Bilantul anului 2009 – caderea regimului comunist si lupta pentru o Moldova europeana

Anul 2009 a fost deosebit de  important pentru mine dar si pentru intreaga societate. Cit inseamna numai alegerile din 5 aprilie, 29 iulie si evenimentele din 6 si 7 aprilie. La 7 aprilie am inclus ca de obicei dimineata radio Vocea Basarabiei si nu-mi venea sa cred ce aud, domnul Saharneanu relata despre lupte de strada in fata presedintiei. Am mers si eu in piata plina de oameni si am intilnit o multime de cunoscuti. Circulau tot felul de zvonuri, ca Voronin a fugit din tara, ca Voronin a cerut interventia armatei ruse si transnistrene. Aparuse si o stire pe agentia separatista Olvia a unui comandant al armatei transnistrene care se declara favorabil unei interventii in favoarea guvernarii la Chisinau in cazul cind vor fi chemati de Voronin. Se crease o senzatie de vid de putere. Dinspre Parlament si Presedintie venea fum si se auzeau bubuituri. Oratorii se schimbau la tribuna improvizata din fata guvernului, circulau tot felul de scenarii. La un moment dat am aflat ca liderii partidelor de opozitie Chirtoaca, Filat si Urechean s-au dus sa se intilneasca cu Voronin in cladirea Guvernului. Unii au zis ca nu trebuiau sa mearga la acea intilnire pina nu li se acorda  o ora ca sa-si exprime opiniile la TVMoldova 1. Am vazut la jurnaltv secvente de la aceasta intilnire. Dintre toti mi s-a parut cel mai curajos si intrasigent Dorin Chirtoaca. Voronin a obtinut o victorie tactica atunci , acestia nu au putut obtine nici macar acea ora care o cereau la TV Moldova 1 pentru a vorbi. Insa victoria lui Voronin a fost de etapa, dupa ce a declansat teroarea impotriva manifestantilor s-a autocondamnat la izolare. Calaii care si-au batut joc de tineri trebuie pedepsiti de justitie. Timpul incepea sa curga impotriva lui Voronin iar alegerile din 29 iulie au trimis comunistii in opozitie. Pentru infringerea regimului factorul Marian Lupu si crearea AIE au fost decisive.

Apoi alta etapa complicata, comunistii cu 48 de mandate tergiversau transmiterea puterii politice. Un meci politic tensionat dar s-a reusit alegerea Presedintelui Parlamentului si formarea Guvernului Filat care in citeva luni a reusit sa deblocheze relatiile RM cu Romania si UE. Este evident ca deoarece guvernul este de larga coalitie si s-a format in graba citiva ministri nu sunt la locul lor si vor trebui inlocuiti dupa revelion. O guvernare democratica trebuie sa fie si una eficienta si profesionista. Deoarece nu s-a reusit alegerea Presedintelui in 2010 vor trebui organizate alegeri anticipate parlamentare care vor stabili definitiv clasamentul politic. Urmeaza inca un an greu de lupte politice. Dupa plecarea grupului Turcan-Stepaniuc, care reprezentau aripa moldovenista si care aducea in jur de 15 % PCRM, acesta va deveni partidul minoritatilor nationale si nu va mai putea niciodata sa acumuleze scoruri impunatoare care sa-l propulseze de unul singur la guvernare. In ce priveste partidele necomuniste s-a declansat procedura de reorganizare si fuzionare a partidelor, care este absolut necesara. Avem nevoie de partide democratice modernizate, consolidate pe segmentele doctrinare care sa dispuna de cadre performante pentru a se implica eficient in procesul de guvernare. La aceasta tema importanta voi reveni dupa revelion cu comentarii.

La final de an 2009, vreau sa va doresc la toti un sincer La Multi Ani!
Anul care vine sa va aduca multe realizari, bucurii si multa sanatate!

.

Reclame

7 răspunsuri to “Bilantul anului 2009 – caderea regimului comunist si lupta pentru o Moldova europeana”

 1. RADU 1 Says:

  INTR-ADEVAR , PLECAREA MASIVA DIN PCRM A ETNICILOR ROMANI-MOLDOVENI , VA AVEA EFECTE DEZASTRUOASE PENTRU ACEST PARTID … DECLINUL ESTE EVIDENT DE LA SONDAJ LA SONDAJ , CHIAR DACA NU SUNT LUATE IN CALCUL OPTIUNILE POLITICE A CELOR DE AFARA . LA ALEGERILE VIITOARE , TREBUIE FACUT TOTUL PENTRU A USURA ACCESUL LA VOT AL DIASPOREI . CEL PUTIN 5-6 SECTII DE VOTARE IN ROMANIA ,ITALIA , SPANIA , AMERICA DE NORD , IN PARTE … PARTIDELE CU CELE MAI MULTE PROBLEME VOR FI IN 2010 , PCRM , AMN SI PPCD … VOR FI FARA INDOIALA MISCARI SPECTACULOASE IN SPECIAL PE STANGA ESICHIERULUI POLITIC .PCRM-UL VA FI MARELE PERDANT AL ACESTOR SCHIMBARI . ODATA CAZUTA SI ULTIMA REDUTA COMUNISTA – TELE RADIO MOLDOVA – , FORTA PROPAGANDISTICA A PCRM , SCADE ENORM . SCHIMBARILE SOCIAL- ECONOMICE VOR FI ATAT DE RAPIDE LA NIVEL GENERAL , CA UN PCRM INCHISTAT SI CONSERVATOR , VA FI IMPINS RAPID LA PERIFERIA VIETII POLITICE .

 2. romanmihaes Says:

  PCRM trebuie sa plece acolo unde ii este locul la subsolul clasamentului politic in jur de 10%. Greselile lui Lucinschi care a creat PCRM, crezind ca va putea sa-l controleze pentru a impiedica unirea cu Romania ne- au costat 8 ani de viata pe noi toti. Ca PCRM va scade este fara indoiala, dar depinde mult si de eficienta AIE. Sa nu faca greseli grave care sa-l readuca pe Voronin la putere.

 3. Lancaster Says:

  Voronin nu va ajunge din nou la putere, dar Marian Lupu încă are şanse reale. Iar problema lui că e tot un Voronin, dar cu 20 de ani mai tânăr. Imposibilitatea alegerii preşedintelui a fost mană cerească pentru R.Moldova, iar PCRM-ul a făcut prin aceasta un nesperat bine ţării.

 4. romanmihaes Says:

  de acord pcrm s-a sinucis prin nevotarea lui lupu deoarece:
  daca vota cu lupu pastra cele 48 de mandate si pe viitor era posibila si o alianta pd cu pcrm modernizat.
  acum insa pcrm a intrat intr-o perioada de destramare care inevitabil va conduce la farimitarea lui si la alegerile anticipate nu va mai fi primul.
  Iar in varianta cea mai pesimista pcrm nu acumuleaza mai mult de 10%.

 5. Valenta Says:

  pcrm trebuie scos cu totul in afara legii.
  Ajunge, i-am rabdat destul. PUNCT.

 6. ilinka Says:

  Total de acord cu Lancaster, din pacate nu toti inteleg acest lucru. Lupu nu e nici pe departe cea mai buna solutie pentru Moldova, Filat da. Si sa stiti ca nu am apartenenta politica sund doar total anticomunista si incerc sa fiu cit mai obiectiva. Nu vad un presedinte tare diferit de Voronin in Lupu deoarece trage carul tot unde l-a tras si Voronin pina acum. Poate nu asa de radical dar tot acolo este. Desigur ca s-a facut un compromis maaare ca sa scapam de comunisti, alta cale nu era pur si simplu. Eu cred ca numai atunci cind o sa avem un parlament total de dreapta o sa simtim cu adevarat schimbarea.

 7. Iurie Says:

  Stimati juristi !!!
  Sa vorbim si de ultima tentativa asupra societatii: Legea avocaturii…
  Oare este echitabil ca unii sa obtina lunar maximum 2-3 mii de lei, iar altii – peste 20-30 mii de Euro!?
  Credeti ca va fi promulgata Legea? Avocatii sunt la a 3-a Lege si nici acuma nu au adus-a la normal (este facuta din topor): Ceea ce a fost NECONSTITUTIONAL in Legea precedenta – aceea a si ramas in ultima. Este o monopolizare din partea lor (cum au mai avut tentative). Este suficient ca avocatii sa se ocupe de dosarele penale (daca le ajunge timp si … interes). La cele civile trebuie sa fie o concurenta cu ceilalti reprezentanti. Reprezentant poate fi orice persoana (jurist, parajurist, economist, jurnalist, medic, psiholog etc. ori o ruda, sau un coleg la care are incredere Reclamantul (sau Paratul), sau un vecin; oricine. Daca judecata nu-l accepta, vor fi atacate deciziile, apoi vor trimite cereri sau simple scrisori la CEDO. Daca conducerii actuale nu le place sub 200 cereri pe an la CEDO, vor avea 2000 de cereri lunar. Stiti cate dosare sunt in judecati prin toata Moldova? Oare e real sa se ocupe de acestea 1200 de avocati? Dintre care efectiv lucreaza numai 300, iar cei mai alintati (platiti) constituie doar 50. Prin raioane se plateste si cu rasarita, cu grau, benzina etc. Numai la Chisinau se alinta avocatii. Oare cine din avocati va merge timp de 12-18 luni in sedinte pentru vreo 500 de lei!? Nimeni. Aceasta suma nu acopera nici serviciile pentru transport. Dar sunt si dosare „mici”, care pot fi acceptate de un reprezentant neambitios (care le strica avocatilor PIATA, dupa cum socot ei). Deci, cel sarac nu are acces la justitie. Asa e si cu taxele de stat (o tema aparte); cel bogat se duce in judecata cu doi-trei avocati, iat cel sarac nu are voie macar sa ia ca reprezentant o persoana de incredere.
  Este o tema mai vasta. Multi indignati propun aderarea la comunisti pentru a avea o sustinere. Nu este varianta cea mai buna (de fapt, este cea mai rea; le aducem apa la moara lor; Alianta, „buna-rea”, trebuie pastrata); putem singuri sa ne aparam, suntem doar juristi. Sa nu stam cu nadejdea la avocatura, la Guvern; doar Parlamentul poate aprecia in ce „cloaca” s-a bagat cu Tanase etc. Pentru ultimul este totul clar: mane-poimane revine in baroul de avocati si vrea sa se laude: iata ce am facut eu pentru voi toti cat am fost „factor de decizie”; puneti o sampanie!!! De fapt a scuipat in ceilalti 70 mii de juristi din republica, cu tot cu familiile acestora (daca sunt vreo 70-80 mii de juristi, stagierea o pot face doar circa 2 mii de jurisri; ceilalti pot vinde legume si .. sa acorde consultatii).
  NU ESTE CORECT. Juristii trebuie sa se uneasca, sa se intruneasca. Nu este vorba de voturiloe celor 80 mii si ale membrilor familiilor lor; fiecare s-a determinat anterior: cu cine a votat – cu acela va mai vota (poate unii vor fi plecati de la Filat/Tanase). REPET: Legea cu pricina este un furuncul pe pielea intregii societati. Va fi anulata. Nu poate judecata sa o aplice, daca recunoaste Constitutia. Ori vor fi mii de dosare la CEDO. Asa o practica ar aduce si la actiuni judiciare FICTIVE; de ce nu, daca dosarul este de trei bani, iar pe la CEDO se poate de castigat minimum 750 de Euro pentru o persoana! La fiecare dosar sunt minimum 2 parti si 2 reprezentanti. Daca li se ignoreaza vointa lor, dreptul lor, atunci va fi o mare rusine; si un teren de estorcare de bani, mai ales – prin CEDO. Nicaieri in lume nu sunt create asa conditii. Avem de „cules” cele mai rusinoase fructe; Legea pretinsa de avocati este marul discordiei in societate. Sa vedeti la ce o sa ajungem. Nu va grabiti, dupa 20-30 ani de lucru, sa faceti „stajirovka” la cei care au obtinut „licenta de avocat” recent, la varsta de 25-30 ani (cu vechime de 2-3 ani). Este injositor pentru noi sa ne inchinam „da-ne voie, dle Tanase, dle Filat sau cineva …” sa muncim conform diplomei de studii superioare…”. Chiar si faptul ca ne-au numit „procuristi”, „parajuristi” etc. etc. este o insulta, este foarte jignitor sa fii coonsiderat persoana de calitatea a 3-a (atat cat se afirma ca doar un avocar poate acorda asistenta juridica corespunzatoare; chipurile, toti ceilalti sunt niste prosti). Ori du-te si le plateste, ca sa fii admis la un examen, ca sa demonstram ca nu suntem CAMILER. Va trebui cu timpul sa ne lamurim si cu insultele, prin judecata, char daca intre timp COMPLICII se vor cere scuze public.
  Deci, ramane sa ne unim, sa ne intrunim (mai intai – la forum, apoi – in Pata Marii
  Adunari Nationale; apoi – la un Congres, sa facem un sindicat, ONG, miscare politica sau chiar un partid. Asa va fi omeneste; nu se va baga mana in buzunarul cuiva; se va lupta pentru dreptate si echitate. Ce ziceti? Cine ar dori sa fie organizatorul? Cine convoaca intrunirea? Sa fim atenti: pot convoca provocatorii din randurile celor nesaturati… Trebuie sa facem totul legitim; si intrunirea (ori arenda unei sali, stadion sau teatrul verde); ori o cerere la Primarie pentru a ne accepta Piata Marii
  Adumari Natilonale sau un alt aspatiu… La forum e bine de discutat; ne urmaresc si
  mass-media; poate vom avea si o sustinere de la ziaristi; dar trebuie de stabilit si alt mod de contactare (e-mail-ul cuiva, mai bine a unui ziar, a unui ONG etc.).
  Ce facem, colegi? Numai nu spuneti, ca trebuie sa ne predam…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: