Pretul ocupatiei sovietice – 27,8 miliarde USD

Pagubele provocate de autorităţile sovietice în urma exterminărilor şi deportărilor organizate de către acestea în Moldova de la Est de Prut au fost estimate la cel puţin 27,8 miliarde dolari SUA, a explicat la 20 aprilie 2010, membrul Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, Veaceslav Stavila.

Istoricul a precizat ca aceasta estimare se refera doar la pagubele umane. Se stie ca a fost avansata cifra de circa 300 mii de victime, unii zic ca sunt mai multe, si costul vietii unui om a fost apreciat la circa 92 mii usd, tinind cont de o anumita metodologie. In acest context a venit si o propunere de formare a unei comisii care sa estimeze toate pagubele care au fost cauzate in acea perioada, inclusiv pierderile economice, pierderea teritoriilor istorice de la Dunare, Marea Neagra si Bucovina etc. Indiferent daca aceste estimari vor incapea sau nu in raportul Comisiei prezidentiale, societatea trebuie sa cunoasca despre crimele comise de ocupanti si despre valoare pagubelor. Membrilor Comisiei as dori sa le spun ca raportul nu trebuie sa fie politic corect, pentru ca trebuie sa spuna adevarul iar acesta doare. Chiar daca aceste pagube nu vor fi revendicate oficial de la Rusia in calitate de succesor al URSS, ele trebuie avansate pentru ca au o valoare umana si morala imensa si trebuie sa serveasca drept garantie ca aceste fapte nu se vor mai repeta. Apropo privind polemica daca a fost sau nu ocupatie sovietica in Basarabia am avut un schimb de replici cu un istoric comunist la Publikatv. Argumentul forte si imbatabil ca a fost ocupatie sovietica este in primul rind Declaratia de independenta a RM din 1991, votata de majoritatea deputatilor. R.Moldova nu a plecat din URSS in baza Constitutiei de atunci, ci si-a proclamat independenta in mod unilateral, ca si alte foste republici unionale  dupa evenimentele din august 1991 de la Moskova. Am fost parte cindva din Imperiul Raului, pacat ca la 20 de ani inca nu suntem membri UE in deplina siguranta. De vina sunt si stafiile trecutului sustinute de oculta proimperiala care manipuleaza politicieni corupti ce fac parada seara la tv ca lupta impotriva comunismului iar pe ascuns primesc beneficii de la calaii libertatii. Basarabia este veriga slaba din lantul civilizat european dar incet, incet se vindeca, caci minciuna si teroarea nu pot sa reziste mult timp in fata adevarului. Cunoasterea istoriei, cinstirea eroilor si a victimelor unei comunitati din care fac parte ii deosebeste pe patriotii adevarati a Basarabiei de homo sovieticus. Exista eterna problema a convietuirii intr-o societate a victimelor si calailor, dar in tarile normale si unii si altii stiu cine sunt victimele si cine calaii. A mai ramas doar RM in Europa la hotarul UE sa se spuna deschis – iata victimele! iata calaii!.
Aceasta ar fi menirea Comisiei Cojocaru/Ghimpu. Sa vedem daca va reusi sa o faca cu demnitate.

PS

Inchideti Penitenciarul mizerabil si antiuman nr.13 din Chisinau, rusinea Europei! Inchideti Penitenciarul care este simbolul ocupatiei!

PPS
Articolul de pe blog din 19 aprilie „De astazi sunt fara de partid” a tinut primul loc in wordpresul romanesc timp de doua zile acumulind un numar mare de cititori.

Cele mai bune articole de prin WordPress.com

29 răspunsuri to “Pretul ocupatiei sovietice – 27,8 miliarde USD”

 1. Iurii Says:

  Da de ce nu s-a studiat aportul URSS la economia, infrastructura RM? S-ar putea face un bilant in baza caruia sa vedem ar fi oare Rusia noua ceva datoare? Daca da poate ar fi cazul sa cerem, de nu – atunci trebuie sa oprim acuzatiile nefondate si sa incepem sa lucram odata normal, fara invinuiri reciproce.

 2. COSTIN Says:

  …aportul urss la economie si infrastructura moldovei ? lipsa de logica elementara …e ca si cum o femeie e violata , rezulta un copil , iar violatorul se lauda la betie ca a facut un copil bietei victime . rusinos si nedemn de fiinte umane …si daca raminea moldova in componenta romaniei , sa intelegem ca nu s-ar fi facut nimic ? ar fi ramas desertul pe aici ? nici vorba .ar fi avut loc acelasi proces de industrializare fortata , uneori fara noima , in cel mai pur stil sovietic , dar cu fata romaneasca … si inca ceva … grosul industriei ar fi fost intre prut si nistru ,nu in transnistria . logica acestui rusofon obraznic de iurii , e logica unui criminal sadic … te transforma in propria ta casa in servitor , isi aduce mobila lui aspectuoasa si apoi te intreaba daca acum nu e frumoasa casa … lui .

 3. COSTIN Says:

  un lucru e clar … un lucru poti sa-l repari sau sa faci ceva mai bun , dar o viata de om odata incheiata in mod miselesc , nu … noi credem ca traim intr-o societate UMANA , nu animala in care instinctele primeaza . din acest punct de vedere societatea sovietica era PRIMITIVA …

 4. romanmihaes Says:

  in replica lui iurii – si rssm a contribuit la cresterea urss, industrializare, infrastructura etc. rssm a exportat produse agricole si industriale in urss la preturi derizorii.
  sunt subiecte distincte, reparatia pentru ocupatie, victime etc si raporturile dintgre rssm si urss.
  daca vom calcula aportul cetatenilor rssm la industrializarea rusiei si altor republici unionale vom vedea ca el este foarte important plus ca salariile derizorii de atunci daca le raportam la media europeana de una mie de euro pe luna si recalculam vom vedea ca aportul a fost de citeva ori mai mare.

 5. blogideologic Says:

  @ Numai atât? Este o subestimare grosolană, repet, grosolană. Ce hram poartă de fapt acest Veaceslav Stavilă ? O estimare după metodologia Fermi dă cel puţin 10 trilioane USD (reamintesc că 1 trilion USD este egal cu 1000 miliarde USD).

 6. romanmihaes Says:

  Veaceslav Stavila e un om de buna credinta. El e primul care face aceasta estimare , dar pot sa incerce si altii sa faca calcule. In final ar fi bine sa o faca o Comisie de stat abilitata special cu acest drept. Suma ar putea fi mai mare de acord.

 7. Serghei Zagaiciuc Says:

  Roman, de ce salariu mediu in URSS trebuie sa fie egal cu medie europeana? Nici in Romania de acum nu este atins acest nivel si nici in 1940 nu era.
  RSSM din 1940 era teritoriul foarte slab dezvoltat, sub nivelul mediei europene, si pentru dezvoltarea teritoriului URSS a facut foarte multe investitii.
  Corect e ca RSSM tot a contribuit la dezvoltarea URSS, dar sunt calcule economice care arata ca efectul economic net a fost pozitiv pentru RSSM. Daca vrem sa fim obiectivi trebuie sa calculam si fluxuri investitionale bidirectionale, cred ca chiar si cu aceste 27 mlrd USD, calculul final va fi in favoarea URSS.
  Deci in scurt – trebuie sa lucram productiv azi, dar nu facem exercitii intelectuale fara nici un sens.

 8. luke Says:

  Serghei, ai un punct de vedere dar cred ca gresesti.
  1. PIB-ul Romaniei in 1938 era mai mare decat al Belgiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei de atunci. Salariul mediu la oras era si el superior celor din tarile mentionate. Media pe intreaga populatie scade pt ca Romania care includea Basarabia atunci, avea multi tarani, mai multi decat Belgia dar chiar si asa avea un venit mai mare decat al Spaniei de atunci. Poate nu stii ca multi greci au emigrat in Ro in prima jumatate a secolului trecut.
  2.RM era teritoriu foarte slab dezvoltat industrial atunci, dar cine poate spune ca ar fi ramas asa mereu? Era slab dezvoltat tocmai pt ca era revendicat de URSS, nimeni nu investeste intr-un teritoriu revendicat. Tocmai de aia URSS a creat toata industria in Transnistria, pt ca aia nu era revendicata de Ro, logic.
  3. E adevarat ca URSS a facut investitii in RM dar nu putem spune ca Romania nu ar fi facut poate si mai multe investitii.
  4. Nu iei in calcul pierderile teritoriale, pierderea iesirii la mare si la Dunare; in plus nu iei in calcul nici distrugerea intelectualitatii basarabene prin deportari, intelectualitate care ar fi contribuit la dezvoltarea economica.

 9. liolik Says:

  se vede ca autorul este mare economist. Esti unul dintre acei care in 89-90 striga in gura mare ca Moldova hraneste Rusia. Mai erau printre voi si marii profesori economisti deputati ca Chirca, Soimaru, Maximilian etc. Ei inca pe atunci au adus cifre concrete care arata cit de mult se imbogateste Rusia pe seama Moldovei. Unde au disparut acum acesti genii ai stiintei economice moldave care se plingeau ca vinul moldovenesc este vindut Rusiei pentru numai 8 copeici?
  Mai tii minte Romane cum asteptati ca odata cu independenta va veni raiul pe pamintul Moldovei? Nu vom hrani si adapa pe nimeni, totul va fi numai al nostru. Doar sa scapam de Moscova.
  Gata, parca nimeni nu ne obliga sa dam produsele agricole gratis, nici vinul nostru nimanui nu-i trebuie.
  Traim mai bine? Fiecare cum crede.
  sintem liberi ? probabil ca da, dar numai ca sint liberi si aproape 1 milion de moldoveni de dragostea copiilor, parintilor. Ei nu mai muncesc pentru salarii derizorii in Urss. Muncesc pentru multi dolari si euro in Europa si alte continente. Intreaba de acesti sarmani ce vor: ruble putine sau dolari multi. Nu decide pentru ei.
  In Comisia de Stat sa nu uitati sa-i chemati si pe acei genii ai stiintei economice moldovenesti amintiti mai sus.

 10. COSTIN Says:

  IA TOVARASE ZAGAICIUC SA-MI PREDAI IN REGIM DE URGENTA TOATE BUNURILE PERSONALE PE CARE LE AI , CA STIU EU CE SA FAC CU ELE … TRECI TOTUL PE NUMELE MEU SI APOI CINE STIE FAC SI NISTE INVESTITII … DACA-I BANDITISM , ATUNCI BANDITISM SA FIE PINA LA CAPAT … DACA IN 1940 TERITORIUL ERA FOARTE SLAB DEZVOLTAT , ACUM E FOARTE PUTERNIC DEZVOLTAT ? SI REPET , DACA ERA IN COMPONENTA ROMANIEI [ TOT COMUNISTE ] ,RAMINEA EXACT CA IN 1940 ? SA FIM SERIOSI …

 11. COSTIN Says:

  …ATIT …BAGAJELE-GARA-MOSCOVA !

 12. lukef Says:

  Serghei, ai un punct de vedere dar cred ca gresesti.
  1. PIB-ul Romaniei in 1938 era mai mare decat al Belgiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei de atunci. Salariul mediu la oras era si el superior celor din tarile mentionate. Media pe intreaga populatie scade pt ca Romania care includea Basarabia atunci, avea multi tarani, mai multi decat Belgia dar chiar si asa avea un venit mai mare decat al Spaniei de atunci. Poate nu stii ca multi greci au emigrat in Ro in prima jumatate a secolului trecut.
  2.RM era teritoriu foarte slab dezvoltat industrial atunci, dar cine poate spune ca ar fi ramas asa mereu? Era slab dezvoltat tocmai pt ca era revendicat de URSS, nimeni nu investeste intr-un teritoriu revendicat. Tocmai de aia URSS a creat toata industria in Transnistria, pt ca aia nu era revendicata de Ro, logic.
  3. E adevarat ca URSS a facut investitii in RM dar nu putem spune ca Romania nu ar fi facut poate si mai multe investitii.
  4. Nu iei in calcul pierderile teritoriale, pierderea iesirii la mare si la Dunare; in plus nu iei in calcul nici distrugerea intelectualitatii basarabene prin deportari, intelectualitate care ar fi contribuit la dezvoltarea economica.

 13. lukef Says:

  ciumadan-vokzal-sibiri

 14. Serghei Zagaiciuc Says:

  1. Mai bine sa discutam cu cifre si nu ne intereseaza PIB brut, dar PIB/locuitor. Spania, Portugalia, Grecia nu ma impresioneaza de loc, aceste tari nu era dezvoltate in perioada interbelica

  2-4. Poate da, poate nu. Nu putem sa calculam ceva ce nu existat niciodata, putem sa calculam fluxuri investitionale, pretul vietelor pierdute, chiar si pretul teritoriilor pierdute. Daca vrem sa fim obiectivi – trebuie sa luam in calcul toate acestea, sau sa nu pierdem timp de loc.

 15. lukef Says:

  Serghei,
  1.da, PIB ul pe cap de locuitor al Romaniei era mai mare decat decat al Belgiei, poate ti se pare incredibil dar am si o explicatie simpla, Romania avea atunci mari rezerve de petrol, cele mai mari din Europa dupa URSS. Si spui ca Spania era tara saraca si nu te intereseaza…pai da, era tara saraca in interbelic si uite unde e azi daca nu a fost ocupata…de carata asta, ca din cauza Rusiei, nu a urmat si RM calea Spaniei, de la saracie la bogatia de azi, nu?
  2. pai de acord sa calculam fluxurile, combinat cu pierderile teritoriale si pierderea intelectualitatii; dar cred ca e simplu sa iti dai seama ca pierderile umane si teritoriale sunt net superioare oricaror investitii facute de URSS

 16. Adrian Says:

  LIOLIC. citeste povestea mancurtului,apoi mai profund comentaril tau .
  MAI DES SCRIETI DN.MIHAI ASTFEL DE ARTICOLE CA POATE NE-OM TREZI.A 70 PRIMAVARA A VENIT,VULCANELE SE TRZESC,NOI DORMIM, NII FRICA SA NU AFLE ELIBERATORII CA NU AM MURIT.

 17. Cititor Says:

  Sint unul din cei care a citit articolul cu care Va laudati. Dar am facut asta pentru a vedea pina unde ajunge mizeria omeneasca. Si daca mai sint multi ca si mine apoi ar trebui sa Va fie rusine.
  Pe linga toate mai constat ca sinteti si demagog. Si eu pot scrie ca trebuie inchise toate penitenciarele. Dar asta ar insemna ca toti ucigasii sa fie eliberati. Daca sinteti gata sa raspundeti personal in fata viitoarelor victime semnez si eu demersul. Pentru „superspecialistul” informatie – multe structuri europene au fost aici dar nici una nu a cerut inchiderea. Sint sigur ca si fostul ministru francez daca venea aici in calitate oficiala putin probabil sa fi spus asta. Numarul mare a celor care se pricep la toate ca si Dumneata ne tine in mizerie. Cit priveste despagubirea de la rusi oamenii seriosi nici nu comenteaza.

 18. COSTIN Says:

  SUSTIN INTEGRAL POZITIA PRESEDINTELUI GHIMPU SI A MINISTRULUI APARARII , REFERITOARE LA NEPARTICIPAREA LA PARADA TRIUMFALISTA SI DE GLORIFICARE A IMPERIALISMULUI RUS DE LA MOSCOVA . N-AU DECIT LUPU SI VORONIN SA DEFILEZE CA NISTE SCLAVI IN FATA STAPINILOR DE LA TRIBUNA … POT LUA DUPA EI SI MAIDANEZII DIN CHISINAU , ASA POATE REZOLVAM PROBLEMA SI CU EI . ATIT TIMP CIT RUSIA OCUPA MILITAR O PARTE A TERITORIULUI R.MOLDOVA , PARTICIPAREA UNOR MILITARI MOLDOVENI LA PARADA , ECHIVALEAZA CU SITUATIA DE INALTA TRADARE DE TARA ! IN LOC SA SCOATA OCUPANTUL STRAIN DIN TARA , MILITARII SA FIE PUSI SA DEFILEZE COT LA COT CU MILITARII STRAINI AGRESORI … PENIBIL SI RUSINOS !

 19. COSTIN Says:

  Partidul Comuniştilor din Moldova a anunțat azi, 21 aprilie, printr-o declarație, că sunt gata să achite toate cheltuielile necesare pentru participarea soldaţilor moldoveni pe 9 mai la Parada Victoriei de la Moscova din acest an.

  „Faptul că autorităţile Republicii Moldova au luat decizia de a nu participa la parada comună din 9 mai, este un sacrilegiu la adresa veteranilor de război, o dovadă că regimul liberal îi compătimeşte pe cei înfrânşi, şi nu pe eroii luptei cu fascismul”, se spune în Declaraţia Partidului Comuniştilor… SE AGITA SCLAVII IMPERIALISMULUI RUSESC NU GLUMA … STRINGEM 4-5.000 DE MAIDANEZI DIN CHISINAU SI II TRIMITEM IN FRUNTE CU GHENERALUL SOVIETIC VORONIN LA DEFILARE … IL SCAPAM CU OCAZIA ASTA SI PE DORIN DE GURA LUI B.B. SI A LUI PAVLICENCO . MAI USOR CU FANFARONADA ASTA ANTI-FASCISTA , CA TOT „eroii luptei cu fascismul” AU COMIS GROZAVIA DE LA KATYN SI IN TOATE TERITORIILE OCUPATE IN URMA PACTULUI CRIMINAL SI BARBAR MOLOTOV-RIBENTROP… CUM FASCISMUL = COMUNISM , N-O SA PROSLAVIM NISTE BANDITI CARE AU LUPTAT CU ALTI BANDITI … GERMANIA NAZISTA SI UNIUNEA SOVIETICA AU FOST DOUA PUTERI IMPERIALISTE AGRESOARE … ODATA CE PRIMUL SOLDAT SOVIETIC A TRECUT GRANITA POLONEZA IN 1939 ,RUSIA NU MAI ARE NICI UN DREPT SA FACA PE „ELIBERATOAREA” … ISTORIOGRAFIA SOVIETICA SI RUSA , PREZINTA AGRESIUNEA CONTRA POLONIEI CA UN ACT NECESAR PENTRU A INDEPARTA TERITORIAL PERICOLUL NAZIST . BUN …SI DE CE N-AU RESTITUIT POLONIEI [ COMUNISTE ,DUPA RAZBOI] TERITORIILE RESPECTIVE ?

 20. costin Says:

  IATA CE FACEAU IN 1939 , ACESTI „eroi ai luptei cu fascismul” …Războiul de Iarnă (cunoscut şi ca Războiul sovieto-finlandez sau Războiul ruso-finlandez) a izbucnit în momentul în care Uniunea Sovietică a atacat Finlanda pe 30 noiembrie 1939, trei luni după izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Drept consecinţă, Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Naţiunilor pe 14 decembrie. Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul statului sovietic, se aşteptase să cucerească întreaga ţară până la sfârşitul anului, dar rezistenţa finlandeză a zădărnicit toate planurile sovieticilor, deşi aceştia din urmă îşi depăşeau inamicii în proporţie de 3 la 1. Finlanda a rezistat până în martie 1940, când ţara a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda agresorului sovietic aproximativ 10% din teritoriul naţional şi cam 20% din capacităţile sale industriale.

  Rezultatele războiului au fost amestecate. Deşi până în cele din urmă forţele sovietice au reuşit să străpungă apărarea finlandeză, nici finlandezii, nici sovieticii nu au terminat războiul fără a fi puternic afectaţi. Pierderile sovietice au fost extrem de mari, iar statutul internaţional al ţării a avut de suferit. Chiar mai rău, capacitatea de luptă a Armatei Roşii a fost pusă sub semnul întrebării, un fapt care a contribuit din plin la luarea deciziei lui Hitler de atacare a Uniunii Sovietice. Forţele sovietice nu şi-au îndeplinit obiectivele iniţiale (cucerirea Finlandei), reuşind numai să ocupe teritorii în zona lacului Ladoga. Suveranitatea Finlandei a fost salvată şi, în plus, ţara a câştigat un uriaş capital de simpatie internaţională.

 21. costin Says:

  SI TOT “eroii ai luptei cu fascismul” … Pe 17 septembrie 1939, Armata Roşie sovietică a atacat regiunile răsăritene ale Poloniei în cooperare cu Germania. Sovieticii ocupau zonele convenite în anexa secretă a Pactului Molotov-Ribbentrop, care împărţea Europa Răsăriteană între sferele de influenţă sovietică şi nazistă. Trebuind să facă faţă luptei pe două fronturi, guvernul polonez a decis că apărarea în zona capului de pod românesc nu mai era posibilă şi a ordonat evacuarea trupelor şi tezaurului Băncii Naţionale prin România neutră. Până pe 1 octombrie, trupele germane şi sovietice au ocupat în totalitate teritoriul polonez, dar guvernul polonez nu s-a predat niciodată. În plus, o mare parte din soldaţii armatelor terestre şi aeriană poloneze au fost evacuaţi în România şi Ungaria. Numeroşi militari polonezi evacuaţi au emigrat pentru a se alătura nou create Armate poloneze din Franţa, din Siria sub mandatul francez şi din Regatul Unit.

 22. costin Says:

  …si un gest las din partea acestor “eroi ai luptei cu fascismul” …În timpul anului 1943, AK [armya krayova – rezistenta poloneza pro-occidentala ] şi-a pregătit forţele pentru declanşarea insurecţiei naţionale. Planul a primit numele de cod Operaţiunea Furtuna. Cele mai cunoscute acţiuni ale acestui plan au fost Operaţiunea Ostra Brama şi Insurecţia din Varşovia. În august 1944, forţele sovietice se apropiau de Varşovia, iar guvernul polonez din exil a cerut AK să organizeze o insurecţie în capitală, astfel încât să se poată reîntoarce în Varşovia eliberată şi să prevină preluarea puterii de către comunişti. AK, sub conducerea lui Tadeusz Bór-Komorowski, a declanşat insurecţia. Armata Roşie se afla la mai puţin de 20 km depărtare de capitala poloneză, dar, din considerente politice, Cartierul general sovietic a interzis trupelor sale să acorde vreun sprijin insurgenţilor. Stalin a descris insurecţia drept o „aventură criminală”. Polonezii au aşteptat şi ajutorul Aliaţilor occidentali. Aviaţia britanică şi poloneză din exil, cu bazele în Italia, au paraşutat o anumită cantitate de arme, dar se pare că, în 1944, occidentalilor le era aproape imposibil să ajute în mod eficient insurecţia poloneză fără sprijinul sovietic.

  Luptele din Varşovia au fost de-o violenţă extremă, cu lupte de stradă sângeroase. De partea insurgenţilor luptau cam 12.000 – 20.000 de voluntari, folosind în general arme uşoare de infanterie, împotriva celor 20.000 de soldaţi germani din SS şi Wehrmacht. Speranţele lui Bór-Komorowski de a elibera Varşovia şi a menţine controlul asupra oraşului până la reîntoarcerea guvernului din exil s-au dovedit deşarte. După 63 de zile de lupte grele, oraşul a fost transformat în ruine, iar represiunea germană a fost sălbatică. Trupele auxiliare SS, recrutate în general dintre dezertorii din Armata Roşie, s-au făcut remarcate prin brutalitatea lor extremă.

  După ce luptătorii polonezi s-au predat, ei au fost trataţi de către autorităţile militare germane ca prizonieri de răboi, dar populaţia civilă a suferit de pe urma represaliilor. Pierderile totale ale polonezilor au fost estimate la 150.000 – 300.000 de morţi în luptă, 90.000 de civili trimişi în lagărele de muncă din Reich şi alţi 60.000 au fost deportaţi direct în lagărele de concentrare Ravensbruck, Auschwitz, Mauthausen şi altele. După încetarea luptelor, germanii au trecut la demolarea sistematică a clădirilor care nu fuseseră distruse definitiv. Insurecţia din Varşovia a permis germanilor să distrugă AK, principalul beneficiar fiind sovieticii şi comuniştii polonezi, care au format guvernul postbelic şi care nu au mai trebuit să se teamă de o eventuală rezistenţă din partea unei forţe armate organizate.

  În ultimii ani ai războiului, au existat din ce în ce mai multe conflicte între partizanii polonezi şi cei sovietici. Chiar după terminarea razboiului au mai existat unele grupuri sau luptători izolaţi care s-au opus cu arma în mână comuniştilor polonezi şi aliaţilor lor sovietici.

 23. costin Says:

  …si tot acesti „eroi ai luptei cu fascismul „…Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru cunoscut ca Basarabia şi din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era ameninţată cu războiul. Datorită presiunilor conjugate de la Moscova şi de la Berlin, administraţia şi armata române s-au retras pentru a evita războiul. Aceste evenimente au apărut în contextul mai larg în care Germania Nazistă şi Uniunea Sovietică îşi reîmpărţeau sferele de influenţă în Europa Răsăriteană şi se pregăteau pentru declanşarea celui de-al doilea război mondial.

  În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul, şi nordul Bucovinei au fost alipite la RSS Ucrainiană. Odată cu proclamarea RSS Moldoveneşti, RSSA Moldovenească, republică autonomă „moldovenească” de la răsărit de Nistru, a fost împărţită între cele două republici sovietice vecine, Moldova sovietică şi Ucraina. Ocupaţia sovietică a fost întreruptă pentru scurtă vreme în 1941, după ce România a declanşat operaţiunile militare de elibereare a teritoriilor ocupate de URSS ca parte a Operaţiunii Barbarossa)[2], dar teritoriile au fost în cele din urmă recuperate de sovietici în 1944.

 24. costin Says:

  …tot „eroii”…Ultimatumurile adresate Estoniei, Latoniei şi Lituaniei

  Pe 24 septembrie 1939, în largul porturilor estone au apărut nave de război ale marinei sovietice, iar bombardierele sovietice au făcut zboruri de intimidare deasupra teritoriului eston. [] Aviaţia sovietică a violat pe rând spaţiul aerian a tuturor celor trei state baltice prin zboruri de recunoştere de pe 25 septembrie. Uniunea Sovietică a emis trei ultimatumuri adresate celor trei guverne prin care pretindea înfiinţarea unor baze militare pe teritoriile lor naţionale.

  Guvernul Estoniei a aceptat ultimatumul, semnând un acord pe 28 septembrie. Au urmat Letonia pe 5 octombrie şi Lituania pe 10 octombrie. Acordurile au permis Uniunii Sovietice să înfiinţeze baze militare în statele baltice pe toată durata războiului european [24] şi să staţioneze 25.000 de soldaţi în Estonia, 30.000 în Letonie şi 20.000 în Lituania începând cu octombrie 1939.

  La începutul anului 1939, Districtul Militar Leningrad alocase deja 17 divizii, aproximativ 10% din efectivele Armatei Roşii, în statele baltice. Mobilizarea a urmat la scurtă vreme după aceea. Armata a 8-a a fost relocată în Pskov pe 14 septembrie 1939 iar la dispoziţia Districtului Militar Leningrad a fost pusă nou formata Armată a 7-a. Pregătirile de invazie erau aproape încheiate. Pe 26 septembrie, Districtul Miliar Leningrad a primit ordinul să „înceapă concentrarea de trupe la graniţa estono-letonă şi să încheie operaţiunea până pe 29 septembrie”. Ordinul nota special că „în ceea ce priveşte momentul atacului se va emite o directivă separată”.[] La începutul lunii octombrie, sovieticii concentraseră în total de-a lungul graniţelor estono-letone:

  * 437.325 soldaţi;
  * 3.635 piese de artilerie;
  * 3.052 tancuri;
  * 421 vehicule blindate;
  * 21.919 automobile

 25. COSTIN Says:

  unele surse indica participarea la parada de la moscova , a unor lideri importanti ai regimurilor separatiste pro-rusesti din transnistria,abhazia si osetia de sud … vorbim de participare oficiala . daca stirea este reala , orice participare a unei delegatii a r.moldova ar insemna : 1] inalta tradare de tara . 2] recunoasterea cel putin de facto a „independentei” celor 3 regiuni separatiste , de aici rezultind probleme si cu georgia .

 26. blogideologic Says:

  Pe dumneavoastră vă cred pe cuvânt.

 27. dan Says:

  oooo domnilor nu va deranjenz? vad ca impartiti deja banii ca blana ursului din padure. voi chiar credeti ca rusii va vor da atitia bani? cind aud de miliarde sau trilioane ma umfla risul, apropo exista un remediu pentru visatori–munca, baeti gasitiva un serviciu bun si nu visati malai

 28. Iurii Says:

  http://ava.md/030-obshestvo/03897-istoriki-moldovi-potrebuqt-ot-rossii-i-ruminii-kompensaciq-za-period-okkupacii.html

  Un articol la tema.

 29. PAHARNICUL DE STOROJINETZ Says:

  Numai Re-Unirea cu Romania Mare ne va salva de ocupatia, dictatura si dezmatul ruso-comunist + Transnistria+Gagautzia prorusa si ostila.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: