Voronin vrea alegeri anticipate. Referendumul constitutional este unica solutie de deblocare a crizei politice

votare R.Moldova ramine fara Presedinte cu drepturi depline din data de 7 aprilie, atunci cind a expirat mandatului lui Voronin. Comunistii nu au votat candidatura lui Marian Lupu  la presedintie, demonstrind citeva teze:

1. Logica comunistilor este simpla , putem sa cistigam alegerile parlamentare anticipate si atunci nu are sens sa votam Presedintele impreuna cu AIE. Daca insa le pierdem oricum vom fi in opozitie cu 48 mandate sau mai putine. Vladimir Voronin conduce autoritar partidul si are pirghii de control asupra deputatilor din fractiunea comunista. Asa zisii disidenti cu opinii separate din cadrul PCRM nu risca sa joace pe cont propriu.

2. Se creaza impresia ca cei 4 lideri AIE s-au indragostit de guvernare , se simt comod , se tem de alegeri anticipate si sunt gata sa cedeze orice numai comunistii sa voteze pentru Lupu, ceia ce da impresia unor lideri fricosi si a unui Voronin voinic.Voronin fara indoiala a cistigat  in aceste zile tavalindu-se probabil de ris vazind cum liderii AIE se discrediteaza cersindu-i mila. Lupta politica este dura, cei slabi sunt pulverizati iar partidele membre ale AIE  cersind voturi de la Voronin  se umilesc in fata adversarului intr-un mod nepermis. Cele sapte propuneri ale Alianţei pentru Integrare Europeană adresate Partidului Comuniştilor pentru votarea şefului statului printre care si punctul 7) Oferirea imunităţii pentru Partidul Comuniştilor, ca o garanţie că formaţiunea politică comunistă nu va fi târâtă prin instanţe de judecată”, arata a capitulare in fata lui Voronin care timp de 8 ani a tot deschis dosare penale liderilor partidelor de opozitie.

3. Partidele membre AIE nu au un plan comun de depasire a crizei politice. Unii declara ca ar trebui petrecut un referendum constitutional, altii ca trebuie examinata posibilitatea alegerii Presedintelui cu 52 de voturi in Parlament. Cea mai rezonabila propunere a venit de la Marian Lupu care a declarat ca in cazul cind comunistii nu voteaza, se poate sincroniza legislatia astfel incit sa fie posibila alegerea simultana a Parlamentului si Presedintelui in cazul unor alegeri anticipate.

4. Deoarece Lupu nu a avut contracandidat nu se va organiza turul doi. Conform art.78 din Constituie privind  alegerea presedintelui, alineat (5) Dacă şi după  alegerile repetate Preşedintele Republicii Moldova nu  va  fi  ales,  Preşedintele  în  exerciţiu  dizolvă  Parlamentul  şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament. Astfel daca comunistii nu vor vota si data viitoare, Presedintele interimar Ghimpu va trebui sa stabileasca data alegerilor parlamentare anticipate.

Voronin incepind din 1998 a cistigat toate alegerile parlamentare din RM, PCRM fiind pe primul loc, intr-un mod cinic , fara emotii, uneori chiar foarte dur cu adversarii. Daca vor sa cistige lupta politica cu Voronin liderii AIE nu trebuie sa se umileasca in fata lui. AIE trebuie de urgenta sa stabileasca o strategie privind situatia in care comunistii nu vor vota Presedintele. Cea mai buna solutie in acest caz este petrecerea unui referendum constitutional. Sa decida in sfirsit cetatenii ce fel de republica doresc, parlamentara sau prezidentiala.

Anunțuri

17 răspunsuri to “Voronin vrea alegeri anticipate. Referendumul constitutional este unica solutie de deblocare a crizei politice”

 1. archion Says:

  Asculta, draga! jos coalita liberal-democrata!

 2. oleg barzoi Says:

  D-le Roman, ce scrieti? Eu sunt sustinator a lui Voronin si doresc un presedinte comunist.

 3. romanmihaes Says:

  Domnilor va inteleg frustrarile, partidul vostru iubit este in opozitie si ura va intuneca mintile. Mergeti la doctor si nu uitati sa consumati pastilutele la timp.

 4. Valeriu Says:

  toata lumea vrea nu numai voronin! Filat vrea si el caci nu-i place de lupu, este evident.

 5. Valeriu Says:

  Numai Ghimpu si Urechean nu vor caci ei vor fi marii pierdanti!
  Marii invingatori vor fi Filat si Voronin!
  Apoi Roman nu vorbi urit cu oamenii ei pur si simplu isi expun opinia.

  Apropo la doctor trebuie sa mergem toti

 6. Gregor Says:

  Foarte corect Referendum. Apoi anticipate, dar sint sigur ca vom scapa de comunisti. Da isi fac si ei mendrele au peu ce, au u drept lasa sa o faca. dar ei la putere nu mai vin, asata e.

 7. Sergiu Scutaru Says:

  Roman ,de ce AIE nu includ in ordinea de zi Rezolutia Parlamentului European cu privire la condamnarea comunismului? Trebuie interzisi asa lepadaturi si atunci va fi liniste.

 8. laur Says:

  Daca nu va fi schimbata CONSTITUTIA SAU CEL PUTIN LEGISLATIA vom merge asa cua anticipate pana in anul 2015.

 9. liuba Says:

  Preşedintele şi parlamentul necesită să fie aleşi de întreg poporul şi nici de cum de citeva persoane ,aşa numiţii deputaţi,care nu pot aprecia calitătile de specialiţi ci ştiu numai de ambiţii personale.MARIAN LUPU ESTE CANDIDATURA POTRIVITĂ PENTRU TOT POPORUL UMILIT DE FIARA COMUNISTĂ.

 10. Referendumul anuntat acum Says:

  De acord insa referendumul privind modificarea Constitutiei trebuie initiat deja acum pina la alegerile repetate ale Presedintelui. In orice caz Constitutia urmeaza sa fie modificata fiindca situatia se repeta cu periodicitate chiar criminala. Astfel, nimeni nu va mai putea opri modificarea Constitutiei in aceasta problema.

 11. Octavian Racu Says:

  Fiind jurist ar trebui sa cunoasteti ca referendumul are doar un caracter consultativ si modificarile la constitutie oricum trebuie aprobate cu votul a 2/3 din numarul total al deputatilor.

 12. octavian Says:

  cred ca, dincolo de voronini, lupu, filati, ghimpu si urecheni, tara trebuie sa depaseasca criza politica cu care se confrunta.

  iata de ce cred ca referendumul constitutional e unica solutie. sa fie puse clar punctele pe „i”. s-o recunoastem, am dat-o in bara in 2000 cu modificarea operata de alianta de atunci. nu merge schema actuala. duce automat la blocaj, atita timp cit nici un partid nu poate obtine singur 61 de mandate.

  sau presedintele sa fie ales de popor sau cu 50%+1.

 13. octavian Says:

  Articolul 75 al Constitutiei.
  a se vedea pct. 2

  adica nu mai e nevoie ca sa se acumuleze 2/3 din deputati. constitutia se modifica prin referendum doar.

  Referendumul
  (1) Cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sînt supuse referendumului.
  (2) Hotărîrile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican au putere juridică supremă.

 14. octavian Says:

  Articolul 75 al Constitutiei.
  a se vedea pct. 2

  adica nu mai e nevoie ca sa se acumuleze 2/3 din deputati. constitutia se modifica prin referendum doar.

  Referendumul
  (1) Cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sînt supuse referendumului.
  (2) Hotărîrile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican au putere juridică supremă.

 15. RADU 1 Says:

  Mituri despre Unirea cu Basarabia
  – Despre posibilele consecinte negative ale unirii dintre Romania si Republica Moldova asupra economiei s-a mai scris. In general s-a spus ca unirea celor doua state ar fi o grea povara pentru statul roman. Dar analizele cu pricina au fost tendentioase. In locul cautarii adevarului, s-a preferat demonstrarea cu orice pret a faptului ca unirea este imposibila. Propagandistii antiromani au adunat mere cu pere pentru a socoti un cost astronomic al unirii, menit sa compromita orice idee de apropiere a celor doua state romanesti.
  11 noiembrie, 11:55

  Economia Moldovei nu prea conteaza
  Mitul costurilor unirii asupra economiei romanesti ar putea fi demolat intr-o singura fraza si cu asta am putea incheia demonstratia. Produsul Intern Brut (PIB), de 6 miliarde dolari al Republicii Moldova reprezinta doar 3% din cel al Romaniei, de 200 miliarde dolari in 2008.
  De exemplu, PIB-ul romanesc a scazut cu 9% in 2009 fata de 2008 din cauza crizei. Carevasazica din economia romaneasca a disparut intr-un singur an o bucata cat trei ori Moldove la un loc. Cam asta este raportul dintre cele doua economii.
  O crestere economica de 7-8% este considerata un record in Europa. Republica Moldova nici nu mai poate spera la asa ceva in urmatorii ani, aflata intr-o grava recesiune din cauza crizei mondiale si a grelei mosteniri comuniste. Pe de alta parte, transferurile din Romania ar putea asigura aceasta crestere accelerata. Pentru ca 7-8% din PIB-ul Moldovei reprezinta doar 0,2% din PIB-ul Romaniei, adica o piscatura de tantar.
  Culisele reunificarii germane
  Ni se da tot timpul peste nas cu exemplul reunificarii germane. Pasamite, Romania nu ar fi capabila de efortul economic respectiv, fiind mult mai saraca decat Republica Federala a Germaniei, care a cheltuit 7-800 sute miliarde marci pentru a pune pe picioare landurile rasaritene.
  La prima vedere, nu se intelege cum a putut Germania sa faca acest efort si totusi sa aiba crestere economica constanta si sa fie permanent a treia economie a lumii, dupa SUA si Japonia.
  Explicatia e simpla. Nemtii nu prea au facut nici un sacrificiu, de fapt doar au mutat banii dintr-un buzunar in altul si au pus mana si pe economia fostei RDG, odinioara vitrina lagarului socialist.
  O parte din suma care a intrat in fosta RDG a fost de fapt investitia cu care firmele vestice au cumparat fabricile din Est in cursul procesului de privatizare, facand achizitii avantajoase. Functionarii de la „Treuhand”, fondul de privatizare, erau vest-germani si au favorizat firmele de acasa. Alte sume au fost cheltuite pentru reabilitarea infrastructurii ruinate a fostei RDG. Adica niste comenzi nesperate pentru industria din Vest. Autostrazi, cai ferate, telefonie, investitii de mediu, toate au fost efectuate de firme din Germania de Vest. Practic, Helmuth Kohl a subventionat economia vest-germana sau i-a acordat un”stimulus”, cum ii spune acum Obama Barack. Banii s-au intors inapoi de unde au plecat.
  Minciuni despre povara basarabeana
  Presupusa nota de plata a unirii este umflata de propagandisti cu tot felul de cheltuieli imaginare. Bunaoara, Romania ar trebui sa suporte schimbarea documentelor de identitate ale moldovenilor, ceea ce ar fi o cheltuiala foarte mare pentru buget. Prostia este vadita, pentru ca in orice tara din lume costul eliberarii documentelor este suportat de cetatean, nu de stat. Basarabenii si-ar plati singuri costul unui act de identitate sau un pasaport ca si pana acum.
  Alta prostie care s-a spus este aceea ca Romania ar trebui sa suporte costurile cu energia pentru Republica Moldova, adica curent electric, gaze, pacura etc. Dar basarabenii si le vor plati singuri intr-o Romanie unita asa cum si le platesc si in prezent. Consumatorii casnici si firmele din Basarabia sunt cu platile la zi. Cam 80% din datoria Republicii Moldova catre Gazprom apartine de fapt Transnistriei. Se spune ca basarabenii importa 80-90% din energia electrica din Ucraina si Rusia, de parca i-ar impiedica cineva dupa unire sa cumpere energie din Rusia, Romania sau din orice tara doresc.
  Un alt obstacol scornit de propagandisti ar fi costul pentru aducerea caii ferate din Basarabia la ecartamentul, adica latimea, celor din Romania. Calea ferata din Basarabia, din cauza mostenirii sovietice, are ecartamentul mai mare decat cea din Romania. Schimbarea ecartamentului caii ferate nu este o urgenta. Tarile Baltice, care au intrat in UE din 2004 au si acum ecartamentul sovietic, la fel ca Finlanda, care a parasit Rusia inca din 1918. Ba mai mult, in Spania exista fara probleme nu mai putin de trei ecartamente diferite.
  Alta cheltuiala imaginara ar fi uniformizarea administratiei locale din cele doua state. Basarabenii, de-a lungul ultimelor doua decenii oricum au trecut de la raioane la judete si iar la raioane si s-au descurcat si singuri. Trecerea din nou la judete, pentru a avea aceeasi organizare ca Romania, ar aduce de fapt economii, prin reducerea aparatului birocratic.
  O sperietoare este si cu salariatii bugetarii moldoveni, care ar urma sa fie platiti din bugetul Romaniei. Dar societatea moldoveneasca este mult mai sanatoasa din acest punct de vedere decat cea romaneasca. In Romania raportul dintre salariatii bugetari si cei din sectorul privat este de 1,3 la 1, cei dintai avand si salarii mai mari. Basarabia sta foarte bine, cu un bugetar la patru salariati, adica media din UE. Reiese ca mai degraba Romania ar trage Basarabia in jos din acest punct de vedere.
  Schimbarea leilor moldovenesti, cu care suntem de asemenea speriati, nu ar reprezenta o cheltuiala semnificativa, pentru ca masa monetara, cantitatea de bani din Basarabia, este neglijabila fata de cea din Romania. Iar cele doua monede ar putea circula si paralel, cum s-a mai intamplat in Franta, Jugoslavia etc, leul moldovenesc urmand a fi retras treptat de pe piata.
  Boom economic dupa unire
  Daca s-ar face unirea, Basarabia nu ar fi o piatra de gatul economiei romanesti, ba dimpotriva, ar deveni unul dintre motoarele cresterii economice romanesti. In primul rand Romania in sine va deveni mai atractiva pentru investitori, pentru ca dupa unire ar deveni una dintre pietele europene cele mai mari, cu peste 25 milioane consumatori. Apoi, cota de fonduri europene alocate Romaniei se va majora dupa adaugarea Basarabiei pe nota de plata prezentata la Bruxelles. La fel si in ce priveste subventiile pentru agricultorii basarabeni. O buna parte dintre investitiile ce se vor realiza in Basarabia cu fonduri europene vor fi executate de firme romanesti, ceea ar contribui la cresterea economica din Romania.
  Daca se repeta modelul romanesc din anii 2000-2008, in Basarabia ar incepe sa curga investitiile straine dupa ipotetica unire. Acum, nu prea investeste nimeni intr-o tara din zona gri a spatiului ex-sovietic si cu o piata mica, de 3,5 milioane locuitori. Dupa unire, investitorii ar considera ca investitia lor este protejata de umbrela euro-atlantica. De asemenea, viitoarea investitie in Basarabia ar fi facuta in interiorul Pietei Unice Europene, deci nu ar fi obstacole vamale si nevamale pentru circulatia in toata Europa a bunurilor si serviciilor produse de investitori straini intre Prut si Nistru.
  In Romania, intre 1990-1999, investitiile straine au fost de un miliard de dolari. Asadar, in Romania, in primul deceniu de tranzitie s-au investit circa 100 milioane dolari pe an, adica mai nimic. Dupa anul 2000, pe fondul deschiderii economiei si apropierii aderarii Romaniei la UE, banii au inceput sa curga. Astfel s-a ajuns ca intre 2004-2008 in Romania sa intre sume fabuloase, de 10 miliarde euro pe an. Adica intr-un singur an s-au investit cat in doua decenii de tranzitie. Aceasta este diferenta intre a fi in NATO si UE sau in afara acestora. Si Romania s-a descurcat singura, spre deosebire de est-germani sau basarabeni nu a avut o patrie mama in spatiul euro-atlantic care s-o ajute.
  Basarabia ar avea dupa unire acelasi parcurs social-economic pe care l-a avut Romania dupa aderarea la UE. Nu exista nici o explicatie logica, nici un argument cu care sa se sustina ca Basarabia va ramane saraca dupa unire sau mai rau, ca ar trage si Romania dupa ea. Restul fie sunt balivernele unor nechemati, fie de-a dreptul propaganda antiromaneasca.

 16. mihai Says:

  Excelent raspuns.
  Din pacate in ultimul sondaj din Moldova peste 50% vorbesc „moldoveneste” si 29 % au afinitati ideologice comuniste. Mult mai multi considera apropierea de Moscova mai importanta decit de Ro.
  Cind am citit aceste date am fost tare amarit.

  E greu sa iti doresti Unirea din Ro si sa ai de aface cu o populatie din R Moldova care nu si-o doreste si nici nu isi asuma identitatea Ro. ( imi cer scuze pt ce-i 30% care se considera romani.)
  Ar fi mai mult ca o ocupatie.
  Mult mai interesant sint romanii din cele 4 raioane din Regiunea Cernauti unde sint Majoritari si isi spun romani.
  Din pacate aceste raioane nu contin orasul Cernauti care este majoritar Ucrainean. De asemenea mentionez raionul Reni in Buceag ultimul raion ne majoritar Ucrainean din sudul Basarabiei. (Locuitorii se numesc „moldoveni” lucrul scuzabil pt acestia ei fiind inca sub ocupatie)

 17. smailey Says:

  de acord. nu trebuie sa fii jurist ca sa intelegi ce spune constitutia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: