6/7 aprilie 2009 – 6/7 aprilie 2010. Revolta tinerilor, caderea regimului Voronin si gestionarea libertatii

A trecut un an de la protestele din 6/7 aprilie 2009. Discutii peste discutii, lumea se intreaba, ce a fost atunci, revolta , revolutie, tentativa de lovitura de stat? In primul rind mi-aduc aminte de Natalia Morari, (femeia ne naste si tot ea ne salveaza de dictatura) care impreuna cu alti tineri la 6 aprilie au inceput protestele impotriva falsificari alegerilor. Multumesc Natalia, cred ca daca nu va ridicati voi nu se mai ridicau nici politicienii atit de activ. Dupa 7 aprilie asa cum a declarat Ministrul de Interne peste 700 de tineri au fost arestati sau maltratati de catre politie.   Tortura si aceste tratamente degradante i-au ingrozit pe deputatii din Parlamentul European care au adoptat o rezolutie dupa care era clar ca comunistii nu vor mai putea sa pastreze puterea. La un an de la evenimente, ancheta procuraturii treneaza, noroc de imaginile video difuzate de Ghimpu si Chirtoaca care au facut posibila impulsionarea anchetei in cazul Boboc. Ce era in capul celor care loveau in Boboc si alti manifestanti, stiind ca sunt camere video pe cladirea Guvernului? Oare sa fi fost increzuti ca guvernarea comunista va fi vesnica si ca Voronin este nemuritor? Voronin cu mintea lui de militian a inteles sa construiasca un regim politienesc, autoritar si intr-o tara saraca, fara presa libera i-a tinut jocul tocmai 8 ani. Regimul Voronin a demonstrat ca RM e vulnerabila, nu are institutii solide ale societatii civile, presa libera, partidele sunt slabe, se vind si se cumpara usor, liderii de partid fara convingeri temeinice, o buna parte corupti provenind din fostul PCM si KGB. Voronin ne-a violat colectiv si ne-a umilit in cea mai josnica forma, iar robii sai si a lui Tkaciuk din presa ne-au murdarit neamul si demnitatea si continua sa o faca si putini au fost cei care au ripostat. Dictatura unor reprezentanti a minoritatilor asupra majoritatii, romanii basarabeni umiliti la ei acasa. Unora nici acum nu le vine a crede ca Voronin nu mai este la guvernare. Sindromul Voronin, oare cind vom scapa de el definitiv?
Imagini cutremuratoare din PMAN din noaptea de la 7 spre 8 aprilie, asa o impresie ca am avut un regim de ocupatie care maltrata populatia civila in teritoriile ocupate. Trecind peste toate, semnificatia acelor evenimente este in primul rind una de lupta pentru dreptate, impotriva falsificarii alegerilor. La 6/7 aprilie ultimul regim neocomunist din Europa, care a incercat sa transnistrizeze si izoleze RM a primit o riposta din partea societatii, in special a tinerilor, a fost dezechilibrat, dezgolit si in final a cazut la alegerile din 29 iulie 2009. Apoi in rezultatul mai multor framintari a fost ales Mihai Ghimpu Presedinte al Parlamentului si instalat Guvernul Filat. Guvernare de centru si centru-dreapta cu ingrediente PD de centru-stinga, situatie ideala pentru reforme. Fara indoiala ca in plan extern aceasta guvernare are unele succese incontestabile, deschiderea negocierilor privind acordul de asociere cu UE,  restabilirea relatiilor cu Romania, UE, FMI , de asemenea cele 2,6 miliarde dolari oferiti de UE, FMI, BM sunt o dovada. Ministrul Leanca munceste mult si merita laude. Occidentul ne ofera bani pentru reforme si dezvoltare. Trebuie sa demonstram ca putem sa cheltuim acesti bani eficient, fara furturi si excrocherii. Problemele grave sunt insa in interior si anume in sfera justitiei, politiei, procuraturii, instantelor judiciare,  organelor de forta. Cum sa construim statul de drept in R.M? Cum sa facem ca indiferent de schimbul de putere, justitia sa ramina independenta? Ministerul Justitiei trebuie sa genereze politici de reformare in acest domeniu, rapide si cu sustinerea UE. Problemele care le vedem in legatura cu anchetarea evenimentelor din aprilie si reactia unor oficiali nu lasa loc de interpretare. Justitia este grav bolnava si trebuie luate masuri urgente de redresare. Trebuie fara rusine antrenati experti din UE sa recladim legislatia din domeniu. Pentru salarii de mii de euro in domeniu nu avem bani, insa legislatia o putem modifica rapid prin vointa politica. Sa analizam daca mai avem nevoie de CCCEC care dubleaza activitatile Procuraturii, MAI, MF si altele. Cheltuelile bugetare trebuie reduse drastic, ofiterii eliberati trebuie sa  invete sa cistige bani, sa faca afaceri, trimisi  la reciclare si sa produca ceva. Domnule Prim-minstru nu mai tineti atitia bugetari, dati drumul la tinerii ofiteri sa munceasca in sectorul privat.
Cum sa facem ca SIS sa scape de imaginea clonei KGB , sa lucreze in limitele legii, sa nu se mai ocupe de politie politica in stil de Ministerul Adevarului, sa nu mai patroneze ziare si partide ? Apropo cine stie cu ce se ocupa SIS? Nu am vazut nici un raport de activitate al acestei institutii.
Cum sa facem ca Procuratura sa investigeze crimele savirsite de politisti, politicieni, de functionari si ofiteri cu grad inalt si sa trimita dosarele in instantele judiciare? Cum sa facem ca instantele judiciare sa pronunte hotariri motivate si ca judecatorii care se fac vinovati de pierderea dosarelor la CEDO sa fie eliberati din functii?
D-le Ministru al Justitiei, ati mostenit o situatie grea si nu puteti sa faceti in 6 luni minuni, insa operatiunea de reforma a justitiei trebuie inceputa. Marea jale si durere sunt Codurile de procedura civila si penala votate de fosta guvernare in detrimentul cetatenilor, care sunt permisive, la interpretarea factorului de decizie si limiteaza sau incalca drepturile cetatenilor.La depunerea unei cereri de chemare in judecata sunt o serie de articole care permit judecatorilor sa remita cererea abuziv fara sa numeasca sedinta, oricit de fundamentata ar fi. In contencios la inceput era termenul de 6 luni de contestare, comunistii l-au redus la una luna ceea ce creaza probleme, unii judecatori nu dau curs cererilor pe motiv ca sunt tardive. Sunt probleme mari cu legea taxei de stat, in actiunile patrimoniale judecatorii rareori primesc cererile spre judecare daca nu se plateste taxa de 3%, care unii cetateni nu au bani sa o plateasca si avem si cauze pierdute la CEDO din aceasta cauza. Elementar , in majoritatea instantelor judiciare, inclusiv din mun.Chisinau nu exista aparate xerox unde se pot face copii din dosare. Apropo judecatorii au salarii mici, fapt  generator de  coruptie. Mai sunt si multe alte probleme care le cunoasteti mai bine ca oricine si sper sa interveniti.

Dar la un an de la 7 aprilie avem si unele motive de bucurie in special in ce priveste libertatea presei si anume, incepind de miine vom avea tocmai 2 televiziuni de stiri in tara, Jurnal TV care are deja un stil deosebit si o prestanta buna si Publika TV. La 3 milioane de consumatori 2 tv de stiri nu e putin si daca se mai relanseaza si Tv nationala publica atunci vom avea si alegeri democratice anticipate. Apropo despre alegeri,unii se tem de victoria comunistilor. Parerea mea , comunistii nu au cum sa cistige alegerile, insa alegerile pot fi pierdute de partidele membre ale AIE. A mai ramas destul timp ca AIE sa restructureze Guvernul, sa produca unele remanieri, sa demonstreze vointa politica privind reforma justitiei etc. Oamenii vor intelege ca nu poti ridica economia timp de un an, insa nu vor intelege si nu vor ierta coruptia, lasitatea si lipsa de rezultate in domeniul reformei justitiei. Sfatul meu pentru ministrii colectionari de ceasuri si masini scumpe, sa nu le erijeze la televizor, ca nu da bine la electorat in criza. Mergeti in popor stimati deputati si ministri, discutati cu oamenii simpli, ajutatii cu ce puteti, sa nu va fie rusine sa le cumparati mincare copiilor saraci,  si veti vedea ca veti avea si rezultate la vot.

Inca odata multumesc Nataliei Morari si lui Valeriu Boboc postmortem pentru libertate. Atita timp cit vor mai fi oameni care sa-si riste viata pentru valorile democratiei nu suntem pierduti.

Anunțuri

12 răspunsuri to “6/7 aprilie 2009 – 6/7 aprilie 2010. Revolta tinerilor, caderea regimului Voronin si gestionarea libertatii”

 1. Victoria V. Says:

  Articolul dvoastra atinge puncte foarte importante care ar trebui transpuse in realitate.
  Cred in viitorul tarii noastre.

 2. RADU 1 Says:

  cred ca trebuie sa se puna baza pe debirocratizarea tarii . birocratia excesiva , constituie si o frina in calea progresului rapid al unei tari si poate duce la o coagulare periculoasa cu clasa politica si mafia din orice tara . de amintit ca regimurile totalitare comuniste sau fasciste , au avut birocratii puternice si stufoase . un lucru e clar pentru moldova … nu-si poate permite un numar mare de bugetari . tara e prea mica si prea saraca .

 3. ,,Bagator de sama" Says:

  ,,,Domnilor,nu doresc s-o fac pe poliglotul si sa corectez ceea ce scriu altii; ceea ce este de facut ,este mult de lucru la imaginea tarii,a claseii politice,a presei(libertate de opinie)drumuri,infrastructura,justitie pentru toti in mod corect,colectarea taxelor si a impozitelor la bugetul de stat.Asigurarea platii drepturilor pensiilor celor in drept,salarii decente pentru,medici,profesori,justitiabili,politie,armata etc..cred ca aveti ce sa lucrati sa va dea dumnezeu sanatate si multa,multa minte…

 4. RADU 1 Says:

  7 aprilie 2010 – Zi fără Voronin

  Liderul comunist Vladimir Voronin nu este în Republica Moldova în această zi. El se află în vacanţă, în Republica Cehă, însoţit de şoţie şi garda de corp, după cum informează Mediafax.

  Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, susţine că acesta nu a depus însă cerere de concediu. Potrivit unor surse din cadrul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin se va întoarce în ţară în două săptămâni.

 5. RADU 1 Says:

  criminalul voronin e dat fugit din tara ! in timp ce poporul comemoreaza victimele represiunilor comuniste , voronin e la relaxare in frumoasa cehie … trebuie dat in urmarire generala prin interpol . sobolanul trebuie trimis la relaxare in puscarie !

 6. romero Says:

  nu cred sa reuseasca ceva reforme actualul ministru in domeniul justitiei. totul e corupt pina la maduva.

 7. romanmihaes Says:

  O zi frumoasa azi in Chisinau, plina de evenimente. M-am bucurat sa vad studenti basarabeni de la Iasi.

 8. Valeri Says:

  Sunt de acord în totalmente cu autorul. CCCEC este numit în popor „Centrul tatălui şi fiului”, asta este răspuns pentru ce este necesar el. Însă ” tatăl şi fiul” au plecat, respectiv CCCEC e necesar de dizolvat. Cît despre SIS gîndesc că este o structură necesară statului. Însă problema este în conducerea acestui serviciu. SIS-ul trebue să servească interesele Statului, sunt momente care cetăţenii au drept să cunoască şi nu trebuie să ne fie frică de aceasta. Judecătorii sunt persoanele care au „părerea lor” fără a se conduce de cerinţele legale, deaceia şi avem dosare la CEDO.Ei pot duce dosaare de „doi bani” cu anii. Oare cineva este în stare să-i pună la punct?

 9. Valeri Says:

  Va reuşi, dacă va lăsa deprinderile de avocat şi la numiri va ţine cont de profesionalizm şi „mîni curate”

 10. ion Valeriu. Says:

  SISul apara,sau trebue sa apere CONSTITUTIA,nu statul,in unele stare aceasta organizatie asa si se numeste. In orisice caz cind ei descopera ca undevai sai de cineva este incalcat vreun articol al Constitutiei ei trebue sa alerteze statul si societatea.Punct

 11. Fenix Says:

  Daca vorbim de Stat de Drept, atunci când vor fi traşi la răspundere tinerii care au vandalizat clădirile Preşedinţiei şi a Parlamentului? Doar sunt suficiente imagini!!! Abordarea unilaterală a problemei este eronată! Poliţia a greşit, dar au greşit şi tinerii care s-au lăsat duşi de val.
  Consider inoportun citarea tinerilor din imaginile din 7 aprilie, care-şi permit „luxul” de a tâlhări şi distruge bunurile statului.
  Legea este pentru toţi!

 12. RADU 1 Says:

  ZGUDUITOR …!!!
  09 apr 2010,
  Moldova are cea mai mică productivitate a muncii din Europa, arată datele unui studiu elaborat de Centrul analitic Expert-Grup. În medie, un angajat produce timp de oră bunuri şi servicii care valorează mai puţin de cinci dolari.

  Datele Expert-Grup arată că productivitatea medie a muncii în Moldova a fost, în 2008, de patru dolari pe oră pentru un angajat. Aceasta s-a dublat faţă de anul 2000, când ajungea la doar doi dolari pe oră. În Ucraina, un angajat produce pe oră bunuri în valoare de şapte dolari, iar cei din România – de trei ori mai mult faţă de nivelul din Moldova. Cea mai mare productivitate a muncii din Europa de Est o găsim în Ungaria şi Slovacia – 23 de dolari pe oră.

  Moldova se regăseşte şi printre ţările din Europa şi din Comunitatea Statelor Independente care au cele mai mici investiţii pe cap de locuitor. Cu doar 800 de dolari, investiţiile în Moldova sunt de nouă ori mai mici faţă de cele din Cehia şi de trei ori – faţă de cele din România. Cele mai puţine investiţii au Rusia şi Uzbekistanul, aceste ţări înregistrând investiţii de doar 350 de dolari pe cap de locuitor, şi respectiv 100 . FRUMOASE REZULTATE DUPA INDELUNGATA GUVERNARE COMUNISTA …PIB-UL LA EGALITATE CU PAPUA-NOUA GUINEE SI GUINEEA , PRODUCTIVITATEA MUNCII LA PAMINT , INFRASTRUCTURA,SANATATEA SI EDUCATIA SUB PAMINT … SI NOI STAM SA HOLBAM OCHII LA KILOMETRII DE IDIOTENII , PE CARE LE POSTEAZA CA UN NEBUN , ACEST TOVARAS DODON …CHIAR NU TI-E RUSINE OBRAZULUI TOVARASE ? CIFRELE VORBESC SI NE SPUN CLAR UN SINGUR LUCRU – INDELUNGATA GUVERNARE COMUNISTA [ A STINGII IN GENERAL , DUPA PROCLAMAREA INDEPENDENTEI ] CONSTITUIE UN FIASCO TOTAL . CEL MAI MIC PIB DIN EUROPA , CEA MAI MICA PRODUCTIVITATE A MUNCII DIN EUROPA , CEA MAI SARACA TARA DIN EUROPA , CEA MAI … ASTEA SINT REALITATILE NU BAZACONIILE KILOMETRICE ALE LUI DODON …

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: