Voronin pleaca? Cine va fi viitorul Presedinte PCRM – Muntean, Dodon sau Stratan?

Fiind recent intrebat de ziaristi, Voronin a declarat ca va pleca din functia de Presedinte al PCRM si ca succesorul sau va fi un barbat inalt cu vreo 30 de ani mai tinar ca el. Unele surse din cadrul PCRM afirma ca intr-adevar pina la sfirsitul lunii martie este preconizat un congres extraordinar al PCRM la care Voronin va preda functia de lider al partidului. Conform acestor surse ar fi 3 candidati la care Voronin le-ar putea ceda functia de presedinte, acestia fiind Muntean, Dodon si fostul ministru de externe Stratan. Se zice ca Voronin se consulta cu apropiatii sai si inca nu este decis cine din cei trei il va succeda. Voronin ar dori sa ramina liderul real al partidului si sa-l conduca din umbra.
Reesind din declaratia lui Voronin se isca  citeva intrebari. Prima intrebare – de ce  a fost lansata aceasta declaratie privind demisia care vine in contradictie cu altele conform carora pcrm va merge cu Voronin in frunte la anticipate? Ce se urmareste de fapt? Sa fie legata cumva caderea lui Voronin  de conditionarea mai veche a liderilor PD de a negocia cu PCRM doar in cazul alegerii altui Presedinte?
Sursele declara ca liderii comunistilor inteleg ca in cazul unor alegeri anticipate , organizate de guvernul condus de Vladimir Filat, in lipsa pirghiilor administrative si a controlului asupra companiei TRM, partidul  se va prabusi spectacuos sub 20%. Pe de asupra  grosul votantilor comunisti este atacat dinspre stinga de Vladimir Turcan si Moldova Unita, care incet dar sigur atrage de la comunisti membri si electorat. In plan intern Voronin este izolat si nici unul din liderii AIE nu doreste sa discute cu el. In plan extern atit Occidentul cit si Moskova nu-l mai sustin pe Voronin. Moskova insa ar dori sa vina la Chisinau la guvernare o alianta de stinga formata de PCRM, PD si eventual Moldova Unita.
In aceste conditii PCRM are de ales, sau o moarte lenta cu Vladimir Voronin in fata sau o incercare disperata de a schimba liderul si de a negocia cu PD si altii revenirea la guvernare.
Pe de alta parte situatia PD in AIE nu este una care sa-i multumeasca pe deplin pe liderii democratilor. Se stie ca Marian Lupu nu a obtinut functia rivnita de Presedinte al tarii iar intre PD si PLDM exista o rivalitate mai veche legata de plecarea lui Vladimir Filat din PD in 2007, care deja a rabufnit la suprafata. Astfel eri PLDM a lansat o declaratie prin care avertizeaza un partid membru AIE ca nu e bine sa ponegreasca lideri PLDM in teritoriu, majoritatea comentatorilor si ziaristilor aratind spre PD, situatie jenanta. Privita prin prizma rivalitatii dintre Filat si Lupu care opteaza pentru alegerea directa a sefului statului si care ar putea reesind din sondaje sa se intilneasca in turul doi la un eventual scrutin, PD ar fi cointeresat in slabirea PLDM si invers. In aceste conditii cruciala va fi figura premierului care va organiza alegerile anticipate si PD ar putea vota cu comunistii o demisie a guvernului Filat daca alegerile anticipate vor fi certe si sa insiste sau pe instalarea unui guvern de uniune nationala cu premier tehnocrat sau sa ceara intr-o alianta cu PCRM ca sa puna premier de la PD. Marian Lupu a declarat int-un interviu ca o alianta de stinga ar fi de preferat pentru PD, insa nu se poate realiza cu un PCRM condus de Vladimir Voronin. Alta miza daca se modifica Constitutia sunt alegerile directe ale presedintelui si in acest caz Lupu , fiind PD in alianta cu PCRM ar putea obtine ca comunistii sa nu inainteze candidat propriu si sa-l sustina chiar din primul tur, marind astfel sansele sale de a ajunge Presedinte. Iar liderii comunistilor spera ca inlocuirea lui Voronin va deschide dialogul cu PD pentru debarcarea guvernului Filat si instalarea unui guvern PCRM-PD, in alianta declarata sau mascata. Matematic PCRM cu 43 de mandate si PD cu 13 pot sa demita Guvernul , dar nu pot sa demita Presedintele Parlamentului pentru demiterea caruia sunt necesare 2/3 . Unele surse zic ca acest scenariu a fost intermediat intre Voronin si Lupu la vizitele care acestia le-au facut la Moskova care este deranjata de Guvernul Filat si Presedintele Ghimpu  ambii de centru-dreapta, care sunt considerati proromani si ca acum urmeaza doar sa fie indeplinite angajamentele din ambele parti.
S-ar putea insa ca schimbarea lui Voronin cu alt presedinte sa nu fie urmata de dorinta PD de a negocia cu comunistii. Riscul de imagine pentru PD este mare, argumentele privind parasirea AIE trebuie sa fie de beton. Prin alianta cu comunistii PD risca sa piarda o parte din electoratul anticomunist care l-a votat, insa un cunoscut pd-st mi-a zis ca electoratul lor este doar antivoronin nu si anticomunist, sustinind in linii mari aceleasi valori procsi, antinato etc. 
Opinia mea este ca PD va folosi varianta alierii cu comunistii doar in caz de extrema urgenta, cind vor vedea ca datorita aflarii in AIE scad dramatic in sondaje.
 In acest caz retragerea lui Voronin poate fi interpretata ca o incercare de  aparare  impotriva urmaririi penale a sa si a fiului ,un fel de  cerere de clementa in fata AIE.
Viata uneori bate filmul si nu a ramas mult timp ca sa ne convingem daca aceste scenarii se vor realiza .

Reclame

14 răspunsuri to “Voronin pleaca? Cine va fi viitorul Presedinte PCRM – Muntean, Dodon sau Stratan?”

 1. Anatolie Says:

  Am spus-o nu odată că PD ne poate juca festa când ne va fi mai dragă viaţa. Cât se poate de minţit electoratul că în AIE totul este beton când nu e nici măcar pleavă. Atât timp cât PD va avea o stare inertă, ochind ba spre dreapta, ba spre stânga, în dependenţă de situaţia la zi, nu poate fi regulă. Doar naivii pot crede că Lupu poate fi altul decât comunist, a fi în PD nu înseamnă că şi-a schimbat viziunea politică. A făcut-o şmechereşte pentru a nu fi târât pe la procuratură să răspundă de foarte, foarte multe lucruri de care se face vinovat. Este foarte periculos, şi în zilele următoare ne vom ciocni de declaraţii cât mai şocante ale dânsului, dar poate fi târziu. Să nu uităm că în PD situaţia nu e controlată nici pe departe de Lupu, ci de şmecheroiul Diacov, care nu va rata nici odată şansa de a-i întoarce datoria lui Filat. Lupu are în PD câţiva adepţi cu care a venit, şi alţi câţiva racolaţi de la PSD, în rest, în organele eligibile majoritatea o deţine Diacov, care şi dirijează din umbră cu Lupu.
  PLDM este un partid în ascensiune, la fel şi imaginea lui Filat, în pofida multor speculaţi. Anume PLDM are cele mai mari şanse de a fi prezent în apropiaţii ani ca cel mai influent partid de centru-dreapta, ceea ce nu îi aranjează pe mulţi lideri politici, nu zic de PL cu Ghimpu, acest subiect este aparte şi între PLDM şi PL trebuie să existe o conlucrare sănătoasă, urmând să atragă şi alte partide, inclusiv şi extraparlamentare.
  Voronin poate să-şi prezinte demisia doar pentru a înscena o democraţie de moment în PCRM pentru a atrage PD, dar în esenţă nu se va schimba nimic fiindcă eu nu găsesc nimic bun nici în Muntean, nici în Dodon, ca specialişti poate, ca politicieni, cu atât mai mult ca lideri de partid…
  Poate că Stratan ar fi cel mai indicat, dar este puţin cunoscut, să nu zic e loc, de electorat şi atunci nu poate deveni locomotivă pentru eventualele alegeri Parlamentare. Alta e că între Stratan şi Lupu există o rivalitate mai veche şi poate lua amploare. Personal mi se pare că succesorul lui Voronin poate fi Pentrenco, aşa cred eu, dar…
  Una este cert, că ne aşteaptă zile fierbinţi, şi păzea să dăm carecumva greş, ar fi mare păcat după cele dobândite în relaţiile cu România, cu UE şi în genere în plan internaţional. La cest capitol este foarte bravo Iurie Leancă susţinut de Filat; Ghimpu şi Urechean, că Lupu mai strâmbă din nas, se vede de la o poştă.
  Sper să fie bine. Sper să se spună multor lucruri pe nume cât mai curând, mâine poate fi târziu.

 2. socolenco Says:

  Pentru a putea anticipa comportamentul PD in actuala AIE, atunci trebuia sa facem o paralela cu comportamentul PD in ADR. Este clar ca atunci PD a ajutat ca PCRM sa vina la guvernare, insa de data asta deja PCRM va ajuta PD sa vina la rindul lor la guvernare. Marian Lupu a declarat ca vor decide saptamina asta daca vor fi sau nu alegeri anticipate si daca vor decide ca in toamna vor fi, atunci asta si inseamna ca PD iese tacit din Alianta, pentru ca dupa alegeri daca PCRM va avea alt lider nu-i exclus ca impreuna cu PD sa faca o coalitie de guvernare de stinga. Iar schimbarea modalitatii de alegere a presedintelui nu va face decit sa favorizeze aceasta alianta de stinga, pentru ca dupa cum am inteles PD nu vrea revenirea la modalitatea de alegere directa a presedintelui ci prefera doar ca presedintele sa poata fi ales cu o majoritate simpla in parlament.

 3. vasile Says:

  UNICA SOLUTIE ACEASTA BANDA TREBUE DECLARATA INAFARA LEGII

 4. RADU 1 Says:

  …lucrurile sunt simple . daca tot exista aceasta teama ca pd-ul poate trada si alia cu pcrm-ul[ cu sau fara voronin ] , electoratul care doreste cu adevarat schimbari radicale si grabirea ritmului de aderare la u.e. ,sa se indrepte catre fortele de centru-dreapta ,mult mai credibile din acest punct de vedere . eu prevad o deplasare inceata ,dar sigura, a simpatizantilor fermi pro-europeni, pd in prezent ,spre centru-centru-dreapta …ramine de vazut cat de numerosi vor fi acestia . problema pentru pd este ca electoratul a devenit extrem de nerabdator ,de doritor de o viata mai buna si prospera intr-o europa unita si democratica ,ca sa mai poata fi dus cu zaharelul ca atitia ani scursi de la proclamarea independentei . propaganda neclara emisa de pd ,ba ue ,ba csi ,se va intoarce ca un bumerang impotriva lor …ori exista posibilitatea aparitiei unui nou partid de centru-stinga cu adevarat national , pro-romanesc si european cu mult deosebit de pd-ul incorsetat inca de sovietism , neo-stalinism si filo-rusism . pentru ca adevarul este unul singur … in r.moldova nu exista o lupta democratica inca intre un pol de centru-dreapta si unul de centru-stanga …ci intre fortele progresului ,nationale,democratice,pro-romanesti si pro-europene si fortele regresului ,stagnarii, neo-sovietice si filo-ruse . este in fapt o lupta intre vechi si nou …intre conservatorismul unei stangi incarcata de trecutul sovietic si noile forte pragmatice de centru-dreapta care privesc spre viitor .

 5. RADU 1 Says:

  …trendul electoratului ferm – nu din vorbe – pro-european e in crestere . cine joaca la doua capete astazi ,ba ue,ba csi, risca sa fie spulberat in viitorul apropiat …schimbarea de generatii , libertatea informationala reala , traiul in tari ale ue a sute de mii de cetateni moldoveni , reintoarcerea la valorile nationale autentice , au creat si creaza in continuare un altfel de electorat ca cel de pina acum …iar acest electorat e in crestere . cine nu vede asta , nu simte vintul schimbarii va disparea de pe scena politica si inca destul de repede …

 6. Mihai Says:

  Va fi Stratan, Pavel Stratan :))

  Dacă serios, va fi Munteanu.

 7. Petru Says:

  Un rahat v-a schimba pe altul,în rest tot v-a pute

 8. Valenta Says:

  Demonii hotarise sa faca revolutie,
  Caci, se soptea, se saturase tare
  de Scaraotchi cel tiran,
  hapsin, avan –
  un tradator de neam –
  ce-i conducea de prea multi ani
  si-i neglija pe toti;
  era betiv, cam necioplit,
  si cam demult le sta in git!

  Dar toti rabdau caci iadu-i iad,
  Si om onest
  n-ai sa gasesti…
  Si-au anuntat, tot pe ascuns
  un concurs
  demono-cratic
  ca sa aleaga pe un altul –
  sa fie-n fruntea lor, –
  mai timpit si chiar mai mare
  tradator! –
  le trebuia un Scaraotchi de al lor.

  Dar nu se potrivea nici unul
  Si fiecare
  Voia sa se arate ca-i mai mare
  si mai tare
  in tradare…

  Insa,
  viata este viata
  Totul se schimba, se intoarce,
  Si planul lor iata se rupe
  ca o ata…

  ca lumea i-a desecretizat
  si demascat!

 9. Sergiu Says:

  Nici un fel de scenarii cu pcrm, Trebuie interzis și lasă-i să fugă pe la alte partide, chiar de or înregistra altul, nu-i scapă, nu va fi cu seceră și ciocan

 10. Valenta Says:

  Sergiu,
  agentii structurilor imperialiste ruse se folosesc de pcrm pentru a duce in continuare o politica subversiva de deznationalizare, de saracire a RM, conditionind mii de persoane sa emigreze si astfel de a disctruge genofondul populatiei autohtone.

  Deci, acesti agenti, care acuma sunt membri ai pcrm, miine vor trece in alte partide si vor face aceeasi politica distructiva.

  Iata de ce este necesara o Lege care sa interzica orice activitate, orice propaganda imperialista rusa etc care ar avea caracter de deznationalizare, de saracire a populatiei autohtone.

 11. Evreu Bătrân Says:

  Mei Roma, mei! Ascultă tu la mine: nu pleac Voronin, . Nimi nu lasă postul de bună voie. Chiar dacă va pleca, tot va rămănea. Ce paote face el? Ca şi Diacov: se face mare mahăr pe partid, preşedinte de onoare (că cinste n-are nici unul nici altul!) şi va pune preşedinte de paie pe cineva. Pe cine? Pe oricine: Dodon, Stratan, Munteanu, Petrenco. Nu aiştea sînt locomotive. Voronin este locomotiva. restul îs apă de ploaie, Roma. Apă de ploaie!

 12. Valenta Says:

  catre Evreu Batrin
  precizare: Voronin este o locomotiva STRICATA, care scirtie si abia pufneste, iata-iata se va demola din interior si… trenul cu anticariate se va prabusi peste el…
  Atunci se va striga: Sa le fie tarina usoara.

 13. dadatroll Says:

  Miemi place Stratan. Nare ea voce da incai tanara. Nui stricati cariera muzicala sio bagati in politica. Ca o sa faca fata nu zic ca nu da nare fata vreme sa cante si pacat.

 14. Ultimele clipe ale Planetei Albastre? « Cuib de mitralieră Says:

  […] Voronin pleaca? Cine va fi viitorul Presedinte PCRM – Muntean, Dodon sau Stratan? ▶ niciun răspuns /* 0) { jQuery('#comments').show('', change_location()); jQuery('#showcomments a .closed').css('display', 'none'); jQuery('#showcomments a .open').css('display', 'inline'); return true; } else { jQuery('#comments').hide(''); jQuery('#showcomments a .closed').css('display', 'inline'); jQuery('#showcomments a .open').css('display', 'none'); return false; } } jQuery('#showcomments a').click(function(){ if(jQuery('#comments').css('display') == 'none') { self.location.href = '#comments'; check_location(); } else { check_location('hide'); } }); function change_location() { self.location.href = '#comments'; } }); /* ]]> */ Apasă aici pentru a renunța. […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: