Grupul Untila adera la Miscarea Actiunea Europeana care devine partid parlamentar

Este oficial, astazi grupul Untila a declarat ca paraseste AMN si adera la Miscarea Actiunea Europeana.
Domnul Untila  a apreciat pozitiv activitatea anterioara a MAE declarind ca in fosta campanie electorala Mae a pus mai sus interesul national decit interesul de partid, a parasit cursa si a indemnat electoratul sa voteze partidele liberale, contribuind la victoria AIE.
E adevarat, Mae a facut o figura frumoasa la alegerile parlamentare din 29 iulie , demonstrind ca nu este un partid condus din umbra de comunisti, asa cum a incercat sa insinueze o parte a presei angajata politic. Inchipuiti-va ca MAE acumula circa 2%, cit ii acordau unele sondaje ceia ce inseamna cam 3 deputati prin redistribuire si atunci Voronin putea sa ramina si astazi la guvernare.
La 23 ianuarie va avea loc Congresul extraordinar al MAE la care va participa si grupul Untila .  Acest congres va deschide o noua etapa in evolutia cimpului politic moldovenesc. Odata cu aderarea grupului Untila, MAE se va fortifica si va deveni al treilea partid ca marime pe segmentul de centru-dreapta dupa PLDM si PL. Este adevarat ca aderarea grupului Untila nu insemna ca MAE automat va depasi pragul la viitoarele alegeri parlamentare. Untila a fost marginalizat in AMN si nu a putut sa-si dezvolte pe deplin potentialul de care dispune. Acest grup vine din corabia naufragiata a AMN care in ultimul sondaj IPP este cotat cu 1,2% iar MAE cu 0,5%, deci este mult de lucru. Noul MAE trebuie sa devina atractiv pentru electorat, in special pentru tineri, sa-si fortifice organizatiile primare, dar si sa foloseasca oportunitatile AIE unde va avea doi deputati.
AMN a fost o incercare de coabitare pasnica centru-dreapta/centru-stinga, o strutocamila ce reunea diferite curente politice, incepind de la cei care doreau unirea cu Romania si terminind cu cei care doreau o reapropiere de Rusia, scopul a fost sa dea o lupta comunistilor si sa cistige alegerile parlamentare din 2005.   In preajma parlamentarelor din 2005 a fost creat megablocul BMD cu PSL si PD plus AMN care parea ca  nu avea cum sa nu cistige alegerile.
Istoria o cunoastem, PD si PSL, dupa accederea in Parlament au votat cu Voronin. AMN spre cinstea lui a ramas pe pozitii anticomuniste, insa procesul de descompunere odata inceput a continuat cu plecarea grupului Braghis apoi au fost eliminati Pavlicenco si Taranu. In sfirsit la congresul din decembrie 2009 a fost marginalizat si  inlaturat si ultimul grup de centru-dreapta Untila- Colesnic. De fapt limpezirea apelor in AMN era necesara, pentru ca confruntarea intre polul liberal reprezentat de Untila si cel social reprezentat de Urechean era nefast pentru partid, dovada fiind rezultatele slabe de la alegerile parlamentare din 2009 .
In concluzie AMN fara grupul Untila inseamna un partid de centru/centru-stinga care sustine raminerea RM in CSI, contra NATO,  pentru neutralitatea constitutionala  si poate fi asemanat usor doctrinar cu PD si PSD. Odata cu plecarea grupului Untila  spre MAE lucrurile s-au clarificat definitiv iar gruparea Urechean care a ramas sa conduca AMN ar trebui sa fie multumita ca si-a inlaturat toti rivalii din partid , o coabitare cu grupul Untila dupa Congres fiind imposibila in continuare. Astfel s-a vazut ca aliantele si blocurile gen CDM, AMN si BMD nu rezista mult timp.

Odata cu aderarea grupului Untila MAE are sansa sa devina un partid popular puternic care sa intruneasca voturile electoratului de la centru la dreapta. Doamne ajuta si mult succes!

Reclame

19 răspunsuri to “Grupul Untila adera la Miscarea Actiunea Europeana care devine partid parlamentar”

 1. ANA Says:

  BRAVO MAE SINTETI UN PARTID IMPECABIL SI OAMENII NEPATATI POLITIC VOR ADERA LA PARTIDUL VOSTRU.
  JOS PALARIA MAE

 2. vasile Says:

  in sfirsit vom avea in cu un partid mai mult demn sa ne conduca tara. bravo MAE, succes la alegeri

 3. RADU 1 Says:

  era de asteptat o clarificare politica in amn…lucrurile nu puteau merge asa inainte , fara indoiala . aceasta adunatura ce tinea la un loc pe unii inclinati mai mult spre centru-stanga si pe altii de centru -dreapta avea termen de „expirare” ziua cand comunistii ar fi fost inlaturati de la putere. iar acea zi a sosit … lumea vrea constructii politice solide , bazate pe oameni noi si o doctrina clara … amn-ul trebuia sa decida mai demult ce este . s-a intarziat foarte mult cu transformarea amn-lui intr-un partid cu orientare doctrinara clara , aici e marea problema . si eu spun ca in cazul integrarii reusite a celor din amn la mae , ultima formatiune are sanse mari sa creasca . e timpul ca si in mae , sa se accelereze schimbarile intr-un partid cu o directie clara . chiar si denumirea ar trebui schimbata in partidul national popular , zic eu … un partid nou cu orientare clara nationala si crestina .

 4. fish Says:

  faceti domnilor inca vreo 10 partide si partidute de dreapta. comunistii se vor bucura.

 5. fost AMNist Says:

  SALUT aderarea la MAE si sunt gata sa ma avint in lupta pentru acesti multstimati domni-Petrenco.Untila.Colesnic !SUCCESE MARI !!!!!Sa va spun sincer-parca m-am spalat de niste zoi la gindul ca nu voi mai face agitatie pentru Urechian.DOAMNE AJUTA si INTR-UN CIAS BUN !!!!

 6. Nistreanu Says:

  MAE e fara sanse cu venirea lui Utila. Asa cum a si fost. Cei de la congresul AMN cu pricina demult s-au apreciat si doar persoane numarate pe degete sustin optiunea separata Untila. Din aceste considerente nu s-a produs acel congres AMN despre care vorbea Untila. Untila e un smecher si tot timpul a profitat de conjuctura. Sa nu fi fost Urechean nici nu ajungea in parlament. Dupa mine, un grup de scorpioni a venit la un alt grup. Doame, cit singe se va scurge! Nu pot intelege aceasta eiforie care e la tine, Roman. Fara principii doctrinale, fara oameni de valoare si doar mizind pe niste fugari ca Untila, Neagu, Colesnic si Jalba doriti sa schibati situatia? Nu cred!

 7. Alex Says:

  )))))Hai ca la asta nu m-am gandit…ar fi buna ideea, dar am vazut la Protv ca ei vor fi neafiliati, neutri , cv de genu independenti din Romania )
  Si vor fi impreua cu Turcanu si cei 4 …asta e tare)))))
  Vrajmasii de mult timp fac razboi si pierd ambii )))) ( AMN vs Pcrm)

 8. Vlad Says:

  MAE chiar si cu grupul Untila nu are nici o sansa de a intra singur in parlament, la fel ca si actualul AMN. Doar schimband legislatia care sa permita blocurile sunt sanse la alegerile anticapate din toama acestui anpentru aceste partide, daca ele vor adera la niste partide mai puternice

 9. romanmihaes Says:

  Eu sunt realist, nu sunt dominat de euforie. Untila si echipa lui intaresc MAE-ul. Asta nu inseamna ca MAE va deveni automat partid de 10 %. Proiectul va trebui sa fie gestionat corect altfel poate si sa rateze.

 10. silvia Says:

  Stiind capacitatile lui Untila in consolidare ,MAE foarte curind va deveni un partid atractiv.Impreuna v-or face multe lucruri bune ,o sa vedeti si o sa va convinjeti,ca Untila si Colesnic au fost marginalizati la AMN.Impreuna cu Petrenco v-or face o echipa de invidiat.Salut decizia luata si va doresc mari realizari !

 11. Lup Bătrân Says:

  Toţi exagerează câte puţin. Roma exagerează când crede că Untilă va ridica bastonul său de fost poliţist la poliţia rutieră şi bastonul se va fa face baghetă fermecată. Nistreanu exagerează când vprbeşte de lupta dintre „scorpioni” care se va termina cu mult sânge, deşi nu prea văd „scorpioni”, nici printre cei din Mae, nici printre gruparea lui Untilă. Nişte greieri burduhoşi – da! Nu însă scorpioni. Dar ce pot face greierii, decât să se îmbale înde ei.
  Ah da, era să uit. Alături de Neagu, mmmmare politician de importanţă raională, i-ar sta bine, în MAE şi lui Pasat, cel care ne-a lăsat apărarea dezgolită în faţa Transnistriei, figura cea mai odioasă a politicii noastre de după 1990, după Sangheli, căruia preşedintele Petrenco i-a fost şef de teză şi pe care nu demult îl lăuda pe blogul său pentru nişte cărţi scrise şi promovate de FSB. Cu venirea lui Pasat, printre libărcile MAE , chiar că va apare un gândac mai mare. De aceea mi-am şi permis să fiu mai sincer. În rest, succese! Dar fără Pasat, fără toată mizeria care ne-a tot otrăvit viaţa politică ultimii 20 de ani.

 12. igor Says:

  Se tot vorbeste impreuna impreuna, de unde. In scurt timp se va incepe lupta pentru putere. Cite exemple au fost de acest gen in scurta istorie politica a Moldovei.

 13. Axi Says:

  Raspunsul meu este, ca unii au facut profesie de-a umbla in politica cu partide pentru a se hrani.Imi amintesc bine, ca Petrencu era pornit bine-mersi de-a participa in turul doi la alegeri pentru a imparti”liberalilor”voturi mai multe revenite la reimpartire si a facut campanie electorala pe lozinci si mi s-au parut putin ridicoli.

 14. Viorel Says:

  Apropo, Pavlicenco a fast data afara din AMN la insistenta lui Untila si Colesnic. Deci, anume acesti doi „reformatori” au contribuit in mod hotaritor la marginalizarea aripei national-liberale din AMN si scoaterea ei din partid. Cum dupa aceasta acesti doi ipocriti – Untila si Colesnic vorbesc despre orientarea lor liberala? Sarmanul Petrenco, acum a dat de belea!

 15. Nicu Says:

  ca un observator neutru; Nu copiati mizeria politica din Romania …
  Moldova are suficiente resurse daca stie sa le foloseasca constructiv.. Vorba cronicarului … Nasc si la Moldova oameni…

 16. Sergiu 1135 Says:

  Către tineretul Basarabiei române!

  Dragi tineri!

  Tineretul, pe parcursul istoriei, a fost principala forţă motrice în lupta pentru apărarea Ţării şi fiinţei naţionale în vremuri de răstrişte!

  Astfel de vremuri traversează neamul românesc din stînga Prutului şi în zilele noastre!
  Experimentul de mai bine de 17 ani de “independenţă” a R.Moldova ne-a demonstrat cu
  prisosinţă că acest stat artificial nu poate exista de unul singur! R.Moldova este cel mai sărac
  stat, cu cele mai mici venituri şi cele mai mari datorii pe cap de locuitor din Europa. Astfel:

  – PIB-ul R.Moldova pe anul 2008 a constituit doar 4 mld USD (apr. 1180 $/pers), dintre care doar 1/3 (apr. 1.3 mld USD) au constituit veniturile la bugetul de stat. Pentru comparaţie: în România PIB pe anul 2008 a ajuns la 8860$/pers – de 8 ori mai mare faţă de R.Moldova!

  -Datoriile externe ale R.Moldova la finele anului 2008 au atins 3.9 mld USD (trei bugete de stat);

  -Deficitul balanţei comerciale pe anul 2008 a constituit apr. 3 mld USD (75% din PIB);

  -Salariul mediu la finele an. 2008 în R.Moldova era de 160 EURO, în România – de 500 EURO…

  Îngrijorător este faptul că în R.Moldova situaţia se schimbă pe an ce trece din proastă în şi mai proastă şi nu există nici o perspectivă că această tendinţă să se schimbe… Astfel, dacă în 1991 datoriile externe ale R.Moldova constituiau 180 mln USD, în 2007 – 2.3 mld USD, în 2008 se cifrau deja la 3.9 mld USD şi lucrurile nu se vor opri aici! Acelaş lucru se atestă şi la deficitul balanţei comerciale.

  – Majoritatea întreprinderilor industriale, conductele de gaze, au fost înstrăinate în favoarea Rusiei pentru a acoperi măcar o parte din „datoriile” acumulate faţă de aceasta pentru gazele şi energia electrica livrate R.Moldova; actualmente ni se înstrăinează şi pămînturile strămoşeşti!

  – R.Moldova nu dispune de zăcăminte naturale şi resurse energetice proprii, iar importul acestora la preţurile impuse de principalul furnizor–Rusia, a dus la falimentarea definitivă şi ireversibilă a statului R.Moldova! Orice zi în plus de existenţâ a R.Moldova ca stat independent ne apropie de colapsul total, care va duce, incontestabil, la acapararea acestor teritorii şi a întregului patrimoniu al R.Moldova de către Rusia!

  – R.Moldova nu este în stare să asigure nici minimul de existenţă pentru cetăţenii săi, din care cauză au emigrat circa 1.000.000 de oameni, în special tineri, şi aceştia continuă să plece… Ca urmare – nu se mai întemeiaza familii, nu se mai nasc copii, în timp ce bătrînii mor pe capete… Ni se stinge Neamul văzînd cu ochii… Astfel, la finele anului 2008, ponderea populaţiei băştinaşe în R.Moldova coborîseră pînă la cota alarmantă de 55%, către anul 2013, dacă vom continua să exersăm ca stat independent, vom rămînea în minoritate, iar de aici pînă la dispariţia totală nu rămîne decît un singur pas…;

  R.Moldova nu poate exista ca stat independent, nu are nici o şansă să devină vre-o dată stat prosper, nu poate determina Rusia să-şi retragă trupele de ocupaţie şi armamentul de pe teritoriul său şi n-are nici o şansă să se integreze într-un viitor previzibil de una singură în Uniunea Europeană! Pe de asupra, nici Uniunea Europeană nu intenţionează să se extindă spre est în viitorii 25 de ani! Dar pînă atunci noi nu vom mai exista în aceste teritorii!

  Existenţa şi în continuare a R.Moldova ca stat independent este echivalentă cu stingerea fiinţei naţionale româneşti în teritoriile româneşti din stînga Prutului în foarte scurt timp!

  Nici acordarea cetăţeniei române nu-i o soluţie, din contra, acordarea cetăţeniei romăne pentru românii din stînga Prutului, în condiţiile existenţei şi în continuare a R. Moldova ca stat independent, va accelera exodul populaţiei şi va duce la stingerea rapidă a fiinţei naţionale româneşti din acest spaţiu şi pierderea definitivă a acestor teritorii!

  Cea mai rapidă şi cea mai rezonabilă cale de redobîndire a cetăţeniei române este (Re)Unirea cu Patria-mamă România! Astfel, toţi cetăţenii R.Moldova vor deveni imediat şi automat cetăţeni ai României şi, implicit, ai Europei, dar cu teritorii cu tot şi nu în afara lor, aşa cum îşi doresc unii pseudopatrioţi de pe malul Bîcului… Să nu uităm, că în 1940 românii din stînga Prutului şi-au pierdut Ţara, iar în consecinţă – şi cetăţenia! Iată de ce noi ar trebui mai întîi să ne recăpătăm Ţara, iar problema cetăţeniei se va rezolva de la sine în doar cîteva luni!

  Unica soluţie de a ne salva de la pieire şi de a ne conserva fiinţa naţională, de a ne integra în structurile europene şi euroatlantice, de a ne redobîndi cetăţenia română şi de a scăpa de trupele de ocupaţie ruseşti este revenirea de urgenţă la trupul Patriei-mamă România;

  Redevenind parte integrantă a Statului Unitar Român, aceste teritorii se vor integra automat şi imediat şi în NATO şi în UE, în doar cîteva luni vor fi egalate salariile, pensiile şi bursele cu cele similare din România, vor fi înlocuite buletinele de identitate cu buletine româneşti, în scurt timp România şi Uniunea Europeană vor veni aici cu investiţii masive, vor deschide foarte multe locuri de muncă bine plătite, astfel ca voi, tinerii, să nu mai fiţi nevoiţi să plecaţi în lumea largă ca să vă cîştigaţi existenţa, mai mult, astfel îi vom putea aduce acasă şi pe cei plecaţi de nevoie în stăinătate!

  Dragi tineri! Sîntem în al 12-lea ceas! A sosit timpul vostru cînd trebuie să vă ridicaţi cu toţii întru salvarea fiinţei naţionale şi a vetrei strămoşeşti!

  Luaţi aminte: principalii beneficiari de pe urma (Re)Unirii cu Patria-mamă România ve-ţi fi voi! Tot vouă vă revine sarcina să asiguraţi continuitatea Neamului Românesc în aceste teritorii! Dacă veţi pleca cu toţii, în aceste teritorii pur şi simplu ni se va stinge neamul! Iată de ce aveţi datoria să vă încadraţi activ în lupta pentru realizarea idealului de Reîntregire a Ţării şi să vă făuriţi un viitor european în cadrul României Reîntregite cu propriile voastre mîini!

  Nu-i ascultaţi pe cei care vă mint şi vă induc în eroare zicîndu-vă că, dacă ei vor ajunge la putere, vor duce R.Moldova de una singură, ca stat independent, în Uniunea Europeană!

  Înrolaţi-vă activ în AO ProRomânia din R.Moldova şi propagaţi făra rezerve şi fără teamă dezideratul de Reîntregire a Ţării şi Neamului Românesc!

  Convingeţi-vă colegii, semenii, rudele, vecinii, şi apropiaţii voştri că aceasta este unica modalitate de a ne integra în lumea civilizată a Europei şi de a ne salva de la pieire! Strîngeţi-vă rîndurile, mobilizaţi-vă, şi noi vom învinge!

  Jos hotarul de la Prut!

  Un singur Popor – o singură Ţară!

 17. buni Says:

  V-aş sfătui sa alegeţi mai cu atenţie persoanele care vă repreyintă în teritorii, deoarece deseori sînt persoane compromise atît în plan profesional cît şi particular. De aceştea aveţi şi în echipa care au aderat la MAE

 18. Petrus Says:

  Va recomand sa vedeti filmul “Poveste sovietica”, pe http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/poveste-sovietica-documentar-nu-neaparat-de-weekend-8533-24699.htm
  As sugera sa se proiecteze necontenit la cinema Patria, in ambele limbi: romana si rusa.
  Transmiteti mai departe, caci e vorba de istoria Basarabiei, in care eliberatorii sovietici eliberau romanii de romani, scop in care inventau poporul moldovean.
  Astept comentariile Dv.
  Cu stima, Petrus

 19. Ion Cojocaru Says:

  Ca să comparăm, AIE cu guvernarea comunistă,trebuie de studiat mişcările AIE cel puşin 2 ani,după care se va vedea în ce direcţie sau pornit, cred că e prea matur de criticat noua guvernare,după maşinăria comunistă de guvernare în 8 ani. Cred că e prea devreme ca D-ta Dom-le Mihaieş, să faci aşa concluzii de prost gust.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: