Dupa o guvernare comunista un test major – pot sau nu democratii sa guverneze eficient R.M?

Recent am participat la o emisiune  cu tema “Vin scumpirile” la jurnaltv. Emisiunea poate fi vizionata la http://jurnaltv.md/#52522&20100105&52584&&3606&3604&3606.

Am discutat cu ceilalti invitati despre faptul ca odata cu scumpirea pretului la gaze se vor declansa scumpiri in lant si la celelalte produse si servicii. In acest context mi-am expus opinia ca sunt necesare masuri compensatorii pentru paturile defavorizate , cum sunt pensionarii, familile cu multi copii, cu venituri mici etc. Guvernul trebuie sa intervina in spiritul solidaritatii sociale . Am atras atentia inca odata asupra faptului ca unele partide parlamentare au promis sa compenseze cheltuelile consumatorilor care au platit pentru racordarea la consumul de gaze naturale. Se stie ca cetatenii au platit sume mari de bani in acest scop, insa pina in prezent nu a fost solutionata aceasta problema. In contextul mariri pretului la gaze se poate intimpla si marirea pretului la energie termica  in mun.Chisinau. Si in acest domeniu inca nu s-au luat masuri pentru a rezolva problemele grave din domeniu, astfel s-a mentionat ca SA Termocom fiind falimentar este un intermediar intre CET- 1 si 2 care produc energie termica, ceia ce duce la marirea pretului pentru consumatori. Se impune comasarea agentilor economici care produc si transporta energia termica pentru a diminua pretul catre consumatori, de asemenea consumatorii in continuare nu beneficiaza de contracte directe privind consumul de energie termica iar pierderile la transportarea agentului termic ajung la circa 40%. Apoi ca efect al maririi pretului la gaze se poate intimpla si marirea pretului la energia electrica. In acest context am discutat la emisiune despre faptul ca s-a decis in scopuri politice de catre fosta guvernare comunista importul de energie electrica de la centrala din Kuciurgan, care este mai scumpa decit cea importata din Ucraina. Guvernul actual din pacate a mentinut contractul cu Kuciurgan. Aici survine si o problema politica, in contextul reglementarii conflictului transnistrean guvernul de la Chisinau sustine un agent economic care a fost furat din patrimonial RM si care ne vinde energie electrica mai scumpa decit cea din import ? Sustinem separatismul sau care este scopul ? Apropo ce inseamna cererea Guvernului RM de a exclude interdictia UE pentru circulatia liderilor separatisti in UE? Dam cu piciorul in UE si politicile sale fata de reintegrarea RM? Jucam rolul victimei sindromului Stokholm?  Apoi a venit si reactia separatistilor care au luat in deridere aceasta initiativa si au cerut chiar introducerea vizelor pentru cetatenii RM. Nu veti putea voi sa fiti mai rusi decit Putin si mai separatisti decit Smirnov.

In contextul celor 100 zile de guvernare, asteptarile sunt mari de la acest guvern de coalitie. Este de salutat deschiderea RM catre UE si Romania. Acordul privind micul trafic la frontiera este un succes, sa vedem daca trece si in Parlamentul Romaniei unde citeva partide se afla sub control rusesc. Nota 9 pentru Ministerul de externe privind aceasta perioada. In plan intern sunt insa multe probleme care s-au acumulat de-a lungul timpului. Legaturile politicului cu economia tenebra , coruptia mare, nepotismul si cumatrismul sunt boli grave, mostenite din trecut care afecteaza organismul tarii. Trebuie sa punem degetul pe rana si sa declaram ca unii ministri nu sunt la locul lor. Dupa o guvernare comunista de opt ani e un test major – pot sau nu democratii sa guverneze eficient RM? In an electoral 2010 in bugetul de stat nu sunt bani pentru marirea pensiilor si salariilor, in conditiile cind preturile cresc iar leul se devalorizeaza, asta duce la scaderea  nivelului de trai a populatiei, care si asa e foarte mic.  De aici si raspunderea enorma a membrilor guvernului Filat sa nu rateze reformele, sa nu dea gres.  Altfel exista pericolul revenirii la putere a comunistilor sau a populistilor intr-o forma sau alta.

Anunțuri

6 răspunsuri to “Dupa o guvernare comunista un test major – pot sau nu democratii sa guverneze eficient R.M?”

 1. ady mondialul Says:

  Filat nu controleaza membrii guvernului. fiecare face ce vrea si de aici si rezultatul bun la ministrii pldm si prost la ceilalti in special pl. ministrii PL sunt catastrofa nationala.

 2. ionel Says:

  nota 6 pentru guvernul filat. se lauda astia la tv mai ceva ca voronin

 3. unu Says:

  Bravo!!!

 4. HANS Says:

  Stimati Domni,
  Politica aliantelor de ochii lumii sau de unire provizorie contra cuiva
  este gresita – exemplul Aliantei prexcedente este elocvent !
  Alianta este prea eterogena iar politicile serioase lipsesc cu desavarsire !
  Este un cal troian dar foarte putred si subred !
  Se catara liberal-democratii peste liberali si democrati si invers !
  Cu regret PCRM-ul va reveni in forta din cauza prostiilor facute de Alianta!

 5. Sergiu Says:

  Pină nu va fi Unirea , tot așa v-om discuta si enerva încă mulți ani și ani

 6. globalizare Says:

  Mai linistit…da eu credeam ca-i „hana” cu noi…da el iata unde-i solutia „UNIREA”)))))))da cu cine treb sa ne unim? cu Ucraina(ca si Bucovina),sau cu Rusia(ca transnistria),sau cu Romania (ca si cealalta juma tate de Moldova cu 150 ani in urma?off ca mai visati covrigi…pina nu se trezesc toti si nu termina cu mincxarimea sociala interetnica,si pina nu dam putin la o parte conservatorii din toate structurile(ce traiesc inca dupa principii comuniste/staliniste,din universitati,gradinite,spitale…parlament),n-o sa ne miscam din „perestroica”…Saraci noi nu trebuim nimaniu,da bogati noua n-o sa ne trebiuasca nimeni…asa CA MAI BINE SA NE LAMURIM CU PROBLEMELE NOASTRE SINGURI,ca vecinii ni le rezolva de vre-o 200 ani…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: