Legea privind protectia consumatorilor a fost modificata

 Din pacate unele surse media au dezinformat opinia publica ca ar fi fost abrogata intreaga lege privind protectia consumatorilor, facind trimitere la declaratiile unei persoane.
La 23.12.2009 Parlamentul a adoptat legea Nr. 131 din  23.12.2009 privind modificarea şi completarea unor acte legislative care au intrat in vigoare la 12.02.2010, fiind publicate in Monitorul Oficial.
In speta prin  art.XXX a fost modificata si  – Legea nr.105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.126–131, art.507), cu modificările ulterioare, care se modifică după cum urmează:
    1. În titlul capitolului VII, cuvîntul „ Sancţiuni” se exclude.
    2. Articolul 28 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 28. Răspunderea pentru încălcarea   prevederilor prezentei legi:
  Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspundere conform legislaţiei în vigoare.”

Astfel vedem ca legiuitorul a decis sa modifice doar art.28 al legii si sa excluda din continutul legii privind protectia consumatorilor sanctiunile pentru incalcarea legii. Consideram ca Parlamentul a procedat corect deoarece toate sanctiunile trebuie sa fie prevazute dupa caz in Codurile Penal si Codul contraventional al R.Moldova. Consideram de asemenea ca ar fi util ca toate incalcarile si sanctiunile ce rees din relatiile privind domeniul protectiei consumatorilor sa fie grupate intr-un capitol separat al Codului Contraventional. De asemenea solicitam ca in viitor toate modificarile la legislatia privind protectia consumatorilor sa fie consultata cu societatea civila din domeniu.

 Mai jos aveti redactia articolului 28 pina la modificarea legii privind protectia consumatorilor.

 Articolul 28. Raspunderea pentru incalcarea prevederilor prezentei legi
(1) Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspundere materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz.
(2) Agentilor economici li se aplica urmatoarele sanctiuni:
a) pentru incalcarea prevederilor art. 6 alin.(3), (4) – o amenda in marimea costului dublu al produsului, serviciului respectiv, dar nu mai putin de 450 unitati conventionale;
b) pentru incalcarea prevederilor art. 6 alin.(5) – (8), art. 20 alin. (2), (3) – o amenda in marimea costului produsului, serviciului respectiv, dar nu mai putin de 270 unitati conventionale;
c) pentru incalcarea prevederilor art.7 lit.b), art.8 lit.b) – f), art. 9 lit.a), b), e) – g), art. 10 alin.(6), art. 12 alin. (2), art. 20 alin. (4) – (7), (9), (10) – o amenda in marime de 180 unitati conventionale;
d) pentru incalcarea prevederilor art. 10 alin. (7), (8), art. 12 alin. (5), art. 13 alin.(1), (4), (5), art. 20 alin. (11) – (13) – o amenda in marime de 90 unitati conventionale;
e) pentru incalcarea prevederilor art. 8 lit.g), art. 9 lit.h), art. 13 alin.(15), art. 27 alin. (6) – o amenda in marime de 45 unitati conventionale.
(3) Unitatea conventionala de amenda este egala cu 20 de lei.
(4) Amenzile stabilite in prezentul articol se aplica de catre organul administratiei publice indicat la art. 22 alin. (2).
(5) Decizia privind aplicarea sanctiunilor prevazute in prezentul arti col se inmineaza agentului economic personal sau se expediaza prin posta in termen de 5 zile dupa luarea ei. Decizia ramine definitiva dupa expirarea a 15 zile de la data primirii ei de catre agentul economic.
(6) In cazul in care agentul economic nu a achitat amenda in termen de 15 zile de la raminerea definitiva a deciziei privind aplicarea sanctiunilor, aceasta se transmite institutiei bancare, cu dispozitia incaso, pentru incasarea incontestabila a amenzii din cont. In cazul lipsei mijloacelor financiare in cont, documentul executoriu, in termen de 30 de zile, se retrage si se inainteaza, cu dovada respectiva, spre executare executorului judecatoresc in modul stabilit de Codul de executare.

Anunțuri

2 răspunsuri to “Legea privind protectia consumatorilor a fost modificata”

 1. vasile Says:

  Nicio lege a consumatorului nunpoate eficace proteja cumparatorul.
  Unica solutie sa nu cumpere,sa-i boicoteze pe hoti,falsificatori,mai ales din supermarcheturi.Aici sa creat cuibul mafiilor,aici ei dicteza ce si cum vor.
  Unica solutie de intors la magazinele mici de strada,bloc si specializate,unde vinzatorul se cunosc reciproc cu cumparatorul,unde proprietarul magazinului real sa lupta pentru al mentine pe client.
  Alta solutie nu exista.Aparatorii tot sunt vulnerabili si tentati sa ia mita,ei ii acopera pe acesti infractori.Si asta se intimpla nu numai in R.Moldova ,dar si peste tot in lume.Unica solutie boicot producatorilor si vizatorilor de produse de rea calitate si de servicii proaste.Acest lucru se va reusi,repet inca o data,daca vom trece de la super la minimagazine,la seviciile apropiate de consumator.In rest Domnule Mihaes sunt niste palavrajeli,menite sa duca lumea in eroare.

 2. Diana Says:

  da sunt deacord cu ce a scris vasile. cu mare regret asta se intimpla la noi in RM, nici nu se stiu a comporta cu consumatorii. exemplu concret acum ceva zile in urma… am procurat mobila de la un market, un pat si ceva scaunele… cind a ajuns comanda la domiciliu am observat ca sunt defecte, am sunat la firma si ce credeti… „administratoarea magazinului” asa s-a prezentat la telefon a inceput sa spuna vrute si nevrute cum ca eu sunt de vina si nicidecum firma, sa vezi cu ce aere vorbea si ce ton, cita nerusinare cu vorbe de genul „da ce nu v-ati uitat la pat cind l-ati procurat, trebuia sa va uitati mai bine”… si multe altele, ca-i mult de scris. una e clar nu stiu firmele a pretui consumatorul. peste hotare in orice tara civilizata consumatorul este tinut pe palme, un comportament minunat si nu ca la noi in RM, le dai bani, procuri, ti se ofera produse cu defecte si inca iti scuipa in fata cu replici timpite.
  in RM e greu sa-ti pastrezi nervii cu asa comportament. pina nu te duci personal si o ei pe sus cu raul nu intelege…..

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: