Joseph Biden: noi dorim ca vecinii României, inclusiv Moldova, să îşi continue paşii spre democratizare şi reforme economice şi să fie integrate în structurile euroatlantice

basescu-baiden 22 octombrie 2009. Fragment din Declaraţia de presă comună a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden
Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden: Domnule Preşedinte, vă mulţumesc pentru ospitalitatea pe care mi-aţi oferit-o. Ştiţi că diplomaţii şi politicienii la nivel înalt, totdeauna, după o întâlnire, spun: „Am avut discuţii oneste şi utile”. Dar într-adevăr, aşa a fost, şi apreciez foarte mult calitatea de lider pe care aţi dovedit-o şi ceea ce ne-aţi transmis. Sunt foarte impresionat să mă aflu în acest palat extraordinar de frumos. Statele Unite şi România sunt aliaţi apropiaţi, parteneri în cadrul NATO. Ştiu că dumneavoastră şi preşedintele meu, presedintele Obama – sprijiniţi cu convingere Alianţa Nord-Atlantică. Noi apreciem foarte mult colaborarea României. Îi spuneam domnului Preşedinte, dânsul şi România m-au făcut să am imagine foarte bună, pentru că eu mulţi ani de zile am susţinut cu putere ideea admiterii României în NATO în prima rundă, după cum vă amintiţi. Am încercat până la sfârşit, ca preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului. Uite, ce inspirat am fost! Acum, lăsând gluma la o parte, se dovedeşte că totul a mers bine şi aţi fost un partener extraodinar. Acum, că sunteţi la începutul perioadei electorale, îmi amintesc de campania politică foarte intensă de anul trecut în Statele Unite. Aceasta este o concurenţă, de fapt, sănătoasă, care este esenţială într-un sistem democratic viu. Vă urez succes la alegeri şi vreau să felicit poporul român pentru ceea ce este – o democraţie înfloritoare. Acum ne apropiem de a 130-a aniversare a relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre. Dorim să consolidăm în continuare ceea ce eu susţin că este un parteneriat deja foarte puternic. Relaţiile noastre sunt ancorate într-un set de valori comune şi împreună abordăm probleme de tipul: ameninţări globale, drepturile omului, relaţii comerciale, investiţii şi promovarea comerţului – o gamă întreagă de probleme unde colaborăm de la egal la egal. Colaborarea noastră este la nivel bilateral şi multilateral şi în cadrul NATO, în cadrul Uniunii Europene şi în negocieri la nivel bilateral.

Militarii noştri servesc împreună în Afganistan, în Irak, în zona Balcanilor de Vest; vreau să spun poporului român cât de recunoscători suntem noi, poporul american, preşedintele Obama şi cu mine, pentru efortul depus de militarii români în Afganistan. Vreau să spun în mod foarte clar că militarii dumneavoastră sunt luptători, soldaţi adevăraţi, luptă necondiţionat. Trupele noastre, şi vă spun aceasta în mod sincer – fiul meu s-a întors acasă după ce a servit un an ca militar, căpitan în armata americană din Irak; militarii noştri sunt mândri să servească umăr la umăr cu trupele româneşti pentru că sunteţi foarte, foarte competenţi. Mi-ar plăcea să puteţi vedea, cum am văzut eu, cât de competenţi sunt militarii voştri. Trebuie să fiţi mândri de ei şi, către toate mamele, toţi taţii, soţii, soţiile, copiii celor 1100 de militari români staţionaţi în Afganistan, şi vă spun din sufletul meu, în mod sincer ca părinte, vă mulţumesc, mulţumesc, mulţumesc! O expresie veche a unui englez spunea: „Sunt în serviciu şi cei care aşteaptă!”. Noi suntem aşadar, îndatoraţi atât faţă de soldaţii dumneavoastră, cât şi de familiile acestora. În numele preşedintelui Obama, vreau să vă spun că apreciem efortul şi contribuţia lor şi suntem foarte mândri să luptăm umăr la umăr cu ei. În Afganistan, militarii români îşi îndeplinesc misiunile cu mare dibăcie, în regiuni foarte dificile. Noi suntem foarte recunoscători pentru serviciul, pentru sacrificiile pe care le faceţi.

Şi mai vreau să spun ceva, legat de aspectul strategic al relaţiei noastre, de apărare, de securitate. Eu apreciez foarte mult faptul că Guvernul României a adoptat cu braţele deschise noul sistem de apărare anti-rachetă pe care îl vom introducem în Europa, adică sistemul SM3 care va înlocui sistemul care era inţial proiectat să apere securitatea, dar cu o arhitectură mult mai bună. Acest nou sistem protejează fizic Europa şi SUA; apreciez foarte mult faptul că dumneavoastră aţi primit aproape imediat acest sistem, aţi înţeles ce înseamnă el. Şi colegii dumneavoastră din Polonia şi alte ţări au înţeles ceea ce dumneavoastra aţi înţeles de la început, că acest sistem este mai bun. De asemenea, şi noi dorim ca vecinii României, inclusiv Moldova, să îşi continue paşii spre democratizare şi reforme economice şi să fie integrate în structurile euroatlantice când vor fi pregătite. De aceea, după cum aţi arătat, sperăm că vom putea să ajutăm la stabilizarea economică a Moldovei. Domnule Preşedinte, am discutat şi despre securizarea energetică, rolul României în susţinerea şi dezvoltarea conductelor şi a altor coridoare energetice care vor aduce noi surse de energie în Europa. Este foarte important acest lucru şi apreciem leadership-ul dumneavoastră şi al ţării dumneavoastră.

Aş dori să fac, de asemenea, o remarcă legată de ambasadorul SUA la Bucureşti; după părerea mea, am trimis cel mai bun om la Bucureşti. Ştiţi, când discută în plen despre ceva personal, senatorii americani spun: „Vă rog să scuzaţi aceste remarci personale”; vreau să spun, în mod deschis, că domnul ambasador e un prieten drag; împreună ne-am crescut copiii, soţiile noastre sunt prietene, nepoţii se cunosc şi familia Gitenstein sunt aproape ca o familie pentru noi. Vreau să vă asigur, el este o persoană pe care o cunosc, cu care am lucrat timp de 30 de ani, este o persoană care are acces direct la mine. Cred că v-aţi dat seama de aceasta, pentru că de câte ori îl sunaţi şi vorbiţi cu el, imediat mă sună şi el pe mine. De abia a sosit în România, este foarte talentat în domeniul diplomatic şi cred că o să fie un bun reprezentant al ţării noastre şi al relaţiilor dintre noi. Domnul ambasador este foarte eficient şi am mare încredere că relaţiile între cele două ţări vor continua să crească, împreună cu obiectivul nostru de a construi o Europă întregită şi liberă.

În încheiere, vreau să vă spun ceva ce mi-a adus aminte de America; ultimul lucru pe care mi l-aţi spus când am vorbit este ceva ce noi spunem des, dar nu auzim totdeauna; mi-aţi spus „Domnule Vicepreşedinte, vreau să vă asigur că oricine va câştiga alegerile prezidenţiale în România, România va rămâne un partener puternic şi vital pentru SUA”. Aceasta este baza democraţiei, acestea sunt lucrurile care construiesc alianţele pe termen lung. Vreau să urez întregului popor român noroc în aceste alegeri şi vă invidiez că aveţi o campanie electorală ce durează doar 30 de zile – campaniile noastre electorale sunt mult mai lungi.

Domnule Preşedinte, vă mulţumesc pentru ospitalitatea dumneavoastră, pentru oportunitatea de a mă întâlni cu echipa dumneavoastră, cu ministrul Aparării şi restul echipei; avem multe de făcut, m-am bucurat să revăd România, una din cele mai frumoase ţări din lume; este o vizită mult mai plăcută decât prima mea vizită aici, cu câteva decenii în urmă. Mă bucur că aţi făcut atâtea progrese şi mă bucur că între ţările noastre există un parteneriat. Mulţumesc!
http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11562&_PRID=lazi

P.S.
Am considerat util sa postez acet fragment din discursul vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden care este extrem de important pentru Romania dar si pentru R.Moldova. Discursul lui Baden este o apreciere foarte inalta data Romaniei si rolului ei important in Europa si lume. In primul rind trebuie mentionat faptul ca Romania este apreciata inalt de SUA pentru reformele democratice care le-a efectuat si standartele inalte ale Armatei Romane. In rindul doi SUA declara public ca Romania este un model de urmat pentru tarile din CSI, Moldova, Ucraina, Belarus dar si Georgia, Azerbaidjan. In rindul trei SUA incurajeaza Romania sa se implice in ajutorarea acestor tari si in primul rind a R.Moldova despre care Biden declara ca trebuie ajutata in democratizare si reforme economice. Astfel vizita lui Biden in Romania reprezenta o redefinire a politicii americane fata de Bucuresti acesta declarind ca Romania ar trebui sa fie locomotiva „pe calea democratizarii” pentru mai multe state est-europene, precum Republica Moldova, Ucraina si Georgia, iar Armenia si Azerbaidjan ar putea „sa profite de experienta Romaniei”. Pentru prima data in istoria moderna SUA prin intermediul lui Biden investeste Romania cu rolul de lider regional in aceasta zona a Europei. Sa vedem cine ca cistiga alegerile prezidentiale din Romania si daca va reusi sa fructifice din plin rolul oferit de SUA Romaniei.

Anunțuri

7 răspunsuri to “Joseph Biden: noi dorim ca vecinii României, inclusiv Moldova, să îşi continue paşii spre democratizare şi reforme economice şi să fie integrate în structurile euroatlantice”

 1. Alex Says:

  „R.Moldova trebuie ajutata in democratizare” – ce fatarnicie… Hai sa meditam putin CINE incearca sa ne democratizeze.

  Oare in tara democratica se poate deveni presedinte acumuland cu 500 000 voturi mai putin decat concurentul tau?? Dar anume asa Bush a invins pe Gore in 2000!

  Oare tara democratica poate fi condusa pe parcursul a 200 de ani de DOAR DOUA PARTIDE? Daca nu esti “elefant” sau “magar” – n-ai nicio sansa de cariera politica de succes. In aceste circumstante chiar si Terminator poate conduce California – stat cu 37 milioane de locuitori!!

  In mod straniu in Europa de Est si CSI America e mare promotor al pluripartidismului. DEZBINA SI DOMINA – poate asta-i raspunsul?

  Oare libertatea opiniilor inseamna libertatea de a propaga VIOLENTA, CURVIA, SACRILEGIUL, IMBOGATIREA CU ORICE PRET? Dar anume asta face Hollywood-ul si anume “capodoperi” de acest gen obtin Oscaruri cu regularitate!

  Oare libertatea constiintei inseamna ca orice pacat este permis? Anume in SUA a fost intemeiata in 1966 si activeaza legal BISERICA SATANEI

  Oare tara democratica poate fi condusa de membrii clubului satanist “CRANIU SI OASE”? Clinton, ambii Bush – tatal si fiu – au fost initiati in aceasta societate secreta cand studiau la Universitatea din Yale. Mai mult, cele mai importane pozitii in politica, industria si sfera bancara din America sunt ocupate de masoni. Toti parinti-fondatori ai SUA – Washington, Hamilton, Franklin, Morris – au fost masoni de graduri inalte.

  Doar ganditi-va: din toti presedinti americani NUMAI TREI NU AU FOST MASONI – Kennedy, Eisenhower, Nixon

  Oare tara democratica inseala propriul ei popor si lumea ntreaga? Un exemplu este tragedia poporului irakian ce se petrece chiar acum, azi, zi de zi.

  In 2003 reprezentantul SUA in ONU declara: “Avem dovezi clare ca Irak detine si produce arme de destrugere in masa”. Arata chiar si fotografiile facute de pe sateliti. In 2003 Irakul a fost ocupat de americani. Dar nici in acel an, nici mai tarziu armele nu au fost gasite…

  Numai dupa plecarea lui Bush de la Casa Alba s-a limpezit ca SUA AU MINTIT COMUNITATEA INTERNATIONALA, toate “dovezile” au fost fabricate de CIA ca sa creeze “acoperirea morala” pentru agresiune.
  Rezultate: SUA controleaza totalmente petrolul din Irak, dar in 6 ani AU MURIT 110 000 DE IRAKIENI. Care libertate? care democratie?? In urma cu 100 de ani americanii erau macar mai cinstiti. Pe atunci doctrina lor externa se numea “POLITICA DE MACIUCA MARE”

  Sa ne fereasca Dumnezeu de asa democratie…

 2. Lancaster Says:

  @ Alex – anti-americanismul ăsta de sorginte comunistă n-o să ajute la democratizarea Moldovei. Nu obligă nimeni R.Moldova să adopte sistemul electoral american, bazat pe electorii din fiecare stat. Dacă la o ţară de 300 milioane de oameni, poate iesi presedinte cel care a obtinut cu 0,5 mil.voturi mai puţin, asta e o deficienţă a sistemului electoral propriu-zis, nu a democraţiei.

  Chiar şi aşa, cu 500 mii de voturi mai puţin, tot au fost zeci de milioane de oameni care au votat pentru câştigător. Ţi se pare de preferat un preşedinte ales cu 61 de voturi? E mai democratic aşa?

  Democraţia americană are şi spirit, nu numai literă, plus vreo 200 de ani de funcţionalitate. Democraţia R.Moldova abia încearcă să se nască. Dar tu ai crescut cu propagandă sovietică, sigur că nu poţi vedea nimic bun în Statele Unite.

 3. romanmihaes Says:

  Moldova are o singura sansa sa iasa din groapa-parteneriat strategic cu SUA pentru NATO si cu Romania pentru UE. Altfel mai stam 20 de ani in zona gri si asta va duce la catastrofa umanitara si disolutia statului.

 4. Alex Says:

  „Democraţia americană are şi spirit, nu numai literă” – de fapt „democratia” americana are NUMAI litera.
  Acolo poporul NU alege Presedintele, ci alege Colegiul de Votanti (538 de membri).

  Tara e condusa de mafia MILIONarilor si miliardarelor. Nu trece nici o Lege care tangential atinge vreo javra milionara.
  Acolo oamenii sint pur si simplu prostiti atit de iscusit, ca daca ii spui unui American ca nu exista chestuiile estea aciolo, te impuscă.

  Europa e cu 10 ori mai democratica decit SUA. Europenii au patruns mai bine in esenta „democratiei” americane, de aia acolo is atit de multi antiglobalisti si antiamericanisti. Situatia cu totu apusa e in tarile postcomuniste. la noi tot ce vine din SUA se crede a fi CEL MAI DEMOCRATIC SI AVANSAT. Ce naivitate…

  Apropo, ce spui despre politica lor externa??

 5. Alex Says:

  Trebuie sa intelegem un singur lucru – o tara asa de mica cum e Moldova NU POATE FI “partener strategic”sau macar aliat pentru SUA sau Rusia. Ea totdeauna va ramine un satelit jalnic, fara nici un drept de vot.

  Aderarea la NATO ar insemna dezastru si POLITIC si ECONOMIC:

  1. despartirea definitiva de Transnistria – Rusia o va recunoaste imediat, iar America nu va declansa razboi mondial ca sa ne reintoarca “PMR”

  2. rusii vor “gasi” ceva in vinurile, carnea, legumele, fructele noastre si vor stopa importurile. Si ce o sa facem noi atunci – o tara AGRICOLA ce suntem ?? O sa vindem totul in UE? Dar piata europeana si asa e supraincarcata cu produse agricole – taranii din Polonia,Ungaria, Romania defriseaza viile si taie vitele, fermierii belgieni au varsat in pamint 3 mil litri de lapte! Sa nu mai vorbim de calitatea produselor noastre in comparatie cu cele din Europa…

  3. gazele din Rusia le vom cumpara la preturi europene

  4. baietii nostri vor lupta si muri in Irak,Afganistan, Iran sau Coreea de nord deoarece America le considera „axa raului”

  Mai scurt, vom ramine CU F..UL GOL DAR TARE MINDRI

 6. Ioana Says:

  Daca eram in componenta NATO,nu se mai intampla 7 aprilie!

 7. romanmihaes Says:

  nu am zis ca nato este o urgenta pentru rm ci ca trebuie stabilite relatii care sa permita intr-in termen mediu sau lung accederea in alianta

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: