Sindromul Voronin. Modificarea Constitutiei , referendum incert si costurile esecului.

AMBASADORUL SUA IN R.MOLDOVA Asif J. Chaudhry:
Vreau să vă spun că într-adevăr Moldova trebuie să aibă un dialog continuu cu Comisia de la Veneţia. Într-adevăr, ei trebuie să discute între ei, dar trebuie să discute şi cu experţii de la Comisia de la Veneţia. Trebuie să discute cu ei pentru a ajunge la o înţelegere finală, să fie acceptată de toţi, dar, foarte important, poate cel mai important, să fie acceptabilă şi pentru experţii internaţionali, inclusiv experţii Comisiei de la Veneţia, pentru ca aceste acţiuni să aibă legitimitate”.
http://www.europalibera.org/content/article/1982280.html

Forfota mare la Chisinau, sau furtuna in paharul cu apa in cea mai saraca tara a Europei. Criza politica si constitutionala determina clasa politica la o reforma constitutionala. Liderii AIE au declarat opiniei publice ca ne asteapta un referendum constitutional care ar trebui sa aiba loc pina la 16 iunie, astfel incit sa fie evitate alegerile parlamentare anticipate.
Fara indoiala ca Moldova are nevoie de un referendum constitutional, astfel ca in sfirsit poporul sa-si decida destinul. Actuala Constitutie adoptata fara consultarea populatiei, de agrarieni si socialisti in 1994, cu o interventie nereusita in 2000, are nevoie de revizuire, ba chiar e necesara o noua Constitutie. OK. Dar de ce nu au venit liderii AIE si cu un model de republica in fata opiniei publice?
Priveam in aceste zile dezbaterile la diverse tv, Diacov sustine ferm ca Presedintele tarii trebuie ales de catre Parlament, pe cind Urechean spune ca mai intii trebuie ales in Parlament pentru viitorii 4 ani, apoi de catre popor. Ba se discuta si despre excluderea in genere a articolului 13 din Constitutie astfel ca problema limbii romane sa nu mai deranjeze, ceia ce ar fi o mare tradare si cedare din punctul meu de vedere. Atunci sa vedeti voi proteste!
Premierul Filat intelegind probabil in ce capcana a cazut, fiind mai rational pentru ca stie de unde vin banii, a solicitat ambasadorii occiidentali sa-si spuna opiniile.  Nu ar fi bine ca bolnavul asistat de occident financiar,  ca sa nu intre in incapacitate de plata, s-o faca pe nebunul si sa muste mina celui care ii da piine. Iar ignorarea Comisiei de la Venetia seamana a opunere de rezistenta medicului si consecintele pot fi grave.

De unde vine teama pentru alegerile anticipate?
Sondajele arata clar , comunistii scad si din discutiile mele cu citiva reprezentanti a unor agentii de sondaje reiese ca PCRM nu va putea depasi 30%  la anticipate. Sunt premise ca comunistii sa scada in genere sub 20%. Asta inseamna ca comunistii vor avea circa 30 deputati iar restul vor fi parlamentari membri a partidelor AIE, care vor avea si majoritate constitutionala. Atunci se va putea vota orice model constitutional doriti. Plus ca partidul comunist este in dezagregare si este parasit masiv de membrii care au intrat acolo din oportunism, pentru a ocupa sau mentine anumite functii. Pe de asupra liderul  Voronin a imbatrinit, nu mai poate trage ca inainte si se aseamana mai degraba cu un pensionar rebel, care distreaza ziaristele cu glume sexi si care frineaza modernizarea partidului, decit lider cu pretentii de guvernare. Cei care il mentin pe Voronin in fruntea partidului isi bat joc de un batrin pensionar si in loc sa-i permita sa mearga la ai sai 70 de ani la tratament si odihna in liniste, il impun sa iasa obosit si probabil bolnav ca orice batrin la conferinte de presa unde se face de ris in fata ziaristilor si opiniei publice.  Alt lider de acest calibru comunistii nu au, iar cu un Muntean sau Petrenco, jucatori de divizia a doua, pcrm se va duce sigur in afara Parlamentului.
Astfel intelegem ca ratiunile de evitare  a alegerilor anticipate sunt exclusiv in interes ale unor lideri si partide AIE care nu sunt siguri ca vor face parte din viitorul Parlament. Intr-adevar AMN are putine sanse sa mai intre in Parlament iar PL nu creste in sondaje. Iar in cazul cind cineva pune interesul personal si de partid mai sus decit interesul national si interpreteaza legislatia in folosul sau suntem in prezenta fenomenului „sindromul Voronin”.
Am discutat si cu unii membri a partidelor care sustin un referendum pina la 16 iunie si ei declara ca daca insumam rezultatul partidelor AIE de la parlamentarele din 29 iulie , atunci avem peste 50% de sustinatori “pentru” la referendum. Insa voturile trebuie calculate nu din rezultatul aliantei si a sondajelor ci din prezenta medie la vot de circa 55% si faptul ca comunistii  si stinga pot sa determine sa boicoteze referendumul circa 30%  din electorat.
In acest caz este usor de prognozat ca prezenta va fi sub 50% si referendumul nu va fi declarat valabil de catre CEC si CC.

Este interesant comentarilul lui Dan Dungaciu “Zece motive pentru referendumul constitutional” , in linii mari sunt de acord cu autorul. Cele 10 porunci sunt perfect valabile, insa autorul a omis sa se expuna si privind  principala problema si anume, cind sa fie petrecut referendumul? Acuma in pripa, in lipsa de timp util si viziune unitara a componentelor AIE sau in toamna impreuna cu alegerile parlamentare anticipate?
Pentru unii Dungaciu este un fel de Lenin-guru al zilelor noastre democratice, care emite opinii incontestabile, asa cum Vladimir Socor era guru pentru guvernarea comunista. Trebuie sa recunosc ca  Dungaciu fiind initial la 4 aprilie 2005 pe aceleasi pozitii cu Socor , s-a reorientat atunci cind a trecut de la Flux la Timpul si a cistigat disputa cu Socor care sustinea reforma PCRM si o coalitie cu PPCD pentru guvernare. Dupa alegerile din 5 aprilie 2009 si Socor s-a pronuntat impotriva comunistilor sustinind deschis PD si pe Marian Lupu. Astfel cei doi guru se regasesc astazi ambii in sustinerea proiectului AIE.
Insa in aceste zile Dungaciu risca si sustine un referendum petrecut in graba cu rezultate imprevizibile care le poate da o sansa nesperata comunistilor muribunzi pentru a reveni la guvernare.  Asa cum am zis, in comentariul lui Dungaciu lipseste  punctul 11, daca este posibil juridic si politic ca referendumul sa poata reusi in scurt timp si care ar fi costurile nereusitei pentru AIE? Dar despre riscuri si costuri nu prefera nimeni din AIE sa vorbeasca in aceste zile. 

Iar costurile vor fi mari, in primul rind pierderea increderii din partea electoratului propriu si indecis care in conditiile anticipatelor poate fi catastrofala.

Anunțuri

19 răspunsuri to “Sindromul Voronin. Modificarea Constitutiei , referendum incert si costurile esecului.”

 1. basarabeni craiova Says:

  http://basarabenicraiova.wordpress.com/

 2. Valenta Says:

  Demo-cratia UNEORI se transforma in demono-cratie.
  Exemplu:
  Isus a fost judecat pe cale democratica, – adica EXACT CONFORM sfaturilor Excelentei Sale Ambasador al SUA, sau a sfatuitorilor de la Venetia – adica s-a tinut CONT de ce spune unul, altul si, in final, majoritatea au strigat: Rastigneste-L pe HRISTOS!

  Bolisevicii, desi atunci nu se numeau asa, au cistigat pe cale democratica! Poftim: demono-cratie!

  Sunt lucruri care NU TREBUIE PUSE LA VOT! De exemplu ADEVARUL ca 2+2=4.
  sau CA NOI SUNTEM ROMANI SI VORBIM LIMBA ROMANA;
  sau ca Stefan cel Mare si Sfint a pus hotarul pe NISTRU;
  sau ca Transnistria este CALUL LUI TRAIN! –
  Ne-am lacomit sa inghitim acest CAL??? – Vedeti ce am obtinut?
  Basescu spunea ca Transnistria niciodata n-o sa ne lase in PACE!

  Si tot Basescu spunea saptamina trecuta, pare-se din Japonia,
  de unde VEDEA clar de unde vine pericolul cel mare asupra Europei,
  ca scutul antiracheta nu ESTE IMPOTRIVA RUSIEI,
  caci acum se prolifereaza alte pericole majore…

  Va amintiti, inca anul trecut Dalai Lama s-a dus special in SUA
  sa dea un sfat ca sa fie atrasa RUSIA IN NATO,
  aratind la pericolul ce vine dinspre China…
  noi aici acum nu simtim INCA asta, dar EXISTA o problema mare cu ei…,
  ca ei ne promisese IMPRUMUT un miliard, credeti ca PUR SI SIMPLU ASA??? De ce dar taraganeaza??? Aaaaaaa!
  …………………
  Sunt lucruri STIINTIFICE care nu se pot pune la vot. Si acesta TREBUIE sa fie ARGUMENTUL NOSTRU, inclusiv in Fara comisiei de la VENETIA!
  Si chiar in fata EXCELENTEI Sale Ambasador al SUA!

  Ca ANUME din punct de vedere stiintific si istoric NOI suntem ROMANI SI VORBIM LIMBA ROMANA. Si acest ADEVAR trebuie sa fie reflectat clar in CONSTITUTIE!
  Ghimpu are dreptate cind se conduce DE PUNCTUL NOSTRU DE VEDERE, care este stiintific si este UN DREPT LEGITIM AL NOSTRU, indiferent de ce spun UNII sau altii!!

  ADEVARUrile STIINTIFICe SI ISTORICE sa nu le punem la VOT!
  ci DOAR TREBUIE sa fie consfintite de Constitutie!
  LEGEA trebuie sa fie LEGE pentru toti, trebuie respectata procedura si ordinea, insa nu in masura in care sa-l RASTIGNIM IAR PE HRISTOS!

  Adica SA NU PUNEM LA VOT adevarul incontestabil si absolut!

 3. flowers_of_liberty Says:

  In cadrul emisiunii de la TV7 domnul Urechian a dat de inteles clar ca este contra alegerilor anticipate. Aceasta logica a dumnealui reese din datele sondajelor care nu da prea mari sperante AMN sa ia un rezultat dorit de catre membrii respectivei formatiuni politice. Dar dnul Urechian are deja un as puternic in dotare si anume sa fie candidatul AIE la primaria Chisnaului. (Sunt de acord cu faptul ca Urechian este candidatul potrivit in viitoarele alegeri locale din partea Aliantei fiindca AIE numai cu Urechian ar putea castiga Primaria Chisinaului in fata lui Dodon, de pilda). Dar daca in urma alegerilor anticipate AMN nu intra in Parlament? Cu cine iese Alianta la alegerile primarului de Chisinau? Anume din aceste considerente cred ca votul lui Urechianu in cadrul AIE face mai mult decat un vot! Mi-a placut foarte mult si atitudinea dnului Diacov care a afirmat convins, sincer si sugestiv ca este un om civilizat si se va supune mereu deciziei majoritatii. Acest pas precum si discursul dumnealui din cadrul sedintei Parlamnetului R.M din ziua cand s-a incercat a doua oara sa se aleaga Presedintele R.M m-a facut sa cred ca dnul Diacov si-a spalat pacatele obtinute in urma votarii lui Voronin in calitate de sef de stat acum 5 ani in uma.
  Oricum, batul e cu doua capete sau vorba devenita mesaj, din doua rele alegem raul mai putin rau. Deaceea ori cu referendum ori cu alegeri anticipate, riscuri sunt si analistii politici si sociologii din cadrul AIE trebuie sa aiba facut calculul riscurilor si trebuie sa gaseasca solutia optima pentru a nu permite pe un final revenirea PCRM in cartile politice a paharului cu apa pe nume R.M. (citez stapanul blogului respectiv)

 4. flowers_of_liberty Says:

  Cred ca referendumul cu privire la modificarea unor articole din Constitutia R.M. este varianta cea mai potrivita, cea mai avantajoasa si cea mai mai putin rea a solutionarii crizei politice si constitutionale din R.M. Dar cu conditia ca intr-un viitor apropiat (pe parcursul a urmatorilor 3 ani va mai fi organizat un referendum cu privire la modificarea articolelor asa zise sensibile din Constitutie si anume cu referinta la limba romana, la structura adminastrativ-teritoriala, la statutul de neutraliatate). Aceasta alternativa va impaca atat electoratul statalist cat si pe cel loial aderarii R.M. la NATO si reintregerii neamului romanesc in cadrul Romaniei in primul rand si apoi si in cadrul UE in al doilea rand.
  Propunerea privitor la omiterea articolului cu referire la denumirea limbii nu va fi pe placul a multi alegatori care asteapta rabdator mai mult de 20 de ani sa se simta odata si odata romani cu adevarat si nu partizani luptatori. Iar speranta lor va fi intr-un fel ruinata odata cu incercarea de a se ocoli acest subiect in cadrul unui eventual referendum. Caci acest subiect va fi introdus inevitabil in dezbaterile publice care vor avea loc inainte de scrutin. Si va fi introdus intentionat chiar de comunisti prin metodele lui Marc Tcaciuk. Deaceea vad calea spre reusita doar prin promisiunea data de actualii guvernanti ca va mai fi organizat un referendum pentru ca populatia sa se poata pronunta si asupra denumirii limbii, asupra statutului de neutralitate etc.

 5. vasile Says:

  E bine sa fie masmedia libera,dar cu o singura conditie,sa aiba si jurnalisti profesionisti.Stiind prin ce calvar am trecut toti in acesti 8 ani zi si noapte le fac publicitate lui voronin si hotomanilor acestuia. Sunt incalcate toate legile deontologice,nu se verifica informatiile din mai multe surse,nu exista parerea partii opuse, nu se fac comentarii de catre specialisti bine pregatiti in respectivele domenii.Primitivizm .
  Libertatea,inclusiv si libertatea masmedia nu insemna ponegreala a fortelor care doresc din suflet sa ne scoata din rahat.Inloc sa-i ajutam,inclusiv si onest criticindu-i,noi ne batem joc de ei.
  De multe ori mi se creaza impresia ca in zadar copilasii au esit in strada in zilele lui aprilie 2009. Sa ne dea DUMNEZEU MINTE.

 6. romanmihaes Says:

  din pacate in ziare se practica cenzura si nu prea ai ce citi interesant. presa se tabloidizeaza. unica zona libera sunt blogurile unde mai poti gasi texte interesante.

 7. Adrian Says:

  E corect Domnule Mihaes ce spuneti dmn.dar pentru ca referendumul sa aiba succes trebue sa ne implicam cu totii, si sa readucem dupa atita suferinta pe care a-m trecut-o si o trecem noi bastinasii, adevarul limbii si a altor valori care ne apartin si noua ca celorlalti locuitori a batrinului continent.Eu cred ca Urechenu merita sa fie patru ani alaturi de presedintele parlamentului pentru ca este in lupta din 2005 cu ,,facatorii de bine,, de domnul Ghimpu nici nu mai vorbim ca domniia sa, dmn domnule Mihaes si alte mii si mii de oameni au creat acest stat unde pina acum am avut la conducere numai profitori.
  PS. R.Moldova are nevoie urgent de ,,interventie chirurgicala,,pentru ca sa ajunga la finis, care este la BRUSEL …

 8. romanmihaes Says:

  sa fie clar, eu sunt pentru referendum, insa in toamna impreuna cu alegerile anticipate. pina la 16 iunie este aventura , nu se va reusi coordnarea unu text serios. si consider ca la referendum trebuie scoasa o constitutie absolut noua, nu o redactie nereusita.

 9. Adrian Says:

  pentru mine e clara demult pozitia dmn.dar o buna parte din oameni nu iteleg ca schmbarea vine atunci cind au loc schimbari,dar nu cind se schimba politicienii cu fotoliile.deacea exista riscul ca pina la toamna noua guvernare sa nu reuseasca macar o data majorarea salariilor si a pensiilor iar alegatorul care deseori nu vrea sa gindesca la viitorul copiilor lui,poate spune: da tot mai bine era atunci. si sa le dea o majoritate ,,statalistilor,, iar cualitia prin modificare constitutiei sa le cadoneze si presedintele. DOAMNE NU UITA DE NOI SINTEM SARACI PLIN DE NEVOI …

 10. Victor Says:

  …nişte pigmei (звеновой,бригадири шы лукрэтори ди исполком… шы копкиий лор ) – pun Ţara la cale. Ca fanarioţii – fură pân mai pot şi ăştea.
  Se joc de-a ţara. Până se v-or înţelege cuconii ( ruşii şi jidanii americani…). Şi apoi vai de steaua proştilor care se uită’n gura miciunoşilor cu lingura ( politiceni,jurişti,jurnalişti…)

 11. Alexandru Prodan Says:

  Propun ca in constitutie sa apara in locul articolului 13 un articol care sa aiba urmatorul continut:

  „In Republica Moldova realitatile dovedite pe calea studiului stiintific nu se pot pune la indoiala de parlament. Limba de stat este limba etniei majoritare. Orice act poate fi eliberat in limba de stat si, la cerere, in orice alta limba de circulatie internationala conform conventiilor ONU”

 12. Valenta Says:

  EU PROPUN IN FELUL URMATOR:

  „In Republica Moldova Limba de stat este limba romana. Populatia autohtona majoritara este de nationalitate ROMANA si vorbeste limba Romana – acestA este un adevar incontestabil este demonstrat stiintific si, deci, nu se pune la indoiala si nu se abordeaza in discutie, nici chiar in cadrul Parlamentului RM. Orice act poate fi eliberat in limba de stat si, la cerere, in orice alta limba de circulatie internationala conform conventiilor ONU”

 13. Valenta Says:

  o modificare la propunerea mea – ca art. 13 din Constitutie sa fie modificat IN FELUL URMATOR:

  “In Republica Moldova Limba de stat este limba romana.
  Populatia autohtona majoritara este de nationalitate ROMANA si vorbeste limba Romana. Acest adevar demonstrat stiintific se declara indiscutabil, inclusiv in cadrul Parlamentului RM.
  Orice act poate fi eliberat in limba de stat si, la cerere, in orice alta limba de circulatie internationala conform conventiilor ONU”

 14. ,,Bagator de sama" Says:

  Domnule Mihaies, eu locuiesc in orasul iasi Romania;si trebuie sa o spun deschis am aproape 62 de ani dar constat, cu cea mai mare scirba si dezgust : domnule , oare dumneavoastra chiar nu va este rusine, in ce hal ati adus acest petec de pamint, dintre Prut si Nistru: Parlamentari de doi bani, care se tem ca daca se va uni cu tara,nu-i va mai vota nimeni,domnule unde sunt intelectualii,anilor 90″ cei de scriau la ,,LITERATURA si ARTA””recunosc ca atunci cind am citit,prima data un articol mi-a venit sa pling,DOMNILOR–TREZITI-VA ati ajuns sa va lasati condusi de, cele mai mari secaturi,,v-o spun deschis sunteti toti o apa si-un pamint ,Niste nemernici”Daca va este rusine cu noi??? Uniti-va cu Ucraina,BELARUS,sau dracu mai stie cu cine, va mai trece prin cap de ce este nevoie de peste 100 de parlamentari la trei sau patru milioane de locuitori,,,plus guvernul plus alte structuri care maninca bani de pomana,fara macar sa se deranjeze sa faca o lege functionala .SA VA FIE RUSINE,,Imi este greata de voi punctum…

 15. dan Says:

  Roman daca il intilnesti pe Ghimpu spunei sa revada codul penal articolul 339

 16. ,,,Tot Bagator de Sama"" Says:

  Domnule ,Mihaies cu stupoare am conststat ca: dupa ce am scris acest comentariu, nimeni nu a considerat de cuviinta, sa ia vre-o opinie cu privire,la acest subiect.Mai mult ,,,Unii considera ca este nevoie,de niste hotariri care ar fi, prevazute in constitutia actualei RM. Dumnezeu mai stie ce mai naste mintile, bolnave ale parlamentarilor din Basarabia..Cu alte cuvinte __DUMNEZEU CU MILA”..

 17. vasile Says:

  Domnule bagator da seama – ar trebui,inprimul rind sa va fie rusine de deputatii si senatorii din Parlamentul Romaniei,pentuca,cu regret ei nu servesc un exemplu pentru deputatii din R.Moldova,dar din pacate multi din ei,nici pentru basarabeni.
  Din cauza astfel de oameni ca dumneata noi ne vom tot minca unul pe altul,inloc sa gasim cele mai bune cai,care re-ar uni cu gindirele si sufletele.
  Noi tinem foarte mult la Base si Emil Boc,credem in ei si in ca ei.

 18. Valenta Says:

  Oameni buni, iar acest Dodon frineaza comunicarea?

  Valenta says:
  Your comment is awaiting moderation.
  March 18, 2010 at 7:14 am

  Dle Dodon, unde au disparut sutele de tractoare aduse in Moldova din DONATII si repartizate prin asa zisele Statii de tractoare din raioane.

  Deschide Moldova Suverana din octombrie- decembrie 2005 si veti gasi reportaje de deschidere a acestor statii, la care mergea Voronin or Tarlev.

  Cine si cum le-au furat si unde le-au dus???
  Oare asta nu este O PROBA ca economia noastra a fost in mod constient DISTRUSA anume de kamunisti???

  Jos kamunistii si sa fie toti cei vinovati si implicati JUDECATI

  Sa fie cei vinovati TOTI JUDECATI pentru crime de stat impotriva natiunii, pentru propaganda antiromaneasca, pentru actiuni de deznationalizare, pentru saracirea intentionata a poporului autohton de origine romana din Basarabia!

  Este asa LEGE??? Spuneti-mi voi care stiti, cum se poate de dat in judecata pe RAU_FACATORII nomenclaturisti – vinovati de genocid continuu prin medote ascunse…

 19. Mariana Says:

  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: