Salvarea R.Moldova prin europenizare si alegerea directa a Presedintelui

Vizita lui Basescu si proiectele asumate  echivaleaza cu scoaterea RM din moartea clinica, in care se afla datorita izolarii acesteia de catre guvernarile anterioare. RM poate fi asemuita unui bolnav aflat in moarte clinica care se afla sub ingrijirea medicilor si de calificarea carora depinde salvarea bolnavului. In timp ce Romania incepind cu 1996 a inceput modernizarea care a finalizat cu integrarea in UE si NATO, la Chisinau guvernarile antiromanesti minteau populatia si o speriau cu pericolul unei Romanii sarace si inapoiate. Izolarea fratilor de frati si romanofobia guvernarii voronin este poate cea mai grava crima impotriva poporului  din RM. Iata de ce vizita lui Basescu care in mod normal trebuia sa fie una obisnuita a capatat anvergura unei eliberari  nationale .

La 20 de ani de la independenta aceleasi probleme, nu avem linie ferata cu echartament european, liniile electrice de inalta tensiune nu exista pentru a putea fi racordati la sistemul electric european etc.  Rusine nationala rezultata de ocupatia basarabiei de catre nomenclatura filorusa.
In acest context  proiectele de interconexiune energetică, construirea unei conducte de gaze până la Iaşi, atragerea fondurilor europene din cadrul Parteneriatului Estic, ecartamentul european, reconstrucţia podurilor peste Prut , asumate de cele două părţi în cursul vizitei de două zile a Presedintelui Basescu, echivaleaza cu eliberarea din robie.
Pe de alta parte Rusia finanteaza regiunea transnistreana in mod deschis, Smirnov defileaza la Moskova  iar guvernantii de la Chisinau cersesc de la aceiasi Rusie un credit care e clar ca nu va mai fi oferit.
Déjà vu , tradare sau prostie?
Noroc de Basescu si de votul romanilor de la alegerile prezidentiale. Daca cistiga Geoana RM avea sa fie vinduta inca odata asa cum a facut Iliescu in 1991. De acolo ni se trage inapoierea.
Sa fim sinceri R.M. astazi este un Bantustan European, cu o justitie corupta si aservita, cu o presa care dupa atitia ani de dictatura abia incepe sa respire, cu o nomenclatura hapsina si coruptibila si cu o populatie saraca si disperata. Incercarea AIE de a redresa situatia catastrofala se loveste de citeva probleme, una dintre care este contradictia dintre componentele aliantei. Compromisurile facute PD-lui dar si AMN-lui care se contin in programul AIE  vor tine RM pe un echilibru intre interesele Rusiei de a ne mentine inCSI si dorinta de integrare in UE. Pe de alta parte PCRM si Moldova Unita in conditiile acutizarii crizei economice , cresterii preturilor si scaderii nivelului de trai pot sa revina la guvernare.
Ce-i de facut?
Opinia mea este ca doar modificarea Constitutiei si alegerea unui Presedinte reformator si proeuropean direct de catre popor ne poate salva de dictatura partidelor. Sondajele de opinie arata ca peste 65% din respondenti doresc alegerea Presedintelui in mod direct. De ce politicienii nu respecta dorinta poporului?

Alegerile parlamentare anticipate sunt necesare ca sa mai limpezeasca spectrul politic, insa partidele proeuropene si proromanesti nu vor putea sa obtina majoritatea constitutionala si nici calificata, oricum va fi necesara coabitarea sau cu PD sau cu alt partid de centru-stinga.

O alta salvare a RM poate veni din parteneriatul cu Romania. Basescu a anunţat la Chişinău că Guvernul român va emite o ordonanţă de urgenţă prin care va fi înfiinţată o agenţie specială pentru acordarea cetăţeniei române. Documentul pregătit pentru şedinţa de vineri a Guvernului prevede înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.  Sediul agenţiei va fi la Bucureşti, dar că va avea şi cinci unităţi teritoriale, la Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj şi Timişoara.
Cu cit mai multi cetateni moldoveni vor detine si cetatenia romana deci europeana cu atit mai repede se va europeniza si RM.

Reclame

23 răspunsuri to “Salvarea R.Moldova prin europenizare si alegerea directa a Presedintelui”

 1. Vasile Says:

  Ca sa vezi care e denumirea corecta a Agentiei.

  Cauza „inapoierii” basarabenilor este ca au votat intotdeauna ca niste berbeci, pe ala care ii duce mai bine cu fofarlica.

  Iti meriti soarta.

 2. RADU 1 Says:

  … FACEM UN APEL PREMIERULUI FILAT . RENUNTATI SA MAI CERETI VREUN IMPRUMUT DE LA RUSIA . AJUNGE ! DACA VROIAU SA-L DEA ,L-AR FI DAT PANA ACUMA …AU AVUT TIMP DESTUL . CE ROST ARE CA INTREAGA MOLDOVA SA PUPE PAPUCUL SULTANULUI DE LA KREMLIN , PENTRU O SUMA RIDICOLA , DACA TRANSFORMAM IN EURO ,DOLARII PROMISI …ROMANIA ACORDA 100 DE MILIOANE DE EURO[NU DOLARI] MOLDOVEI , FARA DISCUTII SI CERSEALA INTERMINABILA . SFARSITI CU ACEST CIRC PENIBIL IN CARE TIRITI MOLDOVA !

 3. romanmihaes Says:

  Pai de asta si propun alegerea directa a presedintelui, sa nu mai depinda de partide care sunt hapsine si dominate in linii mari de interese de grup.

 4. nina Says:

  ar fi bine ca acest articol sa fie publicat in toate ziarele moldovei.. poate ajunge la cine trebuie.. sau il citesc mai multi si mai prind.. la minte.

 5. nina gonta Says:

  ar fi bine ca acest articol sa fie publicat in toate ziarele moldovei.. poate ajunge la cine trebuie.. sau il citesc mai multi si mai prind.. la minte. DACA POPULATIA MOLDOVEI NU INTELEGE CARE-I ESTE DRUMUL DE VIITOR , SITUATIA NU SE VA SCHIMBA.

 6. nina gonta Says:

  TREBUIE SA NU SE FACA ALEGERI ANTICIPATE. DE GASIT O MODALITATE LEGALA DE A ALEGE PRESEDINTELE , PENTRU A TRECE DE CRIZA POLITICA.

 7. halal Says:

  mihaies macar stii ce inseamna europenizare? chiar habar nu ai dar te apuci sa vorbesti si scrii prostii. Care-i legataura intre europenizare si alegerea directa a presedintelui?

 8. Vlad Says:

  Din moment ce te numesti Vasile banuiesc ca si parintii (rudele, prietenii) tai „au votat intotdeuna ca niste *** „. Prin urmare, iti meriti soarta de fiu de ***.
  Pe de alta parte ce sa-ti spun: -Mass media sau internet-ul NU au ajuns pana si in satele cele mai „adormite” din care sa „lumineze” mintea omului Moldav despre „Bruxelles”, „drepturile Omului” si „nanotehnologii”. Sa te mai intreb ceva: Ai mai vazut tu pe cineva sa „defileze” mai mult la Mesager de cat mascariciul asta de Voronin ?
  La final calduros iti recomand sa te retragi „7 ani in TIBET” si din perspectiva aceasta sa te dai in pareri despre „Tunning-ul bazei de date Oracle pe distributia Linux Ubuntu cu kernel-ul patch-uit…
  Numai bine

 9. RADU 1 Says:

  astazi putem vorbi fara nicio teama de a gresi , de esecul total al „caii filo-ruse ” in r.moldova . toate guvernarile indreptate cu fata spre moscova , care s-au perindat la putere la chisinau , au dus tara la dezastru generalizat … r.moldova se prezinta astazi in fata lumii intregi , ca drept ” azilul de saraci ” al europei . saracie crunta , inapoiere economica si stiintifica , infrastructura la pamant, teroare ,deznationalizare fortata , trupe straine in tara , exod masiv spre alte zari …acestea sunt marile realizari ale filo-rusilor ! in fapt filo-rusii au condus tara aproape tot timpul ,de la proclamarea independentei … cand cu fata mai democraticeasca , cand fluturand la vedere steagurile rosii … da… filo-rusii au avut timp destul sa ne arate ce pot si vedem astazi ce au putut . e timpul de incercat si o alta cale . calea europeana !

 10. SpreVest » Salvarea R.Moldova prin europenizare si alegerea directa a Presedintelui Says:

  […] Blogul lui Roman Mihăieş […]

 11. Ruslan Says:

  Care 100 millioane euro da tie romania?! Ei mai mai nu mor de criza, dar voi asteptati banii. Nici o unire nu are sanse, nici cu romania, nici cu rusia. Moldova e stat independent. Punctum.

  Si nu fiti asa de lasi. Mergem toti la alegeri in noembrie si rezultatul va pune tot la cale.

 12. laur Says:

  Fara iesirea din CSI SI ADERAREA LA NATO nu se poate aderarea la UNIUNEA EUROPEANA.

 13. Crin Antonescu Says:

  O idee pentru cei din Republica Moldova (poate o citeste cineva si din guvern):

  – Voronin vrea de fapt unirea RM cu Romania (premisa logica pentru ce va urma)

  – Voronin spune ca moldoveni sunt pana la Carpati si Milcov (cele 8 judete din Romania) – cca 6 milioane de cetateni.

  – daca Voronin e suparat ca Romania da cetatenii, sa dea si RM cetatenii moldovenilor din Romania (Voronin nu poate spune nu)

  – sa se organizeze apoi un referendum cu cetatenii moldoveni care vor fie unirea cu Romania, fie independenta (in RM cca 1 milion va vota pentru, 3 impotriva, dar in Romania chiar si numai 4 milioane vor vota pentru).

  DECI: respectand grija lui Voronin pentru moldoveni, RM se uneste cu Romania 🙂 mai simplu decat acum 150 de ani (Cuza), foarte legal si nici macar Transnistria nu poate spune ca e ilegal (voteaza doar MOLDOVENII)

 14. palade Says:

  Geografic suntem in Europa, dar cu capul suntem niste sclavi. Iata si Mihaies ne indeamna sa-l votam pe vre-un tsar-batiuska si rezolvam problemele noastre. Dar cu mentalitatea corupta ce facem? Justitia, politia, functionarii de stat, medicii. Totul dar absolut totul e corupt in RSSM. In plus nu avem apa, canalizare pentru majoritatea populatiei, ne cacam impreujurul casei ca salbaticii. Europinizarea din gura lui Mihaies suna exact ca si Eurovisionul lui Pasha Turcu.

 15. luna plina Says:

  Mai Ruslan sau Rusan cum te mai chiama ori esti plecat de acasa sau nu esti in toate mintile. Cum crezi ca Basescu poate fi comparat cu Voronin si tatucii lui ?

 16. Lup Bătrân Says:

  Romane, văd că-ţi închipui că ştii ceva de „hapsânia partidelor”: Dar ce ştii tu de hapsânia preşedinţilor? Bănuiesc, nimic. Atunci taci, băiatule. Nu tulbura apele şi aşa prea tulburi. Cât de asupra noastră mai stă ţeapănă cuşma lui Monomah, orice preşedinte este un ostatec al politicii ruseşti. Cu partidele e altă brânză- Uite la actuala AIE. Ghimpu se pupă cu Băsescu. Lupu cu Kiril, Filat cu Hilary Clinton etc. Şi târâş-grăpiş treaba merge încolo unde trebuie să meargă. Încă o dată: LAS-O CU PREŞEDINTELE ALES DE ÎNTREG POPORUL! Nu ştii ce holeră e asta.

 17. Lancaster Says:

  Europenizarea autentică a R.Moldova se poate obţine mai degrabă prin reunificarea cu România, decât pe cont propriu. Nici România nu e azi măcar la nivelul Cehiei sau Austriei (şi ar mai avea nevoie de 80 de ani pentru a atinge nivelul Germaniei) dar R.Moldova e cu încă 20 de ani în urma României, ani pe care nu-i poate recupera singură.

 18. radu Says:

  pai da tovarase palade … daca moldova nu iese de sub papucul rusilor , o sa se cacareze inca 1000 de ani in jurul casei oamenii acestor locuri … multumiti pentru asta conducatorilor „geniali” filo-rusi care in fapt au detinut si mai detin inca prin pd -ul lui lupu puterea in moldova . problema nu sta in alegerea directa a unui presedinte… voronin a fost ales de parlament , sa nu uitam asta si a facut ce a vrut el, mai ceva ca un monarh absolutist … se poate alege varianta republicii semiprezidentiale , in care parlamentul ramane principala forta ,iar presedintele neavind dreptul sa dizolve parlamentul. daca se tin noi alegeri si situatia ramane tot neclara ce e de facut ? alte alegeri ? pana cand asa ?

 19. palade Says:

  pai tovarase radu, daca nu stii, iti spun eu ce sa faci. Dupa ce te caci langa casa, iti bagi un shiocalau in asshole si fa-ti Republici acolo, chiar linga shithole:parlamentare, semiprezidentiale, socialiste, monarhiste…..
  Succes

 20. RADU 1 Says:

  …maimuta neo-comunista de palade e un provocator de-al rusilor … ca e jale mare si inapoiere in moldova … ce sa caute moldova in ue ? nu mai bine sta tarisoara in rahat pana-n git inca 1000 de ani sub cizma ruseasca ? defetism strecurat in randurile populatiei de comunei si kgb-ei … ce spun rusii ? stati mai moldoveni prosti in bancile voastre si gura mica ca navalim cu diviziile „eliberatoare” … biletul si la gara tovarase palade … spre moscova-n zbor …

 21. Sergiu 1135 Says:

  Ce folos din agenție , cum umblă basarabenii în Europa cu pașaportul românesc ,așa vor umbla și ceilalți care vor obține, iar cei din parlament cum papă, așa și vor păpa, jos independența republicii fantome moldova!

 22. Alex Says:

  dac,ar fi sa fie chestia numai in partea finaciara,ar mai rabda lumea ,dar spunetimi in lacasele de cult ortodox din Moldova in majoritatea lor se inchina Mitropolitului Chiril,Rusii ao o zicala Ne hlebom edinim sit celovec iata asta no luati in consideratie.Da oferirea cetataniei este mai mult decit necesar la aceasta vreme acum sunt conditii prielnice din ambele parti.Si sa nu uuitam cui ne inchinam cind mergem la slujbe in bicerici,carui mitropolit.

 23. VladS Says:

  Scuzati-mi limbajul:

  Sa mori tu ca „moare Romania de foame”. Poate citesti ziarele si vezi ca FMI le-a acordat 20 miliarde de Euro pentru a iesi din criza… Iar tu ramii sa fii un umil privitor de TV.

  P.S. Spre cultura ta generala numele unei tari incepe cu majuscula.
  Numai bine

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: