„Religia” integrarii europene este singura care poate reuni cetatenii Moldovei de diferite nationalitati si confesiuni

titlu1 In acest material puteti citi raspunsurile redactate la cele zece intrebari ale ziarului “Timpul” din preajma campaniilor electorale, plus inca doua intrebari de la mine care le consider foarte importante. Intrebarile care le-am adaugat sunt: atitudinea fata de evenimentele din 6-7 aprilie 2009 si atitudinea fata de reglementarea conflictului transnistrean.
Doresc sa precizez ca intrebarile au fost adresate tuturor partidelor inaintea capaniei electorale de la 5 aprilie, insa deocamdata a raspuns doar doamna Vitalia Pavlicenco. Astept sa raspunda la cele 12 intrebari si alti politicieni si lideri de opinie.

1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”.
Exista doua state romanesti in lume: Romania si R.Moldova. “De la Rim ne tragem”, vorbim limba romana , suntem romani si moldoveni. Fiind cetăţeni a Republicii Moldova apartinem cu totii natiunii civice moldovenesti, de origine etnica romani, rusi, ucraineni etc . Asistam la un razboi identitar in RM care poate fi oprit numai cu instalarea adevarului stiintific in capul mesei.

2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei”
Mitropolia Basarabiei trebuie repusa integral in drepturi. In chestiuni religioase si bisericesti care sunt foarte intime mai mult ca oriunde este nevoie de toleranta. In conditiile politice de azi Mitropolia Basarabiei si cea a Moldovei trebuie sa convetuiasca in pace. Vlad Filat, Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca s-au afisat cu Mitropolitul Vladimir si asta spune totul. Apropo gestul IPS Mitropolitului Vladimir i-a atras critici si atacuri in presa comunista.

3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI”
R.Moldova trebuie sa abandoneze cit mai repede posibil CSI-ul, care este organizatie moarta. Experienta trista a Georgiei care fiind membra a CSI s-a trezit agresata militar si cu recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei si Abhaziei trebuie sa fie o lectie. Cine garanteaza ca daca mai stam in CSI aceasta organizatie nu devine un asasin al R.Moldova si un sustinator al separatismului?
Ce rost mai are CSI daca o tara membra, finanteaza din bugetul de stat regiunile separatiste, inclusiv Transnistria? Cu Rusia ca de altfel si cu toate celelalte tari membre CSI trebuie stabilite relatii bilaterale reciproc avantajoase. Poporul rus si cel roman au fost ambele victimele regimurilor comuniste totalitare. Rusia si RM au recunoscut ca intre ele exista un diferend privind conflictul transnistrean, sa nu uitam ca acordul de pace din 1992 a fost incheiat intre F.Rusia si RM. Astazi in Rusia din pacate la putere este un regim autoritar cu tendinte revansarde in relatiile cu fostele republici unionale. Ne ramine sa speram ca peste ceva timp acolo se va schimba puterea si vor veni la guvernare forte democratice cu care vom putea in regim de respectare a interesului national al RM sa ne rezolvam problemele.

4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania”
Romania este un proiect de succes fiind membra a UE si NATO. RM si Romania sunt doua state romanesti care trebuie sa stabileasca relatii de prietenie si colaborare in baza unui acord de fratietate sau prietenie si integrare europeana. RM are nevoie de ajutorul Romaniei pentru a deveni membra a UE. Vizita recenta la Bucuresti a vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden este extrem de importanta pentru Romania dar si pentru R.Moldova. In discursul sau Baden da o apreciere foarte inalta Romaniei si rolului ei important in Europa si lume. In primul rind trebuie mentionat faptul ca Romania este apreciata inalt de SUA pentru reformele democratice care le-a efectuat si standartele inalte ale Armatei Romane. In rindul doi SUA declara public ca Romania este un model de urmat pentru tarile din CSI, Moldova, Ucraina, Belarus dar si Georgia, Azerbaidjan. In rindul trei SUA incurajeaza Romania sa se implice in ajutorarea acestor tari si in primul rind a R.Moldova despre care Biden declara ca trebuie ajutata in democratizare si reforme economice. Astfel vizita lui Biden in Romania reprezenta o redefinire a politicii americane fata de Bucuresti acesta declarind ca Romania ar trebui sa fie locomotiva “pe calea democratizarii” pentru mai multe state est-europene, precum Republica Moldova, Ucraina si Georgia, iar Armenia si Azerbaidjan ar putea “sa profite de experienta Romaniei”. Pentru prima data in istoria moderna SUA prin intermediul lui Biden investeste Romania cu rolul de lider regional in aceasta zona a Europei. Sa vedem cine va cistiga alegerile prezidentiale din Romania si daca va reusi sa fructifice din plin rolul oferit de SUA Romaniei.

5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO”
Pentru a fi un stat stabil si democratic cu standarte inalte de securitate RM va trebui sa consolideze relatiile cu NATO si sa devina intr-o zi membra a acestei structuri. Neutralitatea costa scump iar Moldova nu si-o poate permite. Bineinteles ca aderarea la NATO va trebui sa aiba loc prin referendum. Relatiile F.Ruse cu Nato sunt mai profunde decit cele ale R.Moldova. De altfel elita F.Ruse examineaza intrarea Rusiei in NATO drept unul dintre scenariile salvarii Rusiei. Unii experti declara ca peste vre-o 15 ani cind se vor reduce drastic exporturile Rusiei de materie prima, inclusiv de petrol si gaze se poate intimpla ca aceasta sa ceara sa fie primita in NATO, altfel fiind in pericol de dezintegrare. NATO si UE de la Atlantic la Pacific ar fi o solutie pentru viitor.

6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE”
“SupraReligia” integrarii europene este singura care poate reuni cetatenii RM de diferite nationalitati si confesiuni. Integrarea RM in UE este singura sansa de salvare a RM si cetatenilor sai de saracie, coruptie, separatism etc. Este esential sa obtinem pina la sfirsitul anului 2010 statutul de tara asociata UE. O Moldova democratica inseamna o Moldova integrata in UE.

7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei”Legea e necesara si intr-o zi sunt sigur ca va fi adoptata. Daca dorim sa scapam de aceasta tranzitie interminabila , trebuie sa curatim clasa politica moldoveneasca de kgb-sti si de cei care au facut politie politica si au fost folositi in calitate de calai. Este inadmisibil ca Parlamentul, Guvernul si mass-media din RM sa fie dominate de cei care au practicat politia politica si au incalcat drepturile omului.

8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului
Bunelul meu Gheorghe Mihaes a murit de foame in 1946. Nu ne vom putea misca inainte daca nu vom proceda ca tarile din estul europei care s-au desprins de trecutul totalitar comunist si nu vom da cel putin o apreciere morala si politica perioadei dintre 1940-41 si 1944-1991 si toate nenorocirile : foamea organizata , deznationalizarea, deportarile etc. In Romania s-a mers pe un raport al Presedintiei, la noi cred ca e nevoie de un raport al Parlamentului R.Moldova privind crimele regimului totalitar sovietic comunist pe teritoriul R.Moldova.

9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005”
La 4 aprilie 2005 a avut loc un act de sinucidere a unor lideri politici de centru-dreapta care au votat pentru mentinerea la putere a liderului romanofob al unui partid comunist nereformat. Astazi cunoastem detalii in plus, stim ca in lucrarea de alegere a lui Voronin pentru al doilea termen s-au implicat Basescu, Saakasvili si Iuscenko crezind ca acesta fiind certat atunci cu Rusia va conduce RM spre UE. Concluzia este ca tradarea sustinatorilor si a electoratului se pedepseste, vedeti ca PCRM este in opozitie , PSL a disparut, iar PPCD nu este in Parlament. Cea mai importanta realizare a alegerilor din 29 iulie este ca in sfirsit putem sa ne mindrim cu electoratul nostru. Oamenii au apreciat corect faptele si declaratiile politicienilor si i-au taxat pe cei care i-au mintit.

10.„Atitudinea fata de regimul comunist Voronin”.
Opt ani pierduti. Un accident nefericit datorat lui Lucinschi si imperfectiunii sistemului electoral si politic moldovenesc, cind un partid acumuleaza 50% din voturi dar are 71 deputati. Am mai zis ca Voronin a instalat un regim autoritar de tip asiatic la hotarele UE. Voronin a incercat sa duca RM in Uniunea Rusia-Belarus si nu a reusit, a mimat integrarea europeana si a sfirsit prin a lasa RM fara bani in buget cu un deficit bugetar de 19%. Lectia Voronin, cind un tip despotic se situeaza de asupra tuturor, folosind oameni fara nici un fel de principii si incepe sa dicteze abuziv, trebuie sa o invatam cu totii , altfel intr-o zi ne vom trezi ca R.M este guvernata de Smirnov si Antiufeev. Pentru asta trebuie sa luam R.Moldova in serios, sa ne implicam in actul guvernarii si sa demonstram ca romanii moldoveni pot conduce eficient RM. Principiul e simplu, daca nu o guvernam noi, o guverneaza ei . Indiferenta costa, sa ne implicam deci si sa ne facem auziti.

11. Atitudinea fata de evenimentele din 6-7 aprilie 2009.
Avem nevoie de un raport public cu tema “Teroarea impotriva manifestantilor din 6-7 aprilie 2009″. Mii de oameni, in special tineri au mers sa protesteze pasnic impotriva falsificarii votului la alegerile din 5 aprilie. Este salutabila instituirea comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din aprilie. Speram ca aceasta comisie va raspunde la mai multe intrebari, inclusiv la cea mai importanta-cine a organizat violentele si distrugerea cladirilor Presedintiei si Parlamentului.
AM SI EU UN CLIENT DIN LOTUL “REVOLUTIA”, d- l Netanyahu Johnatan Jerusalym, care a declarat ca a fost batut desi este preot ortodox in cadrul Mitropoliei Moldovei, are dubla cetatenie romano-americana si are 57 de ani. A fost filmat in timp ce arunca o pietricica spre Parlament si a comis maximum o contraventie administrativa dar se incearca a i se fabrica un dosar de organizator al protestelor. Daca nu avea cetatenie romana(se cautau cetateni romani pentru a demonstra teza ca Romania a organizat protestele) era eliberat imediat. Chiar in ziua cind am preluat cazul la 15 aprilie am depus cerere sa fie efectuata expertiza medico-legala care a fost dispusa de procuror abia la 17 aprilie. Apoi am depus cerere la CEDO pentru tratamente degradante, batai , arest nelegitim etc. si am cistigat prin faptul admiterii cererii si recunoasterii de catre Guvern a pretentiilor. Ce mi-a fost dat sa aud de la el si alti arestati in Curtea de Apel despre torturile inumane la care au fost supusi demonstrantii m-a ingrozit. Batai, torturi, abuzari sexuale si a fetelor si a baietilor etc. A fost o perioada neagra, rusinoasa in istoria tarii noastre care trebuie studiata si invatate lectii, altfel nu meritam sa purtam denumirea cetateni, de aparatori a drepturilor omului si avocati. Consider ca ong-le care activeaza in domeniu si au proiecte antitortura sunt obligate sa documenteze toate cazurile de tortura chair si cele ce nu pot fi dovedite in instanta. Ar fi util societatii sa fie elaborat un raport public cu tema Teroarea impotriva manifestantilor din 6-7 aprilie 2009 care sa fie tradus in mai multe limbi drept o reactie sanatoasa a societatii impotriva torturii si tratamentelor inumane si degradante. Guvernantii de azi din AIE nu trebuie sa uite ca evenimentele din 6/7 aprilie au facut posibila schimbarea puterii.

12. Atitudinea fata de reglementarea conflictului transnistrean.
Majoritatea cetatenilor care locuiesc in regiunea transnistreana controlata de separatisti au dobindit cetatenia RM. Adevarul este ca RM are un diferend cu Rusia, care sustine regimul separatist.
Pe teritoriul R. Moldova staţionează nelegal forţe militare străine, contrar voinţei suverane a R. Moldova şi normelor de drept internaţional. În rezultatul adoptării Legii cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga nistrului(Transnistria) votata la 22 iulie 2005 de 99 deputati, Parlamentul a reuşit să demonteze unele mecanisme din planul Iuşcenko(Smirnov-Poroşenko) de recunoaştere internaţională a Transnistriei folosind Parlamentul Moldovei. Este vorba în primul rînd de înlocuirea noţiunii de republică cu regiune autonoma în textul legii şi condiţionarea reglementarii de demilitarizarea şi democratizarea regiunii. In prezent exista formatul 5+2 care trebuie transformat in 7 prin acordarea UE si SUA a calitatii de membri cu drepturi depline in cadrul formatului. Cert este ca in chestiunea transnistreana e nevoie de rabdare si perseverenta.

P.S.
Postez aici foto a Diplomei de magistru in stiinte politice, special pentru unii ziaristi care au pus la indoiala aceasta calitate a mea, care am obtinut-o prin munca.

Anunțuri

6 răspunsuri to “„Religia” integrarii europene este singura care poate reuni cetatenii Moldovei de diferite nationalitati si confesiuni”

 1. altfel Says:

  Si dupa integrare in ce se transforma „religia”. Posesia licentei nu este semn de inteligenta.

 2. romanmihaes Says:

  circotasii de serviciu. am declarat ca am postat diploma pentru unii care nu cred ca sunt si avocat, jurist si magistru in politologie.

 3. Sergiu Scutaru Says:

  Salut Roman !
  Aceste întrebări sunt ca un fel de examen sau jurămînt pentru cei ce vor să deţină funcţii în stat. Ai mai actualizat răspunsurile, anume aşa trebuie să răspundă un jurist, avocat, politician.
  Dar mare e taina de ce nu au răspuns ceilalţi, chiar şi Voronin. Sau poate că nu e mare, pur şi simplu nu au timp, sau nu vor, sau mai studiază, sau nu ştiu ce să răspundă.
  Pe de altă parte dacă le spui la comunisti şi la minorităţile care majoritatea au votat cu ei, că uite acesta vrea ieşirea din CSI şi aderare la NATO , parcă le dai cu sare în ochi, nu mai ai voturi de la ei,
  nemaivorbind de români şi l.română.
  Poate că e devreme să răspundă, să se mai aşeze apele?

 4. Alex Says:

  Interesant articol, ce sa spun…

  „In chestiuni religioase si bisericesti care sunt foarte intime mai mult ca oriunde este nevoie de toleranta…” – biserica crestina si asa e divizata in sute de confesiuni si secte. Daca intr-o tarisoara atit de mica cum e Moldova o sa avem DOUA BISERICI ORTODOXE – inseamna ca Antihrist intradevar e pe-aproape.

  Georgia „s-a trezit agresata militar” – Dvs in calitate de Magistru in politologie ar trebui sa stiti ca comisia speciala a UE a ajuns la concluzia ca anume GEORGIA A DECLANSAT RAZBOIUL IN 2008

  „Romania este un proiect de succes fiind membra a UE si NATO…” Da-da, de aceea se confrunta cu profunda criza economica si politica, greva generala, demisia guvernului etc. Sa fii membru al UE si NATO inca nu inseamna sa fii un proiect de succes ;)))

  „Neutralitatea costa scump…” Trebuie sa intelegem un lucru. ANUME DACA ADERAM LA NATO – PIERDEM DEFINITIV TRANSNISTRIA. Rusia o va recunoaste imediat, iar America nu va declansa razboi mondial ca sa ne reintoarca “PMR” . Sa nu mai vorbim de efecte economice.

  „impotriva falsificarii votului la alegerile din 5 aprilie…”
  PCRM a acumulat 60 mandate. Daca mai aveau un singur mandat – puteau alege presedintele si conduceau tara inca 4 ani. Opozitia ne spunea despre 7-10% falsificate in favoarea comunistilor. De ce atunci comunistii nu si-au “adaugat” inca un pic??

  Cum puteau comunistii maslui alegerile, tehnic vorbind, daca in jumatatea raioanelor opozitia e la putere?

  Oare observatorii din OSCE, care au caracterizat alegerile ca fiind “libere si democratice”, sunt orbi sau prosti?

  Pina la urma, prezentati opiniei publice macar 200 de cazuri de falsificare, dar CU DOVEZI!! Au trecut SAPTE LUNI – si nimic…

 5. romanmihaes Says:

  alex , apreciez ca incerci sa operezi cu argumente , nu cu injurii cum o fac altii din tabara voastra politica. avem conecptii diferite, eu de centru-dreapta , tu de centru-stinga si asa e bine intr-o democratie.

 6. turism in tara Says:

  super acest lucru este minunat am gasit ceva la fel aici la WZY.RO 🙂 imi place

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: