Doar prin activismul consumatorului, cu implicarea societăţii civile vom putea să remediem situaţia din acest domeniu

Made in Moldova – Problemele protecției consumatorului
17.03.2010

Alexandru CanțîrDiana Răileanu

Roman Mihăeș: „Atâta timp cât nu vom putea controla fluxul de produse de contrabandă, atâta timp vom avea probleme cu protecţia consumatorului şi nu numai”

Dacă nu aţi ştiut până acum, să ştiţi că toţi noi care cumpărăm ceva pentru a trăi mai bine sau mai puţin bine suntem acum în toiul unei „săptămâni de informare a consumatorilor”. Ce ştim toţi cu siguranţă, fără a mai fi nevoie să fim informaţi suplimentar, este că atunci când cumpărăm un bun sau un serviciu ai deseori senzaţia omului care se află pe un câmp minat. Despre soarta care ar trebui uneori considerată eroică a consumatorului moldovean vom vorbi cu domnul avocat Roman Mihăeş, preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor consumatorilor.

Europa Liberă: O săptămână de informare a consumatorului, organizată de autorităţi cu sprijinul Uniunii Europene… Este un prilej de a vorbi despre multe, dar mai întâi, domnule Mihăeş, haideţi să precizăm: în aceste condiţii de criză, moldoveanul nostru consumă mai puţin şi mai bine sau mai puţin şi mai prost în sens de calitate a bunurilor şi serviciilor?

Roman Mihăeş: „Din păcate ştim cu toţii că piaţa noastră este invadată de produse falsificate şi întotdeauna a fost această problemă, în special în ceea ce priveşte produsele farmaceutice şi cele alimentare. Ar trebui să fie control mai sever al statului asupra vânzării acestor produse ca să nu existe riscul de achiziţionare a unui produs care să afecteze viaţa şi sănătatea consumatorilor. Din acest punct de vedere este încă mult de lucru. Sunt multe produse importate prin regiunea transnistreană prin Ucraina, tot felul de dulciuri, tot felul de salămuri care se vând în pieţele agroalimentare, aceste produse nefiind controlate, trecând ilegal frontiera afectează în mod direct sănătatea consumatorilor. E o problemă”.

Europa Liberă: Un produs de calitate – foarte bun la lectură – pretinde a fi şi Strategia Naţională în domeniul protecţiei consumatorului, adoptată printr-o hotărâre a fostului guvern în 2008 pentru o perioadă de până în 2012. A rămas doar pe hârtie sau credeţi că se regăseşte cumva, ca efect, şi în ce-şi pune omul pe masă sau în confortul său termic din casă, de exemplu?

Roman Mihăeş: „Noi am monitorizat această Strategie mai mult de un an de zile şi, din păcate, a rămas mai mult pe hârtie. În condiţiile când noua guvernare are ca prioritate salvarea ţării de incapacitatea de plată, aşa cum a declarat şi premierul Filat, prima lui problemă a fost să caute bani ca să poată plăti sursele şi cheltuielile curente ale Guvernului. Înţelegem aceste dificultăţi ale Guvernului, însă ar trebui să revină şi această Strategie, să o modernizeze pentru că multe prevederi s-au învechit deja şi poate fi adoptată o nouă Strategie”.

Europa Liberă: Vorbeam anterior, dle Mihăieş, că piaţa moldovenească este inundată de produse necalitative şi despre faptul că, deseori, moldoveanul preferă să consume produse de o calitate îndoielnică. Cum şi cât de eficient este pedepsit vânzătorul de produse proaste şi cum este remediat un consumator nefericit care s-a pricopsit cu vreun produs sau serviciu prost sau periculos, dacă mai rămâne viu, bineînţeles?

Roman Mihăeş: „Avem şi o legislaţie în acest domeniu. Există şi Legea privind Protecţia Consumatorului care, printre altele, prevede înlocuirea sau restituirea contravalorii serviciului sau produsului, repararea prejudiciului, inclusiv moral, etc. Avem şi hotărâri de Guvern, avem şi Legea protecţiei consumatorului. Nu avem nişte mecanisme de aplicare ale acestei legislaţii. Avem un inspectorat în cadrul Guvernului, în opinia mea, ar fi nevoie totuşi de o Agenţie pentru Protecţia Consumatorilor cu un statut independent aşa cum este Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică, care să aibă structuri regionale, să aibă laboratoare pentru a controla efectiv produsele în fiecare zi. Astăzi structurile care există nu au posibilităţile nici tehnice, nici umane de a acţiona eficient pentru a ţine controlul pieţii. Consumatorii trebuie să fie mai activi, să depună plângeri, să se adreseze la organizaţiile nonguvernamentale şi să fie atenţi la ce procură”.

Europa Liberă: Impresia este că la noi, bunăoară, poţi căuta cu lumânarea un consumator care să fie îngrijorat de E-uri sau alte adaosuri care-i pot face sănătatea un chin. Cum se explică această situaţie şi cum o remediem?

Roman Mihăeş: „Oamenii au posibilităţi financiare mai reduse şi atunci se orientează la produsele care sunt mai ieftine. Trebuie să ţinem cont de faptul că multe produse sunt cu termenul expriat. Mă miră acest lucru, însă nu are cine să-i controleze, nu există un serviciu operativ de protecţie a consumatorului. Aici este important rolul consumatorului, ca să reclame aceste neajunsuri şi să nu le treacă cu vederea. Doar prin activismul consumatorului, cu implicarea societăţii civile vom putea să remediem situaţia din acest domeniu”.

Europa Liberă: De fapt, domnule Mihăeş, protecţia consumatorului ar trebui să înceapă la frontieră, când importăm ceva dubios sau deja la tejghea, ca să nu zic de spitale ?

Roman Mihăeş: „Şi la tejghea şi la frontieră. Ştiţi foarte bine că noi avem două frontiere, una de vest care până nu demult a fost păzită cu străşnicie şi alta de est care până în ziua de azi nu este controlată de autorităţile Republicii Moldova. Atâta timp cât nu vom putea controla fluxul de produse de contrabandă, atâta timp vom avea probleme cu protecţia consumatorului şi nu numai”.

Europa Liberă: Vreţi să sugeraţi că motivele indigestiei vin de peste Nistru?

Roman Mihăieş: „Pentru o mare parte din populaţie, da, pentru că ei procură produsele ieftine ucrainene. În magazinele mari o treime din mărfuri sunt din Ucraina, nu este niciun secret că Ucraina produce foarte multe produse alimentare mai ieftin şi în acelaşi timp sutn mai multe probleme. Cel mai des ele nu vin oficial, prin import ci prin regiunea transnistreană. Asta e o problemă mare. Magazinele mari nu mă îndoiesc că au actele în regulă. Problema este în pieţe. Nicodată nimeni nu prezintă niciun fel de certificat de provenienţă”.

Europa Liberă: Există un fel de mit – că tot ce produs local e comestibil şi bun, iar tot sau, mă rog, mult ce de import – ar omorî încet naţiunea … Dvs. personal ce preferaţi – made in Moldova sau produse alimentare străine?

Roman Mihăeş: „Eu aş spune că avem şi noi produse foarte bune dar avem şi produse proaste, la fel şi cele din import. Deseori o parte din produsele de import sunt bune, cele de proastă calitate se datorează faptului că se lucrează pe cantităţi mari şi preţuri mai mici şi nu întotdeauna este asigurată calitatea produselor”.

Europa Liberă: Nu numai produsele şi serviciile proaste pot dăuna sănătăţii şi drepturilor consumatorului, dar şi preţurile picante… Cum îl protejăm în acest caz?

Roman Mihăeş: „Pe piaţă există câţiva importatori şi distribuitori care au monopolizat distribuţia anumitor produse. Într-o ţară mică, izolată de UE, avem cele mai mari preţuri din Europa de Est. Noi suntem într-o situaţie foarte dezastruoasă. Eu când intru în magazinele alimentare îmi dau seama că supravieţuirea cetăţenilor Republicii Moldova este o chestiune foarte emblematică. Cum poţi să trăieşti cu un salariu de două trei mii de lei şi cu preţurile mai mari decât la Bucureşti sau în Praga?”

Europa Liberă: Vă mulţumim, dle Mihăieş

http://www.europalibera.org/content/article/1985960.html

Reclame

9 răspunsuri to “Doar prin activismul consumatorului, cu implicarea societăţii civile vom putea să remediem situaţia din acest domeniu”

 1. Valenta Says:

  Dle Mihaes, aveti dreptate,
  Problemele sunt foarte mari si intr-adevar nu ai cui te adresa, ca sa se implice efectiv in solutionarea lor sau sa ia apararea consumatorului.

  Anume STATUL ar trebui sa ia SUB CONTROL PIATA ca sa asigure CALITATEA BUNA!
  Adica sa se faca controale si sa amendeze sau chiar sa judece foarte aspru pe contrabandisti, SA SE DEA PUBLICITATII CAZURI DE INCALCARE A PREVEDERILOR CALITATII, ca astfel sa fie o lectie pentru ceilalti, sa le taie pofta de a se mai ocupa de contrabanda.

  Aceasta situatie o mostenim de la regimul comunist, caruia ii era indiferenta sanatatea noastra… caci ei in forma ascunsa continuau politica de GENOCID a poporului basarabean!

 2. Teodor Says:

  Şi ce o să facem cu tot activizmul consumătorului, dacă guvernătorul
  nu doreşte să-şi respecta norma legală ?

 3. Valenta Says:

  Dle Mihaies,
  Ce poate si ce nu poate face LIGA PENTRU APARAREA DREPTURILOR CONSUMATORILOR si de ce?

 4. Ludmila Says:

  D-le Mihăieş! De ce consumatorii nu dispun de contracte directe cu furnizorii de servicii comunale! Ce face Liga în acest sens!

 5. unirea Says:

  Pe 27 martie 2010 toate drumurile duc la Chişinău!
  De eşti din Cahul, de vii din Timişoara sau de la Orhei, din Bucureşti, din Iaşi sau din Ungheni, eşti tu de la Oradea, Soroca, Bălţi, Cluj ori Constanţa. De ai originile pe malurile Dâmboviţei, ale Nistrului, ale Oltului, ale Răutului, ale Jiului sau Prutului,
  VINO
  pe 27 martie 2010 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din or. Chişinău să încingem împreună toţi fraţii o Horă a Unirii aşa cum nu n-a mai văzut vreodată Pământul Românesc.

  P.S.
  27 de recomandări pentru 27 martie 2010
  1. Nu modifica conţinutul mesajului,
  2. Multiplică şi transmite altora acest anunţ (utilizează toate metodele posibile – printare→ distribuire, lipitul afişului pe stâlpi, foloseşte la maxim reţelele sociale ca Facebook, Odnoklassniki, Hi5, Neogen, Faces, Twitter, sms-urile telefonice, Messenger, ICQ, Scype, forumurile pe torente, Unimedia, bloguri etc.),
  3. Transmite de mai multe ori anunţul unei şi aceleaşi surse,
  4. Organizaţi-vă în grupuri de prieteni, de colegi, de buni cunoscuţi atât pe reţele sociale dar şi în realitate,
  5. Prin sms transmite doar anunţul de bază fără compartimentul P.S. (fii tu însuşi liderul grupului convocat prin sms),
  6. Ia aminte: Hora Unirii din 27 martie 2010 nu se află deocamdată sub patronajul statului deaceea responsabilitatea totală pentru buna desfăşurare şi eficienţa manifestului depinde în totalitate de tine, de mine, de prietenii şi de colegii tăi,
  7. Se va scanda: Unire fraţi români, Trăiască România Mare sau Trăiscă Unirea (de 3 ori) apoi în context Ro – mania (de mai multe ori ca la fotbal), Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească, Basarabie română hai să dăm mână cu mână (toată lumea va ridica mâinele sus şi se va lua de mâni), Sfântă-i Unirea, Avem un sânge şi-avem o credinţă, Jos hotarul de la Prut, Noi suntem români şi punctum,
  8. Imnul “Deşteaptă-te române” se va cânta la început şi la mijlocul evenimentului (repetaţi versurile imnului sau aveţi-le la îndemână pe o foaie de hârtie),
  9. Se va cânta “Hora Unirii” de 2 ori în prima jumătate a manifestului şi la final. (Învăţaţi ca pe tatăl nostru şi “Hora Unirii” , ajutaţi pe cei care nu găsesc sursele versurilor,
  10. Demonstrează-ţi sie însuşi şi colegilor, prietenilor că eşti un bun organizator dar şi bun coechiper,
  11. Nu implica minori,
  12. Fii gata şi pregăteşte-te să lipseşti de la orele de studii, serviciu, nuntă, cumătrie, zi de naştere (pretinde să obţii ceea ce ţi-ai propus),
  13. Fă rost de ceva bani de cheltuială,
  14. Nu te deda în acţiuni provocatoare (să batem botul, să aruncăm cu pietre, să ardem drapele, să luăm televiziunea, să prădăm magazine, să răsturnăm maşini, consultaţi pe net acţiuni provocatoare), nu vă dedaţi în scandarea lozincilor provocatoare (Cemodan – vokzal; Jos Voronin, Transnistria – pământ românesc, Trăiască Filat ori Ghimpu sau Lupu, Băsescu, Geoană, Chirtoacă, Urechian ori alţi politicieni atât din România cât şi din Republica Moldova). Cred că un manifest frumos n-are loc pentru astfel de atenţii.
  15. Întrerupe împreună cu membrii grupului tău orice provocare reeşind din context prin metode paşnice şi conciliatoare,
  16. Fă rost de cât mai multă atributică naţională, dar şi pancarde, fulare, trompete, tobe etc.
  17. Dacă eşti din România pregăteşte-te să înoptezi la Chişinău (nu aglomeraţi mijloacele de transport, poate chiar veniţi de miercuri, joi, vineri şi plecaţi duminică, luni, marţi; Deaceea stabiliţi legături cu fraţii basarabeni pentru a vă oferi cazare,
  18. Basarabenii trebuie să fie binevoitori şi responsabili ca să fie gata să ofere cazare şi masă fraţilor români în măsura posibilităţilor,
  19. Acceptaţi subordonarea, conveniţi asupra determinării unui coordonator în grupul vostru, fiţi cât mai organizaţi,
  20. Nu consumaţi alcool etc. (vrem să scrie istoria despre noi ori vrem să regretăm încă 100 de ani o şansă care se iscă secular),
  21. Transmite chiar acum primele mesaje, timpul ne presează,
  22. Nu te limita la mesajele transmise acum de dragul participării,
  23. Fiecare ceas, fiecare zi este preţioasă şi tu poţi fi autorul unui act istoric,
  24. Dă dovadă de maximă responsabilitate,
  25. Crede sincer în izbândă, transmite crezul acesta şi altora,
  26. Acesta nu este un joc,
  27. Asta e! Să facem împreună istorie!

  Important! Mai citeşte odată totul de la început,
  Ai trecut la cititul repetat???

  Doamne ajută!

 6. Sergiu 1135 Says:

  Republica Molotovribbentrop, fantoma sec20,
  țară fără nume, țară fără grai, tu doar în durere locul țil mai ai .
  Mi-i silă de așa stat, în care papă bine numai cei de la guvernare.

  PE 27 MARTIE TOȚI ÎN PMAN, UNIRE CU ȚARA– ROMÂNIA !!!!

  ajung atîtea experiențe cu poporul, jocuri dea independența și constituția!

 7. Sergiu 1135 Says:

  aveți profundă dreptate, rușii și salarii mai mari au, fel de fel de firme, deci și papă mai scump și mai calitativ, iar țăranii lasă să cumpere cîrnaț făcut în subsol la tiraspol sau odessa, principalul cei care fac contrabandă să -otstiognuti- la vreme în buzunarele clanului.
  mii greață de așa stat

 8. Sergiu 1135 Says:

  Ar trebui ca LADC, să facă un studiu , analiză, comparație a prețurilor și calității cu cele din București , Iași, Praga , Varșava , Kiev și să se informeze consumatorul din rm, prin ziare, broșuri, dvd-uri, să știe lumea ce stat avem.
  M-am întîlnit cu un coleg care muncește la Italia, la mag METRO, și cerîndu-i părerea despre prețuri, a făcut ochii ca cepele, zicînd că acolo e mai ieftin, mult nu are de gînd să stea prin rm, că sărăcește.
  Unde se uită lumea aceasta? La comunism ?

 9. ady mondialul Says:

  guvernul filat nu are bani pentru consumatori, abia a gasit bani pentru salvarea de defolt.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: