Parada de la Moskova si alegerile anticipate

Evenimentele si declaratiile legate de parada de la Moskova care va avea loc pe 9 mai, arata cit de polarizata este societatea moldoveneasca. Filorusii si pragmaticii il blameaza pe Ghimpu pentru decizia sa de a nu merge la Moskova si declaratia in care s-a declarat invins in cel de-al doilea razboi mondial. Sunt si eu impotriva participarii RM cu militari la parada. Argumente sunt mai multe, in primul rind ca R.Moldova este un stat nou si nu exista  in acea perioada pe harta lumii. Iar ostasii basarabeni au fost ostaticii timpului in care au trait si au luptat atit pe frontul de est in cadrul armatei romane cit si pe cel de vest in cadrul armatei sovietice. Apoi sa nu uitam ca dupa ce ne-a eliberat de nazisti, URSS a anexat Basarabia, fapt consemnat la Conferinta de pace din 1947 de la Paris cind guvernul comunist al Romaniei a recunoscut raptul si au urmat atrocitatile ocupatiei sovietice, foametea organizata, deportarile etc.
Insa in interesul statului se impune participarea unei delegatii oficiale a RM la Moskova pentru a sarbatori alaturi de Rusia, SUA, Marea Britanie, Polonia si alte state victoria asupra nazizmului.

Mai grav este ca  in legatura cu opiniile diferite privind parada de la Moskova practic s-a scindat AIE si este evident ca supravietuirea acesteia in forma actuala se va prelungi doar pina la alegerile parlamentare anticipate. PD, PLDM si AMN in  acest epizod au aratat ca sunt adeptii a ceea ce se numeste politica reala, pragmatica , adica realizarea guvernarii tinind cont de toate grupurile sociale si nationale si de toti factorii externi. PL si Mihai Ghimpu a ales calea politicii electorale, avind grija mai ales de segmental electoral care l-a adus in Parlament si pe care se teme sa nu-l piarda. Insa daca ar fi existat in cadrul AIE un centru de analiza si coordonare, avea sa le expuna liderilor oportunitatile si riscurile tuturor  deciziilor pe acest subiect extrem de sensibil si atunci se putea lua in liniste cea mai echilibrata decizie, fara mare galagie . Asa insa suntem in plina criza a AIE si societatea fierbe, unele medii ajungind chiar sa faca psihoza din interpretarea evenimentului.

In aceasta conjunctura interna, in care exista o fragila majoritate AIE, de doar 53 deputati, in care componentele sunt certate intre ele si este complicat sau blocat procesul decizional si legislativ, au de profitat comunistii si aliatii lor. Iar perpetuarea acestei stari de incertitudine si lipsa de eficienta pina in 2011 in primavara poate aduce chiar si la destramarea AIE pina la alegerile anticipate si la crearea altei majoritati parlamentare.

In aceste conditii pentru a salva RM de revenirea comunistilor evident ca este nevoie de o revigorare a AIE, o redistribuire a rolurilor si competentelor, pe care o pot produce doar alegerile anticipate parlamentare si ulterior prezidentiale.

Cea mai buna solutie ar fi organizarea alegerilor anticipate in toamna anului 2010, in octombrie sau noiembrie, astfel ca pina la sfirsitul anului sa poata fi ales si presedintele tarii. Ca sa cistige sigur alegerile, AIE trebuie sa modifice Codul Electoral astfel incit 50% deputati sa fie alesi in circumscriptii uninominale si altii 50% pe liste de partid. Comunistii nu au personalitati, se bazeaza doar pe locomotiva Voronin si sunt convins ca in circumscriptii uninominale nu vor reusi sa impuna niciun deputat.

In rezultatul alegerilor anticipate  componentele AIE vor acumula mai mult decit comunistii si cu ceva sanse ar putea intruni chiar si o majoritate constitutionala. In acest mod se va termina criza constitutionala si politica.

Oricum déjà este evident ca AIE  isi va majora numarul deputatilor, se va revigora si va fi alcatuita din trei partide PL, PLDM si PD ceea ce va usura cu mult luarea deciziilor in Alianta.

Reclame

39 răspunsuri to “Parada de la Moskova si alegerile anticipate”

 1. CS Says:

  Cat timp 35-40% voteaza din populatie voteaza comunismul soarta RM e in pom

 2. Nornegru Says:

  Domnule Mihaes,
  Vin momente foarte grele in urmatoarele luni peste nefericita Basarabie!! S-au ingustat deja la maximum posibil caile… de acces in UE!Simplu si pe inteles: ori invinge curentul unionist si integrarea R.Moldova se face in „proiectul Basescu” sau unirea rapida cu Romania,ori invinge curentul”statalitatii moldovene” care duce inevitabil pe calea despartirii definitive de neamul romanesc , cu toate consecintele de rigoare. Si care vor atrage pericole extreme in spatiul geopolitic dat. Se termina jocul de-a „alba- neagra”!! „Varianta Ghimpu „pe care o incriminezi este net superioara tuturor altor variante. Nu am insa altele la indemana pentru a exprima mai exact starea politica de factodin Basarabia. S-auzim de bine.

 3. Iurie Says:

  „Oricum déjà este evident ca AIE isi va majora numarul deputatilor”

  Dar este evident acest fapt? Am FOARTE mari dubii in acest sens.

  PLDM sau isi va mentine nr. mandatelor sau o sa scada (pina la 13-15) din cauza nerealizarilor in domeniul economic, cresterii arogantei d-lui Filat, dezamagirii multor oameni in dosarul 7 aprilie (unde probabil si este implicat).
  PL – scadere pe marginea declaratiilor d-lui Ghimpu si nereusitei conduceri in mun. Chisinau a vicepresedintelui PL (paralel si locomotiva a PL in Parlament). (7-9 mandate)
  PD – scadere pe marginea caracterului d-lui Lupu si pozitiei absolut neclare in mai multe intrebari. (7-9 mandate)
  AMN – nu trece pragul electoral din mai multe considerente
  Insumind rezultatele avem 30-35 mandate pentru AEI.

  Cum ramine cu alte componente in Parlament?
  Nu cred ca PCRM va acea forta care o sa profite in urma schimbarilor in AEI, pentru dinsii eu cred ca va fi un rezultat bun 30-35 de mandate.
  Restul mandatelor vor reveni unei terte forte politice care va promova o pozitie clara in domeniul economic si social. Argumentul de baza este acela ca foarte multi oameni au obosit da starea de razboi permanent in politica, domeniul economic asa si nu este privit ca unu prioritar, etc.

  Cine va fi promotorul acestor idei? Dupa parerea mea aceasta foarta poate deveni PSD. Da, da PSD! Ei au lansat schimbari, in interiorul partidului, in fruntea partidului a venit o persoana experimentata in business, si cu resurse banesti proprii. S-a schimbat liderul, dar asta nu a insemnat scidarea PSD, ci schimbarea prioritatilor, fost lider a ramas in partid si a manifestat dorinta de a lucra mai departe pentru PSD. Dar schimbarile in PSD sunt mai profunde decit s-ar putea de crezut. In PSD au venit si continuie sa vina tineri ambitiosi cu idei interesante care vor schimbari reale in tara noastra. Plus la aceasta liderul nu vrea sa se promoveze, ci doreste o promovare a echipei in intregime si ideilor propuse. Sunt si mai multe argumente si cred ca aici trebuie de vazut iesirea din impasul in care a nimerit tara noastra.

 4. Nornegru Says:

  PS. Am parcurs de curand intalnirea „la varf” dintre PSD Romania si PSD R. Moldova!! Iata sursa neocomunismului promovat cu obstinatie de la Ion Iliescu incoace!! Inchinarea intregii Romanii Mari la Poarta Kremlinului.Ce naste din pisica, soareci mananca- zice proverbul romanesc!!

 5. Ionel Says:

  Aie e grav ranita. Ghimpu si Filat se dusmanesc deschis. De acord – numai alegerile in circumscriptii uninominale ne vor salva de comunisti.

 6. romanmihaes Says:

  Din pacate AIE gafeaza nepermis. Eu am declarat ca sunt impotriva ca soldatii moldoveni sa marsaluiasca la parada. de asemenea consider ca prin actualul sistem electoral pe liste comunistii si aliatii lor au sansa sa revina la guvernare. Nu uitati ca partidul de pe primul loc beneficiaza de redistribuirea voturilor. de asta si propun sa fie alesi 50% deputati in circumscriptii uninominale, in care in afara de gagauzia comunistii nu au sansa sa treaca vreun deputat.

 7. OBSERVATOR Says:

  Doamnelor si Domnilor,,

  Adeptii servilismului fata de OCUPANTul de ieri nu au disparut.
  Ce dulce este jugul sclavagismului.

 8. OS Says:

  Romane, nu te inteleg, tu nu esti pragmatic? Cum se manifesta pragmatismul la basarabeni? Eu unul inteleg, daca am fost ocupati de sovietici si sfidam „Triumful” fortelor cotropitoare e un gest firesc si o consecventa in actiuni ca nu ne umilim. Astazi la Chisinau a fi pragmatic la Chisinau inseamna sa fii cu ochii despicati in doua parti si sa nu privesti clar intr/o directie. Asta nu e pragmatism ci lasitate si interes conjunctural. Si apoi de ce trebuie sa aprbam ca a existat o armata „eliberatoare”, cand de fapt a insemnat o ocupatie de facto care se rasfrange si azi asupra teritoriilor romanesti, la est de Nistru!Dar si in teritoriile ucrainesti de azi-Bucovina si sudul Basarabiei!

 9. opinie Says:

  Din nou va apucati de aberatii.

  Pentru ca sa iasa RM din rahat trebue:

  1-Lustratia politica

  2-Condamnarea idelogiei si simbolurilor comuniste

  3-Iesirea RM din componenta CSI

  4-schimbarea din Constitutie a statului de neutralitate

  este inca o varianta, UNIREA RM cu Romania.

 10. EXTREMA DREAPTA Says:

  Razboiul continue pentru zonele de influenta. Clanul „rusul” impedica ca Europa inclusiv RM sa aduca caz, petrol la preturi mici. Clanul „rusul” a separat Moldova lui Stefan cel Mare. Clanul separa Basarabia. Clanul readuce PCRM la putere, numai orbii nu vad. Clanul nu respecta neutralitatea RM. UN ARTICOL CARE MA PROVOACA SA VOMEZ.

 11. OS Says:

  Bine, sa admitem ca toate cele enumerate mai sus sunt rezolvate, se vor gasi alte motive si argumente pe care unii de la Chisinau le vor invoca. Suntem obisnuit cu aceasta!!!!Si cu Tanda si cu Manda ca sa avem ce sa ii spunem lui Mama!!!!

 12. opinie Says:

  Pana astazi nu este indeplenita rezolutia Parlamentului European.

  Rezoluția Parlamentului European referitoare la situația din Republica Moldova.

  Parlamentul European cere pedepsirea celor care se fac vinovați de maltratarea persoanelor reținute după evenimentele din 7 aprilie.

  http://www.youtube.com/user/Ionmd777#p/u/31/-cJFetiGXn4

 13. OS Says:

  Si ce are Rezolutia cu Parada? Nu inteleg, sincer?!

 14. opinie Says:

  AIE este dusa pe …. de la indeplenirea rezolutiei Parlamentului European pana la decizia despre participarea RM la parada de la Moscova.

  Adio AIE…..

 15. Valenta Says:

  Observator

  este o diferenta de sens intre cuvintele SCLAJISM – societate edievala
  si SCLAVAJ – stare de sclavie a unui individ, unui grup social sau chiar al unui popor.

 16. Valenta Says:

  scuzati: sclavagism

 17. COSTIN Says:

  Preşedintele PLDM a menţionat că participarea Moldovei la Ziua Victoriei la Moscova este un gest de solidaritate împotriva înfrângerii fascismului şi rezultatul unei decizii pragmatice de promovare a coooperării cu toate statele: „La paradă vor fi prezenţi militari din Germania, Polonia, Marea Britanie şi SUA – nu cred că Moldova ar avea mai multe motive decât aceste state de a nu participa la paradă”, a constatat Filat, arătîndu-se nemulţumit de faptul că Preşedintele interimar Mihai Ghimpu nu va merge la Moscova… PROBLEMA E CA NU PUTEM ASEMANA FIRAVA SI OCUPATA MILITAR DE RUSIA , REPUBLICA MOLDOVA CU DITAMAI SUA , UK ,GERMANIA … UNA E SA PARTICIPI LA PARADA CU FRUNTEA SUS SI ALTA E SA PARTICIPI PE BURTA . INTREBAREA ESTE, PINA UNDE SE POATE MERGE CU ACEST „PRAGMATISM” ? PENTRU CA TOT VOR TREBUI LUATE DECIZII IMPORTANTE IN SENSUL ADERARII LA UE ,CARE NU VOR CONVENI RUSIEI …CRED CA E CLAR PENTRU TOTI CA NU AI CUM SA ACCELEREZI VITEZA DE MERS SPRE VEST SI TU SA TRAGI DE VOLAN SPRE EST . IN FAPT ACEST PRAGMATISM , VA INDEPARTA MOLDOVA DE CLIPA MULT DORITA A ADERARII LA UE …

 18. COSTIN Says:

  Filat: AIE își păstrează unitatea şi va continua lupta pentru integrare europeană a R. Moldova… SFORAITOARE SI GOGOMANICA DECLARATIA LUI FILAT … DACA PARTICIPAREA LA DEFILARILE DE LA MOSCOVA , INSEAMNA ” LUPTA PENTRU INTEGRARE EUROPEANA” , INSEAMNA CA ORI NOI AM INEBUNIT DE TOT , ORI FILAT DELIREAZA …IN ORICE CAZ , NU EXISTA NICI CEA MAI MICA SANSA DE ADERARE IN VIITORII 20-25 DE ANI LA UE …

 19. COSTIN Says:

  Noi suntem gata să preluăm şi experienţa Federaţiei Ruse spre Uniunea Europeană, dar ea nu o are”, a mai spus Mihai Ghimpu…. HAHAHAHA… GLUMET PRESEDINTELE GHIMPU .

 20. blogideologic Says:

  @ Nornegru spune: +integrarea R.Moldova se face in “proiectul Basescu”+
  Şi voi l-aţi crezut ? Toţi cei din PSD consideră Basarabia şi Transnistria provincii istorice ale României.

 21. van helsing Says:

  Se vede clar ca Moldova a revenit in bratele Rusiei, este greu si neplacut de recunoscut, dar s-a intamplat.
  Ultima gafa fundamentala. Judecatorul din partea Moldovei la CEDO, Poalelungi a fost unul din trei judecatori care a votat sa-i dea castig de cauza calaului NKVD Kononov din Letonia. Si asta-i inceputul, se spune ca Poalelungi in timpul apripiat va deveni presedintele CSJ. Iata asa degraba toti NKVD-istii, KGB-istii vor fi achitati de tipi ca Poalelungi.

 22. terminator Says:

  Bravo opinie spune:
  aprilie 27, 2010 la 1! Ai perfecta dreptate. Sa nu schelalaim ci sa purcedem la treaba. Facem o Adunare populara pe Piata Marii Adunari Nationale. Si o sa vedeti cum tuturor, inclusiv mudacilor comunisti tineri care, pidarii nici nu ne stiu limba, au sa le tremure curul . Toate lepadaturile sovine se oplosesc in banda asa zis comunista. Si pe magarul de dodon nici nu-l deranjeaza ca soviinii, colegi lui vorbesc limba rusa, intre timp ce el zice ca e moldobou si iubeste acest pamint. Deparca eu nu-l iubesc. Jlobanii comunisti lenisi si puturosi se tem de unire ca acolo daca nu vor sti romina vor spala WC-le. Iata de ce se tem si gagutile proate care prefera sa invete in continuare in rusa, pe noi sfidindu-ne.La gunoi cu leprele.

 23. Voronescu ($) zaLupu Says:

  Fiecare actioneaza din instinct electoral, e si norml…
  Sper ca anticipatele vor fi de bun augur, sa avem un salt calitativ…
  Poate sa sugeram modificarea numarului de parlamentari la 71, o masura mai populista sa ajute AIE…

 24. Sergiu 1135 Says:

  să spui aceste planuri la țară, nu te va crede nimeni, vai de
  țara asta plină de alcoolici care fac politică, ce prostime , ce zombare e la țară vai, vai , vai de țara asta, adio Europa, adio Democrație, să-mi bag piciorul în prostalani și în comi și în toți care îi susțin, plecați de aici cît nu e tîrziu, cine vrea să cumpere, casă pe pămînt adresațivă

 25. COSTIN Says:

  Fiica lui Stalin urăşte Rusia şi adoră hamburgerii
  27 Aprilie 2010,
  Fiica lui Stalin detestă Rusia şi limba rusă, în schimb îi place mâncarea americană, în special hamburgerii, şi preferă să vorbească în engleză, scrie publicaţia Komsomolskaia Pravda în ediţia de marţi, citată de Agerpres.

  În orăşelul american Spring-Green din statul Wisconsin îşi duce traiul o bătrânică modestă, de 84 de ani, pensionara Lana Peters. Dar nu aşa a chemat-o mereu – numele ei este Svetlana Allilueva şi este fiica legitimă a lui Stalin, relatează publicaţia.

  Într-un trening larg şi cu o bluză roz, Allilueva seamănă foarte mult cu o pensionară americană, ceea ce şi este de fapt, şi locuieşte de atâta vreme în SUA, încât se consideră 100% americancă, adoptând o atitudine de dispreţ faţă de limba rusă şi de ţara în care s-a născut.

  „Am fugit din Rusia. Sunt cetăţean american de mai bine de 30 de ani, dar cei din Rusia nu pot admite nicidecum acest lucru. Ei continuă să mă considere rusoaică, dar eu îi urăsc. Noi nu suntem ruşi, noi suntem georgieni”, a ţinut să precizeze femeia.

  În opinia ei, principalul vinovat de cursul negativ al evenimentelor din fosta URSS este Lavrenti Beria, dar nici pe tatăl ei nu-l consideră „un înger”. Femeia spune că niciodată nu-l va ierta, dar nu pentru represiuni, ci pentru că i-a omorât prima şi singura dragoste – scriitorul Aleksei Kapler, care era cu 22 de ani mai în vârstă decât ea şi pe care Stalin l-a deportat în Siberia.

  În anii ’70, fiica lui Stalin s-a căsătorit cu arhitectul american William Peters, cu care are o fiică, Olga, devenită proprietară a unui lanţ de magazine din Portland. Alilueva a devenit cunoscută în 1967 când, aflându-se în India, a cerut azil la Ambasada SUA. De atunci, emigranta a schimbat zeci de adrese, locuind şi în Elveţia şi Marea Britanie. În 1984 s-a întors în URSS, dar peste câţiva ani, a plecat din nou în Occident.

 26. COSTIN Says:

  Novâie Izvestia, despre rusofobia polonezilor, după Smolensk
  28 Aprilie 2010

  Într-un orăşel situat în Silezia de Jos din Polonia, huligani au vandalizat monumentul dedicat ‘prieteniei polono-sovietice’. Vandalii au scris pe monument cuvinte injurioase, iar pe capul soldatului sovietic, importalizat alături de cel polonez, au îndesat o găleată. Inscripţia ”Pentru Kaczynski – moarte ruşilor!” încununa întreaga barbarie. Potrivit cotidianului rus Novâie Izvestia, consultat de Agerpres, acest ‘show al vandalismului’, primul din ultimii cinci ani, se înscrie perfect în linia discuţii ce se poartă la ora actuală în Polonia cu privire la cauzele prăbuşirii avionului prezidenţial şi repune pe tapet ‘cea mai modernă tradiţie politică’ din ţările ex-sovietice: rusofobia.

  În pofida aşteptărilor unor polonezi că moartea lui Kaczynski va apropia cele două popoare slave, aceasta a dus, în mod inopinat, la dezbinarea societăţii poloneze: în adepţi ai teoriei privind ‘complotul rus’, în urma căruia ar fi murit de fapt Lech Kaczynski, şi în ‘oamenii raţionali’, subliniază cotidianul moscovit.

  Acest lucru este evident în special la nivel politic, unde partidul ‘Platforma Civică’ încearcă să contracareze acuzaţiile unor reprezentanţi ai Partidului Dreptate şi Justiţie’ /PiS/ al lui Jaroslaw Kaczynski, care afirmă că în spatele accidentului aviatic de la Smolensk s-ar fi aflat serviciile secrete ruseşti. Astfel, Adam Bielan, europarlamentar din partea PiS, a declarat, pe un post de radio polonez, că ”preşedintele Lech Kaczynski nu a făcut niciodată presiuni asupra piloţilor avionului prezidenţial” şi, de exemplu, ordinul de a ateriza în condiţii extrem de neprielnice la Tbilisi, în august 2008, fusese dat de ministrul apărării Bogdan Klich. Piloţii nu au îndeplinit atunci acest ordin şi tocmai Klich, nu Lech Kaczynski, a decis pedepsirea comandantului navei pentru nerespectarea ordinelor.

  La rândul său, Klich neagă acuzaţiile care i se aduc, spunând că, în timpul zborului spre Tbilisi, Lech Kaczynski intrase în cabina echipajului şi a întrebat ”cine este comandantul suprem al forţelor militare ale ţării?”. Auzind de la echipaj răspunsul ‘Dumneavoastră, pan preşedinte’, Kaczynski ar fi ordonat aterizarea la Tbilisi. Echipajul a refuzat să se conformeze. Imediat după aceasta, Kaczynski l-ar fi sunat pe Klich, pentru a-l anunţa că echipajul refuză să-i îndeplinească ordinul şi i-a solicitat să le ordone el piloţilor aterizarea. Klich ar fi răspuns că doar premierul Donad Tusk poate face acest lucru, fiind şeful său direct.

  De asemenea, potrivit ministrului polonez al apărării, după incidentul de la Tbilisi, Kaczynski l-a înlăturat pe căpitanul Petruchka de la pilotarea navei prezidenţiale şi doar intervenţia sa personală /a lui Klich/ a împiedicat demiterea căpitanului din Forţele Aeriene ale Poloniei.

  În opinia unor analişti polonezi, dacă ancheta va demonstra că ordinul privind aterizarea avionului a fost dat de însuşi Lech Kaczynski, acuzaţia privind uciderea celorlalţi 94 de membri ai delegaţiei poloneze va leza în mod serios imaginea partidului condus de fratele său, ceea ce va face ca PiS să piardă alegerile, programate la 20 iunie anul curent.

  În afară de aceasta, va fi abordată din nou problema ‘dubioasei înhumări’ a cuplului prezidenţial în Castelul Wawel, panteonul celor mai marcanţi reprezentanţi ai Poloniei.

 27. opinie Says:

  „Decizia de a pleca la Moscova la paradă ca nişte umili dezamăgeşte o bună parte din alegători, care au văzut în venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană o schimbare a vectorului politic”, susţine Igor Munteanu, analist politic, directorul IDIS „Viitorul”.

 28. COSTIN Says:

  Cum se întoarce Ghimpu, vom discuta acest subiect. Șeful suprem al Armatei nu poate lăsa trupele singure la Moscova”, a declarat președintele AMN, Serafim Urechean, în ediția de marți, 27 aprilie, a emisiunii „Прямой разговор” (Priamoi razgovor) la Jurnal TV… OBRAZNIC GRASANUL ASTA .TE POMENESTI ,CA VOR SA-L TRIMEATA PE GHIMPU IN LANTURI LA PARADA FARAONICA SI SATANICA DE LA MOSCOVA , LACHEII IMPERIALISMULUI RUS DIN MOLDOVA .LASA CA VIN ALEGERILE CIT DE CURIND …VINE SI CLIPA ADEVARULUI.NU MAI INTRA URECHELNITA IN PARLAMENT ,DECIT DACA IL IA PD SAU PLD IN SPINARE …

 29. EXTREMA DREAPTA Says:

  SUNT CATEGORIC CONTRA PARTICIPARII NOASTRE LA PARADA. RUSIA FOARTE BINE STIE DE CE? NUMAI TRADATORII DORESC SA INGENUNCHEZE IN FATA TIRANULUI. TOTI CARE AU INGENUNCHEAT IN FATA LUI HITLER ERAU ORBI ZICE RUSIA. DAR ACUM CINE SUNT ORBI ?

 30. opinie Says:

  MAE a Rusiei face presiune asupra RM.

  Rusia pune sub semnul intrebarii ? infratirea intre popoarele Rusiei si RM.

  Россия надеется, что „официальные молдавские власти дадут недвусмысленные оценки попыткам поставить под сомнение то, что является символом братства российского и молдавского народов”.

  Об этом заявил статс-секретарь – замминистра иностранных дел РФ Григорий Карасин на встрече с Послом РМ в Москве Андреем Негуца.

  Как передает „ИНФОТАГ” со ссылкой на сообщение российского МИДа, говоря о предстоящих торжествах по случаю 65-й годовщины Победы в Великой Отечественной войне, Карасин обратил „внимание Посла на тенденциозные высказывания некоторых политиков и историков в Кишиневе, относящиеся к периоду противостояния общей фашистской угрозе”.

  В ходе беседы обсуждались также практические вопросы двусторонних отношений, включая поднятую Послом проблему поставок молдавской винодельческой продукции в Россию.

  http://www.pan.md/news/MID-Rossii-obratil-vnimanie-na-viskazivaniya-moldavskih-politikov

 31. COSTIN Says:

  Rusia a respins încă un lot de 50 mii de litri de materie primă din Moldova, destinată pentru producţia vinului… LUCRURILE STAU FOARTE SIMPLU PENTRU MOLDOVA … ESTE NEVOIE DE DIVERSIFICAREA PARTENERILOR ECONOMICI AI TARII . CU RUSIA NU SE POT FACE AFACERI CORECTE SI CINSTITE , DUPA CUM SE VEDE . RUSIA SE FOLOSESTE DE ACESTE RELATII ECONOMICE PENTRU A TINE SUB CONTROL POLITIC MOLDOVA . TREBUIE CAUTATI ALTI PARTENERI , MAI SERIOSI … IN PRIMUL RIND SPRE U.E. , AMERICA DE NORD SI LATINA , LUMEA ARABA , STATELE DEZVOLTATE DIN ASIA DE SUD-EST … CHIAR SI CU CHINA .

 32. rizoaicad.arges Says:

  Referitor la alegerile anticipate ar trebui stiut de toata lumea, ca orice partid si orice politician, din orice tara, care nu accepta sa faca electoratului dovada bunei credinte si a responsabilitatii lui, prin acceptarea depunerii unui Juramant implicativ, TREBUIE considerat PERICULOS pentru “sanatatea” societatii, si TREBUIE ignorant TOTAL de electorat! De aprecierea si VOTUL electoratului TREBUIE sa se bucure DOAR partidele si politicienii care accepta si sustin implementarea Juramantului implicativ in viata societatii! Juramantul implicativ este SOLUTIA care elimina din societate Minciuna, Lacomia, Nesimtirea , Iresponsabilitatea, etc., si trebuie asumat de catre toti cei ce activeaza in Administratie, Justitie, Politie, Mass-media, etc., si are urmatorul text: //–-“JUR pe constiinta mea, in fata celor dragi, a semenilor mei si a lui Dumnezeu ca…(se continua cu textul cuprinsului, care este specific activitatii deponentului, dupa care se incheie cu implicatia din final, astfel:). Daca nu imi voi respecta prezentul juramant in toate prevederile lui, explicite sau implicite, sau daca nu voi demisiona la prima incalcare constientizata, Dumnezeu sa abata asupra familiei mele cele mai cumplite nenorociri, si sa ma lipseasca, pe mine si pe cele mai dragi fiinte, de sanatate si fericire! Precizez ca Dumnezeul invocat mai sus este Divinitatea Ocrotitoare si Rasplatitoare a familiei mele, CATRE care MI-AM INDREPTAT, sau IMI VOI INDREPTA Gandul si Ruga, atunci cand viata mea, sau a celor mai dragi fiinte a fost, sau va fi, in Cumpana! Amin!”–-// OBS. Acest juramant poate avea si o forma “moale”, pentru cei mai sensibili, in care nu este implicata familia, ci doar complicii, astfel: “…Dumnezeu sa abata asupra mea si a tuturor complicilor mei…etc”. Trebuie inteles de toti cei care sunt de buna credinta (daca exista?), ziaristi, politicieni, cetateni obisnuiti, ca responsabilizarea cu ajutorul J.i. este conditia, si initiala si esentiala, pentru a putea spera intr-o schimbare benefica in societate! Iar Juramantul implicativ nu presupune ca deponentul sa impartaseasca, sau NU, vreo dogma religioasa, deoarece actiunea lui se datoreaza atat puternicului sentiment de filiatie fata de cei dragi, cat si credintei deponentului, ca Dumnezeu va rasplati pe fiecare dupa faptele lui!!!
  B .) O Axioma pentru jurnalistii si politicienii, cinstiti si responsabili, din Republica Moldova si Romania: “ NICIODATA nu va fi posibila Unirea Durabila a Republicii Moldova cu Romania, impotriva VOINTEI Rusiei!” Exista vreun jurnalist sau politician, ce se considera cinstit si responsabil, care sa contrazica, cu argumente logice, aceasta Axioma? Daca exista sa-si prezinte public argumentatia! Cei ce vor contrazice Axioma de mai sus, fara argumentatie, sunt provocatori ordinari si vanatori de voturi, de la cei saraci cu duhul! D. Rizoaica. Tel. 0723966732.

 33. EXTREMA DREAPTA Says:

  Poate fi un numar de telefon capcana de a va prinde. Nu sunati ca se fixeaza numarul si adresa voastra. Foarte usor se poate de gasit persoana care suna.

 34. prorusul Says:

  Rusia trebuie sa accepte un lucru ca Moldova reuninduse cu Romania o va elibera pe ea de multe probleme inuntile ( fie politice, fie economice, fie de alt gen). La toti prietenii mei din Rusia eu le zic acelas lucru. Multi din ei sunt deacord. Multi nu. Deaceea si sunt contra paradei din Moscova.

 35. COSTIN Says:

  Mihai Ghimpu şi Traian Băsescu au depus flori la mormîntul lui Ştefan cel Mare
  Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şi Preşedintele României, Traian Băsescu, au vizitat astăzi Mănăstirea Putna, unde au depus coroane de flori la mormîntul lui Ştefan cel Mare. În timpul aflării la Mănăstirea Putna, cei doi preşedinţi s-au întîlnit cu Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi părintele Melchisedec, stareţul mănăstirii, şi au vizitat Biserica şi muzeul. // Moldpres

 36. COSTIN Says:

  Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat guvernul de la Chişinău, după ce un cetăţean s-a plâns că autorităţile moldovene au refuzat să-i înregistreze naţionalitatea „român” în actele de identitate, relatează Agerpres.

  Părinţii reclamantului Mihai Ciubotaru s-au născut la Bălţi în 1927 şi respectiv 1928, în perioada când Moldova făcea parte din România.

  După venirea sovieticilor, în 1940 şi 1945, cei doi au fost înregistraţi ca moldoveni, la rubrica naţionalitate.

  Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Mihai Ciubotaru, care însă în 2002 a solicitat să fie înregistrat cu naţionalitatea română, lucru care i-a fost refuzat, notează aceeaşi sursă.

  CEDO a decis că în privinţa lui Mihai Ciubotaru a fost încălcat art. 8 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, care se referă la dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

  Curtea de la Strasbourg a obligat guvernul moldovean să-i plătească despăgubiri morale şi materiale în valoare de 5.000 de euro reclamantului.

 37. Nornegru Says:

  Cine ti-a spus tie BLOGIDEOLOGIC ca in Romania Transnistria este considerata provincie istorica a Romaniei? Ca zice as
  ta PSD – (Iliescu-Geoana_ Ponta)? Oare cine-o le-a soptit acestor domni , chestia? Asa, par exampl…

 38. opinie Says:

  Scris de Petru BOGATU.

  Miercuri, 28 Aprilie

  În numărul său de luni cotidianul Kommersant, după ce acum o săptămână a produs scânteia care a aprins la Chişinău scandalul 9 mai, ameninţă Republica Moldova cu sancţiuni din partea Kremlinului. Potrivit lui, după refuzul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de a pleca la Moscova, ne putem aştepta la un nou embargo asupra vinurilor sau la represalii împotriva cetăţenilor moldoveni care muncesc în Federaţia Rusă.

  Nu-i exclus ca Rusia de bună seamă să pedepsească Chişinăul. Nu o va face, de altfel, pentru prima oară. Dacă într-adevăr va încerca să se războiască, va dovedi o dată în plus că scuipă pe suveranitatea noastră şi ne tratează ca pe nişte vasali ordinari.

  Dacă ne speriem şi cedăm, vom arăta că Republica Moldova este o ţară doar pe hârtie. Deloc întâmplător, probabil, Parlamentul de la Chişinău s-a grăbit să restabilească originalul Declaraţiei de Independenţă, ars în toiul protestelor de la 7 aprilie 2009. În absenţa unei neatârnări politice efective, deputaţii au vrut să salveze măcar documentul care, sub aspect formal, atestă că din 1991 nu mai suntem o colonie sovietică.

  De fapt însă adesea ne comportăm aidoma unui cetăţean cu paşaport, dar fără personalitate. Independenţa noastră este un simulacru pe care Kremlinul nu dă nici doi bani. Pretinsa invitaţie de participare la parada de 9 mai, expediată de Moscova oficialităţilor moldovene, n-a fost altceva decât o comandă fără drept de refuz. Tocmai de aceea ruşii şi-au sărit din balamale când au văzut că ordinul lor de chemare nu-i executat, ci este supus discuţiilor.

  Astăzi e târziu să batem în retragere. Oricum am întoarce-o, am intrat în dizgraţia lui Putin. Cale de întors nu-i. Dacă AIE trimite o delegaţie de rang înalt la Moscova, se trădează pe sine însăşi şi poporul pe care îl reprezintă. Dacă nu trimite, atrage asupra sa şi a ţării mânia Kremlinului cu toate repercusiunile de rigoare. E o situaţie încurcată în care trebuie să alegi între demnitate, pe de o parte şi obedienţă, pe de alta, ştiind că cea dintâi te va costa scump, iar ce de-a doua te va face de râs.

  Ţările Baltice acasă nu sărbătoresc deloc Ziua de 9 mai. Militarii acestora nu participă la Parada de la Moscova. Lituanienii nu vor fi reprezentaţi de Ziua Victoriei în Piaţa Roşie de preşedintele republicii, ci doar de un ambasador. Ei îşi motivează gestul prin faptul că pentru ţara lor cel de-al Doilea Război Mondial s-a terminat abia în 1991, când s-au retras trupele sovietice. Totodată, Vilniusul impută încă Rusiei faptul că aceasta, ca succesoare de drept a URSS, deocamdată nu şi-a cerut oficial scuze pentru ocupaţia de 48 de ani a Lituaniei.

 39. Sakartvelo Says:

  Atentie !
  In aceasta noapte blogul lui Vitalia Pavlicenco despre Unirea cu Romania de pe UNIMEDIA a DISPARUT !
  Iarasi e SABOTAJ ! Cine este in spatele acestui atac cibernetic ? KGB -ul de la Tiraspol ?
  Asa a fost si cu atacul cibernetic rusesc de acum cativa ani contra Estoniei !
  Iar Presedintele polonez Lech Kaczinski chiar a si fost asasinat de KGB, ca si ceilalti 96 de martiri din avion.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: