10 evenimente importante pentru R.Moldova

1. Crearea la 3 iunie 1988 a Miscarii pentru sustinerea restructurarii, transformata in Frontul Popular si efectele Marii Adunari Nationale din 27 august 1989, care au trasat directia catre adevarul istoric si  independenta R.Moldova
2. Declararea limbii moldovenesti romane de stat si adoptarea suveranitatii
3. Adoptarea independentei in 1991
4. Separatismul transnistrean si conflictul militar  din 1992
5. Aderarea Moldovei la CSI in 1991, ratificata de Parlament in 1994
6. Adoptarea Constitutiei in 1994
7. Revizuirea Constitutiei in 2000 si lipsirea poporului de dreptul de a-si alege Presedintele
8. Exodul masiv al populatiei si emigrarea a circa 30% de populatie
9. Regimul autoritar Voronin in perioada 2001-2009 care a condus la ratarea integrarii RM in UE si NATO
10. Evenimentele din 7 aprilie 2009 si alegerile din 29 iulie 2009

P.S.

In fiecare tara se incearca stabilirea a 10 evenimente care i-au marcat istoria. Am facut o evaluare primara. Va propun sa veniti cu propuneri pentru cele 10 evenimente si in caz ca vor fi rezonabile voi face schimbari in top.

Anunțuri

21 răspunsuri to “10 evenimente importante pentru R.Moldova”

 1. Lucifer Says:

  Punctul 10 !

 2. Radu Says:

  Dispariţia Declaraţiei de Independenţă… absurd )

 3. Victor Says:

  Este si

  11. Aparitia in Moldova a unui partid capabil sa salveze tara.

 4. Adriana Says:

  …soarta moldovei are multe pagini mult mai importante…..

 5. fedea Says:

  Punctul 10 poate fi inlocuit cu altul cum ar fi
  „Moldova a devenit tara minunilor unde prostii sint elogizati si plasati in fruntea statului”

 6. romanmihaese Says:

  care evenimente sunt mai importante? veniti cu propuneri concrete

 7. Lup Bătrân Says:

  Punctul 1 cuuprinde două evenimente separate, care s-au succedat unul altuia la apropate un an de zize (1989 şi, respectiv 1990).
  2.Independenţa nu a fost „dobândită” în 1991, ci „declarată”. Dovadă e că după 20 de ani de zile de la, recunosc, istorica declaraţie independenţa reală încă NU ESTE DOBÂNDITĂ.
  3 Cum poţi numi „separatismul transnistrean” eveniment? Şi nici un conflict militar nu intră în această categorie. Un conflict militar e o sumă de evenimente, întâmplări, incidente, accidente, procese, fenomene etc., nu un eveniment.
  4 Idem „intrarea Moldovei în CSI”. Ai vrut să spui „aderarea la CSI”.
  5. Oare chiar crezi că la modul că adoptarea Constituţiei agro-socialiste din 1994 este un eveniment? Rezultatul mecanic al unei maşini de vot, care lucra în contrasens cu interesul nostru naţional, poate fi considerat un eveniment?
  6 Nici votul din 2000 al unei „majorităţi” adunată ad-hoc împotriva unui tembel de preşedinte nu poate (nici pe departe!9 trecut la categoria „evenimentului”.
  7. Cu atât mai mult „exodul masiv de populaţie”, care e UN PROCES, unul din cele mai dramatice fenomene de masă, consecinţele căruia abia dacă le intuim astăzi.
  8. Regimul autoritar al lui Voronin este o bună bucată (8 ani de zile) din istoria noastră recentă, şi nicdecum un eveniment.
  9. 7 aprilie şi 29 iulie sunt două evenimente distincte . Cel din 7 aprilie, care nu e nici pe departe clarificat (câtă revoluţie şi câtă provocare a fost) este un eveniment penibil, absurd, tragic prin felul cum maşina poliţenienească s-a răfuit cu oameni absolut inocenţi. 29 iulie mai rămâne să vedem ce „eveniment” a fost, adică să mai aşteptăm rezultatele guvernării AIE, apoi vom spune dacă a fost eveniment sau ba.

 8. unu Says:

  4 aprilie 2005

 9. Sarko Says:

  Eu cred ca pe primul loc ar trebui pusa: Aparitia lui mircea snegur pe sena politica a Moldovei.

 10. Vasile cel Mare Says:

  1600
  1812
  1918
  1940
  1944
  si p-orma restul

 11. HARGAN Says:

  Vasile cel Mare
  1600 are imp poaet pentru Tara Moldovei ,nu pentru Republica Moldova(a lui Stalin)
  1812 da,pot spune ca e ceva imp,deatunci sencep chinurile populatsiei Basarabene.
  1918-Unirea,la fel e ceva f imp
  1940-dezmembrarea la fel imp
  dupa 1944 se mai poate de pus shi vara 1947(deportatea) shi anii 45-46(foametea)
  …dar cred ca roman a dorit sa publice evenimentele ce ne sunt contemporane noua si statului Republica Moldova in forma (eshuata) in care se afla astazi…

 12. Ceslav Says:

  Bravo, Lup Batrin,ai accentuat fiecare punct excelent,dupa cum e si logic. Si intradevar ,cum poate fi numit „separatismul transnistrean” eveniment? dar si e.t.c.

 13. ionvasile Says:

  Principala tragedie este readucerea de catre Snegur si Lucinschi in politica a partidului care a distrus moral si material populatia R.Moldova,partidul care opt ani a maltratat pe cei care nu ierau de acord cu planurile diabolice a lui Voronin si saica acestuia.
  Acest moment ne-a jucat festa tuturora.

 14. Vasile cel Mare Says:

  HARGAN, respect pentru ce zici tu

  io vroiam sa pun problema propusa de Roman mai in perspectiva nitzel.
  Sa vorbesti numai depre Republica Moldova fara a lua in considerare istoria mai veche (atat cat o stim noi) imi vine un pic cam aiurea. E ca si cum ai recunoaste legitimitatea violului lui Stalin.

  Mai corect au procedat balticii in problema asta (Un exemplu pe care multe state din blocul sovietic trebuiau sa il urmeze). Nu mai stiu exact care dintre cele 3 tari, imediat dupa separarea de CCCP au revenit la legile tarii de dinanite de ocupatie (viol). Mai sanatoasa ar fi fost o astfel de abordare si in cazul RM (cu modificarile de rigoare).
  Interesant ar fi de vazut care sunt cele 10 evenimente „cele mai importante” din istoria respectivei tari baltice. Tare nu cred ca incep ei cu „Independenta” obtinuta dupa caderea CCCP.

 15. Vasile cel Mare Says:

  P.S. HARGAN

  iar daca i-am intreba pe cei din Romania despre cele 10 ma tem ca nici ei n-or sa inceapa cu independenta de la 1877. Ba s-or duce in cel mai rau caz pe la 1300 la formarea principatelor romane iar daca vor sa arate cat de legitimi is ungurii in Transilvania or vorbi the imperiul lui Burebista si regatul lui Decebal, razboiul daco-roman si tot asa.

 16. drACro Says:

  Bravo Dl. Mihăeş ! Aţi rezolvat o problemă controversată în mediile ştiinţifice, reuşind să comprimaţi istoria R M pe o singură pagină A4; şi încă mai rămâne loc. Ştiu că nu asta a fost intenţia dar, pentru cititorul neavizat, ar fi utilă o introducere, să zicem măcar de la 1918 sau de la 1940 încoace.
  Altfel cititorul se poate întreba: „…de unde a mai apărut şi republica asta?”

 17. eu Says:

  sustin „lup batran”,

 18. alex_ro Says:

  Moldova s-a unit cu Valahia la 1859 formand Romania. Republica Moldova este o creatie stalinista. RM=Romania=RM=Romania=….

 19. Mihai Says:

  Primul lucru care lau facut occupanti – ne-au luat credinta apostolica. Este un pacat sa uiti credinta adevarata adusa de la Cristos. Au intrat in Moldova cu scriptura lor , folosind biserica straina in scopuri politice.

  Cititi de unde vine si care este credinta noastra.

  Condacul
  Fiul al Galileei şi frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat. Iar de la mormântul tău din Patras chemi popoarele la Dumnezeu şi acum ne-ai umplut de bucurie că în România iarăşi ai venit, unde pe Hristos Domnul l-ai propovăduit.
  Sfântul Apostol Andrei – 30 noiembrie
  Iubiţi credincioşi,
  Astăzi, la 30 noiembrie, prăznuim cu multă bucurie pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Apostolul românilor, care a vestit Evanghelia lui Hristos pe pământul ţării noastre acum aproape 2000 de ani, în Dobrogea şi la Gurile Dunării.
  Sfântul Apostol Andrei era frate după trup cu Sfântul Apostol Petru, fiii lui Iona, din cetatea Betsaida Galileei, şi se îndeletniceau cu pescuitul.
  La început, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Apoi, auzind de întruparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, s-a dus în Capernaum, unde locuia Domnul şi L-a întrebat: Învăţătorule, unde locuieşti? Iar Domnul i-a răspuns: Vino şi vezi! (Ioan 1, 38-39). şi a rămas cu El în ziua aceea. Astfel, Sfântul Apostol Andrei a fost cel dintâi chemat la vestirea Evangheliei lui Hristos.
  Nu după multe zile, Andrei şi Simon-Petru se aflau într-o corabie cu tatăl lor, Iona; voiau să plece pe mare la pescuit peşte. Atunci Fiul lui Dumnezeu i-a chemat pe amândoi la apostolie, zicându-le: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni! (Matei 4, 19).
  Din clipa aceea au lăsat toate şi au urmat lui Hristos până la moarte şi Înviere, fiind martori ai minunilor şi Învierii Lui. Iar după înălţarea Sa la cer, trăgând sorţi unde să plece fiecare la vestirea Evangheliei, Sfântului Apostol Andrei i-a căzut sorţul să încreştineze mai ales ţările din jurul Mării Negre.
  Deci, mai întâi a creştinat Armenia, Iviria şi Sciţia Mare, adică Ucraina de astăzi, înfigând Sfânta Cruce pe locul unde este Kievul. Apoi a creştinat Crimeea, sudul Basarabiei şi, trecând pe la Gurile Dunării, a zăbovit mai mult la Tomis, unde a botezat pe mulţi din Sciţia Mică, adică Dobrogea de azi.
  El a stat cu ucenicii săi într-o peşteră din apropiere, unde făcea Sfânta Liturghie, de teama păgânilor închinători la idoli. Peştera poartă numele Sfântului Apostol Andrei până astăzi şi se află în comuna Ion Corvin din sud-vestul judeţului Constanţa. Astăzi s-a construit acolo o mănăstire mare cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”.
  Dupa ce a hirotonit episcopi şi preoţi la Tomis – Constanţa de azi – Sfântul Apostol Andrei a trecut prin Tracia – Bulgaria de azi –, prin Macedonia, prin Grecia şi a ajuns în Peloponez unde a zăbovit doi ani în oraşul Patras. Aici a creştinat pe mulţi închinători la idoli, a făcut nenumărate minuni, a dărâmat capiştile idolilor şi a mărturisit pe Hristos cu multă putere.
  Văzând aceasta ighemonul cetăţii ce se chema Egheat, l-a prins, l-a bătut tare şi l-a aruncat în temniţă cu unii din ucenicii săi. Apoi, văzând că mulţi credeau în Hristos prin Sfântul Apostol Andrei, l-a condamnat la moarte prin răstignire pe o cruce în formă de X, dându-şi sufletul în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos la 30 noiembrie, pe timpul împăratului Nero.
  Iubiţi credincioşi,
  Aceasta este viaţa şi pătimirea, pe scurt, a Sfântului Apostol Andrei. El a urmat în toate lui Hristos, Mântuitorul lumii. A vestit Evanghelia în multe ţări, a dărâmat capiştile idoleşti, a botezat nenumăraţi creştini, a întemeiat biserici, a hirotonit diaconi, preoţi şi episcopi şi a adus la credinţa în Hristos mai multe ţări, printre care şi ţara noastră.
  Deci noi românii avem Biserică de origine apostolică, întemeiată în primul secol, după înălţarea Domnului la cer. Noi nu suntem creştinaţi ca popoarele slave către sfârşitul primului mileniu, pentru că noi suntem din început aici în Carpaţi şi la Gurile Dunării, pe când ungurii au venit în Europa în secolul IV, din Mongolia şi s-au creştinat în anul 950 de Ştefan cel Sfânt; iar slavii au venit şi ei prin secolele VII – VIII din nord-estul Asiei şi s-au creştinat mai târziu – bulgarii, în anul 864, sârbii, în anul 868 şi ruşii în anul 988.
  Aşa a rânduit pronia divină ca să primim credinţa creştină direct de la ucenicii lui Hristos, pentru care se cade să fim permanent recunoscători.
  Iubiţi credincioşi,
  Să dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a rânduit pe Sfântul Apostol Andrei să ne creştineze şi să ne unească cu Hristos prin Botez şi pocăinţă. Suntem o ţară creştină de origine apostolică. Să ne facem vrednici de această ţară. Să păstrăm cu sfinţenie poruncile Domnului scrise în Sfânta Evanghelie şi propovaduite de Apostoli. Fără povăţuitori nu ne putem mântui şi fără preoţi buni rătăcim calea pocăinţei. Dar dacă ascultăm de Domnul, ascultăm şi de Biserică.
  Sfântul Apostol Andrei ne-a creştinat şi a săvârşit prima Sfântă Liturghie pe pământul României. El ne-a eliberat de demoni şi de patimi şi ne-a unit cu Hristos prin jertfă şi Liturghie. El ne-a învăţat cum să ne mântuim prin smerenie, prin rugăciune şi prin iubire.
  Să ascultăm de Sfinţii Apostoli ca de Însuşi Hristos. Să ascultăm de episcopi şi de preoţi ca de Apostoli, că ei vor da seama pentru sufletele noastre. Să nu lipsim de la biserică în sărbători, că aici este Hristos cu toţi sfinţii. Aici este mântuirea noastră, bucuria noastră, viaţa noastră. Să nu ascultăm pe trimişii lui antihrist, care se leapădă de Biserică, de Cruce şi de toate cele sfinte.
  Apoi sunteţi datori să învăţaţi copiii frica Domnului. Să faceţi misiune şi apostolat prin şcoli, prin spitale, prin casele creştinilor, prin milostenii şi cărţi sfinte ortodoxe. Dar mai ales în casele dumneavoastră.
  Să trăim cu Hristos, să ajutăm la mântuirea copiilor noştri şi a celor din jur şi nimic să nu facem fără episcop, fără preot, fără duhovnic. Ei sunt apostolii noştri pe pământ. De vom face aşa, vom dobândi mântuirea sufletelor noastre, cu rugăciunile Maicii Domnului şi ale Sfântului Apostol Andrei. Amin.
  Părintele Ilie Cleopa

 20. Diana Says:

  cred ca trebuie de mentionat crearea partidului komunist in moldova sh patronatul lui, evolutia, esecurile, etc… sh efectele sunt niste evenimente din lista de mai sus… dar cred eu ca alegerile din 5 aprilie sh 29 iulie sunt niste evenimenete destul de importante pentru R.M…. MAI ales in solutionarea conflictelor in republica moldova, mai ales pentru UTAG SH RAIOANELE DE EST( pentru ca nu mi permit sa vorbesc de transnistria, ceea ce ar insemna recunoasterea unor factori nenegliabili )

  p.s: as adauga reforma administrativa sh recunoasterea detasata a UTAG sh nu uitati ce putea sa insemne planul Cozac , daca a-ti urmarit desigur evolutia Georgiei dupa ce Cozac a „ajutat” poporul …

 21. vadim Says:

  la 10-lea inca trebuie de pus si batae de jok

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: