UE sustine soluţia propusă de Comisia de la Veneţia pentru depăşirea crizei politice şi constituţionale din R. Moldova

«Comisia de la Veneţia a propus o soluţie foarte bună pentru depăşirea crizei politice şi a celei constituţionale din Republica Moldova şi această soluţie este de a vota în Parlament schimbarea unui singur articol din Constituţie», a declarat pentru Info-Prim Neo şeful delegaţiei UE la Chişinău, ambasadorul Dirk Schuebel, precizând ca exprimă poziţia oficială a Uniunii Europene.

«Noi sperăm că cei patru lideri politici (liderii Alianţei pentru Integrare Europeană) vor ajunge la un acord în baza supremaţiei legii, a statului de drept şi a Constituţiei. Comisia de la Veneţia a oferit o foarte bună cale de depăşire a crizei politice, recomandând să fie schimbat un singur articol din Constituţie (articolul care se referă la modalitatea alegerii şefului statului. n.red.), care să fie votat în Parlament», a mai spus oficialul european.

UE s-a exprimat foarte clar. Opinia mea este ca odata emisa pozitia oficiala a UE, asa cum a promis premierul Filat, procedura cu refererendumul pina la 16 iunie trebuie oprita. AIE care si-a pus scopul integrarii RM in UE trebuie sa tina cont de opinia UE altfel se transforma in PCRM-2. In cazul neconformarii sugestilor UE, va avea de suferit poporul nu politicienii.

Apelez la liderii PL, in special la domnul Chirtoaca care a fost votat de cetateni, inclusiv de mine si familia mea, dar si la Ion Hadirca, fostul Presedinte a Frontului Popular din Moldova, care a dobindit independenta si limba de stat romana(chiar daca scrie in Constitutie moldoveneasca)sa intervina la Mihai Ghimpu si sa opreasca procedura de initiere a referendumului.

Asta nu inseamna ca trebuie renuntat la ideea petrecerii unui referendum constitutional la toamna impreuna cu alegerile anticipate, asa cum a facut Basescu in Romania cind a declansat referendum impreuna cu alegerile parlamentare din Romania.

Din cauza lipsei de viziune a liderilor AIE , Voronin apare in ochii occidentului ca un impaciuitor, un arbitru intre Occident si AIE! care vine cu solutii de deblocare  a crizei politice. Voronin propune un compromis rapid pe art.78 al Constitutiei si un accord privind stabilirea datei alegerilor anticipate. Deja expertii de stinga in special Andrievski si Nazaria accentuieaza ca propunerile lui Voronin, sustinute partial de Diacov si Vladimir Turcan trebuie sa devina un inceput de colaborare  pentru  fortele de stinga care constituie impreuna circa 2/3 deputati in Parlament. Asta e visul partidei proruse, sa se realizeze o alianta intre PCRM, PD si MU. Singurul obstacol in calea acestei aliante astazi e Vladimir Voronin, iar daca in viitor Voronin va ceda postul de Presedinte al PCRM alianta de centru-stinga se va constitui repede.

Pentru cine nu stie, in lupta de idei intre experti si comentatori politici se nasc proiectele politice si faptele politice. Din cauza lipsei unui centru de expertiza politica al AIE , aceasta nu are viziuni comune expertizate si adoptate pe termen mediu si lung si de aici vin si greselile. Nu poti suplini lipsa unui centru de analiza politica doar cu comentariile ziaristilor de la presa afiliata si a lui Dungaciu si Socor.

AIE drept raspuns la initiativele lui Voronin trebuie sa vina rapid cu un propriu plan de actiuni, care sa linisteasca UE si sa corespunda interesului europenizarii RM. Poporul RM asteapta in viitoarele citeva zile raspunsuri clare la citeva intrebari de la cei care astazi sunt la putere.

 1. Cum va fi depasita criza constitutionala? Vom avea sau nu referendum? Daca da, atunci cind?
 2. Cind vor avea loc alegerile anticipate?

Nu e mult, dar e necesar ca AIE sa raspunda rapid la aceste intrebari ca sa linisteasca spiritele. Este important ca Filat, Chirtoaca si Lupu, generatia tinara de politicieni care aduc voturi sa-i convinga pe Urechean si Ghimpu sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia si ale UE. Daca nu vor reusi vor pierde si ei si asta foarte repede se va vedea la parlamentarele anticipate.

P.S.

Am privit online ultima sedinta a Comisiei constitutionale. D-l Popa a prezentat proiectul noii Constitutii si atunci cind a ajuns la subiectul limbii, a zis ca se propune excluderea din Constitutie a limbii de stat, aceasta urmind sa fie reglementata prin lege organica, argumentind ca cunoasterea acesteia nu trebuie sa fie obligatorie pentru toti cetatenii ci numai pentru functionarii publici! Apoi a intervenit Ghimpu care a declarat ca trebuie analizata oportunitatea includerii sintagmei conform careia limba oficiala este cea prevazuta in Declaratia de independenta. Buna ziua Interfront! Ne intoarcem inapoi la 1989 sa luptam pentru limba romana de stat? Sa nu stie oare stimatii doctori in drept ca in majoritatea covirsitoare a statelor lumii limba oficiala e prevazuta in Constitutie? In UE marea majortate a tarilor au prevazute in Constitutii limbile oficiale. Doar in Marea Britanie  nu este prevazuta limba oficiala, aceasta neavind Constitutie si fiind monarhie constitutionale.

Apropo Uniunea Europeană are 27 de ţări membre şi 23 de limbi oficiale printre care si romana. În momentul aderării la Uniune, fiecare ţară stipulează ce limbă sau limbi vrea să fie declarate limbi oficiale ale UE.
Intrebare pentru Mihai Ghimpu si membrii Comisiei prezidentiale – ce limba va propune R.Moldova pentru UE sa fie declarata oficiala din partea RM, in conditiile cind in Constitutia R.M nu va fi declarata nicio limba oficiala?

http://europa.eu/languages/ro/home

Anunțuri

16 răspunsuri to “UE sustine soluţia propusă de Comisia de la Veneţia pentru depăşirea crizei politice şi constituţionale din R. Moldova”

 1. costin Says:

  incercarea de a nu se merge la noi alegeri ,poate creea sentimentul fals in rindul electoratului , ca AIE se teme sa nu piarda ceva …ori eu nu cred ca e asa … noile alegeri vor avea loc in conditii cu totul diferite fata de cele din iulie anul trecut . pcrm-ul este in regres clar , sarabanda plecarilor pare a nu se mai opri, filiale intregi locale ale pcrm se dezintegreaza de la zi la zi , monopolul informational a fost pierdut …peste toate insa ,voronin un lider expirat ,imbatrinit ,ultra-conservator ,este dat in cadere libera in toate sondajele de opinie . iar caderea liderului comunist ,va atrage de la sine si caderea partidului . pur si simplu participarea pcrm-lui in frunte cu voronin la viitoarele alegeri e o sinucidere politica clara …

 2. romanmihaes Says:

  de acord costin. am declarat si eu ca pcrm e in scadere si ca aie va cistiga alegerile. electoratul iera minat de comunisti la vot cu politia, securitatea, liderii locali, tv si altele. acum pcrm nu mai beneficiaza de aceste instrumente si va scadea sub 30%.

 3. costin Says:

  …eu vin cu ideea , ca la viitoarele alegeri fortele de centru-dreapta si dreapta sa participe intr-un bloc electoral comun …de ce ? pentru ca trebuie obtinuta cu orice pret, pozitia prima in alegeri …locul unu , care aduce cistiguri importante din redistribuire . marea lupta va fi ca acest bloc electoral sa-i depaseasca pe comunisti ! …si cu 1% si tot e bine …este clar ca nici un partid , de unul singur ,nu va reusi acest lucru . pcrm-ul va ramine principalul partid din moldova si dupa alegerile viitoare …sa nu ne imbatam cu apa rece …dar intr-adevar si eu prognozez o cadere a comunistilor de 8-10 % . deci trebuie o forta politica care sa adune 37-40 % din voturi ,pentru a se clasa pe primul loc in alegeri . practic asta inseamna = pld+pl+amn+mae . poate vor ma fi si alte paride …

 4. Valenta Says:

  Alegerile anticipate, care presupun ca vor fi in septembrie, pina la data de 15, VOR FI DOAR IN FAVOAREA NOASTRA!

  Comunismul din RM este in cadere continua, ba inca ar fi bine sa fie declarat in afara legii.

  Deci sa ne entuziasmam pentru noile alegeri, iar acum de prima importanta este MODIFICAREA CONSTITUTIEI!
  Doamne ajuta!

 5. costin Says:

  la ultimele alegeri – atentie ! – fortele politice de centru-dreapta si dreapta nu au obtinut victoria … pld-ul si filat poate se cred pe cai mari astazi ,dar fara ajutorul pl,amn,mae si altii , este un mare zero barat …adica nimic ! de aceea si este nevoie de aceasta ampla alianta ce se intinde de la centru – prin amn – pina la dreapta – prin pl -… dupa cele citeva luni de guvernare cu pd-ul si m.lupu ,avem o mare problema …tara are nevoie in urmatoarea perioada de reforme intr-un ritm dracesc …pd-ul va deveni tot mai vizibil o frina in calea acestor reforme . ori tara nu-si mai permite sa fie incetinita din drumul ei spre u.e. ! cu cit succesele vor fi mai mari pe aceasta cale si rezistenta fortelor „c.s.i.-ismului”din moldova va deveni mai fanatica si chiar violenta .

 6. van helsing Says:

  Chapeau Romane.
  Interfrontul este viu si nu moare cu una, cu alta. Popa a mai ramas sa includa in constitutie ca Internationala va fi noul imn de stat si gata. Alegerile sunt inevitatbile. Abia acum s-a vazut ce debili alde Popa au fost alesi de alesii. Cum in 1989 alde Popa conduceau, asa si azi tot ei conduc.Adica Interfrontul

 7. flowers_of_liberty Says:

  Iata prohodul comunismului, lume! In acest prohod cred si va indemn sa credeti si domniile voastre!

  Pe 27 martie 2010 toate drumurile duc la Chişinău!

  De eşti din Cahul, de vii din Timişoara sau de la Orhei, din Bucureşti, din Iaşi sau din Ungheni, eşti tu de la Oradea, Soroca, Bălţi, Cluj ori Constanţa. De ai originile pe malurile Dâmboviţei, ale Nistrului, ale Oltului, ale Răutului, ale Jiului sau Prutului,

  VINO

  pe 27 martie 2010 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din or. Chişinău să încingem împreună toţi fraţii o Horă a Unirii aşa cum nu n-a mai văzut vreodată Pământul Românesc.

  P.S.

  27 de recomandări pentru 27 martie 2010

  1. Nu modifica conţinutul mesajului,
  2. Multiplică şi transmite altora acest anunţ (utilizează toate metodele posibile – printare→ distribuire, lipitul afişului pe stâlpi, foloseşte la maxim reţelele sociale ca Facebook, Odnoklassniki, Hi5, Neogen, Faces, Twitter, sms-urile telefonice, Messenger, ICQ, Scype, forumurile pe torente, Unimedia, bloguri etc.),
  3. Transmite de mai multe ori anunţul unei şi aceleaşi surse,
  4. Organizaţi-vă în grupuri de prieteni, de colegi, de buni cunoscuţi atât pe reţele sociale dar şi în realitate,
  5. Prin sms transmite doar anunţul de bază fără compartimentul P.S. (fii tu însuşi liderul grupului convocat prin sms),
  6. Ia aminte: Hora Unirii din 27 martie 2010 nu se află deocamdată sub patronajul statului deaceea responsabilitatea totală pentru buna desfăşurare şi eficienţa manifestului depinde în totalitate de tine, de mine, de prietenii şi de colegii tăi,
  7. Se va scanda: Unire fraţi români, Trăiască România Mare sau Trăiscă Unirea (de 3 ori) apoi în context Ro – mania (de mai multe ori ca la fotbal), Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească, Basarabie română hai să dăm mână cu mână (toată lumea va ridica mâinele sus şi se va lua de mâni), Sfântă-i Unirea, Avem un sânge şi-avem o credinţă, Jos hotarul de la Prut, Noi suntem români şi punctum,
  8. Imnul “Deşteaptă-te române” se va cânta la început şi la mijlocul evenimentului (repetaţi versurile imnului sau aveţi-le la îndemână pe o foaie de hârtie),
  9. Se va cânta “Hora Unirii” de 2 ori în prima jumătate a manifestului şi la final. (Învăţaţi ca pe tatăl nostru şi “Hora Unirii” , ajutaţi pe cei care nu găsesc sursele versurilor,
  10. Demonstrează-ţi sie însuşi şi colegilor, prietenilor că eşti un bun organizator dar şi bun coechiper,
  11. Nu implica minori,
  12. Fii gata şi pregăteşte-te să lipseşti de la orele de studii, serviciu, nuntă, cumătrie, zi de naştere (pretinde să obţii ceea ce ţi-ai propus),
  13. Fă rost de ceva bani de cheltuială,
  14. Nu te deda în acţiuni provocatoare (să batem botul, să aruncăm cu pietre, să ardem drapele, să luăm televiziunea, să prădăm magazine, să răsturnăm maşini, consultaţi pe net acţiuni provocatoare), nu vă dedaţi în scandarea lozincilor provocatoare (Cemodan – vokzal; Jos Voronin, Transnistria – pământ românesc, Trăiască Filat ori Ghimpu sau Lupu, Băsescu, Geoană, Chirtoacă, Urechian ori alţi politicieni atât din România cât şi din Republica Moldova). Cred că un manifest frumos n-are loc pentru astfel de atenţii.
  15. Întrerupe împreună cu membrii grupului tău orice provocare reeşind din context prin metode paşnice şi conciliatoare,
  16. Fă rost de cât mai multă atributică naţională, dar şi pancarde, fulare, trompete, tobe etc.
  17. Dacă eşti din România pregăteşte-te să înoptezi la Chişinău (nu aglomeraţi mijloacele de transport, poate chiar veniţi de miercuri, joi, vineri şi plecaţi duminică, luni, marţi; Deaceea stabiliţi legături cu fraţii basarabeni pentru a vă oferi cazare,
  18. Basarabenii trebuie să fie binevoitori şi responsabili ca să fie gata să ofere cazare şi masă fraţilor români în măsura posibilităţilor,
  19. Acceptaţi subordonarea, conveniţi asupra determinării unui coordonator în grupul vostru, fiţi cât mai organizaţi,
  20. Nu consumaţi alcool etc. (vrem să scrie istoria despre noi ori vrem să regretăm încă 100 de ani o şansă care se iscă secular),
  21. Transmite chiar acum primele mesaje, timpul ne presează,
  22. Nu te limita la mesajele transmise acum de dragul participării,
  23. Fiecare ceas, fiecare zi este preţioasă şi tu poţi fi autorul unui act istoric,
  24. Dă dovadă de maximă responsabilitate,
  25. Crede sincer în izbândă, transmite crezul acesta şi altora,
  26. Acesta nu este un joc,
  27. Asta e! Să facem împreună istorie!

  Important! Mai citeşte odată totul de la început,
  Ai trecut la cititul repetat???

  Doamne ajută!

 8. ion Says:

  Ceea ce propune Comisia de la Venetia si va fi realizat va duce spre o catastrofa sociala in R.Moldova.Noi avem nevoie de stabilitate.
  Crecia e pe butuci,in aceias situatie se pare ca se afla Spania,Portugalia,Ungaria,Bulgaria,Islanda.Se pare ca si in Russia se asteapta aceiasi situatie.Daca, Doamne fereste, vor avea loc alegeri noi suntem pierduti,va avea loc o destabilizare economica care nici prin vis nu nea trecut.Cei cu mintile fierbint ar trebui sa-si moae capurile in apa ci ghiata,alminteri o sa comita cevai ce va fi imposibil de readus la normalitate.
  Sa stiti ca asa va fi,eu nu exsagerez ,exsperienta mea imi permite sa concluzionez,ca daca nu nea veni mintea la loc sar pute sa ne fie CAIUC.

 9. romanmihaes Says:

  ioane comunistii sunt in cadere libera. se pot organiza alegeri parlamentare anticipate in toamna sau primavara impreuna cu cele locale. nu va fie frica, comunistii pica.

 10. RADU 1 Says:

  sustin alegeri locale si parlamentare tinute la aceeasi data … cheltuieli mai putine …societatea este mai putin bulversata …iar caderea comunistilor va fi si mai catastrofala pentru ei .

 11. Romeo0971 Says:

  Ferească Sfântul de anticipate!!! Vizitați satele basarabene,și vedeți ce se petrece in creerii populației rurale…Vă spun nu din auzite…

 12. Lancaster Says:

  Varianta onorabilă:

  În baza principiului neretroactivităţii, Parlamentul trebuie dizolvat, pentru a se respecta regulile jocului aflate în vigoare la momentul alegerii sale. Se poate elimina prevederea care impune dizolvarea Parlamentului, în situaţia imposibilităţii alegerii şefului statului, dar eliminarea acestei prevederi va fi aplicabilă pentru următorul Parlament, nu pentru cel actual.

  Varianta pragmatică:

  După cum s-a demonstrat în repetate rânduri, Uniunea Europeană este dispusă să accepte practici neortodoxe, în măsura în care atitudinea generală a respectivului stat sau guvern este totuşi una de bună-credinţă. AIE poate modifica aşa cum doreşte Constituţia, cu condiţia ca aceasta să fie aprobată printr-un referendum de către majoritatea populaţiei. Ideal ar fi ca unele modificări să afecteze şi alegerea parlamentarilor, astfel încât renunţarea la dizolvarea Parlamentului actual să poată fi argumentată prin necesitatea alegerii unui nou Parlament, în baza noii Constituţii.

  Alegerile anticipate sunt cam riscante acum. Deşi PCRM-ul poate într-adevăr să obţină doar 30-35%, Marian Lupu şi partidul său nu sunt decât nişte comunişti cu faţă umană, care ar putea oricând să guverneze împreună cu PCRM. De aceea, e de preferat ca AIE să rămână la guvernare în formula actuală, până când „se mai aleg apele”.

 13. dan Says:

  vezi ce se face in buzunarele populatiei rurale

 14. romanmihaes Says:

  Voronin este grav bolnav , a recunoscut asta la PRoTV. PCRM este in cadere libera si va acumula sub 30%. Nu va fie frica de alegeri.

 15. Valenta Says:

  Filat si Ghimpu CUMPARA TIMP, asta trebuie sa intelegem din tot ce fac ei.
  NU VA FIE FRICA, comunismul PICA!

 16. Sergiu 1135 Says:

  NU ne este frică de alegeri, numai în caz că va fi interzisă simbolica comunită

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: