Despre sondaj si Moldova ai televiziune!

Sondajul efectuat de IMAS in linii mari arata la fel ca si celelate publicate de alte agentii. Topul liderilor este acelasi PCRM, PLDM, PDM si PL, cu mentiunea ca pe pozitia 5 a ajuns PSD, luind locul AMN care se posteaza acum pe pozitia a sasea.  PSD a fost in pragul disparitiei citeva luni in urma si doar la recentul congres la care presedinte a fost ales Selin care nu apare in sondaj  in topul personalitatilor, ne punem intrebarea daca nu cumva realizatorii sondajului au incurcat ceva. Marea surpriza a sondajului este scaderea cu aproape 50% a intentiilor de vot pentru  PL, insasi domnul Petruti la Publika TV declarind ca probabil acest scor se datoreaza gestiunii mun.Chisinau de catre Dorin Chirtoaca.

PLDM reuseste sa transmita un mesaj pragmatic si constructiv si a ajuns PCRM la nivelul de incredere care este in jur de 35%. Conform opiniei exprimate de domnul Nagacevschi la protv acest fapt s-ar datora comportamentului corect al premierului Filat. Intr-adevar Premierul Filat este vizibil datorita functiei in mass-media, este foarte activ si are si o carizma personala care este compatibila cu o mare parte a electoratului. La PLDM trebuie sa mentionam si prestatia reusita a Ministrului de externe Leanca care este un bun diplomat care a resusit in termen scurt, sa deblocheze relatiile RM cu Romania, UE, FMI etc. O prestatie mai buna se asteapta de la alti ministri PLDM, in special Catan de la interne care nu reuseste sa curete MAI de politistii compromisi si Alexandru Tanase care s-a lansat in actiuni heirupiste la justitie. Sper inca odata ca colegul meu de la Iasi nu se va supara pe mine pentru unele critici, datorate unei dezamagiri privind reformele sale insuficiente in domeniul  justitiei si va intelege utilitatea urmarii uni masterat sau chiar doctorat in drept european. La o remaniere a guvernului Premierul Filat ar trebuie sa renunte la serviciile ministrilor Catan si Tanase daca intre timp nu-si vor schimba comportamentul.

In aceste conditii PLDM care creste in simpatiile electorale si a devenit ferm al doilea partid al tarii cu sanse de a fi primul, ar fi interesat de alegeri in toamna cind va putea realiza un rezultat maximal electoral.

Pcrm sta bine in sondaje, comunistii intotdeauna au fost propagandisti foarte buni si stiu sa speculeze greselile adversarului. Comunistii vor acumula multe voturi pe liste atita timp cit vom avea cel mai scazut nivel de trai din Europa. Cit timp vom avea salarii si pensii simbolice care nici pe departe nu acopera cosul de consum , comunistii vor fi in top. Insa comunistii se simt incomod in opozitie, au pierdut resursele uriase administrative  care le aveau si vor scadea evident in procente electorale.

In cadrul conferintei de presa de astazi Voronin a declarat ca doreste tratative cu AIE privind  negocierea formulei de modificare a art.78 al Constitutiei. El a conditionat aparitia formatiuni sale in Parlament de data stabilirii alegerilor anticipate si a opinat ca luna octombrie ar fi cea mai buna solutie pentru petrecerea acestora.

Partidul Democrat scade putin in acest sondaj, insa Presedintele partidului Marian Lupu se mentine inca pe primul loc in topul personalitatilor. Daca miine ar fi alegeri prezidentiale directe Lupu ar avea sanse reale sa le cistige. Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, declara ca este liniştit, pentru că ştie care este situaţia reală în teritoriu şi pentru că alte sondaje arată cifre mai optimiste. Dinsul considera ca PDM va fi cheia formarii viitoarei guvernari.

Celelalte partide cu scor mic ar trebui sa gaseasca solutii de coalizare cu cele mari pe segmentele lor electorale, sau sa faca coalitii intre cei mici.

Repet , in opinia mea alegerile parlamentare anticipate trebuie petrecute in toamna anului 2010, impreuna cu un referendum consultativ privind modul de alegere a Presedintelui statului. Iar la negocierile cu PCRM privind modificarea art.78  AIE trebuie sa puna conditia acceptarii rezultatului referendumului popular,astfel se va pune punct crizei politice. Sa decida poporul domnilor/tovarasi comunisti, ca doar va pronuntati pentru “narodovlastie”.

P.S.

Moldova, acum ai televiziune’!!!,
au comentat multi, nici eu nu reusesc sa ma satur de savoarea acestui enunt, sau slogan publicitar, unical in felul sau. Cel care l-a compus este tare in PR, caci stia probabil ca va stirni multe comentarii, chiar daca si unele ironice.
Referitor la prestatia Publika TV am o parere buna, in special despre stiri. Recunosc, cele mai calitative stiri din R.M. se fac la Publika, totusi au experienta realitatii din Romania.

De aici se poate dansa mai departe: Moldova – ai radio, ziar, partid, guvern, femei, barbati etc.

Reclame

17 răspunsuri to “Despre sondaj si Moldova ai televiziune!”

 1. Ionel Says:

  super taree mai ales despre Publika

 2. Vasile Says:

  Domnule Mihaes, in primul rand vreau sa Va felicit pentru acest articol, insa am si cateva observatii. Din cate cunosc, sondajul a fost efectuat in luna aprilie. Astfel, cei chestionati nu ,,au prins,, perioada discutiilor din cadrul AIE despre participarea ostasilor la parada de 9 mai de la Moscova. Presupun ca la momentul dat PLDM ar avea cu 3-4 % mai putin, respectiv PL ar avea in jur de 7-8%. Consider ca electoratul unionist al PLDM-ui a fost dezamagit de pozitia acestui partid si mai mult de declaratiile dl. Filat.

 3. credinţa Says:

  Nu speram mult la un presedinte ca Lupu. El o sa ne tie in buruianul Rusesc. Tara va fi in primejdie. Sunt pregatiti in aceasta functie Vlad Filat, M.Gimpu,Iu.Leanca,D.Cirtoaca, unii profesori,dr.habil. de la USM si Farm. „N.Testemiteanu”. Virsta pt presedinte nu are importanta. Are importanta identitatea romaneasca. Pt octombrie PRCM va fi in scadere si va ajunge la nivelul de 9,8%. Dl.Bujenita-Sirbu (zis Voronin) nu este forta motrice.PRCM va fi scos catre iulie a.c. in afara legii. Secera si Ciocanul vor fi duse La topit la Ribnita acompanieata de fanfara militara. AIE da-ti mai mult curaj si vointa politica!. Guvernul lucreaza eficient gratie Dlui V.Filat si fiecarui ministru in parte. Multumim!. Se asteapta marirea pensiilor cu 25 la suta la acei ce primesc actual pina la 3500 lei, burselor pt.studetii de la virsta de 16 ani.

 4. Dan Says:

  Roman merci un articol echilibrat si echidistant

 5. rizoaicad.arges Says:

  Sper ca la proximele alegeri din Rep. Moldova, votul sa fie unul comunitar-natural ! Ce inseamna asta? Inseamna ca cele doua comunitati sociale, cea a saracilor si cea a bogatilor, sa voteze natural: adica cei saraci sa voteze partidele de STANGA, respectiv PCRM si cele care mai sunt de stanga, iar cei bogati sa voteze partidele de DREAPTA, adica AIE si cele ce mai sunt de dreapta! Motivarea acestui comportament consta in faptul ca, cel putin TEORETIC, oriunde in lume STANGA politica ii reprezinta pe cei saraci, iar DREAPTA politica ii reprezinta pe cei bogati ! Un asemenea vot, pe comunitati reprezentate, este unul natural. Cand cei saraci voteaza partide de DREAPTA, sau cei bogati voteaza partide de STANGA, atunci rezulta un vot “contra naturii”. As fi deosebit de incantat, daca moldovenii vor fi primii alegatori din lume care vor practica votul comunitar-natural. In Romania, de 20 de ani, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR), practica votul comunitar-natural-etnic.
  PS. Numai intr-o singura situatie se poate practica cu deplina indreptatire votul “contra naturii”, si anume atunci cand va exista un partid, care sa accepte si sa sustina solutia indicata de link-ul, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/ . Atunci si saracii si bogatii trebuie sa voteze cu acel partid, indiferent ca este de dreapta sau de stanga, deoarece acel moment va inaugura o noua ERA in politica, si evident in societate! D. Rizoaica.

 6. Andrei Says:

  In legatura cu sloganul „Publika” cred ca totusi are prea mult exces de zel, si anume prin „Moldova ai televiziune” am intelege ca pina acum Moldova nu a mai avut televiziune, ca aici e chiar saracie lucie si tot asa… isi fac treaba bine… dar, sloganul asta nu cred ca e prea potrivit.

 7. Eduard Says:

  Interesanta ideea cu referendumul consultativ. Trebuie dezvoltata, dar deja prin prisma legislatiei RM. In rest, e bine. Nu prea inteleg ce ai cu Ministrul Justitiei? Nu doresti sa ne explici si noua, cititorilor?

 8. Romania Says:

  Cand peste cateva luni or sa vina comunistii jegosi la putere,intrebarea va fi:Moldova,acum mai ai televiziune?:)

 9. romanmihaes Says:

  Sa fiu inteles corect. Ca si multi alti cetateni retraiesc si eu pentru noua guvernare AIE. esecul AIE va fi si esecul fiecaruia dintre noi, de aceia si critic unii ministri care nu fac fata sarcinilor.
  Unii incearca sa ma murdareasca, insa eu nu am nici locuinta proprietate personala, stau la gazda , nici masina etc.Am datorie la chirie pentru una luna si sper ca proprietarul o sa ma astepte putin. Sunt un avocat sarac care se multumeste cu putin, stiu ca si voi ca sunt si avocati bogati.Treaba lor nu-i invidiez, fiecare in aceste timpuri grele se descurca cum poate. Ma doare insa cind vine cite-in protejat de-a securitatii sau oligarhiei la putere si da cu piciorul in toti , indiferent de merite, joaca rolul de incoruptibil si vinde functii , acoiperindu-se cu faptul ca este membru a vre-unui partid AIE. Tipi din astia gretosi si egoisti nu voi tolera.

 10. Raritza-Grakina Says:

  Numai Romania Mare ne va salava de dezmatul de la Rasarit !

 11. citesc: dimineața zilei de 12 mai 2010. « blogul lui eugen Says:

  […] Roman Mihăieș: Despre sondaj si Moldova ai televiziune […]

 12. romanmihaes Says:

  buna initiativa la antena c cu emisiunea despre bloguri

 13. deniscenusa Says:

  De fapt, nu prea sunt de acord cu calificativul „cele mai bune stiri” la PublikaTV. Dar parerile de asta si sunt pareri ca sa se deosebeasca. Ideea este ca PublikaTV nu a facut altceva decat a revolutionat piata, unde erau deja televiziuni. O improspatare, o inverzire, dar cunoastem cu totii ca totul ce nimereste in RM obtine in curand specific pur moldovenesc. Deobicei asta se termina cu deprofesionalizare, in cazul TV-urilor riscam sa avem partizanate politice sau „galcevizarea” sterila din partea acestora. Timpul va tria si va lasa pe piata cei mai buni jucatori! Oricum nu cred ca vor disparea JurnalTV, PuBLIKA TV – dovada este EUROTV, care dupa dormitare devine „jucaria” familiei STATI.

 14. Eugeniu Says:

  Nu vad mari schimbari la TV M1,mai ales la Mesager de l.rusa totul a ramas pe vechi.Iar Publica Tv nu respecta 80% in l.de stat.Chiar nu observati?Pe linga asta mai fac si traduceri de gen Tudor in l.romana si Fiodor in l.rusa cind de fapt in pasaport este scris doar un singur prenume.Pentru asta trebue laudati ca nu respecta legislatia?

 15. max Says:

  D. Mihaeshi ce ai atita cu D.Tanase??? sau te batut vre-o data cind erati studenti???
  cu art. acesta ai o reushita)))))))

 16. laur Says:

  MOLDOVA AI TELEVIZIUNE!!!

  POSTURILE DE TELEVIZIUNE CARE VIN DIN RUSIA SAU UCRAINA AU DE PARTEA LOR CENZURA SI RETINEREA SPECIFICE RUSIEI SI RUSILOR CA POPOR.

 17. S-a schimbat poziția. De ce oare domn Mihăieș? Poate știți ceva ce nu știm noi? « blogul lui eugen Says:

  […] 11 mai https://romanmihaes.wordpress.com/2010/05/11/despre-sondaj-si-moldova-ai-televiziune/ […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: