„Relansăm Moldova/Rethink Moldova” – UE salveaza RM.

Programul “Relansam Moldova”, este un credit de incredere acordat RM de catre UE si alti finantatori. Documentul strategic de transformare a țării are în vizor perioada 2010-2013, în care executivul moldovean pune accent pe 3 piloni importanți:  Guvernarea Responsabilă, Recuperare şi Dezvoltare Economică, Investiţii în Capitalul Uman.

Oferirea celor 2 miliarde de euro echivaleaza cu o salvare a RM de faliment si ogarantie a continuarii guvernarii AIE si dupa alegerile anticipate. Este un succes remarcabi al Guvernului AIE si o recunoastere a rolului important acordat RM de catre UE. Acuma este important sa valorificam acesti bani in conditii de transparenta totala astfel incit sa nu fie nici un dubiu din partea donatorilor dar si a opiniei publice interne.
In aceste conditii partidele membre AIE pot sa declanseze fara frica alegerile parlamentare anticipate stiind ca o sa plateasca  la timp  pensiile, salariile etc.

Chiar daca comisia prezidentiala a prezentat un document  care contine o constitutie redactata, ea este doar rodul muncii expertilor si nu are nicio sansa sa se transforme in proiect de lege promovat de AIE. Insa ideea petrecerii unui referendum impreuna cu alegerile anticipate parlamentare nu trebuie abandonata. In cazul cind prin Parlament nu se va reusi redactarea art.78 care sa permita deblocarea alegerilor Presedintelui, ramine doar solutia petrecerii unui referendum. In nici un caz nu trebuie acceptata ideea comunistilor ca sa fie ales Presedintele cu 52 de voturi, deoarece in acest fel acestia vor fi avantajati. Partidele AIE trebuie sa insiste pe solutia alegerii Presedintelui de catre popor, astfel incit alegerea acestuia sa nu mai depinda de jocuri de culise si de o eventuala coruptie politica. Daca comunistii se opun alegerii directe a Presedintelui, atunci trebuie asteptate alegerile anticipate care cu siguranta vor oferi o majoritate constitutionala partidelor AIE si atunci vor avea posibilitate sa modifice constitutia in sensul dorit.

Privind anticipatele sunt doua propuneri, prima ca alegerile anticipate parlamentare sa fie petrecute in una din lunile octombrie, noiembrie sau chiar decembrie 2010 si alta ca sa aiba loc impreuna cu alegerile locale din 2011. La prima vedere amestecarea alegerilor locale cu cele parlamentare este in interesul partidelor mici. Daca alegerile vor avea loc in 2011 cel mai dezavantajat va fi partidul comunistilor, deoarece ei pierd membri, au tot mai putine resurse, liderul lor Voronin va fi si mai obosit iar alt lider de acelasi calibru nu au. Si cel mai important, AIE va avea posibilitatea sa implementeze unele reforme cu bani proveniti din granturi si credite care sa imbunatateasca viata oamenilor.
Daca alegerile vor avea loc in toamna anului 2010 comunistii inca mai pot spera din inertie sa acumuleze in jur de 25/33%, in cazul cind alegerile vor avea in aprilie/mai 2011 comunistii vor scadea sigur la 15/25%.

Care ar fi cea mai buna solutie de participare a componentelor AIE la parlamentarele anticipate?

Blocul comun propus de liderul AMN are mai multe dezavantaje. In primul rind trebuie sa recunoastem ca electoratul PD si AMN pe de o parte si PL, PLDM este diferit. PD care in sondaje se plaseaza la circa 15/18 % are un mesaj de centru-stinga, promoveaza ideea moldovenismului si apartenentei RM la CSI, pentru neutralitate si lupta cu PCRM pentru acelasi electorat. Opinia mea este ca PD nu trebuie sa mearga  cu PL si PLDM intr-o alianta preelectorala ci sa incerce sa construiasca in jurul sau o alianta de centru si centru-stinga, in care s-ar putea regasi eventual si AMN, dar si alte partide care sa lupte cu PCRM si sa-l restringa electoral.

PLDM este un partid de centru-centru/dreapta care a adoptat doctrina conservatoare, va fi membru asociat al PPE si s-a ramificat puternic in teritoriu. Partidul a reusit sa creasca spectaculos datorita tehnologiilor politice aplicate, finantarii puternice, sustinerii unui holding media puternic si vizibilitati membrilor sai din Guvern. Trebuie sa recunoastem ca Premierul Filat, ministrii Leanca si Tanase se vad mai bine cu anumite rezultate palpabile decit altii in actualul guvern. PLDM de unul singur ar putea pretinde la circa 20/25% si nu prea ar avea motive sa imparta locurile de parlamentari cu alte partide mai mici. Insa din motive tactice PLDM ar putea accepta o alianta cu MAE , nu este exclusa nici alianta preelectorala cu conditia fuzionarii prin absorbtie cu AMN.

PL concureaza cu PLDM pe acelasi segment de centru-dreapta, dar este in scadere in sondaje care este absolut logica. Electoratul, in special tinerii au votat nu atit pentru PL cit pentru Chirtoaca, care le-a promis schimbarea. Chirtoaca insa dupa parlamentare s-a retras la Primarie, unde sunt multe probleme, care se pare ca-l depasesc, iar in fata au iesit seniorii partidului Ghimpu, Hadirca si altii. Ghimpu este cotat in sondaje cu doar 1% din simpatii, plus ca a marsat pe un referendum rapid nesustinut de UE si a pierdut si mai mult din incredere.  Intirzierea intineririi lotului de parlamentari si ministri PL ar putea sa-i coste la viitoarele parlamentare si partidul sa fie obligat sa lupte cu greu pentru promovare in Parlament. Oricum deocamdata in sondaje PL este cotat cu circa 8/10%, insa exista tendinta de scadere care va fi greu de oprit.

Partidul Moldova Unita ar putea sa fie surpriza viitoarelor alegeri anticipate si sa reuseasca sa treaca pragul de 4% care se pare ca va fi votat de Parlament. Vladimir Turcan si Victor Stepaniuc sunt cunoscuti bine de electoratul moldovenist si cel rusofon si cu conditia unei campanii reusite sunt sanse ca acest partid sa acumuleze circa 4/6% din contul PCRM bineinteles.

In concluzie, in conditiile alegerilor parlamentare anticipate in toamna anului 2010, se poate prognoza urmatorul clasament:

PCRM- 25/33%

PLDM-20/25%

PD- 15/20%

PL – 8/10%

MU- 4/6%

Anunțuri

52 răspunsuri to “„Relansăm Moldova/Rethink Moldova” – UE salveaza RM.”

 1. bogdan,teleorman Says:

  Domne, dar ai uitat si de PDL-UL din Romania.Sau AIE este controlata de PDl-ul lui Base?

 2. Valenta Says:

  pcrm e in afara legii, ce drept mai are sa ia parte la elegeri?

 3. йф Says:

  объясните такой большой разбег в процентовке по куммунистам:)

 4. opinie Says:

  UNIREA!

  http://27martie.wordpress. com/

 5. opinie Says:

  votati UNIREA restul sunt aberatii.

 6. lui mihaes Says:

  Cum sa salveze Moldova 2 mld de euro? habar nu ai ca de fapt pomparea unei astfel de sume indatoreaza extrem de mult tara. Cine va plati pentru actiuni aplicate neglijent? In plus, nu UE salveaza, ci intelegerea intre principalii donatori Banca Mondiala, FMI si abia apoi UE.

 7. opinie Says:

  bravo!

  creditul BM este o pomana de la UE-))

 8. opinie Says:

  The Wolrd Bank Rethink Moldova

  Rethink Moldova Priorities for Medium Term Development of the Republic of Moldova.

 9. romanmihaes Says:

  la scorul pentru comunisti sunt mai multe necunoscute. Depinde de proiectul MU si de PD cit o sa fure de la PCRM . cu cit ma mult vor acumula acestea doua cu atit mai putin comunistii. Din cite stiu MU desfasoara o munca organizatorica puternica si racoleaza multi membri comunisti.

 10. йф Says:

  роман, я вам посоветовал бы обратить внимание на 2 таких пункта в опросах по отношению к партии Лупу: проголусуете ли вы повторно за партию, за которую голосовали на последних выборах? и ответ вас очень удивит:))

 11. Ghita Says:

  1. MU este raspunsul PCRM la aparitia PD. Este de fapt „aripa democrata” a comunistilor.

  2. In conditiile sustinerii UE declarativ + bani,la o victorie a PCRM , moldovenii ar fi priviti ca prostii prostilor in UE. Va mai fi contribuabilul european de acord sa-si bage banii in buzunarul regimului corupt la generalului Vororonin ?

 12. йф Says:

  Гица… посмотри список так называемой помощи… от кого и сколько:)) ты удивишься, но взнос ЕС только 10% от всей суммы:) остальное всемирный банк МФВ, милениум и так далее:))

 13. Ghita Says:

  Romanii au avut 20-30 centre de votare in Italia si tot atatea in Spania. Toate sondajele de la Chisinau sunt o prostie pentru ca nu iau in calcul votantii din strainatate.

 14. opinie Says:

  bravo!

 15. RADU 1 Says:

  eu vad altfel lucrurile …cred ca avem nevoie de echilibru,moderatie si inca mult de lucrat . in ce sens ? miza alegerilor viitoare care cred ca vor avea loc in toamna , pentru a se incuraja o participare masiva la vot a electoratului , o reprezinta ocuparea primului loc in alegeri , loc ce va fi beneficiarul redistribuirilor mandatelor de mai apoi al fortelor politice ce nu vor intra in parlament . in plus aceea forta va porni cu sansa prima in a forma guvernarea viitoare . varianta cea mai buna ,este fara indoiala PLD+PL+AMN+MAE …diferentele doctrinare,ideologice dintre aceste partide sint nesemnificative , iar telurile lor de viitor identice . vorbim aici de o larga alianta pornind de la centru [amn] pina la dreapta [ pl si mae ] , cu un potential de atins – 40 % din voturi … vin apoi redistribuirile . asa o forta puternica altfel va sta la tratative dupa alegeri , cu un pd macinat inca de tendinte stingiste si neo-staliniste . este in interesul in primul rind al PLD-lui ,sa constituie aceasta ampla alianta de centru-dreapta , pentru ca singuri , chiar cu un scor bun de 20-23% nu pot face nimic . mai ales ca intrarea in parlament a AMN si MAE e nesigura . ar fi o tragedie ca cele 6- 8% cit banuiesc ca au la un loc cele doua partide astazi sa se indrepte la redistribuire spre pcrm . asta n-ar avantaja PLD-ul , cu siguranta . ca le place sau nu pld-istilor , asta e calea de urmat …degeaba cistiga o batalie [citeva mandate in plus ] ,dar pierd razboiul general ! cit despre Moldova Unita , aici cred ca exagerati … n-are nicio sansa de intrare in parlamentul viitor . de ce ? pentru ca la „dreapta” sa este in crestere PD-ul , in timp ce la stinga sa PCRM-ul , de care nu se deosebeste cu nimic in substanta … doar prin anti-voronisme , nu se poate intra in parlament . marea intrebare si necunoscuta a viitoarelor alegeri , este cu cit va scadea PCRM-ul ? pentru ca va fi o scadere , dar daca ramasa pe prima pozitie va beneficia de o importanta redistribuire a mandatelor ? exact ce spuneam de AMN si MAE …plus M.unita si alte partidulete si independenti . in concluzie , logica indeamna la constituirea unui BLOC ELECTORAL COMUN = PLD,PL,AMN SI MAE ! o alta varianta e riscanta si aventuriera , fara indoiala …

 16. йф Says:

  RADU 1
  BLOC ELECTORAL COMUN = PLD,PL,AMN SI MAE ! o alta varianta e riscanta si aventuriera , fara indoiala – исключено:))) по персональным мотивам:))

 17. romanmihaes Says:

  am sugerat si eu pldm sa analizeze posibilitatea atragerii mae si amn intro forma sau alta sau intr-un bloc comun electoral sau citiva reprezentanti pe luista pldm.

  Nu cred ca pl va dori sa mearga cu pldm pe olista si vice versa, si nici nu cred ca e bine. totusi votantii pl sunt mai de dreapta , fostul electorat al ppcd. intr-o combinatie pl+pldm poate sa apara loc de circa 5% pentru ppcd sau mae +pnl.
  Apoi mai este o solutie care trebuie implementata si anume 50% deputati sa fie alesi in circumscriptii uninominale. in nacest mod stinga comunista va scadea si mai mult deoarece nu are personalitati.

 18. opinie Says:

  Cine se ocupa de sociologie poate confesta,ca manipularea cu mintile cetatenilor RM se face tot mai greu.Saracia lucida din RM nu are culoare politica,timp de 20 de ani toate fortele politice din RM manipulau cu (minciuni) creirii populatie RM,ani 90 independenta-democratizarea,anii 2000-2009 comunismul ca pretul painei de 16 copeici sovietice,anul 2009 eurointegrarea,dar toate acestea manipulari nu au schimbat esenta vietii de fiecare zi a majoritatii populatiei RM care se confrunta deja de 20 ani cu saracia de zi cu zi.

 19. RADU 1 Says:

  vad ca se tot bate toba cu scaderea p.liberal … cred ca se exagereaza mult prea mult . pe baza caror fapte spunem ca pl este in scadere ? deocamdata rezultatele din ultimele alegeri sint baza … asa putem fabrica un sondaj oricind …principalul este acum ca liderii pld sa nu se imbete cu apa rece , chiar datorita acestor sondaje ,ci sa gindeasca cu 2 pasi inainte , nu cu unul …iar asta inseamna repet = pld+pl+amn+mae …

 20. RADU 1 Says:

  eu cred ca nu stam acum sa masuram cu o linie gradata citi centimetri e mai la dreapta pl fata de pld si invers … exista un tel comun de 100 de ori mai important decit fanfaronismele de 2 lei din ambele partide . alegerile viitoare se vor tine in jurul unei singure probleme – accelerarea vitezei de cuplare la europa libera,democratica si prospera . daca un bloc electoral de centru-dreapta este credibil in fata oamenilor , nu vor mai conta diferentele de orgolii – mai mult – dintre pld si pl . iar la ora actuala si pe baza faptelor , nu numai a vorbelor , cele 2 partide au credibilitatea cea mai mare de pe tot esichierul politic din moldova . grabirea aderarii va fi realizata de ambele partide , nu doar cu pld si fara pl , sau invers . nu cred in aparitia vreunei nise pentru ppcd de 5% . ii consideram pe oameni prea nestiutori si prosti … nu vad nicio logica , in reorientarea unei reduse parti din electorat spre ppcd . odata pusa o stampila pe un partid , greu se mai sterge . iar recent a avut loc reintronarea lui rosca ca lider al partidului respectiv . s-au nenorocit de unii singuri si pentru multi ani de acum incolo … cit despre votul uninominal , nici n-are rost sa vorbim acum , tinind cont de slabele sanse de schimbare a sistemului de vot pentru alegerile imediat urmatoare … poate la celelalte din 2014-2015 .

 21. opinie Says:

  pentru tot ce spui tu,la acestea partide le trebuesc fapte concrete si nu numai vorbe aiurea.Eu am un prieten care se ocupa de sociologie la ADEPT, el spune cand lumea intrebi in strada ce diferenta este intre PCRM si AIE lumea raspunde ca nu este diferenta numai lozincile sunt diferite intre ele.

 22. RADU 1 Says:

  plusez si spun, ca nici macar intre stinga si dreapta nu va avea loc lupta electorala ce se apropie … ci intre cei care doresc mai apasat sa mearga spre europa si cei sovaielnici sau aderenti pe fata ai „csi-ismului ” vesnic pentru moldova . aici va fi linia de demarcatie adevarata pentru electorat . nu prostioare si floricele pe cimpii … iar fortele de centru-dreapta sint avantajate de cresterea electoratului ferm pro-european . sovaielnicii de la pd vor pierde imens pe viitor …vor cistiga citeva mandate in plus , dar vor pierde mandatele viitorului .

 23. romanmihaes Says:

  PLDM este partid care combina retorica de centru prin Filat cu cea de centru-dreapta prin Tanase, are o arie mai larga de acoperire si are si aplecare spre minoritatile nationale, vezi cazul Ciubasenco si altii, de asemenea unii fosti lideri comunisti din teritoriu si din CMC merg spre PLDM. Intentia liderilor PLDM este de a construi un partid mamut care sa contrabalanteze PCRM pe cimpul politic.
  O buna parte a votantilor PLDM nu-l suportape Mihai Ghimpu si nici pe Dorin Chirtoaca. Ar fi o mare greseala de a pune PL si PLDM intro oala electoral, o parte din votantii duri ai Frontului sar putea intoarce la PPCD.

  Pe cind PL sta bine pe centru-dreapta pe un segment national romanesc de circa 10% si daca face greseala care a facuto PPCD si incearca sa renunte la mesajele romanesti isi va pierde electoratul.

 24. RADU 1 Says:

  acum nici sa cadem intr-o extrema neadevarata … fapte concrete sint , fara indoiala . de la o izolare gen belarus , moldova este astazi in centrul atentiei europei si sua . da chiar crede cineva ca se mai intimpla aceasta finantare importanta de 2,6 miliarde de dolari cu voronin si comunistii la putere ? suntem nebuni la cap …?

 25. opinie Says:

  ce fapte? cresterea preturilor ,plimbarile guvernantilor pe la Bruxelle,credite de la Banca Mondiala? Mergeti pe la tara si veti vedea ca acolo nimeni nu are interes de plimbarlie guvenantilor la Bruxelle,ei vor majorarea salariilor si pensiilor,acuma mai ales este foarte greu pentru multe familii din RM, pentru ca remitentile din strainatate au scazut drastic,asta tot este partea economica.Despre partea politica nici nu avem ce vorbi, pentru ca AIE nu are o viziune comuna despre denumirea limbii de stat RM,despre reforma constitutiei RM,despre alegerile anticipate etc..

 26. RADU 1 Says:

  nu stim exact cite voturi ii aduc pld-lui minoritarii … eu cred ca e o imensa gogorita . pentru ca minoritarii voteaza inca masiv pcrm si acum in mai mica masura pd si moldova unita . sa vii si sa spui ca de acum nu stiu cite procente ii vin pld-lui de la minoritari e o prostie …sa fim seriosi . grosul electoratului pld e din partea majoritara bastinasa a populatiei . dupa logica asta ar insemna ca minoritarii ar fi vreo 50% din populatie , ca altfel nu iese „recensamintul ” … mai mult e o gogoasa propagandistica care ii convine pld-lui , decit o realitate . iar daca va uitati cu atentie , grosul celor veniti de la pcrm sint tot bastinasi nu minoritari . chiar va rog sa verificati …

 27. opinie Says:

  de acord

 28. Ghita Says:

  1. Nu cred ca un bloc electoral comun e o solutie buna. Trei blocuri ar trebui comform afilierii partidelor in Parlamentul European : Liberalii, Popularii (PPE), Socialistii (PSE). In campania electorala lideri ai partidelor europene vor veni la Chisinau. Asta va genera un imens capital de imagine partidelor pro-europene.

  2. Sociologic , cu un mesaj corect, electoratul PCRM trebuie spart, ex : in momentul de fata 50% din electoratul lor doreste integrarea in UE, 50% nu. Trebuie speculat acest lucru , plus alte puncte slabe.

 29. RADU 1 Says:

  1] nu putem face raspunzatoare guvernarea actuala pentru „rezultatele muncii” comunistilor de atitia ani de zile si nici pentru criza grava economica mondiala care a afectat si moldova . priviti in acest sens jurnalele tv , privind situatia generala din europa si lumea intreaga . alta alternativa la actuala guvernare nu era … decit falimentul statului … plimbarile guvernantilor ? daca au un rezultat palpabil , favorabil tarii nu vad nimic de criticat . si inca ceva …guver5narea comunista a adus tara intr-o izolare tip zimbabwe , coreea de nord sau belarus . multe „plimbari” au fost necesare , pur si simplu , pentru a relua legaturile rupte sau slabite cu alte tari europene in special . decit o izolare nord-coreeana cu guvernanti stind acasa , mai bine de 100 de ori cu aceste „plimbari”… cit despre AIE … aceasta alianta si-a indeplinit deja obiectivul principal . rasturnarea comunistilor , normalizarea relatiilor cu vecinii si alte tari , gasirea finantarilor necesare ca aerul pentru moldova …

 30. opinie Says:

  @RADU 1

  dilema sta ca lumea vrea acuma si nu pe urma,in RM a aparut sindromul neincrederii in totul.

  Din punctul de vedere a unui tara din raionul Floresti ce propune AIE?

  Eurointegrarea? cand?

  Reforme in justie etc… cand?

  Drumuri etc… cand?

  si tot asa la toate capitolele.

 31. opinie Says:

  @RADU 1

  dilema sta ca lumea vrea acuma si nu pe urma,in RM a aparut sindromul neincrederii in totul.

  Din punctul de vedere a unui taran din raionul Floresti ce propune AIE?

  Eurointegrarea? cand?

  Reforme in justie etc… cand?

  Drumuri etc… cand?

  si tot asa la toate capitolele.

 32. RADU 1 Says:

  …ce spun eu nu AIE …aderarea la UE ? peste 20-25 de ani … reforme in justitie ? …cind o noua generatie va prelua justitia din mina „vechilor” comunisti …drumuri …cind se va intra in UE …peste 20-25 de ani . singura solutie viabila ramine reunificarea cu Romania …

 33. opinie Says:

  pai atunci nu poate fi nimic ciudat daca la putere poate reveni partidul PCRM singur in calitate de partid guvernator ori in coalitie cu acelasi PDM-Lupu-Diacov.AMN nu va trece pragul,PDM si PLDM nu am crezare daca vor putea aduna majoritatea.PL va fi sub limita.Scenariu prost va fi pentru viitor.

  Eu personal vreau UNIREA cum a facut in 1918 sfatul tarii RDM.

 34. Lancaster Says:

  Un ţăran din raionul Floreşti nu va vota pentru euro-integrare, pentru drumuri sau pentru reforme în justiţie. Care partid va face o caravană şi va trece prin sat, să-i dea respectivului ţăran o pereche nouă de cizme de cauciuc, 2-3 găleţi de plastic şi eventual 1 kg. de zahăr şi 1 litru de ulei, cu acel partid va vota ţăranul din Floreşti.

  Ar fi cazul ca partidele democratice să se trezească, să realizeze cum arată electoratul rural de la care vor voturi şi să procedeze în consecinţă. Da, trebuie difuzate şi posturile TV. româneşti în toate satele din Moldova (inclusiv pe malul Nistrului) dar schimbarea de mentalitate are nevoie de câţiva ani ca să se producă. Pensiile şi salariile nu se pot mări decât după alegeri, Uniunea Europeană ar fi extrem de iritată dacă s-ar folosi banii în felul ăsta. Dar găleţile de plastic şi cizmele de cauciuc vor aduce în mod sigur voturi.

 35. Lancaster Says:

  P.S. – Şi dacă Băsescu ar fi deştept, ar trimite el câteva sute de mii de găleţi de plastic şi tot atâtea perechi de cizme de cauciuc, iar electoratul din Basarabia pricepe el singur care e ideea 😛

 36. opinie Says:

  va vota, daca perechea noua de cizme de cauciuc, 2-3 galete de plastic si eventual 1 kg. de zahar si 1 litru de ulei, vor fi procurate din pensii majorate de catre AIE si nu de PCRM.

 37. opinie Says:

  @Lancaster

  idea fix-))

 38. Lancaster Says:

  Majorarea pensiilor va avea nevoie de un acord expres al celor de la Bruxelles. Nu-l împiedică nimeni pe Filat să le-o ceară şi foarte probabil, vor fi de-acord. Dar nu cred că Moldova poate face asta din fonduri proprii, ci doar ajutată din exterior. Ca eficienţă, da, majorarea pensiilor cu 25-30 % are aduce cu siguranţă voturi. Dar şi inflaţie.

 39. opinie Says:

  @Lancaster spune:
  martie 27, 2010 la 4:40 pm

  de acord

 40. alecu Says:

  Adunand procentele reiese ca muscalii iarasi castiga. PCRM+PD+MU>61 parlamentari=>case closed. Cu asa politicieni,prorusi, RM se va duce dracului.

 41. costin Says:

  ei ,tocmai din aceasta cauza inclin spre varianta unui BLOC ELECTORAL COMUN , pornind de la centru [amn] pina la dreapta [pl si mae ]… asa-zisa „stinga” -pcrm,pd,mu si alte partidulete de aceasta orientare se pare ca vor merge fiecare pentru el , . asta reprezinta un mare avantaj , pentru un eventual BLOC ELECTORAL COMUN al fortelor de centru-dreapta …s-ar creea in ochii electoratului care doreste cu adevarat aderarea la ue -60-65%- imaginea unei forte puternice ,credibile si capabile sa impinga moldova spre europa . o buna campanie propagandistica care sa se bazaze tocmai pe grabirea mersului spre europa va pune fara indoiala in dificultate celelalte partide de „stinga” , care din acest punct de vedere sint putin credibile . acest bloc electoral puternic si credibil , e posibil sa-i atraga si pe doritorii de integrare europeana din chiar partidele de „stinga” , care vor trebui sa treaca peste simpatiile „doctrinare ” in favoarea unui viitor palpabil mai bun in europa . sa o spunem deschis pd-ul ar fi cel mai afectat , in acest caz …

 42. costin Says:

  cred ca a venit vremea in sfirsit , dupa atitia ani de la proclamarea independentei , ca fortele democratice, pro-europene si reformatoare de centru/centru-dreapta/dreapta sa-si fixeze un nou obiectiv electoral : 50 % , in alegeri ! asta inseamna printre altele atragerea electoratului plecat la munca peste hotare , in numar foarte insemnat . apoi atragerea tineretului care vine din urma …sanse sint dest6ule ….”stinga” [ – numai stinga nu e cu adevarat !] nu se poate baza la nesfirsit pe un electorat imbatrinit ,nostalgic, conservator … toate datele conduc spre o crestere destul de rapida a bazinului electoral de centru-dreapta . asta e clar inca de pe acum …

 43. costin Says:

  După adunarea comsomoliştilor, la Chişinău va fi convocat comitetul central al seniorilor partidului care vor prezenta noua iniţiativă socială. Liderul PCRM Vladimir Voronin a recunoscut că „Proiectul moldovenesc” constituie programul electoral al partidului…INCA O DOVADA IN SPRIJINUL BLOCULUI ELECTORAL COMUN ! „PROIECT MOLDOVENESC” …? BAZACONII … IN REALITATE E VORBA DE PROIECTUL CSI-IST SI PRO-MOSCOVIT . PROIECT MOLDOVENESC ,BINE,BINE, DAR SPRE CE …? CA DOAR NU ERA SA FIE PROIECT TOGOLEZ … SE PARE CA IMAGINATIA COMUNISTILOR A SECAT DEFINITIV … O VOR LUA DE LA CAPAT , CU CE STIM CU TOTII . ” MOLDOVENISM PRIMITIV ” VORBE GOALE DESPRE ADERAREA LA UE , POPULISM ,DEMAGOGIE SI BINEINTELES INTARIREA LEGATURILOR CU MOSCOVA SI CSI . ASADAR LIDER „VECHI” – VORONIN , CONCEPTII INVECHITE , ACELASI DISCURS REACTIONAR. NIMIC NOU SUB SOARE … COMUNISTII SINT DE INVINS , FARA INDOIALA !

 44. RADU 1 Says:

  UN FRAGMENT DE ARTICOL -DAN DUNGACIU – „TIMPUL” ….Scapă cine poate

  Varianta participării individuale la alegeri a membrilor AIE a fost deja sugerată la Chişinău. Este invocat aici un calcul strategic care ar indica faptul că suma voturilor membrilor AIE este mai mare decât suma voturilor obţine ca bloc electoral compact. Aserţiunea este, sociologic vorbind, discutabilă. În primul rând, că nimeni nu poate demonstra asta cu precizie, iar experienţele electorale din alte state, inclusiv din RM, au indicat că cea mai bună strategie de a aduce la vot electoratul indecis rămâne blocul electoral. Dincolo de asta, participarea individuală este riscantă pentru viitorul postelectoral al AIE. Până în prezent, o serie de tensiuni interne au fost puse între paranteze în numele menţinerii coaliţiei, dar această presiune dispare în acest caz. Fiecare actor politic va fi obligat să îşi aleagă precis felia de electorat căreia i se adresează şi să transmită mesaje în consecinţă. Unele dintre ele vor intra fatal în coliziune cu cele ale foştilor colegi de coaliţie. Riscul unei spirale a violenţei declaraţiilor este major, în ciuda unui eventual „gentlemen agreement” iniţial. Toată lumea ştie că, în final, vor conta procentele pe care le obţine în alegeri, nu comportamentul din timpul campaniei. Va mai fi posibilă o alianţă după anticipate, în condiţiile în care nici măcar astăzi tensiunile interne nu sunt ostoite?

 45. blogideologic Says:

  +Programul “Relansam Moldova”, este un credit de incredere acordat RM de catre UE si alti finantatori. Documentul strategic de transformare a țării are în vizor perioada 2010-2013, în care executivul moldovean pune accent pe 3 piloni importanți: Guvernarea Responsabilă, Recuperare şi Dezvoltare Economică, Investiţii în Capitalul Uman.+
  „Şi cu asta ce-am făcut?”, vorba lui Tănase. Ce contează două miliarde de euroi „primiţi de-a moaca”?, aşa cum se spune în Oltenia, unde s-a stabilit familia de răzeşi soroceni refugiaţi în 1944. „Omul sfinţeşte locul”, spunea frecvent bunicul meu răzeş. Ştiu că răzeşii care nu s-au salvat prin refugiu au fost trimişi să moară în Siberia. În Basarabia, devenită Respublika Moldova, au rămas numai alogeno-cominterniştii şi slugile leneşe să conducă. Au mai fost aduşi nenumăraţi muscali neruşinaţi, ca „specialişti”. Unul văd că scrie în ruseşte mesaje pe blog. Nu se străduieşte să parcurgă măcar jumătatea drumului şi să înveţe bine româneşte. Voi ştiaţi că Traian Băsescu are drept consilier urmaşul unui alogeno-cominternist care a adus Gulagul peste Basarabia ? În fine, mă adres rusului care tot postează muscăleşte pe blog. Sînt primul gata să admită că este nevoie de o reconciliere istorică între România şi Rusia. Sînt primul gata să admită că „sufletul rusesc „este funciarmente bun. Dar a fost voltairian pervertit încă din secolul XVIII. Iluministul Voltaire, care avea tupeul să mintă că armatele Rusiei au omorât mai puţini oameni decât focurile de artificii ale Mariei Antoaneta, a organizat în Occidentul Europei un foarte eficient lobby pro-Rusia pentru pacea de la Kuciuk Kainargi din 1774. Prin acel tratat, a fost suspendată temporar Capitulaţiunea de la 1740, un document internaţional prin care Franţa şi Imperiul Otoman garantau legitimitatea frontierei răsăritene a principatului moldovenesc pe Bugul pontic. Dar în cel de al doilea război mondial, Anglia şi America au revalidat legitimitatea frontierei răsăritene pe Bugul pontic pentru România Mare. Winston Churchill consemează acestea în Memorii.

 46. romanmihaes Says:

  Apropo am discutat zilele trecute cu mai multa lume, inclusiv cu unjii membri PL care vor cere ca Dorin Chirtoaca sa fie ales in cel mai scurt timp Presedinte al Partidului. Ei considera ca in aces mod PL se va relansa si ii va permite lui Chirtoaca sa alcatuiasca o echipa noua de tineri competenti . Opinia mea esta ca alegerea lui Chirtoaca trebuie urgentata find unica sansa de crestere a OL.

 47. viorel Says:

  Domnule Mihaies, Dvs sunteti un politician tanar cu perspective, dar echipa in care sunteti nu are din pacate prea multe sanse. Asa cum ati luptat mult pentru apararea drepturilor conumatorilor, poate initiati o echipa de stanga, care sa se ridice din contul PCRM. Mi-a venit ideea aceasta cand am citit pe blogul lui Lilian Negura acest text http://negura.jurnal.md/?p=158 Am vazut in articolul precedent ca va cunoasteti de la Iasi. Poate nu-i rea ideea. Ce ziceti?

 48. ion Valeriu. Says:

  AMN si PL ar trebui sa se apuce de lucru,si foarte serios.AIE a rezi rezistat datorita lui Urechianu si lui Ghimpu,in rest este un balon de sap sapun.Nu intaleg din ce cauza toti vor sa-i ingroape pe acesti doi poli politicieni si formatiunile care le conduc.Ne fiind membru nici al unui
  partid pretind la obiectivitate.Ghimpu este ca un os de peste in
  gititile bolsevicilor,el este un adevarat luptator inpotriva raului,este
  sincer si cred cu tarie ca este si cinstit,Urechianu a facut atitea
  lucruri bune pentru locuitorii Chisinaului,acest om de unul singur a
  luptat cu fiara comunista mai mult de 4 ani.Urechianu a dovedit ca poa poate si este un adevarat partener de guvernare,Datorit increderii in
  oameni nu o data a fost tradat de parteneri ( Diacov,Bragis,Untila,
  Serebrian,Cernei si altii).Fara maturitatea lui Urechian viitorului Par-
  lament o sa-i fie foarte greu atit la guvernare,dar si DOAMNE
  fereste,si in opozitie.
  Nu cred in zondajele total false al falsului Barbarosie si ale lui
  Botan end Co.Acestea sunt platiti de catre comunisti si acolitii lor.
  Ar trbui sa ne gindim foarte serios la viitorul nostru,sa nu ne dam
  manipulati de cei care cu orisice pret vor treuca,de exzemplu
  comunarii,Lupu,Turcan,Untila si alti manipulatori.
  Sa nu sa se intimple ca o sa ne incepem a ne face cruce numai dupa
  fulger si trasnet,noi cam asta am facut-o dupa 1990.

 49. contele de Czernowitz Says:

  Numai Unirea cu Romania Mare europeana
  ne va salva de marasmul ruso-comunist
  de la noi de acasa!

 50. Sergiu 1135 Says:

  da eu de cănd zic UNIRE !!!

 51. Sergiu 1135 Says:

  DA EU CÎND ZIC UNIRE , nimeni nu mă ascultă.

 52. Designer Purses Says:

  I do not think I’ve seen this said in such a way before. You really have clarified this for me. Thanks!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: