Cine isi va asuma esecul unui eventual referendum constitutional?

Nici dupa vizita Presedintelui Comisiei de la Venetia Gianni Buquicchio care a sugerat concentrarea doar pe modificarea articolelor care prevad alegerea Presedintelui  pentru a debloca criza politica, lucrurile nu s-au clarificat. Atit la emisiunea de la protv cit si la cea de la M1 liderii AIE au declarat ca sunt impotriva alegerilor anticipate si ca vor incerca in trei luni sa gaseasca solutia de modificare a Constitutiei. Se creaza impresia ca liderii AIE s-au imbolnavit de la Voronin de autoritarism si egoism politic, ceia ce am vazut la tv ma face sa fiu sceptic privind soarta AIE. Autosuficienta si aroganta nu sunt calauze bune pentru o buna guvernare. Intre cei patru lideri mai este vreo unul realist? Cum sa reusesti in trei luni sa gasesti consens pe forma de guvernamint(cind unii pledeaza pentru alegerea Presedintelui de catre popor iar altii pentru alegerea lui in Parlament), sa redactezi 69 de articole din Constitutie, sa le oferi spre expertizare la Comisia de la Venetia si la alti experti, sa le explici propriilor cetateni si sa le expui la referendum? Constitutia nu-i o jucarie a politicienilor care se tem de alegeri anticipate. E un document mult prea serios ca sa te joci cu el si sa fortezi modificari in pripa. Presedintele interimar declara ca prin adoptarea unei  Constitutii redactate se exclud alegerile parlamentare anticipate, insa sansele pentru adoptarea unei Constitutii  redactate sunt minimale, sau chiar deloc pina la 16 iunie. Comunistii au anuntat ca vor boicota referendumul si ei pot determina circa 25% din populatia cu drept de vot sa nu se prezinte la referendum. Fara indoiala 2009 va fi anul alegerilor parlamentare anticipate, daca nu vom fi martorii unui derapaj antidemocratic.  Conform legii daca pina la 16 iunie nu se modifica Constitutia, Presedintele R.M. va trebui sa emita decretul privind dizolvarea parlamentului si numirea datei alegerilor anticipate. Solutia cea mai corecta pentru depasirea crizei constitutionale in opinia mea ar fi petrecerea concomitenta a alegerilor parlamentare si referendumului constitutional in toamna anului 2010. In acest mod partidele membre AIE nu vor depinde de rezultatul referendumului. Pina in toamna e mai real de a se reusi compunerea unu text nou al Constitutiei, care ar avea sanse reale sa fie adoptat la referendum  petrecut in ziua alegerilor parlamentare, deoarece atunci lumea se mobilizeaza la vot, fiecare sustinindu-si partidul favorit si in acest mod este asigurata prezenta de peste 50% la alegeri. Nu poti forta o modificare radicala a Constitutiei  in 3 luni iar cei care sustin aceasta idee fara sa vrea le fac jocul comunistilor. O campanie pentru referendum se aseamana cu una electorala si necesita cheltueli enorme din bugetul si asa auster. In caz de esec a referendumului cum vor explica liderii AIE cetatenilor cheltuelile inutile?
Mai exista ratiune la parlamentarii AIE sau aceasta este intinata de dorinta cu orice prêt de a se mentine in functii? Pina la 24 februarie liderii AIE s-au angajat sa vina in fata societatii cu o pozitie comuna, echilibrata privind reforma constitutionala. Speram in triumful legii, bunului simt si a dreptatii.

Cine isi va asuma esecul unui eventual referendum constitutional? Sunt constienti oare liderii AIE ca esecul referendumului petrecut in graba(care nu va putea sa intruneasca cele doua majoritati de 50% plus 1 pentru a fi validat) pune cruce pe AIE si pe fondul cresterii preturilor si scaderii nivelului de trai aduce inapoi la guvernare comunistii si populistii?

Anunțuri

31 răspunsuri to “Cine isi va asuma esecul unui eventual referendum constitutional?”

 1. romanmihaes Says:

  Ликвидация. История провала российских спецслужб в Украине
  Автор: Юрий БУТУСОВ
  http://www.zn.ua/1000/1550/68514/
  Информация председателя СБУ Валентина Наливайченко об аресте с поличным сразу пяти офицеров Федеральной службы безопасности России в Одесской области выглядела настолько сенсационной, что поверить в это казалось невозможным.

  Итак, на пресс-конференции глава СБУ заявил, что 27 января офицеры ФСБ РФ арестованы при получении сведений, содержащих государственную тайну, от гражданина Украины. Доказательства бесспорны — зафиксирована передача материалов, встреча находилась под полным контролем украинских контрразведчиков, личности участников установлены.

  Заявление ФСБ РФ полностью подтвердило факты. Российская спецслужба не отрицала шпионаж в Украине! Главный пафос россиян заключался в том, что их действия были якобы лишь ответом на разведывательную активность украинцев против России. Самым смешным было утверждение, что шпионский скандал — провокация СБУ, что якобы международная практика предписывает раскрывать шпионов и выдавать их тихо, без огласки. Забавное и, разумеется, случайное совпадение — не дожидаясь никаких официальных выводов, сразу после выхода пресс-релиза ФСБ те же аргументы российской стороны озвучил депутат Партии регионов Николай Азаров. Поскольку Николай Янович имеет все шансы получить высокий пост в команде будущего президента Украины, и чтобы предотвратить дальнейшие случайные выступления в защиту иностранных спецслужб со стороны наших миролюбивых политиков, «ЗН» с помощью источников в украинской контрразведке постаралось установить причины, ход и значение этого шпионского скандала.

 2. Zamfir POP Says:

  E bine că scrieţi ruseşte secretele …

 3. romanmihaes Says:

  am dat un text din presa ucraneana privind scandalul spionilor rusi retinuti in ucraina care provin din baza militara rusa din transnistria.in presa noastra scandalul nu sa comentat

 4. Vlad Says:

  Aricolul despre referendum este unul bun si in principiu sustin acest punct de vedere, care este realist. Daca esuam cu referendumul facut in graba, cresc sansele lui vor. de a reveni la putere

 5. nina gonta Says:

  AR FI DE DORIT SA SE GASEASCA O CALE DE A ALEGE PRESEDINTELE FARA ALEGERI ANTICIPATE SI FARA REFERENDUM ! CACI TOATE ASTEA SUNT ACUM „PERICULOASE” PENTRU AIE.In acest scurt timp inca nu s-a produs schimbarea de mentalitate in capul basarabenilor . Cu atat mai mult pe timp de criza , e greu sa CREEZI O IMPRESIE BUNA.Comunistii sunt infiltarti peste tot , chiar daca unii se dau acum democrati , saboteaza si viseaza sa se intoarca Voronin.Asa ca ar fi bine sa se evite anticipatele, sa se mai gaseasca „UN AS” in maneca lui Ghimpu pentru a debloca situatia.

 6. Valenta Says:

  Dl Mihaes
  La sigur, agentii secreti ai Rusiei au lucrat nu numai in Ucraina,
  ci si in Moldova, inclusi9v la 7 aprilie…
  si ca multi dintre ei inca mai sunt si mai LUCREAZA in Moldova.
  Ar fi bine sa fie prinsi, demascati si expulzati cu „MUZICA” – adica cu mare scandal, caci VORonin atunci invinuia Romania…

  BRAVO JURNALISTILOR care cer demisia lui MURUIANU!
  E un prilej de al misca din loc, ca tare multa coruptie indoseste omul ista.

 7. Valenta Says:

  NINA,
  de alegeri anticipate sa se teama comunistii, noi nu ne temem, insa,
  ADEVARAT ESTE ca acum inca avem multe de rezolvat…
  si eu stiu ca GHIMPU mai are nu numai un as in mineca!

  Unul dintre asi eu l-am vazut clar ieri, dar n-am sa vi-l spun,
  caci lasa sa lucreze el caci o face foarte bine!
  Iar noi trebuie sa ii sustinem si
  fiecare acolo unde este sa INTAREASCA CETATEA!

 8. Valenta Says:

  Apropo,
  Ucrainenii, INCA NU AU MURIT!
  Sa nu se linisteasca Ianucovici!

  Ucraina este o TARA cu demnitate si care vrea sa traiasca cu demnitate
  si care va trai cu demnitate!

  Insa, bine ar fi ca de la ei sa vina initiativa de a anula consecintele Pactului Molotov-Ribentrop. Atunci poate si DUMNEZEU mai mult i-ar ajuta!

  Caci nu poti TRAI CU DEMNITATE daca nedreptatesti pe fratele tau care vietuieste pasnic linga tine.

 9. doaratat Says:

  amintiti-va cantecul lui Gheorghe Tudor
  ce cale cata tara sa apuce in tragica neconvertita zi?
  se urca Basarabia pe cruce si nu stim invierea cand va fi.

 10. Traducerea Says:

  D-nul Mihaies, poate ne traduce cineva textu cu spionii. Stiu ca e greu de crezut dar multa lume nu stie ruseste.

  Va multumim

 11. vasile Says:

  Domnule Mihaies!
  Nu speria oamenii cu esecul tau.Esec poate avea loc numai daca noi nu vom fi uniti,si prosti.Totul depinde de mibilizarea poulatiei,de lucru care la duce partidele aliantei si noi cu tine,si altii ceilalti care dorm pe laita si viseaza frantoale. Totul este o lupta permanenta si sistiga cei care sunt bine organizati,sinceri cu oamenii si optimisti.
  Constitutia adusa de la Moscova de Lucinschi,facuta de INSTITUT GOSUDARSTVA I PRAVA si mai departe tot de Moscova schimbata trebue facuta dupa rigoriile europene si punctum.Cei de la Venetia nu au spus ca AIE nu au dreptate,pur si simplu ei vor sa procedam ca la ei,acolo unde este pace si democratie,si unde asupra lor nu apasa nimeni de nicaeri,inafara de proprii cetateni.
  Sunt sigur ca daca ne vom organiza chibzuit referendumul va trece.
  Amintiti-va de Referendumul pentru inlaturarea lui Base,cind untr-o perioada atit de scurta el a reusit sa mobilizeze circa 9 mln de cetateni si sa si costige.
  Am inpresia ca ati vrut vre-o doljnosti care nu ati obtinuto si din caza aceasta sunteti suparat pe AIE asi sceptic in actiunile care le inreprindeti.

 12. Lancaster Says:

  Un comentariu remarcabil ! 😛 Sincer să fiu, nici eu nu ştiu ruseşte, dar sunt mândru de asta. Engleza şi germana îmi ajung.

 13. Valenta Says:

  To Lankaster

  Tell me please, are you now in Austria?

 14. Achiles Says:

  Cine isi va asuma raspunderea pentru un eventual esec al referendumului? – Nimeni din cei 4 nazdravani. Nici chiar cel cu 3 maneci si cu cate un as in fiecare. Vor da vina unul pe altul si se vor manca ca cainii. Totusi mai exista o speranta. Pana la 24 februarie mai e ceva timp si poate le va veni mintea acasa si vor proceda in continuare conform rigorilor logicii. Sa prioriteze corect sarcinile ce le au de facut, cele pentru termen lung, cele pentru timpul imediat (rezolvarea crizei legata de alegerea presedintelui, evitarea anticipatelor). Oricum sa nu disperam… Inca.

 15. romanmihaes Says:

  Domnule Vasile, mie nu-mi trebuie doljnosti si sunt sigur ca nu o sa-mi ofere vreo functie vreodata cineva in statul asta condus de oamenii interpusi ai Moskovei. Pe mine ma intereseaza sa iesim incet din intuneric si ocupatie. AIE trebuie sa puna baza unei noi Constitutii care sa faca posibila pe viitor schimbarea de generatii in politica care sa aduca la integrarea in UE si NATO. Dar pina atunci mai este mult de muncit.

 16. Lup Bătrân Says:

  Vezi, Roma, iar apar aceştia cu „prepunerile”. Tu vorbeşti de Lae, iar Vasile îi trage de Bălaie. „Să ne unim”, „să fim chibzuiţi”, să luăm seama….Poveşti arabe! Domnii aceştia uită că e vorba de „unirea” a circa unui milion şi jumătate de cetăţeni pentru a câştiga un referendum. Să „uneşti” o aşa grămadă de norod e nevoie de mult-mult timp şi de multă-multă muncă. Ghimpu crede că o va face ca Cepaiev, va flutura o dată cravata lui „rozovă” şi toată lumea va vota noua Constituţie. Personal cred că nu avem nevoie de o nouă constituţie, odată ce mergem spre Unirea cu România. Avem alte lucruri, mai importante, de făcut. Dinpăcate cei patru crai şi mogulii din umbra lor au alte planuri şi alte intenţii. Cine va răspunde pentru EŞEC? Fireşte, nimeni. Să nu uităm că Ghimpu nu s-a achitat nici până azi cu butoiul de vin şi porcul pierdut la un rămăşag (ştiţi care).
  P.S. Privitor la FSB şi 7 aprilie. Amintiţi-vă, cine se afla în „batemanul” parlamentului în timp ce mulţimea lua cu asalt clădirea. Două persoane: Lupu şi V. Ţurcan. Sunt ei cei mai viteji dintre comunişti? Nu, desiguri. Trebuiau să conducă până la capăt operaţia…

 17. VladS Says:

  Lupule te dai la cioban sa-i povesteti ce „balai” sun mioarele si ce „flaminzi” sunt lupii din satul vecin ?
  Oare nu ne spui si noua astora mai neiformati de ramasaguri si „batemanuri” de unde si in ce mod ai facut rost de aceste indubitabile informatii ?

  O zi buna

 18. stuву Says:

  domnilor Filat si Lupu catre d-a ma adresez- Se stie ca Mihai Ghimpu este un tip iresponsabil care vrea sa bage tara Moldovei in haos prin referendum negindit. Va rrugam sa luati atitudine si sa opriti prostia lui Ghimpu si urechean.

 19. Traducerea Says:

  S-o fi suparat d-nul Mihaes ca i-am cerut traducerea? Comentariul meu e cat se poate de serios. Multa lume – din cei care citesc unimedia si blogurile atasate – nu stie ruseste!!! Cum nu am primit traducerea de la autor am apelat la Google. Pentru confratii de „suferintza” – a se citi cei ce nu cunosc dulcea si frumoasa limba rusa iata traducerea facuta de Google. In fine, am inteles in mare despre ce era vorba…
  „Liquidation. The history of the failure of Russian intelligence services in Ukraine
  Author: Yuri BUTUSOV
  http://www.zn.ua/1000/1550/68514/
  Chairman of the Information Security Service Valentyn Nalyvaychenko the arrest of five right-handed officer of the Federal Security Service of Russia in the Odessa area looked so sensational, that believe in it seemed impossible.

  So, at a press conference the head of the SBU stated that on January 27 FSB officers arrested in obtaining information containing state secrets, a citizen of Ukraine. The evidence is indisputable – the transfer of recorded material, the meeting was under the complete control of Ukrainian counterintelligence, the individual members are installed.

  Statement by the Federal Security Service has fully confirmed the facts. Russia secret service did not deny the spying in Ukraine! Chief pathos of the Russians was that their actions were merely a response to the alleged espionage activity against the Ukrainians in Russia. The most ridiculous was the claim that the spy scandal – provocation by the SBU, which supposedly international practice requires the disclosure of spies and give them quietly, without publicity. Amusing and, of course, a coincidence – not waiting for any official findings, immediately after the press release of the FSB, the same arguments voiced by Russia’s deputy in the Party of Regions Mykola Azarov. As Mykola Azarov has all chances to get a high position in the team of the future president of Ukraine, and to prevent further accidental actions in defense of foreign special services from our policy of peace, „ZN” with sources in the Ukrainian counter-intelligence to try to establish the causes, course and significance of this spy scandal .”

  Toate bune!

 20. Lup Bătrân Says:

  Pentru VladS: De la televiziune, domnule. Şi una, şi alta, de la televiziune. Pe atunci mă mai uitam la „corobca” respectivă. De la un timp am renunţat şi să ştii că mă simt cu mult mai bine. Toate cele bune!

 21. vasile Says:

  Voi cei cu unirea voastra nu faceti altcevai decit sa-i puneti pe jar pe cei de la Cremlin si sai inraiti.Am impresia ca o faceti in mod intentionat ca sa aprindeti spiritele si ura rusilor. Voi stiti foarte bine ca unirea acum este imposibila, De ce? Din cauza ca R.Moldova este recunoscuta ca tara independenta de mai mult de o 145 de state ale lumii,R.Moldova este mebra a ONU si a majoritatii organismelor internationale,europene si regionale.In aceasta situatie asa probleme nu se rezolva cu metodele lui Ceapaev,astfel de probleme se rezolva cu ajutorul marelor puteri,printre care este si Rusia(din pacate).Vedeti problema Cosovo,unde cind au spus rechinii ca nu se poate ca ea sa fie cu Serbia sa terminat tot bilciul.Cosovo a devenit independenta.Asi pute sa va mai aduc si multe alte exemle atit din viacurile trecute cit si mai recente,Dar nu are rost care-i distept stie sau intuitiv intalege despre ce mege vorba in propozitie.
  Unica solutie este cea ce a spus Base-sa ne intilnim in Europa Unita,altminteri o sa nimerim intr-un noroi din care no sa iasa nici viitoarela 10 generatii.FORSTEIN.

 22. VladS Says:

  Si de ce postezi aici cererile… ? Du-te Gogule la parlament, presedintie, cofetarie, „buda”, „nujnik” numa du-te odata de aici…

 23. VladS Says:

  Hai sictir…

 24. ionel Says:

  lasati unirea cu romaniaca nui reala. a venit basescu la chisinau si a zis corect-moldova sa mearga in uesi acolo se va intilni cu romania. lasati referendumul in pace, ca va faceti de ris. la alegeri anticipate comunistii scad tare

 25. nina gonta Says:

  VASILE , DA TU BAI DE CE ESTI ASA DE FRICOS DE TE TEMI DE CREMLIN ? ia descreteste-ti fruntea si indreapta-te de sale , nu mai sedea corojit in fata rusului , ma , lasule .. sa nu cumva sa-i inraim! dar cand ne-a=u dus parintii in siberia , ei nu ne-au inrait ? prea mult am rabdat , ca prostii

 26. ,,Ieseanul Says:

  Mai oameni buni, ia mai stati si va odihniti un pic. Nu cred ca toata lumea care, isi permite sa debiteze ineptii pe acest forum; este de buna credinta, si ca cei ce vor sa infaptuiasca reunirea cu basarabia, ba sunt imperialisti romani,mancurti,clevetesc si lupta impotriva unui stat independent,recunoscut de nu stiu cite state de(marimea unui judet din rominia).Dar nu ai ce sa faci atunci cind, ,dintr-un cap strimb ies si idei strambe” si pocite.Eu personal nu fac parte, dintre apropiatii domnului Basescu si nu pot spune ce s-a discutat, la Chisinau in legatura cu acest ,destul de sensibil . Iar daca rep. Moldova Isi doreste cu adevarat, integrarea in structurile europenesa o faca pe contul ei si sa nu ne mai dam de ceasul mortii,ca nu se reuneste cu tara si nuare nevoie de ajutorul,nimanui .Sa o lasam sa-si faca ceea ce-si doreste; iar despre fonduri de integrare trebuie sa dovedeasca ca si le merita singura; In ceea ce priveste integrarea ei dupa umila mea parere,se va produce (citez:LA PASTELE CALULUI) adica la sfintul ASTEAPTA…IN rest tot ceea ce va doriti..sa auzim de bine.

 27. ,,Ieseanul Says:

  Mai oameni buni, ia mai stati si va odihniti un pic. Nu cred ca toata lumea care, isi permite sa debiteze ineptii pe acest forum; este de buna credinta, si ca cei ce vor sa infaptuiasca reunirea cu basarabia, ba sunt imperialisti romani,mancurti,clevetesc si lupta impotriva unui stat independent,recunoscut de nu stiu cite state de(marimea unui judet din rominia).Dar nu ai ce sa faci atunci cind, ,dintr-un cap strimb ies si idei strambe” si pocite.Eu personal nu fac parte, dintre apropiatii domnului Basescu si nu pot spune ce s-a discutat, la Chisinau in legatura cu acest subiect destul de sensibil . Iar daca rep. Moldova Isi doreste cu adevarat, integrarea in structurile europenesa o faca pe contul ei si sa nu ne mai dam de ceasul mortii,ca nu se reuneste cu tara si nuare nevoie de ajutorul,nimanui .Sa o lasam sa-si faca ceea ce-si doreste; iar despre fonduri de integrare trebuie sa dovedeasca ca si le merita singura; In ceea ce priveste integrarea ei dupa umila mea parere,se va produce (citez:LA PASTELE CALULUI) adica la sfintul ASTEAPTA…IN rest tot ceea ce va doriti..sa auzim de bine.

 28. vasile Says:

  Iesanule esti un mare prost.Eu niciodata nu am fost impotriva unirii.
  Dar in comparatie cu tine eu vad lucrurile asa cum sunt.

 29. dacul basarab Says:

  Fratilor sa nu va fie frica. Poporul a format o opozitie AIE si ea dat puterea pentru a pune la punct toate problemele. Sper ca AIE le va reusi sa-i demonstreze tiranului Vova-comunistul, ca poporul nu-i prost. Sa nu dee Domnul , ca poporul sa fie nevoit sa aduca la putere un extremist de dreapta, pentru al pedepsi pe tiran. Poporul este in stare sa aduca la putere si un dictator. Dictatorul, care va nationaliza edificiul comunist din centrul Chisinaului. Politicienii se gresesc , dar poporul niciodata. Fratilor fiti convisi ca poporul a format AIE si n-a gresit. Victoria vine, vine defenitiv.

 30. silvia Says:

  Nu sunt atit de sigura ,ca v-om chistiga referendumul.Locuesc la sat si vad si aud ce se discuta.Comii lucreaza de zor ,lansind diferite minciuni,care au priza la oamenii simpli.[pensii,indemnizatii,unire,Afgan,biserica,]Multi imi reproseaza,ca au viotat democratii si au ramas si mai saraci.Toti au asteptat ,,lapte de pasare,,si deja regreta,ca nu au sustinut com-ii.Mentalitatea,bat-o vina !Au fost educati ,ca lor trebue sa le dee,putini insaa se intreaba,dar ce trebue sa dee in loc ?Am fost astazi in centru raional,m-am intilnit cu niste persoane,care s-au dedicat ani in sir luptei pentru dreptate.L-eam vazut dezamajite.M-au comunicat,ca aceiasi comunisti,,prefacuti peste noapte,, in PL,PLDM,PD vin in functii in structurile de stat.Cine tine cont de parerile ,celor,care au luptat cu comunistii au adus in fruntea raioanelor niste cameleoni de ai lui urechian,care le este in cot,de viitorul tarii,scopul lor este chit se mai poate sa-si faca interesele si sa se giftuiasca cu banii publici.Toti raii[de diferite culori]au dat mina cu mina,se sustin reciproc si fura tot ce se mai poate fura !!!AM TREI COPII,sotul a decedat.Am avut o speranta,DAR NU O MAI AM SI NU MAI AM NICI O PUTERE SA LUPT….CU CNE SI LA CE BUN !Vin ai nostri,pleaca ai nostri….vorba ceia….

 31. ,,Ieseanul Says:

  Nene vasile daca ai timp acasa, uitate intr-o oglinda si spunene si noua ce o sa vezi; daca, nu vezi ce-ti place? -Atunci iti spunem noi o sa vezi un dobitoc congelat,de mai mare dragul ;fa-ti o fotografie si pune-o pe gazeta de perete sa vada toti ce imbecil au in colectivitatea lor. Maimuta cu cit este mai proasta,cu atit se urca mai sus in virful copacului. Hai….Pa!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: