KGB contra R.Moldova. Cind va fi adoptata legea lustratiei?

Urmare a unui articol de pe acest blog in care am incercat sa arat rolul nefast al fostului kgb care a fost o structura de ocupatie a basarabiei de catre URSS si necesitatea accesului membrilor Comisiei Ghimpu la arhivele fostului nkvd/kgb, am avut parte de mai multe reactii.
Vizitatorii blogului au comentat articolul , unii au declarat ca din actualul sis trebuie dati afata toti fostii ofiteri ai KGB , de alcatuit lista cu toti fostii ofiteri kgb care sunt in viata , de-i urmarit si permanent  de-i chemat la convorbiri profilactice . Alti zic ca “Arhiva KGB,  a fost în MARE PARTE dusă în 1991 la Tiraspol şi de acolo la Moscova. Ce a rămas? Probabil, fleacuri, care nu vor da nimic esenţial la iveală din marile secrete URSS”.

Intimplator sau nu, dar unii cunoscuti in discutii private cu mine au abordat tema articolului . Fiind avocat am invatat sa pastrez secretul convorbirilor particulare si de asta oamenii care ma cunosc mai bine au incredere in mine chiar daca impartasesc opinii contrare cu ale mele . Niciodata nu o sa-mi tradez sursele si asta se vede si in aceste materiale.

In general majoritatea celor cu care am discutat au zis ca ar fi bine sa fie adoptata legea lustratiei, astfel ca cei care au facut parte din politia politica si au persecutat cetatenii pe motive politice sau religioase sa fie exclusi din viata publica.
Am discutat si cu un pretins fost ofiter kgb, actualmente om de afaceri care mi-a declarat ca serviciile secrete conduc lumea si ca se da o batalie pentru influenta intre serviciile secrete , pentru secrete militare , economice etc. Daca nu esti ofiter, informator sau agent al serviciilor secrete , zice el, esti un nimeni, nu esti ales sa contribui la dezvoltarea si securitatea statului. Cei mai buni din cei mai buni, in orice stat sunt admisi sa colaboreze cu securitatea. Tu nu o sa intelegi niciodata ca fara servicii secrete nu poate exista nici un stat, informatorii si agentii sunt necesari, ei fiind urechile si ochii fiecarei  natiuni, sunt platiti bine, promovati in functii inalte si protejati etc. Tipul mi-a recunoscut franc ca ofiterii kgb erau pilonul regimului comunist sovietic si impreuna cu partidul comunist,  kgb era organ de represiune al celor care se opuneau sistemului totalitar.

Metodele de represiune ale fostului kgb le cunoastem, erau fabricarea dosarelor penale, internarea in spitalele de psihiatrie, batai, intimidari, violuri, concedierea de la munca etc.

Citeva teze ale fostului ofiter kgb :

– “URSS era o structura condusa de la Moskova in interesul natiunii ruse, cu acordul natiunilor conlocuitoare, care acceptau rolul conducator al poporului rus, un fel de Rusie mare, camuflata sub ideologia comunista, primatul careia  il recunosteam si asiguram prin  KGB. Ofiterii de etnie rusa, ucraineana si bielorusa alcatuiau 2/3 din efectivul KGB, iar in republicile unionale ofiterii bastinasi nu puteau sa fie mai mult de 50% din total”.

– “Cind Gorbaciov a inceput perestroika noi kgb-ul local ne-am opus aici la Chisinau din toate puterile restructurarii caci intelegeam ca va fi haos. Miscarea pentru sustinerea restructurarii, mai apoi Frontul Popular din Moldova a fost organizat de ofiteri rusi veniti de la Moskova din agentura oferita de noi, insa mai tirziu a scapat de sub control si din satelit al PCM cum a fost de la inceput gindit la Moskova, a devenit organizatie anticomunista. La aceasta au contribuit citiva fosti ofiteri kgb lituanieni de la Saiudis, Frontul din Lituania care i-au instructat pe frontistii moldoveni si la Chisinau si la Vilnius. Acestia i-au invatat pe unii lideri moldoveni a Frontului metoda de renuntare a colaborarii cu kgb, care consta in recunoasterea faptului de a fi informator sau agent al kgb in fata unui preot si a prietenilor. Dupa recunoastere si pocaire individul rupea relatiile cu securitatea si refuza sa mai colaboreze .”

– Principiul nostru a fost atunci daca apare un curent politic sau religios nou,  important sa infiltram rapid oamenii nostri, sa incercam sa preluam conducerea acestor organizatii si acest lucru ne-a reusit.  Noi am plasat oamenii nostri peste tot, in partide, ong-ri, mass-media etc.

– Spune multumesc ca nu te-am lichidat atunci pe tine si altii care erati urmariti in vizorul nostru. Pacat ca a esuat GKCP in 1991 caci acum era sa fie ordine si bunastare, un Putin ne-a lipsit atunci.

– Da, atunci in anii 1988-1991 noi ne-am opus independentei R.Moldova si luptam pentru URSS, dar dupa 1991 am facut tot posibilul pentru a opri unirea RM cu Romania. Noi toata viata vom lupta ca R.M. sa fie in alianta politica si militara cu Rusia si impotriva NATO si Romaniei. Noi moldoveni si rusii suntem pravoslavnici, ortodocsi. Suntem mai saraci dar mai curati.

– NATO si UE inseamna promovarea desfriului, homosexualitatii, narcomaniei etc.Democratia occidentala nu este buna pentru noi. Voronin a aratat ca Moldova are nevoie de un regim autoritar cum este in Rusia ca sa fie regula.

– Legea lustratiei nu va fi adoptata in urmatorii ani pentru ca ponderea ofiterilor, informatorilor si agentilor e mare in partide si administratia de stat. Cel mai mare secret al Rusiei in Moldova este lista ofiterilor, agentilor si informatorilor fostului KGB, acestia sunt oamenii de baza pe care se bazeaza ideologia si influenta politica a Rusiei si  pe care ei nu vor permite ca moldovenii sa-l afle vreodata.

Ok, il intreb la sfirsitul discutiei dar ce crezi ca va fi mai departe cu Moldova?
Raspunsul sau insa m-a facut sa ma bucur .

-Vin alte generatii din spate, s-a vazut la 7 aprilie, vin tinerii la care noi nu le mai putem face nimic, ei vor bani, distractii si sex, sunt bolnavi de consumerismul din Occident, iar modelul rusesc pravoslavnic si estic care il promovam noi pe ei nu-i atrage. Tinerii acestia peste vre-o 15 ani cind generatiile care au trait sub urss vor disparea , ar putea sa integreze RM in UE si NATO sau chiar ar putea sa duca la unirea cu Romania.

Primele informatii socante privind represiunile regimului comunist vin dinspre arhivele Ministerului de Interne.

Referindu-se la arhivele ministerului de interne, membrii comisiei au declarat că au descoperit până în acest moment zeci de dosare și procese verbale ale Troicii Speciale (n. r. Troicile NKVD au fost, în istoria sovietică, comisii formate din trei persoane însărcinate cu ceeea ce se numeşte astăzi pedapsa extrajudiciară . Troicile au fost introduse ca un organ paralel cu sistemul oficial legal pentru pedepsirea rapidă a elementelor antisovietice.) „Potrivit datelor, majoritatea verdictelor Troicii Speciale din RASSM(Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească) se terminau cu sintagma – Rastreleati (împușcat). Foarte puține dosare din cele care au ajuns pe masa troicii speciale au avut altă concluzie decât cea menționată mai sus. Există procese verbale care arată că aceste ședințe ale Troicii puteau avea loc de 2-3 ori pe zi, iar în cadrul lor peste 200-300 de persoane erau condamnate extrajudiciar la moarte”, a precizat Gheorghe Cojocaru, președintele comisiei pentru studierea crimelor comunismului.   

Am citit cum unii reprezentanti ai fostului KGB  incearca inducerea in eroare a opiniei publice cum ca arhiva cu dosare ar fi fost evacuata la Tiraspol. De ce atunci oficialii nu permit accesul la arhiva, daca chipurile acolo nu sunt dosare si documente importante?
Raportul Ghimpu privind analiza perioadei comuniste nu va fi complet si va fi unul castrat daca nu va include si studierea arhivelor kgb/sis. Este de apreciat pozitia unui mebru al acestei Comisii. La 20 februarie curent a avut loc o şedinţă de lucru a «Comisiei pentru cercetarea şi analiza activităţii regimului comunist-totalitar în R. Moldova». Unul dintre membrii acesteia, Veaceslav Stăvilă, a făcut o declaraţie de autolustraţie. La finalul şedinţei Veaceslav Stavilă, doctor în ştiinţe istorice a dat citire unei declaraţii de «autolustraţie» în care afirmă că nu a colaborat sub nici o formă cu organele fostului K.G.B. sovietic, arată un comunicat remis de Veaceslav Stăvilă, el i-a îndemnat şi pe ceilalţi membri ai comisiei să facă declaraţii scrise din care să reiasă că nu au fost informatori ai poliţiei secrete din perioada sovietică.
D-le Presedinte Ghimpu, ar fi trist daca din aceasta comisie formata cu un scop nobil ar face parte fosti kgb-sti  numiti chiar de d-a drept membri. Propunerea mea este ca kgb-stii sa fie exclusi imediat din aceasta Comisie, macar atita dreptate sa se faca. Este foarte important ca raportul sa aiba site-ul sau. Toate documentele inclusiv cele care nu vor incapea in raportul oficial sa fie publicate pe un site special destinat raportului si documentelor din arhive.

Concluziile la care am ajuns sunt simple: ori noi reusim sa scapam de fostii ofiteri kgb si uneltele lor si sa integram RM in UE si NATO ori kgb-stii ne vor tine in saracie, intuneric si mocirla csi-sta . Un test pentru actualul Parlament este daca va reusi sau nu sa adopte legea lustratiei. SIS-ul sa lucreze, dar sa fie o structura de informatii in interesul national al R.M. si fara fostii ofiteri kgb.

P.S.

–  Va recomand sa priviti pe internet filmul „The Soviet Story”  un documentar realizat  cu suportul si la cererea unor membrii ai Parlamentului Uniunii Europene, ca Europa sa nu uite niciodata prin ce a trecut, si istoria sa nu se mai repete.
Este analizata similitudinea dintre ideologiile care au facut cele mai multe victime in istoria omenirii: cea a nazismului si cea a comunismului, Lenin, Stalin si Hitler.

–          Am recitit zilele acestea cartile vestitului fost spion sovietic Rezun, care scrie carti sub pseudonimul Victor Suvorov, va recomand si d-a sa cititi macar renumitele “Acvarium” si “Ledokol” ca sa intelegeti mai bine cum era compus sistemul sovietic si cum functionau sistemele sale de securitate. http://www.suvorov.com/.

–          De asemenea pentru documentare va propun site-ul http://www.agentura.ru/ o sursa destul de bogata , care contine si o biblioteca cu carti disponibile online la tema kgb dar si altor servicii secrete.

–           Spre sfârsitul anului 1997 la Paris a aparut o carte care a stârnit o vâlvă extraordinară:
Le livre noir du communisme (Cartea neagră a comunismului), editată de Robert Laffont si care a fost tradusă si pusă la dispozitia cititorului român de către Editura „Humanitas”.
Unul dintre cei sase autori, respectiv Stéphane Courtois, se întreabă, pe bună dreptate, coplesit de teroarea, de crimele si de teribila represiune exercitată în Uniunea Sovietică si în celelalte tări subordonate politicii de exterminare a KGB-ului: „Pentru ce această tăcere privind crimele comuniste – crimele teroarei staliniste si ale comunismului în general – în comparatie cu crimele naziste?

In Romania tema securitatii a fost bine elucidata, fiecare cetatean avind acces la propriul dosar.

–          http://www.cnsas.ro/ Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) a luat fiinţă prin Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste.
Va mai recomand sa cititi urmatoarele studii:

http://cpcadcr.presidency.ro
Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România

–          Cartea Albă a Securităţii, publicata in 1997 in Romania.

–          Vasile Crăciunoiu, Faţa nevăzută a Securităţii române. Spionaj şi contraspionaj, 1996.

–          Dennis Deletant, Ceauşescu and the Securitate. Coercion and Dissent in Romania (1965-1989), 1997.

–          Neagu Cosma, Securitatea, poliţia politică, dosare, informatori, 1998./

–          Marius Oprea, Pagini din copilăria Securităţii române, în Dosarele istoriei, nr. 5/1996.

–          Ion Mihai Pacepa, Moştenirea Kremlinului, 1992.

–          Mihai Pelin, Culisele spionajului românesc. DIE. 1955-1980, 1997.

–          Vladimir Tismăneanu, Arheologia terorii, 1992.

–          Marius Oprea, Banalitatea răului – O istorie a Securităţii în documente 1949-1989, Editura Polirom, Bucureşti, 2002.

Anunțuri

15 răspunsuri to “KGB contra R.Moldova. Cind va fi adoptata legea lustratiei?”

 1. konnarcis Says:

  http://www.erepublik.com/en/referrer/konnarcis3
  PENTRU MOLDOVA! FRATI MOLDOVENI INTRATI AICI IN CEA MAI MARE COMUNITATE DE MOLDOVENI DE PE INTERNET!

 2. War Says:

  Domnule avocat, sunteti foarte evident in incercarea de a manipula opinia cititorilor.

 3. gi Says:

  1. – Roman denumirea oficiala a filmului este „The Soviet Story” . Si nu a cerut Europa filmul, criticat de altfel de unii letoni ca fiind pe-alocuri partinitor.

  2. Cu legea lustratiei si-a batut lumea gura inca din 2000-2001, dar degeaba. Acum au trecut 20 de ani, iar din cate am citit cartile semnate de securisti moldoveni, multi din ei sunt in afaceri ca si respectivul prieten; in plus se pare ca ceea ce spui este bazat pe info cam veche. De fapt unii angajati sis sunt platiti cu 700-800 de lei, asa ca hai sa nu exageram.

  3. Pun pariu ca nu va fi o lege a lustratiei in RM, tocmai pentru ca sunt foarte multe persoane lideri de partid/vice-presedinti chiar in AIE care sunt fosti colaboratori asa ca etc. etc. etc.

 4. Anatolie Says:

  Dacă va fi adoptată atare Lege, RM rămâne fără Guvern şi Parlament.
  Acest lucru se poate întâmpla doar atunci când majoritatea va fi constituită din persoane ne-KB-iste.

 5. Stalinus Says:

  E o problema cit se poate de actuala si de serioasa.Mi-e teama insa ca expunerea \kgb-istilor va fi deosebit de dificila datorita faptului ca statul moldovean nu are controlul asupra informatiei si in al doilea rind datorita influentei pe care inca o au.

 6. Giordino Says:

  Mai e mult până deăparte. Cred că o bună parte din actualii guvernanţi se vor opune. Scriitorii , jurnaliştii cei mai de vază au fost pe vremea RSSM arma ideologică a comuniştilor. Ne se vor schimba cu una cu doua. Mişcarea pentru democraţie a fost fondată la indicaţia lui gorbaciov de KGB. Liderii de atunci ai mişcării, evident KGB-işti, sunt şi azi în politică. Aşa că e mult până departe .
  Spui duplicat dar nu apare.

 7. marin Says:

  Este o abordare serioasă.Tema va putea să fie prelungită la conferinţe practico-ştiinţifice pe parcursul anilor 2010-2013….Acele partide ce promovează indivizii în structurile administraţiei centrale şi locale care au avut legaturi cu KGB şi SIS să plătească taxă specială în bugetul naţional şi local. Aceşti cetăţeni să nu fie admişi în instituţiile de educaţie şi ştiinţifice. La alegerile locale şi republicane alegătorii să-i sancţioneze pe aceşti doritori de funcţii.

 8. stuву Says:

  afara cu kgb din viata politica, dar nu are cine sai fugareasca, caci tot ei conduc tara. neau vindut la rusi kgb si acum suntem de risul lumii.

 9. GI Says:

  Stimate blogger, lasati comentariile integrale. Vorba latinilor „errare humanum est”. Nu este nicio problema ca lumea in Moldova incurca lituanienii cu letonii 🙂 Sau doriti sa pareti atoatestiutor? :))

 10. romanmihaes Says:

  nicio problema, am preluat din internet si am redactat dupa postare. mai important mi se pare faptul ca filmul sa fie popularizat sa-l vada cit mai multi oameni.

 11. palade Says:

  amicul kgbist care afirma ca „Cei mai buni din cei mai buni” demonstreaza aroganta si limitele acestor indivizi. Este adevarat ca faceau selectie riguroasa, dar aceasta inca nu inseamna ca era o casta aparte cu mai multe cutii pe creier( vezi ofiterul Putin, o mediocritate ordinara).
  Nu se poate de izolat o structura kgb de societate in care opereaza. Si acolo inflorea cumatrizmul.Lucrul care a iesit la suprafata cu perestroika. Aceasta structura a zidit sistemul si tot ea l-a si distrus.
  D. Mihaies, fara sa cunoasteti afacerea Farewell, puteti sa considerati ca nu cunoasteti nimic despre kgb si despre caderea comunismului. De ar fi russia o tara democrata, ei ar fi ingropat mumia sifiliticului Ulyanov si ar inalta un monument lui Vladimir Vetrov. Omul care a dat jos zidul de la Berlin si regimul bolsevik.
  Va sugerez sa priviti documentarul „The Farewell Files”.
  Filmul artistic care a iesit acum cateva luni „L’affaire Farewell” de G Canet cu Kusturica in rolul central e slab, nu-l recomand. E o demonstrare ca francezii nu stiu sa faca filme.
  Sunt si doua carti: S. Kostine Bonjour, Farewell si Adieu Farewell de S. Kostine si Eric Raynaud. Aceasta din urma este ultima cu completari.

 12. Marius Ianuş Says:

  În RM sînt o mulţime de KGBişti şi printre cei aparent antiKGBişti. Ştiu exact despre ce vorbesc, pentru că am făcut o revistă la Chişinău: http://staredeurgenta.wordpress.com/ Am trăi mari surprize acolo, întîlnind practici kgbiste la oameni în care iniţial avusesem încredere…

 13. palade Says:

  In final, aceasta structura a mentinut puterea 70 de ani or acum este efectiv la Putere. Filiala din Chisinau nu are izbanda sa fie nationala niciodata. Sa nu ne facem iluzii. Ea va fi rasa de pe fata pamantului doar in cazul Reunirii cu patria muma. Si chiar atunci in societate va ramane o armata intreaga de fosti ofiteri, colaboratori, informatori, toti cei ostili a acestui neam care isi vor continua „misiunea”. Sa mai amintim inca odata cuvintele lui R. Reagan despre Rusia „Imperiul Raului”. Acesta nu a disparut. Este ca un cancer pe Planeta noastra Pamant.

 14. blogideologic Says:

  Nu vă faceţi vreun fel de iluzii în legătura cu eficienţa legii lustraţiei. Trebuie aplicat modelul Nelson Mandela, de reconciliere naţională. În România, în actuala „Respublika România” vreau să zic, aparenta lustraţie şi aparenta condamnare a comunismului prin Raportul Tismăneanu s-au făcut sub semnul ipocriziei. Raportul Tismăneanu, alcătuit de Vladimir Tismăneanu (m-am interesat la Tismana lui Nicodim, acest Vladimir Tismăneanu nu se trage de acolo, aşa cum minte prin numele său), măreşte şi mai mult distanţa dintre Respublika Moldova şi Respublika România, cel puţin pentru motivul că nu abordează chestiunea din punct de vedere ştiinţific în ceea ce priveşte ideologia. Nu poţi să taci asupra ideologiei naţionalismului românesc din secolul XIX ce este incorporarea unui acquis european de la începutul secolului XIX, anume ideologia primară a lui Destutt de Tracy, şi în acelaşi timp să pretinzi că ai condamnat comunismul ! În fine, înainte de KGB a fost Voltaire, practic ideologia lui a obligat Rusia să se năpustească asupra noastră şi apoi să construiască sistemul bolşevic ! Dacă nu înţelegem rădăcina Răului nu putem rezolva problema noastră.

 15. dadatroll Says:

  Da lustrati mey si fara lege ce acuma sa se dea lege si ce fel de lampa sasi bage oameni in casa.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: