Este regretabil faptul că scumpirile care au avut loc nu au fost însoţite şi de subvenţii acordate păturilor defavorizate ale populaţiei

Doar chişinăuenii beneficiază de indemnizaţii la căldură 
 Interviu cu Roman MIHĂIEŞ, avocat,
Preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor

Roman MIHĂIEŞ- Data naşterii: 28.02.1969, comuna Gura Galbenă, rn. Cimişlia.
Studii: 1986 – absolvent al Liceului „Mihai Eminescu” din or. Cimişlia.
1990-1994 – Facultatea de Drept, Universitatea “AL. Ioan Cuza’, licenţiat în drept, Iaşi, România.
Activitate profesională: 1994-1996 – Jurist-consultant la Asociaţii Obşteşti.
1996- prezent, avocat Biroul ”ROMAN-ACORD” în cadrul Baroului Avocaţilor din RM.
În perioada 1997-2001 – lector-asistent la obiectul „Dreptul Internaţional Privat „ , Facultatea de Drept, USM şi Academia de Drept.
2003-2004 – masterat USM (FRISPA), magistru în politologie, teza “Gestionarea conflictului transnistrean. Din 2001- preşedinte al Asociaţiei “Moldova Europeană Unită”, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor. Director al unor proiecte finanţate de Fundaţia „Eurasia”(SUA), Fundaţia „Soros-Moldova”, GTZ(Germania), OSCE(Moldova). Expert (2007) în cadrul Proiectului Tacis “Asistenţă în Implementarea APC, OMC şi a Planului de Acţiuni UE-RM în contextul Politicii Europene de Vecinătate (PAPEV) privind elaborarea Strategiei naţionale în domeniul protecţiei consumatorilor.
Dle Roman Mihăieş, începând cu primele zile ale noului an, după câte ştim, în urma ridicării tarifelor la gaze, energie termică şi electricitate, suntem martorii unor scumpiri în lanţ ale produselor alimentare, benzină etc. Acest fapt a generat şi multe speculaţii, ceea ce a condus la majorări nejustificate la unele produse alimentare, farmaceutice, cosmetologie etc. Care e poziţia Ligii Apărării Drepturilor Consumatorilor (LADC) în acest război al preţurilor?
– Este regretabil faptul că scumpirile care au avut loc nu au fost însoţite şi de subvenţii acordate păturilor defavorizate ale populaţiei. Există unele produse de primă necesitate, cum ar fi pîinea, la care statul, în mod obligatoriu, subvenţionează preţul, precum şi la unele produse cum ar fi gazele, electricitatea şi energia termică, unde există un control al preţurilor stabilite de către ANRE. Consider că Guvernul, prin intermediul structurilor abilitate, ar trebui să urmărească ca agenţii economici monopolişti să respecte drepturile consumatorilor. LADC a propus ca Guvernul să vină cu un regulament privind compensaţiile şi indemnizaţiile întru ajutorarea păturilor defavorizate.
LADC ar putea interveni în politica de stabilire a preţurilor de către ANRE? Consideraţi că sunt reale noile tarife la serviciile comunale?
LADC este o organizaţie neguvernamentală şi nu poate dicta ANRE-ului politica de preţuri. Însă poate veni cu anumite propuneri şi sugestii. Chiar ne-am exprimat îngrijorarea privind creşterea tarifelor. În context, am atras atenţia ANRE că energia electrică importată din Ucraina este mai ieftină decât cea importată de la Centrala de la Kuciurgan. Am sesizat ANRE-ul şi vizavi de situaţia dezastruoasă de la SA „Termocom”, acesta însă fiind acum în proces de audit.
Recent, în Chişinău au fost depistate 173 de cazuri de majorare ilegală a preţurilor, cele mai multe înregistrându-se în pieţele din Chişinău. Cine poartă răspundere pentru această debandadă?
Cazurile de majorări ilegale ale preţurilor ţine de competenţa structurilor abilitate a CCCEC, dar şi a administraţiei publice locale. Ele sunt organele care au menirea de a lua măsuri administrative şi de a intenta dosare administrative sau penale în caz de necesitate. Aş vrea să atenţionez consumatorii să fie mai energici şi să informeze, fără a sta pe gânduri, autorităţile de resort atunci când depistează scumpiri exagerate ale unor produse sau alte încălcări.
Cum aţi comenta faptul că Guvernul Filat, iniţial, a promis ieftinirea produselor din carne, depistând o schemă de comercializare ilicită în domeniu, ca mai apoi să afirme că „acest domeniu” e prea complicat? La moment, preţul la mezeluri în Republica Moldova e mai mare decât în Europa.
– Într-adevăr, potrivit mai multor informaţii şi declaraţii oficiale, în timpul guvernării comuniste ar fi existat un monopol al câtorva firme care importau carne. În prezent, acest monopol nu mai există parcă, iar preţurile, cu părere de rău, nu s-au micşorat. Se presupune că există o schemă de contrabandă prin regiunea transnistreană. E de datoria organelor competente să efectueze investigaţiile de rigoare şi să pedepsească vinovaţii. E timpul să se facă ordine, aşa cum s-a promis. Dar, probabil, e prea greu să urneşti carul din loc, ţinând cont de corupţia şi legislaţia imperfectă moştenită.
Credeţi că indemnizaţiile şi compensaţiile oferite de stat sunt capabile să protejeze consumatorul nostru?
– Depinde de volumul compensaţiilor. Dacă e vorba despre noile facturi la energia termică, de exemplu, în municipiul Chişinău, pentru persoanele cu venituri de până la 1 450 de lei, se prevede o compensaţie de 40% din preţul facturii. Dar de aceste ajutoare beneficiază doar consumatorii din capitală. Ar fi bine însă ca şi cei din alte orase si sate să beneficieze de indemnizaţii la căldură. Cunoaştem şi problema compensaţiilor pentru transport, care a generat mai multe proteste, dar care, până la urmă, a fost reglementată amiabil. Astfel, pensionarii vor beneficia de permise gratuite sau, opţional, vor primi compensaţia de 70 lei. Bineînţeles că volumul compensaţiilor nu este suficient, guvernul a declarat că este în căutare de fonduri în acest scop. Deci să sperăm că fondul necesar va fi găsit.
În unele ţări, în România de exemplu, se aplică impozitul pe viciu – se are în vedere calitatea, nocivitatea, termenul de expirare a produselor. Ce se întreprinde în acest sens în Republica Moldova?
– Când vorbim de taxa pe viciu, avem în vedere o politică  care urmăreşte scăderea consumului de alcool şi tutun. Majorarea accizelor la tutun şi alcool este potrivită pentru sănătate, pentru buget şi pentru economie, se arată într-un raport realizat de Banca Mondială pentru autorităţile române. În condiţiile R.Moldova, majorarea accizelor la tutun şi alcool este bine-venita, pentru a reduce numărul fumătorilor, dar şi pentru sporirea veniturilor la buget.
Cum ar putea să vă contacteze cetăţeanul de rând pentru a sesiza o abatere sau alta? Ce instituţii similare mai funcţionează la Chişinău?
– În toată lumea, interesele consumatorilor sunt apărate de stat, la noi prin intermediul Inspectoratului pentru protecţia consumatorilor şi supravegherea pieţei din cadrul Ministerului Economiei, care are atribuţii vaste, inclusiv aplicarea măsurilor administrative. Există şi ANRE, în cadrul căreia funcţionează o linie verde privind sesizările consumatorilor. Există şi organizaţii neguvernamentale, menite să informeze şi să consulte consumatorii şi câteva ONG-uri cu acelaşi profil. Cetăţenii interesaţi pot apela la LADC, pe adresa: Chişinău, str. Bucureşti nr.68, oficiu 407, telefon 238316 sau la Centrul pentru apărarea drepturilor consumatorilor: tel. 482152.
– Vă mulţumesc. Pentru EUROPEANUL, Tamara GORINCIOI

www.europeanul.md

Reclame

4 răspunsuri to “Este regretabil faptul că scumpirile care au avut loc nu au fost însoţite şi de subvenţii acordate păturilor defavorizate ale populaţiei”

 1. a Says:

  din interviu reiese ca guvernul da compensatii celor din chisinau dar n-are chef sa le dea si celor din provincie. fiti putin atent la modul in care va exprimati

 2. Sergiu 1135 Says:

  Dacă revin toti cet. plecați peste hotare, atunci mai mult de un milion vor avea venitul sub 1450 de lei , ce va face atunci guvernul , va compensa la toti cărbunii și lemnele? Fie și guvern democratic, dar pentru asigura viață normală la cet. săi nu va fi în stare , această rep fantomă nu are viitor cu tot cu suveranitatea sa, toate guvernele se vor juca dea stabilitatea și statalitatea a ceea ce nu poate să existe , asta trebuie să recunoască liderii politici de astăzi, atunci vor avea nume scrise cu litere de aur pe paginile istoriei. Jos fantoma, unire națiune!!!!

 3. Lup Bătrân Says:

  Roma, nu „compensaţiile” (un fel de pomeni) sunt problema. Aici „regretele” Dtale chiar că sunt deplasate. Unul, care se învârte prin lumea ong-eiştilor sau a lumii politice, ar fi trebuit să iasă cu altceva, nu cu „regrete” (lacrimi) de crocodil. Problema e SURSA acestor scumpiri, de unde au pornit ele, care sunt „contribuţiile” (sau vina) actualei guvernări şi care ar fi trebuit să fie adevăratele ei responsabilităţi pe care nu şi le-a asumat.

 4. Sergiu Says:

  Duuuuuuduuuuiiittttuuullleee.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: