Alegerea directa a Presedintelui si un sistem electoral mixt va salva Moldova de revansa comunista

Recent in Moldova a fost în a doua vizită Preşedintele Comisiei Consiliului Europei pentru Democraţie prin Drept Gianni Buquicchio, care a avut întrevederi cu reprezentanţii tuturor fracţiunilor. Chiar daca nu au fost oferite toate detalile recomandarilor expertilor europeni, se stie ca ei pledeaza pentru modificarea Constitutiei in Parlament, prin consensul fractiunilor parlamentare si pentru reducerea numarului de deputati pina la 52  in turul trei pentru alegerea Presedintelui.

Liderul PCRM Voronin a declarat ca este de acord cu modificarea art.78 a Constitutiei in Parlament si că partidul comunistilor este gata de dialog deschis cu toate fracţiunile Parlamentului cu medierea reprezentanţilor Uniunii Europene şi Consiliului Europei. Miscare puternica a comunistilor care doresc alegeri parlamentare anticipate cit mai repede.
Liderii AIE cu unele rezerve au sustinut pozitia Comisiei de la Venetia, insa au declarat ca in viitorul apropiat vor veni cu un punct de vedere comun privind reforma constitutionala.

Expertii declara ca exista si solutia ca fractiunile parlamentare prin consens, impreuna cu comunistii sa modifice Constitutia astfel ca seful statului sa fie ales direct de catre popor. Insa comunistii deocamdata doresc ca presedintele tarii sa fie ales in continuare in Parlament, aceasta fiind in avantajul lor.

Care ar fi solutia cea mai acceptabila pentru partidele de centru-dreapta?

In opinia mea modificarea Constitutiei si reducerea la 50% plus 1, majoritate calificata a numarului de deputati necesari alegerii presedintelui favorizeaza PCRM si in general fortele de stinga. In cazul in care efectele crizei economice nu vor putea fi atenuate si alegerile vor avea loc in toamna anului 2010, PCRM impreuna cu alte partide de centru-stinga ar putea reveni la guvernare. Nu exclud o alianta PCRM/PD/Moldova Unita.
Partidele de centru-dreapta nu trebuie sa uite ca PD poate juca la ambele capete, justificari se vor gasi, criza economica etc.  In interesul partidei national-democrate  ar fi alegerea presedintelui de catre intreg poporul. In acest caz segmentul de centru-dreapta are sanse mai mari sa impuna un presedinte, deoarece la votul direct oamenii apreciaza mai mult calitatile personale ale unui candidat si in primul rind patriotismul, atasamentul la valorile nationale si europene, ceia ce avantajeaza un candidat de centru-dreapta. Apoi sa nu uitam ca cetatenii doresc sa-si alega in mod direct presedintele, ceia ce arata toate sondajele.

Astfel PLDM, MAE si PL ar trebui sa promoveze un consens intre fractiunile parlamentare privind modificarea Constitutiei in Parlament , astfel incut poporului sa-i fie redat dreptul de a alege Presedintele tarii.  Daca PCRM se va opune nu exista alta solutie decit referendumul constitutional, acesta insa trebuie petrecut doar impreuna cu alegerile parlamentare anticipate in toamna anului 2010, ca sa nu se cheltuie bani de doua ori si ca sa fie asigurata prezenta de 50% plus 1.

Iar ca sa nu se mai repete anul 2001 cind un partid acumuleaza 50% dar are 71 deputati prin redistribuire, se impune si modificarea Codului electoral, astfel incit 50% deputati sa fie alesi pe liste de partid iar ceilalti 50% in circumscriptii uninominale. Este evident ca la uninominale comunistii au putine sanse sa cistige in circumscriptii, ei bazindu-se doar pe liderul Voronin, concernul sau mass-media si banii  cu care poate sa traga lista in sus.

In concluzie, alegerea directa a Presedintelui si un sistem electoral mixt va salva Moldova de revansa comunista si va asigura dezvoltarea pe vectorul european si democratic.

Reclame

12 răspunsuri to “Alegerea directa a Presedintelui si un sistem electoral mixt va salva Moldova de revansa comunista”

 1. jet Says:

  1. Autorul recunoaste ca aie este un proiect falit si in afara de „truckuri” nu ii mai scapa nimic. 2. Autorul intelege ca fara „inventii” aie va pierde alegerile. 3. Autorul recunoaste ca PD poate „juca” oriunde, adica nu exista nici un fel de alianta ci o simpla „intelegere” pentru a se mentine la putere. 4. In pofida acestor concluzii ale autorului, tot el propune ca M. Lupu sa fie ales Presedinte???? Non sens. P.S. In realitate autorul ne crede naivi ca noi nu intelegem cine din punctul lui de vedere ar trebui sa fie presedinte:). Nici un fel de filat, Ghimpu a spus Lupu!:):)

 2. Tillbuhoglindă Says:

  Votul uninominal reprezintă un pas înainte pe calea consolidării democraţiei. Acesta ar trebui însoţit însă (ceea ce politicienii din România, indiferent de orientare, refuză cu înverşunare) şi de o descentralizare administrativă. Aceasta ar permite ca sistemul administrativ funcţionăresc bugetar, să fie încadrat cu profesionişti selectaţi pe criterii valorice şi nu cu clienţi politici, cum este în prezent.

 3. RADU 1 Says:

  … prin debirocratizare si autonomie reala a administratiilor locale poate fi invins cu adevarat pcrm-ul . si eu sustin ca un sistem electoral mixt , poate zgudui serios pe comunisti … in plus alesii ar fi obligati sa aplece urechea mai mult la doleantele oamenilor simpli , alegatorii …votul pe liste , proportional, convine de minune doar acelor partide monolit cu un singur lider autoritar,care face si desface totul fara a avea acordul adevarat al organelor largite de conducere a partidului respectiv . iar asa ceva nu e in sensul intaririi democratiei din moldova . partidele vor fi nevoite sa atraga personalitati respectate de electorat , pentru a avea sanse in alegeri …astfel vor fi sparte clicile de mediocritati si yes-meni catarate in fruntea partidelor . democratia va avea de castigat ,fara indoiala .

 4. varul vlad Says:

  Vere Filat acuma a venit momentul sa te decizi si sa declari ferm pozitia. comunistii pot fi doboriti numai prin alegeri uninominale, caci ei nu au pewrsonalitati. Schimbati Codul electoral si mars la alegeri!

 5. VladS Says:

  Bai jet … esti un jet de pisat (de magar).

 6. ,,Ieseanul Says:

  De acord cu tine vere vladut –sanatate si spor in alegeri… PA.

 7. mihai pleşca Says:

  Foarte corect spune tillbuhoglindă despre votul uninominal – acesta va creşte reponsabilitatea parlamentarului (alesului poporului) de angajamentele luate faţă de alegători şi promisiunile făcute şi vor nimeri mai puţini carierişti atît în politică cît şi la conducerea statului – cu dreptul de a fi retraşi de către alegători din funcţii în caz de neîndeplinire a obligaţiunilor.
  Cît priveşte alegerea Preşedintelui Statului – trebue de întors acest drept furat de la acest popor – numai prin alegeri directe, iar după confirmarea de către Curtea Constituţionale, în termen de 10 zile să iasă din partid pentru a fi Preşedintele întregului popor şi nu a unui singur sau chiar cîteva partide pentru a fi descătuşat de fel de fel de obligaţiuni, datorii, conturi etc.

 8. Radu Says:

  sunt deacord cu concluziile autorului. si alegerea directa a presedintelui si sistemul electoral mixt sunt binevenite.
  a-si propune doar o modificare: alegerea directa a presedintelui tarii doar in turul 3 in cazul iesuarii alegerii presedintelui in parlament cu votul a 61 de deputati
  daca nu pot gasi consens in parlament se va pronunta poporul.

 9. nina gonta Says:

  AM O INTREBARE? CAND IN R.M s-a abrogat legea privind alegerea presedintelui prin vot direct, caci pana prin 2000, mi se pare ,ca vot direct a fost ? ESTE consfintita alegerea de catre parlament a presedintelui in Constitutie? DACA NU ,ATUNCI DE CE nu se revine la remodificarea acelei legi in parlamentul de la Chisinau, CA SA SE ALEGA PRESEDINTELE DIRECT DE POPOR SI.. FARA A DIZOLVA PARLAMENTUL ACTUAL SA SE ALEGA PRESEDINTLE ! UNDE EU AM APUCAT-O „RAZNA” , DOMNULE MIHAIES ?

 10. patriciu Says:

  Capul Centrului rămâne de neclintit …
  Cînd păşeam spre pretura Râşcani, unde avea să se desfăşoare „Adunarea Generală a sectorului Centru al PL-i, mă înfiripau două speranţe: Prima: Domnul Ciobanu se maturizează şi şi-a analizat acţiunile de la precedenta Adunare Generală de la 22 noiembrie 2009, vrea să-şi revendice fraudele prin recunoaşterea greşelilor şi să-şi ceară scuze de la persoanele ofensate. A doua :Discutarea plecării la “Moldova Unită” (precedent) înfiinţată de ex-comuniştii Ţurcanu şi Stepaniuc a doi membri ai biroului permanent Centru (Coca şi Cujbă). Nici pe aproape…
  Toţi membrii au fost înştiinţaţi despre o eventuală Adunare Generală,fără a se şt i ceva despre ordinea de zi. Nu ştiau de ordinea de zi nici chiar vice-preşedinţii ce i-am întrebat.
  În sala preturii Rîşcani s-au adunat vre-o 100 de membr i PL Centru – invers proporţional cu numărul membrilor adunaţi pe data de 22. 10. 2009.
  La începutul şedinţei, oamenii din sală au aflat de la capul Centrului, că au venit nu la o adunare generală, ci la una de „suflet”.Iată că Ion Ciobanu se transofrmă într-un om omănos şi generos, dacă începe cu adunările de suflet…
  Cred, că adunarea general ă sa transformat într-o adunare de „suflet” din cauza prezenţei foarte joase şi ordinea de zi a fost inventată subit.
  De fapt, să întrebi acum pe cineva, care au fost subiectile ordinei de zi, – nu ţi-o spune nimeni. Ceva despre sectoarele de votare, dar aceasta sa putut face şi din oficiu, cu mult mai efecient.
  Ce mi sa întipărit în memorie la această adunare de „suflet”? Doar cîteva momente:
  Primul moment. Un băeţel destul de drăgălaş,în ghete, sa prezentat drept capul tineretului la sec.Centru. Sa plîns că din 140 de flăcăi pe listă,reali există numai 30. Am mai prins o ideie inedită:Că toţi acei care sunt vii in partid,să iasă la strîns gunoiul din oraş,căci tare murdar este oraşul nostru. Dorin, de unul singur, nu reuşeşte să-l strîngă.Deci, fiecare liberal, mic sau mare, se înarmează cu mături, greble, furci, lopeţi şi în zilele de odihnă s-au după serviciu, prinde a da din coate!Ştiţi că la mulţi din sală le-a plăcut ideea. Pentru că prin aceasta poţi să realizezi mai multe probleme:
  – Verifici sănătatea (întîmplător lepezi şi fumatul);
  – Scapi de plata serviciilor de curăţenie;
  – Ridici reytingul partidului, ca unui partid truditor, sîrguincios şi gospodar;
  – Şi în sfîrşit uiţi că eşti şomer (pentru unii).
  Atît doar, pînă la urmă nici o propunere concretă.Flăcăul sa aşezat la masa conducătorilor şi sa cuminţit căutîndu-i cu ochii prin sală pe cei 30 de tineri „reali”.
  Al doilea moment sa întipărit cu întrrebarea – „De ce membrii biroului permanent vechi au fost ilegal excluşi din birou la adunarea precedent ă? Întrebarea a fost adresată de patru ori.Însă capul Centrului era de neclintit. Era de invidiat, nici un muşchi de pe faţă nu sa clintit, nici un nerv. Era ca un munte, ca un bao-bab. Cîndva un filosof antic a zis: Îndărătnicia este prescrisă numai copiilor sau proştilor.

  De ce domnul Ion să nu recunoscă că a fraudat? De ce, sa nu recunoscă ca un bărbat (e timpul deja), că a, a greşit, noi l-am fi înţeles şi iertat.
  Din cauza încăpăţinării d- lui, sa lărgit gaura PL-i şi mai tare.
  Nu vor băeţii aceştea(majoritatea după vîrstă ar putea să-ţi fie şi tată,d-le Ion) să-ţi Ia locul sau femeia, ci vor o singură revendicare morală, in rest, poţi activa şi mai departe, dacă te duce capul.
  Al treilea moment – propunerea de a lua atitudini faţă de precedentul amintit mai sus. Când se produc asemenea transferuri (dintr-un partid proromânesc în unul antiromânesc pe mulţi trebuie să-I usture nu numai în gît dar şi în alt loc, cu atât mai mult, că ei au fost promovaţi de Ion şi Mariana. Oare noi nu terbuie să ştim cauzele, premizele sau împrejurările ce iau impus să procedeze astfel?
  Din păcate, capul Centrului şi de data aceasta a fost neclintit ca stîlpul.
  Dacă mă ve-ţi întreba şi ce a mai fost în acele trei ore de şedere, nu prea îmi amintesc. Ah, da, câteva persoane care se lăudau permanent că sunt venite de la PPCD aveau obligaţia de a închide gura celor cu opinie separată.Schema e veche de tot, se amplasează în diferite locuri ale salii persoane de gen glas ascuţit- gălăgios, faţă roşie, spirit „piaţă”. Apropo, calitatea de PPCD-st şi liberal sunt incompatibile şi diametral opuse din punct de vedere doctrinar.
  Când păşeam de la pretura Râşcani spiritul îmi era sur după cele văzute şi simţite. Prin gînd, ca vagoanele de tren, treceau o mulţime de partide: PNL, PSD, PDS, PPCD, MAE … CISLAŞU ALEXANDRU, PL

 11. Al_sof Says:

  Eu cred ca alianta v-a gasi o metoda ,de salubrizare a tarii de riia comunista! De ce sa nu faca un referendum si sa scoata in afara legii pe PCRM?sa-i excluda din parlament?Oare cit putem sa-i tinem in spate,sa ne afecteze viata,sa ne fure cu duiumul? Cit? Oare nu suntem in stare?…….
  Ba da suntem ,numai ca trebuie sa ne unim!!!

 12. Adriana Says:

  Eu ma bucur, domn Mihaies, ca aveti timp sa scrieti pe blog tot felul de opinii proprii, dar de cazurile civile de care v-ati apucat si ati luat bani, nu aveti treaba! Va prezentati in sedinte ca o papusa, lasati clientii sa vorbeasca in locul dvs. si nici macar nu stiti cind sunt programate sedintele in instante. Mai multa implicare in cazurile civile la care v-ati obligat sa fiti reprezentant ar fi binevenita.
  Succese!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: