PL si PLDM s-au miscat spre centru. Raspuns la cele zece intrebari esentiale ale Basarabiei

lupu.medvedUnii comentatori a fenomenului politic moldovenesc au observat ca odata cu petrecerea sumitului CSI la Chisinau , partidele membre ale AIE si-au aratat de fapt adevaratele programe politice, mai moderate . Sa ne aducem aminte ca in campania electorala PL si PLDM se plasau pe centru-dreapta, cu declaratii anticsi si pronato. AMN se pozitiona pe centru iar PD mai pe centru-stinga. Iar concluzia care se desprinde usor din analiza mesajelor transmise in prezent de liderii AIE este ca PD-ul a reusit sa-si impuna in alianta mesajul mai proceseist , proest. De exemplu Mihai Ghimpu a declarat ca RM mai ramine in CSI iar Vlad Filat ca RM mentine neutralitatea si nu tinde spre NATO. Stim ca Medvedev a ramas satisfacut de nivelul inalt de petrecere a sumitului CSI la Chisinau si asta spune totul.
Iata ce declara pe blogul sau Nicu Popescu in articolul Centrismul noii guvernari:” Il vedem pe Mihai Ghimpu care spune ca moldova va ramane in csi, o alianta pentru integrare europeana care nici cu jumatate de gura nu mai vorbeste de nato, o moldova invadata de emisari rusi (markov, naryshkin, lebedev)… si situatia paradoxala in care primul summit al presedintelui interimar ghimpu a fost summit-ul csi si intalnirea cu medvedev. miscarea spre centru a partidelor care vin la guvernare este un fenomen binecunoscut. odata ajunsi la putere – majoritatea actorilor politici in statele demoratice se misca spre centru.”

Suntem in prezenta unei miscari spre centru a partidelor PL si PDLM membre AIE. Intrebarea este, in ce consta centrul politic astazi in R.Moldova si daca aceasta pozitionare corespunde interesului national al R.Moldova? Exista riscul reeditarii unei guvernari similare ADR-lui care facind atunci cedari PD-lui(istoria se repeta) pina la urma a esuat.
Primele concluzii sunt ca PL si PLDM sustinind CSI si neutralitatea au devenit partide de centru, ca de altfel si PPCD-ul mai devreme si ca pe segmentul de centru-dreapta au ramas doar MAE si PNL. A te declara roman nu inseamna sa fii obligatoriu de centru-dreapta in conditiile politice de astazi. Exemplul Corneliu Vadim Tudor este graitor, fiind unul din cei mai mari nationalisti romani pledeaza impotriva calitatii de membra a Romaniei in Nato, lauda Rusia si critica SUA. Diferenta intre cei de stinga si dreapta in RM o da astazi atitudinea fata de integrarea in NATO dar si UE sau raminerea in CSI. O alta diferenta importanta este data de viziunile privind reglementarea conflictului transnistrean. Cei de dreapta declara ca RM are un diferend cu Rusia, care sustine regimul separatist, cei de stinga inclina sa i-a in serios factorul Smirnov caruia ar trebui sa-i cedam ceva si cu care se dezvinovateste Rusia.
Ne ramine sa vedem cum va proceda electoratul la viitoarele alegeri, se poate intimpla ca PL si PLDM sa pateasca ca si PPCD si sa piarda o parte din voturi in favoarea MAE si PNL, cu conditia ca aceste doua partide sa prezinte echipe reinoite si credibile la viitoarele alegeri. Consider ca liderii politici din Moldova trebuie sa fie corecti cu electoratul si sa le ofere informatii si raspunsuri clare la cele mai importante probleme ale societatii, astfel incit oamenii sa voteze in cunostinta de cauza.

In acest context vreau sa raspund si eu la cele zece intrebari ale ziarului “Timpul” din preajma campaniilor electorale. Doresc sa precizez ca intrebarile au fost adresate tuturor partidelor insa deocamdata la aceste intrebari a raspuns doar doamna Vitalia Pavlicenco.

1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”.
Exista doua state romanesti in lume: Romania si R.Moldova. „De la Rim ne tragem”,
vorbim limba romana , suntem romani moldoveni. Fiind cetăţeni a Republicii Moldova apartinem cu totii natiunii civice moldovenesti, de origine etnica romani, rusi, ucraineni etc .

2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei”
Mitropolia Basarabiei trebuie repusa integral in drepturi. In chestiuni religioase si bisericesti care sunt foarte intime mai mult ca oriunde este nevoie de toleranta. In conditiile politice de azi Mitropolia Basarabiei si cea a Moldovei trebuie sa convetuiasca in pace. Vlad Filat, Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca s-au afisat cu Mitropolitul Vladimir si gestul spune totul.

3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI”
R.Moldova trebuie sa abandoneze cit mai repede posibil CSI-ul, care este organizatie moarta. Cu Rusia ca de altfel si cu toate celelalte tari membre CSI trebuie stabilite relatii bilaterale reciproc avantajoase. Poporul rus si cel roman au fost ambele victimele regimurilor comuniste totalitare. Rusia si RM au recunoscut ca intre ele exista un diferend privind conflictul transnistrean, sa nu uitam ca acordul de pace din 1992 a fost incheiat intre F.Rusia si RM. Astazi in Rusia din pacate la putere este un regim autoritar cu tendinte revansarde in relatiile cu fostele republici unionale. Ne ramine sa speram ca peste ceva timp acolo se va schimba puterea si vor veni la guvernare forte democratice cu care vom putea in regim de respectare a interesului national al RM sa ne rezolvam problemele.

4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania”
Romania este un proiect de succes fiind membra a UE si NATO. RM si Romania sunt doua state romanesti care trebuie sa stabileasca relatii de prietenie si colaborare in baza unui acord de fratietate sau prietenie si integrare europeana. RM are nevoie de ajutorul Romaniei pentru a deveni membra a UE.

5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO”
Pentru a fi un stat stabil si democratic cu standarte inalte de securitate RM va trebui sa consolideze relatiile cu NATO si sa devina intr-o zi membra a acestei structuri. Neutralitatea costa scump iar Moldova nu si-o poate permite. Bineinteles ca aderarea la NATO va trebui sa aiba loc prin referendum. Relatiile F.Ruse cu Nato sunt mai profunde decit cele ale R.Moldova. De altfel elita FR examineaza intrarea Rusiei in NATO drept unul dintre scenariile salvarii Rusiei. Unii experti declara ca peste vre-o 15 ani cind se vor reduce drastic exporturile Rusiei de materie prima, inclusiv de petrol si gaze se poate intimpla ca aceasta sa ceara sa fie primita in NATO, altfel fiind in pericol de dezintegrare. NATO si UE de la Atlantic la Pacific ar fi o solutie pentru viitor.

6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE”
„SupraReligia” integrarii europene este singura care poate reuni cetatenii RM de diferite nationalitati si confesiuni. Integrarea RM in UE este singura sansa de salvare a RM si cetatenilor sai de saracie, coruptie, separatism etc. Este esential sa obtinem pina la sfirsitul anului 2010 statutul de tara asociata UE.

7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei”
Legea e necesara si intr-o zi sunt sigur ca va fi adoptata. Daca dorim sa scapam de aceasta tranzitie interminabila , trebuie sa curatim clasa politica moldoveneasca de kgb-sti si de cei care au facut politie politica si au fost folositi in calitate de calai. Este inadmisibil ca Parlamentul, Guvernul si mass-media din RM sa fie dominata de cei care au practicat politia politica si au incalcat drepturile omului.

8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului”
Bunelul meu Gheorghe Mihaes a murit de foame in 1946. Nu ne vom putea misca inainte daca nu vom proceda ca tarile din estul europei care s-au desprins de trecutul totalitar comunist si nu vom da cel putin o apreciere morala si politica perioadei dintre 1940-41 si 1944-1991 si toate nenorocirile : foamea organizata , deznationalizarea, deportarile etc. In Romania s-a mers pe un raport al Presedintiei, la noi cred ca e nevoie de un raport al Parlamentului R.Moldova privind crimele regimului totalitar sovietic comunist pe teritoriul R.Moldova.

9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005”
La 4 aprilie 2005 a avut loc un act de sinucidere a unor lideri politici de centru-dreapta care au votat pentru mentinerea la putere a liderului romanofob al unui partid comunist nereformat. Astazi cunoastem detalii in plus, stim ca in lucrarea de alegere a lui Voronin pentru al doilea termen s-au implicat Basescu, Saakasvili si Iuscenko crezind ca acesta va conduce RM spre UE. Concluzia este ca tradarea sustinatorilor si a electoratului se pedepseste, vedeti ca PCRM este in opozitie , PSL a disparut, iar PPCD nu este in Parlament. Cea mai importanta realizare a alegerilor din 29 iulie este ca in sfirsit putem sa ne mindrim cu electoratul nostru. Oamenii au apreciat corect faptele si declaratiile politicienilor si i-au taxat pe cei care i-au mintit.

10.„Atitudinea fata de regimul comunist Voronin”.
Opt ani pierduti. Un accident nefericit datorat lui Lucinschi si imperfectiunii sistemului electoral si politic moldovenesc, cind un partid acumuleaza 50% din voturi dar are 71 deputati. Am mai zis ca Voronin a instalat un regim autoritar de tip asiatic la hotarele UE. Voronin a incercat sa duca RM in Uniunea Rusia-Belarus si nu a reusit, a mimat integrarea europeana si a sfirsit prin a lasa RM fara bani in buget cu un deficit de circa 8 miliarde lei. Lectia Voronin, cind un tip despotic se situeaza de asupra tuturor si incepe sa dicteze abuziv, trebuie sa o invatam cu totii , altfel intr-o zi ne vom trezi ca R.M este guvernata de Smirnov si Antiufeev. Pentru asta trebuie sa luam RM in serios, sa ne implicam in actul guvernarii si sa demonstram ca romanii moldoveni pot conduce eficient RM. Principiul e simplu, daca nu o guvernam noi, o guverneaza ei . Indiferenta costa, sa ne implicam deci si sa ne facem auziti.

Reclame

16 răspunsuri to “PL si PLDM s-au miscat spre centru. Raspuns la cele zece intrebari esentiale ale Basarabiei”

 1. Igor Says:

  Imi arata cineva vre-o guvernare europeana de extrema stanga sau dreapta? Daca nu, atunci nu mai am ce discuta la acest capitol.

 2. Aurelian Says:

  Georgienii se mira cum de RM nu cere reunirea cu Romania ;in ciuda sacrificiilor facute ,geogienii sunt inca departe de Europa.Oficiali ai acestei tari spuneau acum un an,ca ei ar fi preferat sa se uneasca cu un stat european frate numai pentru a scapa in sfarsit de mana lunga si grea a Ursului rusesc….!!

 3. romanmihaes Says:

  apropo exista si o diferenta de perceptie a evenimentelor din Geogia a partidelor de stinga si dreapta. In timp ce partidele de dreapta declara ca Rusia a agresat Georgia, procedind la rapt teritorial, partidele de stinga declara ca interventia Rusiei in georgia a fost justificata.

 4. Lup Bătrân Says:

  Stimate domn! Nu ţi se pare că lumea s-a întors cu fundu-n sus? Uite-te numai pe „Unimedia” şi vezi câte lucruri aiurite se întâmplă în această Moldovă „suverană” până la Hânceşti şi „independentă” până la Anenii-Noi. Un popă, în loc să caute de „turma” sa, scrie ode nesărate lui Filat, unui premier, care, deocamdată, nu a făcut nimic. Urechean îl dă afară din AMN pe Cernei (de ce a făcut-o?), bucuros să-l ia oricine ar dori să-l „aibă”. Cernei pupă mâna lui Urechean (de ce o fi făcând-o?), spunând că în AMN e democraţie, nevoie mare. Întrebările din paranteze sunt retorice, ştiindu-se prea bine că Cernei se are de mulţi ani de bine cu SIS-ul, unde l-a şi „înfundat” cu vâr şi îndesat pe şeful său de partid. Pasat „roagă” procuratura (dar noi ştim că el porunceşte) să-i trimită dosarele în judecată, De ce? Pentru că, se pare, maimuţoiul ppcdist avea dreptate când trăgea o linie pldm-pasat, via Tănase-junir. Nu cumva acestui pidosnic nenorocit i se pregăteşte intrarea triumfală, pe cal alb, în Moldova, pe care el deja o savura în 2005? Întrebarea iar e pur retorică. Etc., etc. Acum dumneata te superi de „încorjăitura”, cum se zicea pe vremurile lui Borşci, spre centru a unor partide de dreapta. De parcă ai fi aşteptat altceva. De parcă, dacă biruia în alegeri, MAE, cu vtoroi secretari raicoma Ion Neagu în calitate de vice-preşedinte, ar fi făcut altceva. Se mişcă spre centru, trase de Diacov+Lupu+FSB+interesele economice oculte(trebuie „băieţii” să-şi întoarcă-ocrotească-rotunjească averile). Ce au să facă altceva?

 5. Alexandru Says:

  Pt autorul articolului.
  Dle Roman M.,
  ma bucur de posibilitatea care o dau blogurile de a se exprima.Pana la urma este unica sursa de informatii si opinii care poate fi luata in calcul, pentru ca la noi in tara nu exista pressa, dar nici nu axistat. Toate „slujesc” pe cineva si scriu ceea ce le-ar placea „stapanilor” sa auda. Pe de alta parte este si de inteles, pentru ca si la capitolul citit ziare, suntem ultimii in europa. Consecintele sunt dezastruoasa si raspunde la toate intrebarile care ne framanta pe toti…
  ….este revoltator totusi faptul ca nu au trecut nici 2 luni de cand guverneaza AIE, ca sa-si arate adevarata directie luata. Nu au trecut nici doua luni de cand PLDM-ul se afisa in piata Miarii Adunari Nationale cu drapelele si cu lozinci pro-NATO, pro-UE, ca azi sa se declare pentru neutraliate, ba si mai mult pentru inbunatatirea CSI-ului pentru al face mai eficient. Nu au trecut nici doua luni de cand PL-ul se afisa ca cel mai inversunat aparator al Romanizmului, care se pronuntau deschis pentru UNIRE, care ridicau in slavi mitropolia Basarbiei….si care acum, cand sunt la guvernare au luat apa in gura.De PD si AMN nici nu vreau sa comentez (doua partide erodate, care scartie din toate incheiturile)…nu vreau sa vorbesc de „tradare” (pentru ca este un termen comunist-KGB-ist)…dar totusi societatea „Moldoveneasca este intr-un somn profund” la care avem inca multi ani de asteptat acel „print”, care o va trezi din somn….
  ….nu este de mirare nici strategia „partidelor” aparute „dupa ploaie”, pentru ca ele sunt o transformare a „deseurilor” de partide, care au condus tara dupa independenta, care au bagat-o in CSI,care au indepartat-o de Romania si care iau pus lantul in gat, unde capatul este tinut de Russia lui Medvedev Putinovici, gasprom etc., si chiar daca mai apar la orizont uneori, oameni mai noi ca Chirtoaca, ei sunt asimilati foarte rapid „de lupii batrani”la care….defileul alaturi Capii Bisericii Rusesti sau de vermii de rusi, care ne mananca din interior, este floare la palarie….
  …….acum cat nu s-ar justifica ei, si cat nu ar incerca sa dea vina pe altii, nu au nici-o scuza…dar totusi nu trebuie de uitat ca traim in „tara minunilor ” de la care te poti astepta la orice.Nu odata m-am convins de expresia care ni se potriveste:
  -de ce esti sarac omule?
  -pentru cas prost ,
  -si de ce esti prost?
  -pentru cas sarac…

 6. Anonim Says:

  CVtudor nu este nationalist roman, este comunist.

  In sprijinul acestei afirmatii sta atat intreg trecutul sau, cat si reactia sa incredibila la momentul raportului comisiei prezidentiale cu privire la comunism.

 7. Lup Bătrân Says:

  Pentru Alexandru!
  Stimate Domn. Te rog nu-mi lua numele în deşert. Cei despre care vorbeşti dumneata nu sunt lupi bătrâni, ci doar nişte maidanezi. Venirea lor în politică are un singur scop – să sature un apetit primar de javre flămânde. Dacă e să fim corecţi, Chirtoacă e „mai nou” doar cu un înveliş fizic mai distinct şi unul verbal mai elevat. Încearcă, însă, să vezi ce este dincolo de această eleganţă aeriană. Vorbe! Doar vorbe care, asultate de două-trei ori, încep să agaseze prin retorica lor găunoasă şi rectilinie, prin lipsa de orizont intelectual şi simţ practic, calităţi fără de care nu există un om politic. Dar marea, FATALA, lui (şi a PL) problemă este dependenţa, ca de un drog, de moşu-său, Mihai Ghimpu, alăturimergătorul, după cum bine ai remarcat, de mitropolitul „vseia Moldovâ” Vladimir. Personal, nu cred în politicienii ieşiţi din mantaua PCUS. Dar sunt foarte sceptic şi faţă de o anume motănime „magnifică”, egolatră, „flămândă” (cu acelaşi apetit nesăţios) de o glorie rapidă de VIP naţional. Înţelegând că munca cinstită şi efortul intelectual nu le poate deschide, în condiţiile noastre, decât perspectiva unei existenţe marcată de lipsuri, sărăcie şi anonimat, aceştia s-au pus într-o goană după trambuline de partid. Puţină dexteritate retorică, aroganţă maximă, mult tupeu şi, neapărat, o totală obedienţă faţă de ŞEF te pot uşor propulsa printre cei 7 sau 77 „magnifici” din conducerea unei formaţiuni politice, dintr-o listă electorală ori, cu puţin noroc de la Domnul, din fracţiunea municipală sau parlamentară a unui partid. Nimic mai simplu! De aceea, poate, alegerile recente m-au întristat foarte mult, până la disperare. Am văzut anterior „echipa” (vorbă să fie!) fostului PSL, adică cei câţiva inşi de pe lângă Serebrian, cramponaţi de o dorinţă bolnavă de a ajunge cu orice preţ în Parlament, chiar cu preţul unui mariaj politic peste fire, cu PD-ul lui Diakov. Credeam că e o excepţie. Un cavaler în grad de comandor cu „Steaua României” şi un deţinător al nepreţuitului ordin rusesc „Drujba narodov”! Aţi mai văzut o alianţă mai haioasă?…
  Electorala trecută, spuneam, mi-a deschis ochii asupra unui fenomen cu totul descurajant pentru cine ar vrea să mai creadă într-un viitor al oamenilor de pe această bucată de pământ. Tineri de 25-30 de ani atinşi iremediabil de morbul politicianismului. Înţeleg demagogia şi cinismul unui cadru din nomernclatura sovietică. Dar un tânăr-demagog, un tânăr zombat, gata să repete (fără să clipească şi fără să-i fie ruşine de prostiile şi minciunile pe care le spune) lecţia „politică” pe care i-a dictat-o în ajun şeful este ceva ce ţine de domeniul monstruosului. Atunci mi-am zis că Moldova (sau Basarabia) nu mai are nici o şansă să revină vreodată la normalitate cu o asemenea „elită” politică.

 8. Alexandru Says:

  scuze pt „Lup Batran” 🙂 – termenul „lupi batrani” nu se refera la pseudonimul dv., dar la adevarata haita de lupi infometata de putere….

 9. Alexandru Says:

  …dar cu opinia dv. de mai sus, sun total de acord. Din pacate ne lipsesc oameni noi , cu verticalitate…si cu mult curaj. Dl.Chirtoaca cu tot respectul fata de el, a apucat calea dusa de alti politicieni esuati, in loc sa croiasca un drum nou,de piatra, prin care sa scoata moldova la lumina…insa realitatea este alta.
  …sper sa ma insel si ca lucrurile sa ia o intorsatura pozitiva…

 10. Sergiu Says:

  Salut! Bravo la toţi , puternice texte, dar cam pesimiste . Optimizm, băieţi, optimizm! Mai duceţi-vă pe la ei (care sunt acasă) şi mai daţi-le tîrcoale sau sfaturi , căci sunt oameni şi ei , mai greşesc, poate nu ştiu ce şi cum să facă, ca să-i împace pe toţi… parcă am mai scris că nu se rezolvă tot în două luni, şi nici deacum încă vreo nouă luni…

 11. Babacu Says:

  Autorul spune:
  „Diferenta intre cei de stinga si dreapta in RM o da astazi atitudinea fata de integrarea in NATO dar si UE sau raminerea in CSI. O alta diferenta importanta este data de viziunile privind reglementarea conflictului transnistrean”
  Si eu care invatasem ca partidele se considera de dreapta (liberale, dempcrate) ori de stanga (socialiste, comuniste) dupa atitudinea pe care o manifesta fata de dreptul la proprietate (privata ori de stat), fata de politicile sociale, fata de libertatile omului, inclusiv economice… Dar la noi criteriul principal e atitudinea fata de Nato, UE, Rusia?!…

 12. Alexandru Says:

  ….este adevarat ce spui, daca e sa judeci in plan teoretic, numai ca in practica suna un pic altfel in RM. La noi apar partidele, care se auto definesc de dreapta sau de stainga,centru etc. Atata timp cat nu sunt la guvernare, nu poti sa-i judeci decat dupa doctrina politica, si dupa ce spun (manifestari , demonstratii etc.), insa totul se schimba odata ce ajung la guvernare (nu ma refer neaparat – la pozitiv sau negativ) doar ca planul de acasa nu coincide cu cel de la targ (expresia noastra din stramosi :)), si atunci in dependenta de reformele care le fac dar si de pozitia care o iau fata de blocul militar Nato si bineinteles UE. Aici putem sai judecam obiectiv din ce curent politica fac parte….
  ……autorul blogului a asociat curentele politice cu NATO si tarile UE si SUA, pentru ca ele reprezinta naturelement „capitalismul” mondial , „liberalismul si democratia” , totodata ele sau opus vehement la polul opus (de stanga) (reprezentate de URSS, China si alte tari socialiste etc.). Asta chiar daca unele tari din UE, duc o politica in societate(subliniez) de centru, care bate spre stanga (eu locuiesc in Franta si ma refer la ea) totusi politica din sectorul economic este de dreapta. Deci atunci cand un partid politic se difineste pro- CSI, care la randul ei este dirijat de Russia, unde cred ca esti de acord cu mine ca nu exista nici libertate,nici democratie,sau libertate de exprimare, unde pressa lucreaza pentru stat si unde pana la urma, este un Totalitarism tip stalinist.

 13. Alexandru Says:

  … de asta azi avem curentul de dreapta -reprezentat de NATO, UE, FMI,BM etc , si stanga – reprezentate de CSI, Russia,totalitarism, comunism, etc…..si un pic de Lupu 🙂 …..

 14. Lucifer Says:

  Oameni bun, hai sa analizam totul la rece… ce ati fi facut voi daca erati membri ai PL, PLDM sau AMN?
  De ce despre AMN aici nimeni nu vorbeste? de parca ei nu fac parte din alinanta?
  Daca erati acum in locul lui Ghimpu si erati sa prezidentiati summitul CSI, facind parte dintr-o alianta unde vati luat ANGAJAMENTE p/u a rasturna comunismul?
  Erati oare sa va timpiti protestind si suierind ca trbuie sa abandonati CSI imediat??? De parca daca abandonam CSI deodata intrati ca prin minune in UE.
  Care unire cu Romania vb voi daca in primul rind Romania nu va primeste. Dupa aia UE posibil si va exclude ROmnia din UE daca fara voia ei ea va face asa chestii.
  Mai bine vati duce la biblioteca si ati invata o profesie ceva, de vorbit puteti vorbit frumos, de criticat puteti si mai bine, mai ales Lupul Batrin, dar cu Matematica cum stati?… daca nu veti avea abilitati de a produce ceva… Europa nu are nevoie de voi 100 de ani.. e simplu si clar. Uitati-va la turci cum se chinuie sa intre in UE si toti se rid de ei facindu-le promisiuni de „la urmatorul paste a calului”
  Faptul ca aveti acum o guvernare care doreste integrarea in Uniunea Europeana sau aderarea la Nato e Bine si Frumos… e ca si cum ai spune, eu VREAU sa lucrez la UBS in Elvetia cu salariu de 150000Euro/an
  Foarte bine! Dar UBS vrea sa te angajeze? NATO vrea sa va ia? UE doreste sa se extinda in moldova? … Faptul ca la Bruxelles pe Ghimpu l-au facut de kkt cind a propusa fie inclus in pachetul balcanilor de vest ca el sarmanu a uitat cum sa respire nu inseamna ca Partidele se muta spre centru… pur si simplu denota faptul ca „UBS nu angajeaza moldovenii atunci cind EI vor salarii de 150k pe an” capitalul uman nu se schimba peste noapte, mai ales la Moldoveni. Suck it up!

 15. Ed___ Says:

  multe comentarii dar nici-unul despre faptul ca daca actuala alianta politica AIE dezamageste atunci trebuie sa votati PNL si MAE.

  Apreciez foarte mult singurul politician care a raspuns intrebarilor foarte importante ale dlui Roman Mihaes.

 16. Alexandru Says:

  pt. Lucifer,
  personal nu sunt membrul nici-unui partid politic, dar nici nu prea sunt tentat.
  AMN-este un partid care nu reprezinta incredere, si liderii sai sunt implicati in acte de coruptie care nu pot fi trecute cu vederea. Cat priveste dl.Ghimpu si PL-ul, eu in caliatate de alegatorul lor, am absolut dreptul sa reprosez sau sa aprob ce fac ei , nu? in cazul dat, chiar daca stiu (si chiar am spus mai sus) ca este foarte dificila situatia politica de azi a Moldovei, se petrec lucruri cu care nu putem fi de acord , ca de exem: aparitia in public a dl.Chirtoaca si Ghimpu alaturi de mitr.Vladimir , persecutorul mitropoliei Basarbiei, ce se intampla? poate-mi spui tu? eu cred ca exista solutii diplomatice de iesire din situatie. Pentru asta exista vice-primari, vice-presedinti al parlamentului, Urechianu si chiar dl.Lupu, care nu prea isi afisa preferintele legate de religie, numai nu PL-ul , care inainte de alegeri au avut o pozitie foarte clara pentru mitropolia Basarbiei dar si pentru Ro, o pozitie care cred ca au cantarit greu in favoarea lor in perioada alegerilor dar cared ca si vor fi penalizati daca nu-si vor schimba tactica….Cat priveste UE , NATO etc. – tu sustii pozitia militarilor care merg la razboi pierdut dinainte – atunci ce rost are toata mascarada si promisiunile cu care hranesc societatea in timpul alegerilor , ca vor duce MD in UE bla-bla -bla, daca nu este posibila aderarea si daca nimeni nu are nevoie de moldova, de ce ne mint? eu alceva ti-asi spune, pentru ca sa obtii ceva, (exemplu tau)job-ul in Elvetia, in primul rand ar trebui sa-ti depui cererea , nu? dupa aia nu stai si astepti rezultatul cu mana-n san, dar te duci prin biblioteci si te pregatesti de convorbire,nu? te zbati, te lupti, icerci sa le demonstrezi ca meriti job-ul,implici prietenii care deja sunt firma respectiva,negociezi cu ei sa-ti faca lobby pe langa conducerea companiei si poate ca in final il obtii….asa este si cu integrarea in UE ….dar ei ce fac? se indreapta direct la moscova sa-i ceara parerea lui Putin si Medvedev? sa le dea acestea lectii de democratie,sau poate sfaturi cum sa intre in UE. Si astea isi fac interesul lor,cum au facut-o si comunistii si altii ,atata tot …e dulce puterea frate…

  …Moldova are sanse reale, trebuie nu numai vointa, dar si fapte reale, cu relatii foarte bune cu romania (sper ca pana la 2010 au sa faca vre-o vizita oficiala in ro.) schimbarea statutului de tara neutra, aderarea la NATO, si spatele intors Rusiei. ….Dami voie sati amintesc draga Lucifer, ca nici Romania nu era dorita in UE, da si nici nimeni nu a crezut vre-o data ca se va integra atat de rapid…si iatai acum-in UE si NATO! Turcii nu sunt primiti din motiv ca Partidul Crestin European,care detine majoritatea de multi ani in parlamentul European, se opune vehement dar si bine fac. Este o problema de ordin religios si tu stii foarte bine asta.Daca erau sa fie crestini, demult aderau chiar si inaintea Greciei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: