Batalia pentru Ucraina: Timosenko sau Ianukovici?

R.Moldova in mod firesc are doi vecini strategici Romania si Ucraina.
In Romania au avut loc alegeri la care victoria a fost obtinuta de candidatul oranj sustinut de SUA si Occident Traian Basescu, ceia ce constituie un mare avantaj pentru R.Moldova. Asta va permite guvernului RM sa dezvolte proiectele de integrare in UE si aprofundarea relatiilor bilaterale pe toate domeniile.
Alt vecin strategic, despre care opinia publica nu stie aproape nimic este Ucraina.
Zbignev Bjezinski, fost secretar de stat, cunoscut politolog care este consultant al presedintelui SUA  Obama a declarat ca: ” Cea mai importanta pierdere a Rusiei in rezultatul destramarii URSS a fost pierderea Ucrainei, reesind din importanta ei geopolitica, numarul populatiei, etc. iar refacerea imperiului este imposibila fara Ucraina. Independenta Ucrainei este o sansa pentru evolutia Rusiei catre democratie in viitor”.
De rezultatul alegerilor din Ucraina depinde atit sincronizarea duetului Ucraina –RM privind asocierea si integrarea in UE, cit si reglementarea conflictului transnistrean in interesul RM. Sa nu uitam ca avem si o numeroasa minoritate ucraineana in RM, in special in regiunea transnistreana unde aceasta constituie circa 1/3 din populatie. De asemenea este important ca un Ucraina locuiesc peste un milion de romani moldoveni, fiind dupa rusi a treia minoritate nationala ca marime. Ce face guvernul Moldovei pentru conationalii nostri din Ucraina?

La aceasta ora stim ca pe primele doua pozitii se afla candidatii Ianukovici si Timosenko, intre care se va da lupta in turul doi.
Surpriza alegerilor din Ucraina o constituie candidatul Tighipko, originar din RM, care s-a situat pe locul trei cu un discurs nationalist si antiromanesc. Tighipko a declarat in campanie ca “Ianukovici nu poate sa nu stie ca organizatiile romanilor ucraineni si autoritatile Romaniei aflate in spatele lor considera Bucovina de Nord si sudul Basarabiei – teritorii anexate ilegal de la Romania”. “Aceste forte nu doar blocheaza integrarea minoritatii romane in societatea ucraineana, dar si induc etnicilor romani ideea ca loialitatea fata de Ucraina nu este obligatorie si subliniaza necesitatea sustinerii ‘patriei istorice’. Raspandirea influentei romane in Republica Moldova si in regiunile ucrainene de frontiera a devenit o prioritate a politicii Bucurestiului”, a mai subliniat Tighipko.
Cu ce suntem vinovati noi bastinasii acestei tari ca multi dintre cei care se nasc aici si devin oameni ne urasc  si ne considera un pericol? Sau poate purtam vina pentru insasi faptul ca existam pe acest pamint?
Platim pentru povara bunatatii noastre?
Alt candidat la alegerile din Ucraina, primarul orasului Ujgorod Ratusneak si-a permis sa declare ca moldovenii sunt cel mai prost popor de pe planeta pamint!?
Faptul ca Iuscenko va avea un rezultat slab era de asteptat si nu a mirat pe nimeni, el a platit electoral pentru incertitudinea si criza profunda de astazi din Ucraina. Sa ne reamintim ca in primavara anului 2009, presedintele Ucrainei Victor Iuscenko l-a numit pe un angajat al serviciului tehnic, in mod peiorativ – „moldovean”, provocand ample proteste din partea liderilor comunitatii romanesti din Ucraina.

In interesul R.M. ar fi o victorie a Iuliei Timosenko care se pronunta ferm pentru integrarea Ucrainei in UE si referendum pentru integrarea in NATO. Candidatul Ianukovici este  impotriva integrarii Ucrainei in NATO, pentru neutralitate permanenta si nici nu pomeneste despre integrarea in UE, fiind sustinatorul unei cooperari cit mai strinse cu Rusia. Unii experti nu exclud faptul ca Ianukovici in cazul daca va deveni Presedinte ar putea sa incheie cu Rusia un tratat similar celui care exista intre Belarus si Rusia. In acest caz se poate intimpla ca Ucraina sa devina un satelit fidel al Rusiei si sa abandoneze politica de integrare euroatlantica,  una din consecinte ar putea fi si recunoasterea de catre Rusia si Ucraina a independentei transnistriei separatiste.
Acum cind scriu aceste rinduri privesc online emisiunea postelelectorala  condusa de Evghenii Kiselev la inter tv , care cindva conducea emisiuni similare la posturile tv rusesti ntv si ort. In lipsa unei prese independente in Rusia o parte din ziaristi s-a transferat in Ucraina.  Privind si alte canale tv ucrainene pot sa declar ca in Ucraina lui Iuscenko exista libertatea presei. La tv sunt exprimate diferite optiuni politice, exista dezbateri in contradictoriu, stirile sunt interesante.
Intrebarea ramine deschisa – Cine va obtine victoria in turul doi candidatul sustinut de Rusia Ianukovici sau prooccidentala Timosenko?

 http://blog.tymoshenko.ua/

 http://yanukovych.com.ua/

Anunțuri

13 răspunsuri to “Batalia pentru Ucraina: Timosenko sau Ianukovici?”

 1. Expert Says:

  S-ar putea sa castige totusi Timoshenko.. dar nu este sigur pentru ca imi pare ca lupta in cel de al doilea tur va fi una foarte dura.

  Iuscenko mai degraba este un exemplu de impotenta (vreau da nu pot) politica. Caderea lui Yushcenko este daorata faptului ca acesta nu a avut capacitatea de a promova reforme importante pentru economie, pentru integrarea in EU si NATO. O spun bazandu-ma pe discutiile cu multi ukraineni. La inceput au crezut mult in el si in declaratiile frumoase de dragoste fata de EU si NATO… dar s-au dezamagit rau de tot cand au inteles ca Yushcenko nu este suficient „de tare in coaie” ca sa mearga pe calea unor reforme nepopulare dar realmente necesare pentru integrarea in EU.

  Cred ca ai nostri alesi din AIE ar trebui sa faca concluzii din ceea ce se intampla in Ucraina, sa nu se lase eclipsati la cuget de victoria din 2009, sa nu fie tentati sa mearga pe calea unor declaratsii fastuoase privind integrarea in EU si mimarea unei activitati nebune, dar sa se concentreze pe actiuni si reforme radicale dar esentiale care sa dea ca efect o dezvoltare durabila.

 2. RADU 1 Says:

  situatia este egala dupa primul tur … electoratul lui tighipko este unul nationalist ucrainean si nu prea as crede ca va merge cu ianukovici in turul al doilea …deci 36-37% de fiecare ,pentru primii candidati …de aici incepe lupta de atragere a electoratului celorlalti candidati …cred ca si cei 5% ai lui iuscenko merg tot la „doamna de fier” a ucrainei …in concluzie , ianukovici nu prea mai are de unde lua electorat .va fi o victorie la limita a locului 2 de acum …

 3. Stalinus Says:

  Rezultat destul de prost in Ucraina .Eu unul nu m-am asteptat la un rezultat atit de catastrofal a lui Iuscenko. Ca sa obtii rezultatul asta dupa ce ai fost presedinte inseamna ca ceva a fost putred rau de tot in administratia sa.

  Cit despre Romania nu cred ca putea face ceva in aceasta campanie din Ucraina.Tara noastra e perceputa drept cele mai inversunat dusman al Ucrainei (in mod gresit).
  Acoslo unde s-a putut Romania a intervenit DECISIV (in Serbia spre ex), dar in Ucraina sentimentul antiromanesc este foarte puternic si a si fost intretinut in campania electorala ,unii din candidati facindu-si din aceasta suiect de campanie.
  Eu unul cred ca Ucraina nu are ce cauta nici in UE nici in NATO …

 4. eu Says:

  Il stimez pe Yusenco, insa daca sa fim sinceri, nationalismul ucrainean este in detrimentul romanilor din Ucraina. Iata de ce consider ca varianta optima ar fi Timosenco. Avem multe lucruri de facut impreuna:

  – demarcarea frontierei
  – rezolvarea diferendumului transnistrean
  – etc

  lucruri care le vad imposibile cu un ianukovici in fruntea ucrainei.

  Dar daca e sa privim cealalta parte a monedei mai exista un scenariu: Ianukovici castiga, Europa si SUA pierd influenta si speranta realizarilor planurilor grandioase in Ucraina. In acest context structurile euroatlantice isi focuseaza intentiile in RM, ca o riposta fireasca in fata Moscovei.
  Ce ziceti?

 5. RADU 1 Says:

  … cel mai prost scenariu pentru r.moldova ar fi victoria lui ianukovici. conducerea moldovei va fi pusa in fata unei hotarari decisive …spre vest sau spre est . a treia cale , care are inca multi sprijinitori , cu fundul in doua luntrii nu va mai exista . presiunile dinspre est vor deveni atat de puternice , incat unirea cu romania va fi ultima salvare , intrucat ca stat independent mai e de asteptat cel putin 15-20-25 de ani pana la aderarea in ue …

 6. romanmihaes Says:

  sper sa cistige Timosenco. Altfel vor fi complicatii in relatiile moldo-ucrainene.

 7. brodeaga Says:

  timosenco domnu roman este iscoada lui putin-si cred ca mai bine ar sta la ei acasa-sigur nu fac nici o tocmeala cu UE

 8. alex Says:

  Timoshenko promoveaza o politica barbara de ucrainizare a scolilor romanesti(moldovene) din Ucraina. Pe vremea cand Ianukovici era premier, nu se intampla asa. In plus Ianukovici a promis romana limba regionala. De-asta romanii moldovenii l-au votat si il vor vota pe Ianukovici.

 9. Lup Bătrân Says:

  Expert susţine că electoratul din Ucraina s-a „dezamagit rau de tot cand au inteles ca Yushcenko nu este suficient “de tare in coaie” ca sa mearga pe calea unor reforme nepopulare dar realmente necesare pentru integrarea in EU. Şi mai adaogă:”Cred ca ai nostri alesi din AIE ar trebui sa faca concluzii din ceea ce se intampla in Ucraina.” Şi dacă nici ei nu sunt tari ori, mai rău, nici nu au coaie? Ce ne facem? Până acum parcă tot asta au cam arătat.

 10. nuroman Says:

  da cine sint acei peste 1 milion de romani moldoveni din ucraina? Notiunea data este utilizata pentru prima data. De inteles rominii nascuti in R.Moldova care locuiesc la moment in Ukraina?

 11. luna plina Says:

  In cazul Ianukovici este posibila o ruptura a Ucrainei in doua est si vest.

 12. remus Says:

  Oare ucraina nu a furat destul pamint de la noi ca trebue Filat sa mai dea si Palanca

 13. letitia Says:

  Ucraina daca vrea sa intre in U.E si NATO ,trebuie sa dea inapoi ce a furat de la romani,teritoriul dacic din nordul Romaniei si estul Basarabiei toate zonele cu asezari dacice.Trebuie sa se tina cont de faptul ca slavii s-au asezat cam tarziu pe teritoriul Daciei .dupa sec.9 d.Hr.Ucraina ,afacut parte din urss,in cel de-al 2-lea razboi mondial si Romania in parte a 2a a razboiului s-a aliat cu urss,care nu trebuia ca aliat sa-i fure din teritorii[pe motiv mincinos de „ajutor.Daca era cu adevara aliat n-ar fi furat,cu atat mai mult cu cat sunt ortodoxi si unii si ceilalti inprocent mare[dovada de crestinism ortodox?.Daca romanii din Ucraina nu-s ajutati de statul ucrainian ptr,a-si deschide scoli, spitale, biserici etc. atunci fondurile adunate de statul roman ptr.ucrainienii de la noi sa fie date romanilor din Ucraina.Asa sa se procedeze si cu ungurii,bulgarii etc.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: