Ziua Europei si intrarea intr-un nou ciclu electoral

Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se ca punctul de pornire al constructiei Europei unite a fost declaratia prin care, la 9 mai 1950, Robert Shuman, ministrul de externe al Frantei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, sa pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”.
Victoria in cel de-al doilea razboi mondial a facut posibila axa franco-germana care a fost pivotul constructiei UE. Astazi UE este cea mai bogata si civilizata structura internationala. In acest context, trebuie sa constatam ca in directia integrarii europene guvernul AIE a realizat unele progrese evidente, in speta au demarat negocierile privind incheierea unui tratat de asociere a RM la UE.

Cea de a 65-a aniversare a victorie în cel de al doilea război mondial a fost sarbatorita in mod deosebit de fastuos la Moskova, Kiev si Minsk. Si la Chisinau a fost organizat un miting de comemorare care ca continut a mesajelor a fost in aceiasi cheie festiva ca si la Moskova. Daca nu ar fi fost unele declaratii in contradictoriu a liderilor AIE privind unele elemente ale participarii, societatea nici nu ar fi observat nimic. Insa asa cum a declarat si Presedintele interimar circa 1/3 din teritoriul RM este inca sub ocupatia unui regim separatist. Astfel constatam ca pentru RM consecintele celui de-al doilea razboi mondial inca produc efecte. AIE urmeaza sa elaboreze o tactica si o strategie de reintregire a RM, iar in relatiile cu FR, oricit de greu ar fi dar trebuie de pus in mod destoinic aceasta problema.

Urmeaza stabilirea datei alegerilor anticipate. Opinia mea este clara, cea mai buna solutie ar fi petrecerea acestora in toamna anului 2010, atunci cind moldovenii se bucura de vinul si roada noua si sunt in buna dispozitie. Dupa asteniile si avitaminozele de iarna atunci cind cetatenii primesc si facturile incarcate la caldura , istoria recenta ne arata ca stinga este avantajata si de obicei cistiga alegerile la scor.

Se observa unele manevre ale partidelor din actuala AIE  pentru a ramine la guvernare in orice combinatie postelectorala. Cred ca vom avea surprize majore daca Voronin va ceda presedintia PCRM lui Dodon sau Muntean, devenind presedinte de onoare pe modelul Diacov-Lupu. PLDM si PD vor incerca sa ramina la guvernare in orice conditii si atunci nu este exclusa o alianta PCRM-PD-PLDM sau PCRM-PD. Depinde de voturile acumulate de pcrm, daca vor fi multe sau putine, insa in actualul sistem pe liste, comunistii pastreaza sansa ocuparii primului loc cu circa 30%. Salvarea ar fi introducerea votului uninominal, in aceste conditii daca 101 deputati ar fi alesi in sistem clasic cu doua tururi, asa cum a fost in alegerile din 1990, opinia mea este ca comunistii vor putea trece in Parlament maxim 20 deputati. Comunistii nu au personalitati iar AIE ar putea sa sustina la uninominal cel putin in turul 2 un singur candidat si rezultatul alegerilor ar fi fost clare. Insa partidele din AIE se tem de votul uninominal, din sursele mele chiar liderii partidelor se tem ca exista riscul ca ei personal sa nu treaca in circumscriptiile in care vor candida. In acest caz e rezonabil ca cel putin sa fie instituit sistemul mixt in care 50% deputati sa fie alesi pe circumscriptii uninominale iar ceilati 50% pe liste de partid. Insa nici acesta varianta nu va trece, caci parlamentul a votat déjà in prima lectura proiectul de modificare a Codului Electoral care pastreaza votul pe liste si convine de minune PCRM si aliatilor sai.
O alianta a PD cu comunistii poate fi combatuta numai de un scor bun al PL si PLDM care ar trebui sa acumuleze impreuna cel putin 40%.

O mare greseala ar si daca AIE ar vota proiectul comunistilor privind alegerea Presedintelui tarii in Parlament. Acest sistem avantajeaza clar stinga si centru-stinga. Doar alegerea directa a Presedintelui garanteaza alegerea clara a unui presedinte necomunist.

Anunțuri

8 răspunsuri to “Ziua Europei si intrarea intr-un nou ciclu electoral”

 1. opinie Says:

  alianta PCRM-PD-PLDM si din nou comunistii la guvernare.

 2. Dan Says:

  mai degraba pcrm-pd-mu, sau pldm-pd-mu-psd

 3. costi Says:

  daca vor intra iar comunistii la guvernare se poate spune adio la Uniunea Europeana! Stim bine cu totii ca cu PCRM nu putem avansa in Europa!

 4. costin Says:

  ZIUA VICTORIEI pentru R.Moldova ar trebui sa fie ziua proclamarii independentei sale … a ruperii cel putin formale , din imperiul raului de la est . in primul rind 9 mai nu are cum sa fie ziua victoriei , intrucit japonia imperialista si militarista , parte a axei berlin-roma-tokio a capitulat pe 12 septembrie 1945 … aceasta este data sfirsitului oficial al celui de-al doilea razboi mondial . o data bineinteles mai importanta pentru intreaga omenire , decit 9 mai 1945 , importanta doar pentru noi , europenii … si cum mai stim , ramasitele regimului nazist au capitulat inca din 8 mai 1945…data de 9 mai 1945 , ca zi a victoriei , a fost inventata de stalin , pentru a-si mari propriul prestigiu si al uniunii sovietice in lume. de altfel rezistenta nazista si cea fascista italiana a mai continuat citeva zile in sir . pur si simplu ziua de 9 mai a fost folosita sub masca victoriei anti-fasciste , dupa 1945 , ca mijloc de propaganda imperialista si comunista si de a aduce la tacere pe toti cei care se opuneau totalitarismului comunist din marele „lagar” socialist . in concluzie, Moldova nu are ce sarbatori la 9 mai …decit Ziua Europei unite .

 5. Lup Bătrân Says:

  Roma, ai perfectă dreptate. Alegerile Preşedintelui „de întregul popor” vor aduce în fruntea ţării un necomunist. Dar, cu siguranşă, nu pe cel la care te gândeşti tu sau, poate, numai „şefii” tăi tâmpiţi. Îmi cer scuze că le spun pe şleau aşa precum sunt şi precum o merită. Va câştiga mizeria de Pasat. Şi operaţiunea (FSB-lui) a fost demult deja pornită. Cine nu înţelege acest lucru, nu pricepe nimic din ceea ce se întâmplă şi, mai ales, CUM se întâmplă în R. Moldova.

 6. Ioana Melinte Says:

  Dorin Chirtoaca – viitorul presedinte al inca existentei RM pana la Marea Reunire !

 7. rizoaicad.arges Says:

  Doreste cineva ca politicienii sa nu-si mai bata joc de alegatori? Doreste cineva responsabilizarea clasei politice? Cei ce doresc ca votul lor sa trimita in Parlament partide si indivizi cu responsabilitate, bun simt si cu respect pentru interesele tarii, trebuie sa ceara partidelor politice ca inca de ACUM, sa accepte si sa sustina o solutie care ii poate obliga pe cei alesi la un comportament conform cu valorile indicate mai sus. Solutia este prezentata in materialul “Pentru insanatosirea societatii romanesti”, (aceasta insanatoseste orice societate umana, n.m.), si se afla pe blogul “Dreptate pentru toti”, la care se ajunge prin accesarea link-ului, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/. Cei ce doresc sa traiasca intr-o societate normala, trebuie sa acceseze link-ul indicat mai sus si sa reflecteze profund asupra solutiei propuse, considerandu-se ei insisi sub incidenta acestei solutii. Referitor la sistemul de vot, cel mai drept si mai democratic sistem de vot, este cel proportional pe lista de partid, in care fiecare alegator se va simti reprezentat de un partid politic,pe care l-a votat. In acest fel alegatorul isi va alege un VOT in Parlament, nu pentru el ci, pentru comunitatea sociala careia el ii apartine: cea a saracilor sau cea a bogatilor, atunci cand voteaza unul dintre partidele care, cel putin TEORETIC, reprezinta acea comunitate! Votul uninominal, cu compensare, intr-un tur, sau in doua tururi, este o mare MIZERIE, pentru ca ce alesi nu reprezinta clar una dintre cele doua comunitati sociale: cea a saracilor sau cea a bogatilor. Cei alesi uninominal vor trada partidul care i-a sustinut, si vor merge la grupul parlamentar care le ofera mai multe avantaje! Acest lucru a fost dovedit cu prisosinta in Romania, la ultimele alegeri care s-au desfasurat pe sistemul uninominal! Sper ca la proximele alegeri din Rep. Moldova, votul sa fie unul comunitar-natural ! Ce inseamna asta? Inseamna ca cele doua comunitati sociale, cea a saracilor si cea a bogatilor, sa voteze natural: adica cei saraci sa voteze partidele de STANGA, respectiv PCRM si cele care mai sunt pe stanga, iar cei bogati sa voteze partidele de DREAPTA, adica AIE si cele ce mai sunt de dreapta! Motivarea acestui comportament consta in faptul ca, cel putin TEORETIC, oriunde in lume STANGA politica ii reprezinta pe cei saraci, iar DREAPTA politica ii reprezinta pe cei bogati ! Un asemenea vot, pe comunitati reprezentate, este unul natural. Cand cei saraci voteaza partide de DREAPTA, sau cei bogati voteaza partide de STANGA, atunci rezulta un vot “contra naturii”. As fi deosebit de incantat, daca moldovenii vor fi primii alegatori din lume care vor practica votul comunitar-natural. In Romania, de 20 de ani, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR), practica votul comunitar-natural-etnic.
  PS. Numai intr-o singura situatie se poate practica cu deplina indreptatire votul “contra naturii”, si anume atunci cand va exista un partid, care sa accepte si sa sustina solutia indicat de link-ul amintit mai sus. Atunci si saracii si bogatii trebuie sa voteze cu acel partid, indiferent ca este de dreapta sau de stanga, deoarece acel moment inseamna inaugurarea unei noi ERE in politica, si evident in societate! D. Rizoaica.

 8. pa Says:

  pldm se va asocia si cu dracul pcrm petru a ramine la guvernare. a zis filat pentru komersant ca este posibila alianta cu un pcrm reformat.asa ca de dragul puteri politicienii moldoveni care azi sunt de dreapta miine vor fi de stinga. ramine numai pl care va fi izolat probabil

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: