Libertate lui Ernest Vardanean si problema transnistreana

In regiunea transnistreana a RM, controlata de separatistii lui Smirnov si Antiufeev, se incalca in masa drepturile omului, dovada fiind si arestarea ziaristului Ernest Vardanean. Pe linga faptul ca nu ii este asigurat dreptul la aparare, avocatul ales de rude nefiind admis in proces, nici rudele si nici organizatiile de drepturile omului nu au acces sa comunice cu el. Chestia e si mai incurcata datorita faptului ca Vardanean detine si cetatenia Rusiei, fiind angajatul unei agentii de presa cu filiala in transnistria avind si o colaborare cu ziarul Puls de la Chisinau. Culmea este ca acesta este invinuit de spionaj in favoarea RM! Sa fie o initiativa  si exces de zel a ofiterilor mgb care vor sa-si justifice existenta? Imi aduc aminte de o declaratie a lui Boris Asarov , Presedintele asociatiei transnisterne „Pro Europa” care propunea acum citiva ani declararea mgb-lui transnistrean drept organizatie criminala si includerea in registrul organizatiilor criminale, au studiat  autoritatile moldovene initiativa?

Fara indoiala, ceva se coace la Tiraspol, nu este exclus ca vor urma si alte provocari din partea separatistilor care sunt minati de exemplul recunoasterii de catre Rusia a independentei Abhaziei sin Osetiei de Sud. Separatistii doresc probabil sa organizeze o serie de provocari care sa contrapuna Rusia cu R.M. si UE. Numai ca in cazul transnistriei mai este si Ucraina direct interesata, iar politicienii ucraineni au declarat nu o singura data ca in cazul desprinderii de la Moldova, transnistria trebuie sa revina Ucrainei si  nu Rusiei. Ucraina cu Ianukovici Presedinte nu va recunoaste independenta transnistriei, noul Presedinte ucrainean a declarat ca sustine integritatea teritoriala a R.M si oferirea regiunii transnistrene a unui statut special. De altfel Rusia incearca sa-i impuna noului Presedinte al Ucrainei o agenda comuna privind reglementarea conflictului, vom afla peste circa o luna in ce consta aceasta. In reglementarea politicojuridica a  conflictului nimic nou, din 2006 nu au avut loc negocieri in formatul 5+2, separatistii de fiecare data au gasit motive sa se eschiveze de la negocieri. De data asta Smirnov invoca faptul ca RM nu are un Presedinte de tara legal ales si ca nu are cu cine discuta. Am ajuns sa o vedem si pe asta, Smirnov chipurile ar vrea sa discute, dar nu are cu cine! Insa trecind peste ironie, totusi apare intrebarea, este intimplator sau nu faptul ca RM este in criza profunda politica si constitutionala, fara Presedinte ales sau cineva a avut grija?
Deocamdata insa suntem in situatia de a cere eliberarea lui Ernest Vardanean, care nu poarta nico vina pentru moldofobia mgb-stilor si  ne ramine speranta ca Rusia, OSCE si comunitatea internationala vor tempera separatistii .

Anunțuri

5 răspunsuri to “Libertate lui Ernest Vardanean si problema transnistreana”

 1. Costi Says:

  – RUSIA NU ESTE INTERESATA DE SOLUTIONAREA SAU AGRAVAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN. Starea de fata, alaturi de blocarea exporturilor, e principala metoda de SANTAJ la adresa RM.

  – „mesajele” care vor veni din transnistria, nu sunt adresate RM ci posibililor investitori straini. Cel mai mult ei se tem de un decalaj economic intre malurile Nistrului, asa cum cresterea decalajului economic dintre malurile Prutului a schimbat raportul de forte in RM.

 2. Comrat Says:

  Pe Vardanean la arestat фсб-ul rusesc. Toti stiu ca smirnov e catelul cremlinului si toate blestemurile trebuesc adresate lui Putin si Medvedev.

 3. alecu Says:

  de ce sa ia ucraina transnistria? nu-i destul la cat teritoriu furat au,sa mai aiba inca unul? in plus haholii sunt sub o treime din populatia regiunii transnistria

 4. opinie Says:

  despre Ucraina.

  Gazprom a oferit o reducere pentru Ucraina de 4 miliarde de dolari pe an.

  Guvernele Rusiei şi a Ucrainei au ajuns la un acord comun în ce priveşte colaborarea în domeniul gazului.

  Deciziile au fost luate în baza pachetului de propuneri ale Ucrainei, care a cerut de la ruşi o reducere de 4 miliarde de dolari pe an. Adică Ucraina vrea să reducă preţul gazului natural cu o treime, care în prezent este de 305 dolari la 1.000 mc”.

 5. altul Says:

  Smirnov este in agonie si Rusia il sustine financiar si militar. Guvernul trebuie sa protesteze ca rusia tine ocupata transnistria

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: