Declaratia Parlamentului R. M. cu privire la starea justitiei din R. Moldova

justitia DECLARAŢIA PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA CU PRIVIRE LA STAREA JUSTIŢIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA ŞI LA ACŢIUNILE NECESARE PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA SITUAŢIEI ÎN DOMENIUL JUSTIŢIEI.
Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de exponent al voinţei populare exprimate liber în alegerile din 29 iulie 2009, constată cu îngrijorare că justiţia din Republica Moldova este grav afectată de corupţie şi prezintă simptome serioase de angajare politică.

O asemenea involuţie a justiţiei moldoveneşti, în principal, a fost posibilă pe motivul:
– creării unui cadru normativ insuficient, care a permis promovarea persoanelor în funcţiile de conducere a instanţelor judecătoreşti şi în funcţiile de judecător pe alte criterii decât cele admise într-o societate democratică bazată pe drept;
– eliminării, în anii 2002-2003, din justiţie, pe criterii politice, a unui număr considerabil de judecători oneşti şi calificaţi şi promovării în funcţiile vacante a persoanelor obediente Guvernării;
– neglijării, indulgenţei, sau aplicării selective de către Consiliul Superior al Magistraturii a legislaţiei care reglementează răspunderea judecătorilor;
– lipsei de reacţie din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi aorganelor procuraturii la acţiunile, pe alocuri criminale, ale judecătorilor;
– lipsei de reacţie şi rezistenţă din partea corpului judecătoresc la acţiunile de intimidare şi presiune politică din partea exponenţilor guvernării;
– lipsei transparenţei în actul de justiţie şi în activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, în special în ceea ce priveşte selectarea, numirea, promovarea, sancţionarea judecătorilor;
– insuficienţei pregătirii iniţiale şi continue a judecătorilor;
– asigurării materiale inadecvate a judecătorilor;
– „sindicalizării” puterii judecătoreşti, etc.
Disfuncţiile majore ale sistemului judecătoresc din Republica Moldova au fost menţionate în multiple rapoarte ale organizaţiilor neguvernamentale naţionale şi internaţionale de specialitate, în documente ale organismelor internaţionale cum ar fi Consiliul Europei, Comisia Europeană, OSCE şi altele, în rapoarte ale statelor occidentale.

Analizând funcţionarea sistemului judecătoresc, în Raportul cu privire la respectarea angajamentelor asumate de Republica Moldova vizavi de Consiliul Europei, aprobat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) în anul 2007, precum şi în Rezoluţia nr.1572 (2007) şi Recomandarea nr. 1810 (2007) cu privire la respectarea obligaţiilor şi angajamentelor Moldovei, Înaltul For European a constata finanţarea insuficientă a sistemului judecătoresc şi a îndemnat Republica Moldova să lanseze noi acţiuni menite sa sporească independenţa aparatului judiciar şi eficacitatea justiţiei. Mai mult, aceste recomandări, care au fost formulate şi în Rezoluţia APCE nr. 1465 (2005) cu privire la funcţionarea instituţiilor democratice în Moldova nu au fost luate în consideraţie şi au rămas actuale: garantarea independenţei aparatului judiciar şi consolidarea eficacităţii şi profesionalismului judecătorilor, ameliorarea condiţiilor de activitate, a instruirii şi metodelor de lucru a profesiilor judiciare, eradicarea corupţiei din sistemul judiciar.
Cea mai elocventă apreciere a problemelor cu care se confruntă justiţia moldovenească a fost dată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, în hotărârile sale de condamnare a Republicii Moldova, a sancţionat de nenumărate ori prestaţia nesatisfăcătoare a instanţelor de judecată şi a judecătorilor naţionali. În unele hotărâri şi opinii separate ale Înaltei Curţi de la Strasbourg a fost menţionată expres angajarea politică a unor judecători şi au fost exprimate rezerve şi îngrijorări serioase vizavi de ilegalitatea evidentă şi repetată a soluţiilor date de chiar Plenul Curţii Supreme de Justiţie.
Analiza sumară a jurisprudenţei Curţii Europene în dosarele moldoveneşti demonstrează că instanţele judecătoreşti din Moldova, pe parcursul ultimilor ani, s-au pretat la diverse abuzuri şi încălcări grave ale drepturilor omului, precum ar fi: tolerarea şi acoperirea actelor de tortură şi tratament inuman şi degradant, arestări ilegale şi abuzive, hărţuirea persoanelor prin intermediul proceselor penale la comandă, încălcări ale dreptului la un proces echitabil, încălcări ale dreptului la viaţă privată, violări ale dreptului la libertatea de exprimare şi întrunire paşnică, deposedări arbitrare de proprietate, etc.

Rezultatul unei astfel de activităţi a instanţelor naţionale a condus la pierderea totală a încrederii societăţii în actul de justiţie şi a compromis grav imaginea Republicii Moldova în ochii comunităţii internaţionale. O astfel de prestaţie a instanţelor naţionale a condus la perceperea ţării noastre de către opinia publica internaţională ca pe una coruptă, nedemocratică şi totalitară. În consecinţă, în conştiinţa oamenilor s-a consolidatideea că unica instanţa care le poate face justiţie este Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Nu în ultimul rând, o astfel de stare a lucrurilor a dus şi duce în continuare la pierderi financiare considerabile şi la sărăcirea bugetului ţării. Pentru exemplificare, merită menţionat că în 2008 mărimea despăgubirilor dictate de către Curtea de la Strasbourg în dosarele moldoveneşti a depăşit mărimea bugetului alocat întregului sistem al justiţiei în Republica Moldova. Astfel, statul este nevoit să redirecţioneze permanent sume importante de bani care ar putea fi folosite în alte domenii vitale, precum cel al educaţiei, sănătăţii sau pensiilor.
În asemenea circumstanţe, menţinerea actualei stări de lucruri în justiţie este de natură să pună in pericol procesele democratice din Republica Moldova, să împiedice eforturile de integrare europeană a statului nostru şi să pună în pericol întreg sistemul constituţional existent.
Întru remedierea cât mai rapidă a situaţiei descrise, se impune întreprinderea urgentă a următoarelor acţiuni:
– reformarea şi optimizarea sistemului judecătoresc;
– reformarea atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii;
– impunerea transparenţei totale a actului de justiţie şi a activităţii Consiliului Superior al Magistraturii, în mod special în ceea ce ţine de selectarea, numirea, promovarea, sancţionarea judecătorilor;
– elaborarea unor programe performante de pregătire iniţială şi continuă a judecătorilor;
– responsabilizareajudecătorilor pentru hotărârile adoptate;
– asigurarea materială adecvată a judecătorilor;
– examinarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a corespunderii funcţiei deţinute a celor, care cu certitudine nu mai îndeplinesc exigenţele caracteristice unui judecător într-un stat democratic şi bazat pe drept, etc.

P.S. Am considerat util sa postez aceasta Declaratie ultraimportanta a Parlamentului pentru toti cetatenii RM din mai multe motive, inclusiv din acela ca site-ul oficial al Parlamentului inca nu este functional. Totusi am o audienta pe blog de circa una mie vizitatori unici pe zi si astfel oamenii vor putea sa aiba acces la Declaratie.
Adevarul a fost spus, urmeaza faptele, legile Parlamentului si deciziile guvernarii pentru a schimba situatia din justitia noastra. Mult depinde si de societatea civila care poate contribui decisiv dar si de mass-media.

Anunțuri

9 răspunsuri to “Declaratia Parlamentului R. M. cu privire la starea justitiei din R. Moldova”

 1. Vitalia Pavlicenco Says:

  Roman, ar fi bine sa gasesti titluri mai scurte, pentru ca ocupa mult loc pe unimedia. Cel putin, eu ma straduiesc sa fac asta, crezind ca asa e corect si fair-play cu ceilalti bloggeri unimedia. Succes!

 2. romanmihaes Says:

  Merci pentru sugestie, insa am inteles ca este loc pentru toti cei care postam pe Unimedia. Nu cred ca e o problema tehnica ca unul are un titlu mai mare si altul mai mic. In cazul de fata am postat Declaratia Parlamentului asa cum este, sa nu fiu invinuit de parlamentari ca am trunchiat textul.

 3. Sergiu Scutaru Says:

  Totul se hotărăşte cu bani.
  Niciodată nu va fi fericită Moldova , pînă nu se va uni cu Ţara !!!!

 4. Lup Bătrân Says:

  Din păcate, aceeaşi valută (dolari, euro) este valbilă şi circulă tot atât de liberă şi în Ţară precum circulă şi ademeneşte (ce să-i faci, „ochiul dracului”, nu-i aşa?) în r.m. Totul se hotărăşte cu bani PRETUTINDENI. Atâta numai că pe alocuri se mai hotărăşte câte ceva şi fără bani, iar pe alocuri – NUMAI CU BANI. La noi, sunt de acord, totul se rezolvă numai cu bani.

 5. leul Says:

  salariile mizere ale justiţiarilor î-i pun în situaţia de a soluţiona pozitiv cauzele contra unor sume băneşti, deoarece ei tot au de achitat servicii şi întreţiut familii. Consider că guvernanţii în primul rînd ar trebui să le creieze condiţii suficiente pentru a avea posibilitate de a duce un mod de viaţă decent reieşind din salariul ridicat. Numai după soluţionarea acestei probleme consider că judecătorul moldovean poate să se considere independent şi să emită hotărîri în strictă conformitate cu legea.

 6. vitalie Says:

  cind in sfirsit se va ”apuca”cineva de preturile la medicamente?Aceasta tema e muit mai ”usturatoare”decit importurile de carne sau peste.Ceia ce se intimpla in uitimul timp e o nebunie si jaf total.Si la mijloc nu sunt atit farmaciile cit importatorii-depozitari.Presupun ca e forma ascunsa de jenocid.In mainile cui se afla acest import?Unul din principiile de stabilire a preturilor este-cu cit e mai necesar medicamentul;cu atit e mai scump,indiferent cu ce pret se importa.Pot aduce o multime de exempie:incepind cu Afloutop si terminind cu multe altele…

 7. Valeriu Says:

  Roma publica un comentariu la aceasta declaratie, please.

 8. Valeriu Says:

  Inca ceva , nu inteleg care este sensul declaratiei. Despre corutia totala a bugetarilor stie toata lumea. Nu cred ca in tara asta exista vre-un angajat al statului care nu i-a mita daca i se propune. Aici putem sa-i includem pe toti si pe profesori, medici, politisti, procurori, vamesi si toti ceilalti angajati ai statului. Acesti sarmani trebuie cumva sa supravetuiasca. Nu inteleg de ce sau apucat anume de capul judecatorilor? De fapt orice putere noua in primul rind ii fute pe judecatori asa a facut Voronin asa fac si actualii.

 9. Masaj erotic Says:

  Am parcurs acest post al tau si imi place ceea ce am citit. Continua tot asa. *^*

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: