R.Moldova:de la stat politienesc, autoritar la stat de drept

Astazi am  participat la  masa rotundă pe tema „Moldova în UE. Perspective economice, politice şi
instituţionale după guvernarea comunistă”, organizata de Partidul Miscarea Actiunea Europeana. La masa rotundă  participa şi domnul Sebastian Bodu, deputat în Parlamentul European din partea PDL din România. Am prezentat un raport cu titlul „Respectarea statului de drept. Intervenţie privind funcţionarea defectuoasă a instituţiilor statului.”  Printre altele am declarat ca : „Din pacate putem vorbi despre perioada 2001-2009 ca R.M. a fost stat autoritar, capturat in care instituţiile  administrative si poliţia au fost investite cu putere discreţională. Unii autori declarind ca in Moldova a fost instituit  “statul poliţienesc”.  Statul de drept este în opoziţie cu cel al tipului  de  “stat poliţienesc”.
In  sensul evidentierii caracteristicilor  statului autoritar, pentru R.M. sunt importante alegerile parlamentare din 5 aprilie si 29 iulie 2009. O importanta deosebita au avut-o bineinteles evenimentele din 7 aprilie,  cind zeci de mii de cetateni au manifestat impotriva falsificarii alegerilor din 5 aprilie 2009. Atunci mii  de manifestanti au fost arestati si torturati de catre organele de forta. Foarte importanta pentru restabilirea principiilor democratiei in R.M. a fost reactia Parlamentului European care la 7 mai a adoptat „Rezoluția Parlamentului European referitoare la situația din Republica Moldova”. In special PE  s-a declarat profund îngrijorat de arestările ilegale și arbitrare și de numeroasele încălcări ale drepturilor omului ale persoanelor arestate, îndeosebi în ceea ce privește dreptul la viață, dreptul de a nu fi supus abuzului fizic, tratamentele inumane, de tortură sau punitive, dreptul la libertate și la securitate, dreptul la justiție și dreptul la libertatea de adunare, de asociere si la liberă exprimare, precum și de faptul că aceste abuzuri continuă. In dezbateri am fost intrebat care este opinia mea privind rezolvarea crizei politice: stat parlamentar sau prezidential? Am declarat ca desi majoritatea tarilor din UE sunt republici parlamentare acest sistem implementat cu multiple greseli in 2000 si-a dat falimentul in R.Moldova. Cauzele sunt mai multe , printre care existenta conflictului transnistrean, partide neconsolidate, saracie si coruptie generalizata etc. In opinia mea este cazul ca in sfirsit sa fie intrebat poporul R.M. prin referendum constitutional ce fel de Republica doreste parlamentara sau prezidentiala si acea solutie sa fie implementata.roman12

             

           

Reclame

8 răspunsuri to “R.Moldova:de la stat politienesc, autoritar la stat de drept”

 1. valeriu Says:

  Poporul asteapta pine si distractii dar tu vrei sa le dai un refutendum.Eh Roma, Roma nu te-a invatat Netaneiahui ce vrea poporiul ?

 2. romanmihaes Says:

  hai mai intii la referendum si apoi la distractii

 3. sus Says:

  Mihaies se vrea a fi mare politician cu Miscarea Actiunea Europeana!!!

 4. socolenco Says:

  Intr-adevar ati preferat o abordare mai voalata a chestiunii cu referendumul decit una transanta. Admiteti o implicare in politica? Care ar fi partidul pe care l-ati alege? Cineva a spus sa trecem baricadele. O treceti? 🙂

 5. romanmihaes Says:

  Precizare pentru domnul Socolenco si altii: Am devenit membru al Partidului Miscarea Actiunea Europeana la 4 iulie 2009 atunci cind am decis sa ma implic in campania electorala pentru alegerile din 29 iulie , cu scopul de a debarca comunistii de la guvernare. Am fost ales in calitate de membru al Consiliului National al partidului si Sef al Directiei relatii externe si integrare europeana.

 6. sus Says:

  Probabil Roman Mihaies a devenit membru al MAE dupa ce a discutat cu cei de la romania

 7. AntiBase Says:

  Sebastian Bodu asta al vostru e cam bronzat. Au n-a mancat el lebede in tinerete sau vine direct de la mare la voi la conferinta?! In alta ordine de idei, toti PD-L-istii sunt niste mancatori ca branza (ca sa nu spun alt cuvant). Nu fac nimic altceva decat propaganda pro-PDL. Asa a facut Basescu 5 ani: promisiuni, promisiuni, betii cu voronin, iar promisiuni, sustinere lui voronin in 2005, promisiuni, promisiuni si zero rezultate. Asa a facut sTomak&Badea in toamna trecuta promitand marea si sarea dar odata ajunsi in functii au facut ce stiu mai bine: scoli de vara cu friptane, plimbari pe la diaspora si declaratii pompoase. Nu prea m-a interesat sa-l ascult pe invitatul vostru de onoare, pentru ca sunt sigur ca misiunea lui la Chisinau a fost una: votati Basexu! Si in sfarsit, dupa plecarea lui din Chisinau, aia de la gradina zoologica ar face bine sa-si numere lebedele ca sa se convinga ca numarul lor coincide cu cel inscris la catastif. Multa sanatate voua si JOS BASESCU!!!

 8. laur Says:

  Pe postul de televiziune TV5MONDE , ESTE O EMISIUNE DESPRE CADEREA COMUNISMULUI IN EUROPA.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: