 19 martie 2010, orele 09.00, a avut loc şedinţa Plenului Curţii Supreme de Justiţie, în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe probleme de ordin general, o importanţă deosebită fiind acordată finanţării insuficiente a instanţei supreme.
Or, adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2010, a confirmat că subfinanţarea sistemului judiciar continuă să persiste. Astfel, Curtea Supremă de Justiţie consideră necesar de a atrage atenţia asupra faptului că situaţia financiară actuală nu permite înlăturarea deficienţelor de organizare tehnică la capitolul condiţiilor de desfăşurare a proceselor judiciare, care nu corespund standardelor internaţionale.
În aceste condiţii, reducerea operată în bugetul propus pentru anul 2010 este inacceptabilă, deoarece va determina dificultăţi financiare majore pentru autoritatea judecătorească.
Plenul Curţii Supreme de Justiţie a adoptat, în acest sens, o hotărârea care poate fi vizualizată la: csj.md/admin/public/uploads/Hotărârea%20nr.%206%20din%2019.03.2010%20privind%20executarea%20bugetului%20CSJ%20pentru%20anul%202010.pdf
Mai 13, 2010 la 11:07 am
raspuns lui sakartvelo
1.Cind va da Dumnezeu
2.Pentru inceput este important RM sa devina membru UE
3.A fost importanta aceasta monitorizare pentru a nu permite regimului comunist sa transnistrizeze RM. Sa vedem ce va fi dupa alegerile anticipate si pe urma daca se va dezvolta democratia va trebuie sa se renunte la monitorizare.
Mai 13, 2010 la 1:08 pm
„Ce fel de justitie putem pretinde de la judecatori in aceste conditii de salarizare mizerabila?
Mai 13, 2010 la 1:28 pm
Da, se vorbeste mult si nu de bine. Cum as putea sa spun ceva de bine cind sunt victima unei astfel de atirnari. Daca nespalatul sar spala, n-ar fi nespalat. Societatea are nevoie de justitie. Judecatorului trebue sa i se garanteze multe, dar nu pina la infinit. Sau transformat intr-o casta de neatins si folosinduse de drepturi, imunitati si atributii au transformat justitia in sursa de venit. Nu voi insista ca toti sunt la fel. Practica insa m-ar face sa cred ca sunt multi, care nu merita sa fie stimati. In cocietatea noastra, Legea si Dreptatea, niste aribute care nu sunt pentru toti. Doar cei ce si le pot procura.
Ce facem cu ceilalti?
Ii punem la duba? Le astupam gura? Societatea este in drept sa se curate de asa murdarie. Nu trebue sa ne prefacem ca totul e bine.
Mai 13, 2010 la 1:38 pm
Dle Roman, p/u comparaţie:
Rector – 3200 lei
profesor, peste 20 ani vechime – 2400
conferenţiar univ., peste 20 ani vechime – 2160
lector superior, peste 20 ani vechime – 2000
lector, asistent – 1760
şef serviciu 800
laborant 700
etc.
Dacă ale judecătorilor le numiţi mizerabile, apoi cum le numiţi pe ale cadrelor didactice şi altor categorii, dle Roman. Poate îi uimiţi cu aşa salarii pe funcţionarii de rang înalt şi pe bussinesmani, numai nu 90% din populaţia ţării.
Mai 13, 2010 la 3:24 pm
Romane si altii ca tine,
judecand dupa logica voastra, voi continua cu
1. ce fel de educatie copiilor vostri vreti daca un educator, profesor sau invatator are salariu de cca.2000 lei?
2. ce fel de ordine publica vreti daca salariul unui politist e de cca 2000 lei?
3. ce fel de asistenta medicala vreti daca salariul este de cca 2000 lei?
ma opresc…
Daca nu le convine salariul nu au decat sa mearga in sectorul afacerilor sau sa plece la munca ilegala peste hotare. Daca au acceptat sa munceasca in aceste functii si au fost de acord cu aceste salarii e treaba lor. In contractul de munca nu scrie ca daca nu le ajunge pentru viata (adica pentru case, automobile si femei de lux) ei pot accepta/tolera coruptia.!
Ei vor si statut social, si cariera, si pensii mari (mult mai mari decat ale celor care au muncit o viata pamantul…) si sa le permitem sa fure, ca NA, sarmanii sunt importanti si fara lux nu se descurca!
Aiurea! Daca nu le convine de ce isi promoveaza feciorii in functii de judecator? de ce nu ii trimit in zootehnie sau agricultura?
Mai 13, 2010 la 5:36 pm
Dle Mihaes, urmatorul lucru care trebuie sa-l faceti este sa dati lista averilor a judecatorilor nominalizati dar nu numai a lor ci si a sotilor/sotiilor, altor rude mai apropiate si mai indepartate, a cumatrilor, finilor, nasilor etc. Veti fi surprins ce averi agonisesc oamenii, avind asa salarii mici. Un prieten imi spunea ca ar vrea sa lucreze la CCCEC macar un an – ca „voluntar”, fara salariu, si si-ar rezolva toate problemele!
Mai 13, 2010 la 6:46 pm
Nimic nou in acest articol Dle Mihaes. Si daca se vor mari salariile magistratiolor tot putin se va schimba… ba chear va creste considerabil marimea mitei. Problema cu justitia in RM de fapt e de ordin p[olitic. Si reforma e necesar de inceput anume de acolo si nu cu art 78 din const, dar cuArticolul 61…Alegerea Parlamentului
(1) Parlamentul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Modul de organizare şi de desfăşurare a alegerilor este stabilit prin lege organică.
Astfel prin legea organica poporul este lipsit de a fi reprezentanti in parlament . Asa ca vreti nu vreti dar cel mai important lucrul care nu la-ti luat in seama este VOINTA POPORULUI- Puteti sa construiti Palate a justitiei in fiece zi dar de la asta justitie mai buna nu va fi. ba mai mult ca atit din zi in zi dosarele vor minca RM ca un cancer. Asa ca din punctul meu de vedere articolul e slabut si nu va suparati dar si tendentios.
P.S. Sper ca n-am perdut degaeaba timpul comentind articolul Dra.
Mai 13, 2010 la 9:56 pm
cel mai grav e ca AIE si Tanase in primul rind au transformat reforma justitie in circ ieftin. se lupta cu Muruianu, il dau afara, il primesc inapoi, iar il dau afar, etc. se face reforma avocaturii, cu efecte neclare.
insa real in justitie nu se intimpla nimic. absolut nimic.
Mai 14, 2010 la 12:18 am
pt. Dl Roman M.
Multumesc pentru raspuns !
2.
Credeti ca RM ar putea adera in curand la UE ? pentru aceasta e nevoie de un anumit nivel economic si de standarde europene in justitie. Eu sunt cam pesimist in privinta aderarii la UE. Ar putea dura si 20 -30 sau chiar si 50 de ani ! Ce facem atunci cu copiii nostri ? De asta si un simplu raspuns este: Unirea cu Romania e calea cea mai simpla de a scapa din infernul asta continuu intre Vest si Est. Nu e simplu?
3.
Monitorizarea RM de Consiliul Europei timp de 15 ani ? Asta inseamna ca justitia si legile din RM nu sunt inca conforme cu standardele europene de la Strasbourg ! De asta si suntem mereu sub monitorizare – caci justitia ramane inca de sorginte sovietica-comunista dictatoriala iar drepturile omului nu sunt respectate.
4.
Un exemplu: Un expert independent occidental /de fapt au fost 2/ dela Consiliul Europei avizase negativ proiectul legii Procuraturii in RM cu vreo 10 ani in urma. Si fiti atent ce a scris el in aviz: Ca proiectul moldav de prin 1997 era mai dictatorial decat vechea lege sovietica a Procuraturii ! Faceti o investigatie simpla impreuna cu prietenul DVS. Tanase – ministrul : Ce lege a Procuraturii avem noi acum in vigoare in RM ? asta e doar un exempu ! Nu de aici oare pornesc toate aberatiile in Justitia din RM, cu Muruianu si toata gashka ?
Mult curaj !
Mai 14, 2010 la 11:28 am
Nu zic, Tanase incearca sa schimbe unii judecatori de-a lui Voronin insa nui reuseste, pentru ca nu stie sa foloseasca si sa modifice legislatia daca e necesar. Apoi Tanase e legat cu ceva de Rusai si Tcaciuk se vede cu ochiul liber.
Mai 14, 2010 la 11:58 am
Dle Mihaies, cum explicati atunci faptul ca la un salariu asa de „mizer” majoritatea judecatorilor au proprietati asa de „nemizere”?
Mai 14, 2010 la 3:21 pm
Prezumtia nevinovatiei. Judecatorii se impart si ei la rindul lor in saraci si bogati. numai ca celor bogati este imposibil de a le demonstra bogatia. se dau multe decizii si hotariri nelegitime si neintemeiate, si e treba CSM si a camerei disciplinare sa ia masuri de pedepsire. Parca treaba s-a urnit din loc sunt deja judecatori pedepsiti, sa vedem ce va urma. Iar pentru a stirpi mica coruptie care de fapt este cea mai rusinoasa, trebuie marite salariile sa ajunga la acoperirea cheltuelilor minimale ale judecatorului. Un salariu de circa una mie euro ar descuraja judecatorii sa ia mita mica ceea ce va fi deja o realizare.
Mai 27, 2010 la 9:26 pm
D E C L A R A T I E
Subsemnatul Ion Muruianu, detinînd functia de judecator si Presedinte al
Curtii Supreme de Justitie, declar, pe propria raspundere, ca împreuna cu sotia,
copiii minori si persoanele aflate la întretinerea mea, am urmatoarele venituri
obtinute, începînd cu 01 ianuarie 2009 si pîna la 31 decembrie 2009 si proprietati
obtinute, începînd cu 01 ianuarie 2009 si pîna la 31 decembrie 2009:
I. Venituri
Tipul venitului Marimea
venitului
1. Venitul obtinut la locul de munca de baza 763821 lei
2. Venitul obtinut din activitatea pedagogica ––––
3. Venitul obtinut din activitatea stiintifica ––––
4. Venitul obtinut din activitatea de creatie ––––
5. Venitul obtinut din depuneri la institutiile financiare, inclusiv peste hotare ––––
6. Venitul obtinut din valori mobiliare, imobiliare si cote de participare în
capitalul agentilor economici
––––
7. Venitul obtinut din activitatea de reprezentant al statului în societatile
comerciale
––––
8. Venitul obtinut din alte surse legale (pensii, burse, indemnizatii, premii etc.) 89280 lei
II. Bunuri imobile
Tipul si denumirea Sediul proprietatii
(adresa)
Suprafata
(m/p)
Valoarea (în lei)
conform
documentului care
certifica
provenienta
proprietatii
1 2 3 4
Loturi de pamînt: mun.Chisinau,strada
Musatinilor,7
înstrainat conform
contractului nr.6779
din 25.08.2009
0,05 ha 3 5 1 5 9 6 l ei
Case de locuit: nu au intervenit
modificari
––––––– ––
Mai 27, 2010 la 9:35 pm
763821+89280=853101
1. Venitul obtinut la locul de munca de baza 763821 lei
Subsemnatul Ion Muruianu, detinînd functia de judecator si Presedinte al
Curtii Supreme de Justitie, declar, pe propria raspundere, ca împreuna cu sotia,