La revedere domnule Ministru! Despre reforma organelor de forta

In societate  mocneste nemultumirea fata de activitatea Ministerului de interne care se reorganizeaza greu sau aproape deloc. Structurile de forta sunt formate in continuare  dupa principii sovietice, avem la MAI ministru un politist, la Ministerul Apararii, ofiter de armata iar la SIS, director fost ofiter KGB!

Dupa declaratia Ministrului Catan ca 24 din 25 de ofiteri suspendati au fost repusi in functie, criticata si de primul-ministru, e clar ca trebuie sa urmeze si masuri de restructurare .  In fruntea MAI ar fi bine, asa cum este si practica europeana, sa fie un ministru civil dar si conducerea Ministerului sa fie compusa din civili, insa anumite structuri sa-si pastreze subordonarea militarizata, cum ar fi trupele de carabinieri, Detasamentul Fulger etc. E timpul ca politia moldoveneasca sa fie civilizata , curatita de elemente criminogene, astfel ca cetatenii sa aiba incredere in politia platita din banii publici. Nu pot sa- sugerez domnului ministru Catan sa demisioneze, dar la nivelul Aliantei acest subiect trebuie discutat si actionat repede .

Trebuie reformat si SIS-ul, despre care unii zic ca este clona KGB si pe de asupra AIE a instalat si un fost ofiter KGB-st in fotoliul de director. Nu-l cunosc pe domnul Mihai, insa sincer, locul lui este la pensia de unde a si fost instalat in functie. Mare greseala!!!in ziua cind acesta a fost numit, sefii agitpromului comunist au dat de baut de satisfactie, iar unii ziaristi care se presupune ca sunt agenti sub acoperire, murdaresc in continuare actuala guvernare, de parca nu ar fi si ei in serviciul statului.  Mai grav ataca unele state donatoare, vecine R.M. si provoaca scandaluri internationale. Ce facem cu legea privind SIS-ul domnule Director? E permis ca agentii din presa sa lucreze sub acoperire pentru un anumit partid de opozitie?

Armata e cu noi? Poate cu ei? Avem armata in deplinul sens al cuvintului? Chiar si Presedintele interimar a recunoscut ca armata transnistreana e mai echipata ca a noastra. Cui serveste serviciul militar obligatoriu si tinerea sub arme a unor tineri muritori de foame care pe de asupra si isi mai bat joc unii de altii(dedovscina)? Poate e cazul sa trecem la serviciul profesionist si sa tinem o armata conventionala care sa nu coste multi bani din buget?

Ce face Ministerul Justitiei, care este responsabil cu elaborarea politicilor in domeniu? Cu toata stima fata de Ministrul Tanase, dar nu am vazut in aceste 6 luni de mandat o conceptie euroconforma, eficienta, elaborata cu sprijinul expertilor europeni, de reforma a justitiei. Doar masuri heirupiste. Lichidarea instantelor economice nu este o solutie tocmai euroconforma. Trebuie lichidata coruptia din instante , nu te apuci sa tratezi cancerul omorind pacientul. Taxele de stat exagerate sunt o problema mare pentru cetatenii inselati in litigiile patrimoniale. Accesul cetatenilor la justitie trebuie garantat. Iar promovarea  parajuristilor pentru care s-a reusit obtinerea a peste 2 milioane de euro de la finantatorii straini este o bataie de joc fata de asigurarea asistentei juridice  garantate de stat paturilor defavorizate.  In loc sa consolideze institutia avocatilor publici, de care e mare nevoie, mai ales in dosarele civile, Ministrul a decis sa cheltuie o groaza de bani pentru crearea si consolidarea unui corp de parajuristi, ceea ce inseamna ca acestia nici macar nu sunt juristi! Asta in conditiile cind facultatile de drept produc zeci de mii de juristi. Nu e bine domnule Ministru!  In aceste conditii consider ca Guvernul Filat trebuie sa intre cu bisturiul in reforma justitiei si ministerelor de forta. Iar pentru a promova reforma cardinala in acest domeniu se impun citeva masuri, printre care si trimiterea actualului Ministru al Justitiei la un masterat in drept european (cu bursa). Iar in acest timp ,pentru ca timp este putin, in locul dinsului sa fie instalat un ministru de talia lui Leanca de la externe, cunoscator de limbi straine, compatibil cu diplomatii si expertii europeni, capabil sa urneasca lucrurile din loc. La carte domnule Alexandru Tanase!

P.S.

Tin si eu sa-i aduc sincere Felicitari domnului Prim-Ministru Vlad Filat, cu ocazia zilei de nastere, care este omul potrivit, la locul potrivit si la timpul potrivit. Filat este un bun conducator de joc, unul din cei mai talentati manageri a tarii, insa ii mai trebuie citiva jucatori(ministri )noi de calitate, care sa faca fata sarcinilor si obiectivelor complexe propuse de guvern.

P.P.S.

Pentru Vlad Filat – atentie la cei doi(din propria ograda), care-s vechi si nu sunt noi! V-au pus gind rau, stiu ca stiti despre cine este vorba.

Anunțuri

41 răspunsuri to “La revedere domnule Ministru! Despre reforma organelor de forta”

 1. opinie Says:

  Comisarul capitalei Serghei Cociorva a fost repus in functie.

  http://m.protv.md/stiri/social/comisarul-capitalei-serghei-cociorva-a-fost-repus-in-functie.html

 2. opinie Says:

  Amnesty International îndeamnă noul guvern să pună capăt torturii şi impunităţii.

  Noul Guvern al Republicii Moldova trebuie să ia măsuri decisive pentru a stopa tortura şi maltratarea în custodia poliţiei, declară Amnesty International într-un document lansat astăzi, 30 noiembrie 2009. Raportul “Tortura şi maltratarea aplicate de poliţie: este încă “ceva normal” în Moldova” marchează faptul că abuzurile comise de poliţie în timpul evenimentelor din aprilie constituie o confirmare a existenţei unor probleme sistemice grave în Moldova, ce au dus la apariţia unui climat de impunitate general. Concluziile se bazează pe investigaţiile cercetătorului Secretariatului International Amnesty International desfăşurate în Republica Moldova, după scrutinul din 5 aprilie 2009.

  Amnesty International şi-a exprimat anterior, în repetate rînduri, îngrijorarea faţă de plîngerile privind tortura şi maltratarea în custodia poliţiei, eşecul în desfăşurarea unor investigaţii prompte, imparţiale şi complete ale plîngerilor şi condiţiile inadecvate în detenţia preventivă. „Evenimentele din aprilie 2009 au confirmat şi au aratat dimensiunile şi gravitatea problemei torturii în Republica Moldova şi cît de afectate sunt instiuţiile statutului. Numărul redus de dosare intentate, cazuri trimise în instanţă, raportat la numărul total de persoane, care au fost supuse torturii, ne vorbesc despre perpetuarea impunităţii faţă de cei care au aplicat tortura. Noile autorităţi pot să-şi reitereze promisiunile şi angajamentele faţă de cetăţeni numai prin acţiuni concrete, o anchetă eficientă şi echidistantă”, a declarat Igor Grosu, Preşedintele Consiliului Amnesty International Moldova.
  http://www.amnesty.md/library/documents.php?id=284&ln=ro&typ=news

 3. opinie Says:

  Rezoluția Parlamentului European referitoare la situația din Republica Moldova .

  Parlamentul European cere pedepsirea celor care se fac vinovați de maltratarea persoanelor reținute după evenimentele din 7 aprilie.

  http://www.youtube.com/user/Ionmd777#p/u/31/-cJFetiGXn4

 4. COSTIN Says:

  ATIT TIMP CIT PARLAMENTUL E DOMINAT CATEGORIC DE FORTE RETROGRADE ,ANTI-PROGRESISTE SI ANTI-NATIONALE , NU SE POATE FACE NIMIC …IAR CA SA SPUNEM ADEVARUL VERDE-N FATA , CEL PUTIN 80% DIN PARLAMENT , E OCUPAT DE ACESTE FORTE . ACESTI RETROGRAZI SE GASESC SI IN BANCILE OPOZITIEI , DAR SI IN CELE ALE PUTERII . DE FAPT EI COLABOREAZA INTER-PARTINIC , SABOTIND SCHIMBARILE RADICALE DE CARE ARE NEVOIE TARA . PE EI II DESPARTE MAI MULT SETEA DE PUTERE , DECIT DEOSEBIRI EXTRAORDINARE DE VEDERI POLITICE . SI AM AVUT RECENT EXEMPLUL EDIFICATOR CU PARTICIPAREA LA PARADA DE LA MOSCOVA …AM VAZUT CU TOTII DRACUL GOL ,CUM SE SPUNE . STALINIZOIZII FAC CU SCHIMBUL LA PUTERE …CITIVA ANI NOI ,CITIVA ANI VOI .SI INTRE TIMP ASA AU TRECUT 20 DE ANI …SI VOR MAI TRECE 20 … MOLDOVA SARACA , TOT IN ZONA GRI A EUROPEI VA RAMINE … PENTRU CA ASA VREA URSUL .

 5. opinie Says:

  corect .

 6. COSTIN Says:

  O SITUATIE PENIBILA , DAR ADEVARATA …”Ghimpu pentru Kommersant: Armata de la Tiraspol este mai echipată decât armata R. Moldova. ” SI IN CIUDA ACESTUI FAPT , MOSCOVA INARMEAZA IN CONTINUARE „ARMATA” LUI SMIRNOV … INTREBAREA E IMPOTRIVA CUI ? ESTE CLAR PENTRU ORICINE , CA UN ATAC DINSPRE MOLDOVA E O FANTASMAGORIE . DINSPRE TARI NATO , NICI NU POATE FI VORBA …SI ATUNCI CE ROST MAI ARE ACEASTA INARMARE PINA IN DINTI A BANDELOR TERORISTE SMIRNOVISTE ? INARMARE FACUTA IN MOD CLAR PE BANII MOSCOVEI …SI ATUNCI CE MAI CAUTA MILITARII MOLDOVEI LA PARADA DE LA …MOSCOVA ? ADICA „PACIFICATORII” RUSI , AU MAI MULT NEVOIE DE PREZENTA MILITARILOR MOLDOVENI , PENTRU A ARATA LUMII CIT DE NEUTRI SI PACIFICATORI SINT EI IN TRANSNISTRIA ? PENTRU CA CE TARA SI-AR TRIMITE PROPRII SOLDATI SA DEFILEZE IN CAPITALA ALTUI STAT ,CARE SPRIJINA DESCHIS UN REGIM SEPARATIST IN TARA RESPECTIVA ? ALTA FOLOSINTA PENTRU MOSCOVA , A PARTICIPARII SI A UNOR SOLDATI MOLDOVENI LA PARADA , NU VAD … FRAZEOLOGIA ANTI-FASCISTA E NUMAI O PERDEA DE CEATA , LA ADAPOSTUL CAREIA , ALTI TOTALITARISTI DE ASTAZI , CU „SEDIUL” LA MOSCOVA , ISI FAC DE CAP .

 7. Oleg C. Says:

  dle Mihaes,
  totul e in regula cu dvs?
  ce v-a apucat sa-l trimiteti pe Tanase la masterat?
  ne dati si un exemplu, CUM v-ati manifestat DVS in RM?
  mai beti o Cola, poate va trece.

 8. adzef Says:

  cam sunt de acord cu articolul, desi unele lucruri nu-mi sunt prea cunoscute.
  ieri cand l-am auzit pe tanase ca spunea ca „din pacate populatia nu e multumita” de justitie mi-am faacut cruce si-am inceput sa ma indoiesc de capacitatea lui de a face ceva. cand spune ca putea fi si mai rau tinand cont de ce a fost pana acum mi s-a parut o mangaiere pe capul mafiei din justitie care chiar nu-si avea locul. stiu ca are o misiune aproape imposibila, dar nu mi se pare ca face ce trebuie.
  iar despre catana… dupa ce am vazut doua emisiuni pe tema politistilor la jurnal.md a devenit clar ca toti cei din MAI mint cu nerusinare, se contrazic daca sunt stansi putin cu usa, intra in panica, nu raspund la intrebari, e JALE. iar ministrul da tonul. si incep sa ma indoiesc ca filat nu stie ce se inatampla, mi se pare ca „supararea” lui era una de teatru, parere impartasita si de sergiu mocanu. sa vedem, daca-l demite pe catana are o sansa sa se reabiliteze in ochii multora.

 9. COSTIN Says:

  RECENT, PREMIERUL FILAT AFIRMA SFORAITOR , CA MOLDOVA INTRA IN 10 {ZECE} ANI IN U.E. … O MARE GOGOASA PROPAGANDISTICA , FARA INDOIALA . PESTE 10 ANI VOR VENI ALTII SA NE SPUNA CA MAI DUREAZA INCA 10 ANI … DACA SE ASTEAPTA CINEVA , CA NISTE STALINISTI PINA IN MADUVA OASELOR , SA DUCA MOLDOVA IN UE , ORI E NEBUN , ORI E IDIOT …CITEAM UN ARTICOL AL ACESTUI MAIMUTOI BOLSEVIC DE DODON-SHOSHON IN MOLDOVA SUVERANA … TREBUIE SA RECUNOSC , CA URA DEMENTA IMPOTRIVA „FASCISTILOR” ROMANI , EJACULATA DE ACEST DERBEDEU , O INTRECE SI PE CEA DIN ANII 50 … IN ACELASI TIMP „EUROPEANUL” DODON , NE DA LECTII PE BLOGUL SAU GAZDUIT CU ATITA NONSALANTA DE UNIMEDIA , CUM LUPTA EL SI PCRM , PENTRU „ADERAREA ” LA UE … ATIT TIMP CIT ASEMENEA GIBONI , MAI DETIN VREO PUTERE , MAI MICA SAU MAI MARE IN MOLDOVA , ADERAREA ADEVARATA LA UE E …KAPUT .

 10. pinokio Says:

  Sarmanul Roman, a ramas pe alaturi de cele 2 milioane de euro. Nu a dorit vechiul sau prieten Alexandru s-ai dea si lui o bucatica de pine. Iata acum Roma si are pretentii fata de Tanase.
  Romane, poate suferi de amnezie? cu citeva saptamini in urma laudai scoala romaneasca care a data atitea cadre lucide pentu Moldova. Unul dintre cei mentionati era Sasoc Tanase. Apu fii barbat si recunoaste cind ai fost mincinos, atunci sau acum. Ori Tanase este un bun profesionist sau tu esti invidios?
  Daca acum il lauzi pe Leanca, aceasta poate fi interpretat ca o recunoastere ca scoala soveticas este superioara celei romanesti?
  Se vede ca te roade tare la lingurita d. Roman.

 11. pa Says:

  fara falsi idoli. Cine e Tanase? doar un ministru mediocru. Tanase este un parvenit, ajutat sa devina cineva de taica-sau. dupa facultate nu a mai facut nici master nici doctorat si este avocat slab.nu el, dar se stie bine cine face munca la cedo in biroul lui.

 12. Expert Says:

  Pai in acel articol s-a referit la Alex Tanase Juristul. A fi un jurist profesionist nu inseamna a fi si un bun gestionar – nu vad nimic complicat aici. Exista scoli aparte unde se invata arta de a gestiona – aceasta fiind o profesiune separata.

  Guvernarea intra in impas, reformele multpromise nu merg, situatia cetateanului se inrautateste – nu vad de ce nu ar avea ultimul dreptul sa ceara rezultate de la cei care au primim un mandat pentru o schimbare!

 13. palade Says:

  Exact, Domnule Mihaies, acest lucru l-am scris deja pe blogul lui Mocanu la ora 16:03
  Guvernele in RM au fost si sint formate dupa principiile sovietice. MAI-ment, MA-ofiter al armatei, SIS – ofiter KGB etc. etc.
  In toate tarile dezvoltate ministrii sunt oameni politici-civili.

 14. romanmihaes Says:

  Fara patima, numai adevarul. AIE trebuie restructurata, unii ministri trebuie sa plece. Sa ne aducem aminte cum s-a format in graba guvernul AIE. S-au comis mai multe greseli la numirea in functii. Ele trebuiesc corectate. La prima vedere trebuie sa plece Catan,Tanase, Directorul SIS. De asemenea trebuie lichidat CCCEC, care dubleza functiile a mai multor ministere si agentii.

 15. adrian Says:

  DM.MIHAES DE CE ATI PARASIT COMISIA DE LICENTIERE IN AVOCATURA? SUNTETI UN BUN JURIST.SAU IAR PATRIOTII NU AU SOMN

 16. adzef Says:

  directorul cccec i-a spus azi lui filat ca el si baietii lui sunt gata sa dea oricui la bot pentru filat, a fost o „gluma” care arata clar mentalitatea ascultarii ordinelor sefului. dupa gafa asta trebui sa-si ceara scuze, ba chiar sa-si dea demisia.
  nu stiu daca in cazul lui tanase chiar trebuie sa plece, se mai poate trezi la realitate, catan e obligatoriu, daca nu pleca pldm-ul isi pierde orice credibilitate, mai ales ca prea mult s-au jucat in ultimul timp cu nervii oamenilor: filat cu kino-ul de care n-are timp, nagacevschi marele aparator al politistilor criminali, tanase cel molcut, catan care intretine sistemul criminal, pupatul colectiv al moscovei… au depasit orice limita

 17. KGB De Drumul Mare Says:

  KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
  GGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG
  BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

  la 7 Aprilie 2009 si mereu in Moldova:

  Torturi – Maltratari – Omoruri – Spionari

 18. Florin Says:

  De ce nu iesiti in strada ?

 19. romanmihaes Says:

  Cindva am participat si la pichetari, mitinguri etc. vom analiza daca va fi cazul si oportunitatea unor masuri de protest cum ar fi pichetarile, demonstratiile etc. turnatorii promovati in functii trebuie sa-si cunoasca locul. Nu o sa permit nimanui sa-mi lezeze demnitatea oricine ar fi el.

 20. COSTIN Says:

  sub orice critica aceasta ejaculare dementa stalinista a tovarasului dodon … penibil ! „Vreau să amintesc că Moldova a intrat în război odată cu Uniunea Sovietică, la 22 iunie 1941. Prima lovitură am primit-o din partea României, susţinută de cel de-al Treilea Reich. ” acest circar bolsevic minte cu nerusinarea si obraznicia criminalului ramas neprins … moldova a intrat in razboi , o stie orice om intreg la minte , odata cu ultimatumul dat de uniunea sovietica romaniei in 1940 . un act barbar ,salbatic si injust …un act care poarta un singur nume … si in trecut si astazi… A-G-R-E-S-I-U-N-E !!! sa nu amestecam merele cu perele si portocalele cu bananele . odata agresata mirsav in 1940 , romania era total indreptatita sa raspunda la agresiunea comisa de hraparetul vecin imperialist- uniunea sovietica ….”Mărturie sunt evenimentele tragice de la începutul anilor 90, campania dementă împotriva Găgăuziei, conflictul armat de pe Nistru, dezmăţul violent şi vandalismul din 7 aprilie anul trecut, xenofobia oficializată a guvernării actuale „. acest dodon -shoshon e nebun cu adevarat ! efectele cedarilor din anii 90 , se vad si acum … gagauzia cere practic independenta si doreste sa inghita si alte teritorii vecine … transnistria si-a intarit cu ajutorul moscovei independenta fata de chisinau … xenofobie ? cind limba rusa sufoca practic limba oficiala a statului ? cind tricolorul e etichetat ca fascist si ars de derbedei rusofoni ? cind la balti se striga ca orasul e rusesc ?…”Fasciştii români” ? de care fascisti ne vorbeste dodon , ca in romania interbelica nu au existat nicioadata asemenea organizatii fasciste . miscarea legionara a fost o miscare nationalista ortodoxa ,cu tente extremiste , dar nu fascista …iar maresalul antonescu , „fascistul” , a scos-o in afara legii , trimitind pe unii in puscarii , iar pe altii in prima linie a frontului …”Noi deci, conform spuselor lui Ghimpu, am fi „perdanţii” acelui război, am fi „fasciştii învinşi”. exagerari demente din partea acestui tovaras stalinist …ghimpu se referea la faptul ca o nedreptate comisa cu forta de uniunea sovietica impotriva neamului nostru , a ramas in vigoare , sub masca sforaitoare a luptei anti-fasciste ….urmatoarea fraza a idiotului , e de-a dreptul a unui nebun …”Totodată, prin acest gest, liberalii şi-au demonstrat simpatia mascată faţă de nazism”…o declaratie iresponsabila si extrem de grava , care poate aduce prejudicii tarii in lume . mizerabil ! …“Şaptezeci de ani în urmă Germania fascistă se întinsese deasupra Europei şi în 1939 acest rău s-a lăsat peste continent”… asa este , nimeni nu neaga acest lucru . numai ca incepind cu 1939 si uniunea sovietica a inceput sa se intinda peste continent …teritorii vaste apartinind poloniei,romaniei,fiinlandei , cit si tarile baltice in intregime , au fost inghitite de imperialismul cu „sediul” la moscova …dupa razboi a fost inghitit jumatate de continent …”De asemenea, ca politicieni, ca persoane active civic, trebuie să facem tot posibilul să identificăm şi să serbăm acele evenimente care unesc popoare şi ţări, care ne amintesc de frăţia de odinioară, care pun temeliile unor noi prietenii de perspectivă, care contribuie la alinierea statelor pe calea progresului comun”… frazeologie tipic comunista sforaitoare . „prietenii de perspectiva” rusi , tin astazi sub ocupatie militara 1/3 din teritoriul recunoscut international al r.moldova ! …”Şi atât timp cât vor exista adevăratele valori şi vor trăi oameni care să lupte pentru promovarea acestor valori”… adica sa intelegem ca ultimatumurile brutale ,invaziile salbatice si barbare comise de uniunea sovietica dupa data de 1 septembrie 1939 , ziua inceputului celui de-al doilea razboi mondial , contra poloniei,romaniei,fiinlandei,tarilor baltice , reprezinta ” adevarate valori ” ? …”sărbătoarea aceasta va dăinui nestingerită în măreţia sa” … o fi mareata aceasta zi , de 9 mai , dar katynul cum e …? tot maret ?

 21. Vektor-Nord Says:

  filat crezi ca te baga n ekipa sa)?

 22. COSTIN Says:

  „În rezultat, potrivit înţelegerii româno-germane, România şi-a însuşit teritoriile Basarabiei şi Bucovinei ” … interesant … tot in rezultat , potrivit unei intelegeri mai anterioare , sovieto-germane din 1939, uniunea sovietica si-a insusit teritoriile Basarabiei si Bucovinei … nu-i frumoasa istoria ?

 23. COSTIN Says:

  INCREDIBIL , DAR ADEVARAT !!!!!! Premierul Vlad Filat nu exclude că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al cărui lider este, ar putea colabora, în viitor, cu Partidul Comuniştilor. Totuşi, acest lucru poate avea loc cu o singură condiţie. „Cu actuala conducere a PCRM nu vom colabora niciodată. Dacă PCRM va fi un partid de stânga normal, atunci s-ar putea profila o colaborare”, a declarat Filat pentru ziarul Kommersant. MAI ARE CINEVA CEVA DE SPUS… ? NU CRED CA MAI E CAZUL … TRAIASCA MARELE FRONT AGRARIANO-SOCIALISTO-COMUNISTO-FILATELIST !

 24. COSTIN Says:

  …DECI SA INTELEGEM DE LA TOVARASUL FILAT , CA A TRANSFORMAT PLD-UL IN PARTID DE STINGA ? CA ALTFEL CE COLABORARE AR PUTEA FI INTRE PLD SI PCRM ? …PLATONICA ? IUBIRE LA PRIMA VEDERE …? SE PREGATESTE DUPA O EVENTUALA DEBARCARE A LUI VORONIN , MAREA ALIANTA PRO-IMPERIALISTA SI REACTIONARA ” TOTUL PENTRU RUSIA , TOTUL PENTRU C.S.I. ” ?

 25. opinie Says:

  Filat=Rosca

  PLDM=PPCD

  sunt multe iude in RM.

 26. COSTIN Says:

  Filat pentru Kommersant: În cel mult două luni, voi rezolva cu Putin problema datoriilor Transnistriei pentru gaz, care au ajuns la $2 mlrd…CE SA REZOLVE FILAT , CA LUCRURILE SINT DESTUL DE CLARE … SA PLATEASCA SMIRNOV SI CIRACII SAI … ADICA VOR INDEPENDENTA PE BANII MOLDOVEI ? SOBOLANII STAU LA CALDURA SI PLATESC ALTII ? ORICE INTELEGERE CU PUTIN , IN URMA CAREIA ACEASTA DATORIE SAU O PARTE DIN EA AR URMA SA FIE PLATITA DE GUVERNUL FILAT , AR REPREZENTA UN ACT DE INALTA TRADARE DE TARA , INDISCUTABIL !

 27. Victor M. Says:

  In mare sunt de acord cu cele afirmate de Roman. Citeva lucruci necesita explicatii si calrificari:
  Reforma structurala si oarecum ireversibila a politiei e o chestiunea mult mai complexa decat pare la prima vedere si necesita doua preconditii: odata, viziune clara despre ce fel de politie e necesara si ce resurse umane si financiare implica punerea in practica a acestei viziuni si, doi, stabilitate politica. Doar nu veti afirma ca in timp ce alegerile anticipate bat inevitabil la usa, e posibila elaborarea conceptiei de reforma, implemetarea si, eventual, finisarea ei. Asta cu referire si la justitie.

  In ceea ce priveste parajurstii. Nu este tocmai asa cum afirma Roman. Proiectul de consolidare a bunei guvernari finantat de SIDA are multiple componente, iar parajuristii comunitari reprezinta doar una din ele pentru care se vor cheltui aprox. 475.000 USD. De fapt e vorba de testarea unei metodologii prin care asistentii si lucratorii sociali sunt inzestrati cu cunostinte si abilitati juridice primare pentru a putea raspunde necesitatilor juridice, si ele primare/rudimentare ale populatiei rurale. Ei nu vor merge in instanta de judecata sa reprezinte interesele cuiva. Aceasta este, intr-adevar, prerogativa avocatilor.
  Misiunea lor este educatia juridica si promovarea culturii juridice primare la nivel rural. Sorry, fara educatie juridica primara despre drepturi si obligatii democratizarea societatii noastre nu e posibila. Democratia inseamna sa faci, sa ceri, sa participi. Sovieticii i-au invatat pe moldoveni sa astepte sa li se dea ciolanul la lins dupa ce se satura stapanul si sa se considere fericit cu asta. E o mare diferenta ! Acest proiect mai prevede si oferirea serviciilor de mediere in conflicte locale atunci cind conflictul inca nu e litigiu. Una e sa fie cineva la nivel local, sa-ti exlice simlu cum se imparte, eventual, averea defunctului intre mostenitori legali si e cu totul alceva cand acestea din urma, saraci si ei ca putinul de avere ramas, sa dea tot ce au avocatilor pe procese ca sa le faca dreptate in instanta de judecata. Vorbesc in cunostinta de cauza. Sute de familii umbla bezmetici prin instante corupte si se milojesc de avocati hrapareti sa le faca dreptate cind nu e cazul. Avocatii au interesul ca orice conflict sa ajunga litigiu. Intresul omului sarac si a celor care promoveaza parajursitii ca si conceptie este ca orice coflict sa fie mai intii rezolvat pe cai extra-judicare, prin solutionarea alterantiva a disputelor. Doar daca aceasta cale nu da roade, se va merge in judecata care nu este, n-a fost si nici nu fa fi o solutie ieftina, oricine e platitorul. Numai cel ce nu cunoaste bucataria justiei are iluzii care, oricum, se sparg la primul contact. E o masina de sine-suficenta, unde oamenii si problemele lor sunt mai intii combustibil pentu ea si, abia in secundar, beneficari al facerii dreptatii.
  Absolut de acord cu necesitatea extinderii si finantarii de catre stat a avocatilor publici. Desi necesitatea, eficienta (inclusiv cost-eficienta acestora ), profesionalismul lor au fost dovedite clar si fara rezerve, ei sunt in continuare la nivel de proiect pilot finantat de donatori externi. Banii statului continua sa mearga pentru servicii formale ale avocatilor privati, fara niciun control al calitatii. 7 aprilie a aratat calr care sunt valorile si standardele multora din ei. Dar asta nu tine doar de MJ si Guv. Profesia de avocat, managementul acestei URLA dupa reforme si necesitatea de a se debarasa de ghiuji batrani si sovietizati in conducerea ei.
  Pentru neinitiati: avocatura este absolut independenta de stat. Statul, insa are obligatia sa acorde asistenta jurdica persoanelor in conflict cu legea care nu pot sa plateasca un avocat privat. Prin urmare, statul poate doar cumpara servicii de la avocatii privati pentru ca acestea sa reprezinte clienti saraci. INSA, statul nu are voie sa se implice in standardele de calitate. Asta o poate face doar baroul. In lipsa unui barou functional (forma juridica de organizare a profesiei de avocat) statul cumpara ceea ce se ofera: prezenta formala a detinatorilor de licenta de avocat si nicidecum servicii de calitate. Adica, in loc sa cumpere servicii juridice calitative pentru saraci in conflict cu legea, ofera un minim de existenta avocatilor saraci, lipsiti de valori deontologice si profesionale. Un fel de avocati/prieteni ai politistilor, care semneaza cu ochii inchisi orice hiritie pe care le-o da politistul fara a vedea macar clientul. Banii, insa, ii pretind pentru asistenta juridica.
  Prea multe secaturi si..oameni de doi lei care pretind ca sunt juristi s-au oplosit in ceea ce numim generic profesii juridice. E banal sa afirmi ca mentalitatea e cea care trebuie schimbata, dar chiar nu vad alte solutii. Aceasta insa, in mod evident, nu poate fi schimbata fara detinatorul ei, individul. Ce mai tura vura! Care reforme Domnule in politie, justitie si avocatura cu oameni de teapa celor ce populeaza aceasta profesie. Orice reforma necesita timp, oameni, bani. Avem cumva din astea si nu stiu eu ?!

 28. intrus117 Says:

  http://salvatiromania.wordpress.com/2010/05/07/inceputul-sfarsitului-analiza

 29. sven Says:

  imi place ce-i scris, pentru ca-i adevar!

 30. Ioana Melinte Says:

  BRAVO DOMNUL ROMAN MIHAIES !
  SUNTEM OPTIMISTI CU ASEMENEA OAMENI !
  TRAIASCA ROMANIA MARE !

 31. Vlad Says:

  Ce s-a intamplat dle Mihaies? Nu demult scriati despre Tanase elogios! Cu ce v-a suparat?

 32. COSTIN Says:

  devine clar ca deja in moldova exista o prapastie , care se largeste de la zi la zi , intre un nucleu dur tinar pro-european si pro-romanesc , aflat in crestere si o minoritate imbatrinita imperiala de limba rusa , aflata in descrestere …inca de pe acum , minti mai luminate de la moscova isi dau seama care e trendul lucrurilor in moldova . practic ideea integrarii in ue e folosita de slugi ale moscovei din moldova , ca paravan al luptei contra miscarii unioniste … bineinteles ca aceste slugi , nu doresc cu adevarat nicio aderare europeana , dar incearca sa traga de timp . si pcrm-ul flutura aceasta arma propagandistica , sa nu uitam …si filat , lupu si urechean o flutura astazi …iar anii vor trece cum au trecut si pina acum , iar moldova nu va pupa ue nicicind … o adevarata perversitate kgb-ista , fara indoiala . singura sansa adevarata de integrare europeana a moldovei – si rapida – , o constituie reunificarea nationala cu romania , intr-un stat puternic din toate punctele de vedere , care sa asigure un viitor mai bun macar generatiilor urmatoare . in concluzie , urmarind cu atentie lucrurile , putem spune astazi , ca fortele reactionare ,retrograde ,anti-nationale si anti-progresiste din moldova , contrapun astazi o varianta fantasmagorica si mincinoasa a unei iminente aderari la ue , variantei realiste si juste a unirii cu romania . ideile pro-europene sunt astazi folosite la fel cum este folosita ideea „moldevenismului” de carton , doar,doar , moldova va ramine pe vecie in sfera de influenta a moscovei .

 33. roxymanelista Says:

  pup de la lady roxy

 34. COSTIN Says:

  9 mai şi dodoniada antiromânească de pe Bâc

  Ziua de 9 mai arată clar că şi după 65 de ani de la capitularea Germaniei fasciste istoria este înţeleasă şi (re)trăită în mod diferit. În aceste zile, presa comunistă de la Chişinău este plină cu materiale antiromâneşti de o violenţă fără precedent şi de un cinism şi o neruşinare cu adevărat remarcabile. Astfel, miercuri, „Nezavisimaia Moldova” publică un… „articol ştiinţific” semnat de un oarecare Dodon, probabil, fostul ministru comunist în timpul lui Voronin. A doua zi, joi, acelaşi articol apare în traducere în „Moldova Suverană”.

  Inepţiile pe care le conţine „articolul” sunt atât de evidente, încât s-ar părea că nici nu trebuie luate în seamă. Există un dar însă… Tot în „Nezavisimaia Moldova” de miercuri apare un articol semnat de un oarecare Petro Rojenko, reluat din publicaţia „Ceas pik” din Ucraina. Ambele articole ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe istoricii din România şi istoricii normali de la Chişinău, dar şi pe politicienii din aceste ţări. Da, după terminarea războaielor, istoria o scriu învingătorii. Din acest punct de vedere, e „normal” ca Rusia şi Ucraina să-şi scrie istoria lor. Dar şi învinşii au dreptul la replică.

  În „articolul” său, Dodon, cu mină serioasă, scrie, de exemplu, că pe 22 iunie 1941 „Romania şi-a însuşit teritoriile Basarabiei şi Bucovinei”, că în 1943 au fost legalizate pedepsele corporale ale muncitorilor din Basarabia şi, până la sfârşitul războiului, torturilor a fost supus fiecare al zecelea cetăţean al republicii moldoveneşti. Circa 200 mii de oameni au murit de foame în primii doi ani de guvernare română. Iar în lagărele de concentrare au murit alte 270 de mii”, că „fasciştii români, împreună cu hitleriştii” au transformat în ruine satele şi oraşele Basarabiei, Bucovinei, Ucrainei, jefuind cetăţenii până la ultima bucată de pâine, omorând copii, femei, bătrâni…”. Şi niciun cuvânt despre crimele odioase ale regimului comunist instalat în Basarabia de tancurile sovietice după 28 iunie 1940! Niciun cuvânt despre foametea organizată de sovietici în 1946-47 în RSSM. Să întoarcă astfel lucrurile cu fundul în sus poate doar un individ bolnav sau un infractor politic plătit. Asemenea „interpretări” ale istoriei sunt grave şi nu trebuie lăsate fără răspuns. Apropo, în acest context, tot miercuri, când la Chişinău apar aceste halucinaţii antiromâneşti dodoniene, la Bucureşti, deputatul de Basarabia Tudor Panţâru face o declaraţie politică în plenul Parlamentului despre Exemplul polonez vs exemplul românesc. Citez un fragment în care se vede adevărul istoric adevărat, spus cu curaj şi demnitate de un român basarabean în Parlamentul României:

  Domnilor parlamentari!

  Moartea Preşedintelui Poloniei Lech Kaczynski, împreună cu cea a vârfurilor politico-militare ale ţării sale, în catastrofa de la Smolensk, produsă pe 10 aprilie, a readus în discuţiile publice deja cunoscutul masacru de la Katyn. Despre Katyn s-a vorbit în aceste săptămâni mai mult decât despre cei care se aflau în avionul prăbuşit la Smolensk. Preşedintele Kaczynski a murit pentru că a vrut să dea comemorării masacrului importanţa pe care considera el că o merită evenimentul.

  Dar în acelaşi aprilie, de data aceasta al anului 1941, 3000 de români bucovineni au fost seceraţi criminal de mitralierele bolşevicilor în localitatea Fântâna-Albă din nordul Bucovinei, în încercarea de a trece în ţara lor peste o graniţă instaurată pe nedrept în urma ocupaţiei sovietice. Din iunie 1940 până în martie 1953, au fost deportaţi în Siberia sute de mii de români basarabeni, iar destinele altor câteva milioane, rămase sub ocupaţie, au fost distruse prin alte metode inumane. Documentele istorice de arhivă ne dezvăluie şi numărul victimelor care au decedat ca urmare a Foametei organizate în Basarabia în 1947 – trei sute de mii. Prin Rezoluţia nr. 1723 din 28 aprilie 2010, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei califică Foametea organizată de regimul stalinist şi soldată cu moartea a milioane de oameni nevinovaţi, inclusiv în R. Moldova, ca fiind o crimă împotriva umanităţii.

  Astfel: masacrul românilor bucovineni de la Fântâna-Albă, foametea din ’47 şi martiriul basarabenilor deportaţi în gulaguri, acestora adăugându-li-se torturile din beciurile NKVD-iştilor şi gropile cu var din preajmă, gropi în care erau aruncaţi de vii românii noştri basarabeni. Este greu să ştergi din memorie asemenea crime. Pentru aceste crime încă nu şi-a cerut nimeni iertare!”.

  În celălalt articol, din publicaţia ucraineana „Ceas pik”, autorul încearcă să se menţină în limitele bunei cuviinţe ştiinţifice, dar nu reuşeşte, amestecând brutal adevărul cu minciuna. Preocupat de situaţia geopolitică a R. Moldova şi de „pericolul” înghiţirii acesteia de către România, el declară că „Moldova este punctul fierbinte al diplomaţiilor ruse şi ucrainene”, deoarece, „activizarea eforturilor Bucureştiului de a-şi întoarce Moldova va avea ca urmare serioase schimbări geopolitice la frontierele noastre”. Autorul îşi permite îndemnuri directe pentru a opri … românizarea moldovenilor: „Kievul va fi obligat să intervină pentru a păstra identitatea naţională moldovenească nu numai a moldovenilor din Ucraina, dar şi a moldovenilor din însăşi Moldova”. Potrivit lui „şi pentru Rusia, şi pentru Ucraina ideea României Mari prezintă un pericol imens pentru securitatea naţională”, deoarece, citez: „pierderea Moldovei va deschide calea amestecului străinilor din direcţia occidentului”, a ţărilor de dincolo de Carpaţi.

  Cred că acest articol trebuie să fie citit cu multă atenţie în ministerele de Externe de la Bucureşti şi Chişinău, pentru că punctul de vedere al Kievului se sincronizează perfect cu punctele de vedere ale Moscovei şi ale comuniştilor de la Chişinău. Acest fapt demonstrează dacă mai era nevoie de spus că comuniştii de la Chişinău sunt coloana a cincea a Rusiei, sunt duşmanii înveteraţi ai independenţei şi suveranităţii R. Moldova şi există deci motive suficiente ca să fie puşi în afara legii. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, sunt cu totul periculoase încercările Alianţei de la guvernare de a cocheta cu comuniştii şi moldovenismul, pentru că moartea R. Moldova nu vine de peste Prut – moartea R. Moldova este comunismul (şi moldovenismul). Adică dodoniada antiromânească de pe Bâc, dirijată de la Kiev şi Moscova.
  P.S. Când am zis „cochetarea” cu comuniştii, m-am referit nu doar la cazurile de… colaborare discretă în plan ideologic dintre unii din actuala Alianţă şi comunişti. Eliberarea celor 24 de poliţişti vorbeşte şi despre un alt gen de colaborare. În 2004, pentru a purifica sistemul de interne, preşedintele Georgiei, Saakaşvili, a eliberat din funcţii, într-o singură zi, 14 mii de ofiţeri de poliţie. Asta-i diferenţa între moldoveni şi georgieni. Nu vă jucaţi cu focul, băieţi, ca să nu se întâmple ca, mâine, cei 24 de poliţişti să se ocupe de voi…

 35. COSTIN Says:

  …dupa ce a fost periat si “umflat” o buna perioada de timp , de chiar media democratica , sa spunem asa , igor dodon isi da arama pe fata … articolul postat si pe unimedia , ar face sa plinga de gelozie si pe “istoricii” propagandisti sovietici din vremea lui stalin . un atac asa de brutal la adresa adevarului istoric nu sa mai intilnit de mult in moldova . la ora aceasta pe unimedia [!!!} , stau postate lucruri extrem de grave … ma refer la afirmatiile aberante ale acestui tovaras , ca actuala conducere a r.moldova ar avea …simpatii naziste !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! afirmatii iresponsabile care pot dauna grav imaginii r.moldova in lume . la ora aceasta , unimedia pateaza si ea – in mod indirect – imaginea republicii moldova in lume . aici vorbim de fapte extraordinar de grave , cu care conducerea unimedia se complace . rusine unimedia !

 36. COSTIN Says:

  …iata dovada ..”Totodată, prin acest gest, liberalii şi-au demonstrat simpatia mascată faţă de nazism” … nu putem decit cere autosesizarea organelor de stat competente , care sa-i traga la raspundere si pe dodon [ pentru aceste afirmatii extrem de grave ] cit si unimedia [ pentru gazduirea acestor afirmatii iresponsabile ] .

 37. COSTIN Says:

  miine,poimiine ,daca acest descreierat bolsevic , acest dezaxat mintal de dodon va spune ca actuala conducere a moldovei , construieste bomba atomica , ce va face unimedia ? posteaza si asa ceva ? ce a devenit unimedia ? loc de refulare ideologica pentru fel de fel de fanatici nebuni ? cerem incetarea postarii blogului lui igor dodon pe unimedia … cu cit mai repede ,cu atit mai bine .

 38. Lup Bătrân Says:

  De data asta, dragă Roma, te laud. E bine ce zici şi cum zici. În afara pîsului (P.S.), care aduce uşurel a lunguşire (interesant, cuvântul nu provine cumva de la limbă?). În privinţa lui Alexandru Tănase ar mai fi ceva de spus. Nu ştiu de ce lumea a uitat cine l-a propulsat î
  n politica moldovenească. Iată şi aici cineva zice că e creaţia lui Constantin Tănase, tatăl său. Nimic mai fals!!! Dacă Saşka Tănase nu l-ar fi avut în spate pe …(da!da!da!) Valera Pasat nu s-ar fi făcut el ministru şi nici politician în vecii vecilor. Cherchez le FSB, domnilor! Nu vedeţi cât de bine lucrează în r-m. instituţia în cauză?… Oare chiar toţi sunt proşti în ţara asta ca să nu vadă, de exemplu, că până şi o cauză nobilă precum e „religia în şcoală” a fost preluată de FSB şi transfprmată, cu ajutorul agentului lor Pasat, într-o operaţie specială (speţoperaţia) de amploare? Credeţi că celor fără de Dumnezeu le este a religie în şcoală? Pe dracu! Pregătesc REŢEAUA sigură pentru viitoarele alegeri anticipate, care va lucra, fireşte pentru CINE TREBUIE (culmea e că va lucra pentru un partid liberal, nu pentru PCM!). Şi asta nu e tot. Finalul încoronează opera, cum se spune. Va urma, bineînţeles, o nouă AIE, fără Mişa Ghimpu, poate chiar cu PCM, care vor alege printr-un consens general un academician, un mare patriot şi un „om al lui Dumnezeu”. Pe Pasat, adică. Mai exact, pe dracu-n praznic (Doamne, mă iartă!). Aşa se văd lucrurile de departe, de aici din pădure.
  Ce-i de făcut? Nimic. Dacă porneşti campania împotriva referendumului iniţiat de FSB-Pasat, toţi vor spune că eşti satana. Dacă susţii iniţiativa, chiar că că eşti cu Talpa Iadului. Cu atât mai mult că, se pare, între foştii colegi de academia (seminarul) cela teologic din Franţa (sau Elveţia? acum îmi scapă localitatea), adică între Daniel şi Kiril, este o înţelegere secretă. Nu vedeţi, Mitropolia Basarabiei a rămas de izbelişte, cu cei doi mari „însufleţitori” în frunte, mitropolitul Petru şi Cubreacov, singuri, însinguraţi şi ei în intimitatea lor adâncă şi deplină. Spune-le, Roma, şefilor tăi tâmpiţi toate acestea. Poate că este vreunul printre ei care ştie şi vrea şi altceva să facă decât să cordească fete frumoase.

 39. rizoaicad.arges Says:

  Dle “romanmihaes”! Daca doriti implinirea obiectivelor pe care le-ati amintit mai sus, atunci este necesar sa luati seama la materialul indicat mai jos, si sa sustineti, si pentru Rep. Moldova, solutia pe care eu am oferit-o pentru Romania! Fara ajutorul acestei solutii nu vom putea iesi din mocirla in care ne balacim de 20 de ani! ///Mesajul inaintasilor nostri din razboiul 1916-1918, inscriptionat pe Monumentul “Leu” din Bucuresti, glasuieste: “Spuneti generatiilor viitoare ca noi am facut suprema jertfa pe campurile de batalie, pentru intregirea neamului!” Mesajul meu, adresat fiilor buni ai Romaniei de azi, le solicita infinit mai putin, dar absolut necesar , si anume “jertfirea” a 30 de minute, necesare pentru a accesa Link-ul, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, sau sa caute pe Google, dumitrurizoaica.blogspot.com, ca sa citeasca pe blog materialul “Pentru insanatosirea societatii romanesti”, pentru a-l analiza si a-l verifica, asa cum indica antepenultima fraza care incepe astfel: “Singura verificare valabila….etc.”. Voi, compatriotii mei, pe care va mai intereseaza Romania, sau care doriti o lume normala pentru urmasii vostri, “jertfiti” 30 de minute, pe Altarul Patriei, pentru un viitor mai bun, si pentru a da o “palma morala” acelora, care desi DATORI, prin fisa postului, sa promoveze Binele public, prefera sa manifeste o NESIMTIRE CRASA fata de o solutie ce poate promova Binele public, si care poate fi verificata uimitor de simplu de catre orisicine! Prin nonraspunsul lor in termenul legal, la scrisorile ce le-au fost transmise, cei indicati mai jos, s-au plasat in nefericita situatie amintita mai sus! Amintesc ultimele cazuri: Presedintele Basescu, Scrisoarea Nr. 6516/22-03-2010, partidele, PSD; PNL; PRM; PDL; UDMR, ziaristii Mircea Marian si Silviu Sergiu de la Ev. Zilei, “Nasul” basescian- Radu Moraru de la B1 TV, Victor Ciutacu de la Jurn.Nat. si Antena2-Vorbe Grele,etc. D. Rizoaica. Fost detinut politic intre 1958-1963 si febr.-aprilie 1986.///

 40. S-a schimbat poziția. De ce oare domn Mihăieș? Poate știți ceva ce nu știm noi? « blogul lui eugen Says:

  […] 6 mai https://romanmihaes.wordpress.com/2010/05/06/la-revedere-domnule-ministrudespre-reforma-organelor-de-… […]

 41. Small Claims Court Says:

  Very nice post. Do you accept guest writers?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: