Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile

Se stie ca liderii AIE nu au formulat o opinie unitara privind reforma constitutionala. Unii vor republica semiprezidentiala in speta PLDM care doreste alegerea Presedintelui de catre intreg poporul, altii republica parlamentara in care Parlamentul alege in continuare Presedintele, asa cum doreste PL. Dar mai sunt si alte probleme de corelat. Unii zic ca trebuie modificat doar un articol cel care prevede alegerea Presedintelui, altii zic ca trebuie adoptata o Constitutie noua si a aparut si alta opinie ca trebuie redactate vre-o 60 de articole prin referendum!
Astazi Voronin a declarat ca  nu sustine revizuirea Constitutiei si va cere sustinatorilor sai boicotarea unui eventual referendum. Disensiuni apar si la denumirea limbii in Constitutie, unii zic sa fie romana, altii moldoveneasca in paranteze romana iar altii doar moldoveneasca. Astfel exista riscul real de a forta niste modificari la Constitutie care sa nu fie bine gindite  si pe de asupra datorita sabotarii unor forte politice referendumul sa nu intruneasca conditia  impusa prin actuala Constituie – prezenta a 50 +1% din alegatorii inscrisi in lista.
Iar articolul 168 din Codul Electoral privind intrarea în vigoare a hotărîrii supuse referendumului republican, spune ca in cazul în care referendumului se supune o lege constituţională, aceasta se consideră aprobată dacă pentru ea au votat cel puţin jumătate din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale. In opinia mea asta inseamna ca trebuie obtinute doua majoritati de 50+1%, una fiind prezenta la vot si alta in favoarea noii constitutii. Astfel in cazul petrecerii unui referendum constitutional in graba in lunile aprilie sau mai 2009 in mod sigur la acesta nu se va putea asigura prezenta a   jumătate din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale si astfel criza constitutionala si politica se va adinci.
Cei de facut?

Referendum constitutional simultan cu alegerile parlamentare anticipate
Opinia mea este ca acest grup constitutional creat pe linga Presedintie trebuie sa elaboreze un text nou al Constitutiei, care sa fie elaborat cu atragerea specialistilor din UE si expertizat de catre Comisia de la Venetia, societatea civila, opinia publica etc. Apoi textul votat de majoritatea deputatilor in Parlament sa fie scos la referendum care sa fie petrecut simultan cu alegerile parlamentare anticipate in lunile octombrie sau noiembrie anul acesta. Sa speram ca pina atunci deputatii din AIE vor decide ce fel de republica doresc sau poate e cazul sa transformam RM in monarhie constitutionala?
In acest mod se va obtine un text al Constitutiei elaborat minutios, fara graba care datorita faptului ca prezenta la parlamentare de obicei depaseste 50% si referendumul are sanse sa fie declarat valabil.
Graba strica treaba spune un proverb. In cazul adoptarii modificarilor la Constitutie indeosebi.

P.S.

In ziarul Komsomolskaia Pravda, editia di Rusia a aparut un amplu material care a scapat presei de la noi, despre Romania si R.Moldova/transnistria realizat la Bucuresti de Daria Alamova cu denumirea”De ce romanii considera Rusia dusmanul nr.1 iar  Moldova teritoriul sau”?
http://www.kp.ru/daily/24423/593448/ si http://www.kp.ru/daily/24424.4/594014/.
Se stie ca KP este apropiata de Kremlin si deserveste interesele guvernarii ruse, in acest context este interesant de ce a aparut acest material amplu acum cind la Chisinau este alta guvernare decit cea comunista? Sa fie legat cumva acest material de unele eventuale evenimente privind transnistria?

Reclame

26 răspunsuri to “Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile”

 1. Petrus Says:

  As propune transformarea sistemului republican in monarhie constitutionala.
  Daca romanii nu au fost destepti, fiti macar voi, sa-l puneti pe Mihai Rege!
  Ar fi o a doua posibilitate sa grabiti intrarea in CE.

 2. romanmihaes Says:

  Ar fi prea multi doritori la postul de rege al Moldovei de Est. Pe ce criterii sa alegi un rege? Sa fie de vita moldoveneasca din descendenti de domnitori moldoveni? sa fie din familie ragala europeana cu traditie?
  Nu cred ca Regele Mihai ar accepta sa fie rege al Moldovei si nici nu ar gasi suficiena sustinere in RM.

 3. laur Says:

  AR FI FOARTE BINE, CA pcrm SA NU MAI POATE SPUNE CA ESTE VOTAT DE JUMATATE DIN POPULATIE (fortele democratice sa obtina mai mult de 60% si 70 de mandate (sa i aduca pe comunisti cu picioarele pe pamant).

 4. ionel Says:

  trebuie ptrecute alegeri parlamentare anticipate sa scapam de voronin si comunisti care nu vor acumula mai mult de 20%. Pl se teme de alegeri pentru ca scade dar ghimpu trebuie sa respecte legea ca devine dictator deja un fel de Voronin sau Pinocet. M-am saturat sa vad mutra debiloida a lui ghimpu care vrea sa falsifice constitutia.

 5. socolenco Says:

  Atita timp cit doar PL doreste sa le ocoleasca este clar ca sunt inevitabile, principalul e sa reuseasca sa schimbe pina atunci constitutia astfel ca sa nu mai avem criza politica. Nu sustin idea de a avea referendum odata cu alegerile parlamentare.

 6. RADU 1 Says:

  …CARE SCADERE LA PL ? ULTIMUL SONDAJ II INDICA INTR-O USOARA CRESTERE … IN FAPT CINE DORESTE SCADEREA PL DACA NU SI DISPARITIA SA ? SA O SPUNEM VERDE IN FATA . EXTREMA-STANGA -PCRM-REACTIONARA ,RETROGRADA,ANTI-NATIONALA SI FILO-SOVIETICA [RUSA]…APOI PD-UL LUI LUPU , CARE MAI ARE DE MUNCIT FOARTE MULT PANA VA DEVENI CU ADEVARAT UN PARTID SOCIAL DEMOCRAT MODERN SI AUTENTIC CA IN VEST … INCA AU DESTULE CONCEPTII INVECHITE SI RETROGRADE SI PE LINIE NATIONALA SI PE LINIA DEZVOLTARII SOCIAL-ECONOMICE …IN SPATELE LUI LUPU SUNT DESTUI COMUNISTI SADEA VOPSITI IN GRABA IN DEMOCRATI . APOI E DE ASTEPTAT CA UNELE ATACURI DURE ANTI-PL SA VINA DINSPRE MOSCOVA … NU EXCLUD NICI VARIANTA UNOR MICI INTEPATURI SI DINSPRE PLD , CARE ACUM SE AFLA PE VAL SI NU AR PLANGE DACA PL AR DISPARE IAR ELECTORATUL SAU AR MIGRA SPRE PLD …

 7. RADU 1 Says:

  … NU E PL PARTID DE SFINTI IN NICIUN CAZ… DAR CAND VEZI CA E ATACAT DE CELE MAI REACTIONARE,RETROGRADE,ANTI-NATIONALE,ANTI-DEMOCRATICE SI PRO-COLONIALISTE FORTE POLITICE DIN MOLDOVA SI RUSIA , NU ITI RAMANE DECAT SA TE REPLIEZI IN SPATELE LUI GHIMPU SI CHIRTOACA …

 8. RADU 1 Says:

  …APROPO , CU PUNEREA INTRE „PARANTEZE” A LIMBII ROMANE IN NOUA CONSTITUTIE ,CUM CERE NEO-STALINISTUL M.LUPU …Declaraţia de Independenţă a Moldovei din 1991 stipulează clar că “limba oficială este limba română”. PRACTIC SE REVINE LA RADACINILE DE INCEPUT ALE R.MOLDOVA . EU CRED CA BIETII CREIERASI MANCURTIZATI AI LUI LUPU , AR TREBUI PUSI INTRE „PARANTEZE”… CAND O SA VEDEM IN AUSTRIA LIMBA GERMANA INTRE PARANTEZE ,MAI STAM DE VORBA … NU POTI SA DECLARI PE EMINESCU , POETUL-NATIONAL , DAR SA PROVADUIESTI LA INFINIT O MINCIUNA GOGONATA DE SORGINTE STALINISTA . MAI IERI UCRAINA L-A PUS PE STALIN ACOLO UNDE-I LOCUL – IN TABARA CELOR CARE AU COMIS GENOCID . SI VINE MANCURTIZATUL ASTA DE LUPU SA NE PUNA LIMBA INTRE „PARANTEZE” …

 9. RADU 1 Says:

  Republik Österreich
  Republica Austria
  Drapelul Austriei
  Stema Austriei
  Drapel Stemă
  Deviză: Nu are
  Imn naţional: Land der Berge, Land am Strome

  Localizarea Austriei

  Capitală Viena (Wien)
  48°12′ N 16°21′ E
  Oraş principal Viena
  Limba oficială Germană – –––––––!!!!!
  Sistem politic Republică Federală
  – Preşedinte Heinz Fischer
  – Cancelar Werner Faymann
  Independenţă 1919
  Suprafaţă
  – Total 83.871 km² km² (Locul 112)
  – Apa (%) Neglijabil
  Populaţie
  – {{{an}}} 8.150.835 loc. (Locul 86)
  – Densitate 97/km² loc./km² ({{{Densitate-loc}}})
  PIB {{{PIB_PPC_an}}}
  – Total $267 Miliarde USD (Locul 35º)
  – Per capita $32.962 USD
  Monedă EURO 1
  ({{{Monedă-ISO}}})
  Fus orar UTC + 1
  Zi naţională {{{Zi-naţională}}}
  Domeniu Internet .at
  Prefix telefonic ++43

 10. nina Says:

  TEBUIESC EVITATE IN ORICE CHIP , PENTRUCA E CRIZA , BANI NU SUNT , DAR SI MASURILE ECONOMICE LUATE DE AIE. VOR INTOARCE MULTA LUME IMPOTRIVAEI ..MAI BINE DE GASIT ALTA MODALITATE DE ALES PRESEDINTELE .. PRIN MODIFICARI IN CONSTITUTIE..

 11. nina Says:

  in modificarile din Constitutie sa se puna limba romana ca limba de stat , asa cum este declarata in Declaratia de independenta , deci sa se treaca nu la modificare , ci CORECTARE…

 12. Andrusha Says:

  tara Brazilia
  Capitală Brasília
  15°48′S 47°54′V
  Cel mai mare oraş São Paulo
  Limbi oficiale portugheză––!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Grupări etnice 49,4% albi
  42,3% pardo (bruni)
  7,4% negri
  0,5% asiatici
  0,4% autohtoni

  exemple de acestea pot aduce cu duiumul, noi moldovenii neam gasit destepti tare….
  NICI NU IES LA ALEGERI DACA NU AVEM LIMBA ROMANA CA LIMBA OFICIALA

 13. Andrusha Says:

  tara Australia
  Oraş principal Sydney
  Limba oficială Engleză !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Sistem politic Monarhie constituţională
  – Regină
  Guvernator-general Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
  Michael Jeffery
  – Prim-ministru Kevin Rudd
  Independenţă 1901
  Suprafaţă
  – Total 7,686,850km² km² (Clasament mondial: 6)
  – Apa (%) 1
  Populaţie
  – 20,180,878 loc. (Clasament mondial: 53)
  – Densitate 2 loc./km²

  CEI DOI METRI DE BULBUCI MAI VREA EXEMPLE!!???????!!!!

 14. romanmihaes Says:

  va fi greu de impus limba romana in Constitutie dar trebuie de incercat. Vor face opozitie PD,AMn,PCRM si restul. de aceia poate ar bine de efectuat un referendum consultativ la care cetatenii sa fie intrebati ce limba de stat trebuie pusa in constitutie ce fel de republica doresc si apoi de facut si referendim constitutional.

 15. nina Says:

  vai de mine , sa faci referendum intro tara cu atatea rusofoni si rataciti si sa-i intrebi/mai ales pe baba ioana si mos ion! / se limba vor in constitutie.. ?!! da ei vor spune >> moldoveaneasca sau in cel mai rau caz > rusa…nu se poate face referendum intro tara deznatinalizata si turmentata de zeci de ani de rusi .. limba care o vorbim este romana ..! sa se pronunte oamenii de stiinta si sa fie „bagata” pe gat tuturor .. si basta .. cui nu-i place sa plece in siberia , acasa la ei sa vb ce limba vor ! Nu se mai poate tergiversa treaba asta numai ca sa le intram unora in voie.. in Declaratie de independenta s-a spus clar ca limba este romana .. acuma sa se faca RECTIFICAREA si totul va reveni la locul cuvenit

 16. nina Says:

  sunt o multime de tari /vezi mai sus exemplele/ unde denumirea limbii nu coincide cu denumirea tarii si nu este amenintata statalitatea acestor tari .. toate aceste inventii stupide ale comunistilor si acolitilor lor , a coloanei a 5-ea din RM , sunt niste inventii pentru a ne mai tinea dependenti de ei si sub jugul lor invizibil ..dar destul de simtitor. Trebuie sa se termine aceasta comedie!

 17. Lup Bătrân Says:

  Roma, alegerile anticipate nu mai sunt chiar atât de „inevitabile”. Debiloidul Ghimpu, cum s-a exprimat cineva mai sus, se va opune din toate puterile. Şi va câştiga. Spre deosebire de Filat, cel care şi-a implantat, precum se zice, o frezură nouă (prezidenţială?)în Elveţia, şi spe deosebire de Lupu, care e o mare, o imensă amoebă, Ghimpu este un buldog cu puţine idei, dar fixe şi care ştie să şi le apere. Ideea nr.1 e să rămână cu orice preţ la putere, nu să plece în urma unor alegeri anticipate cu multe necunoscute. Nu vrea alegeri nici Urechean. Din aceleaşi motive. Şi, cred, tot mai puţin vor fi pentru alegeri anticipate comuniştii lui Voronin (numai dacă nu au căpiat cu totul, adică dacă nu se vor lua după istericosul teoretician al haosului Tcaciuk).
  Ce va urma?
  Vor scoate la un referendum-simbol o întrebare privind acordul schimbării Constituţiei, apoi vor schimba ceva (neesenţial) ca să poată să-l aleagă pe Lupu sau pe altcineva şi cu asta se va termina sfârâiacul. Aşa că – vrabia mălai visează! – MAE nu are nici o şansă să se avânte în nişte „alegeri anticipate”, pe care, înţeleg, le vrea din toate baierile şi pe care, în caz că se produc, nu are nici o şansă să le câştige, adică să treacă în parlament. Vrei dovezi?…Am o mie. Argumentul cel mai greu, însă, e lipsa de realism.
  P.S. Vederile cam slabe mă împiedică să revăd textul, dar, sper, să nu fi făcut gafa ta şi să scriu „ce-i de făcut?” fără liniuţa de rigoare. Vale!

 18. RADU 1 Says:

  … jignirile la adresa lui ghimpu sunt in cea mai mare parte nedrepte . decat sa ai 1000 de idei proaste , mai bine 10 bune …se pare ca aceasta campanie murdara anti-ghimpu e condusa direct de la moscova , cu sprijinul fortelor pro-colonialiste din moldova . orice om intreg la minte si cu adevarat patriot , nu poate fi decat alaturi de ghimpu … ghimpu are sprijinul tuturor fortelor nationale din r.moldova si romania . ca o fi avand si greselile sale , e una , dar directia sa e una corecta … o fi fost mai bun voronin pentru sobolanii pro-colonialisti , ca statea smirna in fata rusofonilor si moscovei …

 19. RADU 1 Says:

  Jurnalist rus, omorat in bataie de politisti

  Joi, 21 Ianuarie 2010
  Un jurnalist rus in varsta de 47 de ani a decedat, miercuri, dupa ce a fost batut si torturat intr-o sectie de politie din orasul siberian Tomsk.

  Jurnalistul Konstantin Popov a fost batut cu bestialitate si torturat intr-o celula a sectie de politiei din orasul Tomsk, de catre un ofiter de politie in varsta de 26 de ani, au anuntat colegii victimei, transmite Reuters consultat de ziare.com.

  O comisie federala de investigatie a
  confirmat ca barbatul a fost spitalizat pe data de 4 ianuarie, cu rani interne grave, dupa ce a fost batut de un ofiter de politie intr-o celula a sectiei de politie din Tomsk. Dupa mai bine de doua saptamani de coma, barbatul a decedat, miercuri, din cauza ranilor suferite.

  Politistul Alexei Mitaiev, in varsta de 26 de ani, a recunoscut ca l-a batut pe Popov, din cauza stresului. Ofiterul a fost dat afara din politie si acuzat de vatamare corporala grava si abuz de autoritate.

  Presedintele filialei locale a Uniunii Jurnalistilor din Rusia, Alexei Sevastianov, a declarat
  ca Popov a fost torturat cu un obiect neidentificat.

  Colegii victimei au cerut demisia sefilor politiei din zona si au atras atentia asupra abuzurilor si violetelor tot mai frecvente comise de politia rusa.

  Konstantin Karpachiov, redactorul sef al publicatiei locale Tema, la care lucra Popov, a declarat ca incidentul nu a avut nicio legatura cu munca jurnalistului.

  „I se putea intampla absolut oricui. Este inca o dovada a brutalitatii politistilor, ce poate afecta pe oricine”, a declarat Karpachiov.

  „Jos mainile de pe jurnalisti!”

  Incidentele violente in care au fost implicati politisti, in ultima vreme, au declansat o reactie fara precedent in presa rusa. Jurnalistii rusi au criticat vehement politia si un tribunal din Moscova care a amendat recent un fotograf pentru
  participarea la un protest de strada
  .

  Agentia de stiri RIA Novosti a negat ca fotograful Andrei Stenin a luat parte la miscarile de protest, acesta aflandu-se la fata locului in interes de serviciu.

  Mai multi jurnalisti rusi din televiziunile sau ziarele de stat au semnat o petitie prin care ii cer ministrului de Interne Rashid Nurgaliev sa verifice comportamentul politistilor care l-au retinut pe Stenin.

  La randul sau, Uniunea Jurnalistilor din Rusia a atras atentia asupra abuzurilor politiei, intr-o declaratie publicata de site-ul sau oficial, cu titulul „Jos mainile de pe jurnalisti!”.

  Cel putin 17 jurnalisti rusi au fost ucisi, in ultimii 10 ani, din cauza muncii lor, insa ucigasii au fost condamnati doar intr-un singur
  caz.

  Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat luna trecuta ca incidentele violente din ultima vreme in care au fost implicati politisti submineaza autoritatea statului si starnesc furia populatiei.

  Medvedev a ordonat Ministerului de Interne sa-si reduca personalul cu o cincime pana in 2012, in cadrul unei reforme mai ample a sistemului
  .

 20. RADU 1 Says:

  …o fantoma bantuie r.moldova . minusculul partidulet de buzunar p.conservator … stimata presedinta a fantasmagoricei adunaturi p.c. este autoarea glumei politice a anului . ” purtam discutii si cu moldova unita [stanga radicala anti-nationala ] si cu mae [ partid de dreapta ,cu orientare populara si pro-romaneasca ] ” … la asa declaratie afona , mai ,mai , sa cadem pe spate … extrem de dubios acest partid conservator . cine vrea alianta cu moldova unita [ noul pcrm – anti-voronian ] , pute si el a comunist … declaratia iresponsabila a prezidentei p.c. ne dezvaluie cam ce hram poarta „conservatorii” … si mai ieri se discuta dupa aderarea la mae a grupului teleportat de la amn , de o coagulare care sa contina si pc … maiculita mare …

 21. Alex Says:

  D-le Mihaies de unde a-ti luat-o ca AMN este impotriva limbii romane.Vad ca nu cunoaste-ti nimic despre partid,dar Va dati cu parerea.

 22. ady mondialul Says:

  PLDM si PD au declarat membrilor sai mobilizarea totala pentru alegeri anticipate la sfirsitul anului 2010. numa ghimpu si urechean doua fosile de 60 de ani incearca sa abureasca electoratul.

 23. Alex Says:

  Hai spuneti cineva,ce ne va da alegerile anticipate daca iar nici-o parte nu va acumula 61 mandate?S-o incepem de la inceput,alegerea conducerii parlamentului,guvernului si presedintelui,care nu se stie daca va fi inca ales?Iarasi timp pierdut,de dragul comunistilor si a altor care vor alegeri anticipate.Am pierdut vre-o 10 ani,ajunge.Nu ne trebuie alegeri.

 24. Larisa Says:

  Mai bine ati intra in discutie cu rusofonii forumisti de la KP si MB care zi de zi isi bat joc de tot ce ne leaga: limba ,istoria ,neamul decit v-ati certa intre voi .Ne razboim mereu spre bucuria celor care ne urasc.

 25. ionel Says:

  in rezultatul anticipatelor comunistii vor scadea la vreo 20% si atunci vor fi posibile si modificari la Constitutie.

 26. iulian Says:

  cuplarea alegerilor parlamentare si referendunului poate fi o speranta ca refu va fi validat! asa cum a facut si basescu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: