PCRM a adus 19% deficit bugetar – Guvernul AIE aduce 590 milioane USD de la FMI

lupu.alianta Victorie mare a Guvernului Filat, FMI a semnat cu Guvernul R.Moldova un Memorandum de finantare pentru urmatorii trei ani in urma caruia va oferi R.Moldova 590 mln. dolari SUA.
Si mai important este ca semnarea Memorandumului cu FMI deblochează oportunitatile de creditare din partea altor parteneri a R. Moldova, printre care Banca Mondială, Comisia Europeană şi Guvernul SUA, prin programul Provocările Mileniului. Astfel Guvernarea AIE este salvata pentru ca va reusi sa-si onoreze obligatiunile sociale cum sunt pensiile, salariile etc.
Sa ne aducem aminte ca fostii guvernanti comunisti au blocat relatiile cu FMI si UE. Ce mai cautati in aceste conditii la PCRM domnilor Lupu si Diacov? Cautati-va de treaba si ginditi-va ca aveti un trend crescator. In conditiile in care PCRM nu va oferi voturi pentru alegerea Presedintelui, PD-ul ar avea doar de cistigat in urma unor alegeri anticipate. Voronin daca ar sti ca acumuleaza mai multe voturi decit la 29 iulie nu v-ar cauta sa negocieze, insa el stie ca PCRM se prabuseste fara pirghiile administrative. PCRM-ul a fost un mamut bazat pe resursa administrativa, controlarea autoritara a guvernarii , dominatia asupra mass-media, asupra biznesului etc. In conditiile unor alegeri libere si corecte PCRM nu va putea acumula mai mult de 30%. Restul se vor duce catre PD in mare parte dar si spre alte partide.

Anunțuri

15 răspunsuri to “PCRM a adus 19% deficit bugetar – Guvernul AIE aduce 590 milioane USD de la FMI”

 1. Ggrigore Says:

  Roman, nu ti se pare ca si tu si copii tai si nepotii si stranepotii au sa dee inapoi datoria pe care o va genera acest credit? Nu te fa avocat al dracului. Daca nu intelegi in economie nu te baga. Esti avocat fa avocatura. In economie se lucreaza dupa alte principii. Poti considera ca RM de azi este vinduta. Iar daca o sa ajunga la mintea ta acest lucru poate nu ai sa te superi pe mine, si ai sa incepi sa studiezi cum functioneaza sistemul financiar bazat pe rezerve partiale si ai sa descoperi ca de fapt banii sunt facut din contul datoriilor noastre. FMI va aduce o contributie substantiala buzunarelor lor, si bancilor iar oamenii simpli au sa devina robi ai datoriilor provocate de FMI. Gandestete bine si nu uita sa-ti imaginezi persoana ta in acest sistem, ca si tu constient sau nu esti cel care il alimentezi si contribui la etnocid. Iar in acest context nu conteaza ce partid este unul sau altul. Cel care incheie asa contracte este un criminal impotriva propriului popor.

 2. SAS Says:

  Grigirie economistu, nu ti se pare ca comii tot prin credite vroiau sa ne scoata din belea? Dar fii atent, eu nam nimica cu economia da pot face diferentza intre cum era sa gestioneze creditul rus comicii (60% buzunare proprii, 40% ajungind sub oghialele babutzelor) si cum o sai impuna FMI sa cheltuie acesti bani guvernarea actuala. Nu stiu unde ne era mai bine si a cui interese erau mai dubioase, a rusiei care chiar ca urmarea ca „tu si copii tai si nepotii si stranepotii au sa dee inapoi datoria pe care o va genera acest credit” sau FMI care cauta sa-si innapoieze creditul cit mai curind monitorizind shi implementind scheme sablon in asa fel ca economia tzarii sa se puna pe picioare si sa poata innapoia creditul.

 3. Anticomunist Says:

  Grigore. daca erai tu sa ai careva valoare in tara asta era sa conduci azi tara impreuna cu alti destepti ca tine, dar cine esti tu acum, tu esti un comunist prost care a ramas cu degetu in cur si nu ai ce spune. Azi la conducerea tarii sunt oameni mult mai destepti asa ca du-te si cauta-ti de treaba, vezi ca tre de ascutit putin secera si de controlat ciocanul ca sa nu iasa din coada. . .

 4. ANA Says:

  DE CE SA INTRODUS OBLIGATIVITATE CERTIFICATELOR DE CONFORMITATE LA VAMUIREA MARFURILOR ;STAU SUTE DE MASINI IN VAMA SI NU POT SA VAMUIASCA MARFA DIN LIPSA CERTIFICATULUI CARE IL POT OBTINE IN TERMENI DE 2-3 SAPTAMINI. DAR VA MAI JELUITI CA NU AVETI BANI IN BUGET DAR IN TIMPUL ACESTA SUTE DE MII DE EURO NU AJUNG IN BUGETUL STATULUI TOCMAI CA MARFURILE ASTEAPTA CERTIFICAREA LOR.
  NU VA FI MAI BINE DE INTRODUS OBLIGATIVITATE CERTIFICARII LA VINZAREA MARFII CIND AGENTUL ECONOMIC DEACUM SIA PLATIT DREPTURILE DE IMPPRT LA STAT , SAU ACEASTA ESTE O NOUA METODA DE A DOVEDI INCAPACITATEA NOII CONDUCERI DE A ADMINISTRA BANII BUGETULUI , SAU POATE IN ORGANELE DE CONDUCERE SAU INFILTRAT IAR COMUNISTI CORUPTI CARE CAUTA SA STOARCA BANI DIN-TRO NOUA AFACERE; CERTIFICARE BIROKRATIEI,
  CRED CA SU ACEASTA SCRISOARE SE VOR SEMNA FOARTE MULTI AGENTI ECONOMICI DACA SINTETI DE ACORD SEMNATIVA DRAGI AGENTI ECONOMICI PAGUBITI.
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9

 5. Igor Says:

  Cat sunt de penibili bolsevicii astia si acolitii lor! Cand a fost vorba despre balonasul rusesc de sapun in valoare de 500 mln, care mai apoi s-a transformat in 150, ca mai apoi toti noi, ca niste blegi sa intelegem, ca a fost o farsa electorala, atunci creditul era bun. Acum, cand ne crediteaza Europa si toata lumea civilizata, suntem vanduti in datorii. Ma, grigorasule rosu, noi deja timp de 8 ani de zile a guvernarii tale satanice avem de achitat cateva miliarde de dolari. Asta nu inseamna vindere in robie? Si, ca aceste miliarde s-au asezat binisor in buzunarul militianului si a catorva banditi, asta tot e bine? Nu umbla cu fofirlica, sunt economist, si cunosc foarte bine ce se face cu un sistem financiar, pe care tu, cica il cunosti la perfectie, fara creditare. Acum, cand banditii vostri comunisti ne-au lasat cu fundul pa gheata, si oamenii care i-am ales, incearca cu disperare sa nu lase de izbeliste acest popor amagit si saracit pana la papuasii din Noua Guinee, mai ai argumente pentru a sustine acest fost regim criminal? Si, ba, grigorase, am vizitat tari europene, care sunt „vandute in robie” lui FMI si Compania. Pai, sa vezi si sa nu crezi, traiesc oamenii in datorii, si copiii lor, si nepotii. Nu prea am vazut careva din aceste tari sa ajunga la asa o situatie catastrofala ca noi. Cred, ca esti sau un membru de partid, sau un fost agent de pe la presedentie, sau, ceea ce ma face mai tare sa cred, esti pur si simplu un toromac demagogizat.

 6. Lancaster Says:

  Nu e nimic rău, ca o ţară să fie îndatorată. Dimpotrivă, abia atunci beneficiază de asistenţă internaţională, pentru a-şi putea plăti datoriile. Un singur exemplu e edificator: după revoltele nesfârşite din anii ’80, datoriile Poloniei ajunseseră la 75 de miliarde de dolari. Moment în care Statele Unite şi ceilalţi creditori au decis reducerea la jumătate a datoriei, tocmai pentru ca Polonia să fie capabilă să-şi plătească ratele şi dobânzile în continuare.

  Un alt exemplu e România: în 2010 şi 2011 are de plătit cam un miliard de euro ÎN FIECARE LUNĂ în contul datoriei externe. Cam aceeaşi sumă se află deja astăzi în rezerva BNR (27-28 mld.euro) deci plata datoriei nu va reprezenta nici o problemă. Dar fără acele credite, n-ar fi existat activitatea economică necesară pentru a crea respectiva rezervă.

  Pentru R.Moldova, acordul cu FMI reprezintă o garanţie că măsurile economice ale guvernului Filat sunt analizate şi considerate corecte de experţii economici. Ceea ce deschide calea investiţiilor străine, precum şi a altor credite din partea Băncii Mondiale şi Uniunii Europene. Pentru că aşa funcţionează capitalismul, pe credit.

 7. altfel Says:

  Si cine o sa achite acest credit, nu contribuabilii?

 8. Grigore Says:

  Eu nu am spus ca comunistii au dorit binele acestui popor impumutind banii de pe aiurea, dar anume acest lucru ii pune pe cantar pe toti. Eu nu vreau ca tara mea sa fie inrobita si sa fie plina cu angajati in slujba FMI generatii la rind. Ei ne dicteaza legile, ei ne fac ordine. Dar noi suntem chiar handicapati? Eu nu cred. Daca am ajuns sa cersim indiferent cine este vinovat, si nu vrem sa lucram decat daca ni se dau „posmagi muiati” nu cred ca avem sanse sa existam mult timp.

  In teoate tarile lumii unde a mers FMI, BM au avut de suportat consecinte sociale dezastruoase. Daca pe termen scurt au fost amagite cu iluzii, anume copii si nepotii nostri ne vor blestema generatia noastra pentru mintea handicapata si lasitatea de care dam dovada. Iar noi tot o sa fim amagiti cu lozinci pompoase elaborate cu grija de politehnologi o data la 4 ani si tot o sa visam „pamantul fagaduintei”… Fiecare traeieste in lumea lui… ar fi bine sa nu mergem totusi cu ochii deschisi spre pierzarea noastra. Mai chibzuiti odata!

 9. Adoreus Says:

  Bai Grigore, economistu’ lu’ peste, ia zi-mi si mie cum se face ca cele mai mari datorii externe din lume pe cap de locuitor le au tocmai tarile care se regasesc in topul statelor cu cel mai dezvoltat indice de dezvoltare umana (Monaco, Irlanda, Elvetia, Marea Britanie, Norvegia, etc)? Saracii copii ai cetatenilor acestor tari, ce-o sa-si mai blastame parintii ca i-au indatorat asa de tare, atat de tare ca mare minune, tocmai aceste tari si sunt cele mai dorite de emigranti! Iar la capatul opus, al tarilor cu cele mai mici datorii, pe cine gasim? Pai, raiul pe pamant, toata Africa Subecuatoriala! Ce fericiti tre sa fie saracii ca nu datoreaza nimic nimanui!

  Pentru toti sperietii de datorii, paradoxal (ar crede unii) dar daca cineva e dispus sa-ti dea bani cu imprumut inseamna ca mai exista speranta pentru tine, inseamna ca are incredere ca-si va vedea banii inapoi+ procentele, ca nimeni nu e idiot sa dea banii in vant, si nici pe departe nu e vorba de inrobire. Tocmai tarile lumii a 3-a, despre care multi idioti cred ca sunt robii Occidentului, au cele mai mici datorii externe!

  Problema nu este in datorii ca atare, ci in capacitatea de a-ti plati ratele la timp! Exact ca la banca, daca esti in stare sa-i convingi ca poti plati la timp, iti da banii. Si fa cu ei ce crezi ca e mai bine, cumpara-ti ce vrei si traieste ca omu’, ia-ti masina, ia-ti casa, masa, numai sa platesti ratele la timp! Asa-i in capitalism! Cred ca e de preferat modelului ceausist „morti de foame, dara fara datorii”.

 10. VanRock Says:

  Adoreus, nu cumva esti un francmason, un bancher?

  Va spun cum stau lucrurile. Pentru a pune o tara in genunchi, Statele Unite au inventat cel mai puternic instrument – F.M.I. In tarile aflate in curs de dezvoltare activeaza cei mai efectivi killeri. Killerii economici. Acestea dau hartii verzi tiparite la infinit pentru export in SUA. Aceste hartii verzi NU AJUNG LA POPULATIE!!! De aceste credite beneficiaza doar elita politica si un numar restrans de oameni care se imbogatesc extraordinar.
  Apoi trebuie acesti bani sa fie intorsi. In tarile cu resurse naturale, americanii sunt „asa de buni”, ca sunt de acord sa primeasca datoriile „in natura”. Fata de tarile care nu pot intoarce banii se pun anumite conditii, cum ar fi – privatizarea de catre o corporatie americana a unui domeniu vast al economiei, oferirea pe degeaba a posibilitatii de plasare a bazelor militare americane.
  In cele din urma, tarile sarace, precum Moldova, nu pot intoarce creditele si sunt transformate in sclavi pe vecie, sau daca vreti sa va spun cum suna asta oficial – parteneri adevarati ai SUA.

 11. VanRock Says:

  Iar referitor la tarile cu datorii uriase care traiesc foarte bine, pot sa va spun ca este destul de simplu.

  Globul este impartit in diferite zone. Exista tari carora li se permite sa exploateze, si tari carora nu li se permite si nici nu li se va permite niciodata. Teoria miliardului de aur este demult aplicata in practica si functioneaza. Sua cu datoriile ei de trilioane de dolari este un imperiu mondial, cine se va incumeta sa-si ceara banii de la ei?

 12. VanRock Says:

  Sa nu credeti ca sunt vre-un comunist descreerat.
  Ca sa intelegeti ce se intampla in lume si DE CE, va invit sa urmariti urmatoarele filme dosumentare.
  Veti privi lumea dintr-un alt punct de vedere:

  Zeitgeist, Zeitgeist addendum http://torrentsmd.com/details.php?id=625235

  Esoteric agenda http://torrentsmd.com/details.php?id=540779

  Ring of power http://torrentsmd.com/details.php?id=682445

  Asa ceva la TV nu veti vedea niciodata, pentru ca lumea nu trebuie sa stie mai mult decat trebuie.

 13. ruminas, mihaes! Says:

  Romane, am preafericita noutate pentru tine- filat a benevoit totusi, la insistenta ta, sa te numeasca ministru al justitiei. filat are doar o conditie- sa continui sa te comporti tot asa precum ai facut-o pina acum. si te roaga- sa respecti standardele!!!

 14. cezar Says:

  Alianta e fragila si Mihaes are dreptate, se poate sparge de la PD. Diacov a vindut postul de Procuror general cu milioane, acuma vrea sai vinda lui Voronin Guvernul Filat. Cine poate sal opreasca pe Diacov?

 15. Lancaster Says:

  @ Van Rock – dacă ai avea o firmă cu 20-30 de angajaţi, ai vedea că ai datorii tot timpul: salarii pentru angajaţi şi impozite la stat, furnizori de plătit, rate la credite, facturi la utilităţi şi aşa mai departe. La fel cum ai avea şi bani de încasat: plăţi de la clienţii tăi, dobânzi la eventualele depozite bancare, chirii pentru spaţii comerciale pe care le-ai oferit altora etc. Datoriile, indiferent dacă le ai de dat sau de primit, fac parte din viaţa de fiecare zi.

  Teama de a avea datorii provine din mentalitatea rurală a secolelor 18-19. Ţăranii îşi produceau singuri tot ce aveau nevoie în gospodărie, dar nu erau capabili să obţină şi bani lichizi, aşa că orice datorie reprezenta o adevărată catastrofă. Însă în secolul 20, după ce a apărut energia electrică, nici la ţară nu s-a mai putut trăi fără bani, pentru că un frigider, un televizor sau un fier de călcat nu se mai pot obţine în propria gospodărie, ci trebuie cumpărate cu bani. Plus factura la energie electrică, pentru care iar trebuie bani.

  Teama de datorii e o formă de inadaptare la viaţa modernă, pe care n-ai s-o întâlneşti în Vest. Acolo, un cetăţean ştie că trebuie să economisească măcar 10% din ce câştigă în fiecare lună, nu să-i dea pe băutură. Şi îi vezi că au zeci de mii de euro adunaţi la bancă sau în fondurile de pensii, au case sau apartamente pe care le închiriază şi mai şi muncesc, chiar după ce au ieşit la pensie. Am văzut oameni care şi la 90 de ani distribuiau pachete pentru firme de curierat, la volanul propriei maşini, deşi primeau şi pensie de peste 30 de ani. Dar nu i-ai fi văzut niciodată zăcând morţi de beţi, că nu aveau timp de aşa ceva. Şi nici nu îi auzi vreodată temându-se de datorii. Dimpotrivă, în Vest bătrânii sunt cei care au bani şi îşi ajută mereu copiii, nepoţii şi strănepoţii. Pentru că în Vest, oamenii chiar muncesc toată viaţa. Nu ca în Est, unde fentează cât pot, aşteptând să iasă la pensie şi temându-se de datorii.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: