Datorită presei, care a luptat pentru democrație, a putut avea loc schimbul de putere după alegerile din 29 iulie 2009

Roman Mihăeş luptă pentru o Moldovă proeuropeană.
Este pasionat de lectură și îi place să navigheze pe internet. Petrece, în medie, 5 ore pe zi citind și comunicând. Consideră că în Moldova sunt cele mai frumoase, elegante și interesante femei din lume. ”Uneori, când depășesc timiditatea, văzând o femeie frumoasă, indiferent dacă o cunosc sau nu, mă apropii și îi fac complimente”, spune VIP-ul acestei săptămâni, Roman Mihăeș, avocat, magistru în politologie, președintele Ligii pentru apărarea drepturilor consumatorilor.

Credința și răbdarea sunt calitățile care l-au ajutat întotdeauna să depășească momentele dificile. ”Întotdeauna, când îmi este greu, mă rog Domnului să mă ajute. Cred în faptul că trebuie să faci bine fără să aștepți să fii răsplătit”, a spus VIP-ul acestei săptămâni. 

Întrebat ce tip de femeie din Moldova apreciază, avocatul Mihăeș a spus că în primul rând femeile care nasc copii în aceste timpuri grele si pe cele care îi cresc, fiind divorțate. În acest moment și avocatul Mihăeș este divorțat și nu are copii. Însă, în preajma sărbătorii de 8 martie, VIP-ul săptămânii a ținut să felicite toate femeile lumii ”și în primul rând pe mama cu ocazia acestei sărbători. Femeia este cea căreia îi datorăm fericirea, bucuria, viața”.

Cu acest prilej, echipa portalului informațional Politik.md felicită toate femeile pentru că sunt: cele care înseninează zilele bărbaților – deși ei se plâng, dar numai pentru că așa s-au obișnuit -, cele, care numai când privesc către copiii, dau lumii mai multă frumusețe, cele care găsesc în fiecare zi timp pentru orice problemă și orice nevoie a celor dragi, dar și pentru că, deși se mai plâng câteodată, o iau de la capăt în fiecare zi, mai puternice și mai hotărâte, iar sufletul lor știe ce este iubirea, cum se dăruiește și cum se primește ea… și pentru tot ceea ce reprezintă ea, FEMEIA…, pentru ele timpul se oprește în loc, la fiecare început de primăvară, ca să le aducă un omagiu și un mărțișor.

1. Domnule Roman Mihăeș, cred că cetățenii v-au remarcat prin atitudinea manifestată în apărarea intereselor consumatorilor. Cunoaștem că asemenea poziții nu prea au efect, Dvs. cum ați putea infirma aceasta percepție?

Sunt de acord că nu toate luările de atitudine se fac auzite, însă, deseori, poziția noastră are efecte. Consumatorii din Moldova pe zi ce trece devin tot mai activi, drept dovadă servesc și sesizările pe care le fac privind încălcarea drepturilor. Mai este mult de lucru în acest domeniu, ținând cont și de faptul că Guvernul nu are bani pentru a susține mișcările de protecție a consumatorilor, iar granturi în acest domeniu nu se prea acorda. Un consumator puternic este un consumator informat. În acest sens trebuie implicată Compania de stat Teleradio Moldova, care să producă emisiuni de informare și educare a consumatorilor.

2. Este suficientă legislația pentru apărarea drepturilor consumatorilor? Prin ce diferă de legislația și practica europeană?

Mai avem de muncit în R. Moldova până vom ajusta legislația noastră la cea europeană. În R. Moldova lipsește o agenție independentă privind protecția consumatorilor. Sperăm că această carență va fi rezolvată în cel mai scurt timp. Avem nevoie de centre de informare și consultanță a consumatorilor, dotate cu site-uri, oficii de consultanță juridică gratuită, etc. Aceste măsuri implică, însă, cheltuieli pe care astăzi nimeni nu vrea să le suporte.

3. Sunteți avocat – cunoașteți sintagma: avocatul diavolului și concepţia că avocații sunt, uneori, în cârdășie cu judecătorii și fac târguri pe seama cetățenilor care se judecă. Cum e, în realitate?

Avocații, ca și judecătorii, sunt diferiți. În marea majoritate avocații sunt profesioniști şi practică în mod cinstit meseria. Să nu uităm că avocații sunt liber – profesioniști care apără drepturile omului și își câștigă existența din serviciile juridice pe care le oferă clienților. Avocatul intră în dezbateri atunci când apără drepturile clientului său cu procuratura, SIS, CCCEC, etc. și are nevoie de instrumente legislative de apărare a drepturilor sale, garanții privind independența profesiei ca să poată apăra efectiv drepturile clienților. Avem nevoie de o breaslă avocătească puternică, de avocați bine instruiți, curajoși și corecți cu clienții lor.

4. Dle Mihăeș ale cui drepturi sunt încălcate cel mai frecvent: ale femeii sau ale bărbatului?

Cel mai des se încalcă drepturile femeilor-mame, care sunt nevoite să-și crească copiii fără posibilități financiare. Sigur, sunt încălcate și drepturile bărbaților, pentru că nu au locuri de muncă bine plătite și sunt nevoiți să emigreze.

5. Cum apreciați schimbările în R. Moldova? Credeți că ne mișcăm bine, încet sau deloc?

Fără îndoială că preluarea puterii în RM de către AIE este una pozitivă. Am declarat după 29 iulie că mă mândresc cu cetățenii care s-au trezit și, după opt ani de dictatură comunistă, au permis, prin, vot schimbarea democratică a guvernării. După primele 100 de zile ale guvernării AIE, opiniile s-au împărțit. Unii zic că totul merge bine, alții că sunt multe probleme. În avantajele guvernării, în opinia mea, trebuie trecută şi deblocarea externă a RM. S-au restabilit relațiile cu România, UE, FMI etc. A demarat negocierea Acordului de asociere a RM la UE. La dezavantaje aș menţiona slaba gestionare mediatică și administrativă a măsurilor de mărire a prețurilor și de oferire a compensațiilor pentru păturile defavorizate. Guvernarea în coaliție are plusuri, dar și minusuri, ceea ce se vede la unele ministere cu slabe performanțe, unde miniștrii și vice-miniștrii au fost numiți pe criterii politice, în defavoarea profesioniștilor tehnocrați.

6. Considerați eficientă implementarea valorilor europene în RM? Dacă nu, de ce?

Suntem europeni prin naștere, însă mai avem mult până la implementarea standardelor și valorilor europene. Nu depinde doar de guvernare, fiecare dintre noi trebuie să se implice pentru implementarea valorilor europene. Europa începe în inima fiecăruia dintre noi.

7. Cum apreciați înnoirea clasei politice și de ce nu vă regăsiți activ în ea?

Clasa politică din Moldova de după alegerile parlamentare din 2009 a început să se înnoiască și tonul îl dau deja politicienii din noua generație. Avem în Parlament 5 partide, 3 dintre care au drept locomotive politicieni tineri: Vlad Filat, Dorin Chirtoacă și Marian Lupu. Diferența dintre vechea generație cu experiență acumulată în Partidul Comuniștilor al RSSM –  unele persoane trecute prin colaborare cu KGB și alte structuri sovietice – și generația nouă care a făcut studii în România și Occident este evidentă. În iulie 2009 m-am implicat și eu în procesul de debarcare a comuniștilor de la putere și am aderat la MAE unde am debutat în politica mare. În prezent MAE trece printr-o perioadă de consolidare odată cu venirea grupului Untilă. Peste câteva luni va fi mai clar și rolul meu în acest partid.

8. Se produc unele schimbări pe spectrul politic. Le consideraţi benefice sau nu pentru integrarea europeană?

Câmpul politic într-o societate democratică este în continuă transformare și mișcare. Unele partide apar, altele dispar. Sunt inevitabile fuziunile sau plecările unor politicieni sau grupuri dintr-un proiect în altul. Exemplele PLDM și PL sunt concludente în acest sens. Aceste partide au reușit să se consolideze și să ajungă la guvernare în doar câțiva ani, datorită unor tehnologii politice reușite și, în special, datorită implicării tinerilor în conducere. După părerea mea, în următoarele câteva luni spectrul politic se va stabiliza pe toate segmentele sale, unde liderii vor domina vreo două cicluri electorale parlamentare. Pe centru-dreapta PLDM și PL își vor menține la anticipate statutul de partide parlamentare. PLDM are avantajul guvernării, însă va depinde mult la alegeri de rezultatele guvernării. PL este în scădere în sondaje, însă vizita și susținerea președintelui român Traian Băsescu, care este factor electoral important în RM, îi va menține în jur de 10%. AMN, după plecarea grupului Untilă, nu mai are șanse să treacă de unul singur în Parlament. Una dintre soluții ar fi o alianță preelectorală a AMN cu PD-ul. MAE trebuie să se consolideze, astfel ca în preajma alegerilor anticipate să fie văzut măcar cu 3% în sondaje, să poată să negocieze cu unul din cele două formațiuni politice PL sau PLDM vreun fel de colaborare sau alianță preelectorală. PNL s-a declarat în opoziție constructivă față de AIE, mișcare riscantă, însă această poziție le poate aduce beneficii în cazul eșecului guvernării, o parte a nemulțumiților putând să le dea votul. În cazul în care PL și PLDM nu vor dori să ofere partidelor extraparlamentare soluții de colaborare preelectorală nu se poate exclude ideea creării unui Bloc preelectoral.

9. Dle avocat, pentru care variantă de ieșire din criza constituțională pledați: alegeri anticipate sau modificarea Constituției?

Analiza prevederilor Constituției RM ne spune că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. Deoarece alegerea Președintelui țării a eşuat, Parlamentul trebuie dizolvat de către Președintele interimar. Unii zic că dacă se reușește modificarea Constituției până la data de 16 iunie, atunci se pot evita alegerile anticipate. Opinia mea este că un referendum petrecut în grabă fără un proiect serios, elaborat cu participarea specialiștilor din UE și expertizat de către Comisia de la Veneția, a unui eventual proiect de revizuire a Constituției nu are șanse să fie validat, pentru că comuniștii și aliații lor vor boicota referendumul și nu va reuși asigurarea prezenței de 50% plus 1 din cei înscriși în listele electorale. Riscul ratării unui referendum petrecut în grabă este mare, opinia mea este că alegerile anticipate parlamentare se pot desfăşura simultan cu referendumul constituțional în toamna anului 2010, în una dintre lunile septembrie, octombrie sau noiembrie. În acest caz sunt șanse mari ca prezența la vot să depășească 50% și să fie adoptată o nouă Constituție, care să elimine criza constituțională și politică.

10. Ce părere aveți despre presa de la noi, poate fi calificată drept una independentă?

Avem mai mulți ziariști care, în condiții dificile, au luptat fără frică pentru democratizarea și europenizarea RM. Datorită presei, care a luptat pentru democrație, a putut avea loc schimbul de putere după alegerile din 29 iulie 2009. Independența absolută nu există, însă putem spune că avem o independență relativă a presei. Sper că și presa de stat va deveni obiectivă, pentru ca să putem privi și asculta televiziunea publică Moldova1 și radioul Național astfel încât să nu ne fie rușine.
Interviu realizat de Dorina Arsene

http://politik.md/?view=articlefull&viewarticle=2963

Reclame

8 răspunsuri to “Datorită presei, care a luptat pentru democrație, a putut avea loc schimbul de putere după alegerile din 29 iulie 2009”

 1. arhimandrit Says:

  Vorbim despre o presa de limba romana dintr-o tara in care marea majoritate din populatie este formata din romani si totusi toata lumea se vaita ca romanii moldoveni au mari probleme in propria lor tara si, in loc sa se intreprinda ceva, se asteapta „sprijin” providential de aiurea. Oamenii din presa din Moldova celebri prin lipsa de cultura politica, prin lipsa de cultura in general si prin mesajul politic ambiguu si inoportun au tupeul sa pretinda ca au cotribuit „esential” la instaurarea normalitatii ( pana la democratie… ) in societatea moldoveana. Desi rezolvarea problemelor interne este, sau ar trebui sa fie, in mana romanilor majoritari si cu toate acestea toata lumea priveste lung peste granita. Lituanienii, letonii si estonienii, acasa la ei, desi reprezinta din total populatie un procent mult mai mic, si-au rezolvat de mult problemele, in timp ce moldovenii, ca niste romani care se respecata, continua sa „cante o doina de de jale”… Si oamenii din presa moldoveana au tupeul sa vorbeasca despre rolul lor „cardinal” in instaurarea democratiei in Republica Moldova in conditiile in care la orizont se profileaza alegerile anticipate iar mult trambitata victorie a democratiei inca nu a fost de loc transata.

 2. nina gonta Says:

  Imi place cum vedeti situatia partidelor la momentul actual si cum ati apreciat viitorul micilor partide in contextul viitoarelor alegeri anticipate. Dvoastra vedeti clar lucrurile : micile partide trebuie sa intre in aliante preelectorale cu partidele , care au sanse de a intra in parlament , ca sa nu se „imprastie” inzadar sau chiar in favoarea”dusmanului” voturile .Intelegeti cand sa apreciati ce face noua putere si cand sa criticati , dar iata PNL -ul a intrat nu intro opozitie constructiva , cum zic ei , mai ales, presedinta , doamna V.Pavlicenco, ci intro opozitie denigartoare si dezbinatoare a dreptei din R.M. Ca argument ,intrati pe blogul presedintei si o sa vedeti o multime de articole -postari , care , in fond par a avea un scop bun , dar in esenta sunt o lupta acerba impotriva AIE , a primarului Chisinaului , Dorin Chirtoaca, a premierul Filat si a presedintelui -interimat , Ghimpu. Ma intreb mereu ce fel de politica , a cui politica duce PNL-ul moldoveneesc , ca cel romanesc stim ca este cu partidul comunistoid a lui Iliescu.

 3. cerber Says:

  Comunistii au fost batuti de citeva mas-media – Unimedia, Jurnal de Chisinau, radio Vocea Basarabiei, Timpul, ProTV si Moldavchie vedomosti. Daca nu era curajul acestor ziatristi si azi era sa fie Voronin la putere.

 4. Valenta Says:

  Presa (adica unii jurnalisti) a fost implicata in instalarea comunistilor la putere in 2001 si mentinerea lor timp de 8 ani.
  Si acum, inca aceasta categorie de jurnalisti sunt, parca, DEZORIENTATI, pentru ca au fost deprinsi sa slujeasca tirania, sa depinda de osul ce le era uneori aruncat.
  De ce presa, in mare parte este dezorientata?
  Cred ca este vorba de O DEPRINDERE cu raul, adica s-au DEPRINS sa depinda de STAPINii comunisti,
  S-AU DEPRINS sa le cinte din fluier, sa le joace hostropatul, sa le aborde temele ce le convine si cum le convine… si acum, fiind sloboziti din legatoare, pur si simplu hoinaresc doar pe teme usoare!
  De ce slujeau comunistii? Nu cred ca numai pentru BANI o faceau. Ci pur si simplu AU FOST PSIHOLOGIC DEPRINSI sa faca asta, la fel ca si ciinii care sunt batuti, tot la stapinul lor tiran se intorc si il slujesc. Iata unde este paradoxul.
  Mai este un fenomen pe care l-am observat, cind eram inca copil la casa parinteasca. Odata tata a adus de pe deal roada acasa si rugase pentru asta pe un vecin care avea caruta sa il ajute.
  Cind caruta a intrat in ograda, ciinele nostru a inceput sa hamaie foarte tare. Iar acel carutas l-a lovit cu biciul ca sa taca.
  Ciinele, care era legat, a memorizat asta, si de fiecare data cind trecea pe drum vreo caruta, hamaia foarte avan.
  Deci i se facuse niste reflexe.
  Offfff, Doamne, nu vreau sa fac comparatie cu unii JURNALISTI, nici cu unii JUDECATORI corupti, caci multi judecatori NU MAI JUDECA drept nu atit ca se tem de VORonin, ci pentru ca ASA AU FOST DEPRINSI sa judece nedrept pe cei INOCENTI, pe victimele faradelegilor….
  Avem o mare problema de IDENTITATE a celor care formeaza puterile in stat: JURNALSTII SI JUDECATORII!
  DE CE NU SE SCHIMBA nimic? – pentru ca NU AU FOST demascate NUMELE colaborationistilor, care sunt complice la faradelegile comunistilor, sunt complici la politica de deznationalizare, de incalcare a drepturilor omului, la genocidul impotriva acestui popor;
  genocid realizat prin saracirea intentionata a populatiei, prin conditionarea miilor de persoane sa emigreze, astfel fiind distrus in mare parte genofondul populatiei autohtone…
  Cine a criticat sau a dat in vileag NUMELE JURNALISTILOR COLABORATIONISTI?
  De ce Uniunea Jurnalistilor nu ia o pozitie in acest sens, doar majoritatea acestor slugoi SUNT MEMBRI AI UNIUNII JURNALISTILOR SI RAMIN IN CONTINUARE SA FIE!!!!!!!!!!
  Ma refer la lichelele de la Moldova Suverana, condusa de Ion Berlinschi cit si de la alte publicatii, inclusiv de la revista Moldova, care a fost condusa de Boris Marian…
  Cit va tacea Uniunea Jurnalistilor?
  La fel Va intreb dragi JURISTI ONESTI, pentru ca nu cred ca toti sunt cu MINTEA STRICATA ca sa nu mai judece drept, de ce nu va luptati din interiorul institutiilor Dvs. ca sa dati afara pe JUDECATORII care va fac de rusine…
  DE CINE va temeti, oameni buni??? Si cit o sa va temeti? Da ridicati-va odata in PICIOARE si LUATI O POZITIE FERMA, CLARA impotriva coruptiei si lasitatii unor colegi de ai dvs.
  Nu va faceti COMPLICI PRIN tacerea voastra.
  Nu asteptati ca doar Ghimpu si Filat sa CURETE gunoiul din societatea noastra!
  Fiti responsabili de tara si de tot ce se intimpla. Luati o atitudine de OAMENI ONESTI, luptati cu elementele criminale, care au vindut Patria si poporul, si-au vindut pina si sufletul satanei comunsite.
  FITI RESPONSABILI fiecare acolo unde sunteti!

 5. Valenta Says:

  S T A T U T U L
  UNIUNII JURNALIŞTILOR DIN MOLDOVA
  3.4. Retragerea calităţii de membru al Uniunii poate avea loc în următoarele condiţii:
  • din proprie iniţiativă;
  • încălcarea prevederilor prezentului Statut;
  • nerespectarea principiilor Codului deontologic;
  • neachitarea cotizaţiilor pe perioada ce depăşeşte 12 luni consecutive;
  • alte acţiuni ce ar aduce Uniunii prejuducii morale şi materiale.
  3.5. Hotărîrea de excludere este adoptată de către Biroul Permanent în baza demersurilor respective ale organizaţiilor de bază sau ale Comisiei de etică a Uniunii pentru care au votat 2/3 din componenţa nominală a acestor structuri. Hotărîrea de excludere poate fi contestată la Congres, Conferinţă sau la Consiliul Uniunii.
  3.6. Excluderea membrilor Uniunii care fac parte din organele de conducere se adoptă după aceleaşi principii la şedinţa Consiliului UJM.

 6. Valenta Says:

  Apropo, Juristii nu au un Statut, care sa prevada excluderea lui Muruianu si a altor comprimisi??

 7. Valenta Says:

  Cred ca este necesara o LEGE, prin care sa poata fi trasi la raspundere persoanele, din orice domeniu, care au fost implicate in politica comunista de deznationalizare a poporului roman din Basarabia, care au fost si care mai sunt complice la faradelegile comunistilor, sunt complici la incalcarea drepturilor omului, la genocidul impotriva acestui popor; genocid realizat prin saracirea intentionata a populatiei, prin conditionarea miilor de persoane sa emigreze, astfel fiind distrus in mare parte genofondul populatiei autohtone…

  Faceti un asa proiect de LEGE.

 8. vladik Says:

  Iaca inca unu care se vinde ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: