Jos hotarul de la Prutul lacrimilor noastre!

In 1989 in timpul revolutiei romane  noi strigam la Chisinau ” Jos hotarul de la Prut” si unire frati romani. Apoi de-a lungul anilor guvernarile care s-au succedat au gasit intotdeauna tot felul de explicatii de ce nu este demontata sirma ghimpata de la hotarul RM cu Romania si UE.  De fiecare data cind traversam hotarul cu Romania aveam impresia ca traim in puscarie si ca suntem paziti de granicerii estului ca nu cumva sa evadam. Comunistii au ajuns sa declare ca trebuie sa mentinem sirma ghimpata caci acesta este hotarul CSI! Inca odata va intreb, ce avem noi comun cu CSI-ul asiei lor?  Iata de ce comunistii nu vor mai reveni la guvernare, pentru ca vor sa ne tina in puscaria estica. Am privit cu emotie cum granicerii au inceput sa demonteze stilpii cu sirma ghimpata. Absolventul de la Universitatea Al.Ioan Cuza din Iasi Vlad Filat a demonstrat ca toate deciziile importante pentru destinul noastru se pot lua la Chisinau si a dispus demontarea sirmei ghimpate, simbol rusinos al ocupatiei sovietice. La 31 martie va fi pus in aplicare si Acordul privind micul trafic la frontieră care va permite cetăţenilor Republicii Moldova, ce locuiesc pe o distanţă de maxim 50 de km de la frontieră, să intre în România  fără vize si astfel putem constata ca cetatenii RM nu sunt separati de fratii lor din Romania.
 Insa hotarul UE mai ramine sa fie riul Prut si urmatorul obiectiv trebuie sa fie integrarea RM in UE, astfel ca sa se repare o nedreptate datorata guvernarilor neocomuniste.

Anunțuri

27 răspunsuri to “Jos hotarul de la Prutul lacrimilor noastre!”

 1. dacul basarab Says:

  Sunt clipe fericite a fi la curent cu decizia de-a scoate frontiera fascista-comunista. Urmarile Pactului Ribbentrop-Molotov sper ca vor fi si ele anulate cu timpul. Mai ales ca comunistii din RM se declara moldovei infocati. Sper ca comunistii nu vor fi contra, daca moldovenilor din Romania li se va acorda dreptul de vot in politica din Moldova. AIE trebue sa demonstreze ca sunt adevarati moldovei si sa discute toate problemele in ansamblu. Cele politice, cele economice, cele culturale si a.m.d. N-ar fi rau daca automat la toti moldovenii (a Moldovei lui Stefan cel Mare) din Romania sa li se dee setatenia Moldovei. Va fi cea mai diplomatica hotarire in alegerea deputatilor promoldoveni de facto.

 2. nina gonta Says:

  am privit cu mare emotie un video cu demontarea sarmei ghimpate.pacat ca televiziunile n-au prea comentat pe larg evenimentul , nici in romania , nici in moldova DAR A FOST UN EVENIMENT DE O AMPLOARE .e CA SI CUM A CAZUT ZIDUL BERLINULUI , macar partial.

 3. nina gonta Says:

  domnule mihaies , poate puneti un video, caci nici unimedia , n-a prea reflectat evenimentul,ei deja sunt ai lui Vantu si , e clar , ce politica duc.Video cu evenimentul este pe stirea.zilei.md si o sa-l priveasca aici multi.

 4. ,,Ieseanul Says:

  Doamnelor si domnilor, Romani si cei mai putin romani,de pe ambele maluri ale Prutului ,Bicului, Nistrului,.Siretului, Dunarii etc..Am citit pe site-lul voxpublica …(despre Pretul care v-a trebui platit de Romania, in cazul unirii cu Basarabia). Marturisesc ca am ramas perplex, fara cuvinte sa nu imi vina sa cred, ceea ce citesc sa vrea reunire ? cei din Basarabia?Nu-mi vine sa cred cum sa se gindeasca ei ca vor veni, imperialistii,de romani; daca se vor reuni cu noi,vor trai mai bine? iata intrebari care nu mi-au dat pace ani multi,mai exact din 1990 de cind am fost,la niste prieteni in orasul ORHEI.Dupa aceasta experienta,am ramas cu un gust amar, despre oameni,in general si despre cei din Basarabia in particular; unii vor unirea numai cu Moldova romaneasca, altii cu si fara Transnistria, ce mai (din capete strimbe ies si idei strimbe).Cred ca nu se ia in calcul,citi la suta din Basarabia,au acces la calculatoare si pot sa-si expuna un punct de vedere valid si scare sa sustina aceasta unire ? Iar eu personal nu as putea sa hotarasc,pentru altii de aceea astept sa vad cum vor evolua lucrurile in Romania si in tinuturile Pruto-Nistrene..

 5. neuronos Says:

  Politicienii nu au facut de 20 de ani nici un pas Major pentru Unire ! Hai sa facem noi ! Toti !

  Suntem mai puternici decat orice pact „ribendraci-moloshit” ! Tre’ doar se ne Unim !

 6. ANA Says:

  EU AM TRECUT ERI PE LA UNGHENI DE UNDE SE SCOTEA RUSINEA DE SIRMA GHIMPATA SI MIAM LUAT O BUCATICA PENTRU A NU UITA NOI SI COPII NOSTRI CUM AM STAT IN TARCUL COMUNIS MAI BINE DE JUMATATE DE SECOL . JOS ZIDUL DE LA BERLIN JOS SIRMA GHIMPATA RUSINE SA VA FIE COMUNISTILOR PE UNDE ATI MERS ATI DISTRUS NATIUNI SI ATI DEZBINAT POPOARE –RUSINE SI IAR RUSINE.
  TREZITIVA OAMENI BUNI OCAZIA DE IZBAVIRE VINE NUMAI O DATA .
  O VOM FOLOSI SAU NU?????????????????????

 7. szaszsebespaul Says:

  Jos cu pactul Ribbentrop-Molotov

 8. RADU 1 Says:

  SURPRIZA DE PROPORTII LA KIEV …! REZULTATELE ALEGERILOR AU FOST SUSPENDATE DE CURTEA SUPREMA A UCRAINEI !

 9. dacul basarab Says:

  Rusia este contra autonomiei Transnistrene. Rusia isi argumenteaza prin incapacitatea Tiraspolului de-a exista autonom din punct de vedere economic. Datoria de aproape doua miliarde de euro (pentru gaz) Rusiei este cel mai mare argument , ca discutia despre autonomie este absurda. Rusia de facto ingroapa autonomia Transnistriei. Numai metoda comunista (prin forta) este folosita de Moscova in rezolvarea crizei. Metoda rusa care se utilizeaza de-a rezolva criza din Moldova va fi folosita si contra Rusiei in curind.

 10. halal Says:

  omule, cred ca esti lovit de vertaleoate!

 11. Valenta Says:

  Ukrainian presidential vote result suspended over court case
  15:5517/02/2010
  KIEV, February 17 (RIA Novosti) – Ukraine’s Supreme Administrative Court on Wednesday suspended the Central Electoral Commission’s official announcement that Viktor Yanukovych had won the country’s presidential elections pending consideration of a lawsuit.

  Prime Minister Yulia Tymoshenko appealed on Tuesday against Yanukovych’s victory in the runoff vote on February 7, which she lost by 3.48%.

  Ukraine’s highest court, which represents Tymoshenko’s last chance to overturn the results of the election, is expected to rule on the suit within two days.

  The Yulia Tymoshenko Bloc (BYT) will push to cancel Yanukovych’s inauguration, First Deputy Prime Minister Oleksandr Turchynov said Wednesday.

  The Ukrainian parliament voted on Tuesday to hold Yanukovych’s inauguration on February 25.

  „Later today, a draft resolution will be submitted to the Supreme Rada from our [BYT] faction deputies revoking the Supreme Rada’s decision to conduct the inauguration on February 25,” Turchynov said.

  Tymoshenko Bloc deputies earlier told a parliament session that because the 2010 budget had not been adopted, there were no funds for the inauguration ceremony.

  The prime minister has refused to concede defeat in the runoff vote, accusing her rival’s camp of fraud. International monitors said the election was fair and Yanukovych has been congratulated by governments around the world, including Russia and the United States.

  The congratulations for Yanukovych were arriving even before the Central Election Commission officially announced the results on Sunday, sending a strong signal to Tymoshenko, a leader of the „orange” street protests that overturned Yanukovych’s tainted election victory in 2004.

  Yanukovych’s Party of Regions, which has urged Tymoshenko to resign as prime minister, dismissed threats to contest the election results as attempts to delay the February 25 presidential inauguration. The party is in talks with other political groups to create a new coalition in the parliament.

 12. laur Says:

  Ai mare dreptate.
  ACEST MIC TRAFIC LA FRONTIERA TREBUIE DE PROFITAT LA MAXIM DEOARECE SE VA PUTEA AJUNGE IN ROMANIA DEOARECE NU SUNT CONTROALE IN ROMANIA DECAT DACA FACI CEVA RAU SI ILEGAL.

 13. dan Says:

  interesant da de partea romana au scos sirma?

 14. Lancaster Says:

  Tu ai impresia că în partea română a existat vreodată sârmă ghimpată? Orice ţăran merge pe malul Prutului când vrea el. Şi în RO. nu i-a învăţat nimeni că frontiera e gardul de sârmă ghimpată, în RO. orice om de la ţară ştie că linia de frontieră e de fapt pe mijlocul râului.

 15. Lancaster Says:

  Partea asta cu „Prutul lacrimilor noastre” e o abordare greşită, e filozofie de victimă, de loser. Ar fi cazul ca basarabenii să se trezească şi să nu se mai comporte ca o naţiune ocupată, pentru că nu mai e cazul. E ţara lor şi ei trebuie să-i decidă viitorul. Asta nu va face din R.Moldova un stat viabil, dar mentalitatea oamenilor, aceea de învinşi, tot trebuie să se schimbe.

 16. MareaNeagra Says:

  Domnule ziarist,vremea podurilor de flori si a articolelor scrise sub influenta emotiilor a trecut de mult,daca dumneavoastra si colegii dumneavoastra vreti sa fiti utili oamenilor din Basarabia,explicatile ca democratia si drumul spre lumea civilizata presupun multe sacrificii,explcatile ca astazi in Basarabia se traieste prost din cauza comunistilor care au condus 8 ani,podurile de flori nu tin locul mancarii si al banilor si continuand cu astfel de articole nu veti face decat sa neteziti revenirea comunistilor la putere.

 17. ,,Ieseanul Says:

  Domnule Mihaies subscriu la ceea ce a spus ,,Lancaster”.Indreptati-va spatele; NU sunteti un popor de milogi,handicapati….etc. Faceti-va datoria de a 4-a putere in stat; Ridicati moralul tuturor romanilor din rep. Moldova in special!..va salut cu stima…

 18. adrian Says:

  NIMIC NU POATE OPRI O IDEIE LA CARE I-A VENIT TIMPUL.UNIREA S-A INCEPUT,NE VOM CASATORI UNII CU ALTII, VOM DESCHIDE AFACERI IMPREUNA V-OM STUDIA LA UNIVERSITATI IMPREUNA… CURAJ SI RUSILOR,GAGAUJILOR, UCRAINENILOR SPRE O VIATA MAI BUNA…

 19. Adrian Adasan Says:

  CURAJ … SPRE O VIATA MAI BUNA …

 20. dumitrupogolsa Says:

  Rusoilor voi spuneţi de masacrul evreilor ???

  Dar cine a organizat pogromul evreilor chişinăuieni din 1905 ? Haruzin, guvernatorul civil al Basarabiei, la indicaţiile ministerului ţarist rus !

  În Bucovina, primarul român al Cernăuţilor, Traian Popovici, a salvat 20.000 de evrei de deportarea în lagărele de concentrare, împotrivindu-se politicii lui Hitler şi a lui Antonescu !

  Dar cu cîteva luni înainte de asta, URSS anexînd Bucovina, a masacrat cîteva mii de români la Fîntîna Albă, Bucovina de Nord (Regiunea Cernăuţi). În total 40.000 de români bucovineni au fost ucişi sau deportaţi în Siberia..
  Voi nu sunteţi ideali, ruşilor, nici pe departe. De ce hîtrilor ruşi nu vă amintiţi că majoritatea uzinelor şi clădirilor de pînă în 1945 au fost construite pe banii evreilor şi chiar a românilor.
  Voi aţi distrus cu avioanele 70 % din fondul de locuinţe ale Orheiului, şi 40% din cel al Chişinăului !
  272. mitterand, ora: 08:15; 19 feb 2010
  Anuţoiu T. Anghel

  Născut în satul Nistoreşti-Vrancea, a trăit în satul Naruja din judetul Vrancea. Între 1938-1944, Anghel T. Anuţoiu a fost secretarul şi reprezentantul asociaţiei veteranilor de război Marele Voievod Mihai. El a avertizat pe evreii din comunităţile din Bacău, Braşov, Odobeşti, Piatra-Neamţ şi Buzău că urmau să fie arestaţi – aşa că au putut fugi la timp – şi i-a ajutat să găsească adăpost. Dosar 1395.
  Băiaş, Vasile, Băiaş, Maria

  Vasile Băiaş şi soţia lui, Maria erau ţărani români care trăiau în satul Viile Dejului, cam la 5 km de oraşul Dej din Transilvania. În aprilie 1944, când s-a înfiinţat ghetoul din Dej, soţii Băiaş le-au adus alimente cunoştinţelor lui, familia Steinfeld şi i-au ascuns pe băieţii familiei la ferma lor. Dosar 615.
  273. mitterand, ora: 08:19; 19 feb 2010
  Criveanu, Theodor

  Theodor Criveanu (n. ? – d. 1988) a fost un ofiţer român care a primit ordinul să facă listele cu evreii apţi pentru munca obligatorie, aceştia nemaifiind trimişi în lagăre. El şi-a riscat viaţa acordând permise de muncă pentru mii de evrei care nu îndeplineau condiţiile solicitate de comandanţi, salvându-le astfel, viaţa. După terminarea războiului el s-a căsătorit cu fiica unuia dintre evreii căruia îi salvase viaţa. În 2007 Criveanu a primit titlul post mortem[4].

  Dumitru, Adrian Strauss-Tiron, Gabriela – Catană, Maria
  Au salvat o familie din Transnistria. Dosar 6843.

  Elena, Regina Mamă a României

  Regina Mamă Elena (n. 2 mai 1896 la Atena, prinţesă de Grecia şi Danemarca, d. 28 noiembrie 1982 la Lausanne, Elveţia). S-a apelat la ajutorul ei pentru oprirea deportării evreilor din Cernăuţi. După ce s-au adresat mai multor personalităţi, Regina Mamă, a apelat direct la Ion Antonescu, care a cedat şi a admis ca acei evrei care au ramas in Cernauti sa fie liberi!
  274. mitterand, ora: 08:26; 19 feb 2010
  Moldovan, Valeriu
  Valeriu Moldovan era proprietarul unui atelier de dulgherie din Bistriţa, Transilvania de Nord. El a salvat familia Fleischman în 1944. Dosar 5999.

  Motora, Sabin
  Ofiţer de carieră în jandarmeria română, comandantul lagărelor Grosulovo şi Vapniarka, Sabin Motora a luat măsuri de evacuare a prizonierilor evrei din Vapniarka la Grosulovo, mai aproape de graniţa română, contrar ordinului primit, de a-i transfera spre est, în marş forţat, pentru a muri pe drum, sau a fi predaţi germanilor. El a făcut tot ce a putut ca să salveze vieţile evreilor, în ciuda faptului că astfel îşi risca propria viaţă şi cariera militară. Dosar 2394.

  Nicopoi-Strul, Elisabeta
  Datorită lui Nicopoi, familia Strul, şapte persoane – tatăl, mama şi fraţii – au fost salvaţi în timpul pogromului de la Iaşi, la 29 iunie 1941. Dosar 3416.

  Paelungi, Ştefan
  Ştefan Paelungi a ascuns familia Leitman în timpul războiului, într-o colibă îndepărtată care aparţinea tatălui său. Dosar 6999.
  275. Tribus, ora: 08:36; 19 feb 2010
  Nici eu nu am vazut nici o fata aruncind pietre!
  e doar o mica parte din tot ce sa intimplat…daca conducerea de acuma nu va judeca pe cei vinovati si nu va restabili ordinea…o sa revina comunismul deja pe 20 de ani in tara … 😦
  276. mitterand, ora: 08:37; 19 feb 2010
  Petru şi Eugenia Ţurcan locuiau în satul Bulăieşti, districtul Orhei. În decembrie 1941, ei au luat în casa lor o familie evreiască, Celnik, din oraşul Grigoriopol.

  Pelin, Gheorghe, Pelin, Varvara
  Gheorghe şi Varvara Pelin erau agricultori în satul Mălăieşti, districtul Tiraspol. În martie 1944 ei l-au adăpostit în casa lor pe Lev Bruter, un tânăr evreu pe care îl cunoscuseră înainte de război.

  Mărculescu, Emilian
  În 1942, în câteva călătorii la Cernăuţi, Emilian Mărculescu a reuşit să mituiască un ofiţer de poliţie român, care a scos cinci evrei din închisoare în mijlocul nopţii, sub pretextul că trebuia să-i transfere nemţilor, spre a fi executaţi. Dosar 4779.

  Onişor, Ioana, Demusca, Letiţia, Crăciun, Ana, Crăciun, Pavel

  În mai 1944, familia Onişor – văduva Ioana şi copii ei, Victor de 21 de ani, Lazăr de 18 ani, Letiţia de 16 ani şi Anna, măritată cu Pavel Crăciun dintr-un sat din Dej au salvat familia de evrei Kandel, care fugise din lagărul ungur de la Bistriţa.

 21. Nornegru Says:

  Pentru Dan,
  Romania nu are SARMA LA FRONTIERA CU BASARABIA!!!

 22. Nornegru Says:

  Din ROMANIA< va salut in mod deosebit pe voi
  dumitrupogolsa si szaszsebespaul !!
  Oameni adevarati si cu capul pe umeri!! Bravo voua!!

 23. dan Says:

  sirma de la frontiera cu Moldova se numeste viza

 24. Jasper Says:

  Noi nu scoatem viza, voi va mai scoateti sarma?
  Nu de alta, dar apartinem altui „club” (nu CSI-ului).

 25. Jasper Says:

  Cetatean roman fiind, eu consider ca viza este un instrument necesar. Viza nu e un instrument romanesc de relatie cu vecinatatea ci unul al uniunii din care facem parte. Vrem sa fim parte a UE atunci viza trebuie aplicata pentru tti cetatenii NON UE. Nu e corect sa facem rabat (si nici nu red ca vom face) in relatie cu nimeni.

  Asa ca domnul dan, poti sta linistit ca VIZA va continua sa existe in continuare. Nu e nimic indreptat impotriva basarabenilor. Deci nu o mai luati personal.

 26. zeitzwang Says:

  Stimate Jasper,
  Cetatean roman fiind, eu vreau sa-ti comunic ca sub aspect stiintific si practic viza este un instrument ineficient de reglementare a fluxurilor migrationale. Experienta mai multor state dezvoltate demonstreaza ca acolo unde exista oportunitati economice exista migratia fortei de munca din statele mai sarace. Vezi aici frontiera Mexic-SUA, Africa de Nord-Italia, Ucraina-Polonia, etc. Migratia este un fenomen normal care trebuie incurajat. Atunci cand scade oferta economica pentru migranti, scade si numarul acestora. Deci, atata timp cat Italia va oferi oportunitati de angajare pentru romanii din Basarabia acestia vor migra pe directia Italia si nici o viza nu-i va opri. Acelasi lucru e valabil si pentru mexicanii care traverseaza frontiera cu SUA. Daca n-ar exista job-uri in SUA pentru mexicani ei ar sta acasa. Acuma, cu referire la relatia Basarabia-Romania. Pune-ti, te rog, intrebarea cum e sa fii despartit de fratele tau care locuieste in partea stanga a Prutului pentru ca un tampit birocrat din Bruxelles crede ca are raspunsuri pentru tot si toate. Hai sa nu exageram cu regulile UE. Politica externa Germania, Franta, Marea Britanie o face indiferent de ce crede Romania. Sa fim si noi atunci cu capul sus si sa ne cautam de interesele noastre strategice.

 27. catalin Says:

  parere personala : din pacate e cam putin probabil ca Moldova sa se uneasca cu romania. asta din motive politice si economice si cate si mai cate gen limba cultura educatia ruso-comunista etc. am fost in Balti si m-am simtit ca acasa, dar se vede ca sunt educati altfel numai gandindu-te ca nu isi cunosc istoria ca nu stiu ca Cernautiul a facut parte din Romania si din Moldova istorica…in fine, Moldova ramane o mare minciuna ca si tara de sine statatoare este un stat creat artificial practic o „campie cu orase” fara resurse importante (ca si Belarusul).ideea e ca atat timp cat Rusia intervine in politica interna a statelor din CSI nimic nu se va schimba indiferent cat de mult vor altii schimbarea(vezi Cecenia si statele din Caucaz,Georgia, Daghestan etc etc etc).Punct.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: