Astazi sunt contra vinzarii pamintului catre straini

Spre uimirea mea Ministerul Agriculturii a propus recent sa fie permis dreptul strainilor de a cumpara pamint, terenuri agricole in RM. Sunt mai multe argumente  pro si contra acestei masuri. Insa in conditiile actuale ale RM consider aceasta masura una periculoasa. Stim cu totii ca in acest moment agricultura din RM este considerata ca fiind una de subzistenta , destinata satisfacerii necesitatii familiilor ce cultiva pamintul care il au in proprietate.
A permite astazi vinzarea pamintului in conditile cind moldovenii sunt inca saraci si pot sa vinda terenuri masiv la preturi derizorii, inseamna a depopula satul moldovenesc si a deznationaliza RM prin metode economice.

De acord ca trebuie sa trecem la productie moderna in agricutura, insa sa o facem treptat. Iar vinzarea pamintului catre straini sa o  permitem abia dupa semnarea unui acord de asociere cu UE si sa permitem vinzarea pamintului doar cetatenilor din tarile UE in baza de reciprocitate, asa cum face Letonia.

Mai este si un aspect electoral, comunistii folosesc intensiv ca procedeu electoral faptul ca democratii vor sa vinda pamintul strainilor, si ar putea sa cistige alegerile cu aceste mesaje. Sa nu uitam ca intre AlE si comunisti se va da o lupta dura pentru fiecare vot, iar cei mai multi votanti sunt la tara. Si din ratiuni electorale acest subiect trebuie inghetat pina dupa alegerile parlamentare anticipate.

Sa nu ne grabim sa vindem pamintul,ceea ce avem mai scump.

Reclame

64 răspunsuri to “Astazi sunt contra vinzarii pamintului catre straini”

 1. RADU 1 Says:

  EU CRED CA DEJA SE FACE PREA MULTA DISCUTIE DESPRE ACEST LUCRU …DEJA PROBLEMA A DEVENIT PREA POLITICA , INAINTE DE A FI ECONOMICA . IAR ATUNCI CIND POLITICUL INTRA CU CIZMELE IN ACTIVITATEA ECONOMICA , TOTUL ESTE UN DEZASTRU . CHIAR SA SE PERMITA ACEST LUCRU [ SI NUMAI PENTRU CETATENI UE ] SI NU VAD O NAVALIRE IN HOARDA LA CUMPARAT TERENURI AGRICOLE IN MOLDOVA . TOTUL E O GOGORITA … NICI VORBA DE ASA CEVA . EVENTUALII INVESTITORI EXTERNI EUROPENI VOR GASI O INFRASTRUCTURA RURALA AFLATA FATA DE VEST CU 80-100 DE ANI IN URMA . NU POTI SA TE TELEPORTEZI IN MOLDOVA , SA CUMPERI 200-300 DE HECTARE DE TERENURI AGRICOLE SI IMEDIAT SA FACI PROFIT . EXISTA O INTREAGA TESATURA ECONOMICA CARE TREBUIE CUSUTA CU MIGALA ANI IN SIR …PRACTIC ACESTI INVESTITORI TREBUIE SA INVESTEASCA SUME GRELE – IN LUCRARILE AGRICOLE SI IN PLUS IN INFRASTRUCTURA LOCALA . SA N-AJUNGA SA IASA IN PIERDERE BIETII OAMENI …”Sa nu ne grabim sa vindem pamintul „. NU … SA-L TINEM NELUCRAT , IN PARAGINA SI PENTRU UZ DE INGROPACIUNE . CIND VOR AUZI ACEST SLOGAN EUROPENII , ISI VOR FACE TREI CRUCI MARI SI SE VOR UITA CU SI MAI MARE ATENTIE LA CANDIDATURA MOLDOVEI LA UE . NU CUMVA MOLDOVA E TARA CARE CERE CU DISPERARE VIZELE DE INTRARE IN SPATIUL U.E. ? SI CE INTERES ARE UE SA APROBE ACEST LUCRU ? NICI UNUL . DUPA SLOGANUL DE MAI SUS , OARE N-AR FI MAI BUNA ECONOMIA COMUNISTA DE STAT CENTRALIZATA ? SI DE CE SA FACEM SEPARATIE INTRE INDUSTRIE , SERVICII [ UNDE INVESTITORII STRAINI SINT RUGATI SA VINA , SA CUMPERE AFACERI SI SA LE EXTINDA SAU SA DESCHIDA NOI AFACERI ]…SI AGRICULTURA ? „Sa nu ne grabim sa vindem pamintul”… REZULTATELE ? CU PAMINTUL NEVINDUT SI MOLDOVA E CEA MAI SARACA TARA DIN EUROPA ! SI ATUNCI UNDE-I LOGICA SI BUNUL-SIMT ?

 2. RADU 1 Says:

  A permite astazi vinzarea pamintului in conditile cind moldovenii sunt inca saraci si pot sa vinda ternui masiv la preturi derizorii, inseamna a depopula satul moldovenesc si a deznationaliza RM prin metode economice….HAHAHAHA … RID CU LACRIMI CITIND ASEMENEA FRAZE FALS PATRIOTARDE . 1] SI CE SE VA INTIMPLA DACA MOLDOVENII VOR FI SARACI INCA 20-30 DE ANI INCOLO ? 2 ] …PRETURI DERIZORII ? ESTE CUNOSCUT DE TOTI , CA PRETURILE VOR EXPLODA DE A DOUA ZI DUPA APROBAREA LEGII …3] DESPRE CE DEPOPULARE VORBIM AICI ? E O GLUMA ? TARA , SATELE , SINT DEJA DEPOPULATE , IAR FLUXUL ACESTA VA CONTINUA , INDIFERENT DE ORICE SI ORICINE PENTRU MULT TIMP DE ACUM INCOLO . CINE STIE …APAR LOCURI NOI DE MUNCA IN URMA CUMPARARII DE TERENURI AGRICOLE DE CATRE STRAINI SI CU SALARII BUNE . DE EXACT INVERS CA EFECT . 4 ] CE SA DEZNATIONALIZEZE ECONOMIC ? ASA MARE PROSTIE N-AM MAI AUZIT DE MULT , FARA INDOIALA … PARCA IL SI VAD PE BADEA GHEORGHE VORBIND IN FRANCEZA SAU ENGLEZA …PENIBIL ! DAR OARE INVESTITORII STRAINI DIN INDUSTRIE SI SERVICII N-O FI SI EI „DEZNATIONALIZATORI” ? SA FIE DATI AFARA ATUNCI , IN REGIM DE URGENTA ! SI REPET …NU ESTE R.MOLDOVA CEL MAI SARAC STAT DIN EUROPA SI CU PAMINTUL NEVINDUT ?

 3. silvan Says:

  Dupa alegerile parlamentare / prezidentiale nu are rost sa ramaneti in logica romaneasca de dupa revolutie: NU NE VINDEM TARA.

 4. dan Says:

  EUROPA DE EST FACE TOATE REFORMELE DUPA PLACUL OCCIDENTALILOR IAR EI PIDARII FAC INVESTITII SERIOASE NUMAI IN TARI GEN CHINA, VIETNAM, UNDE NICI NU PUTE A REFORME SI DEMOCRATIE, IAR PAMINTUL TREBUIE LASAT EXCLUSIV CETATENILOR NOSTRI NOI NU SUNTEM IN UE SI NU TRE SA FACEM TOTUL CE LE CONVINE LOR. CORECT ARTICOL ROMAN

 5. sibe Says:

  Cred ca Dl Ghimpu a explicat destul de bine problema vânzarii unor pamânturi agricole catre straini. Daca R.Moldova vrea sa adere la UE, nu se va putea sustrage de la regulile si normele europene. De altfel sunt vizate si solutii pentru a stimula cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii moldoveni.

 6. RADU 1 Says:

  …PROPAGANDA POPULISTA, STINGISTA , DEMAGOGICA ,FALIMENTARA… R.MOLDOVA ESTE CEA MAI SARACA TARA DIN EUROPA CU PRODUCTIVITATEA MUNCII CEA MAI MICA DIN ACEEASI EUROPA SI FARA U.E. , VINZAREA TERENURILOR AGRICOLE SI ALTELE …NU VORBIM AICI DE BOGATUL EMIRAT PETROLIER MOLDOVA , CARE FACE CE IL DUCE CAPUL , CI DE …CITEZ : ” AZILUL DE SARACI AL EUROPEI ” . CAUTATI VINOVATII ADEVARATI PENTRU ACTUALA STARE DE FAPT DIN TARA SI NU DATI VINA PE EUROPENI , CARE POT TRAI SI FARA MOLDOVA INCA MULT SI BINE …

 7. RADU 1 Says:

  ASTEPTAM CU INTERES CA CEI , CARE SE OPUN VINZARILOR DE TERENURI AGRICOLE CATRE CETATENI AI UE , SA-SI MAI DECLARE SUS SI TARE CEREREA DE LIBERALIZARE A CIRCULATIEI IN EUROPA A CETATENILOR MOLDOVENI … SI RUGAM INSISTENT TOTI INVESTITORII EUROPENI SA -SI RETRAGA AFACERILE DIN MOLDOVA … SINT UN ADEVARAT PERICOL DE „DEZNATIONALIZARE ” ! DUPA PLECAREA TUTUROR INVESTITORILOR CARE AU MAI AJUNS PE AICI , R.MOLDOVA SE VA TRANSFORMA PESTE NOAPTE DIN CEA MAI SARACA TARA EUROPEANA , IN CEA MAI BOGATA . ELVETIA VA FI MULT , MULT IN URMA MOLDOVEI … VOR ALERGA CIINI CU COLACI IN COADA SI VOR CURGE RIURI DE LAPTE SI MIERE , IAR LOCUL APEI DIN FINTINILE ARTEZIENE VA FI LUAT DE VOTKA … CE MAI …RAIUL PE PAMINT .

 8. RADU 1 Says:

  ACUM DEPINDE SI DE TENTA SAU „ACCENTUL” PE CARE IL PUI , CIND INTREBI DACA E BINE SA SE DEA DREPTUL DE A CUMPARA TERENURI AGRICOLE SI EUROPENILOR IN MOLDOVA … E USOR DE MANIPULAT POPULATIA , CARE ZAPACITA DE RETORICA POPULISTO-FALIMENTARA , INCEPE CHIAR SA SI VADA HOARDELE SALBATICE DE POTENTIALI CUMPARATORI ,LA ORIZONT… APASIND PEDALA POPULISTA , INTREBAREA POATE ADUCE A : ” VREI SA-TI TRAGI UN GLONTE IN CAP ? „… BINEINTELES CA NU , VOR RASPUNDE TOTI IN COR …

 9. Daniel Says:

  Nu este bine sa se permita vanzarea de terenuri catre straini inainte de aderarea la UE. Si am sa ma exprim de ce.
  Romania a inceput din 1990 retrocedarea terenurilor catre fostii proprietari. Acolo unde legea nu a acoperit bine sau complet retrocedarile, au fost obtinute retrocedari dupa aderarea la UE folosindu-se legile UE care au prioritate in fata celor statale.
  Cum ar fi ca in RM sa se vanda terenuri care mai apoi sa fie solicitate de catre alte persoane (decat vanzatorul sau cumparatorul) in numele dreptului la mostenire, garantat de legislatia UE!?

 10. Asociatia barbatilor Says:

  29.03.2010

  Firmele straine au accelerat in criza achizitiile de terenuri agricole si paduri Pana acum au cheltuit peste 500 mil. euro Strainii au intre 3 si 5% din suprafata agricola a Romaniei Numai investitorii danezi au 130.000 de hectare, adica 1,4% din total Hectarul de teren agricol este de zece ori mai ieftin ca in Vest.

  http://www.zf.ro/companii/investitorii-straini-cumpara-terenuri-agricole-si-paduri-pe-banda-rulanta-cum-comentati-5784720/

  –-

  dar concesiune ? exista instrumentul ?
  Un investitor italian vrea sa faca o fabrica de papusi. Nu poate cumpara terenul, dar il poate concesioana pe 20-30-49 ani ? altfel astia nu vin cu banii …

 11. Stalinus Says:

  Stimabile habar n-ai depre ce vorbesti.

  O lectie elementara de economie libera zice asa:
  Oferta maxima (de terenuri) cerere derizorie rezulta pretz derizoriu.
  Liberalizind piata de terenuri,
  Cererea creste ,oferta e aceiasi rezulta pretul URCA .
  Nu degeaba un moldovean (Ion Creanga) a scris povestea prostiei cea cu drobul de sare.
  Tu esti impotriva azi amice dar habar n-ai pe ce lume traiesti…

 12. Daniel Says:

  Si inca un aspect. Sa nu creda cineva ca nu o sa se faca in RM retrocedare. Asta daca vrea sa intre in UE. Fara retrocedare nu se prea poate intra in UE. Iar daca se eludeaza treaba asta or sa se trezeasca cu decizii de retrocedare eliberate de catre instante din UE.

 13. Lancaster Says:

  Dacă preţurile sunt într-adevăr prea mici (şi probabil că sunt) guvernul ar putea introduce o taxă de 100% sau chiar 200% la cumpărarea terenului de către firme străine. Dar cumpărarea terenurilor trebuie să fie posibilă, pentru orice ţară care vrea investitori străini. Altfel, productivitatea muncii în R.Moldova va rămâne la 5 dolari pe oră, iar salariile vor fi accordingly.

  Filozofia asta cu „nu ne vindem ţara” a făcut România să orbecăiască 7-8 ani degeaba prin tranziţie (1989-1997). Iar terenul agricol e 2.000 de euro hectarul şi nu se grăbeşte nimeni să-l cumpere şi să-l ducă în vest 😛

 14. romanmihaes Says:

  AM MENTIONAT CA VOI SUSTINE VINZAREA PAMINTULUI CATRE STRAINI DOAR ATUNCI CIND RM VA SEMNA TRATAT DE ASOCIERE CU UE SI DOAR CETATENILOR DIN UE IN BAZA DE RECIPROCITATE.RUSIA SI UCRAINA INTERZICE VINZAREA PAMINTULUI CATRE STRAINI, DE CE NOI TREBUIE SA LE VINDEM, DACA EI NU NE PERMIT? ALTFEL VOR VENI CITIVA OLIGARHI RUSI SAU UCRAINENI SI VOR CUMPARA INTRO LUNA MAJORITATEA PAMINTULUI DIN EXTRAVILAN. CE VOM FACE ATUNCI?NU UITATI CA AVEM CONFLCIT TRANSNISTREAN ETC. NU COMPARATI RM CU ALTE TARI MEMBRE UE.

 15. Nornegru Says:

  Domnule Mihaes,
  Problema e corect pusa!! si politic si economoc in conditiile prezente din R. Moldova!! Stati locului si nu va pripiti intr-o decizie extrem de importanta. Atat politic cat si economic. Evaluarea de judecata este justificata si motivata temeinic!

 16. ady mondialul Says:

  AISTEA DE LA AMN SUNT PLINI DE TIPI CU DOSARE ALDE PLATON SI ALTI AFACERISTI RUSOFONI SI NUI DE MIRARE CA ANUME MINISTRUL amN KOSARCIUK UN HOHOL PROPUNE VINZAREA PAMINTULUI SAL CUMPERE SEPARATISTII DE LA TIRASPOL A LUI SMIRNOV SI ANTIUFEEV SI BANDITII LUI PUTIN DE LA MOSKOVA SA FUGAREASCA TARANII MOLDOVENI IN PRIBEGIE.
  TARANII A SASI VINDA PAMINTURILE DE FOAME PE DEGEABA CU VREO 300 DE EURO HECTARUL SI O SA RAMINA GOI. CREDETI CA O SA RIDICE CINEVA DIN STRAINI AGRICULTURA , BA DIMPOTRIVA O SA CUMPERE PAMINT SI NU O SA FACA NIMIC PE EL A SAL TINA CA MARFA.
  PINA NU INTRAM IN UE NU TREBUE DE VINDUT NICI UN METRU DE PAMINT

 17. Olandezul Says:

  Imi pare rau ca xenofobia si frica pentru straini este inca asa viu in tara asta. Noi trebuiam sa mergem cu un numar imatricolar strainiilor pe drum asa ca vad toti ‘acolo merge un strain prost’. Nu putem sa cumparam pamant, asta pot doar ‘oamenii vostri’.

  Motivul ca straini ar cumpara tot pamantul si ar fi un pericol pt moldoveni este o prostie domnul Mihaes. Pentru ca acum moldoveni pot face exact la fel. Si ce diferenta face asta pt tara sau pentru altii moldoveni?

  Momentul ca frica pt straini va pleca din tara, si straini vor fi considerat oameni normal, va fi momentul ca Republica Moldova are sanse la o dezvoltare normala si un viitor frumos! Cu acest protectionism prost, Moldova nu va avea sanse.

  Ma scuzati va rog ca folosesc libertatea de cuvant. Sper sa am minimum inca asta, ca strain in Moldova.

 18. rodica Says:

  sunt sigura ca principalii interesati vor fi rusii. Si atunci ce am castigat?

 19. nicoara Says:

  De acord cu autorul.In primul rind, daca te incluzi intr’o competitie trebue sa stii bine regulile de joc si posibilitatile sa fie comparabile.Astazi la noi nu exista nici una nici alta.
  In al doilea rind – in afara de o minoritate care este gata ,,sa-si degere urechile in ciuda bunicii” mai este si o majoritate pentru care UE nu este telul vietii ci este o metoda de a intari statalitatea si a ridica nivelul de trai.Cu toate ca aderarea la UE inseamna a ceda din suveranitate, pentru noi aderarea ar insemna intarirea statalitatii pina la nivelul statelor membre , iar apoi dezvoltarea in ritmul si dupa legile UE.A vinde acuma pamintul cetatenilor straini ar fi o gresala mare. O tara cu un potential politic, militar si economic ca al nostru nu-si poate permite sa vinda patrimoniu sau la straini.

 20. RADU 1 Says:

  …penibile scuzele domnului mihaies … dar ce e asa de greu sa se impuna obligativitatea ca cetatenii statelor care pot cumpara terenuri agricole sa dea acelasi drept si cetatenilor moldoveni … reciprocitate ! . rusia si ucraina interzice acest lucru ? si mai bine . deci cetatenii rusi si ucrainieni nu se incadreaza in lege . in alta ordine de idei trebuiesc privite lucrurile si din alt punct de vedere … acesti cumparatori vor plati impozite si taxe catre statul moldovean . deci vor fi contribuabili , care merita tot respectul cuvenit , pentru ca si banii lor vor sustine spitale , scoli , refacerea infrastructurii tarii , politia , armata … revenind la oligarhii rusi si ucrainieni , mai pe fata , mai la fereala , acestia detin pozitii importante deja in economia moldovei . in industrie , comert , turism … si atunci de ce lucruri vorbim ? rusia este in continuare principalul partener economic al moldovei . de aici vine si influenta puternica a rusiei in moldova . pina nu vor veni marii investitori occidentali , companiile multinationale , investitorii romani de asemenea , situatia politica va ramine neschimbata , fara indoiala . sint 100% pentru acordarea rapida a dreptului de a cumpara pamint , tuturor cetatenilor u.e. ! nu putem sa-i consideram pe toti , in masa , niste profitori sau banditi , ci viitori contribuabili la bugetul moldovei , cu drepturi si obligatii identice cu ale bastinasilor .

 21. RADU 1 Says:

  …si inca ceva . daca oligarhii rusi sau ucrainieni vor dori sa cumpere terenuri , o vor face pe ascuns . vor gasi intermediari , oameni de „paie” , care la auzul zornaitului banilor , vor cumpara tot ce vor dori …

 22. Monitorul Civic Says:

  Roman,

  Am plasat acest articol pe civic.md la Blogvox | Atitudini. Sper ca este ok.

 23. Cititor Says:

  Dl Mihaes
  Sinteti sigur ca se propune acordarea dreptului pentru staini? Sau este vorba de intreprinderile din Moldova cu capital strain?

 24. octavian Says:

  Cu tot respectul pentru autorul materialului: domnule Mihaies, dumneavoastra ati fost in ultimii ani pe la sate? Ati vazut care e starea de lucruri acolo, in ce hal fara de hal se afla agricultura, angajatii din ramura? Stiti ca sunt cazuri (Hirbovat, Anenii Noi) unde angajatii primesc cite 300 de lei lunar + hrana. Asta e ceea de ce avem nevoie noi? Si mai pretindem ca tindem sa construim o tara moderna, cu un nivel inalt de viata. Pamintul trebuie vindut OROCUI poate si vrea sa-l lucreze.

 25. ady Says:

  Stimati forumisti,
  astazi RM este cea mai saraca tara din UE si daca dam voie la vinzarea pamintului catre straini cu ce raminem?
  Sunt sigur ca d-l Cosarciuk lobeaza interesele unor firme rusesti si din csi care au cumparat deja totul in Moldova, le-a mai ramas sa cumpere pamintul.O sa vina citiva oligarhi dela Moskova si din Tiraspol si o sa cumpere degeaba de la tarani tot pamintul, asta doriti?
  D-l Mihaes are dreptate doar dupa integrarea vin UE putem sa permitem vinzarea pamintului si doar catre membrii tarilor UE.

 26. Sorokovici Says:

  In Cehia si Ungaria vinzarea pamintului catre straini tot este oprita. Deci nu incercati sa ne bagati pe git niste „standarte europene” care nu sunt tocmai niste standarte general acceptate.

 27. Sorokovici Says:

  Dragul meu prieten Olandez,
  In primul rind, nu sunt toti asa de patrioti ca si tine si nu vin ca sa fericeasca R.Moldova. (Tu mai degraba esti o exceptie, decit o regula).
  In al doilea rind, toti invetsitotrii vor veni aici exclusiv ca sa cumpere si ulterior sa revinda pamintul, dar nu ca sa faca investitii si, deci, care este faza cu vindutul pamintului? Ce obtine tara de la asta?

  Salutari lui Karhu.

 28. eufrosin Says:

  Radu 1, precis ca nu esti proprietar de pamanturi caci nu ai mai vorbi asa, de fapt, precis ca nici nu te-ai gandit prea mult inainte de a te exprima atat de abundent.

  De-abia asteapta o anumita categorie de oameni sa puna mana pe pamanturile voastre, dupa cum au facut-o deja si la noi, in Romania. Inca nu au cetatenia moldoveana, dar frumusetea e ca nici nu le va trebui, deoarece au primit-o pe cea romana, pe capete.

  Sa-aflam:

  http://ro.altermedia.info/politica/doi-ani-de-cand-israel-a-cumparat-romania_18033.html

 29. Zimbru Says:

  Nu sunt de acord. Agricultura moldoveneasca are nevoie de un reform urgent ca sa devine motorul economiei. Schimbarea nu poate fie facuta treptat, si necesita investitie straina uriasa si imediata. Fara garantiile de proprietate asupra terenului, investitiile nu vor veni.

 30. Nici nu mai conteaza Says:

  ..ca nu-l vindeti, oricum nici nu-l lucrati, ati vandut toate fabricile rusilor si acum ati cam clambit si de pe urma lor (platesc aia muncitorii din an in paste).
  Parerea mea e ca oricum o sa-l pierdeti prin taxele ce vor urma pe el, vor fi negresit din ce in ce mai mari.

 31. Lancaster Says:

  Nu-şi face nimeni iluzii că nişte oameni crescuţi în sărăcie şi comunism ar putea înţelege cum funcţionează economia unei ţări. Dar pentru cei care ar vrea totuşi să înţeleagă, o să dau un exemplu: în Tg.Neamţ, am discutat cu cineva care avea un apartament amenajat extrem de bine. Iar un italian interesat de afaceri în zonă, având nevoie de o locuinţă civilizată, i-a oferit 200.000 de euro. Deşi în acel oraş, apartamentele cu aceeaşi arhitectură, dar neamenajate la standarde occidentale, se vând cu 60.000 de euro.

  Proprietarul a refuzat să-şi vândă apartamentul, cu aceeaşi logică a moldovenilor: „- Şi eu ce să fac, să mă mut într-un bordei, pe malul Ozanei?” În mintea lui, cei 200.000 de euro erau o simplă abstracţie, nu a înţeles că îşi putea cumpăra 3 apartamente cu respectivii bani, unul pentru el şi nevastă-sa, iar celelalte pentru cei 2 copii adolescenţi pe care-i avea.

  La fel faceţi şi dvs., domnule Mihăeş. Preferaţi să muriţi de foame (ca ţară) decât să înţelegeţi că de trăit, se trăieşte cu bani, nu cu pământ. În lumea civilizată, britanicii cumpără terenuri în Spania, danezii cumpără terenuri în România şi toată lumea trăieşte un pic mai bine. Terenul nu are o valoare de fabricaţie, ca un frigider sau o maşină. Terenul are doar o valoare de piaţă, care depinde de mersul economiei în acea ţară. Iar vânzarea terenurilor reprezintă o metodă de redistribuire a banilor, de la cei care au, la cei care n-au.

  Credeţi că tinerilor care lucrează în străinătate o să le trebuiască terenul părinţilor din Moldova? Ei sunt bun plecaţi şi majoritatea nu vor mai reveni în ţara natală, au deja copii care merg la şcoală în Spania şi îşi văd bunicii numai în vacanţe. Dar generaţia care n-a plecat încă ar putea trăi mult mai bine, dacă economia va începe să se dezvolte, plecând de la vânzarea terenurilor.

 32. Leon Says:

  sunt impotriva

  www. barbarosh. blogspot. com

 33. Stalinus Says:

  ady:”astazi RM este cea mai saraca tara din UE si daca dam voie la vinzarea pamintului catre straini cu ce raminem?”
  Shi vorghiesti bre..da cind o ajiuns Maldavania in UE sh io n-am aflat???

  RM nu se poate ridica fara investitii masive din afara.Si cum vreti sa investeaca strainii indiferent ca o fac in agricultura ori in alte sectoare fara sa fie propietari pe terenul pe care-si bazeaza afacerea .??
  ALIENATILOR!

 34. RADU 1 Says:

  IN SITUATIA DE FATA A R.MOLDOVA , NEVINDEREA DE TERENURI AGRICOLE , MAI ALES CATRE CETATENII U.E. , LOC UNDE SI MOLDOVA VREA SA-SI MISTE FUNDUL , REPREZINTA UN ACT CRIMINAL INDREPTAT IN FAPT ASUPRA DEZVOLTARII VIITOARE A TARII . AGRICULTURA ARE NEVOIE DE INVESTITII MASIVE … CINE LE VA FACE ASTAZI , LUNA VIITOARE ,ANUL VIITOR …? STATUL ? BIETII TARANI CARE ABIA ISI DUC ZILELE ? EXTRATERESTRII ? DALAI LAMA ? POATE CUNOSC OAMENII VREUN VRAJITOR CA MERLIN , CARE DINTR-O RIDICARE DE BAGHETA MAGICA SCHIMBA RADICAL LUCRURILE …UN STAT BOGAT , ARE CONTRIBUABILI MULTI SI BOGATI . VIATA NE SPUNE CA INVESTITORII ADEVARATI SI SERIOSI , SE FERESC SA VINA INTR-UN LOC NESIGUR [ „NEUTRALITATEA” CU TRUPE STRAINE IN TARA A MOLDOVEI }, UNDE LEGILE NU SINT CLARE SI RESPECTATE SI UNDE N-AU DEPLINUL CONTROL AL PROPRIILOR AFACERI [ AICI INTRA SI PROPRIETATEA ASUPRA PAMINTULUI ] . ..INTREABA CINEVA RETORIC , CITEZ : „“astazi RM este cea mai saraca tara din UE si daca dam voie la vinzarea pamintului catre straini cu ce raminem? EU AS ADAUGA CEVA LA INTREBARE :” astazi RM este cea mai saraca tara din UE si daca NU dam voie la vinzarea pamintului catre straini cu ce raminem? . SIMPLU DE RASPUNS … CU SARACIA SI INAPOIEREA CRONICA A TARII .

 35. Lancaster Says:

  Ai vrea tu! 😀 .
  RM ar trebui să fie de cel puţin 5 ori mai bogată decât acum, ca să fie admisă în UE, fie şi în postura de ţara cea mai săracă. Cel mai bun exemplu e Croaţia, nici acum n-a fost admisă, deşi ar merita chiar mai mult decât România să fie în UE.

 36. RADU 1 Says:

  „Astazi sunt contra vinzarii pamintului catre straini” … ASA CEVA NU SE POATE … ORI ESTI DEMOCRAT , ORI NEDEMOCRAT . ORI ESTI PENTRU ECONOMIE DE PIATA , ORI ESTI PENTRU ECONOMIE CENTRALIZATA . ORI ESTI CONSERVATOR – REACTIONAR , ORI PROGRESIST . E CA SI CUM AR SPUNE CINEVA , PINA LA ORA 22.00 SUNT COMUNIST , IAR DUPA ,VOI FI CEL MAI MARE LIBERAL REFORMATOR DE PE FATA PAMINTULUI . ACESTE MARI AMBIGUITATI AU NENOROCIT TOTAL R.MOLDOVA , DE LA PROCLAMAREA INDEPENDENTEI … IN LOC DE SE A EXPLICA OAMENILOR CU FERMITATE , REALITATILE ECONOMICE GRAVE ACTUALE , NE RALIEM FORTELOR TRECUTULUI , ANTI-PROGRESISTE , PENTRU 2-3 VOTURI IN PLUS ? ASTA-I CALEA SPRE UN DEZASTRU ECONOMIC SI MAI MARE , IN TIMP CE OAMENII VOR FI INDUSI IN EROARE …

 37. blogideologic Says:

  Aveţi perfectă dreptate, domnule Roman Mihaes. Bunicul meu dinspre tată avea 60 de hectare în Basarabia. În martie 1944 a trebuit să se refugieze. Urmaşilor nu li s-a restituit nimic. Este amuzant/greţos cum sunt unii foarte generoşi faţă de străini cu pământul bunicului meu. Dacă Respublika Moldova nu rezolvă problema restituirilor, nu va intra în UE.

 38. Ala Says:

  Domnule Mihaies aveti dreptate, dar cred ca trebuia sa faceti o analiza foarte ampla cu riscuri, cu castiguri si asa mai departe, iar ca sa fie si mai bine ar fi fost cazul sa veniti cu o solutie alternativa.
  Draga RAdu Democratia presupune ca poporul dicteaza, ori astazi sub asa zisul slogan al democratiei, niste oligarhi ne impun diferite reguli. Nu am facut un calcul dar Moldova noastra poate fi cumparata cred cu un milion de dolari de o singura companie cum ar fi MONSANTO, care produce produse modificate genetic, care in urma testelor s-au dovedit cancerigene si stimulatoare de infertilitate.
  De ce noi nu facem o promovare a produselor noastre ecologice, foarte gustoase de altfel si sa ridicam taranii nostri tot pe principiul democratiei. PRoduse care s-ar vinde si mai scump. Astazi la moment pretul unui hectar variaza intre 3-5000 lei. Oare ce poti face cu acesti bani? Ok sa zicem ca va creste pana la 20 000 lei hectarul. Si ce va castiga taranul? Ce Doamne poti face cu acesti bani? MAi mult nu va creste pt tarani, fiindca el va fi deja cumaprat tot si poate va fi cu adevarat scump cand se vor face speculatiile funciare intre oligarhi. Tari ca Brazilia au procedat exact la fel, vanzandu-si pamantul taranii au ajuns cersetori in marele orase.

 39. Stalinus Says:

  Da cine vrea sa-l dstrainilor gratis??!!!…Si oricum mai asta cu blogul ma faci sa rid.
  Pai tu vrei ca Maldavania sa-ti restituie tie rumun fascist pamantul bunicului ??!! ha ha ha ha , pai asta a fost sperietoarea nr 1 atunci cin au cistigat alegerile comunistii ca atentie k vin fascistii din Rumunia sh va ia pamanturili iar voi a s hiț iobaji pi apaminturili voastri…

 40. Al&Co Says:

  citesc ceia ce scrieti, si ma gindesc… cineva din voi, lucreaza Pamantul? Cand o sa lucrati un an, doi, atunci veti putea vorbi despre vinzarea Pamantului cetatenilor straini. Trebuie sa fie decizia proprietarului de pamant, sa-l vinda, sau sa-l lucreze, si daca nu poate sa-l lucreze un an, doi si nu poate sa plateasca taxele… atunci trebuie sa fie luat si vindut… Ati vazut ce se face cu pamantul in Moldova, mii de hectare neprelucrate, si ce credeti ca cineva le va lucra… asteptati, suntem lenosi si incapatinati, navem cu ce sa ne mindrim… se spune ca moldovanul e „harnic”, posibil, numai nu acasa ci mai departe de hotarele ei… credeti ca satul are un viitor in Moldova, eu nu-l vad. Sunt din sat, si pot sa va spun cu siguranta acest lucru… poate 10, max 20 ani si au sa ramina casele goale si au sa se prabuseasca fara lipsa de suflet in ele… Trist, da? Dar asta e realitatea. Au sa ramina gospodarii, dar si ei au sa fuga din sat, si ce credeti ca unde? Au sa-si construiasca in m ijlocul Pamantului sau o casa, cum se practica si in Occident si de acolo o sa activeze in agricultura. Daca sunt doritori straini sa investeasca in agricultura, trebuie sa le permitem, drept si proceduri trebuie sa fie mai dure, sa aiba grija de Pamant, sa nu fie numai ca marfa…

 41. ALa Says:

  ALCO Tu crezi ca strainii il vor prelucra? Tu crezi ca el va angaja persoanele care traiesc la sat in campul muncii? Ei vin cu doi ingineri si restul este automatizat. O sa te vad atunci cand nu o sa mai gasesti produse moldovenesti si o sa maninci doar plasticuri. Tara consta nu doar din oameni, dar si din resursele ei. Ce fel de tara vom avea cand tot pamantul va fi cumparat de un rus, sau un american, mai conteaza? Si noi ce vom face? Hai sa vindem tot si sa plecam slugi in vest. Cand tot occidentalul spune ca trebuie sa ii oferi omului nu pestele, dar undita si iazul, or, noi tocmai undita si iazul le vindem.

 42. Zalmoxys Says:

  Da. Și noi ne temeam de asta în România, dar n-a venit nici dracu’ să-l cumpere, nici să-l lucreze, nici pentru altceva. L-au cumpărat în schimb unii ca Becali și alte specimene și au făcut speculă cu terenuri.
  Cred că vă înșelați domnule Mihaes. Nu vă cumpără nimeni țara.

 43. Al&Co Says:

  ALa, probabil ca nu cunosti cum se face agricultura… un inginer si o masina nu rezolva situatia, locuri de munca in agricultura vor fi, indeferent de mecanizare, aceleasi masini trebuiesc conduse de oameni, si nu crede ca daca au sa cumpere paminturi au sa aduca si personalul aici, da poate cineva responsabil, de acord, dar majoritatea operatiilor se fac de lucratori… aici am spus de producerea cerealelor si ceia ce nu necesita multa forta de munca, ce ne facem cu viilie si livezile, si alte culturi care necesita lucru manual…asta este viitorul agriculturii Moldovei, aici iti garantez ca fara investitii si forta de munca nu se face nimic… Agricultura se dezvolta in Moldova, nu spun ca suntem stagnati, nu, mergem inainte… cresc suprafetele de vii si livezi moderne, si cine a spus ca au sa vina si au sa cumpere toate pamanturile Moldovei…
  sunt de acord, trebuie sa facem o agricultura ecologica, si sa promovam produsele, dar nu este asa de usor, la volume mari, practic este imposibil… deaceia trebuie de dezvoltat micile gospodarii in agricultura. Deaceia si spun, daca sunt doritori sa procure pamant si sa faca agricultura, sa le fie dat dreptul de a activa… ei au sa faca acelas lucru, pacat e ca taranul nostru nu va fi in stare sa lucreze acest pamant fara investitii si mai mult el nu vrea sa-l lucreze, sunt tineri mai indrazneti, care incearca si bravo lor, ca fac un inceput si reusesc… dar in general situatie este dificila in agricultura Moldovei.

  pentru Zalmoxys… acel Becali al vostru a cumparat pamanturile strategice, care se ridica in pret pe zi ce trece…

 44. Lancaster Says:

  Nici tu nu înţelegi cum funcţionează economia. De exemplu, în România au tot venit danezi care cumpărau loturi de câteva sute de hectare. După 2-3 ani, concentrau terenurile (suprafeţele fiind foarte dispersate în Ro.) şi vindeau altor danezi, dar de data asta erau loturi de mii de hectare, uneori chiar peste 10.000. În timpul ăsta, pe respectivele terenuri se face agricultură adevărată, cu tractoare Massey-Ferguson care ară câte 22 de brazde deodată. În timp ce românii îşi lasă pământul nelucrat.

  Mai recent, se întâmplă la fel cu pădurile, le cumpără austriecii şi suedezii, dar le administrează cu responsabilitate, exact ca la ei acasă. Folosesc lemnul pentru mobilă şi hârtie, în 10 ani îşi recuperează investiţia, dar pădurea rămâne pădure, e curăţată şi îngrijită şi produce în continuare. În timpul ăsta, românii care aveau păduri, le-au ras de la rădăcină, le-au făcut cherestea şi au exportat-o, iar acum au rămas dealurile goale şi alunecă la vale la fiecare ploaie. Cum crezi că e de preferat, să le aibă străinii sau să le aibă românii? 😛

 45. blogideologic Says:

  „Tara consta nu doar din oameni, dar si din resursele ei.”
  Înţeleaptă frază.

 46. blogideologic Says:

  „Omul sfinţeşte locul” /Bunicul meu analfabet nu ştia nimic despre Turgot şi David Ricardo. Însă, în refugiu, spunea mereu că „Omul sfinţeşte locul”. În programele şcolare de la noi, se consideră că fraza citată este un proverb. Dar citind studiul economic al iluministului Turgot despre exploataţia agricolă, constatam că el extindea şi dădea claritate înţelepciunii bătrâneşti din fraza „Omul sfinţeşte locul”. David Ricardo preia aproape nemodificate ideile lui Turgot din analiza sistemului de producţie (doar exploataţia agricolă la Turgot). Sunt principii de bază şi în microeconomia neoclasică de acum. Tot aşa, chinezii nu ştiau mai nimic despre colbertism (mandarinii probabil că ştiau :-)). Dar succesul lor economic de acum este colbertism/mercantilism în toată legea !

 47. blogideologic Says:

  Comerţul capitalismului italic timpuriu (care precede capitalismul protestant, aici Max Weber se înşeală şi ne înşeală fără premeditare) se face în cele două sensuri, prin potenţare şi creare de cetăţi, cum bine observa Nicolae Iorga. În familia lui Mihail Kogălniceanu exista legenda că strămoşii mamei veniţi din Genova fondaseră Moncastro (Cetatea Albă). Iar în familia lui Vasile Alecsandri exista legenda originii lor veneţiene. Chiar Vasile Alecsandri declara în biografia de la 1865 : « Familia mea este originară din Veneţia. Străbunul meu, om cu inima îndrăsneaţă şi spiritul cavaleresc, veni în Moldova şi puse a lui spadă în serviciul ţării, se căsători cu o româncă şi deveni obârşia familiei Alecsandri ». Mutat în Italia, –ipoteză–, Mihail Kogălniceanu ar fi fost, probabil, chemat „commendatore”. Înţelepciunea de administrator îi venea lui Mihail Kogălniceanu de la arhetipul cultural matern? Atitudinea în stil „commendatore”, –posesorul noii arte manageriale–, va fi în Evul Mediu românesc model pentru stilul de cârmuire aşezată a celebrei zone de podgorii basarabene „Codrul”. La fel ca şi „căpitanul de Codru”, toţi „căpitanii de plai” erau în fapt gestionari medievali foarte chibzuiţi, cu mare promptitudine a deciziilor pentru ca roadele „plaiului” să fie preluate, într-un maximum de siguranţă posibilă pentru acel timp, de comerţ. Mi-e teamă că imaginea pe care ne-o dă Mihail Sadoveanu în „Neamul Şoimăreştilor” despre „căpitanul Mihu” este limitată, nu reflectă şi „adevărul economic” din istoria noastră. Instituţia medievală moldovenească a „căpitanilor” de plai sau de Codru seamănă extraordinar de mult cu instituţia republicană genoveză chemată „Capitani del Popolo”. Chiar şi alegerea domnului Ştefan cel Mare pe câmpul de la Direptate este dovada existenţei funcţionale a unei Carte a libertăţilor în Moldova. Şi este infinit mai posibil ca ea să fi „debarcat” venind pe mare de la Genova, decât să fi descălecat venind din Ungaria.

 48. blogideologic Says:

  Unde a dus cursul politicii “de dreapta” pentru România / Un articol recent despre datoriile suverane ale ţărilor europene poate fi citit la http://www.zerohedge.com/article/looming-european-debt-wars . Redau numai excerptul introductiv : +Government debt in Greece is just the first in a series of European debt bombs that are set to explode. The mortgage debts in post-Soviet economies and Iceland are more explosive. Although these countries are not in the Eurozone, most of their debts are denominated in euros. Some 87 per cent of Latvia’s debts are in euros or other foreign currencies, and are owed mainly to Swedish banks, while Hungary and Romania owe euro-debts mainly to Austrian banks. So their government borrowing by non-euro members has been to support exchange rates to pay these private-sector debts to foreign banks, not to finance a domestic budget deficit as in Greece. All these debts are unpayably high because most of these countries are running deepening trade deficits and are sinking into depression. Now that real estate prices are plunging, trade deficits are no longer financed by an inflow of foreign-currency mortgage lending and property buyouts. There is no visible means of support to stabilize currencies (e.g., healthy economies).For the past year these countries have supported their exchange rates by borrowing from the EU and IMF. The terms of this borrowing are politically unsustainable: sharp public sector budget cuts, higher tax rates on already over-taxed labor, and austerity plans that shrink economies and drive more labor to emigrate.+ Autorul subliniază : +Datoriile guvernamentale contractate de aceste ţări au fost făcute numai pentru a sprijini ratele de schimb pentru a se putea plăti datoriile sectorului privat din aceste ţări (deci datoriile guvernamentale din România au fost făcute pentru a se plăti datoriile sectorului privat din România!, n.n., se confirmă astfel dictonul economic al capitalismului : “Privatizarea câştigurilor şi naţionalizarea pierderilor.”) făcute faţă de băncile străine. Atenţie, datoria suverană a României a fost făcută pentru a sprijini sectorul privat, iar nu pentru se finanţa un deficit bugetar intern, asa cum este cazul datoriei suverane a Greciei !+ Patronii din sectorul privat din România au făcut surfing pe riscul moral (“moral hazard” în engleză şi globish, “aléa moral” în franceză), şi s-au îndatorat ştiind că statul roman le va plăti datoriile. Interesant, acest surfing pe riscul moral seamănă foarte mult cu neruşinarea “căpitanilor de industrie” împotriva cărora vitupera Eminescu în secolul XIX. În fine, riscul moral demonstrează o distorsionare a pieţei numită “informaţia asimetrică”. În condiţiile unei distorsionări a pieţei, şi bunăstarea populaţiei este grav afectată. Dar nu din cauza sectorului public tradiţional (profesorii, cheferiştii, sumele cheltuite pentru întreţinerea infrastructurii feroviare etc), ci din cauza “căpitanilor de industrie” din „sectorul privat”. Politica lui Traian Băsescu este într-adevăr “de dreapta”, precum zice, pentru că îi sprijină ostentativ pe “căpitanii de industrie” din „sectorul privat” prin îndatorarea suverană a României.

 49. Englez-Roman Says:

  Aveti perfecta dreptate… acest subiect trebuie inghetat..

 50. Ala Says:

  Taranii nostri sunt pusi in situatii inegale cu cei care vor veni sa investeasca. Taranii nu au instrumente si sisteme puse bine la punct pentru producere si vanzare. Dupa ce o parte din ei ar avea posibilitatea de a produce la standarde foarte bune, atunci se pot permite si strainilor sa vina, fiindca atunci concurenta ar fi cat de cat corecta. Mama mea a lasat anul acesta o parte din pamant neprelucrat si a decis ca va planta padure, fiindca nu are capacitati mai multe sa investeasca, dar daca i s-ar da instrumente viabile (ma refer la politici agricole, subventii, promovare, piete de desfacere), ar cultiva cu placere plante medicinale.
  Autoritatile noastre in loc sa rezolve problema strategic, sa ofere posibilitati de dezvoltare locala, prefera sa vanda pamantul astfel spalindu-se pe maini.

 51. Blog, unici, relevanta, cum sa faci banu’ gros…. « Mai bine ca ieri! Says:

  […] Astazi sunt contra vinzarii pamintului catre straini […]

 52. Menumorut Says:

  O sa le vindeti pe gratis bolsevicule daca doriti in lumea civilizata.Dar tie ce sa-ti explice cineva care are sansa sa traiasca intr-o tara democratica.Aici la noi poate ai fi bun de un paznic hotelier si nu un politician.Cu oameni de teapa ta tara ta fantoma Respublika Maldova o sa adere la UE cand o sa zboare porcul romanesc de Ignat.

 53. COSTIN Says:

  RUSII PRINSI CU MINCIUNA , DUPA SMOLENSK …Procuratura Militară din Polonia a demarat propria anchetă privitoare la avionul prezidenţial. Controlorii de trafic ruşi s-au plâns că piloţii polonezi nu se descurcau prea bine în rusă. Oficialii de la Varşovia susţin că, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel.

  Arkadiusz Protasyuk, comandantul avionului prezidenţial care s-a prăbuşit sâmbătă în vestul Rusiei, provocând moartea preşedintelui Lech Kaczynski, a soţiei acestuia şi a unor personalităţi emblematice din Polonia, ştia bine limbile rusă şi engleză, scrie site-ul newsru.com, citând ziarul polonez „Gazeta Wyborcza”.

  Mai mult, pilotul în vâstă de 36 de ani cunoştea bine şi aeroportul de la Smolensk, după cum arată Bartosz Strolinski, colonel în armata poloneză. Acesta a precizat că zburase împreună cu Protasyuk la Smolensk cu doar trei zile înainte de tragedie, când l-au dus în Rusia pe premierul Donald Tusk.

  „Arkadiusz stăpânea la perfecţie limba rusă, discuta cu uşurinţă în această limbă şi în engleză. Pe 7 aprilie, când am zburat împreună acolo, nu a existat niciun moment de neînţelegere, niciun fel de observaţii”, a menţionat Strolinski.

  El a subliniat că, în acea zi, partenerul lui a aşezat fără nicio problemă avionul pe pista de la Smolensk. Declaraţiile sale sunt susţinute şi de un alt coleg al comandantului aeronavei prezidenţiale, pilotul Grzegorz Kulakovski, care a spus la rândul său că Protasyuk cunoştea bine aeroportul din Rusia şi era pregătit pentru acest zbor.

  O afirmaţie surprinzătoare vine şi din partea pilotului Tomasz Pietrzak, care efectuează zboruri cu oficiali din guvernul polonez. Acesta susţine (citat de site-ul portalului polonezilor din diaspora „Le Magazine International Polonais”) că nu există nicio dovadă că aeronava prezidenţială, un Tupolev-154, ar fi încercat să aterizeze de mai multe ori.

  Presa poloneză toarnă gaz peste foc şi sugerează că, în timpul cercetărilor la locul în care s-a prăbuşit avionul, serviciile de informaţii ruse ar fi descoperit o serie de documente secrete ce ar conţine date clasificate despre siguranţa naţională a Poloniei.

 54. blogideologic Says:

  Mă uit şi eu siderat 🙂 cum a funcţionat etnogeneza stalinistă a poporului „maldavan” şi a ţării chemată „Maldavania”. Dar în 1944 s-au refugiat în România şi mulţi ruşi inteligenţi. Băieţi, nu există „Maldavania” ! Există numai fosta provincie a României chemată Basarabia.

 55. VladS Says:

  Radu,

  Tonul tau nervos si caracterele cu care te exprimi denota un singur lucru la tine… nervozitatea schizofrenica. Pe de alta parte odata spusa o treaba ramine spusa in cazul tau am „remarcat” acelasi ton aceasi idee. Si ma intreb retoric sa te tratam oare ca pe un robotel tembel ce tremite mesaje tip ? in mediile informatice mai putin cunoscute cetateanului de rand ti s-ar spune SPAM.

  Numai bine

 56. dadatroll Says:

  Mey dacai asa scump pamantu eu zic sal vindeti nasteptati pana se face ieftin siapoi numai luati multi ban pe el. Parerea mea.

 57. Al&Co Says:

  ALa, situatia mamei tale o cunosc destul de bine. Stii, mai bine sa planteze o padure, decit sa-l lase inn soarta sa… aici as proceda si eu in asa fel… Am si eu 60 ha si pina cand pot sa le gestionez, ma ocup de el…
  Mai este si ceva, de ce crezi ca statul trebuie sa-ti caute piata de desfacere sau sa-ti finanteze proiectele, pe capul guvernatorilor sunt mult mai multe probleme, si mai mult in Moldova sunt destul de multe programe pentru dezvoltarea agriculturii… stii, multi bat in conducerea tarii, Kenedy a spus pe timpul sau:”Nu intreba ce poate face tara pentru tine, intreaba-te ce poti face tu pentru tara”

 58. Ala Says:

  Atunci de ce intretinem camere de comert si tot pleaca guvernantii prin delegatii? De ce au fost subvetionati pana acum doar anumiti producatori si astia mici macar nu au fost informati. Guvernatii nostri trebuie sa se ocupe si de tarani, fiindca asta e unica noastra resursa, cea funciara si cea umana pe care o are moldova.

 59. Al&Co Says:

  despre delegatii, corect ai spus, se organizau la sigur si plecau acei care plateau sau… cu cit mai multi tinneri producatori agricoli vor merge la stagieri, fie pe o saptamina-doua, dar ei trebuie sa vada cu ochii lor cum se lucreaza in Occident, atunci poate ca vor schimba atitudinea fata de agricultura… noi avem pamint dar nu avem cunostinte… nu vrem sa invatam,atunci trebuie sa-l dam acelor care vor sa lucreze si stiu cum sa lucreze… Eu cred in viitorul micilor producatori, indiferent de ce produc, dar sa produca corect si calitativ, atunci si piata au sa gaseasca…

 60. Al&Co Says:

  Lancaster… Bravo… 🙂 ai spus simplu si cuprinzator… sper ca vor intgelege si altii…

 61. blogideologic Says:

  @Lancaster spune: “Terenul nu are o valoare de fabricaţie, ca un frigider sau o maşină. Terenul are doar o valoare de piaţă, care depinde de mersul economiei în acea ţară. Iar vânzarea terenurilor reprezintă o metodă de redistribuire a banilor, de la cei care au, la cei care n-au.”
  @Lancaster, de ce nu citeşti tu pe-ndelete principii fundamentale de economie politică, începând cu economia politică fiziocrată ? Valoarea este dată de scarcity, de raritate. Deja în secolul XVIII toate terenurile agricole din Eurasia fuseseră împărţite. Cu atât mai acută este problema rarităţii terenului acum, şi deci cu atât mai scump este terenul acum! Dar cineva face identificarea eronată „moldovan”=”prostovan”. Ei bine, află că nu este aşa, @Lancaster !

 62. Lancaster Says:

  @ blogdeologic – Nu e suficient să citeşti, mai trebuie să şi înţelegi ce citeşti. Ţi se pare o aşa mare abundenţă de terenuri în R.Moldova, ca să explice preţurile extrem de scăzute? (comparativ cu restul Europei).

  Dacă R.Moldova ar fi Austria, şi preţurile terenurilor ar fi asemenea. Dar R.Moldova nu va deveni niciodată Austria, dacă începe cu „nu ne vindem ţara”.

 63. Petru Says:

  Nu vă faceţi mari griji cei de nu şoresc vînzarea!Deja mai mulţi cetăţeni ai RM cumpără pămînt pe banii investiţi de peste hotareşi.Şi eu degrabă am să semnez un contract cu cineva cu scopul procurării pămînturilor dar de facto voi avea datorie de bani în faţa cuiva.În contract se stipulează că eu neavînd posibilitatea de a restitui banii după 10 ani ce se numără legal după mine le va aparţine celor care mi-au acordat creditul.Şi totul e legal de oarece peste hotare legea funcţionează iar RM va fi obligată să restituie în caz contrar şi comision cu o sumă enormă de amendă pentru reţinere aşa că socotiţi că nu numai eu sunt antrenat în aşa afaceri.

 64. Stalinus Says:

  La inversunarea cu care moldovenii au purces in a copia TOATE greselile pe care le-am facut noi basca incapatinarea cu care vor sa le faca si mai si estimez ca date la care vor reusi sa adere la UE se va situa undeva intre „niciodata” si „la pastele cailor” …
  Bravo Moldoveni! demonstrati a nu stiu cita oara ca RINZA este organul folosit in luarea deciziilor…La mai mare…

  Orice om are sansa sa evolueze cu conditiua sa -si dea seama cind este prost dar asta presupune ca trebuie sa aiba citeva momente de sclipire .Sunt convins insa ca daca as reusi sa ma uit in ochii unora ce scriu pe aici as observa doar ca inauntru e ..intuneric ,frig si nu-i nimeni acasa decit un pitic sovietic care se da in ceasul mortii sa iasa afara.

  Bai cind esti prost macar copiaza dracului ce au facut altii care au reusit ca nu sunteti voi buricul tirgului amaritilor…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: